9 gratis to-do’s in Gold Coast

Gold Coast Australië, ook wel Goldy –of door ons Nederlandstaligen de Australische Goudkust genoemd, is een stad en kustvlakte gelegen aan de oostkust in Queensland. Ze is een van de populairdere vakantiebestemmingen Down Under met trekpleisters als Surfers Paradise, Coolangatta en Mt. Tamborine.

Maar…

Zoals je weet kan het backpacken door Australië een dure aangelegenheid zijn, zeker als je niet goed weet hoe je zuinig met je budget kunt omgaan.

Ga je reizen in Gold Coast en wil je op je uitgaven letten? Lees dan verder, want in dit artikel deel ik negen activiteiten met je, die jou als backpacker geen enkele Australische Dollar kosten.

Lees ook: algemene kostenbesparende tips nodig voor tijdens je trip? Lees dan de 22 universele budgettips voor backpackers.

1. Ontdek de stranden

Het ligt misschien wat voor de hand, maar zou het niet erg stom zijn om na te laten de verschillende stranden te bezoeken die gelegen zijn langs de 70 kilometer lange kustvlakte die Gold Coast je te bieden heeft? Precies, vandaar dat ik ‘strand’ toch graag even voor je bespreek.

Een aantal aanraders zijn de volgende:

  • Ten zuiden van Surfers Paradise vind je het wat rustigere Broadbeach, ook wel ‘Broadie’ genoemd door de locals. Je kunt er goed surfen, hebt er veel lokale marktjes en kunt er heerlijk eten.
  • Greenmount Beach. De ideale plek als je even wilt ontsnappen uit de drukte van bijvoorbeeld Surfers Paradise. Minder hoogbouw en een lekkere laid-back-sfeer kenmerken dit mooie strand.
  • Bilinga. Dit is een van de rustigere en langere stranden in de stad. De ideale plek om eens lekker uit te waaien!
  • Rainbow Bay. Dit is het meest zuidelijke kuststadje van Queensland, gelegen bij Coolangatta. Je kunt hier erg goed surfen, tekenend hiervoor is het jaarlijkse meerdaagse Quiksilver Pro Surfing Event.
  • Currumbin. Een waar juweeltje, ideaal voor watersportactiviteiten. Overigens werd ze in 2013 uitgeroepen tot het schoonste strand van Australië.
  • Dé Surfspot bij uitstek is Kirra, zowel voor beginners als de meer ervaren surfers.
  • Burleigh Heads. Niet te vergeten, Burleigh Heads. Een heerlijke spot in Gold Coast als het gaat om zwemmen, wakeboarden en surfactiviteiten. Neem ook zeker een kijkje in Burleigh zelf, waar je kunt genieten van BBQ’s en een mooie zonsondergang. 

Tip: lees mijn artikel over de mooiste stranden van Australië voor meer inspiratie.

 2. Bezoek een van de nationale parken

Waterval Springbrook National Park

Ik doe het altijd hoor, er zelf op uittrekken om de wilde natuur te ontdekken. Ook voor jou is dit mogelijk. Behalve dat wandelen gezond is, is het een goede manier om allerlei mooie flora en fauna te spotten.

Ook in Gold Coast heb je een aantal mooie natuurparken om te bezoeken. Wat mij betreft moet je zeker een bezoekje brengen aan de volgende gratis nationale parken:

  • Springbrook National Park. In dit natuurreservaat vind je onder meer de Natural Bridge met haar unieke waterval, verschillende wandelparcours (variërend van 300 meter tot liefst 54 kilometer) en prachtige flora en fauna. Je hebt zelfs de kans dat je er een vogelbekdier spot.
  • Burleigh Heads National Park. Dit is een relatief klein nationaal park in Gold Coast. Doe de hike in de morgen, net nadat je hebt genoten van een oogverblindende zonsopgang. Geniet verder van het uitzicht over Palm Beach vanuit de Tumgun Lookout.
  • Tamborine Mountain National Park. Een walhalla voor natuurliefhebbers. Het park biedt je onder meer verschillende wandelparcours dwars door het regenwoud, allen korter dan 3 kilometer en niet langer dan één uur.
  • Lamington National Park. Doe hier zeker de bekende O’Reilly’s Tree Top Walk. Het is een wandeling over een 180 meter lange brug op 20 meter hoogte. Heb je hoogtevrees? Daag jezelf uit 😉 .

  

3. Ga walvissen spotten

De beste periode om walvissen te zien is zonder twijfel mei tot en met september.

De plekken die ik je wat dit betreft aanraad, zijn Kirra Hill, Miami Headland, Tumgun Lookout, Currumbin Rocks, Greenmount, Main Beach en Point Dangar.

Ondanks dat je in en rondom Gold Coast veel touroperators ziet die walvis-sightseeing-activiteiten aanbieden tegen betaling, kun je dit ook doen zonder ook maar één Dollar uit te geven 🙂 .

 

4. Geniet van prachtige uitzichten

Best-of-All-Lookout
Credits: Tatters ✾, Flickr

Wat te denken van bijvoorbeeld de zonsopgang bij Burleigh Point. De mooie kleurcontrasten doen je in een sprooje wanen. Voor wat betreft zonsop- en ondergangen wil ik je adviseren om een kijkje te nemen bij Nobby Beach, Broadbeach, The Spit, Currumbin, Miami Beach, Burleigh Heads, Snapper Rocks, Tugun en Rainbow Bay.

Verder raad ik je de Canyon Lookout in het eerder genoemde Springbrook National Park aan. Vanaf dat punt kun je onder meer diverse watervallen en de skyline van de stad zien. De eerder genoemde Tumgun Lookout biedt je ook een aantal schitterende uitzichten. Tot slot is ook de Best of All Lookout in het Springbrook National Park het bezoeken waard.

Tip: als je gaat genieten van de zonsopkomst of -ondergang, neem dan in het eerste geval voldoende zonnebrand mee. De zon kan in de vroege ochtend al behoorlijk fel zijn. Verder een zonnebril, kleren die tegen water kunnen, denk bijvoorbeeld aan flipflops en een goede camera. Een goede snack is ook nooit verkeerd!

 5. Maak gebruik van de sportfaciliteiten

Ga (gratis) sporten! Ik als sportieveling moet dit advies natuurlijk wel geven 😉 . De stad biedt hier overigens de uitgelezen mogelijkheid voor. Het zal je al snel opvallen dat je in Gold Coast veel actieve buitensporters ziet. Aanstekelijk, zeker als je al een tijdje niets sportiefs meer hebt ondernomen.

In de stad en langs de kust vind je verschillende fitnessapparaten waar je gratis gebruik van kunt maken. Deze voort uit het ‘Active & Healthy Program’ dat door de lokale overheid is opgezet om zowel de lokale bevolking als toeristen fit te krijgen en te houden.

Als je ervan houdt om te joggen of hardlopen in het park, raad ik je aan om dit te doen in een van de verschillende parken die Gold Coast jou te bieden heeft. Overigens, joggen langs het strand kan natuurlijk ook altijd. Behalve hardlopen, is een half uurtje springtouwen ook aan te bevelen. Althans, als je dat volhoudt 😉 . Dit is in ieder geval wat ik vaak doe.

Ook biedt de stad je verschillende goedkope mogelijkheden voor het volgen van bijvoorbeeld bokstrainingen, bootcamps, yogaklassen en andere lichamelijke uitdagingen. Met betaalbaar bedoel ik bijvoorbeeld lessen variërend van $3 tot $6. Sommige trainingen zijn zelfs helemaal gratis, vaak afhankelijk van de dag en het circuit dat je kiest. Geïnteresseerd? Check dan het Active & Healthy program van Gold Coast.

 

6. Bezoek een festival

Quiksilver Pro Festival
Een surfer die zijn kunsten vertoont tijdens het Quiksilver Pro Festival | Credits: surfglassy, Flickr

In Gold Coast worden door het gehele jaar verschillende gratis festivals en events georganiseerd waar jij als backpacker terechtkunt voor wat amusement en lekker ontspanning.

Een aantal aanraders zijn de volgende:

  • Quiksilver Pro Surfing Event. Inderdaad, ik noemde ‘m al eerder, het jaarlijkse surfevent dat op Rainbow Bay wordt georganiseerd in februari en maart. Dit is dé kans om gratis en voor niets zowel mannelijke als vrouwelijke topsurfers aan het werk te zien!
  • Blues on Broadbeach. Ben je een muziekliefhebber? Houd je van Soul en Blues? Dan moet je naar dit festival gaan dat ieder jaar in mei plaatsvindt. Het event bestaat uit verschillende stages met zowel lokaal als internationaal talent.
  • Bleach Festival. Voor de backpacker die van cultuur houdt. Het is een 17-daags (!) event dat gehouden wordt in maart. Je vindt hier verschillende (artistieke) muzikanten, theaterstukken en mogelijkheden om workshops te volgen.
  • Bonjour French Festival. Een event waarbij vrijheid, gelijkheid en verbroedering centraal staat.
  • Broadbeach Jazz Festival. Zoals je wellicht al hebt gemerkt: Broadbeach leeft. Ook dit festival in augustus geeft jou een stortvloed aan entertainment vergezeld door heerlijke jazzy sounds.
  • Surfers Paradise Festival. Dit festival duurt zo’n tweetal weken en bestaat uit verschillende activiteiten. Zo krijg je onder meer verschillende vuurshows, de jaarlijkse ‘entertainment championsip’ en het SIPFest (Gold Coast Film Festival) te zien.

 

7. Ga shoppen in de lokale marktjes

Gold Coast staat tevens bekend om de vele Art & Craft-marktjes die je door de stad vindt. De kraampjes variëren van muziek tot aan lokale specialiteiten. Je vindt er werkelijk alles. En wat te denken van de ‘farmer markets’ waar je heerlijke lekkernijen kunt inslaan voor je eigen barbecue, picknick of hostel waar je zelf kookt.

Probeer zeker eens een bezoekje aan eenn van de onderstaande marktjes:

  • The Village Markets. Deze sfeervolle markt wordt iedere eerste en derde zondag van de maand gehouden bij de Burleigh Heads State School. Je hebt hier onder meer divers internationaal eten en bovendien gezellige livemuziek.
  • Marketta Street Food. Hier kun je iedere zaterdag vanaf 16.00 uur terecht voor verschillende internationale streetfood-gerechten. Probeer ook zeker een lokaal (gebrouwen) biertje of wijntje bij The Cargo Bar of The Shed Bar. Handig om te weten: het is niet toegestaan eigen eten of drinken mee te nemen.
  • Burleigh Farmer Markets. Elke zondag kun je hier naartoe voor biologische groenten en fruit. Tevens vind je er verschillende kraampjes met bakkerij-, vlees- en visproducten. Livemuziek maakt het plaatje compleet!
  • Mummy Tree Markets. Misschien wat minder gepast voor het gros van de backpackers, maar toch noem ik ‘m even. Deze markt richt zich op (toekomstige) ouders, waarbij je allerlei spulletjes voor zwangere vrouwen, baby’s en jongere kinderen vindt die je niet zo 1,2,3 in de geijkte winkels ziet hangen.
  • Chinatown Street Markets. Op iedere eerste zaterdag van de maand kun je terecht in Chinatown (Southport) om je te laten inspireren door Aziatische atmosferen. Bovenal de plek bij uitstek als je zin hebt in een lekkere curry!
  • Miami Farmers Market. Als je naar pure producten op zoek bent, ga dan naar de Miami Farmers Market die iedere zondag plaatsvindt bij de Miami State School. Vers van de pers-producten, dat wil zeggen vers vanuit de boerderij geleverd.

 

8. Ga barbecueën

Voor BBQen of picknicken is Gold Coast een stad waar je niets te kort komt. Je kunt zowel aan de kust als in het binnenland terecht om je eigen eten te bereiden, vaak op publiek (en gratis) beschikbare barbecues. Inderdaad, het vlees, vis en de groenten zal je zelf moeten aanschaffen. Maar je kunt doorgaans gratis gebruikmaken van de bbq zelf.

Enkele aanraders om te barbecueën en picknicken, zijn Justin Park (Burleigh Heads), Burleigh Hill (Burleigh Heads), Evandale Park (Surfers Paradise), Cascade Gardens (Broadbeach), Laguna Park (Palm Beach), Goodwin Park (Coolangatta), Pratten Park (Broadbeach), Springbrook Centenary Parklands (Springbrook), Rainbow Bay, Tallebudgera (Palm Beach) Creek en Currumbin Rock Pools (15 minuten rijden vanaf Currumbin Beach).

Gooi die briketten in de vuurkorf, leg het rooster erop, marineer je steak en bakken maar! Voor de echte grillmasters onder ons: marineer het vlees niet voor maar tijdens het bakken!

 

9. Snuif de lokale cultuur op

In (en rond) Gold Coast zijn verschillende galeries en musea gevestigd die de moeite waard zijn. Ze zijn vrijwel allemaal gratis te bezoeken, dus als je een beetje van kunst en cultuur houdt, is dit waar je moet zijn.

Waar precies? Aanraders zijn het Gold Coast Historic Museum in Bundall waarbij je letterlijk terug in de tijd gaat en de Sporting Hall of Fame (Southport) waar de grootste regionale sporters en bijbehorende prestaties worden geëerd. Verder zijn de Robina Art Gallery en King Opal de moeite waard. Bij de laatstgenoemde vind je Australische opalen die door mijnwerkers zijn opgegraven. Tot slot, ga zeker ook naar Boomerang Art in Southport waar je diverse Aboriginal-kunst gaat zien.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Handig als je een algemene indruk van Australië wilt krijgen.

Rondreis oostkust Australië: beste reistijd en transport

Als dit je eerste keer backpacken in Australië wordt, ben je wellicht nog niet bekend met de beste reistijd en het vervoer in Oost-Australië. Hieronder geef ik je enkele tips.

Beste reistijd oostkust Australië? De meeste neerslag valt van oktober tot en met maart. De mooiste maanden om de oostkust te bezoeken, zijn april en mei. In deze periode staat de natuur in volle bloei, is er niet of nauwelijks neerslag en kun je ook in de avonduren genieten van aangename temperaturen.

Vervolgens wordt het in juni en juli wat kouder, al is het nog steeds prima met een gemiddelde van 20 graden Celsius.

Van augustus tot oktober is het weer rond de oostkust van Australië vergelijkbaar met de eerder genoemde maanden april en mei, prima dus!

Transport oostkust Australië? Maak gebruik van het goede busnetwerk in Oost-Australië. Zo heeft touroperator Greyhound verschillende opties, bijvoorbeeld de hop-on-hop-off-kaart.

Als je van stad naar stad wilt reizen, bijvoorbeeld van Cairns naar Brisbane, dan is het handig om met de trein te reizen. Zo heb je bijvoorbeeld de Queensland Coastal Pass.

Je kunt natuurlijk ook een roadtrip langs de Australische oostkust doen. Een ware aanrader!

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb je wat aan mijn adviezen gehad? Als jij nog tips hebt, laat ze hieronder zeker weten 🙂

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw