Een handige minigids voor een bezoek aan Banda Neira

Na een weekje op Ambon geweest te zijn, pakte ik de boot om naar Banda Neira af te reizen, het bekendste eiland van de Banda-archipel. De boottrip bleek een redelijk heftige en langdurige, maar na 8,5 uur was ik er dan toch eindelijk. Mijn avontuur op en rond Banda Neira ging beginnen 🙂 . 

Ik ben er 11 dagen geweest en heb het er super naar m’n zin gehad.

Het is zo’n typische bestemming waar alles lekker op het gemakje gaat en waar de locals superblij zijn om jou als toerist te zien. Wat de plek extra bijzonder maakt, is dat alles is er nog zo authentiek aanvoelt.

In deze minigids vertel ik je meer over mijn avonturen, de mooie en interessante bezienswaardigheden en geef ik je handige tips. Maar ik begin met een klein stukje geschiedenis.

 

De bloederige historie van Banda Neira

Banda Neira, behorende bij de Molukken, heeft een bloederig verleden met ons eigen landje. Ten tijde van de VOC wilde Nederland volledige macht over de nootmuskaathandel krijgen. Nootmuskaat was en is namelijk hét exportproduct van Banda Neira. Van de 15.000 inwoners werden er ruim 14.000 op brute wijze vermoord, zodat Nederland het gebied kon kolonialiseren en haar doel kon verwezenlijken.

Ik ga je verder niet het complete verhaal vertellen, maar zo weet je in ieder geval een beetje wat voor invloed wij vroeger gehad hebben op Banda Neira. Het zorgde er bij mij wel voor dat ik me soms niet helemaal prettig voelde wanneer ik zei uit Nederland te komen. Echter, de (meeste) locals lijken niet meer bezig te zijn met dit verleden en waren hartstikke vriendelijk naar me.

In diezelfde periode bouwde de VOC Fort Belgica om de macht die het had te kunnen handhaven. Het is tot vandaag de dag de meest bezochte bezienswaardigheid op Banda Neira. Als je het fort inloopt, heb je een prachtig uitzicht over de zee en Banda Besar.

Fort-Belgica-Banda-Neira
Fort Belgica op Banda Neira

Ertegenover ligt overigens het oudere Fort Nassau, maar daar is maar weinig van over. Men is bezig het bouwwerk te renoveren tot wat het ooit geweest is.

 

Snorkelen rond Banda Neira

Een van de meest populaire activiteiten rond Banda Neira is snorkelen. Uiteraard ben ik zelf ook op avontuur gegaan in het water, en er is een hoop moois te zien. Onder andere de kleurrijke mandarijnvisjes. Ik bespreek hieronder enkele plekjes.

De eigenaar van het guesthouse waar ik verbleef, bracht mij en wat andere reizigers naar Pulau Karaka, wat letterlijk krabeiland betekent. Een eiland dat volledig uit rotsblokken en jungle bestaat en waaromheen je kunt snorkelen. Maar als ik eerlijk moet zijn, vond ik het onderwaterleven hier weinig speciaal. Het harde koraal was behoorlijk bleek, alleen in het ondiepe gedeelte maakte enigszins indruk op me.

Pulau-Karaka
Het snorkelen bij Pulau Karaka vond ik niet zo bijzonder

Vlakbij Pulau Karaka ligt Lava Flow, een spot die boeiender is om te snorkelen dan Pulau Karaka, als je het mij vraagt tenminste. Het is er kleurrijker en er zwemmen vele vissen rond.

De beste locatie om te snorkelen, is wat mij betreft echter vlakbij de luchthaven van het eiland. Je vindt deze ietwat geheime plek door vlak voor het eind van de landingsbaan linksaf te slaan, over een pad door het gras. Dit pad brengt je langs palmbomen en uiteindelijk bij de zee, waar je een grote paal in het water ziet staan. En juist bij die paal is het supermooi. Hang je rugzak in een van de bomen en ga het zelf zien .

Banda-Neira-airport-snorkelen
Als je goed kijkt, zie je in de verte een paal in het water staan – daar moet je dus zijn

Iets verder weg, op ongeveer een half uur varen, ligt Pulau Pisang. Ik ben hier zelf alleen niet meer naartoe gegaan, aangezien het snorkelen rond Pulau Hatta als beter bekendstaat. Ik ben daarom direct op de boot naar Hatta gestapt.

 

De uitdaging die Gunung Api heet

Gunung-Api Banda
Gunung Api gezien vanaf Banda Neira

Op Tripadvisor had ik al gelezen dat de beklimming van de ‘Vuurberg’, oftewel Gunung Api, zwaarder is dan je in eerste instantie denkt. De vulkaan is 640 meter en daarmee niet bepaald hoog. Maar ik kan je alvast verzekeren dat de weg naar de top een zware is. Misschien is dit wel de zwaarste korte ‘wandeling’ die ik in mijn leven heb gedaan.

Het begint allemaal nog vrij onschuldig met een steile weg omhoog door het bos. Daarna veranderen de weg helaas in losliggende steentjes, waardoor je nogal eens uit zult glijden. Ook kom je langs stukken die eerder aan een zandbak doen denken dan aan een begaanbaar pad.

Eenmaal boven merk je direct dat de inspanning niet voor niets is geweest. Het panoramische uitzicht op Banda Neira en Banda Besar is verbluffend. Zittend met een watertje kun je in alle rust genieten van de omgeving.

Gunung-Api-uitzicht
Het uitzicht vanaf de top

Het voordeel is gelukkig wel dat je de weg nauwelijks kwijt kunt raken, aangezien de route voor zich spreekt. Maar zoals ik al zei: wees voorbereid op uitglijden en hier en daar wat schrammen.

De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Ik heb het in mijn eentje in een uur gedaan. Houd er rekening mee dat de weg terug waarschijnlijk wat langer duurt, je moet je regelmatig schrap zeggen om niet op je bek te gaan. Wil je de zonsopkomst vanaf de top meemaken, dan raad ik je aan om rond 6.15 uur boven te zijn.

 

Een paradijselijke accommodatie

Een bungalow met voor je kristalhelder water en enkele Banda-eilanden om je heen, waar je lekker tot rust kunt komen. En met een groen begroeide vulkaan achter je. Hoe klinkt dat?

Het is allemaal mogelijk bij Allan Bungalows. De kamers zijn nieuw, er hangen klamboes en het is daarnaast een van de meest budgetvriendelijke slaapplekken in de Banda Neira-regio.

Allan-Bungalow-Banda-Neira
Allan Bungalows is een aanrader als je van natuur en rust houdt

Ik kan je vertellen dat dit guesthouse een fantastische accommodatie is om te verblijven. Je zit in dit geval niet op Banda Neira, maar aan de voet van Gunung Api. Allan, de eigenaar, brengt je met z’n bootje gratis naar Banda Neira en weer terug naar Gunung Api.

Tonijn-Banda-Neira
Toen Allan me op Banda Neira had afgezet, kwamen er net vissers terug met deze bizar grote tonijn

Het ontbijt bestaat uit getoast brood met jam van nootmuskaat en pindakaas. Daarbij nog thee en vers fruit en je dag begint heerlijk. Vervolgens kun je zo het water inlopen om te gaan snorkelen.

Hiervandaan kun je bovendien direct beginnen met de hike die je naar de top van Gunung Api brengt.

Oh trouwens, het feit dat je verblijft aan de voet van een vulkaan -de eerdergenoemde Gunung Api- maakt je misschien bang, maar de laatste uitbarsting was in 1988. Geen reden tot schrik dus.

 

Idyllische eilandjes in de omgeving

Als je op Banda Neira verblijft, bezoek dan zeker een of meerdere schitterende eilandjes die in de nabije omgeving liggen. Want voor mooie zandstranden of het echte ‘paradijs-gevoel’ moet je niet op Banda Neira zijn. Er gaan public boats die je voor een paar euro naar jouw droomplek brengen. En andere mogelijkheid is het charteren van een boot, wat prima te doen is indien je met een groep bent. Om naar Pulau Hatta te komen, betaal je bijvoorbeeld +/- 700.000 IDR (zo’n 40 euro) voor een uur varen.

Zelf ben ik naar het hierboven genoemde Pulau Hatta gegaan, een waar walhalla om te duiken en snorkelen. Je vindt er verder paradijselijke stranden en kristalhelder water. Het leven is op Hatta allemaal nog heel eenvoudig. Internet is er niet, men leeft van de visserij, kinderen spelen hier met zelfgemaakte speeltjes en vrouwen leggen nootmuskaat in de zon te drogen. De bewoners zijn zó oprecht blij om je op hun eiland te zien en sommigen van hen zullen soms een woordje of zinnetje Engels naar je roepen. En als je wat woordjes Indonesisch spreekt, lachen ze verbaast en enthousiast naar je.

Pulau-Hatta
Een visser in het heldere water van Pulau Hatta

Pulau Hatta staat bekend als een van de beste Banda-eilanden om te snorkelen én duiken. Vanaf het strand loop je het water in en binnen luttele seconden word je getrakteerd op kleurrijke koralen, allerlei soorten vis en zelfs schildpadden. Ga je duiken, dan is de kans zeer groot dat je hamerhaaien tegen zult komen.

Andere eilanden in de buurt van Banda Neira zijn Pulau Ai en Pulau Run. De laatstgenoemde bezoek je voor de ultieme rust, je hebt er slechts drie guesthouses.

 

Sporten op de luchthaven

Je denkt misschien dat de subtitel hierboven een grap is, maar niets is minder waar. Banda Neira heeft een kleine airport, of eigenlijk een simpele landingsbaan. En aangezien er iedere ochtend slechts een vliegtuig landt en er eentje vertrekt, gebruiken locals de baan in de namiddag om te sporten. Dit is in ieder geval wat mij verteld is.

Banda-Neira-Airport
Ideale plek om een workoutje te doen toch 😀 ?

Ikzelf ben er rond een uur of 12 gaan hardlopen, sprintjes trekken en heb er verder pushups en dergelijke gedaan. De cooling down deed ik in het water bij de snorkelspot, die ik eerder in dit artikel besproken heb. Je loopt er in 5 minuten heen.

Toen ik er ging sporten, zag ik trouwens niemand anders. Waarschijnlijk omdat het bloedheet was. Wel redenen er locals rond op scooters.

In Indonesië is niets te gek, zo blijkt maar weer ;). Oh ja, wil je dit ook doen? Dan is water meenemen een must.

 

Een Spice Tour op Banda Besar

Ik zei het al even: Banda staat bekend om het verbouwen van nootmuskaat. Op Banda Besar, het grootste eiland van de Banda-archipel, vind je talloze nootmuskaatplantages om te bezoeken.

Banda-Besar-Spice-Tour
Van deze vrucht maakt men dus nootmuskaat

Het is de moeite om met een gids te gaan, deze vertelt je alle ins en outs over de ‘trots van Banda’ en je krijgt de mogelijkheid om de vrucht te proeven. Bovendien maak je kennis met Aziz, de eigenaar van een van de plantages. Hij vertelt je meer over de soorten en geeft je zelfs tips & tricks om thuis nootmuskaat te laten groeien. Helaas is ons klimaat daar niet geschikt voor, maar toch .

Verder vind je op Banda Besar onder andere bomen waaraan kaneel, kenarie- en cashewnoten groeien.

 

Vliegen in een propellervliegtuigje

Wil je een bijzondere vliegervaring meemaken? Vlieg dan met Susi Air van of naar Banda Neira in een propellervliegtuigje. Ik ben vanaf het eiland teruggevlogen naar Ambon, en zag er eerlijk gezegd behoorlijk tegenop.

Banda-Neira-propellervliegtuig
Vlak voor het boarden

In een toestel met 10-13 man vliegen had ik namelijk nog nooit gedaan. En die propellerdingen zien er zo kwetsbaar uit vind ik. Verder zag ik een redelijk schokkende reportage over Susi Air in de Papua-regio op YouTube. Met een behoorlijke angst stapte ik daarom in het vliegtuigje.

Is het niet zo dat je angsten overwint door ze juist aan te gaan? En dat angst veelal tussen de oren zit?

Precies. De vlucht verliep supergoed en al in 40 minuten was ik weer terug in Ambon. En dit voor 332.000 IDR, minder dan 20 euro. Ga je met de speedboot (‘Express Bahari’), dan ben je zelfs duurder uit (410.000 IDR, ruim 23 euro), is de kans op misselijkheid redelijk groot en duurt het ook nog eens een stuk langer (minimaal 6 uur, bij mij zelfs 8,5 uur).

Het uitzicht onderweg is vooral in het begin overweldigend. Je kijkt dan namelijk uit over de verschillende Banda-eilanden.

 

Zie hoe de locals leven

Behalve de dingen die ik hierboven genoemd heb, is het leuk om een wandeling over het eiland te maken en met eigen ogen te zien hoe de locals op Banda Neira hun leven leiden. Je komt langs veel groen, gekleurde huisjes, lokale eetzaakjes, een schooltje en er rijden gelukkig niet al teveel motorbikes.

Banda-Neira-straat
Een straatje op Banda Neira

Verder zie je allerlei dingen die te maken hebben met het koloniale verleden van het eiland. Bijvoorbeeld het voormalige huis van Christopher Cole, een Engelsman die Fort Belgica én Banda Neira veroverde.

Cristopher-Cole-huis-Banda-Neira
Een voorbeeld van het koloniale verleden op Banda Neira

Kinderen zullen veelal “Hey mister” naar je roepen, ook wanneer je een vrouw bent 😀 , of mensen kijken je vol bewondering aan zonder daarbij iets te zeggen.

Mijn ervaring is dat de (meeste) bewoners het erg leuk vinden om reizigers op hun eiland te zien. Engels spreken ze alleen niet of nauwelijks, het is daarom een pre als je een woordje Indonesisch spreekt. Veel woorden komen met Nederlands overeen, zoals wortel, asbak, vork, gratis. En zo zijn er nog tig. De basis is serieus niet zo lastig.

 

Waar op Banda Neira kun je lekker en goedkoop eten?

De opties om te eten op Banda Neira zijn vrij beperkt. De meeste warungs sluiten in de middag rond 16.00 uur, sommige van hen openen enkele uren later weer.

In de avond, vanaf 19.00 uur, raad ik je aan om naar de kruising bij Warung Makan Saung Kuring te gaan. Hier vind je namelijk meerdere locals die heerlijk eten in de aanbieding hebben. ‘Nasi Kuning’ met ei en allerlei groenten is een aanrader, maar ook zeker de gespieste tonijn van de barbecue is super. Die laatste kost slechts 10.000 IDR (nog geen 0,60 euro!).

In de avond wordt op het kruispunt bij Warung Makan Saung Kuring erg lekker eten aangeboden

Verder vind je rond de haven allerlei stalletjes waar mensen groenten, fruit, pinda’s, nootmuskaat(drank) en dat soort dingen verkopen. Tevens is de welbekende gefrituurde banaan (‘pisang goreng’) in overvloed aanwezig.

 

Kun je pinnen op Banda Neira?

Op het eiland staan op dit moment twee pinautomaten, namelijk BRI en Bank Maluku. Als toerist kun je enkel BRI gebruiken, al werken helaas niet alle bankpasjes.

Zo kan ik met mijn ING-pas geen geld pinnen bij BRI (maximaal 2.500.000 IDR per transactie) en heb ik daarom mijn Mastercard moeten gebruiken. Hierdoor vielen de kosten dubbel zo hoog uit, maar ik had in ieder geval de mogelijkheid om aan geld te komen. Met een ABN AMRO-pas lukt het overigens wel.

 

Is het mogelijk om snorkeluitrusting te huren?

Snorkeluitrusting is op meerdere plekken te huren. Doe even navraag bij de accommodatie waar je verblijft. Het guesthouse waar ik verbleef had diverse maskers en vinnen die ik gratis mocht gebruiken.

De gangbare prijs voor een masker en vinnen is 50.000 IDR (minder dan 3 euro) per dag.

 

Wat is de beste reistijd voor Banda Neira?

November tot en met februari wordt officieel als beste reistijd gezien, met uitzondering van januari en een groot gedeelte van december. April, mei, september en oktober zijn doorgaans ook prima maanden. Zelf was ik er eind september tot en met 10 oktober, en ik heb geen een dag regen gehad.

 

Is er internet op Banda Neira?

Sommige guesthouses hebben wifi, maar ik raad je aan om een simkaart van Telkomsel te kopen. Hiermee heb je vrijwel op het gehele eiland, en ook rond Gunung Api en Banda Besar, een goede verbinding. Dit geldt trouwens niet voor de eilandjes Hatta, Ai en Run.

In Vita Guesthouse, tegenover Allan Bungalows, heb je goede wifi. In ieder geval goed genoeg om te streamen.

 

Hoe kom je op Banda Neira?

Je kunt Banda Neira op drie verschillende manieren bereiken: met een propellervliegtuig, de speedboat of de ferry.

Het propellervliegtuig is de snelste manier en wordt verzorgd door Susi Air. Vanaf Ambon ben je maximaal een uurtje onderweg. Een plekje in het vliegtuig bemachtigen is, gezien de beperkte beschikbaarheid (8 tot 13 mensen, afhankelijk van het toestel), helaas niet makkelijk. Ik raad je aan om te Whatsappen met +6281354367157. Deze contactpersoon werkt op de airport in Banda Neira en via hem kun je een plaats proberen te reserveren. Betalen kan op de dag van de vlucht. Verder kun je bij aankomst op de luchthaven van Ambon naar de balie van Susi Air lopen om te vragen of er nog een ticket beschikbaar is, al zal die kans niet groot zijn. Echter, een vrouw die ik sprak had op deze manier nog voor dezelfde dag een vlucht kunnen scoren. Proberen kan dus geen kwaad.

Een andere mogelijkheid is de speedboot, oftewel de ‘Express Bahari’, die vanuit de Tulehu Harbour vertrekt. De trip zou 5 tot 6 uur moeten duren, maar in mijn geval werd dit 8,5 uur. Bij andere mensen die ik gesproken heb, duurde de oversteek maximaal 6,5 uur. Tulehu ligt op een uur rijden van de luchthaven (taxi 150.000 IDR, ongeveer 8,50 euro). Je kunt een nachtje slapen in Simple Room, mocht je de volgende dag de boot willen pakken. Zij hebben tevens een gym waar je gratis gebruik van kunt maken.

Tip: actuele vertrektijden, prijzen en overige informatie voor Susi Air en de Express Bahari, vind je op deze pagina.

Tot slot is er de ferry, in Indonesië bekend onder de naam ‘Pelni’. Het is veruit de goedkoopste manier om op Banda Neira te komen. Er bestaan diverse routes die worden afgelegd en daarmee ook verschillen in reistijd. Houd er verder rekening mee dat je nogal eens langer onderweg kunt zijn dan je van tevoren wordt verteld. Bekijk de vertrektijden hier.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw