5 redenen waarom ik Wharariki Beach zo’n bijzondere plek vind

Wharariki Beach is een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. Ze ligt ten westen van Cape Farewell, het meest noordelijke puntje op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Maar het is niet alleen het strand wat mij hier zo heeft geboeid. Het is eigenlijk het hele gebied wat indrukwekkend is.

Wanneer je onderweg bent van Takaka naar Wharariki Beach, voel je iets gebeuren. Helemaal precies uitleggen wat, is lastig. De plek heeft in ieder geval iets spiritueels: men gelooft dat de overledenen er hun weg naar de volgende wereld beginnen, net zoals voor Cape Reinga op het Noordereiland geldt. 

Hoe verder je rijdt, hoe puurder en ruiger het landschap wordt…

In dit artikel vertel ik je wat voor mij de redenen zijn waarom ik Wharariki Beach en haar omgeving zo bijzonder vind.

 

1. Het strand is ongeëvenaard spectaculair

Stranden, ik heb er in mijn leven inmiddels al heel wat gezien. Maar Wharariki Beach is zonder twijfel een van de meest spectaculaire van allemaal.

Als je er aankomt, lijkt het in eerste instantie net of je in een woestijn loopt.

Wharariki Beach woestijn

Vervolgens kijk je uit op de Tasmanzee, waarin drie bizar gevormde rotsen staan. Ze staand bekend als de Archway Islands, en de grootste daarvan is liefst 300 bij 200 meter. Ook zijn er verborgen grotten en allerlei reusachtige rotsblokken met openingen, waar je doorheen kunt wandelen. Op het natte zand zie je een heldere weerspiegeling van al het ruigs. Achter je liggen zandduinen en aan beide zijden van het strand immense kliffen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wharariki-Beach-grot

Ik zei het al even: het is de plaats waar de geesten van de overledenen hun weg vervolgen. Althans, dit is wat velen geloven. Wat ik geloof, weet ik niet. Maar wanneer je op Wharariki Beach staat, voel je vrijwel zeker iets bijzonders.

Grote kans dat je het strand voor jezelf hebt trouwens. Zet je gedachten op nul, geniet en voel de magie.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de zeehondenpuppy’s die je ziet kruipen, zwemmen en springen. Hierover vertel ik je meer in het volgende puntje.

 

2. Je kunt er zeehonden-puppy’s in het wild spotten

Dit is een van de mooiste ervaringen die ik tijdens mijn reizen heb opgedaan. Zeehonden voor me zien zitten en zwemmen en dat helemaal alleen. Geen andere mensen met fancy camera’s om me heen dus, maar gewoon ik en de zeehondjes.

Voor me was een door de zee gecreëerd bad waarin een stuk of zeven zeehondjes aan het spelen waren. Het leken net kleine kinderen. Dobberend op hun rug om vervolgens om te draaien en als een dolfijn uit het water te springen. Zo vredig, zo ultiem gelukkig. Op de rand zat een andere zeehond me aandachtig aan te staren om daarna ook het water in te duiken. Echt geweldig om mee te maken!

Wharariki-Beach-seals

De kans is trouwens supergroot dat je er zeehonden(-puppy’s) zult zien. Met name wanneer het eb is en in de maanden december tot en met april.

 

3. De wandelingen in de omgeving zijn fantastisch

Dan is er nog de omgeving rond het strand. Je vindt er diverse spectaculaire wandelingen, zowel langs de kust als meer landinwaarts. Zelf heb ik de Green Hills Track gedaan. Vlakbij het strand, maar dit gevoel heb je totaal niet als je onderweg bent.

Je loopt door het groene heuvelachtige landschap en ziet schapen en koeien grazen, dan weer beland je in een bos met schuin-hangende bomen, vermoedelijk veroorzaakt door de sterke wind waar Cape Farewell zo bekend om staat.

Green-Hills-Track-2

Green-Hills-Track-bijzondere-bomen

Wanneer de schapen doorhebben dat jij er bent, stoppen ze met het gegraas, houdt het kauwen op en staren ze je allen uiterst nieuwsgierig aan. Een moment later maken ze de keuze: weer gras eten of met elkaar wegrennen.

Green-Hills-Track-schapen

De hike brengt je verder langs kliffen met schitterende uitzichten op de oceaan en Wharariki Beach. In ongeveer 3 uur ben je terug bij het punt waar je begon. In mijn geval het Archway Cafe bij het Wharariki Holiday Park. Neem daar even de tijd om om je heen te kijken, want de setting is erg fascinerend. En met een verse espresso erbij is genieten gegarandeerd (voor mij dan 😉 ). 

Wharariki-Beach-Archway-Cafe
Het artistieke Archway Cafe is een ideale plek om je dag te beginnen of eindigen

Dingen die, behalve deze setting, opvallen: twee naar eten speurende pauwen rond en twee paarden die er zo nu en dan rondlopen.

Andere wandelingen die je in de omgeving kunt doen, zijn onder meer: Fossil Point, Pillar Point Lighthouse, Spit Track Circuit via Farewell Spit en de Puponga Hill Top Track.

 

4. Er werd een aflevering van Break Free (BNN) opgenomen

Eerlijk gezegd is dit voor mij de reden geweest om naar Wharariki Beach af te reizen. Het is de plaats waar Ken Boogers in maart 2015 om het leven kwam. Break Free maakte hier een reportage over die diepe indruk op me heeft gemaakt. En op vele anderen.

Vorig jaar in Vietnam kwam ik op bijzondere wijze in contact met vrienden van Ken z’n ouders. Ik hoorde ze praten over Break Free en de desbetreffende uitzending. We raakten in gesprek en het artikel dat ik schreef is uiteindelijk bij Ken’s nabestaanden uitgekomen. Waaronder z’n moeder.

We hebben sindsdien zo nu en dan contact en op een dag vertelde ik haar dat ik die kant op zou gaan. Eenmaal aangekomen op de camping waar Ken verbleef, stuurde ik haar een foto van de gedenksteen die onder een picknicktafel te vinden is. Ik heb er een kaarsje bijgezet en op haar verzoek wat overtollige grassprieten weggeplukt.

Gedenksteen Ken Boogers

Zoals de titel van het eerder geschreven artikel al zei: Ken was een inspirerend en bijzonder persoon. Dit blijkt wel uit de verhalen van de mensen die ik gesproken heb. En uit de aflevering van Break Free. En als alles dan zo dichtbij komt, voelt dat heel speciaal. Met name door de manier waarop de contacten tot stand zijn gekomen.

 

5. Ze ligt ver van de bewoonde wereld

De laatste 5, 6 kilometer om bij het strand te komen, is een zand- en steentjesweg die uitkomt bij het Wharariki Holiday Park. Behalve de camping, is er nergens een teken van leven te bekennen. Het maakt de camping, Wharariki Beach en de nabije omgeving tot een geïsoleerde bestemming. Een waar je afstand neemt van de bewoonde wereld. Tekenend hiervoor is dat eerste serieuze supermarkt in Takaka, zo’n 60 kilometer verderop ligt. Maar ook het feit dat je er nauwelijks mobiel bereik hebt.

Juist door de afgelegen locatie, trekt deze omgeving een bijzonder type mens aan. Spiritueel, anders, niet-materialistisch, houdend van pure natuur, vrijdenkend, hippie. Geef het een naam. Het is voor mij de eerste bestemming in Nieuw-Zeeland geweest waar ik me écht verbonden voelde met de mensen die er waren.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Zoals ik eerder aangaf, heb ik gekampeerd op het Wharariki Holiday Park. 3 nachten om precies te zijn. Zeker wanneer je van natuur houdt, is het een aanrader.

Wharariki-Holiday-Park
In deze bus die je op de camping vindt, kun je als WWOOF’er slapen

Kijk er overigens niet van op als je ’s-nachts dieren tegen je auto hoort tikken. Ik weet niet wat het voor beesten waren, maar ik schrok me in eerste instantie rot.

Als je toch op de camping bent, maak dan een praatje met de eigenaar Dion. Hij kan je bovendien tips geven over de omgeving.

Bereik heb je er trouwens niet, enkel een streepje bij de eerder genoemde gedenksteen van Ken Boogers…

Wil je eten of wat drinken met een prachtig uitzicht over Cape Farewell? Rijd dan richting het nabijgelegen Farewell Spit Cafe. Let wel op dat ze in de wintermaanden gesloten is.

Verblijf je liever ergens anders in de Golden Bay, bekijk dan het accommodatie-aanbod op Booking.com.

 

Hoe is het weer rond Wharariki Beach?

De weersomstandigheden zijn in dit gebied bizar te noemen. Zonneschijn kan van het ene op het andere moment veranderen in de meest heftige regen die je sinds tijden hebt gezien, gecombineerd met hevige wind. Bij ons bleek het zelfs zo erg, dat de complete camping overspoeld was en mensen daardoor een dag langer moesten blijven. We werden omringd door water en zo gescheiden van het begaanbare gedeelte.

Wharariki Holiday Park overstroming
Het extreme weer bij Wharariki Beach

Alsof de natuur wilde benadrukken dat deze plek losstaat van de samenleving.

 

Hoe kom je bij Wharariki Beach?

Vanuit het sfeervolle dorpje Takaka rijd je er in ongeveer een uur naartoe. Gebruik Maps.me of volg simpelweg de borden met daarop ‘Wharariki Beach’.

Zoals gezegd is de laatste 5 tot 6 kilometer een onverharde weg, maar ik heb slechtere wegen meegemaakt tijdens mijn trip door Nieuw-Zeeland.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw