Voorbereiding backpacken: 6 fabels die jij moet weten voor je vertrekt!

Zit je in je voorbereiding op het avontuur dat backpacken heet? Dan heb je vast al het nodige gehoord of gelezen. Om een lang verhaal kort te maken: veel dingen die je leest of die worden verondersteld, zijn gewoon niet waar. Daarover lees je meer in dit artikel.

Ik moet zeggen dat het me regelmatig verbaast hoe niet-reizigers (of backpackers) aankijken tegen het fenomeen backpacken. Hieronder enkele reacties van mensen op het artikel van Maartje die ervoor koos om al haar spullen te verkopen en voor lange tijd (misschien wel oneindig lang) op reis te gaan:

Reacties-op-avontuurlijke-reis

Je ziet het, zo ontzettend negatief als mensen kunnen reageren op een dergelijk juist positief bericht. Wat is dat toch? Afgunst dat zij (Maartje) juist buiten de geijkte paden is getreden en heeft gekozen voor het onbekende terwijl men dit zelf eigenlijk maar al te graag zou willen? Of is het boosheid omdat ze niet doet wat ‘hoort’?

Ik zou het niet weten, maar wat me wel verbaast/ergernissen oplevert, is dat mensen vaak reageren met een negatieve insteek als het over mensen gaat die iets anders doen dan gebruikelijk. Of het nu reizen is, naar goud zoeken in de mijnen of het stopzetten van al je rekeningen en in de wildernis gaat leven, er heerst altijd een zekere vorm van negativiteit om dit soort juist dappere besluiten heen.

Uit de bovenstaande reacties valt trouwens ook op te maken dat, ondanks de vele reisboeken, informatieve blogs etcetera, mensen het beeld hebben dat reizen per definitie duur of onveilig is. Het tegendeel is echter waar, zo blijkt.

Wat wel waar is, en wat we niet moeten vergeten, is dat reizen lang niet voor iedereen mogelijk is en dat je blij mag zijn als je deze kans hebt.

In wat volgt, bespreek ik 6 fabels op het gebied van backpacken. Laat je dus niet bang maken door wat andere, vaak niet-wetenden, allemaal roepen en (onterecht) de wereld in helpen. Je kunt mijn tips gebruiken als voorbereiding op het backpacken, zodat jij niet met angst in je schoenen hoeft te vertrekken!

Fabel 1: Reizen is duur en alleen mogelijk als je genoeg hebt gespaard

Jungle trekking

True, alles kost geld. Geen enkele reis zal gratis zijn, maar het idee dat veel mensen erop nahouden dat reizen een dure aangelegenheid is, komt met name door reclames, magazines en reisprogramma’s die met name de luxere, fancy tripjes uitlichten inclusief bijbehorende accommodaties zoals luxe resorts.

“Een leuke vakantie vergt een (financiële) investering” is het soort slogans waarmee we al decennia lang worden gehersenspoeld door krachtige marketingcampagnes. Niet gek dus dat het gros van de mensen denkt dat reizen duur is. Ook ik overigens, was hiervan in enige matige overtuigd voordat ik mijn eerste reis door Azië ging maken.

Echter… Ik spaarde zo’n €9.000 voor mijn trip, en 8 maanden later had ik -exclusief tickets- ‘slechts’ €4.500 uitgegeven. Natuurlijk heb ik op de kosten gelet, maar dit was geen doel op zich. Je kunt voor dit bedrag in ieder geval niet leven in Nederland, daar zijn we het over eens. Daarbij: je hoeft niet iedere dag (dure) activiteiten te ondernemen. Je kunt ook zelf de avontuurlijke mind openstellen en er zelf op uit trekken.

Overigens hoef je zeker niet je volledige reisbedrag thuis te sparen. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken in het land/continent waar je van plan bent om te gaan backpacken.

Regelmatig ben ik personen tegengekomen die ervoor kozen om bijvoorbeeld een half jaar in Australië te gaan werken om van het verdiende geld in Azië te gaan reizen. Het uurloon in Australië ligt voor relatief eenvoudig werk vrij hoog (al snel $20-30) zodat je al snel een reis van een half jaar of langer in Azië bijeen kunt sparen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je niet te uitbundig leeft in Australië, dat zal je begrijpen.

Fabel 2: Couchsurfen en Airbnb zijn gevaarlijk

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en mensen die misbruik van hun huurders willen maken. Echter, de meeste personen die hun woning ter beschikking stellen doen dit omdat ze backpackers en andere reizigers juist een handje willen helpen. Ze willen jou (lees: backpackers) het beste van hun woning laten zien en ervoor zorgen dat je een leuke tijd gaat hebben.

Mijn ervaring is dat je kunt vertrouwen op je instinct en de vriendelijkheid van mensen. Wees niet per definitie wantrouwend, maar ga met een gezonde kritische noot van het goede uit.

Vandaag de dag is er een zeker negatieve gedachtengang ontstaan voor wat betreft concepter als Couchsurfing en Airbnb. Waarom? Dit komt met name door de algehele opvatting dat het verblijven bij (of in een woning van) een onbekend persoon gevaarlijk is, simpelweg omdat de wereld gevaarlijk en onveilig is. Ondanks dat de criminaliteit is wereldwijd daalt, worden ‘we’ juist wantrouwender tegenover elkaar. Best paradoxaal eigenlijk, vind je niet?

Reis je alleen als meisje of vrouw? Kies er dan gewoon voor om ook bij een vrouw te verblijven. Ben je met een aantal reisgenootjes? Zoek een verhuurder die hiermee instemt. Check verder altijd reviews en kies zorgvuldig bij wie of waar je gaat verblijven. Als het niet bevalt, kun je er altijd voor opteren om te vertrekken.

Lees ook: voor het zoeken van een goede AirBnb-host raad ik je aan om even mijn artikel over accommodaties in Australië te lezen. Hierin staan behalve specifieke Australië-tips, ook diverse algemene suggesties voor wat betreft AirBnb.

Probeer naar het grotere geheel te kijken in plaats van een incident als leidraad te nemen. Sommige voetballers overlijden aan een hartstilstand, wil dit dan zeggen dat voetballen gevaarlijk is?

Fabel 3: Liften is niet veilig, zeker vandaag de dag

Het beeld dat liften per definitie onveilig is, stampt uit de 50-er jaren in Amerika waarin de FBI een publieke campagnes voerde waarin reizigers werden geïnstrueerd om te stoppen met het fenomeen liften, iets wat in die tijd zeer gangbaar was. Of wat te denken van de film ‘The Hitcher’, de bekende kaskraker met het angstaanjagende verhaalverloop.

Gecombineerd met de opvatting dat de wereld onveilig en onbetrouwbaar is (zie fabel 2), wordt liften nog altijd als een gevaarlijke bezigheid gezien. Onderzoek wijst echter uit dat deze bewering gewoon niet klopt.

Ikzelf heb nog nooit gelift, althans niet noemenswaardig. Mijn ouders, daarentegen, hebben in hun studententijd een indrukwekkend tocht naar Italië gemaakt waarin ze met een vrachtwagenchauffeur zijn meegelift naar het Gardameer. Ze vertellen me er nog regelmatig over, de positieve ervaringen blijven goed zichtbaar bij ze, gezien het enthousiasme waarmee ze de verhalen steeds vertellen.

De vrachtwagenchauffeur was een memorabele man, avontuurlijk en gedroeg zich zo nu en dan als een cowboy op een paard door geluiden als ‘hieeeh haa’.

Wat ik met het bovenstaande voorbeeld probeer aan te geven, is dat je tijdens dergelijke trips de leukste en meest kleurrijke personen tegen kunt komen. Mensen die je in het dagelijks leven in ieder geval niet zo snel tegen het lijft zult lopen.

Mocht je nou niet alleen willen liften, dan kun je er altijd nog voor kiezen om dit samen met iemand anders te doen. Op deze manier voel jij je wellicht veiliger om de stap te zetten. Weet dat je niet in een ‘enge’ auto hoeft te stappen die voorbijrijdt. Gebruik je eigen inschattingsvermogen en houd daarbij voor ogen dat niet iedere een psychopaat of moordenaar is.

Fabel 4: Backpacken als vrouw is gevaarlijk

Mannen en vrouwen, jongens en meisjes, hebben allen met risico’s te maken indien ze besluiten om te gaan backpacken. Vrouwen zouden echter extra gevaren te wachten staan vergeleken met mannen.

Backpacken als vrouw, doen!
Backpacken als vrouw, doen!

Als we veel verhalen moeten geloven, dan zou het zeer onveilig zijn om alleen als vrouw te gaan backpacken. Ik kan je zeggen dat dit absoluut niet waar is. Oké, je zult wel denken: “jij hebt makkelijk praten als man!” . Vandaar dat ik een artikel van een vrouwelijke backpacker heb toegevoegd. Ze (Claire Cohen) moedigt vrouwen juist aan om te gaan reizen.

Ze zegt letterlijk:

It’s a view that’s gathering support. Take these comments, posted online by readers of an NBC news article: “A single woman travelling alone is risky. In a foreign country, it is downright foolish. No way I would let my beautiful wife out the door to travel to any country alone.

Overigens ben ik op mijn reizen verschillende vrouwen en meisjes tegengekomen die alleen aan het backpacken waren en het ontzettend naar hun zin hadden. Geloof me, ik heb heel wat meiden gesproken, maar geen negatieve verhalen gehoord. In ieder geval niet voor wat betreft veiligheid.

Voor je vertrouwen, heb ik nog een blog (theblondeabroad.com) gevonden van een vrouwelijke backpacker/reiziger die niets anders doet dan de wereld op eigen houtje ontdekken. En wat te denken van de eerder genoemde Maartje die al meer dan drie jaar (bron: Metronieuws.nl) op avontuur is?

Fabel 5: Backpacken is voor jonge mensen die single zijn

Teveel mensen hebben de overtuiging dat het maken van een reis iets is dat je typisch doet als je jong en alleenstaand bent. Natuurlijk, ik begrijp ook wel dat wanneer je ouder bent je misschien op zoek bent naar een wat kortere, luxere vakantie dan een backpacktrip. En dat wanneer je een gezin hebt, je meer wilt of misschien wel moet plannen dan bij backpacken ‘hoort’.

Echter, reizen is niet alleen voor jongeren en mensen zonder vaste partner. Leeftijd doet er echt niet toe.

Zo ben ik in Kota Kinabalu (Borneo) een man van 56 tegengekomen die al jaren onderweg was, in Maleisië (Kuala Lumpur) een man van eind 40 die al 5 jaar door India trok enzovoort.

Los van leeftijd, heb ik ook gezinnetjes zien rondtrekken en op avontuur zien gaan in diverse nationale parken. Ja, ook in backpackershostels vind je gezinnen en stelletjes.

Dus: verklein je denkbeeld niet onnodig, ben ruimdenkend. Op deze manier beperk jij jezelf niet in eventuele plannen die je nog hebt.

Onlangs verscheen overigens een artikel waarin wordt beschreven dat ‘de backpacker’ aan verandering onderhevig is. Zo is een backpacker tegenwoordig niet enkel en alleen de jonge onbevangen man of vrouw, maar zien we steeds vaker mensen die al wat ouder zijn, een gezin hebben en wat meer te besteden hebben.

Fabel 6: Backpacken is als vakantie, het is altijd leuk

Ik in Myanmar

Ik heb al mijn trips als (zeer) leuk en leerzaam ervaren. Met name dat laatste aspect komt in een ‘gewone’ vakantie minder terug. Leerzaam, omdat ik altijd mezelf tegenkwam, eenzaam was, wel eens ziek werd, geen zin had om sociaal ‘wenselijk’ te functioneren of bijvoorbeeld omdat ik uitgeput was en verder ‘moest’ gaan.

Als je gaat backpacken, weet dan dat je goede tijden met minder goede gaat afwisselen, dat is in ieder geval mijn persoonlijke ervaring.

Zo kan reizen tussen verschillende bestemmingen één van de meest vermoeiende dingen die je doet tijdens je reis. Hoe weet je dat je niet teveel hebt betaald voor je tickets? Is de organisatie waarmee je reist betrouwbaar? Ben je alert op eventuele scams?

Lees ook: bereid je voor met mijn boek Veilig Backpacken In Azië.

Maar er komen ook momenten dat je jezelf eenzaam voelt, bijvoorbeeld omdat er geen andere reizigers in de buurt zijn waarmee je een klik hebt.

Dit kan best lastig zijn, zoiets ondervond ik in Azië. Zo lag ik af en toe alleen en verlaten in een kamer met stapelbedden. “Wat ben ik hier aan het doen” was een gedachte die op dat soort momenten regelmatig door mijn hoofd gingen.
Tip: Het advies dat ik je in dit geval wil geven is om je emoties niet de controle te laten overnemen maar om in bepaalde situaties rationeel te zijn. Ga weer eens terug in gedachten, waarom ben je ook alweer op reis gegaan? Precies ja, daarom! Weet ook dat het een kans is waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.

In sommige gevallen zal je simpelweg je geduld moeten bewaren om niet jezelf te verliezen in negatieve gedachten of uitputting. En als dit wel het geval is, dan is het maar even zo. Laat het even zo zijn, het komt vervolgens echt wel weer goed, geloof me 🙂 .

Lees ook: check meteen even deze 13 cruciale stappen voor vertrek.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Anna

    Dag robbert, ik zocht informatie over een rugtas en kwam uit op jouw site. Inspirerend. Want ben er nu van overtuigd dat ik met het gezin backpackend door Thailand wil reizen. Weinig meenemen en doen zoals ik tijdens mijn backpackreis als student deed 😀, nou ja niet alles dan….tof om wat te lezen over jouw ideeen. Bedankt 👍🏽
    Anna

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw