Ambon is een eiland behorende bij de Molukken, een eiland waar je ook de gelijknamige hoofdstad vindt. Wat meteen opvalt als je op de luchthaven landt, is de tropische omgeving waar je in terechtkomt. En het feit dat je waarschijnlijk een van de enige blanke toeristen bent, waardoor mensen graag een praatje met je willen maken.
Mijn plan was om vrij snel door te reizen naar Banda Neira, maar onverwacht bleef ik een stuk langer dan ik had gedacht. En dit heeft z’n redenen. Ik vond het simpelweg erg leuk op het eiland, met name rond het dorpje Tulehu waar ik verbleef.
Ambon is dus veel meer dan alleen een verplichte tussenstop voor bestemmingen als Banda Neira, Kei Kecil of Ternate. Ik raad je zeker aan om de regio te ontdekken. Huur een scooter en ga op avontuur.
Wat kun je er zoal beleven? In dit artikel deel ik toffe dingen met je en geef ik je praktische tips. Hopelijk ben jij net zo enthousiast als ik.
1. Wandel en relax op het prachtige Liang Beach
Ik had het geluk in een homestay te verblijven met mensen die me graag meer van Ambon wilden laten zien. De broer van de eigenaar Deddy -Didi- bracht me samen met wat vrienden van hem naar een van de mooiere stranden van Ambon, Liang Beach.
Bij de ingang betaalde ik een kleine bijdrage om binnen te komen en we liepen vrijwel meteen door een schitterende omgeving. Het water is er supermooi blauw van kleur, het zand is wit en je hebt plekjes waar je lekker in de schaduw kunt chillen. Al met al voelt het een beetje aan alsof je op de Malediven bent.
Chillen zat er voor mij alleen niet in, aangezien ik door verschillende groepen locals als filmster werd gezien. Ik heb dus vooral als fotomateriaal gediend 😉 .
Voordat ik het vergeet: op zondagen is het doorgaans behoorlijk druk op Luang Beach, je kiest daarom beter een andere dag uit.
Over stranden gesproken, Natsepa Beach is het bekendste strand van Ambon City. Ook hier vind je helder water, al is het er helaas best wel vervuild.
2. Ga snorkelen bij Lubang Buaya Morella Beach
Op ongeveer een uurtje rijden van Liang Beach, ligt het idyllische Lubang Buaya Morella Beach. Anders dan de naam doet vermoeden, hoef je hier geen strand te verwachten.
Als je aankomt loop je via de rotsen naar beneden en kun je gaan zitten op het gezellige waterterras. Bestel daar wat gefrituurde banaan of zoete aardappel en geniet van de bijzonder mooie setting waarin je terecht bent gekomen. Het zeewater is hier zo helder, dat de felgekleurde bootjes erop lijken te zweven.
Het meest indrukwekkende speelt zich hier echter onder water af. Neem je snorkelmasker mee en zwem naar de rotsen aan de overkant. Daar zwem je ineens tussen allerlei soorten vissen en langs kleurrijke koralen. Zo op het eerste gezicht verwacht je dit niet, vandaar dat het me zo verraste.
3. Maak een uitstapje naar Pulau Pombo
Vanaf Ambon kun je diverse eilandjes bezoeken. Pulau Pombo is zo’n eilandje en in een half uurtje te bereiken vanuit Tulehu. Let wel op dat je hiervoor een boot moet charteren. Gelukkig waren de mensen van de homestay behulpzaam en hoefde ik slechts 200.000 IDR (12 euro) voor de hele middag te betalen.
Toen kwamen we dus aan op Pulau Pombo, een plek waar je lekker kunt relaxen, zwemmen en dat soort dingen. We hadden ons eigen eten meegenomen, aangezien er geen voorzieningen zijn. Tot m’n verbazing zag ik ineens een kat opduiken, die op een of andere manier op het eiland bleek te leven. Hij wilde uiteraard vis van me, en ik besloot m’n portie met ‘m te delen. Verrassend genoeg vond het beestje rijst ook heerlijk.
Helaas lag er nogal veel plastic in de bosjes rond het strand, waardoor het allemaal net wat minder schilderachtig was dan het zou kunnen zijn. Maar goed, je kunt niet altijd alles hebben hè?
4. Rijd door de indrukwekkende natuur naar Air Terjun Waai
Air Terjun Waai is een waterval die zeker niet tot de meest indrukwekkende behoort die ik ooit heb gezien. Wat een uitstapje naar deze plek zo tof maakt, is met name de weg erheen. Die snijdt namelijk dwars door het spectaculaire groene berglandschap van Ambon. Andere mensen zal je niet of nauwelijks tegenkomen, je bent hier helemaal één met de natuur.
Toen we aankwamen bij de ingang, zag ik iets wat me direct deed denken aan Nieuw-Zeeland. Een hobbithuis. Zoiets verwacht je hier totaal niet. Al is het me inmiddels ook wel duidelijk dat veel plekken in Indonesië puur gecreëerd lijken te zijn voor die ene mooie foto.
Via een trap naar beneden en een wandeling over glibberige stenen en rotsen, kom je uiteindelijk bij de waterval en een poel. Daar kun je lekker afkoelen van de tocht, die je misschien enige zweetdruppels heeft gekost. Ik vroeg aan Didi of het water drinkbaar was, waarop hij meteen een slok nam. “Vers water van de bergen,” zo zei hij. Aangezien ik dorst had twijfelde ik, maar ik besloot om deze ‘uitdaging’ links te laten liggen.
Didi vertelde me dat er vanaf de waterval een weg door de jungle loopt die naar een andere waterval leidt. Hij liet me wat foto’s zien en wow, deze spot zag er heel erg vet uit. Alleen deze wandeling zou nog dik 1,5 uur duren en daar hadden we geen tijd meer voor.
5. Zie bizarre vissen bij Air Wailatu
In Desa Tulehu vind je een groot bad met helder water. Een bad waarin locals een duik nemen, zichzelf wassen, hun tanden poetsen én waarin bizarre vissen zwemmen. Bizar omdat het net slangen zijn.
Deze alen houden zich schuil tussen de stenen en verschijnen als je ze te eten geeft. Didi stelde daarom voor om voer te kopen; visjes en ingewanden. Zo konden we ze uit de tent lokken. Op steenworpafstand kochten we dus wat vis en toen we terugkwamen bij het bad, nam een zichzelf wassende man de taak op zich om de slangachtige gedaantes tevoorschijn te laten komen.
Hij gooide wat ingewanden het water in, waarna een bloederig spoor ontstond. Enkele seconden later kwamen er inderdaad een soort slangen op af. Bizar om te zien. Niet alleen vanwege hoe ze eruitzagen, maar ook gezien het tempo waarin ze alles opaten.
Rijden door Desa Tulehu is trouwens een ervaring op zich. Hier maak je kennis met het traditionele lokale leven en de bewoners zijn blij verrast als ze een Westerling door hun dorpje zien rijden.
De World Peace Gong
Als je in het centrum van Ambon bent, kun je een kijkje nemen bij de World Peace Gong. Een indrukwekkende gong versierd met vlaggen en religieuze symbolen, die staat voor vrede in de wereld.
Toegegeven, het is leuk om er een foto van te maken en om de achterliggende geschiedenis te weten, maar verder vond ik het weinig bijzonders. Ditzelfde geldt wat mij betreft voor het centrum van Ambon. De mooiste plekjes vind je vooral als je er met de scooter op uitgaat.
Overnachten op Ambon
Zelf heb ik geslapen in Simple Room, vlakbij de haven van Tulehu. Vanuit daar kun je de speedboot naar Banda Neira pakken. De basic-kamers hebben geen klamboe, al hingen ze er voor mij gelukkig een op. Deddy en z’n broertje Didi zijn zeer behulpzaam en vinden het leuk om je rond te leiden en je het lokale leven te laten zien. Je kunt Deddy contacteren via Whatsapp op +6282231222888.
Naderhand ben ik nog een keer naar Ambon gegaan en toen heb ik per toeval iemand op de luchthaven ontmoet. Hij nam me mee naar z’n familie en nodigde me uit om bij hun thuis te verblijven.
In het centrum is het relatief duur om te overnachten. Op Booking.com zijn homestays namelijk al snel 300.000 IDR (18 euro). Beter is dan om te verblijven in het betaalbare en prettige City Hotel. Vlakbij de airport kun je voor ongeveer 10 euro slapen bij Michael’s Homestay of Penginapan Patra. ‘Penginapan’ betekent overigens homestay.
Gastvrijheid is trouwens echt iets wat me op de Molukken is opgevallen. Veel locals willen je graag helpen en zijn, in tegenstelling tot op veel andere plekken, niet uit op je geld.
Van de luchthaven naar het centrum of Tulehu
Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar het centrum (45 minuten, 150.000 IDR, 9 euro) of richting de haven van Tulehu (1 uur, 200.000 IDR, 12 euro). Onderhandelen kan, zo betaalde ik in m’n eentje 150.000 IDR (9 euro) naar Tulehu. Net buiten de airport kun je ook een ‘angkut’ pakken naar het centrum, het lokale stadsvervoer. Dit is met 15.000 IDR (minder dan 1 euro) veel goedkoper.
De beste reistijd voor Ambon
Officieel loopt het droge seizoen van oktober tot en met januari. Ik was van eind september tot en met het einde van oktober op de Molukken en heb prima weer gehad.
Reis door naar de Banda-eilanden of Kei Kecil
Zelf heb ik de Banda-eilanden en Kei Kecil bezocht vanaf Ambon. Beide bestemmingen zijn absolute aanraders.
Banda Neira kun je met een speedboot of propellervliegtuigje bereiken vanaf Ambon Airport. Loop hiervoor even naar de counter van Susi Air, of Whatsapp met een van de medewerkers (+6281354367157) om tijdig een plaatsje te reserveren. Naar Langgur (Kei Kecil) vertrekken dagelijks meerdere vluchten, eenvoudig te boeken via bijvoorbeeld Skyscanner. De ferry is ook een optie, al is dit een hele lange zit.
Andere bekende plekken om via Ambon te bezoeken, zijn Ternate, Pulau Ceram en Pulau Saparua. Ternate kun je met een directe vlucht bereiken. Pulau Ceram en Saparua met de ferry of speedboot, bijvoorbeeld vanuit Tulehu.
Ga jij backpacken in Indonesië?
Laat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .
Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.
Onder meer de volgende dingen komen aan bod:
Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.
Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?
Ga jij backpacken in Azië?
Dan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.
Onder meer de volgende issues komen aan bod:
Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?
Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?
Wat een leuke blog wij zijn van plan om in feb naar manado te gaan.
Sulawesi, ook leuk!