Voorbereiding backpacken: 13 essentiële stappen voor vertrek

Zit je in de voorbereiding op het avontuur dat backpacken heet? Is dit je eerste serieuze trip die je gaat ondernemen? Dan is dit artikel het ideale hulpmiddel om je bij te staan in de planningsfase van je backpack-avontuur.

Ik kan me nog goed herinneren toen ik voor de eerste keer ging backpacken. Helemaal alleen, een waar avontuur. In principe had ik qua voorbereiding geen idee wat ik aan het doen was. Zo had ik nog helemaal geen reiservaring en waren er nog niet zoveel reisblogs als vandaag de dag. Het was al met al een behoorlijke sprong in het diepe. Niet dat ik dat erg vond hoor, integendeel.

Maar goed, door schade en schande ben ik wijs geworden. Enige planning van je reis is zeker aan te bevelen. De voorbereiding kan zeker een lastige taak zijn, soms zelfs tegen het ontmoedigende aan. Om jou deze lastigheden uit handen te nemen, heb ik 13 stappen voor je uiteenzet. Volg ze op, en je hebt een handig houvast om je trip goed voorbereid te beginnen.

 

Stap 1: stel je doelen vast

Iedere backpacker gaat met een bepaald ‘doel’ op reis. Zo kun je bijvoorbeeld een plan hebben om te leren surfen, om roadtrips te maken, een mediatiecursus te doen of om prachtige natuur te spotten in de vele nationale parken. Dit is slechts een greep uit het brede scala aan mogelijkheden dat de wereld jou als backpacker te bieden heeft.

 

Wat voor type reiziger ben je? Reis je graag alleen of juist samen? Wil je zelf met de auto reizen of georganiseerd? Ben je iemand die liever wat langer op dezelfde plek blijft of ben je het type dat graag doorreist? Verblijf je graag in dure hotels of vind je een hostel, camper of camping ook prima?

 

Indien je dit soort zaken duidelijk voor ogen hebt, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je kunt op deze manier bepalen welke gebieden, plaatsen etcetera het best aansluiten op jouw behoeften.

Dit is een essentiële stap in de voorbereidingsfase. Eens je weet wat voor type reiziger je bent en welke dingen je wilt ondernemen, ben je al een eind op weg.

Tip: om je reisdoelen te bepalen, is het artikel dat ik schreef over de redenen om te backpacken handig om door te lezen.

Stap 2: weet waar je jouw doelen kunt behalen

Als het doel van je avontuur duidelijk is (stap 1), kun je je bezighouden met de volgende fase. Het gaat hierbij om de bestemmingen die je wilt gaan bezoeken.

Vee backpackers denken hier voorafgaand niet over na. Ze ‘gaan gewoon’. Weet dat het kiezen van de juiste bestemmingen van groot belang is om je vooraf gestelde doelen (stap 1) te kunnen verwezenlijken.

Buiten dat, wordt je trip al in een vroeg stadium concreet. Hierdoor is je planning ook direct makkelijker te realiseren. Het is namelijk makkelijker om je planning uit te stippelen als je weet dat je naar Thailand, Maleisië, Indonesië, de Filipijnen en Oost-Australië gaat in plaats van enkel ‘Azië’ en ‘Australië’.

Kort gezegd gaat er hier om dat je jouw doelen koppelt aan potentiële bestemmingen. Maak het wat concreter!

 

Stap 3: bepaal je reisduur

Of je nou van plan bent om vier weken of vijf maanden te gaan backpacken, het ‘juist’ verdelen van je beschikbare tijd is essentieel. Je wilt namelijk geen belangrijke must-see’s of -do’s missen (of misschien maakt dit je juist niet zoveel uit?). Aan de andere kant wil je niet te lang in een bepaalde plaats verblijven.

Met andere woorden….

 

Hoe weet je hoeveel tijd je nodig hebt voor iedere afzonderlijke bestemming?

 

Je hoeft dit niet exact te weten, immers flexibiliteit is ook belangrijk. Wel is het handig dat je inzicht hebt of je één of negen maanden gaat. Dit is namelijk van essentiële invloed op stap 4: je budget.

Check ook altijd even de beste reistijd voor de gebieden die je wilt gaan bezoeken. In de volgende artikelen vind je de aan te bevelen periodes voor:

 

Stap 4: stel je budget vast

Je hebt je hoofddoel van je reis in kaart gebracht. Heb je tevens een idee van de plaatsen die je wilt bezoeken en de activiteiten die je wilt ondernemen (afhankelijk van je doelen)? Ben je iemand die eigenhandig veel onderneemt of ga je liever veel gebruikmaken van georganiseerde tours? Als je hier zicht op hebt, kun je een inschatting gaan maken van de kosten die je (per dag) gaat maken.

Het budget dat je nodig hebt, hangt echter ook af van het type persoon en backpacker dat jij bent. Ben jij iemand die doorgaans de goedkoopste opties zoekt en ben heb je geen luxe nodig? Dan is de kans groot dat je toch relatief low budget kunt backpacken.

Verder is het ook van belang om te weten of jij veelal op doorreis zult zijn of dat je liever wat langer op één plaats verblijft. Immers geldt dat hoe meer je jezelf verplaatst, hoe duurder het wordt.

Het is heel simpel: in bijvoorbeeld Azië kun je voor €10 per dag backpacken maar ook voor €80. Stel jezelf daarom goed de vraag waar je behoefte aan hebt.

Voor een van m’n reizen door Azië had ik €10.000 geraamd. Ik wist overigens niet hoe lang ik wegging, maar wel dat dit waarschijnlijk voor een lange periode (lees: minimaal zes maanden) zou zijn. Uiteindelijk gaf ik €4.500 uit in acht maanden.

 

Stap 5: realiseer het budget

Nu je ongeveer weet hoe lang je gaat reizen en welk budget daarbij past, kun je gaan starten met het sparen van geld.

Stel dat je van plan bent om over 10 maanden een reis te gaan maken waar je €3.000 voor nodig schat te hebben en je op dit moment nog niks hebt gespaard. Je zult in dat geval €300 per maand moeten sparen, wat neerkomt op minder dan €10 per dag.

Je kunt dit realiseren door het doen van een tijdelijke job, maar je kunt ook je dagelijkse uitgaven verminderen. Wat te denken van bijvoorbeeld het maken van een avondmaal waar je meerdere dagen van kunt eten? Of het uitzetten van bepaalde modules in je internet- of tv-contract? Ook het verminderen van je uitgaanspatroon (vaak minimaal €50 per avond, nietwaar?) kan je spaarpotje al snel positief stimuleren.

Een andere optie is om enkele bezittingen te verkopen. Zeker als je voor langere tijd gaat backpacken, is dit aan te bevelen. Wat is je televisie nog waard als je over anderhalf jaar terugkomt? Hetzelfde geldt voor je laptop of computer. Dit zijn spullen die doorgaans snel in waarde dalen. Voor hetzelfde geld koop je bij thuiskomst doorgaans een mooier en snellere versie vergeleken met die je had. Verkopen dus!

 

Stap 6: boek je vlucht

En zorg daarbij dat je niet die ene persoon bent die veel te veel voor zijn of haar vlucht heeft betaald. Dit voorkomt je over het algemeen door je vlucht zo’n twee tot drie maanden op voorhand te boeken.

Rek deze stap niet onnodig lang, echte last-minute deals kom ik persoonlijk nog maar zelden tegen. Zeker als het gaat om tickets naar verre bestemmingen, zoals Azië, Zuid-Amerika of Australië. Denk daarom niet dat je een week op voorhand de beste deal te pakken hebt, je komt dan bedrogen uit.

Aanraders van zowel websites als apps die ik handig vind voor het vinden van de goedkoopste tickets, zijn de volgende drie:

Check wel altijd even bij de maatschappij zelf wat de prijs voor de vlucht is. Sommige vergelijkers hanteren namelijk een hoger bedrag door een commissie.

Tip: wees wel flexibel in je aankomstplaats. Als je in Azië gaat backpacken en weet dat je naar Thailand en Indonesië wilt, kies dan de goedkoopste optie. Althans, dat is wat ik zou doen 🙂 .

Stap 7: zoek potentiële huurders of kopers voor je woning

Je vlucht is geboekt, dus de kogel is definitief door de kerk: je gaat backpacken!

Heb je al besloten wat je met je woning doet? Heb je een koopwoning of huur je iets? In het eerste geval kun je ervoor kiezen je woning onder te verhuren of te verkopen. In het geval van huur, kun je ook voor onderhuur opteren, al is dit wettelijk gezien illegaal. De keuze is dan ook aan je huurbaas. Een andere optie is natuurlijk om het huurcontract te ontbinden.

Deze stap is enkel van toepassing op backpackers die op zichzelf wonen en voor een langere periode gaan backpacken.

 

Stap 8: zorg dat je een creditcard aanvraagt

Dit is iets dat ik geleerd heb van mijn eerste reis. Daar in Azië had ik geen creditcard tot mijn beschikking. Deze had ik toch wel regelmatig nodig, bijvoorbeeld voor het boeken van een online vlucht, op eilanden waar geen pinautomaten waren of in sommige gevallen wanneer ik accommodatie op voorhand diende te reserveren. Hierdoor was ik soms afhankelijk van derden, iets dat je beter kunt voorkomen.

Tip: ben je lid van de ANWB, dan raad ik je aan om de ANWB Visa Card aan te schaffen. De kost slechts €12 per jaar (het eerste jaar is gratis), waar bijvoorbeeld een Visa World Card €36,60 kost op jaarbasis.

Stap 9: behoud de reislust

Het kan zo zijn, en dan spreek ik uit eigen ervaring, dat de energie en inspiratie die je in het begin had, afnemen naarmate te tijd verstrijkt. Zorg daarom dat je jezelf blijft inspireren en blijft enthousiasmeren met allerlei reisverhalen.

Vergeet niet waarom je de beslissing hebt gemaakt om op reis te gaan, en houd vooral dat doel voor ogen. Ook kan het zo zijn dat naarmate de dag van vertrek dichterbij komt, je het gevoel hebt niet meer zo nodig te willen vertrekken. Dit is waarschijnlijk gezonde spanning. Ook in dat geval wil je adviseren om je oorspronkelijke drijfveer om te gaan goed voor ogen te houden.

Dit is niet per definitie stap 9 overigens. De inspiratie om te reizen dien je eigenlijk door alle stappen heen levendig te houden.

Onder meer de volgende artikelen bieden je een goede hulp:

Genoeg inspiratie 😉 ?

 

Stap 10: haal je vaccins, benodigde visums en sluit een reisverzekering af

Ook al denk je misschien dat jou toch niets overkomt, haal je vereiste vaccinaties en sluit een bijbehorende reisverzekering af. Heb je visums nodig voor de landen waar je heengaat, regel dit dan op voorhand.

Voor inentingen raad ik je aan om te kijken op de website van de GGD. Mijn advies: pak de vereiste inentingen, alles wat aanbevolen is, is niet persé nodig en kost doorgaans redelijk wat geld. Zo ben ik voor mijn eerste Azië-reis enkel voor DTP en Hepatitis A ingeënt.

Je reisverzekering kun je eenvoudig afsluiten via Independer. Tot nu toe heb ik steeds gebruikgemaakt van Delta Lloyd of FBTO.

Als je een visum nodig hebt, bijvoorbeeld voor Vietnam of Australië, doe je er goed aan om dit voorhand te regelen. Lees meer over je Working Holiday Visum Australië en de aanvraag voor je Vietnam-visum.

 

Stap 11: boek je accommodatie voor de eerste dag(en)

Ikzelf doe dit persoonlijk nooit, maar iedereen is anders en het gros van de mensen vindt het doorgaans wel prettig om bij aankomst enige zekerheid te hebben.

Ga je voor een lange tijd backpacken waarbij niet alles vaststaat, wil ik je adviseren om enkel een hostel of hotel voor je eerste nacht(en) te reserveren. Ga je voor een korte periode, bijvoorbeeld twee weken, dan kun je eventueel het grootste gedeelte van je trip al vastleggen. Doe waar jij je het meest happy bij voelt.

De volgende websites zijn aan te bevelen, ook voor tijdens het backpacken:

Hostelbookers en Hostelworld zijn specifiek gericht op hostels en daarom interessanter voor de budget-backpackers onder ons. Mijn advies is om minimaal een week of twee voor vertrek je accommodatie te boeken. Althans, als je veilig wilt zijn.

 

Stap 12: regel je administratieve zaken

Dat wil zeggen, zorg dat je niets belangrijks mist als je op reis bent.

Wist jij bijvoorbeeld dat als je zelfstandig ondernemer bent en je een controle krijgt van de belasting, dat jij of een andere bevoegde aanwezig dient te zijn? Deze andere bevoegde moet wel jouw bevoegdheid hebben gekregen, iets dat je op voorhand dient te regelen met de belastingdienst. Dit kun je doen via dit formulier.

En wat te denken van rekeningen die je alleen per post ontvangt? Probeer te regelen dat dit voortaan digitaal gebeurt zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Indien dit niet mogelijk is, spreek dan met
familie of kennis af dat zij je post verzamelen en je in belangrijke gevallen informeren over de stand van zaken.

Deze stap is met name van toepassing op backpackers die voor een langere periode gaan reizen, dus niet als je twee weekjes van huis bent.

 

Stap 13: tijd om in te pakken

Alle stappen van je voorbereiding zijn voltooid. YES! Heb je al een backpack aangeschaft? Zorg dat je dit doet.

Vervolgens kun je beginnen met inpakken. Voor wat betreft Azië kun je de handige checklist gebruiken die tot het pakket van Backpackgids Azië behoort. Zie hiervoor het onderstaande kader.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Ik wil je adviseren om deze blogpost als richtlijn voor je backpacktrip te gebruiken. Uitgebreidere stappenplannen en compleet uitgewerkte routes kun je vinden in onze gidsen over Australië en Azië. Zie hiervoor het kader hierboven.

 

Ga jij dit stappenplan toepassen? Laat het me weten, like & share!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Andrew

    Ga niet op reis zonder een goede reisverzekering. Als je gaat backpacken is de kans op een ongelukje wat groter en je wilt niet thuiskomen met een gigantische ziekenhuisrekening. Bovendien ben je zo ook verzekerd als je bagage kwijt raakt of wordt gestolen. Lees onze tips door voor een reisverzekering speciaal voor backpackers .

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw