Is leven uit een rugzak mogelijk?

Anno 2016 worden we meer en meer opgevoed met de gedachte dat we van alles nodig hebben om ons leven kleur te kunnen geven. Dit staat nogal haaks op het leven dat je als backpacker hebt: geen luxe, geen vaste verblijfplaats maar alleen je rugzak als échte vastigheid.

 

Maakt leven uit een backpack gelukkig?

Persoonlijk vind ik het heerlijk: zo min mogelijk bij me hebben en me tegelijkertijd realiseren dat meer ook helemaal niet nodig is. Vaak denk ik dan: “waarom hebben we thuis zoveel?”.

Als ik eerlijk ben, was ik vroeger veel materialistischer dan ik nu ben. Ik gaf veel om mooie auto’s, dure kleding en geld. Dit is veranderd toen er meerdere belangrijke personen uit mijn leven kwamen te overlijden of ziek werden én door de reizen die ik gemaakt heb.

Juist op deze momenten ben ik erachter gekomen dat er veel meer is dan geld en bezit. Immers, hoe kan het anders dat ik op reis over het algemeen beter in m’n vel zit dan in de tijden dat ik thuis zit terwijl ik thuis veel ‘meer’ heb?

Dit is voor mij het bewijs dat geluk niet afhangt van de eigendommen die je hebt. Ja oké, kortstondig geluk misschien. Maar op de lange termijn gaat het er voornamelijk om of je lekker in je vel zit, stressvrij bent en van het ‘nu’ kunt genieten.

Ik weet nu bijvoorbeeld dat het rugzakleven, waarin ik voornamelijk in de buitenlucht ben en waarbij iedere dag weer een verrassing is, me een veel fijner gevoel geeft dan het leven tussen vier muren met altijd een telefoon, laptop en planning (bleh) bij de hand.

Pack light en koop een kleine backpack

Als je van plan bent om te gaan reizen, zorg er dan wel voor dat je zo min mogelijk meeneemt. Daarmee bedoel ik: pak geen spullen in die je toch niet gebruikt.

Dit klinkt misschien logisch, maar op basis van m’n eigen ervaring en wat ik bij andere reizigers zie, weet ik dat je jezelf vaak belast met onnodig gewicht. Buiten dat het zwaarder is, wordt het op deze manier lastiger om je spullen te vinden.

Weinig bagage betekent automatisch ook een kleine backpack, de kans dat je te veel meeneemt is met een compactere rugzak logischerwijs veel kleiner. Als je gaat oriënteren naar een rugzak of reistas, dan ga je waarschijnlijk doen wat de meeste reizigers al deden: je kiest er eentje van minimaal 65 liter.

Niet doen. Dit is niet nodig, zeg ik je alvast. Ook niet als je voor een jaar weggaat. Het is een misvatting te denken dat je voor een jaar meer dingen in moet pakken dan wanneer je voor drie weken gaat reizen.

Stel jezelf eens de vraag wat je écht nodig hebt. Je hoeft niet twee paar jeans, acht T-shirts, 15 onderbroeken, vijf boeken, een klamboe, een slaapzak en dergelijke mee te nemen. Voor mij persoonlijk geldt in ieder geval dat ik het overgrote deel van de tijd loop op slippers, in een zwembroek en een tanktop. That’s it. Natuurlijk zijn dit niet de enige dingen die je meeneemt, maar je snapt m’n punt denk ik wel.

Wat ik je nog als tip wil meegeven: koop een backpack die je net als een koffer open kunt ritsen. Dit is superhandig, je hoeft zo niet met je hand de inhoud te doorzoeken om dat ene item te vinden waar je naar op zoek bent.

 

Wat neem ik mee?

Toen ik jaren geleden voor het eerst ging backpacken, bracht ik ook veel te veel mee. Maar ja, welk backpackgroentje doet dit niet? Het was voornamelijk een overvloed aan kleren. Ik denk wel negen T-shirts, waarvan ik er uiteindelijk misschien twee of drie heb gedragen. De rest heb ik weggegeven.

En wat te denken van boeken? Ze nemen een hoop ruimte in en zijn vaak niet bepaald licht. Dit doe ik ook niet meer, tegenwoordig kies ik voor een e-reader. Veel handiger, ik hoef zo bovendien niet meer op zoek te gaan naar boeken die me aanspreken. Deze zet ik namelijk thuis al op het apparaatje.

Om het concreet te maken: mijn rugzak woog om en nabij de 12 kilogram en tijdens m’n reis daarna nog 10. Voor m’n komende reis ik ervoor zorgen dat m’n backpack ingepakt niet meer dan zeven kilo weegt. Want ik weet: 75% van wat ik denk te gaan gebruiken, blijft uiteindelijk in je tas zitten.

Update 13 maart 2016: om het licht te houden voor m’n komende reis, heb ik een backpack uit de kast gepakt van slechts 30 liter. Best een uitdaging, maar een heerlijk gevoel om te weten dan ik zo weinig mee ga nemen en niet met een ’tweede huis’ op mijn rug hoef te lopen.

Dit is de ‘minimalistische paklijst’ die ik gebruik voor mijn aankomende backpack-trip:

 • Paspoort
 • Rijbewijs + internationaal rijbewijs
 • Bankpas + creditcard
 • M’n zonnebril
 • 2 T-shirts
 • 3 tanktops
 • 1 lange broek (doe ik aan in het vliegtuig)
 • 1 shirt met lange mouwen (doe ik aan in het vliegtuig)
 • 1 korte broek
 • 6 boxershorts
 • 3 paar sokken
 • 1 zwembroek
 • M’n laptop (1 kilo) + oplader
 • E-reader + oplader
 • Telefoon + oplader
 • Een springtouw
 • Toiletspullen: tandenborstel, tandenpasta, deodorant
 • Gezondheid: diarreeremmers, paracetamol, pasje reisverzekering en vaccinatieboekje
 • Oordoppen (waxbolletjes)
 • Een paar kleine slotjes
 • Pasfoto’s (5-10)
 • Een universele stekkerkit

Een muggennet en een badhanddoek zijn vaak al in je guesthouse aanwezig. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er geen klamboe was wanneer de situatie hier om vroeg. Soms (helaas) wel met gaten, maar dit is op te lossen.

Spullen als insectensprays, slippers, douchebenodigdheden, badlakens en zonnebrand kun je overal kopen. Dit is trouwens ook zo voor middeltjes als paracetamol en diarreeremmers, maar deze neem ik voor de zekerheid toch altijd zelf mee.

Waarschijnlijk koop je tijdens je reis ook nog wel een (goedkoop) lekker zittend T-shirt of wat luchtige singlets, waardoor je al snel merkt dat veel van je meegebrachte kleren overbodig zijn. Houd hier van te voor rekening mee 🙂 .

Hoe ik m’n kleren was? Dit doe ik zelf met een ouderwets stukje handwas-zeep, kost niks en in iedere lokale supermarkt te krijgen. Of ik breng m’n vuile spullen naar een van de lokale wasserettes. In bijvoorbeeld Thailand is dit met 40 Baht per kilo vaak helemaal niet duur.

 

Leven uit een rugzak is zo moeilijk nog niet

Als je naar mijn inpaklijstje kijkt, zal je waarschijnlijk al snel denken: “en moet ik die andere spullen niet meenemen?” Doe waar jij je goed bij voelt, maar voor mij persoonlijk voldoen de bovenstaande items. Ik ben erachter gekomen dat meer niet nodig is.

Het is dus vrij eenvoudig om uit een backpack te kunnen leven (voor mij in ieder geval 😉 ). We hebben immers lang niet zoveel nodig als dat we onszelf soms wijsmaken. De enige vraag is of jij ervoor openstaat en de juiste mindset hebt: neem je genoegen met (veel) minder luxe dan dat je thuis gewend bent?

Als je voor een volledig nomadenbestaan kiest, heb je bovendien niet meer het gedoe van verhuizen. Het enige wat je met je meedraagt, is je backpack. Geen zware bankstellen, wasmachines en tafels om van A naar B te brengen. Enkel je (lichte) rugzak. Heerlijk toch?!

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
10 Antwoorden
  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Muriel,

   Alleen hardloopschoenen en verder loop ik op slippers. Waar ga je heen? Een lakenzak is absoluut niet nodig in bijvoorbeeld Azië of Australië…

   Groet,

   Robbert

 1. Iris

  Hoi Robbert,

  Beetje gekke vraag misschien, maar je neemt je backpack dus altijd overal mee naar toe? Dus ook als een tempel bezoekt, naar watervallen gaat, een full moon party, etc etc. Ik ben altijd als de dood, dat er iets gestolen wordt (ik ben als eens bestolen in Zuid Afrika) en als je je backpack altijd bij je hebt, gaat het stelen lastiger. Maar ik zie mezelf nou niet telkens met een backpack een barretje in lopen haha.

  Groetjes Iris

   1. Avatar foto
    Robbert

    Hoi Iris,

    Een jas neem ik niet mee, zeker gezien de hoeveelheid ruimte die ervoor nodig is in je backpack. Mocht het nou koud worden, dan kun je altijd ter plaatse iets regelen.

    Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Iris,

   Nee, m’n backpack neem ik eigenlijk nooit mee haha. Deze laat ik lekker liggen in de kamer waar ik slaap. Bij mij is in ieder geval nog nooit wat gestolen.

   Eventueel kun je ook van kluisjes gebruikmaken als het ho(s)tel die aanbiedt.

 2. Anouk

  Hoi Robbert!

  Alvast veel dank voor de handige tips! Zou je het aan -of afraden om een snorkelsetje in te pakken? Ik vind het lastig in te schatten of ze die verkopen/verhuren in Vietnam en Indonesia.

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Afraden. Zijn op iedere snorkelplek goedkoop te huren. Tenzij je echt een goed setje hebt en je genoeg ruimte in je backpack hebt… Persoonlijk zou ik het echter nooit doen 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw