8 leuke tips voor het paradijsje Karimunjawa

Nu ik meerdere keren op het oogstrelende eilandje Karimunjawa ben geweest, is het tijd om mijn belangrijkste tips met je te delen. Eén ding wil ik je in ieder geval al meegeven: sla deze plek niet over, want er is veel moois te zien en te beleven.

Kijk alleen maar naar de onderstaande foto en je kan bijna niet anders dan enthousiast worden 😉 .

Ga jij binnenkort ook naar Karimunjawa? Lees dan even verder, want ik heb meerdere leuke tips voor je.

 

1. Overnacht in de RGJS Homestay

Deze tip kreeg ik van een local in Yogyakarta. Geheel per toeval liep ik vervolgens een medewerker van de homestay tegen het lijf: Alley. Een grappige, niet altijd even serieuze, maar zeer behulpzame jongen. Je ziet ‘m hier met hoedje op de foto:

Hij heeft mij meerdere keren bij het strand afgezet, ik mocht zoveel ontbijt nemen als ik wilde en ik heb simpelweg veel met hem gelachen. Zijn broer, Tigor, heeft me ook diverse malen opgepikt om wat te eten en voor niets meegenomen naar Menjangan Kecil, een van de vele eilandjes in de buurt. Niet te verwarren met Menjangan Island bij Bali trouwens.

Soms komen er in de avond locals om samen te eten. Dit heb ik een paar keer met ze gedaan. Fried fish en superverse vissoep. Geloof me, deze tonijn is de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Naderhand wordt soms de gitaar erbij gepakt en zingt Alley z’n favoriete nummer Love Song, origineel van The Cure.

Als je nog niet overtuigd bent, dit is het uitzicht vanaf het terras:

rgjs-karimunjawa
Met dit uitzicht is ontbijten geen straf kan ik je vertellen 🙂

En deze zonsondergang is inbegrepen:

Het ondergaan van de zon bij RGJS is een van mijn hoogtepunten - het beeld laat wel zien waarom
Het ondergaan van de zon bij RGJS is een van mijn hoogtepunten – het beeld laat wel zien waarom

Over het ontbijt gesproken, je krijgt een bananenpannenkoek met chocoladesaus. Indien je nog een gebakken eitje wilt, is dit geen enkel probleem. Ik heb overigens meermaals mijn eigen ochtendeten klaargemaakt, aangezien Alley en Tigor vaak op pad waren. Daar laten ze je vrij in. Het voelt zo een beetje als thuis.

Verder is het fijn om te weten dat de Wi-Fi er erg goed werkt. Er hangen twee routers, waardoor het signaal optimaal is. Ik heb meerdere malen Veronica Inside kunnen terugkijken, iets dat me op weinig plaatsen gelukt is.

RGJS staat trouwens niet op Booking.com of Agoda, je zult het daarom op de ouderwetse manier moeten doen. Even binnenlopen en vragen of er een kamer beschikbaar is.

Op het moment van schrijven, december 2019, moet ik je helaas meedelen dat Alley niet meer bij RGJS werkt. Echter, hij komt er nog regelmatig langs dus je zult hem sowieso wel zien 🙂 .

Wel moet ik zeggen dat het er vrij basic is. Dus als je dit niets vindt, kun je misschien beter even de accommodaties bekijken die ik hierna noem.

 

Andere opties om te overnachten

Zoek je meer comfort dan bij RGJS, dan is Omah Alchy -waarover ik later nog kom te spreken- een betere keuze. Of verwen jezelf met een privé-strandje bij het prachtige Breve Azurine Lagoon Resoort. Een toffe plek om andere reizigers te ontmoeten is het Big K Hostel.

Verder heb ik van een van mijn reizigers die ik heb gecoacht het spiritueel getinte Alam Kita als tip gehad om te verblijven. Ze was er dolenthousiast over. Deze bijzondere plek wordt gerund door de Nederlandse Margo en ligt prachtig in de natuur.

 

2. Eet verse vis op de gezellige vismarkt

Ben jij een liefhebber van verse vis? Dan is Karimunjawa dé plek om te zijn. Er is namelijk een vismarkt waar je uit allerlei verse soorten kunt kiezen. Als je aankomt is het eerste dat je hoort: “Want fish?”

Neem een kijkje en maak je keuze. Een van de medewerkers maakt de vis daarna schoon, marineert ‘m en legt hem voor je op de barbecue. Het wachten, ongeveer 20 minuten, is het zeker waard.

Mijn eerste vis op de lokale markt: heerlijk!
Mijn eerste vis op de lokale markt: heerlijk!

Behalve vis kun je er tevens de standaarddingen als rijst, kipsaté enzovoort bestellen. En bovendien heerlijke fruitsapjes, bij een vrouw die mij telkens weer aan het lachen maakte. Dit, omdat ze afwisselend in zichzelf en tegen mij aan het praten was en daar zelf ook dubbel om lag.

Wat ik zelf trouwens vaker heb gedaan, is een Indonesische pannenkoek met pinda’s en chocola gehaald als dessert. Het is eerder een soort brood en daarom lekker vullend. De smeltende chocola gecombineerd met pindastukjes maakt het tot een heerlijk geheel. Het kraampje staat schuin-tegenover de Coconut House op de kruising.

 

3. Bezoek twee fantastisch mooie stranden

In het begin lijkt het misschien even alsof je perse naar de nabijgelegen eilandjes moet voor het vinden van de typische droomstranden. Geloof me: dit is absoluut niet het geval. Toegegeven, diverse baaitjes zijn (helaas) flink bevuild met plastic flessen, maar voor 2 stranden ligt dit net even anders.

Ik heb het over Batu Topeng en Ujung Gelam.

Batu Topeng is de minst bekende van de twee maar wat mij betreft wel de mooiste. Het strand bestaat uit meerdere gedeeltes, waarvan ik -al zeg ik het zelf- een aantal prachtige plaatjes heb gemaakt:

Een van de stranden van Batu Topeng
Het ‘hoofdstrand’ van Batu Topeng
img_4673
Een ander juweeltje dat bij Batu Topeng hoort

Ongelofelijk mooi hè? En wat te denken van het water, dit is groener dan groen en echt kristalhelder:

Het water heeft hier iets magisch vind je niet?
Het water heeft hier iets magisch vind je niet?

Wanneer je vanaf Batu Topeng verder loopt, kom je vanzelf bij Ujung Gelam uit. Dit strand staat teven bekend als Sunset Beach, daarmee een heerlijke spot om de zonsondergang te bekijken:

Tanjung Gelam vanaf het uiterste puntje gezien
Ujung Gelam gezien vanaf het uiterste puntje
De iconische palmboom die over het water hangt
De iconische palmboom die over het water hangt
En nog een keer - als je goed kijkt zie je iemand in de top van de boom zitten, hij liep binnen 10 seconden naar boven (ik doe 't hem niet na)
En nog een keer – als je goed kijkt zie je iemand op de stam staan; hij liep binnen 10 seconden naar boven (ik doe ’t hem niet na)
De zonsondergang bij Sunset Beach

En vanaf boven ziet het er allemaal extra schilderachtig uit:

Waar ik op diverse websites heb gelezen dat het er erg druk kan worden, heb ik dit geen moment zo ervaren. Misschien ligt dit aan de maand van mijn bezoek (november), maar beide plekken waren nagenoeg verlaten.

Allebei de stranden liggen naast elkaar en op zo’n 7 kilometer rijden vanaf het centrum. Je kunt er rijst of noodles eten en drinken uit een kokosnoot. Zelf ben ik meerdere keren afgezet en terug gerend, maar dit is voor de sportievelingen onder ons.

Wat heb ik mijn ogen uitgekeken zeg. De bovenstaande foto’s die ik heb gemaakt, zeggen eigenlijk alles.

Een afknapper vond ik Pancuran Beach aangezien de twee strandjes hier vol met rotzooi liggen. Erg zonde, want de plek heeft veel potentie. Locals hebben me trouwens verteld dat deze troep voornamelijk uit de zee komt aanspoelen en niet zozeer door mensen op het strand wordt neergegooid.

 

4. Maar ga ook naar de onbekendere baaitjes

Huur net als ik een scooter en rijd voorbij het eerder genoemde Pancuran Beach (Sunrise Beach). Als je door het heuvelachtige landschap cruist, kom je bij verschillende baaitjes uit die officieel geen naam hebben en helemaal verlaten zijn. Je hebt hier echt het idee helemaal weg te zijn van alles. En dat is eigenlijk ook gewoon zo.

Helaas was tijdens deze dag het weer niet al te best, waardoor de foto’s niet supergoed gelukt zijn. Maar goed, je snapt zelf wel hoe het eruit zou zien als de lucht strakblauw geweest was 🙂 .

Een andere aanrader is om bij Batu Topeng verder door te rijden richting het noorden en het aangrenzende eiland Pulau Kemojan. Eerst kom je nog langs deze rijstvelden waar je helemaal rustig van wordt.

Toen ik hier op een dag stilstond, kwam er een local voorbij met een paar loslopende geitjes. Een teken dat ik in het échte Indonesië was aanbeland.

Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij plaatjes van stranden die via hobbelige zandweggetjes -met zo nu en dan een paar grazende koeien te bereiken- zijn, waaronder deze twee:

Behalve dat het leuk is om dit soort onontgonnen stukken te ontdekken, is het scooter-rijden over Karimunajawa en Kemojan een hele ervaring. Hoe verder je van het centrum rijdt, hoe authentieker het wordt. Welke kant je ook uitgaat. Ervaar het zelf.

 

5. Sluit je middag af bij Omah Alchy

Mocht je behalve RGJS en Ujung Galam nog op zoek zijn naar een locatie om je middag in stijl af te sluiten, ga dan zeker even naar Omah Alchy. Deze sfeervolle plek met hangmatten en knusse cottages ligt net buiten het centrum. Vanaf de steiger heb je een fantastisch uitzicht op de zee en kun je genieten van de zonsondergang.

omah-alchy-steiger
Dit is het terrasje op het water waar je heerlijk kunt genieten van rustgevende uitzichten over de zee

Zelf ben ik lekker met een mango-lemon-shake op een van de steiger-stoelen gaan zitten. Vergezeld door gitaarmuziek van de eerder genoemde Alley, het heldere water en het ondergaan van de zon, was dit zo’n typisch ‘reismomentje’ om te koesteren.

 

6. Geniet van een panoramisch uitzicht vanaf de Love Hill

Vanuit het centrum kun je een heuvel oplopen die ook wel bekendstaat als de ‘Karimunjawa Love Hill’ of ‘Bukit Love’ het Indonesisch. Na een klim van pak ‘m beet 10 minuten, kun je boven van een schitterend uitzicht over het eiland en de zee genieten. Het is de ideale plek om de zonsondergang te zien of om gewoonweg de heerlijke rust tot je te nemen.

Er zijn trouwens nog een paar opmerkelijke dingen te vinden. Een soort vogelnest waar je in kunt gaan zitten en een kleine viewpoint bedoeld voor letterlijk één persoon (oké maximaal twee misschien vanwege de naam Love Hill). Het krakkemikkige vlondertje waar je overheen moet lopen, bezorgde me eerlijk gezegd behoorlijk wat angst, maar ik ben er wel gekomen.

 

7. Doe een eiland- en snorkeltour

Snorkelen en eilandhoppen is een absolute aanrader. De archipel van Karimunjawa is voor mij zonder overdrijven een van de beste plekken geweest waar ik heb gesnorkeld. Schildpadden, barracuda’s, kleurrijke koralen, zeldzame zeesterren, nemo’s, je gaat het allemaal meemaken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de lekkere lunch met verse vis naar keuze.

In dit artikel vertel ik je meer over het snorkelen en eilandhoppen rond Karimunjawa.

 

8. Get lost op een onbewoond eiland

Altijd al op een onbewoond eiland willen verblijven of zelfs overnachten? Het is hier allemaal mogelijk.

Wat ik je aanraad is om een local aan te spreken met de vraag of hij je wil droppen op een eilandje. Zelf heb ik dit gevraagd aan de medewerkers van m’n homestay: Alley en zijn broer Tigor.

Zo heeft Tigor me met drie andere locals meegenomen naar Menjangan Kecil, maar ook naar een eilandje waar ik tijdens mijn snorkeltrip al geweest was: Cemara Kecil. Daar heb ik heel de middag in een paradijselijke omgeving gechild en me een soort Robinson Crusoe gevoeld.

Het komt regelmatig voor dat de guesthouse-medewerkers een dagje op snorkeltour gaan. Ben een beetje assertief en vraag of ze je afzetten op een van de spots. Vervolgens kunnen ze je aan het eind van de middag weer oppikken.

Overnachten kan ook. Op veel plekken kun je tegen geringe kosten, zo’n 5 euro, een tent huren.

 

Overige tips voor Karimunjawa

 • Inmiddels is er 24 uur elektriciteit op het eiland. Soms valt deze even uit, maar dit is meestal ergens in de middag wanneer je waarschijnlijk van de zon aan het genieten bent 🙂 .
 • Er is één pinautomaat aanwezig: BRI Bank. Zelf heb ik vooraf voldoende geld meegenomen, aangezien mijn pasje van ING het niet deed bij de BRI-banken in Bukit Lawang (Sumatra) en Yogyakarta.
 • Scooters kun je op veel plekken huren voor omgerekend 5 euro per 24 uur. Je kunt, net als ik, naar het aangrenzende Pulau Kemujan rijden waar je de meest lieve locals tegenkomt.
 • Karimunjawa moeilijk te bereiken? Dat is wat ik overal lees. Onzin wat mij betreft! Vanaf bijvoorbeeld Yogyakarta kun vrij eenvoudig bij het eiland komen. De busreis naar Jepara, de havenplaats, duurt 5 tot 6 uur en de dag daarna ga je met de speedboot naar Karimunjawa (2 uur). Valt nogal mee toch? Ook kun je, zoals ik, een tussenstop maken in Semarang. Vanaf deze stad ben je in 2 uur in Jepara. Bekijk deze website voor de actuele vertrektijden van de fast- en slowboot. Ook kun je vanuit Semarang in 40 minuten naar Karimunjawa vliegen en vanaf Surabaya in een uur.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
32 Antwoorden
 1. Ik had echt nog nooit van karimunjawa gehoord eerlijk gezegd, maar het ziet er zo mooi uit dat ik er meteen maar even op gegoogeld heb. 🙂 Kan me voorstellen dat je hier al een tijdje verblijft, wat een schitterende plek! Geniet ervan.

 2. Fleur

  Wat een super fijne tips over deze mooie eilandengroep! Eind volgende week vlieg ik naar Jakarta en zou graag zsm (gezien ik al meerdere malen op Java heb rondgereisd) richting de Karimunjawa eilanden gaan. Nou heb ik gelezen dat januari/ februari niet echt de beste maanden zijn betreft het weer. Raad je mij aan om überhaupt die kant niet op te gaan of gewoon de gok te wagen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Fleur,

   Wat je zegt klopt: januari en februari zijn de maanden die worden afgeraden. Echter, toevallig sprak ik gisteren nog een iemand die op Karimunjawa werkt, en die zei me dat het prima weer is op dit moment. Je zal een beetje geluk moeten hebben, maar ik kan je ook vertellen dat het weer op Karimunjawa erg snel kan omslaan. Na regen komt zonneschijn is daar in ieder geval wel aan de orde 🙂 .

   1. Fleur

    Hi Robert,
    Dank voor je reactie. Ik ga er voor want zelfs met eventueel een bui kunnen zulke mooie eilanden niet overgeslagen worden!
    Geniet van de reis samen met je zusje
    Grtjs

 3. Karin Witkamp

  Hoi Robert,

  Wat schrijf je super over Indonesië. Wij gaan deze zomervakantie voor het eerst met de kids (14 en 15 jr) backpacken. Ik was al een poos op zoek naar een mooie plek bij Java om rustig aan onze reis te beginnen, te snorkelen en bij te komen van de lange vlucht. Na jouw verhalen over Karimunjawa heb ik er nog meer zin in.

  Nu heb ik een reisschema gemaakt om in drie weken delen van Java en Sumatra te bekijken. Ik vind het best spannend en lastig inschatten of de afstanden niet te groot zijn en we niet te veel willen. Kun jij ons hierin adviseren?

  Ook wil ik graag weten of we in de zomervakantie ook zonder af te spreken naar Karimunjawa kunnen? Zo niet heb jij misschien een e-mailadres zodat we toch van te voren kunnen boeken.

  Ik hoor graag van je.
  Groetjes en bedankt voor de geweldige verhalen.
  Karin

  1 10-jul maandag 10:55 vlucht van Frankfurt naar Kuala Lumpur
  17:50 tussenlanding op doha
  2 11-jul dinsdag 02:25 vertrek vanaf doha
  15:25 aankomst kuala lumpur
  vliegen naar Semarang/ aankomst
  3 12-jul woensdag semarang-karimunjawa
  4 13-jul donderdag karimunjawa
  5 14-jul vrijdag karamunjawa
  6 15-jul zaterdag karamunjawa-yogyakarta
  7 16-jul zondag prambanan
  8 17-jul maandag borobudur
  9 18-jul dinsdag reizen naar malang
  10 19-jul woensdag bromo vulkaan en madakaripura waterval
  11 20-jul donderdag ljen plateau
  12 21-jul vrijdag rondom malang
  13 22-jul zaterdag reizen naar pedang
  14 23-jul zondag harraut vallei
  15 24-jul maandag harraut vallei
  16 25-jul dinsdag terug naar pedang
  17 26-jul woensdag watervallen
  18 27-jul donderdag strand / eiland
  19 28-jul vrijdag strand / eiland
  20 29-jul zaterdag vlucht naar medan en reizen naar bukit lwang
  21 30-jul zondag bukit lawang
  22 31-jul maandag bukit lawang en reizen naar tankahang (olifanten)
  23 1-aug dinsdag tankahang/ medan
  24 2-aug woensdag 20:50 van kuala lumpur naar doha
  22:55 van doha naar ffrankfurt
  25 3-aug donderdag 01:30 van doha naar frankfurt
  07:05 aankomst frankfurt

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Karin,

   Fijn dat je zo enthousiast bent, en terecht trouwens 😉 .

   Dat is een hele planning, tot in de puntjes uitgestippeld. Voor mijn gevoel is dit schema te heftig om af te leggen (al kan het wel hoor).

   Als je bijvoorbeeld naar Bukit Lawang gaat voor een jungle-trekking, dan is de kans groot dat je een 2D1N gaat doen. Om dan nog dezelfde dag naar Tangkahan af te reizen, lijkt me wat zwaar. Bouw wat rust in zou ik zeggen. Een dagje ontspannen in Bukit Lawang is ook helemaal niets mis mee, dan kun je de dag erna op het gemak verder reizen.

   Verder is de tijd op Karimunjawa aan de korte kant. Weet dat je vanuit Semarang eerst naar Jepara zult moeten gaan. Daar kun je vervolgens pas de volgende dag een boot nemen (07.00 uur of 09.00 uur, afhankelijk van of je een met de ferry of speedboot gaat en het dagschema). Heen en terug, zeker naar Yogyakarta, moet je dus echt per keer 1 dag reizen incalculeren. Je bent wat dat betreft dus al 2 dagen kwijt. En om Karimunjawa echt te kunnen ‘voelen’ of ontdekken, raad ik je echt minimaal 5 dagen aan. Je kunt overigens ook vanaf Semarang naar Karimunjawa vliegen, dan gaat het allemaal wat sneller natuurlijk. Wel raad ik je aan om dan vooraf je ticket te boeken.

   Algemeen advies: vind een goede balans tussen de bezienswaardigheden en je rust 🙂 .

   Enne, zonder dingen vast te leggen moet zeker lukken. Zelf heb ik in de RGJS Homestay geslapen, wat prima is bevallen. Ik kan me voorstellen dat je met je gezin wat meer comfort zoekt. Ik kan wat dat betreft Omah Alchy Cottages en Sunrise View Village aanbevelen.

   Als er nog wat is, laat het zeker weten.

   Groet, Robbert

   1. Karin Witkamp

    Hoi Robert,

    Bedankt voor je leuken en snelle reactie. En dan maar gelijk nog een paar vragen.

    We hebben een en ander omgegooid zodat we iets langer op Karimunjawa en Bukit Lawang voor de 2 daagse trekking kunnen blijven. Ook hebben we wat voor het vervoer kunnen regelen zodat we minder reistijd hebben. We hebben een aanbieder voor de reis tussen Karmunjawa en Yogya in 1 dag gevonden en een taxichauffeur/ gids voor de reis tussen Medan en Bukit Lawang.

    Bedankt voor de adressen van de accommodaties. Wij zijn een tent met luchtbed gewend dus een bed is al luxe. Daarbij klinkt de verse vis en het kampvuur met gitaar geweldig. Maar het is prettig om daar de keus te hebbben mocht het druk zijn.
    Wel ben ik nog op zoek naar een manier om binnen 1 dag van Malang naar Jepara te komen. (of andersom, dat is nl ook nog een optie). Heb jij hier nog tips voor?
    Verder nog de vraag of zwemmen in bikini kan op Karimunjawa en of er een biertje te krijgen is?
    Ik hoor graag weer van je.
    Groetjes
    Karin

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Karin,

     Geen dank!

     Om zo snel mogelijk van Malang naar Jepara te komen, adviseer ik je om vanuit Malang naar Semarang te vliegen (via Jakarta). Dit kan in minder dan 4 uur inclusief de overstap. Vanaf Semarang kun je met de bus naar Jepara reizen OF vliegen naar Karimunjawa. Helaas is dit doorgaans wel een prijzige aangelegenheid.

     Zwemmen in Bikini is geen probleem, op de stranden is doorgaans trouwens nauwelijks iemand te vinden. En ja, er zijn biertjes te krijgen 🙂 .

  2. Mandy Van den Boom

   Hallo Robbert,

   Wat fijn, al die praktische informatie!
   Wij willen met ons gezin misschien deze zomer weer naar Indonesië en ook naar Karimunjawa. Nu is mijn vraag of hier vaker gezinnen met kleine kinderen komen. Mijn jongste dochter is dan net 1 geworden. Is er malaria op het eiland? Is Belitung een betere optie voor een gezin met drie kinderen (1, 5 en 11)?
   Fijn als je me kunt helpen.

   Groet Mandy

   1. Avatar foto
    Robbert

    Hoi Mandy,

    Het (kleine) risico op malaria zal je altijd wel houden hoor, maar het daadwerkelijk oplopen is iets anders. Zelf reis ik al jaren door Indonesië, en ik heb nooit ergens last van gehad. Niet dat dit de reden voor een advies mag zijn, maar ik wil het je gewoon even laten weten. Bovendien kun je altijd voorzorgsmaatregelen nemen
    door malariatabletten mee te nemen en je simpelweg goed in te smeren met afwerende crème.

    Dit is wat de Lonely Planet over malaria in Indonesië zegt: “Het risico op malaria is het grootst op het platteland van Indonesië, hoewel alleen de belangrijkste steden van Java, Bali en de Gilis, malariavrij zijn.”

    Verder kan ik je Karimunjawa alleen maar heel erg aanraden. Ook als je met jonge kinderen bent. Het is en blijft nog altijd een eiland dat niet overspoeld wordt door toeristen, maar dit geldt ook voor Belitung.

    Als je nog andere vragen hebt, laat het me zeker even weten!

 4. Anouk

  He Robbert,
  Zojuist aangekomen bij RGJS en een babbeltje gemaakt met Ali. Hij mist je! We hebben onwijs veel aan je blog (gehad) en genieten enorm van je heerlijke verhalen. We zullen zo een biertje op je proosten, nogmaals bedankt voor al je goede tips. We blijven je volgen en misschien tot ooit, blijf genieten!
  Menno & Anouk

  1. Danielle

   Beste Robbert en Anouk,

   Super tips van Robbert, dank je wel!! Wij (gezin met 2 dochters van 16 en 18) gaan dit jaar een maand naar java/bali. Ik wilde er een mooi eiland aan toevoegen maar kon niet zo goed bedenken, welk eiland. Maar naar aanleiding van Robberts verhalen gaan we naar dit mooie eiland. Wij gaan ook in de zomervakantie dus mijn vraag aan Anouk is, hoe druk is het in deze periode en hoe hebben jouw kinderen het ervaren? Wij twijfelen nog tussen 3 of 4 nachten. Wat is jouw advies, Robbert? 4 nachten hier en 7 op Bali of 3 nachten hier en 8 op Balie?

   1. Avatar foto
    Robbert

    Hoi Danielle,

    Thanks!

    Ik zou sowieso 4 nachten blijven op Karimunjawa! Je kunt toch 2 weken Java doen (al moet je dan zeker niet alles willen zien) en 2 weken Bali? Ik zou vanaf Bali zeker ook Nusa Penida meepakken.

    Groet, Robbert

 5. Debbie

  Hallo Robbert, wij ( man en dochter)gaan eind april naar Jogjakarta en starten daar ons vakantie. Ook wij zagen bij toeval een artikel over Karimunjawa. En nu lees ik jou artikel hierover worden we helemaal enthousiast. Vraag aan jou hoe jij aan vervoer vanaf Jogja bent gekomen. Heb je toevallig een naam? En is het slim om de de dag voor vertrek al heen te reizen ivm met de reistijd of is op een dag te doen. Alvast bedankt, groeten Debbie

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Debbie,

   Er zijn verschillende busmaatschappijen die richting Jepara reizen. Ikzelf ben met DayTrans gegaan. Je kunt op dezelfde dag gaan, maar dan zal je vroeg moeten vertrekken om de slow boot te halen. Ikzelf heb de bus in de middag gepakt en heb een nacht in Jepara geslapen. Vervolgens de dag erop de speedboot genomen.

   Groet, Robbert

 6. Lia

  Beste Robbert,
  Met heel veel plezier lees ik jouw verslagen van je reizen, superleuk beschreven. Dit jaar gaan wij met ons gezin (2 kids van 10 en 13) naar Indonesie. We gaan op 2 augustus en vliegen op 28 augustus terug. Bijna een hele maand dus. We gaan heen en terug naar Jakarta. Heb jij tips en mogelijk een licht richtinggevend reisplan? Ik heb verder nog niets geboekt. De verslagen die je schreef over Karimunjawa en Nusa Penida spreken mij erg aan.
  bij voorbaat dank!!
  En ga vooral door met het zo mooi beschrijven van je reizen!
  Groet Lia

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lia,

   Dankjewel!

   Euhm, voor complete routes raad ik je mijn e-book ‘Fantastische Routes door Azië’ aan, behorende bij Backpackgids Azië: http://www.backpackgidsazie.nl. Die heb ik daar speciaal voor geschreven.

   Je zou via Jakarta naar Bandung kunnen gaan. Daar de trein pakken (of vliegen) naar Semarang. In Semarang gaat een boot naar Karimunjawa, maar je kunt ook via Jepara gaan. Op de weg terug reis je via Yogyakarta richting het oosten van Java en kun je oversteken naar Bali.

   Het is in ieder geval handig om vanaf Surabaya naar Probolinggo (Bromo) te reizen en daarna verder richting Banyuwangi (Ijen). Via Banyuwangi kun je de boot naar Bali pakken.

   Fijne reis vast!

 7. Vincent

  Hoi Robbert,

  Complimenten voor je blog! Super handig en uitgebreid!

  Wij zitten met een (luxe) probleem 😉 Wij vliegen 13 augustus naar Jakarta voor een trip van 2 maanden. Nu willen we voordat we 21 augustus doorvliegen naar Kalimantan eerst even een dag of vijf onthaasten op een mooie plek aan zee waar je lekker even kan luieren, snorkelen, etc. Omdat dat in de buurt van Jakarta niet echt te vinden is, dachten we aan Karimunjawa of Belitung. Wat zou jij aanbevelen?

  Hoor graag van je.

  Groet, Vincent

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Vincent,

   Belitung is prachtig en via een directe vlucht te bereiken vanuit Jakarta.

   Wil je naar Karimunjawa, wat een geweldig eiland is, dan kun je enkel direct vliegen vanaf Surabaya of Semarang. Er rijden tevens directe bussen naar de haven van Jepara. Al me al is Karimunjawa lastiger om te bereiken.

   Om het makkelijk te houden, zou ik daarom voor Belitung kiezen. Voor wat betreft snorkelen: ga naar Lengkuas Island 🙂 .

 8. Mylene

  Heee! Zo leuk om je bericht te lezen over dit mooie eiland. Wij willen heel graag naar de RGJS homestay, maar we kunnen het niet vinden op booking.com. We zijn bang dat als we niets boeken de homestays al vol zitten. Wat raad je ons aan?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Mylene,

   Contacteer Alley, de eigenaar, anders even via Facebook Messenger (Alley Mhargawinata. Zeg maar dat je via mij komt, dan zal ‘ie je wel helpen 🙂 .

 9. nadine

  Hoi,
  leuk om je verhalen te lezen!Ik hoop dat u mij kunnen helpen met het opstellen van een logische route en higlights die ik echt niet mag missen.
  Ik land in Denpasar in Bali en vertrek hier ook weer. Ik zou graag de volgende dingen willen bezoeken in 1 maand.

  Java
  – Yogyakarta
  – karimunjawa island
  – Broma vulkaan en de ijen vulkaan.

  Bali
  – Seminyak (Bali)
  -Uluwatu (Bali)
  -Canggu (Bali)
  -Ubud (Bali)
  -Nusa Lembongan

  Hierna nog eventueel Lombok. Maar omdat ik ook weer terug moet naar Bali voor mijn vlucht, weet ik niet of dit heel handig is… Verder hoe kan ik de bovenstaande dingen makkelijk inplannen, zodat ik niet heel lang hoef te reizen. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Bedankt alvast!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Nadine,

   Karimunjawa is echt een tof eiland, zeker heengaan.

   Wat ik sowieso aan je schema zou toevoegen is Nusa Penida. Je kunt hier vanuit Sanur (Bali) in 20-25 minuten naartoe varen.

   Je kunt zoiets doen:

   Yogyakarta –> Karimunjawa via Jepara –> Surabaya (via Karimunjawa of Semarang) –> Bromo & Ijen. Vervolgens kun je via Ketapang bij Banyuwangi (Ijen) de boot pakken naar Gilimanuk (Bali) en zo je reis op Bali beginnen.

   Ik zou Lombok niet meer aan het schema toevoegen, dit wordt too much als je het mij vraagt.

   Succes en vooral veel plezier!

 10. Marc Van Nueten

  hallo Robbert, vanuit Semarang vliegt er alleen nog een privé vliegtuigje van het Kura Kura resort , er zouden vanaf 18/06/2019 terug vluchten komen met Nam air maar deze zouden ook niet doorgaan volgens Sriwijayaair , ook gaat er maar één trage en één snelle boot vanuit Semarang meer.

  grtjs
  Marc

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marc,

   Nee hoor, vanaf Karimunjawa zijn er vluchten via Wings Air naar Karimunjawa.

   De boten die rond Semarang vertrekken zijn er altijd al veel minder geweest dan vanuit Jepara…

   Groet, Robbert

 11. Sanne

  Hallo Robert,

  Aankomend weekend ga ik naar Karimunjawa vanaf Jepara. Is het nodig om boottickets vooraf te kopen of kan je deze ter plekke kopen?

  Mvg, Sanne

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw