Gastblog: een onvergetelijke jungle-trekking in Chiang Mai en omgeving

Altijd al een jungle-trekking in Chiang Mai en omgeving willen doen? Lees dan even verder, want In dit artikel neemt gastblogger Joep je mee in het 2-daagse avontuur dat hij heeft gehad in het ongerepte oerwoud van Noord-Thailand.

Opmerking: dit artikel is geschreven door Joep Klerx, een backpacker van 25 die al het een en ander heeft meegemaakt in Thailand. Binnenkort levert hij z’n contract in voor het ultieme avontuur.

Het verhaal begint allemaal hier…

“Nou, voor 40 euro p.p. kan je een leuke tour doen, één overnachting, heel veel toeristen, vrij onpersoonlijk. Maar op zich wel leuk. Voor 100 euro p.p. kan je een supergave, speciale tour doen, waarbij ik je kan garanderen dat je met een klein groepje de jungle in trekt, een leuke gids krijgt die goed Engels spreekt, waarbij je olifanten gaat bezoeken, een oude stam bezoekt, bij junglebewoners slaapt en je de volgende dag gaat bamboeraften. Als klap op de vuurpijl kan ik je middels een niet-goed-geld-terug-garantie verzekeren dat je geen enkele andere toerist tegenkomt tijdens je trekking.”

Dit was het verkooppraatje van onze hosteleigenaar in Chiang Mai in Thailand. We mochten kiezen, tussen de goedkope en super toeristische tour of ‘the special one for special price’. Zogezegd ‘same same, but different’. Een speciale prijs was het zeker, want bijna 90 euro is veel geld in Thailand, zelfs als het eten, drinken en overnachten erbij in zit voor 2 dagen.

Toch kozen we ervoor.

Liever een speciale ervaring voor een speciale prijs dan iets wat elke toerist al praktisch plichtmatig kwam doen hier. We betaalden 3.500 baht, zo’n 87 euro.

En dat was het waard.

Jungletrek-Chiang-Mai-dorpjes
Tijdens de trekking stop je bij een lokale gemeenschap en krijg je een lokale drank aangeboden, daarover later meer 😉

Sungrasses

Diezelfde avond kwam onze gids, Jaim Way, a.k.a. Jimmy, a.k.a. Crazy Jimmy (omdat hij gewoon knettergek was werd hij zo genoemd), ons een half uurtje toespreken ter voorbereiding op wat er de volgende dag zou komen gaan. Jimmy bleek een charismatische Thai met gevoel voor humor en een Engels vocabulaire waar menig Thai ‘u’ tegen zegt.

We kregen een briefje met daarop de spullen die we mee moesten nemen. Een van de benodigdheden bevestigde het Engelse dialect in Thailand, het was namelijk handig als je een paar ‘sungrasses’ mee zou nemen, en hiermee bedoelden ze geen grasveldjes met zon mee of zo. De volgende ochtend mochten we om 8 uur klaarstaan voor vertrek. Wat natuurlijk retevroeg is. Maar wie shit wil meemaken, moet er af en toe wat voor overhebben.

 

Terug in de tijd

8 Uur. Gewapend met sungrasses, een tas, zonnebrand, kleren, een mes en katapult (deze hadden we van Jimmy gekregen), stapten we achterin de Jeep. Een drietal leuke Engelse dames vergezelden ons. Later werden er 2 Fransozen en nog een Engels stel aan toegevoegd en de reisgroep was compleet.

Onze eerste bestemming was een minidorpje aan de voet van een berg. Voordat we hier naartoe gingen, hadden we een pitstop bij een supermarkt. Jimmy raadde ons aan wat snoepgoed te kopen. Iets waar de kinderen in deze dorpen nogal goed op gingen (logisch natuurlijk, we zijn allemaal kind geweest). Zo gezegd zo gedaan.

Daar aangekomen, bleek het een heel primitief dorpje, waar de huizen hutjes waren en er een duidelijk onderscheid was tussen man (zuipen en chillen) en vrouw (wassen en het schoonmaken van en het passen op de kinderen). Het eerste warme welkom was dat van deze kinderen, die op ons af renden alsof we een kilo snoep bij ons hadden. Dit was ook zo en wisten zij waarschijnlijk, dus dat was niet zo gek.

We maakten kennis met de bewoners en kregen een rondleiding in het dorp en de hutjes, waarbij Jimmy ons uitlegde hoe de mensen er leefden en waar sommige dingen (vuurpitjes en grote blokken hout) voor dienden. Het was er erg primitief, maar de mensen leken erg gelukkig met wat ze hadden (Ik beloof je, veel meer cliché dan dit wordt het niet, maar het was echt zo).

2 Van de kindjes die op ons af kwamen rennen, met hun handen vol zoet geluk
2 Van de kindjes die op ons af kwamen rennen, met hun handen vol zoet geluk

Na de rondleiding gingen we naar de plek waar de mannen van het dorp een goede zuipsessie hadden. Ze waren vrijwel allemaal in een vrolijke en lacherige bui, wat waarschijnlijk kwam door de zelfgestookte wodka (of whisky, of weet ik veel wat) die ze dronken. Natuurlijk mochten wij ook een slokje. Gore shit. Maar echt, alsof je gewoon pure alcohol je mik in duwt waarvan ‘dronken worden’ klaarblijkelijk het enige nut is wat het dient.

Gezellig was het er wel.

Na een aantal rondjes en soort van communiceren in vaag gelal en gelach, is het tijd om verder te gaan. Jimmy koopt (of krijgt) een waterflesje van het zelfgestookte goedje om mee te nemen tijdens de jungletocht. Later blijkt dat degene die uitglijdt tijdens de trekking – het was regenseizoen dus het was glad – voor straf een slokje moet nemen. Crazy Jimmy doet zijn nickname eer aan.

 

Olifanten, van mij hoeft het niet

We kwamen bij de ‘olifantenspeelplaats’. Hier hebben we olifanten gevoerd, gewassen en bereden. Dit voelde allemaal redelijk onnatuurlijk en daarom ga ik er ook niet veel verder op in. In je achterhoofd speelt vooral ook mee hoe de olifanten schijnbaar behandeld worden, waardoor je er niet echt van kan genieten. Plus, die beesten zijn gewoon erg groot en daardoor best wel eng.

 

Mr. Krabs

Op naar de jungle. Hier lopen we doorheen en met een kleine 2,5 uur komen we aan bij de junglestam waar we blijven slapen. De jungle was zoals je je een jungle voorstelt. Veel grote bomen, hier en daar een watervalletje en zo nu en dan een net iets te groot insect. We hebben verder geen wilde dieren of iets dergelijks gezien, maar het was een mooie trekking. Daarbij wist Jimmy over veel boom- en insectensoorten wel wat te vertellen, waardoor het ook nog eens leerzaam was.

Chiang-Mai-Jungletrekking-krab
Een zoetwaterkrab met een sjekkie in zijn schaar

Leuke bijkomstigheid was dat het motoriek van mijn maat Björn nog wat te wensen overlaat, waardoor hij vaak viel en dus veel slokken van het gore alcohol-rijke goedje heeft mogen incasseren. Na dik 2 uur lopen, een zoetwaterkrab een zwaar sjekkie te hebben zien vasthouden en Björn de valkoning zeker een keer of 5 op zijn bek te hebben zien gaan, komen we aan bij de mensen waar we onze nacht doorbrengen.

 

Overnachten in de jungle, weg van alles

Toen we hier aankwamen, waren we allemaal al redelijk hongerig van het lange lopen door de jungle. Tijd om ons eigen eten te gaan koken. De kip was gelukkig al geslacht (dit lijkt logisch maar zeg ik erbij, omdat er later ook nog dingen komen die nog niet geslacht waren), maar het paneren van de kip en het snijden van de groenten moesten we zelf nog even doen.

Geen probleem. Gezellig zelfs.

De waterkokers en de Phillips-ovens ontbraken in de keuken, maar er was vuur, een wokpan en het water kwam via een leiding vers uit de bergen gestroomd, dus we hadden de beschikking over de juiste benodigdheden.

Chiang-Mai-Jungletrek-keuken
De keuken, met links brood wat tussen bamboe werd geklemd om toast van te maken en rechts de vuurpitten

Na het eten plaatsten we even wat rattenvallen. Ja je leest het goed. Crazy Jimmy gaf doodleuk aan dat deze ’s-nachts gevangen konden worden en dat we dan de volgende ochtend bij het ontbijt een lekker mals ratje konden nuttigen. De gids maakte z’n naam wat dat betreft helemaal waar.

Maar goed, wij die valletjes gezet. Nu was het na een lange dag tijd om lekker te chillen. Met een gevarieerd gezelschap, een biertje, een vredespijp (de Fransman had toevallig nog wat wiet bij zich? Het zijn ook altijd die Fransen hè 😉 ) en een fijn muziekje om een kampvuurtje in het midden van de jungle vertoeven. Dit gevoel kan ik niet beschrijven en laat ik dus maar aan je verbeelding over.

 

Rat in plaats van beschuit met hagelslag

Met een iets stijvere rug dan normaal, door het harde bamboe waar we op mochten slapen, stonden we op. Naast het voorbereiden van het ontbijt, mochten we ook checken of we wat ratten gevangen hadden, wat altijd leuk is natuurlijk. In 2 van de 6 vallen bleek een rat te zitten. Top! Rat voor ontbijt, haha. Ik lach, maar ik maak hier geen grap, het is echt zo. ‘Afta Breakfast’.

We hadden toast en ei als ontbijt, wat erg lekker was. Waarna Jimmy en Meng (de man die in de jungle woonde) beiden een rat begonnen te villen. Met grote ogen en de scrumbled egg net achter de kiezen, keken we toe. Het zag er niet erg smakelijk uit. Helemaal niet toen Jimmy beide ratten via de anussen van een spies voorzag, om ze vervolgens op de BBQ te leggen. Het hoefde niet perse natuurlijk, maar we staan open voor ervaringen, dus we gingen fucking rat eten.

Crazy-Jimmy
Crazy Jimmy die een rat roostert -rat smaakt naar kip trouwens-

Natuurlijk gelachen, gegruweld, en in ieder geval had iedereen zijn of haar buikje weer rond kunnen eten. Het was tijd om te gaan, want we hadden nog een flinke dag voor de boeg. Maar niet voordat Meng ons nog even een vogelspin zou laten zien.

Hij kende het holletje wat een stukje verderop zat waaruit hij er een tevoorschijn kon toveren. Hij haalde het beestje uit zijn woning en, begrijp me niet verkeerd, het was een grote spin, maar de manier waarop hij hem weer terug in zijn schuilplaats deed, was zo gemakkelijk dat het bijna leek alsof de achtpotige betaald kreeg om zichzelf elke dag even te laten zien. Maar, al met al, hebben we gekregen waar we voor kwamen: een vogelspin. Nu konden we verder.

Na de mensen van de jungle gedag te hebben gezegd mochten we weer een uurtje of 2 lopen. Op naar het bamboeraften. Dit was awesome.

 

Bamboeraften

Je moet je voorstellen, dat 3 Thaise mannetjes ter plekke een raft van boomlange bamboestokken aan het maken zijn. Deze binden ze vast met touw. Vervolgens ga je met z’n 4-en achter elkaar, gewapend met ieder een bamboestok (om af te zetten op de bodem van de rivier zodat je kan sturen) die rivier op. Je bent bezig met het bewaren van je evenwicht omdat je op bamboestokken op een rivier staat.

Jungletrek-Chiang-Mai-Bamboevlot
De bamboerafts klaar voor vertrek

Daarnaast weet je niet altijd hoe diep het is, dus wanneer je je afzet is moeilijk in te schatten, wat je gevoel voor evenwicht ook niet echt ten goede komt. Verder kom je een aantal keer een boomstam tegen die dwars over de rivier ligt. Hier moet je overheen springen of heel diep bukken zodat je er onderdoor gaat.

De rivier is wel iets rustiger dan bij echt raften natuurlijk, anders zou je nooit kunnen blijven staan. Maar, ik had er nog nooit van gehoord en het dus ook nooit gedaan. Het was een mooie ervaring!

 

No refund

Het laatste op de planning was het bezoeken van nog een waterval. Hier reden we naartoe met de jeeps, wat een avontuurtje op zich was. Dit was een erg mooie plek waar we ook nog hebben gezwommen en gechilld. Een relaxed eind van een prachtige tour.

Achteraf hebben we nog meerdere malen geconcludeerd dat het de beste keuze was om deze duurdere tour te gaan doen. Helaas hebben we ons geld niet terug kunnen vragen omdat we geen enkele andere toerist tegen zijn gekomen, maar ja, je kan niet alles hebben hè.

Al met al: een onbetaalbare trip voor minder dan 90 euro.

 

Wil jij deze tour ook doen?

Wil jij deze tour door de rimboe ook doen? De 2-daagse jungletocht door Chiang Mai is gedaan met touroperator Mr. Whisky. De kosten (oktober 2022) zijn 4.500 baht, omgerekend ongeveer 120 euro. Via hen kan je ook een trekking maken voor 1 (2.900 baht) of zelfs 3 dagen (5.500 baht).

 

Paklijst jungle-trekking

Wil je weten welke spullen ik meeneem naar jungle-trekkings? Dan raad ik je aan om het artikel over mijn avontuur in de bush bush van Ban Lung even te lezen waarin ik een inpaklijst voor je heb. Bekijk ook zeker m’n verhaal over de onvergetelijke jungle-trekking die ik deed in Bukit Lawang (Sumatra).

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Stephanie

    Hallo! Ik ga volgende maand naar Chiang Mai en lijkt me ook leuk om een jungle trekking te doen. Ik vraag me af waar je je gewone backpack deze nacht laat? In een hostel? Ik ben in dubio hoeveel nachten een hostel te boeken.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw