Reizen met schuld: doen of niet?

Heb jij nog (torenhoge) leningen die je moet afbetalen en is dit een project voor de langere termijn? Zie jij geen andere mogelijkheid dan te gaan reizen met schuld en twijfel je of dit wel zo verstandig is? Of denk je dat het in jouw situatie onmogelijk is om op reis te gaan? In dit artikel geef ik je de antwoorden op dit soort vragen.

Hoe zit dit bij mij? Nou simpel, ook ik zit opgezadeld met een schuld aangezien ik tijdens mijn periode als student flink wat geld heb bij moeten lenen. Maar is dit voor mij een reden om niet meer te gaan backpacken?

Nou nee.

Er zijn creatieve manieren te vinden hoe je, ondanks het hebben van schulden, toch de wereld kunt gaan verkennen zonder dat je daarbij de hele tijd in de stress hoeft te zitten. Hierover vertel ik je verderop meer.

Het zou jammer zijn als je niet gaat reizen puur omdat je bezig bent met het voldoen aan je financiële verplichtingen.

Ben jij zo’n persoon?

Juist voor jou schrijf ik dit artikel, zodat ook jij die reis van je dromen kunt gaan maken. Ja, tevens als je per maand een -voor jou doen- fiks bedrag af moet betalen aan je schuldeisers.

En nog iets: voor het gros van de backpackers is het bezitten van veel geld verre van een zekerheid. Het is simpelweg een fabeltje te denken dat je perse veel geld nodig hebt om te kunnen gaan backpacken.

Genoeg intro nu. Hieronder enkele tips die je zowel gedurende de voorbereiding als tijdens je reis kunnen gaan helpen als je met schulden te maken hebt.

 

1. Zet de vertrekdatum, stop met onnodige uitgaven en ga sparen

Dit ligt misschien voor de hand, maar weet jij eigenlijk wel wat voor kosten jij maandelijks maakt voor onnodige of luxe dingen? Ga jij bijvoorbeeld regelmatig uit eten, duik je vaak het nachtleven in (vaak €50 per avond, nietwaar?), koop je regelmatig de laatste gadgets, ga je vaak naar de kapper of pak jij iedere dag die lekkere coffee to go bij de Starbucks?

Stop hiermee! Doordat je de datum van vertrek weet, heb je een doel om naartoe te werken. Dit zal hoe dan ook motiverend werken.

Zorg tevens dat je een schatting hebt van de kosten die je tijdens je trip denkt te gaan maken. Wel zo handig, als je schulden hebt. Je hoeft overigens niet al deze uitgaven volledig af te schaffen, maar matiging zal je zeker een hoop geldbesparing opleveren.

Matiging kan ‘m bijvoorbeeld zitten in het kiezen voor tweedehandsspullen in plaats van alles nieuw te kopen. Zo kocht ik onlangs nog een iPhone 5 voor €180 via Marktplaats. Via Apple zelf zou me dit €509 hebben gekost. Nogal een verschil.

Je gaat met andere woorden wat soberder leven, maar dit hoeft echt geen probleem te vormen. Dit klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar ik heb dit zelf ervaren dus ik weet dat het mogelijk is. Na verloop van tijd denk je waarschijnlijk: “wat zonde dat ik mijn geld zo over de balk heb gesmeten”, zonder dat je daarbij direct een gierigaard wordt overigens. Laat ik het ‘bewuster leven’ noemen.

 

2. Verlaag je huidige schulden

Je kunt er ook voor kiezen om je schulden met de juiste aanpak te verlagen voordat je vertrekt. Een simpele reactie zou kunnen zijn, “verhoog het bedrag dat je aflost”, maar als je geen of weinig inzage hebt in je uitgaven, kan dit lastig zijn. Om het makkelijk te maken, raad ik je aan om het onderstaande stappenplan te volgen:

  • Creëer budget. Kijk hoe je maandelijkse kosten zijn opgebouwd. Denk aan vaste kosten (huur, tv, telefoon), variabele kosten (uitjes, supermarkt) en schulden (creditcard en andere leningen). Vervolgens zet je vaste bedragen apart voor vaste kosten, schuldaflossing en variabele kosten. Als je klaar bent, reserveer dan €100 die je gebruikt voor de afbetaling van je schulden (of een ander willekeurig bedrag).
  • Stop het betalen met je creditcard. En gebruik deze pas weer als je schulden zijn afgelost. Het merendeel van de ‘problemen’ ontstaat juist door (onjuist) gebruik van deze betaalkaart.
  • Maak je schulden overzichtelijk. Voordat je wilt gaan aflossen, is het goed om te weten welke schulden je daadwerkelijk hebt. Orden ze van hoog naar laag.
  • Los af en zet door. Voeg de gereserveerde €100 toe aan het maandelijks vaste af te lossen bedrag van je laagste uitstaande schuld. Heb je deze afgelost, voeg dan de €100 plus het vaste bedrag voor aflossing van de laagste schuld toe aan het volgende schuldbedrag. Dit is een effectieve methode die ervoor zorgt dat je je verplichtingen zo snel mogelijk kunt voldoen. Heb vervolgens geduld. Schulden zijn niet binnen een week afgelost, maar je hebt ze ook niet in een week opgebouwd, of wel 🙂 ?

Als je een koopwoning hebt, ben en blijf je gebonden aan maandelijks terugkerende vaste kosten. Je hebt immers de hypotheek die je af moet betalen. Twee opties om deze kosten te schrappen is het verkopen of verhuren van je woning.

Aangezien je al diverse schulden hebt (daar ga ik gemakshalve maar even vanuit 😉 ), wil ik je adviseren om je maandelijkse vaste kosten te minimaliseren. Verhuur jij je woning, dan kun je zelfs nog winst maken als je wilt.

 

3. Maak geen nieuwe schulden

Check voordat je vertrekt altijd of je genoeg geld hebt om je geplande reis te kunnen bekostigen. Je kunt tekorten deels compenseren met stap 4, maar ik wil je aanmoedigen om op dit gebied zo min mogelijk risico te nemen.

Betaal tijdens je reis enkel met je creditcard in noodgevallen, niet als je de mogelijkheid hebt om met je bankpas of met contant geld te betalen.

Gaan backpacken betekent overigens niet dat je perse veel geld kwijt gaat zijn. Zo gaf ik tijdens m’n acht maanden durende trip door Azië €4.500 uit, iets wat me in Nederland zeker niet was gelukt met een huurwoning en andere bijkomende kosten. Je zou dus zelfs kunnen stellen dat ik in die periode in Azië geld heb gespaard in plaats van uitgegeven 😉 .

Lees ook: 22 tips om geld te besparen tijdens het backpacken om tijdens je reis kostenbewust te zijn.

4. Ga werken tijdens je reis

Als je in een stad of plek verblijft waar je helemaal op je plek bent, kijk dan of er een mogelijkheid is om voor een bepaalde periode werkzaamheden te verrichten. In Australië kun je door het combineren van reizen en werken een aardig centje bijverdienen.

Behalve dat je inkomsten hebt, ben je op deze manier veel minder geld kwijt aan bijvoorbeeld transport en activiteiten. Simpelweg omdat je minder onderweg bent en niet zoveel activiteiten zal ondernemen dan je zou doen als je geen baantje hebt.

In bijvoorbeeld Zuidoost-Azië is dit natuurlijk minder interessant, financieel gezien dan. Voor vertrek naar Azië zou je zelf een online business kunnen opzetten. Denk hierbij aan consulting, een blog of het geven van online trainingen. Waar ben je goed in? Waar heb je ervaring in? Met iedere business is geld te verdienen. En wat is nou leuker dan dit al reizende te kunnen realiseren? Persoonlijk heb ik ook voor deze weg gekozen, mijn baan opgezegd om te gaan reizen. Met behoud van enig inkomen om te kunnen survivallen dus 🙂 .

 

5. Reizen betekent niet weglopen voor je verantwoordelijkheden

Dat je schulden hebt en besluit om te gaan reizen, betekent niet dat je moet stoppen met het afbetalen ervan.

Mijn advies is, dat als je maandelijks die €50 of €100 kunt missen, je dit het best kunt gebruiken voor de afbetaling van je openstaande lening. Niet betalen, betekent namelijk over het algemeen dat het openstaande bedrag toe zal nemen, afhankelijk van waar jij je schuld hebt uitstaan.

Voor studieschulden gelden aparte constructies. Het maandelijkse bedrag aan aflossing kun je tijdelijk on hold zetten als je bijvoorbeeld geen of weinig inkomen hebt. Dit is een optie waar ik gebruik van heb gemaakt.

Waarom ik dit nog meer heb gedaan?

  • Ik krijg 15 jaar de tijd om aan mijn verplichtingen te voldoen.
  • De aflossing is inkomensafhankelijk.
  • Er zit er een maximum aan het maandelijks af te lossen bedrag.
  • Na deze periode van 15 jaar wordt het resterende bedrag (doorgaans) kwijtgescholden.

Nu ik een laag salaris heb, zou het daarom niet slim zijn om maandelijks af te lossen, zeker gezien de extreem lage rente die DUO (de studie-schuld-eiser) hanteert.

***

De bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele manieren om reizen met een -eventueel verlaagde- schuld mogelijk te maken. Het belangrijkste is wat mij betreft dat je voldoende geld hebt gespaard voordat je een vlucht boekt en op het vliegtuig stapt én dat je niet al je geld aan van alles en nog wat besteedt. Zorg daarbij dat je dromen en het afbetalen van je schulden in een goede balans zijn.

Dus ja, reizen en het hebben van een schuld hoeft zeker geen dodelijke combinatie te zijn. Zolang je bereid bent om offers te maken of van de opties gebruik te maken die er zijn, is er veel mogelijk in het leven 🙂 .

 

Heb jij hiervoor al een goed plan opgesteld?

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw