Heb jij de ‘juiste’ mindset?

“Mindset is the biggest barrier to travel for people who actually want to go traveling”

 

Eerder schreef ik al een artikel waarin ik aan heb gegeven dat het een fabeltje is dat reizen of backpacken per definitie een dure aangelegenheid is. Sommige mensen zien helaas altijd wel een reden waarom reizen voor hen niet is weggelegd. Op dit, in mijn ogen, onjuiste denkbeeld of mindset, wil ik in dit artikel voortborduren.

Immers, veel mensen die denken simpelweg dat ze niet voldoende financiële middelen hebben om de stap te kunnen zetten, dat ze te oud zijn of dat het niet mogelijk is omdat ze aan een baan vastzitten. Ook zou het zo zijn, dat mensen die hebben besloten om wel te gaan backpacken, bepaalde privileges genieten, gespekt worden door hun ouders of wat dan ook.

Dit soort gedachtes hebben vaak een té negatieve insteek en bieden voor jezelf geen mogelijkheden om vooruit te komen, om kansen te zien in plaats van een weg vol met obstakels. Bovendien kloppen dit soort aannames vaak helemaal niet.

Hoe zou het zijn als ik een jaren geleden had gedacht dat iedere backpacker per definitie rijk of uniek was of bepaalde mogelijkheden zou hebben die voor mij niet mogelijk waren?

Als ik zo in het leven had gestaan, had ik waarschijnlijk nooit een backpack gekocht, een ticket gescoord en was ik al helemaal nooit vertrokken. Dan had ik dus ook niet die geweldige eerste reis gemaakt. Immers, ‘het’ zou dan ook voor mij niet mogelijk zijn geweest.

En ja, natuurlijk heb je geld nodig om een reis te kunnen maken. Dat staat buiten kijf. Behalve het financiële aspect, wil simpelweg niet iedereen de wereld over reizen. Echter, bij het merendeel van de mensen dat dit wel wil maar niet doet, gaat het eerder om een bepaalde manier van denken. Een denkwijze die wat mij betreft structureel fout is.

Immers, het is een mistvatting om te denken de omstandigheden waarin jij leeft plus de mogelijkheden die jij hebt, (veel) afwijken van personen die wel besluiten om te gaan backpacken.

Laat ik je een ding zeggen, mocht jij denken dat je niet de mogelijkheden hebt om te gaan reizen: die heb je wel. Zonder meer. Als je iets wilt, dan lukt het (bijna) altijd.

Het is ook een beetje een self fulfilling prophecy, iedere keer jezelf iets wijsmaken zorgt ervoor dat je hetgeen je denkt daadwerkelijk als ‘de waarheid’ gaat beschouwen. Wat als jij je mindset verandert van “Ik heb niet genoeg geld om te reizen” in een positievere manier van denken, namelijk: “Ja, ook ik kan gaan backpacken”?

Simpel, een positieve mindset creëert mogelijkheden. Dit lijkt misschien een wat algemene wijsheid, maar het is gewoon zo. Kijk allereerst eens wat je kosten zijn die je dagelijks maakt. Kun je hier in snijden? Wat als je die koffie-2-go niet meer haalt, dan kan je dit maandelijks al behoorlijk wat geldbesparing opleveren. Enzovoorts.

Wat ik met andere woorden probeer te zeggen, is dat backpacken bijna voor iedereen weggelegd is. Veel mensen willen dit ook. Het tegenstrijdige is echter dat –bij wijze van spreken- slechts een handjevol mensen het daadwerkelijk ook een keer probeert. Zeker als je twijfelt, probeer het gewoon wél. Wat heb je te verliezen?

Een advies dat ik je in ieder geval wil geven, is om het niet moeilijker te maken dan het is. Start met veranderen van kleine, simpele dingen en je begint je al snel te realiseren dat backpacken ook voor jou tot de mogelijkheden behoort.

En natuurlijk is het zo, dat hoe lager je inkomen is des te langer het duurt om een goed bedrag bijeen te sparen. Maar het is mogelijk. Voor (nagenoeg) iedereen. Het is met name de mindset of manier van denken die een persoon belemmert in de mogelijkheden die er eigenlijk zijn. Bovendien, toonde ik je eerder al dat je in bijvoorbeeld Australië heel wat baantjes hebt die je met reizen kunt combineren. Echt sparen hoeft dus nog niet eens altijd.

Behalve ‘geld’ is ook leeftijd een factor die mee kan spelen in je standpunt om wel of niet te gaan reizen. Als je bijvoorbeeld 50 bent, kan het door je hoofd spoken dat je te oud bent om te gaan. Dus eindelijk heb je dan de financiën op orde, maar nu is er wéér een beer op de weg. En zo besluiten we om de stap nooit te zetten. Zonde toch?

Wat als ik je nou zeg dat leeftijd echt geen bal uitmaakt?

Als begin twintiger ben ik tijdens mijn reizen met meerdere 50-plussers opgetrokken. Je vergeet beiden eigenlijk hoe oud je bent en gaat veel meer af op de persoonlijkheid van iemand. Wat maakt het uit of iemand 60 is als hij of zij super aardig is en te gekke verhalen kan vertellen?

Dus ook voor alle mensen die denken dat ze te oud zijn om te gaan, laat je niet tegenhouden! Zeker als je gezond bent…

Geld en leeftijd hoeven je dus zeker niet te weerhouden om je dromen na te jagen. Maar ook als je een vaste baan hebt, hoeft dit niet. Wederom is dit een misverstand. Waarom zou je je baan niet kunnen opzeggen om te gaan backpacken of overleg voeren met je werkgever om aan te geven dat je er voor een langere periode tussenuit wilt? Ik ben op mijn reizen talloze mensen (ook koppels met kinderen) tegengekomen die hiervoor hebben gekozen in plaats van op de kantoorstoel te blijven zitten en zichzelf wijs te maken dat reizen niet voor hen is weggelegd.

Tot slot zijn er ook nog die personen die al jaren roepen de wereld te willen zien, maar zich afvragen of ze zich niet gaan vervelen. Een echt ‘doel’, zoals bijvoorbeeld het hebben van een job, zou tijdens het reizen ontbreken. Een reis wordt op deze manier bijna negatief of iets angstigs om naar uit te kijken. Je snapt het al, deze mensen gaan over het algemeen niet. Vreemd, want ze zeggen dat ze wel willen gaan. Snap jij het nog?

Het zijn slechts enkele voorbeelden die ik noem, zo zou ik er nog tientallen voor je kunnen opschrijven. Je snapt wel wat ik bedoel, denk ik.

De gevolgen van een bepaalde mindset gelden overigens niet alleen voor mogelijkheden op het gebied van reizen, maar voor veel meer zaken in het leven. Immers, welk examen maakte jij vroeger (of vandaag) beter. Die waar je over dacht dat je het slecht ging doen, of die waar je vertrouwen in had? Denk je niet dat er meer mogelijk was geweest voor wat betreft het examen waarover je op voorhand al negatief dacht?

 

Hoe zit het met mijn mindset?

Of ik zelf deze wat beperkende manier van denken heb (gehad)? Nee, eigenlijk niet. Ik heb niet snel het idee dat iets niet realiseerbaar is. Waarom zou ik het niet kunnen als Pietje of Jan het wel kan?

Persoonlijk heb ik er altijd in geloofd, dat ik een reis over de wereld zou kunnen maken. Ook toen ik nog nauwelijks geld verdiende en dus creatief moest zijn om maandelijks een x-bedrag opzij te zetten. In Azië kwam ik er bovendien al snel achter dat reizen daar spotgoedkoop kan zijn.

Om het nog gekker te maken: ik denk zelfs dat ik de komende periode van mijn leven al reizende voldoende inkomen kan genereren met de business die ik op dit moment heb en verder ga ontwikkelen. Wat anderen hier van denken, maakt mij persoonlijk niet zoveel uit. Zo lang ik zelf geloof in de dingen die ik doe, denk ik ook echt dat het gaat gebeuren.

En nee, ik ben echt niet rijk of zo en om nou te zeggen dat ik bepaalde voordelen heb gehad ten opzichte van andere mensen: verre van. Het is voornamelijk de mindset die bepaalt hoe ver je komt. Ja, ik treed misschien in herhaling, maar dat het maar duidelijk mag zijn ☺ .

Als ik dan sommigen om me heen hoor: “Ik kan niet op reis, want ik heb geen geld” en ik zie vervolgens aan wat voor luxe dingen de persoon in kwestie zijn of haar geld wel uitgeeft, dan denk ik: “Een kleine omslag zou je denkbeeld 180 graden kunnen laten draaien”. En daarbij: reizen kan, zeker in Azië, zelfs goedkoper zijn dan je leventje thuis. Maar goed, voor deze switch in gedachten moet je natuurlijk wel open staan.

travel quote

Begrijp me niet verkeerd trouwens, ik snap ook wel dat het maken van een (lange) reis lang niet voor iedereen realistisch is. Sommigen hebben namelijk te maken met een slechte gezondheid, een (torenhoge) schuld, zieke familieleden enzovoorts. Waar ik het over heb, is de doorsnede van onze samenleving. Met andere woorden: voor iedere gemiddelde persoon is het maken van een backpack-trip mogelijk. Zonder twijfel.

Waarom excuses zoeken om niet te reizen in plaats van redenen verzinnen om wél te gaan? Zie je? Waar een wil is, is een weg. Stel prioriteiten en vooral: heb geloof in hetgeen je voor ogen hebt. Dit is op veel dingen van toepassing, ook op het avontuur dat backpacken heet.

Oh, en als je niet wilt gaan reizen. Ga dan niet. Het is niet mijn bedoeling om mensen waarvoor reizen niet een zekere droom is, perse over te willen halen. Of je gaat, bepaal je zelf. Een juiste mindset is daartoe de eerste goede stap.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Minke

  Je kan het altijd gewoon proberen! Het alternatief is dat je je saaie kantoorbaan houdt en je voor de rest van je leven blijft afvragen hoe het zou zijn om je baan op te zeggen en te gaan reizen… En als het toch niks voor je is, dan kun je gewoon weer terug naar een saaie kantoorbaan.
  Wat ik me wel altijd afvraag: hoeveel geld heb je nou echt nodig om te gaan reizen? In gedachte houdend dat je onderweg via Workaway gaat werken voor kost en inwoning, en dat je ervoor openstaat om een tijd op een bepaalde plek te wonen als je ergens een betaalde baan kan vinden. Wat voor bedrag zou jij aanraden om te sparen voordat je je baan opzegt?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Minke,

   Dat ligt er echt aan waar je heengaat…

   In Zuidoost-Azië kun je in veel landen doorgaans prima rondkomen van 25 euro per dag, terwijl dit in Nieuw-Zeeland waarschijnlijk minimaal het dubbele zal zijn.

   Dus ja, hoelang wil je weg en waarheen?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw