Alles wat je moet weten over het toeristenvisum voor Australië - Backpackblog.nl

Alles wat je moet weten over het toeristenvisum voor Australië

In een eerder artikel vertelde ik je al wat meer over het werkvisum voor Australië, een bewijs dat je nodig hebt als je behalve reizen ook betaald werk wilt verrichten tijdens je verblijf Down Under. Er is echter ook nog een andere optie, namelijk het toeristenvisum Australië. Dit visum is aan te raden als je voldoende geld hebt voor je reis, of bijvoorbeeld familie of kennissen op wilt zoeken.

Laat één ding in ieder geval duidelijk zijn: zonder visum kom je Australië, en zelfs het vliegtuig, niet binnen. Weet ook dat als je een strafblad hebt, de kans bestaat dat je visumaanvraag niet wordt goedgekeurd.

 

Welke toeristenvisums zijn er in Australië?

Je hebt de keuze uit twee verschillende visa: een voor 90 dagen en eentje die geldig is voor maximaal 12 maanden.

90 dagen visum (eVisitor, subclass 651): dit visum is helemaal gratis maar niet te verlengen. Ideaal voor bijvoorbeeld een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is in ieder geval ten strengste verboden.

Het eVisitor-visum is geldig voor 12 maanden vanaf de dag van uitgifte. Het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal 3 maanden toegestaan.

Mocht je nou toch langer willen blijven? Vraag dan minimaal 2 weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aan voor de periode van 6 tot 12 maanden.

Optie 1: je vraagt het eVisitor-visum eenvoudig aan via de Australische overheid. Alles wijst zich vanzelf. Meestal ontvang je binnen 1 werkdag de goedkeuring. Ik kreeg zelfs direct een e-mail terug dat mijn visa ‘granted’ was 🙂 .

Optie 2: je kunt het toeristenvisum ook aanvragen via E-visums.nl. Doorgaans heb je ‘m de volgende dag al binnen. Bovendien kun je voor al je vragen gebruikmaken van de handige live-chat-functie die zij aanbieden.

Nadat je aanvraag is goedgekeurd, krijg je toestemming om Australië binnen te komen. Mocht je een buitenlandse achtergrond hebben, dan kan het zijn dat de Australische immigratiedienst vraagt om wat aanvullende informatie. Hierbij kun je denken aan een loonstrookje of een ander bewijs dat je in Nederland woonachtig bent.

Je kunt ook nog voor een subclass 601 kiezen, al heeft dit geen voordelen ten opzichte van het eVisitor-visum. Sterker nog, je betaalt er $20 voor terwijl het eVisitor-visum gratis is.

3, 6 of 12 maanden (subclass 600): afhankelijk van de opties die je kiest, liggen de kosten tussen de $135 en $340. Behalve het aantal maanden, wordt er ook onderscheid gemaakt of je één of meerdere keren Australië binnen mag komen.

Als je een subclass 600 voor 12 maanden aanvraagt, heb je de mogelijkheid om in het eerste half jaar Australië in en uit te gaan zo vaak als je wilt.

Goed om te weten is dat bij iedere binnenkomst het visum met 1 jaar wordt verlengd. Bij de aanvraag natuurlijk wel even invullen dat je van plan bent om Australië in en uit te reizen. Of dit verzoek wordt goedgekeurd, is aan de Australische immigratiedienst.

Direct het subclass 600-toeristenvisum aanvragen: de visumaanvraag kun je doen op deze pagina van de Australische overheid. De goed- of afkeuring neemt doorgaans 1 werkdag in beslag.

Hoe ziet een visum voor Australië eruit?

Denk niet dat je een ouderwetse stempel nodig hebt in je paspoort. Sinds 1996 maakt Australië namelijk gebruik van de Electronic Travel Authority, vaak ook afgekort met ‘ETA’.

Concreet betekent dit dat na de goedkeuring jouw ETA geregistreerd staat. Deze wordt bij het inchecken bij binnenkomst in en vertrek uit Australië herkend. Zo heb je dus geen visum in je paspoort nodig.

 

Hoe lang duurt een visumaanvraag?

Zoals ik al heb aangegeven, is dit voor de bovenstaande visa ongeveer 1 werkdag. Echter, de aanvraag kan langer duren als er aanvullende informatie gewenst is of indien er bijvoorbeeld een medische check gedaan moet worden.

 

Moet je al een ticket hebben geboekt voor de aanvraag van je visum?

Nee, dit is niet nodig. Wel dien je binnen de gestelde termijn Australië te bezoeken, anders is je visum ongeldig.

 

Is het toegestaan om vrijwilligerswerk te verrichten met een toeristenvisum?

Ja, al is hier wel een voorwaarde aan verbonden. Het werk dient niet het voornaamste doel te zijn van je verblijf in Australië. Op vrijwillige basis af en toe meehelpen bij een leuk project is dan ook geen probleem.

 

Mag je in Australië zijn voor de aanvraag van een visum?

Nee, de visumaanvraag dient te gebeuren buiten Australië.

 

Kan ik mijn verblijf in Australië verlengen?

Ja, het is mogelijk om het toeristenvisum subclass 600 te verlengen. Ook kun je ervoor kiezen om het eVisitor-visa om te zetten in een andere visum, mocht je langer dan 3 maanden willen blijven. Denk bijvoorbeeld aan de subclass 600 of 417 (het Working Holiday Visa). Je zult in beide gevallen een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dit kun je doen vanuit Australië.

De Australische overheid geeft aan dat je hen in ieder geval 14 dagen voor het verlopen van je huidige visum dient te contacteren voor het wijzigen of verlengen.

Indien je een ‘No further stay’-verklaring (‘condition 8503’) hebt, dan is het niet mogelijk om een nieuwe aanvraag vanuit Australië te doen.

Lees ook: werken in Australië? Bekijk dan deze 8 handige tips voor een werkvakantie Down Under.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
26 Antwoorden
 1. Avatar
  Sarie

  Hi Robbert, ik ben bezig met de visumaanvraag voor toeristen en volg jouw link naar E-visums. Na alles te hebben ingevuld moet ik toch 14,95 betalen. Het is dus niet gratis. Misschien is het veranderd sinds dat jij het hebt geschreven op de website of doe ik iets fout..

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Sarie,

   Via e-visums betaal je inderdaad een vergoeding aangezien zij het verder voor je regelen. Als je het aanvraagt via border.gov is het gratis.

   Groet, Robbert

 2. Avatar
  Nola

  Hoi Robbert,

  Als je een toeristenvisum aanvraagt ben je dan verplicht om een datum door te geven wanneer je weer terug vliegt? Ik ga binnenkort naar Australië en wil eigenlijk mijn terug reis in Australië pas boeken, aangezien ik niet aan 1 bepaalde datum vast wil zitten. Is dit mogelijk?

  met vriendelijke groet
  Nola

   1. Avatar
    Marieke

    Hi Robbert,

    Ik zit met hetzelfde probleem als Nola; ik weet nog niet precies wanneer ik vanuit Australië door wil reizen (wel binnen 90 dagen) en heb dus ook geen doorreisticket of retourticket. Ik heb een toeristen e-visum aangevraagd maar ik ben toch bang dat deze nu niet geldig is omdat ik niet kan aantonen dat ik binnen 90 dagen het land weer verlaat. Hebben jullie hier ervaring mee? Ik weet dat in NZ bijvoorbeeld dan gevraagd kan worden of je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en dat dat dan oké is om geen retourticket te hebben. Geldt zo’n soort regel ook voor Australië?

    1. Robbert
     Robbert

     Hoi Marieke,

     Je hoeft je niet druk te maken hoor, in Australië wordt hier niet om gevraagd. Ik heb dit vorig jaar zelf ook zo gedaan, en het was prima.

     Mocht het nu toch gevraagd worden (al zal dat niet zo zijn), kun je altijd een fake-ticket maken. Dit is 5 minuten werk.

     Succes en vooral een fijne reis!

 3. Avatar
  Denise

  Hey Robbert.
  Ik ben al 1 x op een WHV en 2 x op toeristen visum van 6 maanden naar Australië geweest. Ik ben nu al een jaar terug in Nederland en vertrek over 2 weken aan een reis door Azië. In Azië wil ik graag weer een toeristen visum proberen aan te vragen voor 6 maanden Australië. Weet jij hoe groot de kans is dat ze vragen om een medische keuring? En of ze dat überhaupt regelmatig vragen bij de aanvraag van dit visum ?

  Groet, Denise

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Denise,

   Dat zal voor een toeristenvisum wel meevallen. Zeker als daar op voorhand geen aanleiding voor is.

   Maar eigenlijk weet je het antwoord zelf al: hoe is het de vorige keren gegaan?

   Groet, Robbert

 4. Avatar
  Bastiaan

  Hey Robbert,

  Ik ben bezig met aanvragen voor een working holyday visum (417). Daar vragen ze wat voor een werk ik wil gaan doen in Australië en moet ik 1 van de opties aanvinken. Zijn deze keuzes bindend? Als ik kies voor het werk op een boederij is het alleen mogelijk om op boerderijen te werken en niet meer in een kroeg?
  Verder, moet ik een locatie hebben waar ik ga werken voordat ik naar Australië reis?

  Vriendelijke groet,

  Bastiaan

 5. Avatar
  Tatiana

  Hoi,

  Het is dus mogelijk om eerst op toeristenvisum te gaan van 90 dagen en dit eventueel in Australië te vervangen naar 1 van 12 maand

  Groetjes

 6. Avatar
  Marieke

  Hoi Robbert,
  Ik ben van Dec tm juni (dit jaar) op een 6 maanden visum in Australië geweest. Nu wil ik weer heen met een 6 maanden visum is dit mogelijk in hetzelfde jaar?

  Mvg Mar

 7. Avatar
  Berber

  Hoi Robbert, ik wil volgend jaar voor 2 maanden naar Australië, daar ga ik voornamelijk vrijwilligerswerk doen in ruil voor kost en inwoning, maar het is niet echt ‘officieel’, dus niet bij een organisatie met een contract o.i.d. Het is meer bij mensen, niet bij bedrijven, als je begrijpt wat ik bedoel. Moet ik hiervoor een Working Holiday visum aanvragen of een eVisitor? Bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Berber

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Berber,

   Zolang werken niet het ‘doel’ van je reis is én het op vrijwillige basis is, kun je dit gewoon op een toeristenvisum doen. Met het eerste wordt het volgende bedoeld: “Your main purpose in visiting Australia is tourism, and any voluntary work remains incidental to this.” Dus ja, in jouw geval is het doel eigenlijk vrijwiligerswerk en niet zozeer toerisme. Maar goed, kleine kans dat je hierop gepakt gaat worden hoor.

   Ik zou zeggen: vraag je toeristenvisum aan en het komt goed!

 8. Avatar
  Leontine

  hai Robbert,
  Ik ben wat research aan het doen over de verschillende visum upties aangezien ik graag wil gaan backpacken voor 1 a 2 maanden. Nou heb ik daarnaast ook een online bedrijf waar ik vast wel wat dingetjes voor moet blijven doen tijdens de reis door Australië. Zou ik daarvoor een werkvisum moeten aanvragen of kan dat gewoon op een toeristenvisum?

 9. Avatar
  Florine

  Hoi,

  Ik ga in februari studeren in Sydney, maar wil daarvoor reizen vanaf januari. Is het mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen en daarna over te gaan op studentenvisum halverwege februari?

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Florine,

   Ja dat kan gewoon. Je vraagt beide visums los aan. Enkel wanneer je een ‘no further stay’-conditie op je toeristenvisum hebt, zal je Australië moeten verlaten.

   Groet, Robbert

 10. Avatar
  Monique

  Hoi Robbert,

  Kun jij mij helpen met de volgende vraag: Ik wil tijdens mijn wereldreis ongeveer 6 a 7 weken gaan reizen in Australie (niet werken) Alleen begrijp ik uit de visum websites dat je verplicht bent om over een zorgverzekering in je thuisland te beschikken. Maar ik wil minimaal 1,5 jaar weggaan (liefst langer) dus ik ga mij uitschrijven en ik wil ook proberen mijn zorgverzekering hiervoor stop te zetten. (in de plaats hiervoor een Allianz wereldreis verzekering)
  Mag ik op deze manier echt niet naar Australie gaan? Dat zou een beetje jammer zijn.

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Monique,

   Onlangs heb ik het toeristenvisum (Visitor Visa) nog aangevraagd, en -ondanks dat het misschien verplicht is- is me die vraag helemaal niet gesteld. Bovendien verwacht ik dat als je de Allianz-verzekering afsluit, dat deze echt wel voldoet. Hier zit immers een losse zorgverzekering bij.

   Groet, Robbert

 11. Avatar
  Mar

  Ha Robbert,

  Even een vraagje, ik heb vorige week dinsdag visum aangevraagd via australische overheid, maar nog steeds geen bevestiging gekregen dat deze goedgekeurd is.

  Enig idee waarom dat zo lang duurt. Begrijp dat dit normaal veel sneller goedgekeurd wordt…

  Groetjes Mar

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Mar,

   Normaal gesproken zou dit inderdaad sneller moeten gaan. Echter, ik verwacht dat je snel een mailtje krijgt. Probeer ze anders even per mail te benaderen.

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel al mijn geheimen met je in Blog Secrets – mijn nieuwe online programma zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb