8 buitengewoon irritante gewoontes in hostels

Eerder vertelde ik je al dat ik als backpacker door de jaren heen best wel veranderd ben. Een van de dingen is dat ik nauwelijks nog in slaapzalen -de welbekende dorms– slaap, maar bijna altijd voor een eigen kamer kies.

Dit is met name zo aangezien ik behoorlijk gevoelig ben voor geluiden, niet perse steeds behoefte heb aan mensen om me heen en simpelweg graag een ruimte voor mezelf wil om m’n eigen ding te kunnen doen.

Op sommige plekken ontkom je er echter niet aan. In bijvoorbeeld Hanoi zijn de privékamers met raam vaak al meer dan $25 per nacht. Dat is mij als solobackpacker wat te veel van het goede.

Overigens zijn er zeker positieve punten op te noemen van de overnachtingsvariant, die veelal bestaat uit een zaal gevuld met stapelbedden. Zo is slapen in een dormitory goedkoop en ontmoet je er relatief makkelijk andere reizigers.

Maar het is lang niet altijd rozengeur en maneschijn.

In dit artikel noem ik 8 dingen op waar ik me tijdens het verblijf in een dorm aan irriteer. 3 keer per nacht gewekt worden is eerder regel dan uitzondering gebleken.

Waar ik het over heb? Nou, het volgende:

 

1. Stelletjes die middenin de nacht inchecken en beginnen te lullen

Dit gebeurde me toevallig afgelopen week nog. Ik en de 3 andere backpackers lagen lekker te slapen, al was ik al een keer gewekt door iemand die om 2 uur ’s-nachts binnenkwam en zijn iPhone-zaklamp voluit in mijn gezicht leek te schijnen.

Maar goed, het is 3.30 uur als er met grote luidruchtigheid ineens 4 mensen binnenkomen. Tassen uitpakken, ritsen open en dicht, plastic tassen met schurend geluid, dingen in de luidruchtige kluis leggen, maar vooral: PRATEN. Op een geven moment sta ik op en zeg ik: “how fucking early is it?” Deze indirecte boodschap werd genegeerd, kan ik je zeggen.

Een van m’n kamergenoten was ook duidelijk geïrriteerd, maar deed -op enkele dodende blikken- niets bijzonders. De galmende mannenstem bleef nog een dik uur doorgaan, en uiteindelijk was ik de dag erna gebroken.

Waarom checkt dit soort figuren niet in een eigen kamer in als ze zo nodig diep in de nacht willen praten? De kosten kunnen gedeeld worden, soms is het zelfs nog goedkoper dan een dorm. Ik begrijp er geen reet van.

 

2. Locals die om 5 uur opstaan en vervolgens luid gaan praten

Pas op als je met locals op een kamer komt te liggen. Daarmee bedoel ik: Aziatische locals. Zij hebben namelijk de gewoonte om rond een uur of 5 op te staan.

Laatst maakte ik mee dat 2 dames van rond de 45 dit deden, op zich weinig mis mee.

Maar…

Stipt om 5 uur in de ochtend beginnen ze aan een luide dialoog die van een oneindige duur lijkt te zijn. Na een tijdje hint ik door “sssshhhht” te roepen. Ze lijken even geschrokken, maar dat is het dan ook wel.

Het gesprek heeft tot 06.30 uur geduurd.

 

3. Personen die hun kluisje 5 keer achter elkaar gebruiken

Ik snap dat je de belangrijke spullen die je hebt, in een kluisje wilt stoppen. Echter, kluizen blijken nogal eens een vervelende ‘holle’ echosound hebben.

Het zij zo, je moet bepaalde dingen toch veilig opgeborgen hebben.

Ja toch?

Maar waarom denken sommigen niet even na en doen ze in één keer al hun zaken erin, in plaats van 5 keer op en neer te lopen en mensen wakker te maken met de storende geluiden? Geloof me, het gebeurt echt en er is geen woord aan overdreven.

 

4. Mensen die in de vroege ochtend hun volledige tas gaan inpakken

Als je de volgende dag verder reist, betekent dit vaak in de (vroege) ochtend uitchecken. Heb je nou heel veel spullen om in te pakken, zorg dan tenminste dat je in de avond vooraf het grootste en meest luidruchtige al gehad hebt, zodat je zo min mogelijk backpackers uit hun slaap haalt.

Ik heb het onlangs nog meegemaakt hoor: 3 mensen die om 5.30 uur hun tas gingen inpakken. Uiteraard met gepraat en met het grote licht in het kader van eigen belang eerst.

Nu klinkt een tas inpakken vrij onschuldig, maar de praktijk blijkt nogal eens compleet anders te zijn.

 

5. Zonder pardon het grote licht aanzetten in plaats van het bedlampje

In veel hostels heb je buiten het normale kamerlicht meestal nog een lampje bij je bed. Ik heb al behoorlijk wat keren meegemaakt dat mensen erg vroeg of heel laat de kamer binnenkomen en dan zonder na te denken het grote licht aanzetten. Niet nadenkende wat voor effect dit heeft voor de slapende personen.

Zelf probeer ik dergelijke dingen in ieder geval te voorkomen. Ik weet namelijk hoe storend het kan zijn. In plaats daarvan loop ik naar het bed dat voor mij bestemd is en zet ik eventueel daar het kleine lichtje aan nadat ik mijn gordijntje dicht heb gedaan. Zo ben ik anderen zo min mogelijk tot last. Een andere optie is om het licht van je telefoon te gebruiken.

 

6. De deur tig keren open en dicht doen

Je kent ze wel, die kamers waarvan je de deur open kunt laten staan zonder dat er direct (veel) licht naar binnen valt. Als je dan ook nog een luikje of gordijn bij je bed hebt, merk je al helemaal niks van een openstaande deur

Helaas denk niet iedereen er zo over.

Ik heb in een hostel meegemaakt (en vaker ook) dat 2 meisjes rond een uur of 1 in de nacht terugkwamen en de deur wel 10 keer open en dicht hebben gedaan. Leuk en aardig allemaal, maar je kunt ‘m ook open laten staan en (eventueel) één keertje sluiten toch?

En de klink meebewegen bij het sluiten om het geluid te minimaliseren, lijkt in 99% van de gevallen ook uitzonderlijk. Datzelfde heb je met de draaidoppen die je veel in Thailand ziet. Hard dichttrekken in plaats van normaal te doen, lijkt de norm te zijn.

In Bangkok heb ik hier een tijd terug iemand op aangesproken. De bonkige Oostblokker zei op een intimiderend toontje: “What if I don’t?” Toen dacht ik: laat maar zitten joh.

 

7. Het raam zonder overleg sluiten en de airco vol aanzetten

Zelf slaap ik graag met het raam open. Ik word dan frisser en doorgaans ook fitter wakker, vergeleken met wanneer er nauwelijks frisse lucht de kamer binnenkomt. Dit is helemaal zo als er 10 man op een kamer liggen.

Een paar weken terug dacht een ik vierpersoonskamer voor mezelf te hebben. Totdat er om 23.00 uur een Fransman naar binnenwandelde die net had ingecheckt. Hij ging nog even de stad in, aangezien het z’n eerste avond was.

Toen ‘ie om 2 uur met wat kabaal terugkwam en bovendien op mijn tandpasta was gaan staan, heeft hij blijkbaar ook nog even het raam dichtgedaan. Dat de airco op 17 graden stond, vond hij verder niet zo boeiend.

De ochtend daarop vroeg ik of hij inderdaad het raam had gesloten. Ja, “hij vond het maar niks,” of zoiets. Toen ik tegen hem zei dat ik met raam dicht slapen onprettig vind, kreeg ik daar geen reactie op terug.

 

8. Zorgen voor stankoverlast met zweetschoenen of -kleren

Ken je de typische penetrante lucht die uit zweetschoenen komt? Een week geleden had ik er nog mee te maken. Telkens wanneer ik dacht dat het dieptepunt bereikt was, kwam er weer zo’n ranzige walm langs. Ik zat ernstig te twijfelen: ga ik er iets van zeggen of niet? Of zal ik gewoon z’n schoenen buitenzetten zodra hij in slaap gevallen is.

Het probleem met dit soort dingen is dat de ‘dader’ in kwestie waarschijnlijk helemaal geen last heeft van de geur.

Ik miste het lef om de jongen aan te spreken. Ergens niet zo vreemd, het is nogal lullig. Hoe kun je zoiets op een manier zeggen, zonder beledigend over te komen? Lastig. Maar in het vervolg ga ik het toch echt wel doen, want in slaap komen was letterlijk te smerig voor woorden.

***

Natuurlijk is er ook nog de snurkende man (of vrouw), die spreekt alleen zo voor zich dat ik ‘m heb overgeslagen.

Ik slaap trouwens met oordoppen, maar zoals je misschien wel weet, zijn dit slechts volumedempers. Wellicht ben ik het slapen in zaaltjes ook wel ontgroeid, geen idee.

By the way: ik denk heus niet dat mensen de bovenstaande dingen expres doen. Echter, als het omgevingsbewustzijn ontbreekt, houdt het zo’n beetje op hè?

Een ding weet ik zeker: een nacht zonder onderbrekingen en uitgeslapen wakker worden, is verre van eenvoudig.

 

Heb jij nog toevoegingen? Wat zijn jouw ervaringen in dormitories?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Erg herkenbaar! 6 jaar geleden was ik in Sydney en daar sliep ik wel in een dorm, vrouwendorm. Ik werkte er ook en daarom kon ik daar gratis – in ruil voor de housekeeping – overnachten. Ideaal en weinig tot geen last van anderen, iedereen hield rekening met elkaar. Ikzelf was ooit 1 keer het probleem toen ik genoeg borrels had gehad, en voelde me ook enorm schuldig hahah.

  Met dat in m’n achterhoofd vond ik 3 jaar geleden ook dat m’n vriend van die ervaring zou moeten proeven. Onder het mom van ‘ideale keuzes voor je budget’ boekten we – ik vol goeie moed, hij met wat twijfels – een slaapzaal in Heidelberg, Duitsland. Superleuk hostel, vreselijke ervaring.

  De eerste nacht belandde ik helaas in bed met een flinke migraine-aanval en snurkte een jongen aan de andere kant van de 14 stapelbedden zó hard dat we er allebei de dag erna ook last van bleven houden. Maar de jongen pakte z’n spullen ’s ochtends in en wij waren gered, dachten we.

  ’s Avonds kwam namelijk een oudere man met een – je gelooft het niet – zuurstoffles en alle toeters en bellen. ’s Nachts leek het alsof we naast Darth Vader in slaap vielen. Een regelrecht drama.

  Harde afspraak vanaf nu: nooit meer een slaapzaal… Inderdaad een eigen plekje om je te kunnen terugtrekken en zelf kunt weten welke rotzooi je waar neerpleurt.

  Herkenbaar blog, cool!

 2. Maximiliaan

  Hoi Robbert! Ik heb al wel wat gereisd binnen Europa met een vriend, en je beschrijvingen van irritante gewoontes van anderen in een slaapzaal zijn heel herkenbaar 🙂

  Zelf sta ik altijd graag vroeg (7.00 / 8.00) op. Als ik met mijn vriend reis is dat geen probleem; hij is altijd al om 7.00 wakker en dan wekt hij mij, waarop we stilletjes de slaapzaal verlaten 😉 Maar nu ga ik binnenkort een aantal maanden in mijn eentje reizen. Ik kan dan natuurlijk de wekker op mijn mobiel gebruiken, maar die staat standaard best wel hard omdat ik net als jou met oordopjes in slaap en ‘m anders niet hoor… maar ik wil natuurlijk ook voorkomen dat ik ‘die irritante persoon’ wordt!

  Ik weet niet of jij nog tips hebt? Wat voor wekker gebruik jij als je vroeg wilt opstaan, of wordt je uit jezelf wakker? Ik heb – na veel google-research – inmiddels een ‘Shake ’n Wake’ trilhorloge besteld (die wekt je door trillingen, niet door geluid), maar de recensies daarover zijn wisselend… Dus alle tips zijn welkom!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maximiliaan,

   Die wekker zegt me eerlijk gezegd niets…

   Je kunt anders ook gewoon een (goedkope) eigen kamer nemen. Hoeft vaak nog niet eens veel duurder te zijn dan een dorm. Zelf slaap ik voornamelijk in privékamers, juist omdat ik nogal gevoelig ben voor geluiden etc.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw