Geld wisselen in Myanmar – een avontuur in Yangon

Geld wisselen in Myanmar? Wist jij dat het, zeker een aantal jaren geleden, lastig was om aan geld te komen en dat daarom geld wisselen noodzakelijk was? In dit artikel vertel ik je hoe ik destijds op de ‘zwarte markt’ aan de lokale valuta van Myanmar, de Kyat, ben gekomen.

Toen ik in 2011 in Myanmar ging backpacken, waren er in dit land nog geen pinautomaten voor toeristen. Ik en mijn twee reisgenootjes hadden daarom op de luchthaven in Bangkok Dollars gehaald (we vlogen van Bangkok naar Yangon -ook wel Rangoon genoemd-). Dollars worden over het algemeen geaccepteerd, tenzij je bijvoorbeeld op een lokale markt wat te eten wilt kopen, dan zijn Kyats gewenst.

Omdat we wisten dat we de Dollarbiljetten zonder kreukels moesten bewaren, hadden we een hoesje gekocht om de briefjes netjes te houden. Een kreukeltje in je 10-Dollarbriefje of wat viezigheid erop en je kon het letterlijk shaken.

Vervolgens moesten we een deel van onze Dollars omwisselen voor de lokale munteenheid, de Kyat. Dit deden we ter plaatse in Myanmar. Niet iedereen in Birma accepteert immers Dollars. We deden dit echter niet bij een bank, maar via een local die ons op straat aansprak: de zwarte markt dus.

We kozen hiervoor, omdat we hadden gehoord dat we beter de locals konden ondersteunen dan de corrupte overheidsbanken. Dus wij dachten: “Laten we iets goeds doen voor de mensen hier, die het al moeilijk genoeg hebben.” Daarbij hoorden we dat de koersen op straat simpelweg beter waren dan bij het bankwezen.

Dit is waar het spannende gedeelte begon. Hier waande ik me in een soort van slechte B-film. We werden op straat aangesproken door een local, die zei dat we mee konden komen als we Dollars wilden wisselen tegen Kyats. Wij dachten “Dit zal wel de normale gang van zaken zijn”, aangezien we hier op voorhand al het een en ander of hadden gehoord. Daarom besloten we om mee te lopen…

We werden meegenomen richting een donker steegje waarin geen mensen te bekennen waren en één auto stond. Hier hadden we niet op gerekend. Vanuit de drukke straten van Yangon kwamen we terecht in een erg verlaten stuk van de stad. Toen liepen we met de geldwisselaar door naar achteren waar een man op ons te wachten, achter tralies. Dit bleek de persoon te zijn waar we onze biljetten konden inwisselen tegen de lokale Kyats.

Op dat moment voelde ik me eerlijk gezegd niet bepaald veilig, we waren immers uit het zicht van Jan en alleman verdwenen en god mocht weten met wat voor mensen we daar stonden. Ik weet nog goed dat we elkaar aankeken en dat ik dacht: “Waar zijn we aan begonnen?

Ik had het idee dat we in een scam terecht waren gekomen, een situatie waar we ons niet zo 1,2,3 uit zouden kunnen redden. Een wildvreemde man die ons aanspreekt om geld te wisselen tegen een veel betere koers dan de bank kon bieden. Was het allemaal te mooi om waar te zijn? Wat als we weg zouden lopen? Wat als we niet zouden krijgen wat ons verteld was? Er schoot op dat moment van alles door m’n hoofd.

Het viel gelukkig allemaal mee. Ondanks het niet zo fijne gevoel, verliep het geld wisselen prima. De man achter de tralies liet op zijn rekenmachine de koers zien, nu wisten we precies hoeveel Kyats wij zouden ontvangen in ruil voor onze Dollars. Geen vreemde of onvoordelige koersen, we zouden precies krijgen wat de man die we op straat tegenkwamen ons had beloofd.

Toen we onze (kreukvrije) briefjes gaven, kregen wij een heel pakket Kyats overhandigd. Het was gelijk oversteken: op het moment dat wij onze Dollars aan de man gaven, kregen wij zijn Kyats. De Amerikaanse Dollars werden nog wel even goed gecheckt op eventuele ‘gebreken’. Goed nieuws: alles was in orde 🙂 .

We telden het geld na en alles bleek te kloppen. Een ervaring rijker maar zeker geen illusie armer dus! Na deze toch wel spannende gebeurtenis liepen we terug naar de drukke straten van Yangon. Onze reis in Myanmar kon beginnen.

Overigens zijn er tegenwoordig steeds meer pinautomaten in de grote steden waar je terechtkunt om aan de lokale valuta te komen. Echter, met een ING-pasje is het nog altijd lastig om geld te pinnen in Myanmar.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids Azië Dan is onze 6-delige reisgidsen-bundel Backpackgids Azië iets voor jou! Backpackgids Azië is het grootste en meest complete Nederlandstalige pakket voor Azië-backpackers.

We lossen onder meer de issues voor je op:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Wat voor cruciale dingen mag ik beslist niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Wat zijn jouw ervaringen met geld wisselen in Myanmar?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw