7 uitspraken waar je als backpacker niet op zit te wachten

Het is een moedig besluit om te gaan backpacken en de sprong in het diepe te wagen, zeker weten. Echter, lang niet iedereen zal deze keuze begrijpen.

Daarom kan het voorkomen dat je diverse vragen of uitspraken naar je hoofd geslingerd krijgt van mensen die er heel anders instaan dan jij. Het zijn die typische opvattingen die het verschil tussen backpackers en niet-backpackers laten zien.

In dit artikel bespreek ik er 7, ik ben benieuwd of jij jezelf erin herkent.

 

1. “Heb je al eens nagedacht over het gat op je CV?”

Het feit dat degene die dit zegt over een ‘gat’ spreekt, zegt eigenlijk al voldoende. Want in de praktijk blijkt juist vaak dat potentiële werkgevers een (lange) reiservaring helemaal niet als een verloren tijd zien.

Sterker nog, de keren dat ik heb gesolliciteerd, waren mijn reizen doorgaans een van de belangrijkste onderdelen van het gesprek.

Of je perse allerlei nevenactiviteiten moet ondernemen op je reis? Voor bijvoorbeeld een traineeship kan dit wel handig zijn ja. Zeker als je als student nog weinig tot niets naast je studie hebt gedaan. Tijdens het backpacken kun je denken aan vrijwilligerswerk.

Maar voor reguliere functies zijn hier bij mij helemaal geen vragen over geweest. Men vroeg naar de ervaringen, wat me is bijgebleven en de dingen die ik ervan heb geleerd.

Een gat op je CV? Nee dus. Over het algemeen zijn mensen geïnteresseerd in avontuurlijke verhalen, dat is nou eenmaal zo. Je hebt bovendien een luchtig onderwerp om over te praten en kunt zo je zenuwen wat onderdrukken.

Wel moet ik zeggen dat ik er tijdens mijn reis net na m’n studie niet altijd zo over dacht. Soms schoot het door m’n hoofd dat de tijd om te gaan werken nu toch echt was aangebroken. Eenmaal aan het werk dacht ik: “wat een onzin eigenlijk”, en verlangde ik juist heel erg terug naar de tijd als backpacker. Niet zo gek dat ik m’n baan heb opgezegd dus 🙂 .

 

2. “Wordt het niet eens tijd om aan een gezin te denken?”

Alsof huisje-boompje-beestje iets is waar Jan en alleman zich aan dient te houden? Nee dus. Iedereen moet toch lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt?

En trouwens, misschien kom je op reis wel een persoon tegen waar je uiteindelijk een relatie mee krijgt. Wie zal het zeggen? Iemand op een natuurlijke manier tegenkomen is wat mij betreft nog altijd minder ‘vreemd’ dan bijvoorbeeld via een medium als Tinder. Maar goed, dit kan ook aan mij liggen.

Tot slot: wat is de ‘juiste tijd’ om jezelf te settelen? Dit is voor iedereen anders. Ooit zal jij als reiziger wellicht ook in deze fase komen, maar wanneer zie je vanzelf wel toch?

 

3. ”Het echte leven is begonnen, de tijd van flierefluiten is voorbij.”

Hangmat Don Det
Wie zegt dat ik hier aan het flierefluiten ben? Ik ben aan het filosoferen over het leven 🙂

Wat een onzin. Alsof je op reis helemaal niks doet? Dat je geen bergen werk verzet zoals thuis, wil nog niet zeggen dat je jezelf niet ontwikkelt. Sterker nog, juist op reis heb je de mogelijkheid om persoonlijk te groeien omdat je afstand neemt van wat thuis als het ‘echte leven’ gezien wordt.

Ik zeg ‘echte leven’ aangezien het wereldje van naar school gaan, een baan zoeken en van 9-5-werken voor velen de norm is. Maar wie bepaalt dit? Dat de meerderheid het doet, betekent niet dat dit ‘de waarheid’ is of zo. Het is de logische weg, dat wel.

Ik hoorde mijn vader laatst zeggen dat hij het saai vond op z’n werk maar het nog wel voor een paar jaar zou kunnen uitzingen. Als reactie zei ik hem dat ik het zonde voor hem zou vinden als hij de aankomende jaren op de automatische piloot zou gaan werken. Je zit dan je tijd uit zonder het nog echt leuk te vinden. Is dit het ‘echte leven’?

Waarom zou backpacken niet als het ‘echte leven’ kunnen worden gezien? Misschien moet je deze vraag maar eens stellen aan iemand die tegen jou zegt dat het tijd wordt om in de real world te stappen.

 

4. “Doe het een keer en de drang zal verdwijnen.”

Dit is zo’n typische bewering die overeenkomt met “als je dit van je bucketlist afvinkt, heb je geen behoefte om het een tweede keer te doen.”.

Maar wat als ik je zeg dat de drang om te vertrekken bij mij nooit is verdwenen na mijn eerste keer backpacken maar sindsdien juist alleen maar sterker is geworden?

Het is dus niet zoiets van ik doe het een keertje en daarna zal de wens om de wereld te verkennen verdwijnen. Althans, dit is niet wat ik om me heen zie. Eens je kennis hebt gemaakt met avontuur, zal je dit al snel afzetten tegen het vaak voorspelbare leventje dat je thuis hebt en tot de conclusie komen dat er meer is.

En nog iets: waarom zou het zo moeten zijn dat de drang om te willen backpacken moet verdwijnen? Als dit in je zit, is het misschien wel jouw leven, ja toch?

 

5. “Heb jij je ticket al geboekt?”

Vlucht boeken
“Nee, ik heb nog niet geboekt”

Deze past misschien iets minder in dit rijtje, maar het is een vraag die je als backpacker nogal eens kunt krijgen. Helemaal wanneer jij je levensstijl van reizen hebt gemaakt.

Heb je tegen andere mensen gezegd dat je binnenkort weer gaat backpacken, dan zal je veelvuldig de vraag krijgen of je al hebt geboekt.

Niets mis mee hoor en deze personen bedoelen het waarschijnlijk alleen maar goed. Echter, als je al een paar keer hebt aangegeven dat je het wel zegt wanneer het zover is én de vraag blijft om de week terugkomen, kan dit wel eens vervelend worden.

 

6. “(Alleen) reizen is onveilig.”

Wedden dat dit gezegd is door iemand die zelf nog nooit een reis heeft gemaakt en voornamelijk de slecht-nieuws-verhalen uit de media oppikt?

En eerlijk: ik kan het deze mensen nog niet eens kwalijk nemen dat ze er zo over denken. Neem alleen al het programma Break Free op BNN waarin backpackers hun dromen najagen maar vervolgens komen te overlijden. Hier word je niet bepaald vrolijk van.

Het zijn doorgaans de minder positieve dingen die nieuwswaardig zijn. Dit maakt dat het beeld dat niet-reizigers over reizen hebben nogal vertekend kan zijn.

Maar het is wel een uitspraak waarvan ik al snel denk: hoe kun je zoiets zeggen als je zelf nog nooit on the road bent geweest?

Natuurlijk kan je ziek worden of te maken krijgen met oplichting. Misschien sneller dan thuis, maar ook daar kun je weer van leren toch?

Als het goed is heb jij de benodigde vaccinaties en in de meeste gevallen zal het niet meer zijn dan het oplopen van een voedselvergiftiging of iets dergelijks. In het geval van oplichting, kan ik alleen maar zeggen dat een beetje voorbereiding en gezonde intuïtie je vaak al een heel eind op weg helpt.

 

7. “Investeer in de toekomst.”

Waarom zijn mensen doorgaans zoveel met de toekomst bezig?

Zo vind ik het bijvoorbeeld nogal apart dat je tegenwoordig tot je 67e moet werken om daarna van je pensioen te kunnen genieten. Hoeveel mensen overlijden er niet voor deze leeftijd of worden ziek en hebben vervolgens geen mogelijkheid meer om de vruchten plukken van wat ze hebben opgebouwd?

Hoezo zou je moeten investeren in de toekomst en daar nu van alles voor moeten laten?

In het leven valt toch maar weinig te plannen, al denken we dat soms. Trouwens, misschien is reizen ook wel een investering? Je houdt er in ieder geval blijvende herinneringen aan over. Dingen waar je tijdens je leven vaak wat aan zult hebben.

Wat mij betreft gaat het vooral om dit moment en ben ik nauwelijks bezig met wat er over 5 jaar met m’n leven gebeurt. Ik zie het allemaal wel. Het gaat er toch ook om dat je nu gelukkig bent in plaats van altijd de blik te hebben gericht op wat komen gaat?

Heb ik dan geen visie? Dat zal best. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het allemaal heel anders kan lopen dan dat je in eerste instantie gedacht had.

 
En… Heb jij nog uitspraken die aan het bovenstaande lijstje kunnen worden toegevoegd? Laat het hieronder weten.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw