10 van mijn favoriete niet-toeristische stranden in Azië

Tja, wat zijn nou de mooiste stranden in Azië? Een lastige vraag moet ik je eerlijk zeggen. Ik bedoel, stel ‘m aan 50 mensen en je waarschijnlijk totaal uiteenlopende antwoorden. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren natuurlijk.

Sinds ik dit artikel voor het eerst schreef in 2015 heb ik regelmatig stranden met elkaar verwisseld. Want al reizende kom je telkens weer bij mooie nieuwe plekjes uit. Plekjes waarvan je denkt: ja, die moet ook aan het lijstje worden toegevoegd. En ik zal dat blijven doen om zo relevant mogelijk te blijven.

Ik wil echter voorkomen om je een standaardlijstje voor te schotelen met stranden waar je overal al over leest. Daarom geef ik je in dit artikel tien van mijn favoriete stranden in Zuidoost-Azië die nog niet ontdekt zijn door de massa.

Benieuwd? Ik beloof je alvast dat er een aantal verrassingen bijzitten. Of naja, ik denk eerlijk gezegd dat je er maar weinig kent 😉 .

Hier komen ze:

 

1. Nacpan Beach, El Nido (de Filipijnen)

Het eerste strand uit deze lijst is Nacpan Beach dat ruim 15 kilometer ten noorden van het slaperige dorpje El Nido op het eiland Palawan in de Filipijnen ligt. Ik en m’n Duitse reisgenootje kregen deze tip per toeval in het stadje. Vervolgens namen we er een tricycle heen, iets waar we geen spijt van zouden krijgen.

Wat maakt dit strand zo bijzonder? Allereerst is er op Nacpan geen mens te bekennen. Als dit al het geval is, zijn het doorgaans enkele locals. Het is een nog altijd onontgonnen strand met palmbomen en water op perfecte temperatuur. Ik waande me er echt in een paradijs.

Je kunt er komen zoals ik deed, met de tricycle of in El Nido-town een scooter huren om erheen te rijden. Vervolgens loop je even door een stukje oerwoud en het mooie strand is helemaal voor jou.

Overigens, als je de omgeving van El Nido verder gaat verkennen, kom je nog diverse verschillende kuststroken tegen. Soms toegankelijk, soms niet. Of de stranden officiële namen hebben, waag ik te betwijfelen, zo verlaten en ontontgonnen zijn ze. Ga zeker op avontuur!

Tip: als je in El Nido bent en meer afgelegen strandjes wilt ontdekken, ga dan eilandhoppen. Je kunt kiezen uit tour A, B, C of D waarbij zelfs een overnachting op een onbewoond eiland mogelijk is.

Je komt onder meer bij de ongerepte eilandjes Cadlao Island, Dilumacad Island, Matinloc Island en Miniloc Island. Ook de prachtige Secret Lagoon is onbeschrijfbaar mooi. Voor mij persoonlijk was eilandhoppen bij El Nido een niet te vergeten ervaring.

2. Klong Muang Beach, Krabi (Thailand)

Kong Muang Beach is een chill strand

Waar de meeste backpackers vanuit Krabi direct verder reizen naar eilanden als Koh Lanta, het naar mijn mening overhypete Koh Phi Phi of het bekend strand Railay Beach, wordt het mooie Klong Muang Beach in Thailand ten noordwesten van het bekendere Ao Nang nog al eens vergeten. Sterker nog, het gros van de reizigers kent dit strand geen eens. In 2013 was ik in Krabi en kwam ik al wandelend bij dit mooie plekje uit.

Net als op Nacpan zijn ook op Klong Muang nauwelijks mensen te bekennen. Toen ik er was, was ik er alleen met mijn vriendin. Verder helemaal niemand. Om het strand liggen enkele resorts, echter als je wat verder loopt heb je het hele strand voor je alleen zonder bebouwing met enkel natuur om je heen. Aangezien het water vrij laag staat, kun je door het water naar een eilandje middenin de zee lopen (aan de linkerzijde van het strand). Verder vind je er enkel palmbomen, zand en zee (en zon natuurlijk). Wat wil je nog meer?

Tip: vanaf Klong Muang kun je ook de boot nemen naar de Koh Hong-eilanden. Je brengt hierbij onder meer een bezoek aan Pakbia Island, Daeng Island en Lading Island.

3. Pantai Bira, Sulawesi (Indonesië)

Pantai Bira Sulawesi

Wederom een waar paradijsje dat nog altijd onontdekt is door de grote massa. Ben je op Sulawesi, ga dan zeker eens een kijkje nemen bij Pantai Bira, oftewel Bira Beach. Helemaal als je enigszins uitgeput bent van het doorgaans lange en zware reizen in Indonesië, is dit strand een welkome plek om even te chillen. Je kunt hier letterlijk je batterij weer helemaal opladen.

Het water is zo blauw en helder, iets dat je waarschijnlijk nog bijna nergens anders hebt gezien. Als je over het strand loopt, geloof je nauwelijks dat deze plek nog niet ontdekt is door andere toeristen.

 

4. Strand zonder naam, Siargao (de Filipijnen)

Mooiste-strand-Siargao

Wederom een strand dat gelegen is in de Filipijnen. Een officiële naam heeft dit met palmbomen bezaaide strand overigens niet, maar dit maakt het misschien alleen maar specialer toch? Ik heb getwijfeld om de locatie te delen, al denk ik dat het beter is om sommige plekjes geheim te houden.

Als je op Siargao bent kan ik je aanraden om een scooter te huren en lekker rond te gaan crossen. Zo kom je vanzelf uit bij stranden zoals deze. Een tipje van de sluier: ik kwam bij dit strand toen ik vanuit General Luna onderweg was naar de Taktak Falls.[/caption]

 

5. Ngwe Saung Beach, Ngwe Saung (Myanmar)

Ngwe-Saung-Beach

Heb jij al wel eens van dit strand gehoord? Kleine kans denk ik. Ik ben hier geweest toen ik in 2011 in Myanmar was. Op dat moment zat ik met enkele reisgenootjes in de grote stad Yangon en wisten we eigenlijk niet zo goed waar we naartoe wilden.

Naar Bagan reizen was een erg lange trip (met de bus) en dus besloten we om met de bus naar Ngwe Saung af te reizen, een tocht van zo’n zes uur. Middenin de nacht kwamen we aan, we konden nog net inchecken bij een hostel dat aan het strand lag. Naja hostel, we hadden ons eigen huisje pal aan de zee. Die luxe had ik nog niet meegemaakt 🙂 .

Ook voor dit strand geldt weer dat je er geen toeristen gaat vinden. Ondanks dat er diverse hotels gelegen zijn, is het er erg rustig. Het lijkt net alsof de locals klaar zijn voor toeristen maar dat men nog geen weet heeft van Ngwe Saung Beach. En gelukkig maar!

Het is de perfecte plek om te relaxen als je een drukke reis door Myanmar erop hebt zitten. De zonsondergang is adembenemend en het nabijgelegen eilandje met het zeemeerminbeeld is de moeite waard om eens te verkennen. Daar rookte ik zelfs nog een banana leaf cigar die ik van een aantal locals kreeg aangeboden 😉 .

 

6. Pasir Panjang, Langgur (Indonesië)

Pasir-Panjang-Kei-Kecil

Dit is het strand met het zachtste zand waarop ik ooit heb gelopen. Ja echt, ik overdrijf niet. Inderdaad, het zand is hier écht zo zacht als meel en je voeten zakken er helemaal in weg.

De enorme witte zandbank is liefst 3 kilometer lang en de lange strook palmbomen en het blauwe water maken het plaatje helemaal compleet. Ik bedoel, kijk naar de bovenstaande foto en oordeel zelf 🙂 .

Heerlijk is om hier de lokale specialiteit ‘rujak’ te proberen. Zurig fruit, vaak groene mango of rauwe papaja, waar een sausje van pinda’s en sambal overheen zit. Echt bizar lekker kan ik je zeggen.

Je moet er wel iets voor over hebben om er te komen, want dit droomstrand ligt namelijk op Kei Kecil, een van de twee Kei-eilanden, op de Molukken in het verre oosten van Indonesië. Maar het is het allemaal waard hoor, vanuit daar kan je bovendien met een vissersbootje naar het idyllische Ngurtafur Beach varen.

 

7. Verborgen stranden, Perhentian Kecil (Maleisië)

Eerste keer backpacken

Ja, ik zou de bekendere stranden Long Beach en Coral Bay kunnen noemen, maar dat doe ik niet. Dit zijn immers de geijkte plekken als je op Perhentian Kecil in Maleisië verblijft. Laat dit eiland je nou nog zoveel meer moois te bieden hebben, meerdere kleine niet-ontdekte stranden die je zelfstandig kunt vinden als je bereid bent om een stukje door de jungle te wandelen. Maar goed, een beetje avontuur daar zijn wij backpackers niet vies van toch?

Als je op Coral Bay bent en in de richting van het vissersdorpje loopt, kom je onderweg langs een aantal unieke strandjes. Mocht je niet weten waar je heen moet, vraag dan even de weg bij één van de barretjes op Coral Bay. Het kan eigenlijk niet missen: als je met je rug naar de zee staat, kun je links (daar eindigt Coral Bay direct), rechtdoor (richting Long Beach, ongeveer 10 minuutjes lopen) of rechtsaf. De laatste optie is de juiste.

Onderweg kom je langs onder andere Petani Beach, Mira Beach, Impiani Beach en Aur Beach. Baaitjes die ingesloten zijn door rotspartijen en wilde jungle. Als je snorkeluitrusting bij je hebt, neem dan zeker een kijkje in de prachtige onderwaterwereld. Onderweg zie je waarschijnlijk zo nu en dan locals die aan het vissen zijn. Ja, je bent echt even weg van de toeristen 🙂 .

 

8. Diverse stranden, Karimunjawa (Indonesië)

Toen ik op Java was en mijn reis begon in het hectische Yogyakarta had ik niet het idee dat ik een paar dagen later op een tropisch eiland zou zitten. Gevoelsmatig was dit namelijk zo ver weg, ik dacht daarvoor op Bali of Lombok te moeten zijn. Bovendien hoorde ik alleen maar motoren van scooters, auto’s en trucks in Yogya. Een totaal andere wereld.

Via een local hoorde ik echter over Karimunjawa. Ze vertelde me over een paradijselijke plek en ik besloot om mijn instinct te volgen en erheen te gaan. En wow, wat bleek dit een goede keuze. Twee stranden die ik je hier aanraad zijn Batu Topeng en Ujung Gelam.

Het is oprecht een van de leukste en mooiste eilanden waar ik ben geweest. De authentieke vismarkt, het geweldige snorkelen en de witte stranden met jungle en palmbomen maken Karimunjawa tot een absolute droombestemming.

 

9. Clear Water Bay, Koh Rong Samloem (Cambodja)

Natuurlijk mag Cambodja met het bounty-eiland Koh Rong Samloem niet ontbreken op mijn lijstje. En in het bijzonder wil ik het met je hebben over Clear Water Bay. Alleen de naam al zorgt ervoor dat je naar dit strand wil.

Enne, als je op de bovenstaande foto kijkt, snap je direct waar die naam vandaan komt. Wat een pareltje hè?

De stranden op het vasteland van Cambodja vind ik overigens niet zo bijzonder. Pak je in Sihanoukville echter de boot naar Koh Rong, Koh Rong Samloem of Koh Ta Kiev, dan kom je in ware paradijsjes terecht.

 

10. Paradise Beach, Koh Kradan (Thailand)

In 2017 belandde ik op het kleine eiland Koh Kradan. Hierboven zie je een foto die ik maakte op Paradise Beach. Moet ik nog meer zeggen? Dit prachtige stukje van Thailand is eigenlijk een grote hagelwitte strandvlakte met hier en daar een barretje en wat accommodaties.

Behalve de vele duurdere opties, heb je er een betaalbare camping om te overnachten. Voor mij is dit een van de mooiere verlaten Thaise eilanden die ik heb gezien.

Lees ook: mijn uitgebreide artikel over eilandhoppen in Thailand of deze eilandroute door Indonesië.

En zeg nou zelf: wat is mooier dan wakker worden in een tent, met uitzicht op kraakhelder water?

 

Ben jij al wel eens op een van de bovenstaande plekken geweest of heb jij nog leuke toevoegingen? Laat het me zeker weten in de comments, ik ben benieuwd 🙂

Ga jij backpacken in Azië?

Ga jij backpacken in Azië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over de typische backpacklanden in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw