Moreton Island: een paradijsje vlakbij Brisbane

Eerder schreef ik al over het grootste zandeiland ter wereld, Fraser Island, maar ook Moreton Island is een van de grotere zandeilanden in Australië. Het grotendeels tot nationaal park benoemde eiland, is een van de vele mooie plekjes die je kunt bezoeken als je in Queensland bent. Vanuit Brisbane ben je er in ongeveer 75 minuten met de ferry.

Enkele feitjes over Moreton Island

Om je een eerste indruk van Moreton Island te geven, heb ik hieronder enkele leuke weetjes voor je:

  • Moreton Island is 37 kilometer lang en heeft een maximale breedte van 8 kilometer.
  • Ze behoort tot Queensland en ligt op ongeveer 35 kilometer van de kust.
  • Er komen jaarlijks zo’n 170.000 bezoekers naar het eiland.
  • Na Fraser Island is Moreton Island het grootste zandeiland ter wereld.
  • Liefst 95% van het eiland is tot nationaal park benoemd.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Moreton Island

In dit gedeelte geef ik je diverse tips en activiteiten die je op Moreton Island kunt doen. Een ding is zeker: ze wordt niet voor niets ‘The Gem of South East Queensland’ genoemd.

 

1. Peddelen in een doorzichtige kajak

Tangalooma Wrecks

Wedden dat je dit nog nooit hebt gedaan? Over de Tangalooma Shipwrecks drijven in een kajak die volledig transparant is. Je kunt zo de wrakken, koralen en levendige onderwaterwereld zien zonder dat je nat wordt. Als je nog naar een unieke ervaring op zoek bent, dan is dit er zeker eentje 😉 .

Vanaf het strand zie je de geroeste wrakken -die dateren uit 1963- hoog boven de zee uitkomen. Zeker bij het ondergaan van de zon, geeft dit een nogal mysterieus beeld. Aangezien ze zo dichtbij liggen, ben je binnen luttele seconden waar je moet zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te snorkelen vanaf het strand, zelfstandig of via een tour die wordt aangeboden door het Tangalooma Island Resort. Let in dit geval wel op de stroming, vraag eventueel om advies.

Lijkt het kajakken jou wel wat? Boek dan een ‘Transparent Kayakking Tour’ als je op Moreton Island bent.

Tip 1: op zoek naar meer avontuur? Ga dan kajakken in het donker met Australian Sunset Safaris.

Tip 2: behalve de wrakken van Tangalooma, vind je bij Bulwer nog 3 andere scheepswrakken: de Bulwer Wrecks. Ook hier kun je goed zwemmen en snorkelen.

Tip 3: niet snorkelen maar duiken? Ga dan naar de noordkant van het eiland of naar de westzijde bij het Curtin Artifical Reef.

2. De Cape Moreton Lighthouse

Vlakbij North Point (waar je de Champagne Pools vindt), staat de 23 meter hoge vuurtoren van Cape Moreton. Leuk om te weten is dat ze in 1857 is gebouwd en dat het tevens de eerste lighthouse van heel Queensland is.

Via een trap kom je uit bij een uitkijkplatform, maar gaver is om naar de top van de toren te lopen en vanaf daar te genieten van een prachtig uitzicht over de zee. Met een beetje geluk spot je walvissen (juni tot en met november), dolfijnen, schildpadden, zeekoeien of een reuzenmanta.

Binnen is trouwens een Visitor Centre te vinden waar je jezelf wat meer kunt verdiepen de geschiedenis van Moreton Island.

Tip: op de weg naar Cape Moreton kom je langs een andere viewpoint: de Five Hills Lookout. Stop hier even voor een mooi 360-graden uitzicht.

3. Ga sandboarden

Wat is een zandeiland zonder duinen? Sandboarden, of ‘ sand tobogganing’, is erg gaaf om te doen. Het mooie is bovendien dat je tegelijkertijd een workout doet, aangezien je steeds door het lossen zand over de zanderige duinen omhoog moet lopen. Wist je dat je snelheden kunt bereiken van wel 60 km/u? Schrik niet: je hoeft er niet perse op te gaan staan. Op de boards kun je ook liggen of zitten. De echte thrillseekers gaan er natuurlijk als een surfer op staan 😉 .

Maar waar moet je zijn? Op Moreton Island zijn verschillende plekken waar de omgeving uit duinen bestaat. Denk bijvoorbeeld aan Big Sand Hills, Small Sand Hills en The Desert. De laatste twee zijn ideaal voor beginners terwijl de Big Sand Hills een stukje uitdagender zijn. De heuvels kunnen hier wel 90 meter hoog worden.

Durf je het niet aan? Dan kun je hier nog altijd kiezen om simpelweg van het uitzicht te genieten. Een alternatief is om met een quad door de duinen en bossen te gaan scheuren, supervet!

 

4. Chill out bij Honeymoon Bay

Honeymoon Bay

Tussen het heuvelachtige Cape Moreton (waar de vuurtoren staat) en North Point (waar de Champagne Pools liggen), ligt het prachtige 50-meter lange Honeymoon Bay. Dit is tevens het meest bekende strand dat je op het eiland vindt.

Helaas is dit niet de meest ideale spot om te gaan zwemmen, aangezien er rotsen onder het water staan, de golven nogal hoog zijn en sterke onderwaartse stromingen voor kunnen komen. Wel kun je er genieten van een pittoresk uitzicht, ideaal als je van fotograferen houdt of gewoon op zoek bent naar een fijne rustige plek middenin de ongerepte natuur.

Uiteraard zijn er tevens plekken waar je wel prettig kunt zwemmen, denk bijvoorbeeld aan Yellow Patch Beach. Ook kun je bij de eerder genoemde Champagne Pools relaxen in het opschuimende water. Tot slot is de Blue Lagoon, waarin natuurlijke (en naar het schijnt geneeskrachtige) oliën van theebomen zit, is een heerlijk meer om verkoeling te zoeken en jezelf als herboren te voelen.

5. Beklim Mt. Tempest

De eerder besproken zandduinen zijn een van de meest bijzondere bezienswaardigheden die je op het eiland vindt. Maar wat als ik je zeg dat er op het eiland een van de hoogste zandduinen ter wereld staat? Dit is Mt. Tempest, ze is liefst 285 meter hoog.

Naar de top lopen is een uitdaging, maar zeker een aanrader. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig 360-graden uitzicht met onder meer de Sunshine Coast in het noorden en Gold Coast in het zuiden.

 

6. Vaar mee op de Marine Discovery Cruise

Deze tour langs de kustlijn van Moreton Island is een echte aanrader om te doen. Onderweg ga je op zoek naar onder meer dolfijnen, reuzenmanta’s, zeekomkommers en groene zeeschildpadden.

Deze trip duurt ongeveer 2 uurtjes en is heerlijk ontspannend. Aan boord is een gekwalificeerde ranger die alles afweet van de lokale onderwaterwereld en je alle ins en outs vertelt. Neem zeker een camera mee om mooie foto’s te maken.

Tip: je kunt ook een motorbootje huren bij het Tangalooma Island Resort en je eigen ritje over het water maken.

7. Verken het eiland met een 4WD

Moreton Island 4WD

Je kunt een eigen auto (4WD) meenemen vanuit Brisbane of ervoor kiezen om er eentje te huren als je op Moreton Island bent, bijvoorbeeld bij het Tangalooma Island Resort. Een andere optie is om een tour te boeken, waarbij een lokale gids meer vertelt over het eiland.

Houd er rekening mee dat de wegen op Moreton onverhard, zanderig en over het algemeen vrij ruig zijn. Ook zijn ze nogal smal. Echter, als je naar wat avontuur op zoek bent, zijn dit wat mij betreft de ideale ingrediënten 🙂 . Goed om te weten is dat je het eiland in 1 dag kunt berijden, al raad ik je voor wat meer diepgang aan om minimaal 2 dagen te reserveren.

 

8. Dolfijnen voeren tijdens de zonsondergang

In Moreton Bay leven naar schatting zo’n 600 dolfijnen. Deze bijzondere dieren zwemmen iedere avond naar de kust bij het Tangalooma Island Resort, meestal zijn dit er een stuk of 11.

Het voeren is gratis, maar helaas niet voor iedereen toegestaan. Voorwaarde is namelijk dat je een gast van het resort bent of dat je diezelfde dag met de Tangalooma Flyer terug naar Brisbane vaart. Wil je ze te eten geven, houd je dan wel aan de regels die zijn opgesteld door het Dolphin Care Program.

Echter, gewoon vanaf de prachtig verlichte aanlegsteiger kijken naar de enthousiaste dolfijnen die allerlei capriolen uitvoeren, is ook een ervaring op zich.

De beestjes worden hier trouwens speciaal verzorgd door een Dolphin Care Team. Zij houden onder meer het gedrag in de gaten en kijken of de dolfijnen het naar hun zin hebben.

 

9. Maak een kampvuur

Hou jij van kamperen? Vind je het leuk om met reisgenoten rond een kampvuur te zitten en verhalen te vertellen? Mooi, want op Moreton Island heb je diverse campings waar speciale kampvuur-plekken zijn ingericht. Dit is onder meer zo bij de Ben-Ewa, Blue Lagoon en de Comboyuro Point kampeerplaatsen.

Op andere plekken, zoals North Point, the Wrecks en de stranden, is vuur niet toegestaan.

 

10. Bekijk Harper’s Rock

Relatief dichtbij Cape Moreton staan deze fascinerende rode zandsteenrotsen. Ik kan er wel van alles over schrijven, maar je kunt ze beter in het echt gaan zien. Zonder te overdrijven lijkt het hier net alsof je een science-fiction-achtige filmsetting terecht bent gekomen.

Altijd al willen vissen vanaf de rotsen, dan zit je hier helemaal op je plek. Het nabijgelegen strandje wordt vanwege het heuvelachtige landschap uit de wind gehouden en is daarom ideaal om een verkoelende duik te nemen.

 

Backpacken op Moreton Island: extra tips

Ten slotte heb ik nog wat afsluitende tips voor je. Denk bijvoorbeeld aan de beste reisperiode voor Moreton Island, leuke accommodaties en hoe je er komt.

Wat is de beste reistijd voor Moreton Island

Je kunt Moreton Island bijna het hele jaar bezoeken, bij voorkeur in de maanden maart tot en met november. Weet ook dat je van juni tot en met november kans hebt op het spotten van walvissen.

Juni, juli en augustus -de winter- is net wat koeler dan in de 3 maanden ervoor. In september tot en met november is het zomer en juist iets warmer dan maart, april en mei.

De periode december tot en met februari raad ik in ieder geval niet aan. Behalve dat dit de heetste maanden zijn, valt er de meeste regen. Het kan dan ook erg broeierig worden.

 

Welke accommodatie op Moreton Island raad ik je aan?

Er zijn meerdere kampeergelegenheden op het eiland: The Wrecks, Ben-Ewa, Comboyuro Point, North Point en Blue Lagoon. Je hebt hier tevens toiletten en douches. Tevens kun je voor het ultieme avontuur gaan, en bij een van de stranden kamperen. Weet wel dat op deze campings geen faciliteiten aanwezig zijn.

Verder vind je er enkele resorts, waaronder het Tangalooma Island Resort. Tevens is er een camping waar luxe tenten voor je klaar staan: Castaways, een ideale plek voor koppeltjes. Verder vind je pensionnetjes in bijvoorbeeld Bulwer, Cowan en Kooringal. Helaas zijn er geen echte backpackhostels aanwezig, als budgetreiziger raad ik je dan ook aan om je kampeerspullen mee te nemen.

 

Waar op Moreton Island is het leuk om wat te eten en te drinken?

Het Castaways Restaurant is een heerlijke plek om te ontbijten. Een aanrader is de bacon & egg rolls. Verder heb je bij het Tangalooma Resort diverse restaurants die de moeite zijn. Ga zeker naar The Beach House Rotunda Restaurant waar je tijdens het eten kunt genieten van een prachtig uitzicht over het strand. Houd je van verse seafood? Dan adviseer ik je The Gutter Bar, met onder andere verse garnalen, calamares en oesters.

 

Hoe kom je op Moreton Island?

Vanuit de haven van Brisbane is het zo’n 75 minuten varen met de ferry om Moreton Island te bereiken.

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw