Wat is een flashpacker (en waarom ik het een onzinnige term vind)?

Wat is een flashpacker eigenlijk? Je hoort de term ‘flashpacker’ vandaag de dag namelijk steeds vaker. Is het slechts een loze kreet of is het iets dat waarde toevoegt? In dit artikel ga ik je hier kort meer over vertellen. Ik leg je direct uit waarom ik geen fan ben van deze, in mijn ogen, modieuze term.

 

Flashpacken, wat is dat?

Een flashpacker herken je doorgaans aan de vele elektronica die iemand behalve een backpack met zich meedraagt. Denk hierbij aan laptops, iPods, tablets, camera’s met dure lenzen maar ook exclusieve kleding en sieraden. Niet bepaald het type back-2-basics low budget backpacker

Een flashpacker is, op basis van wat ik gelezen en gehoord heb, halverwege in de twintig of ouder, heeft veel geld gespaard om te reizen en daarbij geen zin om iedere cent te moeten omdraaien tijdens het backpacken. Dit soort reiziger zal je bijvoorbeeld niet snel zien in spots waar geen internet te vinden is. Daarbij slaapt een flashpacker liever in een eenpersoonskamer dan in dorm, de bekende slaapzalen. Ook verkiest hij of zij het vliegtuig boven het reizen met een (lokale) bus of trein.

 

Zijn we tegenwoordig niet allemaal flashpackers?

Bijna overal waar je tegenwoordig komt, zie je smartphones, gratis WiFi, tablets en de meest innovatieve laptops. Het is dus simpelweg zo dat backpackers aan het veranderen zijn. Natuurlijk zijn er nog reizigers die backpacken volgens de oude gewoonten en tradities, dat wil zeggen zonder elektronica en enkel en alleen met een fysieke reisgids en een rugzak. Wel is het zo dat dit aan het veranderen is. De wereld verandert, dus reizigers veranderen ook. Niet geheel onlogisch.

Dus, is het onderscheid tussen backpacker en flashpacker eigenlijk wel terecht? Is het van deze tijd, of is het achterhaald?

Ik denk eerlijk gezegd dat het een waardeloos onderscheid is, immers, welke backpacker is er, op basis van het bovenstaande, geen (halve) flashpacker?

Het kan voorkomen dat je in gebieden (bijvoorbeeld op een eiland) terechtkomt waar je niet of nauwelijks elektriciteit hebt. Maar als er een café of eetgelegenheid is waar jij kunt internetten, ga jij daar dan niet een aantal keer per week gebruik van maken?

Perhentian Kecil
Mijn uitzicht op Perhentian Kecil, mede mogelijk gemaakt door mijn iPhone 😉

Dit maakte ik bijvoorbeeld mee toen ik in 2012 op de Perhentian Islands in Maleisië was. Zoals je misschien wel weet, heb je hier de eilanden Perhentian Kecil en Perhentian Besar. Het eerstgenoemde eiland richt zich meer op backpackers, terwijl Besar meer bestaat uit resorts.

Maar goed, terug naar het punt dat ik wil maken…

Ik koos er daarom voor om te verblijven op Perhentian Kecil, en wel op het prachtige Long Beach bij Chempaka Chalets. Super basic, een hutje met een mosquitonet (muggennet, inclusief gaten overigens) en een gemeenschappelijke douche. Hier was in de avonduren elektriciteit beschikbaar via een generator.

Zoals je zult begrijpen: internet was hier niet beschikbaar. Dit vond ik zelf overigens geen punt, ik vond het namelijk heerlijk om lekker op het strand te liggen met een boekje of op eigen houtje de jungle in te gaan. Daarnaast was ik met een reisgenootje, dus we vermaakten ons prima. Af en toe een balletje trappen op het strand, mij hoor je niet klagen 😉 .

Op Coral Bay, het andere strandje op Perhentian Kecil, was een bar/restaurant met WiFi. Een aantal keer per week ging ik hier samen met mijn reismaatje (of alleen) heen om even lekker te internetten en te ontspannen. Zo kon ik tevens eventjes Skypen met het thuisfront, Facebooken en dat soort dingen.

Ben ik nu meteen een flashpacker omdat ik het zo nu en dan prettig vind om even gebruik te maken van een WiFi-spot? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Het hoort gewoon bij de tijd waarin we leven. Ja toch?!

Ik heb overigens nog nooit een laptop mee op reis genomen, ik schreef al mijn ervaringen altijd op in mijn reisboek. Voor mijn volgende reis (eind mei 2016 vertrek ik richting Azië), ben ik wel van plan om er een mee te nemen. Dit doe ik, omdat ik artikelen wil blijven schrijven en nieuwe producten te ontwikkelen om jou en anderen van leuke en waardevolle info te voorzien.

Nomgaals: ben ik nu een flashpacker?

Als zelfs een willekeurige monnik in Bangkok tegenwoordig al een laptop heeft… 😉

Op het treinstation van Bangkok spotte ik deze monnik met laptop, paradoxaal?
Op het treinstation van Bangkok spotte ik deze monnik met laptop, paradoxaal?

Mensen zijn tegenwoordig nou eenmaal digitaal met elkaar verbonden. We zijn gewend geraakt om even een appje te sturen of foto te maken met onze telefoon. Dit was vroeger, bijvoorbeeld zo’n 10 jaar geleden, ondenkbaar en met name van toepassing op de rijkeren onder ons. Dus, wat eerder alleen mogelijk was voor ‘flashpackers’, is vandaag de dag goed betaalbaar en voor veel reizigers toegankelijk.

Je snapt me denk ik wel. Ik vind de term flashpacker inderdaad niets-toevoegend. Immers, we maken allemaal wel eens gebruik van onze smartphone, camera en dergelijke. Dit soort producten is immers betaalbaar geworden, de markt wordt er letterlijk mee overspoeld.

Wat mij betreft is het meer de vraag in hoeverre je structureel bezig bent met dit soort zaken. Ben je niet meer van je elektronica af te slaan, weet jij niet wat een ‘echt’ boek is en weiger jij om in een dorm te slapen? Dan zou de term wellicht beter op z’n plaats zijn.

Vergeet in dat geval niet niet om tijdig je oordopjes uit te doen, je iPad, laptop of iPod weg te leggen en jezelf zo nu en dan open te stellen voor andere reizigers of locals. Trek er ook eens -zonder hulpmiddelen- op uit om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Dit zijn, wat mij betreft, namelijk de mooiere dingen aan het maken van een reis.

Aan de andere kant: doe vooral waar jij je goed bij voelt, dat is natuurlijk het belangrijkste…

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Vind jij de term flashpacker iets toevoegen?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Michel

  Hi,

  Ik zit er al een tijdje over na te denken om te gaan backpacken, voor lange tijd naar Australië en Nieuw Zeeland en dan door naar een ander continent, en daarbij werken aan mijn eigen onderneming ook. Daarvoor is internet niet altijd noodzakelijk, maar mijn laptop en camera wel. Hoe zorg je ervoor dat je waardevolle spullen veilig zijn, als je ligt te chillen op een strand?

  Groeten,
  Michel

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Michel,

   Maak je voor wat betreft je spullen niet teveel zorgen. Zelf reis ik bijvoorbeeld met een laptop. Als ik het vertrouw, wat vaak zo is, laat ik deze in m’n backpack zitten die ik met een slotje afsluit. En anders doe ik de hele tas gewoon in een kluisje.

   Groet, Robbert

 2. Judith

  Hallo Michel,

  Ik had ook al van de term flashpacker gehoord en verbaasde mij erover dat hiervoor een term bedacht moet worden?
  Ik ben inmiddels 51, en heb van m’n 25e tot 35e de halve wereld over gereisd. Toen al met zo min mogelijk bagage. Toen kwamen er kinderen en hebben we op een andere manier gereisd, maar altijd redelijk primitief. Nu ze groter worden en ik wat meer tijd en ruimte voor mezelf krijg, lonkt die andere helft van de wereld ook nog steeds.. Ik vind het fantastisch dat er steeds meer lichtgewicht, technisch goede spullen te verkrijgen zijn en zal daar zeker gebruik van maken. Ik merk echter wel dat mijn behoefte aan comfort en privacy toeneemt. Ook heb ik nu meer geld te besteden. Maar hotelvakanties zijn voor mij geen optie, daar voel ik me niet thuis. Ik zal dan ook bewustere keuzes maken, maar wel op een manier reizen die veel vrijheid geeft. Voorlopig heb ik met een vriendin een wandelvakantie in zuid-Engeland ingepland, met super lichtgewicht bepakking, en slapen we van hostels, tot pub’s en B&B’s. We reizen met openbaar vervoer. En ja mijn iPhone en ipad neem ik ook mee.. Maar het boeit mij totaal niet als ik die dagenlang niet kan gebruiken. Het scheelt denk ik dat mijn generatie er nog niet volledig mee is opgegroeid en dat wij weten ook goed zonder de apparaten te kunnen overleven..
  Contact met medereizigers is echt het allerleukste! Succes verder met jouw blogs!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Echt ‘contact’ maken is wat mij betreft het mooiste wat er is ja…

   Dankjewel voor je openheid! Ik ben benieuwd hoe ik er qua reisvisie op jouw leeftijd voorsta. Hetzelfde als nu? Of toch hotelvakanties? We zullen zien 😉 .

   Fijne reizen toegewenst in ieder geval!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw