12 leuke dingen om te doen op het paradijsje Karimunjawa (+ tips)

Het was op een vroege ochtend in een hostel in Yogyakarta toen ik een hap nam van een bananenpannenkoek, en aan de praat raakte met Tika, een Javaanse backpacker uit Semarang die me vertelde over een paradijsje genaamd Karimunjawa. Een naam die me op een of andere manier onmiddellijk nieuwsgierig maakte.

Aangezien ik door de herrie in de slaapzaal nogal slecht had geslapen, waren paradijselijke gevoelens voor mij heel ver weg, maar dat terzijde 😉 .

Diezelfde morgen trokken we erop uit voor een wandeling door de stad, en spraken we over backpacken in Indonesië. Ik vroeg aan Tika of ze me meer over Karimunjawa kon vertellen, het eiland waarover ze eerder in het hostel enkele woorden had gerept.

Niet ontdekt door toeristen, bounty-stranden, mogelijkheden om te kamperen, eilandhoppen en de lekkerste vis ever, waren in een notendop de woorden die ze tegen me zei.

Ondertussen gingen er allerlei prachtige beelden door mijn hoofd en stelde ik me voor hoe het er zou zijn. Ik werd steeds enthousiaster. Ik wilde m’n intuïtie volgen en deze totaal onverwachte stap zetten.

Zodoende ging ik een paar dagen later samen met haar die kant op, en kwam ik terecht op -inderdaad- een tropisch paradijs. Een paradijs waar, ook in 2024, nog maar weinig mensen van weten. Daarbij ligt Karimunjawa simpelweg niet op de geijkte Java-route, waardoor de meeste reizigers er niet komen.

Nu ik meerdere keren op het oogstrelende Karimunjawa ben geweest, is het tijd om mijn belangrijkste tips met je te delen. Eén ding wil ik je in ieder geval al meegeven: sla dit pareltje niet over, want er is veel moois te zien en te beleven. Het is de perfecte bestemming indien je op zoek bent naar een authentiek eiland met genoeg mogelijkheden om je dagenlang te vermaken.

Maar heel eerlijk…

Ik vroeg me af of ik deze gids wel moest schrijven. Zou het niet mooi zijn om Karimunjawa te houden zoals het is? Relatief onontdekt door de massa, schattig en authentiek. Ja, tuurlijk. Aan de andere kant wil ik je deze droombestemming ook niet onthouden. Daarbij denk ik dat de massa er sowieso niet heengaat, omdat het de nodige inspanning en planning vereist om er te komen.

Dus, ga jij binnenkort naar Karimunjawa? Lees dan even verder, want ik bespreek wat er allemaal te doen is. Verder ook aanraders om te overnachten leuke eettentjes en een hoop praktische tips. Denk bijvoorbeeld aan hoe je er precies komt.

Over Karimunjawa

Karimunjawa (27 km²) behoort tot het Karimunjawa National Park en wordt strikt genomen ‘Karimun’ genoemd. Karimun, of Karimunjawa zoals ik en de locals zeggen, behoort tot een archipel van 27 eilandjes en ligt voor de noordelijke kust van Java. De dichtstbijzijnde havenstad op het vasteland is Jepara.

Op Karimunjawa hangt een fijne lokale vibe en je vindt er geen supermarktketens zoals Alfamart en Indomaret. Het is in die zin (nog) een plek waar het allemaal ‘echt’ voelt. Nee, het is geen volslagen onontwikkeld eiland zoals Pulau Hatta op de Molukken, maar absoluut wel authentiek.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond Karimunjawa

Wat is er te doen op Karimunjawa? Hieronder deel ik twaalf leuke activiteiten met je.

Weet trouwens dat je voor de meeste stranden een kleine prijs moet betalen om binnen te komen. Het gaat om 5.000 IDR tot 10.000 IDR.

 

Overnacht in de RGJS Homestay en leer Alley kennen

Deze tip kreeg ik van een local in Yogyakarta. Geheel per toeval liep ik vervolgens een medewerker van de homestay tegen het lijf: Alley. Een grappige, niet altijd even serieuze, maar zeer behulpzame jongen. Je ziet ‘m hier met hoedje op de foto:

Hij heeft mij meerdere keren bij het strand afgezet, ik mocht zoveel ontbijt nemen als ik wilde en ik heb simpelweg veel met hem gelachen. Zijn broer, Tigor, heeft me ook diverse malen opgepikt om wat te eten en voor niets meegenomen naar Menjangan Kecil, een van de vele eilandjes in de buurt. Niet te verwarren met Menjangan Island bij Bali trouwens.

Soms komen er in de avond locals om samen te eten. Dit heb ik een paar keer met ze gedaan. Fried fish en verrukkelijke vissoep. Geloof me, deze tonijn is de lekkerste die ik ooit heb gegeten (al heb ik onlangs op Gili Air ook een bizar lekkere tonijnsteak op!). Naderhand wordt soms de gitaar erbij gepakt en zingt Alley z’n favoriete nummer Love Song, origineel van The Cure.

Als je nog niet overtuigd bent, check het uitzicht vanaf het terras:

rgjs-karimunjawa
Met dit uitzicht is ontbijten geen straf kan ik je vertellen 🙂

En deze zonsondergang is inbegrepen:

Het ondergaan van de zon bij RGJS is een van mijn hoogtepunten - het beeld laat wel zien waarom
Het ondergaan van de zon bij RGJS is een van mijn hoogtepunten – het beeld laat wel zien waarom

Over het ontbijt gesproken, je krijgt een bananenpannenkoek met chocoladesaus. Indien je nog een gebakken eitje wilt, is dit geen enkel probleem. Ik heb meermaals mijn eigen ochtendeten klaargemaakt, aangezien Alley en Tigor vaak op pad waren. Daar laten ze je vrij in. Het voelt zo een beetje als thuis.

Een ander fijn dingetje is de uitstekende wifi. Er hangen twee routers, waardoor het signaal optimaal is. Ik heb meerdere malen Veronica Inside kunnen terugkijken, iets wat me op maar weinig plaatsen gelukt is. Ik was zodoende blij verrast, zoiets had ik -gezien m’n eerdere ervaringen- op een eiland als Karimunjawa niet verwacht.

Overigens is het er vrij basic. Wanneer je dit niet helemaal jouw ding is, kun je misschien beter een andere slaapplek zoeken.

Meer aanraders om te overnachten vind je verderop in deze gids.

 

Eet verse vis op de gezellige vismarkt

Mijn eerste vis op de lokale markt: heerlijk!
Mijn eerste vis op de lokale markt: heerlijk!

Ben jij een liefhebber van verse vis? Dan is Karimunjawa dé plaats om te zijn. Op het Alun-Alun-plein is namelijk dagelijks een vismarkt waar je uit allerlei verse soorten kunt kiezen. De vangst van de dag staat op het menu.

Bij aankomst is het eerste dat je hoort: “Want fish?”

Struin over de levendige markt, verlekker je aan de barbecue-geuren en wijs de vis aan die je wilt hebben. Een van de medewerkers maakt de vis daarna schoon, marineert ‘m en legt hem voor je op de barbecue. Het wachten, ongeveer 20 minuten, is het zeker waard.

Daarna ga je op een kleedje aan een lage tafel zitten en is het genieten geblazen. Het is voor mij persoonlijk absoluut een van de betere spots waar ik een visje heb gegeten. Verser kan het niet.

Veel inwoners van het eiland komen hier ’s avonds bijeen om samen met elkaar een hapje te eten, het zorgt voor een gezellig sfeertje.

Behalve vis kun je er tevens de standaarddingen als rijst, kipsaté enzovoort bestellen. En bovendien heerlijke fruitsapjes. Een vrouw van een fruitkraam maakte me er telkens weer aan het lachen. Dit, omdat ze afwisselend in zichzelf en tegen mij aan het praten was en daar zelf ook dubbel om lag.

Wat ik zelf trouwens vaker heb gedaan, is een Indonesische pannenkoek met pinda’s en chocola als toetje gehaald, ’terang bulan’ heet deze verslavend lekkere pannenkoek. Hij is ontzettend luchtig en vult enorm. De smeltende chocola gecombineerd met pindastukjes maakt het tot een heerlijk geheel.

 

Bezoek: Batu Topeng en Ujung Gelam, twee fantastisch mooie stranden

In het begin lijkt het misschien even alsof je persé naar de naburige eilandjes moet voor het vinden van de typische droomstranden. Geloof me: dit is absoluut niet het geval. Toegegeven, veel ervan zijn (helaas) flink bevuild met plastic flessen, maar voor twee stranden is het gelukkig anders.

Ik heb het over Batu Topeng en Ujung Gelam.

Batu Topeng is de minst bekende van de twee maar wat mij betreft wel de mooiste. Het strand bestaat uit meerdere gedeeltes, die ronduit schilderachtig zijn (let niet teveel op de slechte kwaliteit foto’s, ik maakte ze in 2016 met een iPhone 4):

Een van de stranden van Batu Topeng
Het ‘hoofdstrand’ van Batu Topeng
img_4673
Een ander juweeltje dat bij Batu Topeng hoort

Ongelofelijk mooi hè? En wat te denken van het water, dit is groener dan groen en echt kristalhelder:

Het water heeft hier iets magisch vind je niet?
Het water heeft hier iets magisch vind je niet?

Wanneer je vanaf Batu Topeng verder loopt, kom je vanzelf bij Ujung Gelam uit. Dit strand staat teven bekend als Sunset Beach, en is daarmee de uitgelezen spot om de zonsondergang te bekijken:

Tanjung Gelam vanaf het uiterste puntje gezien
Ujung Gelam gezien vanaf het uiterste puntje
De iconische palmboom die over het water hangt
De iconische palmboom die over het water hangt
En nog een keer - als je goed kijkt zie je iemand in de top van de boom zitten, hij liep binnen 10 seconden naar boven (ik doe 't hem niet na)
En nog een keer – als je goed kijkt zie je iemand op de stam staan; hij liep binnen 10 seconden naar boven (ik doe ’t hem niet na)
De zonsondergang bij Sunset Beach

En vanaf boven ziet het er allemaal extra schilderachtig uit:

Waar ik op diverse websites heb gelezen dat het er erg druk kan worden, heb ik dit geen moment zo ervaren. Misschien ligt het aan de maand van mijn bezoek (november), maar beide plekken waren nagenoeg verlaten.

Allebei de stranden liggen naast elkaar en op zo’n 7 kilometer rijden vanaf het centrum. Je kunt er rijst of noodles eten en drinken uit een kokosnoot. Zelf ben ik meerdere keren afgezet en terug gerend, maar da’s enkel iets voor de sportievelingen onder ons.

Wat heb ik mijn ogen uitgekeken zeg. De bovenstaande foto’s die ik heb gemaakt, zeggen eigenlijk alles.

Een afknapper vond ik Pancuran Beach aangezien de twee strandjes hier vol met rotzooi liggen. Erg zonde, want de plek heeft veel potentie. Locals hebben me trouwens verteld dat deze troep voornamelijk uit de zee komt aanspoelen en niet zozeer door mensen op het strand wordt neergegooid. Een gigantisch probleem waar ze ook op Bali mee te maken hebben, zoals je waarschijnlijk wel weet.

 

En ontdek verlaten strandjes in het zuidoosten

(sorry voor de slechte foto, iPhone 4-2016 😉 )

Huur net als ik een scooter en rijd voorbij het eerdergenoemde Pancuran Beach (Sunrise Beach). Wanneer je door het heuvelachtige landschap toert, kom je bij verschillende compleet verlaten strandjes uit die officieel geen naam hebben. Je hebt echt het idee helemaal weg te zijn van alles. En dat is eigenlijk ook gewoon zo.

Een redelijk populair en schitterend strand is hier Pantai Bobby, met superhelder en kalm water, zacht poederzand en talrijke fotoplekken. De vele palmbomen op de achtergrond maken het plaatje hier nagenoeg perfect.

Helaas was tijdens deze dag het weer niet al te best, waardoor de foto’s verre van goed gelukt zijn. Maar goed, je snapt zelf wel hoe het eruit zou zien indien de lucht strakblauw geweest was 🙂 .

 

Rijd door de rijstvelden naar Pulau Kemujan (en ontdek nog meer stranden)

Een andere aanrader is om bij Batu Topeng verder door te rijden richting het noorden en het aangrenzende eiland Pulau Kemujan.

Eerst kom je langs een stel fotogenieke rijstvelden die je even stil maken van verwondering. Daar zit trouwens een restaurant met de naam The Golden Ricefields. Leuk om eventjes te pauzeren, te wandelen door de velden en een foto te maken. Via hen kan je bovendien traditionele Javaanse kleding krijgen voor unieke plaatjes. Helaas zijn ze op ’t moment gesloten, al hebben ze plannen om weer open te gaan. De rijstvelden zijn overigens gewoon toegankelijk.

Toen ik hier op een dag eventjes een pauze inlaste, liep er een local voorbij met een paar loslopende geitjes. Een teken dat ik in het échte Indonesië was aanbeland.

Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij plaatjes van stranden die via hobbelige zandweggetjes -met zo nu en dan een paar grazende koeien te bereiken- zijn.

Zit je toch te wachten op een naam van een strand?

In het noordoosten ligt het idyllische Pantai Alano. Je mag dit oprecht een verborgen juweeltje noemen. Er staan torenhoge palmen, het is er schoon en er komen nauwelijks andere mensen.

Vlakbij vind je Pantai Annora en ik raad je aan om hier naar de top van de heuvel te lopen, die uit het water oprijst. Daarvandaan heb je een verbluffend uitzicht. Het is tevens een goede snorkelspot, door het aanwezige koraal.

Behalve dat het gaaf is om zulke onontgonnen stukken te ontdekken, is het scooter-rijden over Karimunjawa en Kemujan een hele belevenis. Hoe verder je van het centrum rijdt, hoe authentieker het wordt. Welke kant je ook uitgaat. Ervaar het zelf.

 

Wandel door de mangroves

De mangrovebossen in het noorden van Karimunjawa lijken gesloten, aangezien het verlaten is en zelfs een beetje spookachtig aanvoelt. Je kunt er echter wel degelijk naar binnen om een kijkje te nemen.

Leuk is om in een minuut of vijftien over de houten boardwalk door de bossen te slenteren naar de hogerop gelegen houten uitkijktoren. Daar heb je een gaaf uitzicht op het groene decor, de achterliggende bergen en de zee.

Pak hiervoor de route die naar rechts loopt. De weg naar links is helemaal verrot en gevaarlijk, niet doen dus!

 

Sluit je middag af bij Omah Alchy

Mocht je behalve RGJS en Ujung Galam nog op zoek zijn naar een locatie om je middag in stijl af te sluiten, ga dan zeker even naar Omah Alchy. Deze sfeervolle plek met hangmatten en knusse cottages ligt net buiten het centrum. Vanaf de steiger heb je een fantastisch uitzicht op de zee en kun je genieten van de zonsondergang.

omah-alchy-steiger
Dit is het terrasje op het water waar je heerlijk kunt genieten van rustgevende uitzichten over de zee

Zelf ben ik lekker met een mango-lemon-shake op een van de steiger-stoelen gaan zitten. Vergezeld door gitaarmuziek van de sfeer makende Alley, het heldere water en het ondergaan van de zon, was dit zo’n typisch ‘reismomentje’ om te koesteren.

 

Geniet van een panoramisch uitzicht vanaf de Love Hill

Vanuit het centrum kun je een heuvel oplopen (rijden is eveneens mogelijk) die ook wel bekendstaat als de ‘Karimunjawa Love Hill’ of ‘Bukit Love’ het Indonesisch. Na een klim van pak ‘m beet 10 minuten, word je boven beloond met een schitterend uitzicht over het eiland en de zee. Het is de ideale plek om de zonsondergang te zien (check de foto hierboven!) of om gewoonweg de heerlijke rust tot je te nemen.

Er zijn trouwens nog een paar opmerkelijke dingen te vinden. Een soort vogelnest om in te zitten en een kleine viewpoint bedoeld voor letterlijk één persoon (oké maximaal twee misschien vanwege de naam Love Hill). Het krakkemikkige vlondertje waar je overheen moet lopen, bezorgde me eerlijk gezegd behoorlijk wat angst, al ben ik er er wel gekomen.

Verder is er een café om een drankje te doen of iets simpels te eten.

Tijdens de zonsondergang moet je overigens niet denken hier alleen te bivakkeren. Doorgaans komen er dan een hoop toeristen, veelal Indonesiërs, naar de liefdesheuvel om hun gedroomde kiekje te schieten.

Je betaalt 15.000 IDR om toegang te krijgen. Tja, het blijft Indonesië hè 😉 .

Een minder druk alternatief voor Bukit Love is Joko Tuo.

 

Laat baby-schildpadden los bij en Pantai Kanjen

In het zuidoosten ligt Pantai Kanjen, een strand en opvang- en broedplaats voor zeeschildpadden. Tegen een kleine vergoeding kan je zo’n lief beestje vrijlaten in de zee.

De berichten over deze plek zijn echter wisselend. Zo heb ik via Alley gehoord dat de schildpadden in een emmer worden gestopt, wachtend tot een toerist betaalt om hem vrij te laten. Al lees ik op Google evengoed positieve reviews.

De keren dat ik op Karimunawa verbleef, was de opvangplaats er nog niet. Ik kan er zodoende geen goed oordeel over vellen.

Je kunt er overigens enkel per boot komen.

 

Bezoek een lokale school

Wat ik persoonlijk vaak een van de leukere dingen vind op reis is het zien en ontmoeten van de meest pure en schattige kinderen. Ze kunnen je zo’n gelukkig gevoel geven.

Op Karimunjawa is het indrukwekkend om Kejora Karimunjawa te bezoeken, een lokale school in het zuiden van het eiland die in het leven geroepen is om kinderen dingen bij te leren, een zinnige daginvulling te geven en zelfontplooiing plus proactiviteit te stimuleren. Als je wilt, kan je er tevens vrijwilligerswerk verrichten.

Daarnaast komen de kids op zaterdagavond tussen zes en negen bijeen op het plein van Alun-Alun om te spelen en ontspannende activiteiten te doen.

 

Ga eilandhoppen en snorkelen (of duiken)

Snorkelen en eilandhoppen rond Karimunjawa is een absolute must. De archipel van Karimunjawa is voor mij zonder overdrijven een van de beste plekken geweest waar ik heb gesnorkeld. Schildpadden, barracuda’s, kleurrijke koralen, zeldzame zeesterren, nemo’s, je gaat het allemaal meemaken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de lekkere lunch met verse vis naar keuze.

Meer weten? In dit artikel vertel ik je alles over het snorkelen en eilandhoppen rond Karimunjawa.

Voor de duikers onder ons is duiken in het nationale park een activiteit om niet te missen, rondom het eiland stikt het namelijk van de uitmuntende duiklocaties. Op Karimunjawa vind je meerdere duikscholen waar je terechtkunt. Wil je je duikcertificaat halen op Karimunjawa? Reken dan op 6 miljoen IDR voor je PADI, zo’n 340 euro. Een fun-dive maken behoort evengoed tot de mogelijkheden, mocht je geen zin hebben om meerdere dagen bezig te zijn met het halen van je certificaat.

 

Get lost op een onbewoond eiland

Altijd al op een onbewoond eiland willen verblijven of zelfs overnachten? Goed nieuws, want het is hier allemaal mogelijk.

Wat ik je aanraad is om een local aan te spreken met de vraag of hij je wil droppen op een eilandje. Zelf heb ik dit gevraagd aan de medewerkers van m’n homestay: Alley en zijn broer Tigor.

Zo heeft Tigor me met drie andere locals meegenomen naar Menjangan Kecil, maar ook naar een eilandje waar ik tijdens mijn snorkeltrip al geweest was: Cemara Kecil. Daar heb ik heel de middag in een paradijselijke omgeving gechild en me een soort Robinson Crusoe gevoeld.

Het komt regelmatig voor dat de guesthouse-medewerkers een dagje op snorkeltour gaan. Ben een beetje assertief en vraag of ze je afzetten op een van de spots. Vervolgens kunnen ze je aan het eind van de middag weer oppikken.

Overnachten kan ook, en is eigenlijk het allergaafste. Op veel plekken kun je tegen geringe kosten, denk aan 100.000 IDR, een tent huren. Neem water, rijst en snacks mee en je zult er een onvergetelijke tijd beleven.

 

Waar kun je tours en activiteiten boeken?

Het eilandhoppen of een tour over het eiland regel je gemakkelijk via je accommodatie. Een andere optie is om te boeken via Get Your Guide, hieronder vind je de populairste activiteiten:

Powered by GetYourGuide

 

Hoe zit het met transport op Karimunjawa?

Karimunjawa is zoals gezegd 27 km² groot, en van noord naar zuid ben je zo’n 5 uur aan het wandelen. Vervoer is zodoende echt wel nodig om je te verplaatsen.

Tof is om een scooter te huren en het eiland op die manier op eigen houtje te verkennen. Scooters huur je op tal van plekken voor 75.000 IDR per dag. Je kunt, net als ik, naar het aangrenzende Pulau Kemujan rijden, je zult er de meest lieve locals tegenkomen. Dit is bovendien waar je het piepkleine vliegveld van de eilandcluster vindt.

Je moet je desondanks beseffen dat de scooters in Indonesië en ook op Karimunjawa meestal een cilinderinhoud hebben van 125cc of meer. Daarom rijd je volgens de Nederlandse wet op een motor en ben je zonder motorrijbewijs niet verzekerd voor schade aan derden, indien je in een ongeval terechtkomt. Meer hierover lees je in deze scooter-gids voor Bali die ik schreef.

Zie je een scooter toch niet zitten, dan kun je altijd wel een inwoner vinden die je met zijn of haar motorbike rond wil rijden. Ga niet direct akkoord met de voorgestelde prijs, want vaak is de ‘werkelijke’ prijs een fractie van wat ze je vertellen.

Een eenvoudige fiets huren is ook mogelijk en kost 30.000 IDR per dag. Handig voor in het centrum, maar om de rest van het heuvelachtige Karimunjawa te ontdekken heb je er weinig aan.

 

Welke eet- en drinktentjes op Karimunjawa zijn aan te raden?

Buiten de reeds besproken vismarkt heb ik nog een aantal goede warungs voor je op een rijtje gezet. En tevens twee koffiebars om je dagelijkse cafeïne-shot te pakken 🙂 .

Allereerst is Warung Ibu Esther een aanrader om traditioneel Indonesisch te gaan eten. Een heerlijk iets op het menu is de viscurry met groenten, bekend als ‘pindang serani’.

Even buiten het dorp is Angkringan Mak Ndut super voor verse seafood. Ook hier is de pindang serani een must om te proberen. Een bijzonder ding op de kaart en een lokale specialiteit is zwarte inktvis.

Wanneer je met de scooter het eiland aan het verkennen bent en richting het noorden rijdt, is RM.Condong Raos een aanrader om te lunchen. Ook bij The Golden Ricefields, dat ik al kort besprak, wil je geweest zijn. De fotogenieke setting in de rijstvelden is onbetaalbaar. Helaas zijn ze sinds 1 november 2023 gesloten, al hebben ze plannen om de deuren opnieuw te openen.

Ikzelf kwam eind 2016 trouwens voor het eerst op Karimunjawa, destijds waren er geen koffiebars en Westerse eettenten. Ondertussen is dit enigszins veranderd. Zo kun je een heerlijke (ijs)koffie drinken bij WAIKI, en ze hebben er eveneens lekkere ontbijtjes zoals smoothie bowls en pannenkoeken. Een andere topper voor ontbijt en koffie is Kawela.

 

Waar op Karimunjawa raad ik je aan om te overnachten?

Naast de RGJS Homestay die ik in het begin heb aangeraden heb je nog tal van andere fijne slaapplekken op Karimunjawa. Hieronder heb ik de leukste voor je geselecteerd, van hostels tot luxere resorts.

Een toffe spot om andere reizigers te ontmoeten is het Big K Hostel. Vanaf het hoger gelegen terras kijk je uit op het dichte regenwoud en de zee, echt een schitterend plaatje! Een ander cool hostel is The Bodhi Tree Karimunjawa.

Goedkope maar prima eigen kamers heb je bij Kathy’s Place.

Zoek je meer comfort dan is Omah Alchy -waarover ik in het stukje over de bezienswaardigheden al sprak- een betere keuze. Ze hebben daar hele chille cottages aan de waterkant.

Bij Mirabelle Joglo Village slaap je in fraaie, authentieke Javaanse huisjes, omgeven door weelderige natuur.

Zit je liever in een hotel? Een topper is The Happinezz Hills Hotel. Zij zijn trouwens de initiatiefnemer van het schooltje op Karimunjawa. Een tikkeltje goedkoper maar eveneens uitstekend is het Ayu Hotel Karimunjawa, geliefd om de lokale vibes.

Of verwen jezelf met een privé-strand bij het prachtige Breve Azurine Lagoon Resoort.

Verder heb ik van een van mijn lezers die ik heb gecoacht het spiritueel getinte Alam Kita als tip gehad om te verblijven. Ze was er dolenthousiast over. Deze idyllische plek wordt gerund door de Nederlandse Margo en ligt prachtig in de natuur. De hoge beoordeling van 9+ spreekt boekdelen.

Mocht je, tot slot, een villa pal aan het strand willen huren, check dan Villa Tengkek Karimunjawa.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Karimunjawa te blijven?

Zelf ben ik meerdere weken op Karimunjawa gebleven, omdat ik het er zo onwijs naar m’n zin had. Een poosje later ben ik zelfs weer teruggekeerd.

Niet iedereen heeft die tijd beschikbaar, dat snap ik maar al te goed.

Ik raad je aan om in elk geval 4 volle dagen op het eiland te vertoeven, zodat je genoeg tijd hebt om activiteiten zoals eilandhoppen en verkennen te doen, uit te rusten enzovoorts.

Het is best een reis om op Karimunjawa te komen, dus om dan na alweer 2 dagen te vertrekken is wat mij betreft zonde en qua energielevels niet bepaald wenselijk.

 

Kun je pinnen op Karimunjawa?

Ja, je kunt pinnen op Karimunjawa. Er is één pinautomaat aanwezig die voor buitenlandse toeristen werkt: de BRI Bank.

Om daar niet volledig van afhankelijk te zijn, zou ik een paar miljoen roepia cash meebrengen en je accommodatie online of met je kaart te betalen, indien mogelijk.

 

Is er 24 uur elektriciteit op Karimunjawa?

Inmiddels is er 24 uur elektriciteit op het eiland. Soms valt deze even uit, maar dit is meestal ergens in de middag wanneer je waarschijnlijk van de zon aan het genieten bent 🙂 .

 

Wat is de beste reistijd voor Karimunjawa?

De beste reisperiode om Karimunjawa te bezoeken is van eind februari tot en met het begin van december.

Het droge seizoen loopt van april tot en met oktober.

In de regentijd hoeft het zeker niet continu te regenen, al zijn het grootste deel van december, januari en een groot deel van februari doorgaans niet de beste maanden om naar Karimunjawa af te reizen.

 

Hoe kom je op Karimunjawa?

Karimunjawa moeilijk te bereiken? Dat is wat ik overal lees. Bullshit wat mij betreft! Vanaf bijvoorbeeld Yogyakarta kun je vrij eenvoudig op het eiland komen.

De busreis naar Jepara, de havenplaats waar je opstapt, duurt 6 tot 7 uur en de dag erop ga je met de fastboot -Bahari Express- naar Karimunjawa (2 uur reistijd). Valt nogal mee toch? De slowboot -Siginjai Ferry- is eveneens mogelijk, al ben je dan 5 uur onderweg.

Ook kun je, zoals ik, een tussenstop maken in Semarang. Vanaf deze stad ben je in 2 uur in Jepara.

Buskaartjes om in Jepara te komen koop je gemakkelijk online via 12Go Asia. Vul in onderstaand formulier je vertrekpunt en datum in, en boeken maar!

Powered by 12Go system

Tickets voor de fastboot kosten 220.000 IDR en voor de slowboot ben je 130.000 IDR kwijt. Voor dit geringe verschil zou ik altijd de fastboot pakken. Je koopt je ticket op de haven. Ben er tijdig bij voor wat betreft de fastboot, want ze raken snel uitverkocht.

Bekijk deze website voor de actuele vertrektijden van de fast- en slowboot.

Ten slotte gaan er vanuit Semarang per week meerdere vluchten naar Karimunjawa (40 minuten reistijd). Vanuit Surabaya (1 uur reistijd) kan je met een klein propellervliegtuigje naar Karimunjawa vliegen. Da’s een belevenis op zich. Het vliegveld heet Dewadaru Airport en is pak ‘m beet 35 minuten rijden vanuit het centrum.

Voorheen kon je ook vanuit Semarang een fastboot nemen naar Karimunjawa, tegenwoordig is dit niet meer mogelijk.

Anno 2024 dien je een toeslag van 150.000 IDR te betalen om toegang te krijgen tot het Karimunjawa National Park. Je betaalt die wanneer je het eiland betreedt. Een buitensporig bedrag vind ik eerlijk gezegd, aangezien locals slechts 5.000 IDR betalen. Nogal een krankzinnig verschil.

 

Overnachten in Jepara

Mocht je zoals de meesten doen een nacht in Jepara overnachten, kan je rond de haven vrij gemakkelijk een homestay of hotelletje boeken.

Online is evengoed mogelijk, mijn tips zijn Lucca Resort & Residence en het Belaya Hotel. Ook is het Tabebuya Resto & Resort top. Let wel op: al deze accommodaties liggen 3 kilometer of verder van de haven van Jepara af. Een transfer naar de haven is desondanks zo gepiept.

 

Zoek je een route voor Java en Indonesië?

Lijkt het je leuk om Karimunjawa in je reis op Java op te nemen, maar ben je nog op zoek naar een route om te volgen?

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb ik Backpackgids Indonesië geschreven. Hierin vind je tig veelzijdige routes, onder meer voor Java inclusief Karimunjawa. En natuurlijk komen ook de andere eilanden van dit prachtige land aan bod. Verder deel ik de mooiste plekjes met je, vertel ik hoelang je onderweg bent om van A naar B te komen en heb ik een heleboel insider-tips die je niet wilt missen.

 

Heb je vragen over het mooie Karimunjawa? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
32 Antwoorden
  1. Ik had echt nog nooit van karimunjawa gehoord eerlijk gezegd, maar het ziet er zo mooi uit dat ik er meteen maar even op gegoogeld heb. 🙂 Kan me voorstellen dat je hier al een tijdje verblijft, wat een schitterende plek! Geniet ervan.

  2. Fleur

    Wat een super fijne tips over deze mooie eilandengroep! Eind volgende week vlieg ik naar Jakarta en zou graag zsm (gezien ik al meerdere malen op Java heb rondgereisd) richting de Karimunjawa eilanden gaan. Nou heb ik gelezen dat januari/ februari niet echt de beste maanden zijn betreft het weer. Raad je mij aan om überhaupt die kant niet op te gaan of gewoon de gok te wagen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Fleur,

      Wat je zegt klopt: januari en februari zijn de maanden die worden afgeraden. Echter, toevallig sprak ik gisteren nog een iemand die op Karimunjawa werkt, en die zei me dat het prima weer is op dit moment. Je zal een beetje geluk moeten hebben, maar ik kan je ook vertellen dat het weer op Karimunjawa erg snel kan omslaan. Na regen komt zonneschijn is daar in ieder geval wel aan de orde 🙂 .

      1. Fleur

        Hi Robert,
        Dank voor je reactie. Ik ga er voor want zelfs met eventueel een bui kunnen zulke mooie eilanden niet overgeslagen worden!
        Geniet van de reis samen met je zusje
        Grtjs

  3. Karin Witkamp

    Hoi Robert,

    Wat schrijf je super over Indonesië. Wij gaan deze zomervakantie voor het eerst met de kids (14 en 15 jr) backpacken. Ik was al een poos op zoek naar een mooie plek bij Java om rustig aan onze reis te beginnen, te snorkelen en bij te komen van de lange vlucht. Na jouw verhalen over Karimunjawa heb ik er nog meer zin in.

    Nu heb ik een reisschema gemaakt om in drie weken delen van Java en Sumatra te bekijken. Ik vind het best spannend en lastig inschatten of de afstanden niet te groot zijn en we niet te veel willen. Kun jij ons hierin adviseren?

    Ook wil ik graag weten of we in de zomervakantie ook zonder af te spreken naar Karimunjawa kunnen? Zo niet heb jij misschien een e-mailadres zodat we toch van te voren kunnen boeken.

    Ik hoor graag van je.
    Groetjes en bedankt voor de geweldige verhalen.
    Karin

    1 10-jul maandag 10:55 vlucht van Frankfurt naar Kuala Lumpur
    17:50 tussenlanding op doha
    2 11-jul dinsdag 02:25 vertrek vanaf doha
    15:25 aankomst kuala lumpur
    vliegen naar Semarang/ aankomst
    3 12-jul woensdag semarang-karimunjawa
    4 13-jul donderdag karimunjawa
    5 14-jul vrijdag karamunjawa
    6 15-jul zaterdag karamunjawa-yogyakarta
    7 16-jul zondag prambanan
    8 17-jul maandag borobudur
    9 18-jul dinsdag reizen naar malang
    10 19-jul woensdag bromo vulkaan en madakaripura waterval
    11 20-jul donderdag ljen plateau
    12 21-jul vrijdag rondom malang
    13 22-jul zaterdag reizen naar pedang
    14 23-jul zondag harraut vallei
    15 24-jul maandag harraut vallei
    16 25-jul dinsdag terug naar pedang
    17 26-jul woensdag watervallen
    18 27-jul donderdag strand / eiland
    19 28-jul vrijdag strand / eiland
    20 29-jul zaterdag vlucht naar medan en reizen naar bukit lwang
    21 30-jul zondag bukit lawang
    22 31-jul maandag bukit lawang en reizen naar tankahang (olifanten)
    23 1-aug dinsdag tankahang/ medan
    24 2-aug woensdag 20:50 van kuala lumpur naar doha
    22:55 van doha naar ffrankfurt
    25 3-aug donderdag 01:30 van doha naar frankfurt
    07:05 aankomst frankfurt

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Karin,

      Fijn dat je zo enthousiast bent, en terecht trouwens 😉 .

      Dat is een hele planning, tot in de puntjes uitgestippeld. Voor mijn gevoel is dit schema te heftig om af te leggen (al kan het wel hoor).

      Als je bijvoorbeeld naar Bukit Lawang gaat voor een jungle-trekking, dan is de kans groot dat je een 2D1N gaat doen. Om dan nog dezelfde dag naar Tangkahan af te reizen, lijkt me wat zwaar. Bouw wat rust in zou ik zeggen. Een dagje ontspannen in Bukit Lawang is ook helemaal niets mis mee, dan kun je de dag erna op het gemak verder reizen.

      Verder is de tijd op Karimunjawa aan de korte kant. Weet dat je vanuit Semarang eerst naar Jepara zult moeten gaan. Daar kun je vervolgens pas de volgende dag een boot nemen (07.00 uur of 09.00 uur, afhankelijk van of je een met de ferry of speedboot gaat en het dagschema). Heen en terug, zeker naar Yogyakarta, moet je dus echt per keer 1 dag reizen incalculeren. Je bent wat dat betreft dus al 2 dagen kwijt. En om Karimunjawa echt te kunnen ‘voelen’ of ontdekken, raad ik je echt minimaal 5 dagen aan. Je kunt overigens ook vanaf Semarang naar Karimunjawa vliegen, dan gaat het allemaal wat sneller natuurlijk. Wel raad ik je aan om dan vooraf je ticket te boeken.

      Algemeen advies: vind een goede balans tussen de bezienswaardigheden en je rust 🙂 .

      Enne, zonder dingen vast te leggen moet zeker lukken. Zelf heb ik in de RGJS Homestay geslapen, wat prima is bevallen. Ik kan me voorstellen dat je met je gezin wat meer comfort zoekt. Ik kan wat dat betreft Omah Alchy Cottages en Sunrise View Village aanbevelen.

      Als er nog wat is, laat het zeker weten.

      Groet, Robbert

      1. Karin Witkamp

        Hoi Robert,

        Bedankt voor je leuken en snelle reactie. En dan maar gelijk nog een paar vragen.

        We hebben een en ander omgegooid zodat we iets langer op Karimunjawa en Bukit Lawang voor de 2 daagse trekking kunnen blijven. Ook hebben we wat voor het vervoer kunnen regelen zodat we minder reistijd hebben. We hebben een aanbieder voor de reis tussen Karmunjawa en Yogya in 1 dag gevonden en een taxichauffeur/ gids voor de reis tussen Medan en Bukit Lawang.

        Bedankt voor de adressen van de accommodaties. Wij zijn een tent met luchtbed gewend dus een bed is al luxe. Daarbij klinkt de verse vis en het kampvuur met gitaar geweldig. Maar het is prettig om daar de keus te hebbben mocht het druk zijn.
        Wel ben ik nog op zoek naar een manier om binnen 1 dag van Malang naar Jepara te komen. (of andersom, dat is nl ook nog een optie). Heb jij hier nog tips voor?
        Verder nog de vraag of zwemmen in bikini kan op Karimunjawa en of er een biertje te krijgen is?
        Ik hoor graag weer van je.
        Groetjes
        Karin

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Karin,

          Geen dank!

          Om zo snel mogelijk van Malang naar Jepara te komen, adviseer ik je om vanuit Malang naar Semarang te vliegen (via Jakarta). Dit kan in minder dan 4 uur inclusief de overstap. Vanaf Semarang kun je met de bus naar Jepara reizen OF vliegen naar Karimunjawa. Helaas is dit doorgaans wel een prijzige aangelegenheid.

          Zwemmen in Bikini is geen probleem, op de stranden is doorgaans trouwens nauwelijks iemand te vinden. En ja, er zijn biertjes te krijgen 🙂 .

    2. Mandy Van den Boom

      Hallo Robbert,

      Wat fijn, al die praktische informatie!
      Wij willen met ons gezin misschien deze zomer weer naar Indonesië en ook naar Karimunjawa. Nu is mijn vraag of hier vaker gezinnen met kleine kinderen komen. Mijn jongste dochter is dan net 1 geworden. Is er malaria op het eiland? Is Belitung een betere optie voor een gezin met drie kinderen (1, 5 en 11)?
      Fijn als je me kunt helpen.

      Groet Mandy

      1. Avatar foto
        Robbert

        Hoi Mandy,

        Het (kleine) risico op malaria zal je altijd wel houden hoor, maar het daadwerkelijk oplopen is iets anders. Zelf reis ik al jaren door Indonesië, en ik heb nooit ergens last van gehad. Niet dat dit de reden voor een advies mag zijn, maar ik wil het je gewoon even laten weten. Bovendien kun je altijd voorzorgsmaatregelen nemen
        door malariatabletten mee te nemen en je simpelweg goed in te smeren met afwerende crème.

        Dit is wat de Lonely Planet over malaria in Indonesië zegt: “Het risico op malaria is het grootst op het platteland van Indonesië, hoewel alleen de belangrijkste steden van Java, Bali en de Gilis, malariavrij zijn.”

        Verder kan ik je Karimunjawa alleen maar heel erg aanraden. Ook als je met jonge kinderen bent. Het is en blijft nog altijd een eiland dat niet overspoeld wordt door toeristen, maar dit geldt ook voor Belitung.

        Als je nog andere vragen hebt, laat het me zeker even weten!

  4. Anouk

    He Robbert,
    Zojuist aangekomen bij RGJS en een babbeltje gemaakt met Ali. Hij mist je! We hebben onwijs veel aan je blog (gehad) en genieten enorm van je heerlijke verhalen. We zullen zo een biertje op je proosten, nogmaals bedankt voor al je goede tips. We blijven je volgen en misschien tot ooit, blijf genieten!
    Menno & Anouk

    1. Danielle

      Beste Robbert en Anouk,

      Super tips van Robbert, dank je wel!! Wij (gezin met 2 dochters van 16 en 18) gaan dit jaar een maand naar java/bali. Ik wilde er een mooi eiland aan toevoegen maar kon niet zo goed bedenken, welk eiland. Maar naar aanleiding van Robberts verhalen gaan we naar dit mooie eiland. Wij gaan ook in de zomervakantie dus mijn vraag aan Anouk is, hoe druk is het in deze periode en hoe hebben jouw kinderen het ervaren? Wij twijfelen nog tussen 3 of 4 nachten. Wat is jouw advies, Robbert? 4 nachten hier en 7 op Bali of 3 nachten hier en 8 op Balie?

      1. Avatar foto
        Robbert

        Hoi Danielle,

        Thanks!

        Ik zou sowieso 4 nachten blijven op Karimunjawa! Je kunt toch 2 weken Java doen (al moet je dan zeker niet alles willen zien) en 2 weken Bali? Ik zou vanaf Bali zeker ook Nusa Penida meepakken.

        Groet, Robbert

  5. Debbie

    Hallo Robbert, wij ( man en dochter)gaan eind april naar Jogjakarta en starten daar ons vakantie. Ook wij zagen bij toeval een artikel over Karimunjawa. En nu lees ik jou artikel hierover worden we helemaal enthousiast. Vraag aan jou hoe jij aan vervoer vanaf Jogja bent gekomen. Heb je toevallig een naam? En is het slim om de de dag voor vertrek al heen te reizen ivm met de reistijd of is op een dag te doen. Alvast bedankt, groeten Debbie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Debbie,

      Er zijn verschillende busmaatschappijen die richting Jepara reizen. Ikzelf ben met DayTrans gegaan. Je kunt op dezelfde dag gaan, maar dan zal je vroeg moeten vertrekken om de slow boot te halen. Ikzelf heb de bus in de middag gepakt en heb een nacht in Jepara geslapen. Vervolgens de dag erop de speedboot genomen.

      Groet, Robbert

  6. Lia

    Beste Robbert,
    Met heel veel plezier lees ik jouw verslagen van je reizen, superleuk beschreven. Dit jaar gaan wij met ons gezin (2 kids van 10 en 13) naar Indonesie. We gaan op 2 augustus en vliegen op 28 augustus terug. Bijna een hele maand dus. We gaan heen en terug naar Jakarta. Heb jij tips en mogelijk een licht richtinggevend reisplan? Ik heb verder nog niets geboekt. De verslagen die je schreef over Karimunjawa en Nusa Penida spreken mij erg aan.
    bij voorbaat dank!!
    En ga vooral door met het zo mooi beschrijven van je reizen!
    Groet Lia

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lia,

      Dankjewel!

      Euhm, voor complete routes raad ik je mijn e-book ‘Fantastische Routes door Azië’ aan, behorende bij Backpackgids Azië: http://www.backpackgidsazie.nl. Die heb ik daar speciaal voor geschreven.

      Je zou via Jakarta naar Bandung kunnen gaan. Daar de trein pakken (of vliegen) naar Semarang. In Semarang gaat een boot naar Karimunjawa, maar je kunt ook via Jepara gaan. Op de weg terug reis je via Yogyakarta richting het oosten van Java en kun je oversteken naar Bali.

      Het is in ieder geval handig om vanaf Surabaya naar Probolinggo (Bromo) te reizen en daarna verder richting Banyuwangi (Ijen). Via Banyuwangi kun je de boot naar Bali pakken.

      Fijne reis vast!

  7. Vincent

    Hoi Robbert,

    Complimenten voor je blog! Super handig en uitgebreid!

    Wij zitten met een (luxe) probleem 😉 Wij vliegen 13 augustus naar Jakarta voor een trip van 2 maanden. Nu willen we voordat we 21 augustus doorvliegen naar Kalimantan eerst even een dag of vijf onthaasten op een mooie plek aan zee waar je lekker even kan luieren, snorkelen, etc. Omdat dat in de buurt van Jakarta niet echt te vinden is, dachten we aan Karimunjawa of Belitung. Wat zou jij aanbevelen?

    Hoor graag van je.

    Groet, Vincent

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Vincent,

      Belitung is prachtig en via een directe vlucht te bereiken vanuit Jakarta.

      Wil je naar Karimunjawa, wat een geweldig eiland is, dan kun je enkel direct vliegen vanaf Surabaya of Semarang. Er rijden tevens directe bussen naar de haven van Jepara. Al me al is Karimunjawa lastiger om te bereiken.

      Om het makkelijk te houden, zou ik daarom voor Belitung kiezen. Voor wat betreft snorkelen: ga naar Lengkuas Island 🙂 .

  8. Mylene

    Heee! Zo leuk om je bericht te lezen over dit mooie eiland. Wij willen heel graag naar de RGJS homestay, maar we kunnen het niet vinden op booking.com. We zijn bang dat als we niets boeken de homestays al vol zitten. Wat raad je ons aan?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Mylene,

      Contacteer Alley, de eigenaar, anders even via Facebook Messenger (Alley Mhargawinata. Zeg maar dat je via mij komt, dan zal ‘ie je wel helpen 🙂 .

  9. nadine

    Hoi,
    leuk om je verhalen te lezen!Ik hoop dat u mij kunnen helpen met het opstellen van een logische route en higlights die ik echt niet mag missen.
    Ik land in Denpasar in Bali en vertrek hier ook weer. Ik zou graag de volgende dingen willen bezoeken in 1 maand.

    Java
    – Yogyakarta
    – karimunjawa island
    – Broma vulkaan en de ijen vulkaan.

    Bali
    – Seminyak (Bali)
    -Uluwatu (Bali)
    -Canggu (Bali)
    -Ubud (Bali)
    -Nusa Lembongan

    Hierna nog eventueel Lombok. Maar omdat ik ook weer terug moet naar Bali voor mijn vlucht, weet ik niet of dit heel handig is… Verder hoe kan ik de bovenstaande dingen makkelijk inplannen, zodat ik niet heel lang hoef te reizen. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Bedankt alvast!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nadine,

      Karimunjawa is echt een tof eiland, zeker heengaan.

      Wat ik sowieso aan je schema zou toevoegen is Nusa Penida. Je kunt hier vanuit Sanur (Bali) in 20-25 minuten naartoe varen.

      Je kunt zoiets doen:

      Yogyakarta –> Karimunjawa via Jepara –> Surabaya (via Karimunjawa of Semarang) –> Bromo & Ijen. Vervolgens kun je via Ketapang bij Banyuwangi (Ijen) de boot pakken naar Gilimanuk (Bali) en zo je reis op Bali beginnen.

      Ik zou Lombok niet meer aan het schema toevoegen, dit wordt too much als je het mij vraagt.

      Succes en vooral veel plezier!

  10. Marc Van Nueten

    hallo Robbert, vanuit Semarang vliegt er alleen nog een privé vliegtuigje van het Kura Kura resort , er zouden vanaf 18/06/2019 terug vluchten komen met Nam air maar deze zouden ook niet doorgaan volgens Sriwijayaair , ook gaat er maar één trage en één snelle boot vanuit Semarang meer.

    grtjs
    Marc

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Marc,

      Nee hoor, vanaf Karimunjawa zijn er vluchten via Wings Air naar Karimunjawa.

      De boten die rond Semarang vertrekken zijn er altijd al veel minder geweest dan vanuit Jepara…

      Groet, Robbert

  11. Sanne

    Hallo Robert,

    Aankomend weekend ga ik naar Karimunjawa vanaf Jepara. Is het nodig om boottickets vooraf te kopen of kan je deze ter plekke kopen?

    Mvg, Sanne

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw