Kei Kecil: een paradijselijk stukje Indonesië

Water waar je dwars doorheen kijkt. Zand dat zo wit is waardoor het pijn doet aan je ogen, en van een zachtheid is die aan poeder doet denken. Een lange zandbank ergens midden op zee. Puntige rotskliffen die uit een verdwaalde lagune omhoogkomen. De lichte tinten van de oceaan die perfect afsteken tegen de diepblauwe lucht waarin enkele wolken zweven….

Om me heen kijkend vanuit een kleine vissersboot wrijf ik in mijn ogen en zeg tegen mezelf: ongelofelijk allemaal, is dit echt?

Ik heet je welkom in onontdekt Indonesië. Welkom op Kei Kecil, de Molukken. Of Maluku zoals de Indonesiërs zeggen. Welkom in een verlaten paradijs van ongekende schoonheid.

Het bezoeken van de Kei-eilanden stond altijd al hoog op m’n verlanglijstje. De foto’s die ik op internet voorbij zag komen, waren simpelweg te mooi om te negeren. Vooral Ngurtafur Beach trok mijn aandacht. Het moment was daar, ik moest erheen. Na eerst kennisgemaakt te hebben met de imponerende Banda-archipel, besloot ik om die kant op te gaan. Ik pakte het vliegtuig naar Kei Kecil.

En jeetje zeg, waar moet ik beginnen? Wat een geweldig avontuur heb ik er beleefd. Al was de vlucht erheen andere koek, ik dacht serieus dat we gingen neerstorten… Toen we gelukkig alsnog veilig wisten te landen, ontmoette ik een onwijs aardige man genaamd Tony. Maar hierover later meer.

Kort gezegd heb je op Kei Kecil stranden die tot de top van Indonesië behoren, en in de omgeving liggen de meest idyllische eilandjes die je je maar kunt voorstellen. Als je met een bootje op avontuur gaat, geloof je nauwelijks wat je allemaal te zien krijgt. Toch is het echt waar.

Wel moet ik zeggen dat Kei Kecil ronduit vlak is. Verwacht dus geen bergachtige landschappen zoals je op veel plekken in Indonesië gewend bent. Je bezoekt het eiland en haar omgeving eigenlijk vooral voor strand, strand en nog eens strand. En je komt bovendien op een bestemming waar nog maar weinig toeristen komen. Regelmatig zal je worden aangesproken met “Hey mister.” Of je nou een vrouw of man bent 😀 .

Ben jij ook voornemens om dit ongerepte stuk van Indonesië te bezoeken? Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je meer over de avonturen die ik op en rond Kei Kecil heb beleefd. Verder geef ik je een boel praktische tips.

Mijn trip begon al meteen heel erg bijzonder, in meerdere opzichten…

Over de Kei-eilanden

Pasir Panjang, mijn favoriete strand op Kei Kecil

Om je te helpen navigeren start ik met een algemeen beeld te schetsen van de Kei-eilanden en  Kei Kecil in het bijzonder. Wel zo handig als je er voor het eerst komt en voor we de diepte induiken.

De Kei-archipel ligt in het verre oosten van Indonesië en bestaat uit Kei Besar en Kei Kecil. Kei Besar, de grotere van de twee, is minder ontwikkeld en bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en heuvels. Op het zo’n 400 km² grote Kei Kecil vind je meer voorzieningen en de beste stranden, waaronder het schilderachtige Pasir Panjang en Matwaer Beach. Dit is bovendien het eiland waar je de de kleine airport Dumatubun vindt. De afstand naar het centrum is slechts 3 kilometer.

Kei Kecil is overigens met een brug verbonden aan Kei Dulah, het startpunt om naar Pulau Bair te gaan, een rotsachtig eiland waarover ik je verderop meer vertel. Kei Kecil en Kei Dulah worden veelal simpelweg samen genoemd en als Kei Kecil gezien.

Het grootste plaatsje op Kei Kecil is het overwegend katholieke Langgur. Op het aangrenzende Kei Dulah heb je verder nog Tual, wat grotendeels islamitisch is en als hoofdstad wordt beschouwd. De vele kleurrijke huisjes zorgen er voor een vrolijke aanblik. In Tual ligt de haven van Kei Kecil, mocht je het avontuurlijke plan hebben om met de ferry te reizen. Ik vond het persoonlijk gaaf om mee te maken dat christenen en moslims hier zo vredig met elkaar optrekken.

Een strand als Pasir Panjang ligt op een kilometer of 13 van Langgur af en is 20 minuten rijden vanuit het centrum. Langgur zelf vind ik niet zo boeiend, je komt echt naar Kei voor de stranden en de omringende eilanden.

 

Van Ambon naar Kei Kecil: doodsangsten en een onverwachte wending

Vliegen deed ik in zo’n vliegtuig (ik vind het altijd eng!)

Ik zat in het vliegtuig van Ambon naar Langgur -naast Tual de tweede stad van Kei Kecil-, en vlak voordat we de landing inzetten vielen we enkele seconden loodrecht naar beneden. Angstkreten volgden, waaronder een luide van mezelf. En Indonesische locals zul je niet snel in paniek zien tijdens een vlucht, ze zijn namelijk heel wat gewend.

Het feit dat ik in een afgelegen stuk van Indonesië was stelde me sowieso al verre van gerust op het gebied van pilootvaardigheden, kwaliteitseisen en alles wat daarbij komt kijken.

Je moet je voorstellen: je zit in een niet al te solide ogend propellervliegtuig en tijdens het dalen donder je zonder pardon de oneindige diepte in. De welbekende flits van je leven schiet in beeldflitsen door je hoofd en je bereidt je voor op het ergste.

Godzijdank liep het allemaal met een sisser af. Een sisser van jewelste.

Later bleek dat we in een luchtzak terecht waren gekomen, iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Ik was dan ook volledig bezweet.

Even daarvoor vroeg ik aan de man naast me of hij toevallig naar het centrum moest en of ik met hem mee kon rijden. Op beide vragen antwoordde hij positief. Hij raakte echter met een andere man voor ons aan de praat en ze kwamen tot het besluit dat deze meneer me mee zou nemen. “He is a famous man in Kei,” zei de man naast me. En inderdaad, hij -Tony- bleek het gezicht te zijn van een belangrijke politieke partij.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb een kleine week in het huis van hem en z’n familie geslapen, hij heeft me allerlei mooie plekken laten zien en ik heb er het lekkerste eten van heel m’n reis op. In het grote huis werd continu gekookt en er was altijd vis, krab, verse groenten, soep en zo kan ik nog wel even doorgaan. Op een dag hadden ze zelfs kreeft gegrild. De familie behandelde me als een prins. “Makan, makan, makan, please,” oftewel: “Eet alsjeblieft meer.” Zoals je begrijpt kwam ik er niets tekort 😀 .

Mijn reis op Kei begon dus ronduit verrassend. Dat het zo zou lopen, had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken. Zo zie je maar weer 🙂 .

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond Kei Kecil

Deze twee kids kwam ik tegen toen ik op de boot naar Pulau Bair stapte

In dit gedeelte vertel ik je wat er allemaal te doen is op Kei Kecil en in de nabije omgeving. De eilanden die je daar vindt zijn echt uit een droom zo mooi. Lees door voor mijn avonturen en laat je inspireren 🙂 .

 

Goa Hawang: grotten met kristalhelder water

Aan het eind van diezelfde middag nam Tony mij en z’n zoon mee naar Goa Hawang, kalksteengrotten op zo’n half uur rijden van hun huis. Via een smalle weg door het droge landschap, kwamen we aan bij de ingang. Een vrouwtje liep naar ons toe om de bescheiden entreeprijs in ontvangst te nemen.

De eerste watergrot was eerlijk gezegd weinig bijzonders. Via de trap wandelden we naar beneden en ik dacht eerlijk gezegd: Is dit het dan?

Gelukkig bleek het tweede gedeelte verderop meer de moeite waard te zijn. Een grot bestaande uit een soort ijspegelvormen gevuld met glashelder water.

Goa-Hawang-Kei-Kecil
Het heldere water van de Hawang Cave

Toevallig waren er Nederlandse Molukkers in aan het zwemmen. “Neem ook een duik,” zei een van hen. Helaas had ik geen zwembroek bij me.

Al met al is Goa Hawang een mooie plaats om bezocht te hebben, maar ze is zeker niet hét hoogtepunt geweest op Kei Kecil. Daarvoor heb ik te bijzondere dingen gezien, waarover ik je verderop meer vertel.

Op de weg terug hebben we nog een stop gemaakt bij de Evy Swimming Pool, een spot waar locals bijeenkomen om verkoeling te zoeken. Tenslotte reden we door naar het dorpje Debut om Tony’s vrouw op te halen. Zij runt daar namelijk een winkeltje.

 

Een woestijnvlakte op Ohoidertawun Beach

De dag daarop stelde Tony voor om een kijkje te nemen bij Ohoidertawun Beach. Het strand bleek gigantisch, vooral omdat het water honderden meters van de kust verwijderd was. Zo’n laagtij heeft iets bijzonders. Het leek wel alsof ik door een woestijn liep.

Ohoidertawun-Beach-Kei-Kecil-2
Ohoidertawun: een strand of een woestijn 😉 ?

We sloten die middag af zoals we begonnen waren: met het drinken van een kokosnoot. Het grote verschil? Het zeewater was weer helemaal teruggestroomd. Bijna te bizar om te geloven.

Ohoidertawun-Beach-Kei-Kecil
Krap 2 uur later zag het er ineens zo uit

 

Zand als meel bij Pasir Panjang

Je kent het wel, uitspraken als “hagelwit zand” of “zand zo zacht als poeder.” Ik vraag me dan altijd af of het daadwerkelijk zo is. Nou, zal ik je eens wat zeggen? Op het bekendste strand van Kei Kecil, Pasir Panjang, is dit écht het geval.

Witter dan Pasir Panjang ga je het niet zien

Zo zacht als het zand hier aanvoelt, heb ik serieus nog nooit meegemaakt. Om over de ultrawitte kleur maar te zwijgen. Zonder zonnebril doet het zien ervan pijn aan je ogen. Het is dan ook niet voor niets dat deze plek, tevens bekend onder de naam Ngurbloat Beach, wereldwijd bekendstaat als een van de zachtste en mooiste zandstranden die er zijn.

We maakten een wandeling over het 3 kilometer lange strand. Mijn voeten verdwenen diep in het met zeewater vermengde ‘meel’, en het leek net alsof ik gemasseerd werd. Samen met de vele palmbomen, de kleurrijke tropische planten en dobberende vissersbootjes, is Pasir Panjang een fantastische spot om je middag door te brengen. Houd er rekening mee dat het er op zondag vrij druk wordt, locals van het eiland trekken er dan op uit om lekker te relaxen. Wel zeg ik daarbij dat een plekje voor jezelf zo gevonden is. Het strand is namelijk erg lang.

Pasir-Panjang-Kei-Kecil
Zelfs op zondagmiddag vind je zat rustige plekjes op Pasir Panjang

Naast zwemmen, is dit dé spot waar je moet zijn om een schitterende zonsondergang te zien.

Pasir-Panjang-zonsondergang
De zonsondergang bij Pasir Panjang

Doe dit met ‘rujak’, een snack die je bij een van de stalletjes kunt krijgen. Kleine stukjes fruit met een pittig sausje bestaande uit sambal en pinda’s. Superlekker!

 

Een boottocht naar Pulau Bair, Raja Ampat in het klein

Na wat plekjes op Kei Kecil zelf gezien te hebben, ging ik doen waarvoor ik naar het eiland gekomen was. Er met de boot op uitgaan om de idyllische omgeving rond Kei te ontdekken. Te beginnen met Pulau Bair, een eiland wat bekendstaat als Raja Ampat in het klein, voornamelijk door de vele rotsblokken die uit het water rijzen.

Een ‘probleem’ op Kei Kecil is dat er geen publieke boten zijn waar je gebruik van kunt maken. Je moet daarom een boot charteren. Gelukkig vallen de prijzen mee, zo betaalden wij voor een hele dag 600.000 IDR (ongeveer 35 euro). We waren met vijf mensen en konden daarom de kosten splitten. Het vertrekpunt om naar Pulau Bair te komen, is de haven van Dullah Darat.

Vlak voor we Pulau Bair naderden, kwamen we uit op een paradijselijk stukje van onze aardbol. Het water werd ondiep en een grote witte zandstrook verscheen. En dit middenin de zee. Waar zie je zoiets?

Kei-eilanden-boottrip-2
Voor we bij Pulau Bair waren, kwamen we ineens dit stukje paradijs tegen
Het bizar heldere water

Het water om de zandstrook was ook nog eens zo ontzettend helder, waardoor het aanvoelde alsof ik droomde. Als ik dan toch een minpuntje op moet noemen: het snorkelen stelde niets voor, maar dit wist ik gelukkig van tevoren al.

Even later voeren we verder en meerden we aan op Pulau Bair. Op het eerste gezicht zag het er niet heel bijzonder uit. Echter, dit veranderde al snel toen ik een stukje ging lopen en bij een overweldigende viewpoint uitkwam.

Pulau-Bair
Even lopen bracht me bij dit uitzicht

Groen water en grijs getinte rotsblokken met groene begroeiing, zorgen hier voor een sprookjesachtige setting. En als je dan ook de enige groep toeristen bent, voelt het allemaal extra magisch.

Heb je schoenen bij je? Via scherpe vulkanische rotsen kun je naar boven klimmen om te genieten van een spectaculair uitzicht vanaf grote hoogte.

Pulai-Bair-2
Pulau Bair vanaf boven gezien

Onze kapitein wekte zijn vriend die, voor Indonesische begrippen weinig verrassend, in de bosjes lag te slapen. Vervolgens reisden we verder naar het kleine onbewoonde bounty-eiland Pulau Adranan.

Aangekomen op Pulau Adranan

Daar hebben we wat gerelaxt en aan het eind van de middag werden we weer afgezet in de haven. Dit zijn voor mij de ervaringen die reizen zo waardevol maken. Het was echt een heerlijke dag.

 

Een paradijselijke dag op Ngurtafur Beach en Pulau Tarwa

Ngurtafur Beach is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid rond Kei Kecil. Het is een zandstrook die dwars door de zee loopt en verbonden is met een klein eiland, Pulau Warbal. Aan beide kanten van het zand stroomt turquoise zeewater. Ik had er op internet al wat indrukwekkende drone-foto’s van gezien en zag er dan ook erg naar uit om deze plek in het echt te zien.

Vanuit de haven in Debut was het een dik half uur varen met de speedboot voordat we aankwamen bij Ngurtafur. Op het strand was een handjevol toeristen selfies aan het maken van de exotische omgeving.

Ngurtafur-Kei
Aangekomen op Ngurtafur Beach
Ngurtafur-Kei-3
En nog zo’n mooi plaatje

Ik ben over de lange zigzagvorm gaan hardlopen naar Pulau Warbal, waar ik in gebrekkig Indonesisch een gesprekje voerde met twee vrouwtjes. Men beweert trouwens dat de strook 2 kilometer lang is, maar ik schat ‘m op de helft. Op de weg terug genoot ik van de spectaculaire dingen om me heen, dankbaar dat ik dit mee mocht maken.

Ngurtafur-Kei-2
De lange zandstrook van Ngurtafur Beach

Jazeker, Ngurtafur Beach is prachtig, maar datgene wat erna zou komen maakte een nog grotere indruk op me.

We stapten weer in de boot en vervolgden ons avontuur naar Pulau Tarwa (ook bekend als Pulau Taroa). WOW, wat is het daar mooi. Vlak voor het eiland zagen we een smalle witte zandvlakte. Witter dan Ngurtafur en bovendien zachter.

Pulau Tarwa, het zou zo een schilderij kunnen zijn

Ook was het water er veel lichter van kleur en het uitzicht op het nabijgelegen Pulau Tarwa maakte het plaatje helemaal compleet. Bovendien waren er geen mensen te bekennen, het voelde als een soort secret place die we gevonden hadden.

Pulau-Tarwa-Kei
Lunchen met uitzicht op Pulau Tarwa en het heldere water

Ik ging zitten en at de rijst en tonijn op die ik van Tony z’n vrouw had meegekregen. Maar het lekkerste was de jackfruit. Zo zacht, zo zoet, zo intens. En toen ik omhoog keek, zag ik drie pelikanen vliegen, bezig aan hun trektocht richting Australië. Wat voelde ik me intens blij om hier te zijn.

 

Waar op Kei Kecil kun je overnachten?

Allereerst is het goed om te weten dat veel van de accommodaties op Kei Kecil niet op platforms als Agoda en Booking.com te vinden zijn. Tevens hoef je er geen luxe, fancy hotels en dergelijke te verwachten. Het is er nou eenmaal nog niet zo ontwikkeld als andere gebieden in Indonesië. Maar laat dat nou juist zo z’n charme hebben 🙂 .

De meeste toeristen verblijven op Pasir Panjang. Een accommodatie die goed bekendstaat en er bovendien gezellig uitziet, is Coaster Cottages. Je verblijft pal aan het strand en wandelt binnen luttele seconden het water in. Verder is Mercy Cottage hier een relaxte plek om een paar dagen te zitten.

Een andere optie is Savana Cottages in Ohoidertawun. Je verblijft in de lokale ‘kampung’ waar ongeveer 200 locals wonen. Je loopt zo het strand op en je kunt een kijkje nemen in de Luvat Cave.

Op Pantai Ngurbloat is Tria Maria Cottages een aanrader. Je slaap in een eenvoudige maar charmante bungalow pal aan het strand.

Mocht je in Langgur willen verblijven, dan kan ik je aanraden om contact op te nemen met Tony, de man waarover ik je in dit artikel heb verteld. Tony heeft aangegeven het leuk te vinden om backpackers en andere soorten toeristen te ontvangen en rond te leiden, dus ik zou je aanraden om deze unieke ervaring niet te missen. Je kunt hem contacteren op +6281235676781. Noem zeker even mijn naam, zodat hij weet hoe je aan z’n nummer komt. Meer plekken om te slapen in Langgur vind je hier.

 

Hoe zit het met eten en drinken op Kei Kecil?

Het is niet zo als bijvoorbeeld op Bali dat je op iedere hoek van de straat een warung hebt om een hapje te eten. In het centrum van Langgur heb je er trouwens voldoende, waarbij het CC Cafe een van de bekendere eetspots is. Daarnaast kom je de in Indonesië bekende kraampjes tegen die ‘bakso’ verkopen. Ook op het strand van Pasir Panjang vind je enkele eenvoudige hutten om van een snack te genieten. Ik at er als gezegd superlekkere rujak.

Bij de accommodatie waar je verblijft heb je meestal ook de mogelijkheid om simpele gerechten als ‘nasi goreng’ of noedelsoep te bestellen. En natuurlijke verse vis, want je zit direct aan zee.

 

Hoe zit het met transport op Kei Kecil?

Oh… kan iemand me terugbrengen?

Qua openbaar vervoer is er amper iets geregeld. Er rijden bemo’s, de kleine busjes, al is dat niet iets om als toerist van op aan te kunnen.

Om het eiland te verkennen adviseer ik je zodoende om een scooter huren, dit regel je via je accommodatie of bij een verhuurbedrijf in Langgur. Een andere optie is om net als ik met Tony op pad te gaan in zijn auto, je kunt hem als gezegd een appje sturen op +6281235676781.

 

Tips voor het charteren van een boot

Het charteren van een boot kun je doen via de accommodatie waar je verblijft. Maar ik raad je aan om contact op te nemen met Mozes. Via hem krijg je de beste prijs, en hij heeft een speedboot met twee motoren waardoor je relatief snel op je bestemming bent. Zijn telefoonnummer is +6282248877585. 

Weet ook dat het bezoeken van Ngurtafur Beach een stuk duurder is vanaf Pasir Panjang (1.000.000 IDR, zo’n 58 euro) dan wanneer je vanuit Debut (700.000 IDR, ongeveer 40 euro) vertrekt. Houd er verder rekening mee dat je voor Ngurtafur per boot nog 200.000 IDR entree (ruim 11 euro) zal moeten betalen.

 

Visum verlengen op Kei Kecil

Tual en haar schattige regenbooghuisjes

Het is mogelijk om je visum te verlengen in Tual, bij het Kantor Imigrasi Kelas II TPI Tual  Je hebt hiervoor wel het betaalde Visum on Arrival, B211A-visum of bijvoorbeeld een KITA-visum nodig. Het standaard gratis 30-dagen-visum is niet-verlengbaar, al is deze variant sinds de corona-periode (nog) niet terug verkrijgbaar.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Kei Kecil te blijven?

Zelf ben ik 1 week op het eiland gebleven, iets dat ik ook jou aanraad om te doen. Zo kun je Kei op eigen houtje ontdekken, de lieve locals in de kampungs leren kennen en in alle rust naar de prachtige eilanden varen.

Bovendien is het een behoorlijke expeditie om op Kei Kecil te komen, en is het gewoonweg veel te stressvol om na bijvoorbeeld 2 dagen alweer weg te gaan.

 

Wat is de beste reistijd om Kei Kecil te bezoeken?

Grof gezegd kun je Kei Kecil, en de Kei-eilanden in het algemeen, het best bezoeken in de maanden oktober tot en met december en april en mei. Ik was er in oktober en heb slecht een buitje van 2 uur gehad.

 

Hoe kom je op Kei Kecil?

Kei Kecil heeft een klein vliegveld in Langgur. Via Ambon vlieg je er in 1,5 uur naartoe met een reguliere Boeing 737. Toen ik erheen ging was dit in een propellervliegtuig, iets waar ik niet bepaald fan van ben. De luchthaven heet ‘Dumatubun (LUV)’ en er gaan per dag meerdere vluchten heen.

Ambon is direct te bereiken vanuit Jakarta (3,5 uur reistijd) en Makassar (1 uur en 40 minuten reistijd).  Vanaf Bali zal je doorgans via Makassar vliegen en duurt de reis al snel 9 uur of langer. Mijn tip: trek een week of langer uit om Rammang Rammang, Bira en Tana Toraja te ontdekken op Sulawesi om daarna in alle rust verder te reizen richting Ambon. Zo heb ik het ook gedaan.

Sam Air, vliegend in een klein propellervliegtuigje, verzorgt tegenwoordig ook vluchten tussen Banda Neira en Langgur op Kei Kecil. Zo hoef je dus niet meer eerst terug naar Ambon om de Kei-eilanden te bereiken. Voor tickets bel je met +62 813 5436 7157 of neem je contact met ze op via Instagram.

Een andere optie is het nemen van de ferry naar Kei Kecil, de Pelni. Een vriendinnetje van mij heeft dit gedaan vanaf Banda Neira, een trip van ongeveer 12 uur. Je komt aan in de haven van Tual.

 

Meer lezen over de Molukken

Wil je je reis op de Molukken voortzetten naar een andere bestemming? Ik heb nog een aantal leuke plekken en avonturen voor je:

 

Wedden dat je niet meer weg wilt als je op Kei Kecil bent? Vragen, stel ze in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Lidia

  Mooi verslag. De reden dat ze miss of mister zeggen is dat ze in de Indonesische taal geen hij of zij kennen. Vandaar altijd de vergissing. Het is voor hen geen verschil.

 2. Joelle

  Hoi Robbert, super gaaf Om alles the lezen, nav jou verhaal heb ik contact opgenomen met Tony.
  In eerste instantie met die vraag of hij ons verder zou kunnen helpen met dingen zien op en om het eiland… Slapen vond ik teveel gevraagd gezien het feit dat we als heel gezin reizen, maar hij stond erop.
  We logeren did op dit moment bij Tony en zijn gezin.
  Fantastische lieve mensen.
  Ik heb in mijn leven nog nooit zulke lieve en gastvrije mensen ontmoet als Tony en zijn gezin 🙏.

  Ontzettend bedankt voor het advised om contact op the Nemen.
  Even absolute hoogtepunt in onze wereldreis!!!!!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Joelle,

   Dit is echt geweldig om te horen! Heb je Tony ook verteld dat je via mij komt? Echt superaardige mensen hè? Bij hen verblijven is ook zeker een van de mooiere ervaringen geweest tijdens mijn reizen! En het eten is zo heerlijk. Doe hem, zn vrouw en Satri (zoontje) de groeten van me. En oma ook als ze er is 😀 .

   Heel veel plezier nog op en rond het mooie Kei!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw