Siquijor: in vele opzichten een magisch eiland (alle info + tips)

“We gaan het doen,” zei ik tegen m’n reismaat Christiaan. “We gaan naar Siquijor, het eiland van de magiërs en de heksen!”

Siquijor Island is zo’n typische plek waar ik wel eens van had gehoord, maar waarvan ik me eigenlijk totaal geen beeld kon vormen. Behalve dan misschien het stereotype plaatje van een eiland met mooie stranden, helder water en palmbomen.

Echter, da’s nogal algemeen en weinigzeggend. En misschien niet eens kloppend. Daarnaast wilde ik gewoonweg meer over deze mysterieuze bestemming te weten komen. Waarom mysterieus? Zo wordt ze vanwege de aanwezigheid van magiërs door velen genoemd. De naam Mystic Island zegt in die zin genoeg.

Aangezien ik het na een dag of drie wel gezien had op Bohol, besloot ik zodoende om op de bonnefooi die kant op te gaan. Samen met Christiaan dus, een vriend van thuis waarmee ik samen reisde door Filipijnen. Aangezien de oversteek slechts 1,5 uur duurt en we uitkeken naar weer een nieuwe omgeving, was de knoop voor ons snel doorgehakt.

En dus trokken we die kant op om er een paar vette dagen van te maken. Vet werd het zeker 🙂 .

Op Siquijor vind je weelderige jungle, kolkende watervallen en diverse fraaie stranden om te chillen. Ook sliep ik er in een luxe tent aan het water, wat en erg gave ervaring was. In tegenstelling tot Bohol is Siquijor bovendien veel kleiner en daarom makkelijker om te ontdekken. En de hekserij die er zou zijn? We gingen ernaar op zoek…

Yep, ik kan je alvast zeggen dat het een van mijn favoriete eilanden van de Filipijnen is. Al is een echte favoriet aanwijzen lastig hoor moet ik zeggen 🙂 . Qua stranden heb ik eerlijk gezegd ook betere plekken gezien. Wat mij betreft is het algehele plaatje datgene wat Siquijor zo fijn maakt.

In deze ultieme gids vertel ik je alles over wat er op Siquijor te beleven valt en zal ik m’n beste tips met je delen. Na het lezen ervan weet je alles wat je moet weten voor een prachtige reis.

Over Siquijor en de hekserij

Onderweg naar San Antonio om met een magiër af te spreken

Het tot de Visayas-eilanden behorende Siquijor is 343,5 km² groot, en voor Filipijnse begrippen compact te noemen. De belangrijkste dorpjes zijn Siquijor Town, San Juan, Lazi, Maria, Enrique Villanueva en Larena.

Siquijor werd in 1565 ontdekt door de Spanjaarden Juan Aguirre en Esteban Rodriguez, en destijds ‘Vuureiland’ genoemd. Dit omdat de twee mannen dachten dat het eiland in brand stond, door glinsteringen die ze in het donker boven het eiland zagen. Het bleken echter vuurvliegjes te zijn die voor het effect zorgden. Men dacht aan een betovering, waardoor heel veel mensen er niet heen durfden.

Sinds jaar en dag is het afgelegen eiland dé plek voor healing, hekserij en andere vormen van magie in de Filipijnen – en zelfs Zuidoost-Azië. Siquijor is waar katholicisme en sjamanisme elkaar ontmoeten, wat op zichzelf al uniek is. De healers die er hun praktijken uitvoeren, geloven erin dat hun talenten om mensen beter te maken giften van God zijn. Daarom, zo redeneert men, is het voor iedereen beschikbaar.

Zelfgemaakte kruidendrankjes gemaakt van geneeskrachtige planten die op Siquijor groeien bieden nogal eens uitkomst, daar waar de reguliere geneeskunde faalt, zo wordt beweerd. Je hebt ze eveneens voor lust, succes en liefde, en kunt ze in tal van shops langs de weg kopen.

Behalve sec drankjes vinden er tal van rituelen plaats op het eiland. Zo is er ’to-ob’ om kwade geesten te verjagen. Hiervoor wordt een specifiek brouwsel gebruikt dat men op Zwarte Zaterdag maakt, de dag na Goede Vrijdag. Maar ook bijvoorbeeld ’tigi’, om iemand te behandelen die ziek is geworden vanwege een overleden familielid.

Vandaag de dag is Siquijor een typische favoriet onder backpackers. Er is behalve het mysterieuze karakter ook een aantal toffe dingen te doen, die unieke combinatie maakt het een boeiende plek voor avonturiers. Zeker als je iets met spiritualiteit hebt.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond Siquijor

Wat is er te doen op Siquijor? Lees verder voor alle tips.

 

Gebruik San Juan als uitvalsbasis

Glamping-Siquijor
Kamperen met een beetje luxe 🙂

Een van de toffere dingen die ik je kan aanraden om te doen, is om op of rond het strand te kamperen. Dit deden wij bij Siquijor Sunset Glamping Village, in een van de grote tenten met aero- of normale bedden. Ik vond het een leuke ervaring, omdat het iets compleet anders is dan ik normaal doe.

Verwacht, ondanks de naam, overigens geen overdreven luxe. Ja, je kunt staan in de tent en de matrassen zijn comfortabel, maar veel meer is het niet. Je komt vooral vanwege de beleving om aan de waterkant te kamperen. In de ochtend word je wakker van het rustgevende geluid van de zee en tjilpende vogeltjes.

Op deze camping verhuren ze tevens relatief nieuwe scooters voor de lage prijs van 350 PHP (minder dan 6 euro) per dag. Ik heb ze zelfs voor de helft meegekregen, aangezien ik met het argument kwam dat 350 PHP voor 24 uur was en ik ‘m ‘maar’ 12 uur wilde huren. Dat lukte nog ook haha!

Boek je accommodatie in ieder geval rond San Juan, daar vind je het grootste aanbod en bovendien de meeste restaurants.

Meer tips voor slaapplekken op Siquijor vind je verderop in deze gids.

 

Leef je uit bij de Cambugahay Falls

Cambugahay-Falls
De wonderschone -en tevens drukbezochte- Cambugahay Falls

De vetste watervallen van Siquijor zijn wat mij betreft de Cambugahay Falls. Toegegeven, je zult deze spot niet snel voor je alleen hebben, maar de boel missen is geen optie. Immers, het is dé highlight van Siquijor.

Het water heeft een kleur die een mengelmoes is van diepgroen en blauw, en je hebt er wat spannende dingen om te doen behalve alleen maar zwemmen.

De Cambugahay-watervallen bereik je via 135 treden en bestaan uit drie verschillende stukken. Daarvan is het eerste gedeelte het meest opvallend. Er is hier namelijk een swing -oftewel een touw- om aan te bungelen. Je springt van de klif en vervolgens laat je jezelf van redelijke hoogte in het water vallen. De kosten zijn 50 PHP voor onbeperkt jumpen en de entree tot de waterval bedraagt 20 PHP.

Het achterste gedeelte is ook leuk om naartoe te gaan, als je een extra adrenaline-activiteit zoekt. Je kunt hier namelijk van de waterval afspringen.

Nogmaals, druk is het er absoluut. Desalniettemin is deze plek een bezoekje meer dan waard. Ga zo vroeg mogelijk om de menigte voor te zijn, vanaf acht uur kun je naar binnen.

 

Pak een vismassage bij de Old Enchanted Balete Tree

Op de weg van San Juan naar de Cambugahay Falls staat trouwens de Old Enchanted Balete Tree. Ervoor ligt een waterbron waarin ontelbare visjes zwemmen, die maar al te graag de dode huidcellen van je voeten snoepen.

Geniet van deze speciale massage en kijk ondertussen naar de best wel fascinerende boom, die meer dan honderd jaar oud is.

Voor ik het vergeet: bij de stalletjes kun je speciale liefdesdrank kopen, ontwikkeld door genezers op het eiland…

 

En check Zodiac Falls

De Lugnason Falls liggen middenin de wilde jungle van Siquijor

Op Siquijor vind je nog meer watervallen, al vind ik deze niet bijster boeiend vergeleken met de Cambugahay-waterval. Zo eerlijk moet ik met je zijn.

Je zou de Lugnason Falls kunnen overwegen. Deze is veel minder toeristisch dan Cambugahay, al is ze qua wow-factor absoluut een tikkeltje minder interessant. De ligging, verscholen in het regenwoud, zorgt desondanks voor voldoende reden om erheen te trekken.

De entree is 20 PHP.

Overigens behoren de Lugnason Falls tot de Zodiac Falls, een reeks van twaalf watervallen die je hier in de jungle vindt. Er is een tour die je langs al deze mooie spots brengt. Al kun je ook prima op eigen houtje gaan, met Maps.me als gids in je hand.

 

Spring van de kliffen bij Salagdoong Beach

Salagdoong-Beach
Niet echt speciaal of wel?

Aangezien we gehoord hadden dat Salagdoong Beach een mooie plek is en je er van een hoge klif af kan springen, reden we een behoorlijk stuk om het allemaal te gaan ervaren. De weg ernaartoe langs palmbomen en het schitterende groene landschap maakt je helemaal happy. Echter, na de scooters te hebben geparkeerd, waren we beiden behoorlijk teleurgesteld.

Wat nou strand? Een klein strookje zand bezaaid met steentjes en daaromheen beton. En rechts inderdaad een klif, maar met een glijbaan die er net een kinderattractie van maakt. Behalve de lekkere loempia’s die je in het restaurant kunt bestellen, kon Salagdoong Beach me totaal niet bekoren.

Niettemin is het voor veel backpackers wel degelijk een coole spot om heen te gaan, dus laat mijn mening je er niet van weerhouden om er alsnog een kijkje te nemen 🙂 .

Je betaalt 50 PHP om je aan het klif-jumpen te wagen.

Vraag je je af wat het mooiste strand van Siquijor is? Lees dan verder.

 

Relax op het exotische Paliton Beach

Paliton-Beach
Paliton Beach is wat mij betreft het beste strand van Siquijor

Qua idyllische stranden vind ik Siquijor nou niet meteen het beste eiland om eerlijk te zijn. De uitzondering is wat mij betreft Paliton Beach. Een verrassend rustig strand, met zacht en wit zand, een sliert palmbomen en het typische helderblauwe water wat je van de jaloersmakende Instagram-foto’s kent.

Soms maak je verrassende dingen mee. Zo ben ik op Paliton Beach twee vissers tegengekomen die me kennis lieten maken met een lokale lekkernij: zee-egels. Je eet hierbij een soort zachte smurrie op die simpel gezegd gewoon naar de zee smaakt. Waarschijnlijk ook meteen mijn laatste keer 😉 .

Al met al is dit strand een lekkere spot om een middagje te relaxen en de zonsondergang mee te pakken. Bovendien hoef je geen entree te betalen (in 2024 is dit wel het geval: 20 PHP). De glamping, waarover ik eerder sprak, ligt op ongeveer 1,5e kilometer afstand.

Tot slot is het goed om te weten dat Paliton Beach uit twee stukken bestaat. Het andere gedeelte ligt vol met vissersboten en is verder niet speciaal.

Ook San Juan Beach is een aanrader om bij een beachbar een drankje te doen tijdens de zonsondergang trouwens. Voordeel: het is er een stuk rustiger dan op het populaire Paliton Beach.

 

Rijd naar Mount Bandilaan en ga op zoek naar magiërs en heksen

Mount-Bandilaan-zonsondergang
Op de terugweg stopten we om van dit prachtige uitzicht te genieten

Ik zei al even dat Siquijor een mysterieus tintje heeft. Ze wordt soms ‘the Island of Witches’ genoemd. Healers, heksen, zwarte/witte magiërs; er zijn verschillende namen waar je over hoort als je op het eiland verblijft.

Diep in de bergen ligt het dorpje San Antonio en daar kun je vragen naar Vicente Tamala, zo’n lokale magiër. Hij schijnt je van vervelende fysieke en mentale klachten te kunnen bevrijden. Google z’n naam maar eens en je komt allerlei bijzondere verhalen tegen.

Het aparte was dat toen wij die kant opreden het landschap -inderdaad- mysterieuze trekjes begon te krijgen. Van strakblauw werd het ineens totaal bewolkt en bevonden we ons in een mistige omgeving. Toen we terugreden werd het plots weer lekker weer. Toeval?

Of je het nou gelooft of niet, er gaan verhalen rond dat wanneer je de spot met deze hekserij drijft, je nog wel eens de nare gevolgen ervan zou kunnen ondervinden…

Een leuke extra activiteit is om naar de top van Mount Bandilaan te rijden. Het is de hoogste berg van het eiland. Er zijn diverse viewpoints die je schitterende panoramische uitzichten over Siquijor bieden. Wanneer het tenminste niet bewolkt is, zoals bij ons het geval was. Dit is tevens de locatie waar het jaarlijkse Healing Festival in maart plaatsvindt. De weg erheen is overigens niet al te best, maar zijn het juist niet dit soort wegen die vaak tot de mooiste plekjes leiden?

Daar in de buurt in het bergachtige Cang-Apa ligt tevens het vlinderreservaat van Siquijor. Deze Butterfly Sanctuary is niet persé een must-see, maar meer voor de liefhebbers van lokale initiatieven. De eigenaar kweekt in z’n achtertuin twaalf vlindersoorten en laat die vervolgens vrij in de natuur. Hij of z’n dochter zullen je vol passie over hun project vertellen. In een kwartiertje heb je het hier wel gezien. De entree tot de vlindertuin is 100 PHP.

De weg richting Mount Bandilaan en de vlindertuin is een van de mooiste routes op Siquijor om te rijden.

 

Ga snorkelen in het Tubod Marine Sanctuary

Snorkelen vanaf het strand is vaak niet al te boeiend vind ik. Meestal is eilandhoppen nodig om de echte onderwater-openbaringen te kunnen zien.

Op Siquijor is het gelukkig anders en kun je wel degelijk vanaf het strand een hoop moois bewonderen. Ga hiervoor naar het Tubod Marine Sanctuary bij het Coco Groove Beach Resort. Je zult sowieso een boel tropische vissen en zachte plus harde koralen zien. Met een beetje geluk kom je zelfs zeeschildpadden tegen. Het harde koraal is desalniettemin behoorlijk bleek, zo eerlijk ben ik wel.

Je betaalt een kleine bijdrage van 100 PHP om toegang te krijgen, maar dit is het 100 procent waard.

Wil je de garantie op het spotten van zeeschildpadden? Check in dat geval Apo Island, ik bespreek deze droomplek in het gedeelte hieronder.

 

Ga op ontdekking in de Cantabon Cave

De ingang van de Cantabon Cave

Als je nog wat avontuur zoekt, dan kun je op expeditie door de Cantabon-grot. Veel bukken is vereist en indien je claustrofobisch bent aangelegd zal het een vrij grote uitdaging zijn. Binnen wandel je door een ondergrondse rivier en zie je verzamelingen van stalactieten en stalagmieten. Verder heb je er enkele poelen om jezelf in te verfrissen.

Een gids voor de Cantabon Cave 600 PHP voor maximaal drie personen. De tocht duurt 1,5 tot 2 uur.

 

Must: ga snorkelen met zeeschildpadden rond Apo Island

Apo-Island
Het hoofdstrand van Apo Island: je komt hier direct tussen de zeeschildpadden te zwemmen

Een van de hoogtepunten van mijn Filipijnen-trip is zonder twijfel het zwemmen met schildpadden geweest. De perfecte spot hiervoor is Apo Island, waar je een dagtrip naar kunt maken. Echter, leuker is om een paar dagen op het eiland te blijven plakken. Ikzelf ben er 2 nachten geweest en vond het super.

Omdat Apo Island zo klein is, heb je ook daadwerkelijk het gevoel echt op een eiland te zijn. Back to basics, het authentieke lokale leven en dus het snorkelen met schildpadden, maken deze plek tot een must om te bezoeken.

Over het snorkelen gesproken, je loopt vanaf het strand de zee in waarna de kans groot is dat je vrijwel direct een (mega)schildpad voorbij ziet zwemmen. En zonder hordes toeristen om je heen. Ik was helemaal alleen en zag er een langskomen. Een hele grote. Dit was een geweldige ervaring. Mooi om te zien hoe ‘ie af en toe de weg omhoog insloeg om naar lucht te happen.

Dagtripjes naar Apo Island zijn enkel te boeken bij het al genoemde Coco Groove Beach Resort en kosten rond de 2.000 PHP (ruim 30 euro). Het privéstrand inclusief het snorkelgebied van Coco Grove is trouwens mooi om meteen even mee te pakken, als je gaat boeken. Wil je zelf naar Apo Island reizen, dan ga je via Dumaguete. Bij de haven neem je een tricyle naar Malatapay en daar vertrekken boten. Neem geld mee, want pinautomaten heb je er niet, net zo min in Malatapay.

 

Waar kun je tours en activiteiten boeken?

Wij hebben alles op eigen houtje met de scooter gedaan, al zijn er voor de reizigers die minder lang de tijd hebben en misschien niet op een scooter willen stappen gelukkig andere mogelijkheden. Zo kun je een dagtour boeken die je langs de hoogtepunten van Siquijor brengt.

Hieronder vind je een aantal aanraders:

Powered by GetYourGuide

 

Hoe zit het met transport op Siquijor?

Ik en Christiaan kozen ervoor om een scooter te huren, het is de perfecte en tevens goedkoopste manier om Siquijor te verkennen. Reken op 450 PHP per dag. Onthoud wel dat het minimaal 125cc-voertuigen zijn, en je volgens de Nederlandse wet dus op een motor rijdt. Zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd. Vrijwel iedereen neemt dit risico, al wil ik het je wel gezegd hebben.

Een andere manier om jezelf te verplaatsen is met een tricycle. De bestuurders willen nogal eens veel te veel vragen, onderhandelen dus! Vanuit Larena Port naar San Juan (25 minuten reistijd) is 400 PHP per rit gangbaar. Wil je een dag met een tricycle en bestuurder op pad? Dan is 1.000 PHP tot 1.500 PHP de norm.

Het lokale transport is de jeepney, de uitbundige verlengde jeeps die in Filipijnen zo bekend zijn. Je betaalt 10 PHP tot 20 PHP per rit.

Op Siquijor rijden verder geen bussen en taxi’s. De tricycles dienen als taxi’s.

 

Welke eet- en drinktentjes op Siquijor zijn aan te raden?

Pokebowl
De pokebowl met tonijn – zeker proberen bij Luka Loco

Filipijnen is voor mij persoonlijk geen land wat bekendstaat om het lekkere eten. Vaak veel vlees en rijst en amper of geen groenten. En veel vette shit. Ik heb zelfs een keer chicken rice met talrijke stukjes bot gehad, ronduit smerig. Gelukkig vind je op Siquijor genoeg eetzaakjes met verrassend lekker eten.

Zo maken ze bij Roch Cuisine in San Juan echt onwijs goede currys. Je krijgt een hoop groenten en voldoende vlees of vis. De mango cheesecake is hier trouwens ook een must. Het zaakje wordt gerund door de lieve en vriendelijke Rochelle.

Luca Loko is een andere topper in San Juan. 100% proberen: de kleurrijke pokebowl met zalm of tonijn. Zoek je een ontbijttentje? Voor een kleurrijke smoothie bowl zit je hier eveneens goed. De gebakken rijst vond ik hier niet bijzonder, al is het  sowieso een hele opgave om die te vinden in de Filipijnen. In bijvoorbeeld Indonesië, Maleisië en Thailand smaakt gebakken rijst zoveel beter.

Dan de Baha B’ar, wederom in San Juan. Dit is voor mij de beste tent waar ik gegeten heb. En niet alleen vanwege de smaak, maar evengoed vanwege de mooie setting. De gegrilde vis en gefrituurde inktvis zijn aan te bevelen. Daarnaast heb je er lekkere cocktails.

Mocht je zin hebben in goede en sterke koffie tijdens je verblijf in San Juan, dan is de ‘mocha’ in Napoli Caffé een aanrader. Verder is de crêpe met Nutella heerlijk als je zoete trek hebt.

Voor pizza’s is Marco Polo een uitstekende keuze. Dit restaurant ligt pal naast het Napoli Caffé. Meer richting het noorden is Wood Fired Pizza qua pizza’s een toppertje.

Om je dag op te starten met een vitaminerijk ontbijt en krachtige koffie is SEE-KEE-HOR Cafe and Hostel in San Juan een van de betere spots. Of rij een stukje verder naar het Highway Cafe, ze hebben er lekkere broodjes en koffie. Ik denk zelfs de beste koffie van heel het eiland. Voor wat betreft ontbijt is SHAKA net zo goed een aanrader. Plof neer op een zitzak op het strand met een smoothie-kom en geniet.

Ten slotte heb ik als tip voor je om de traditionele Filipijnse keuken te proberen. Want heus niet al het lokale eten is slecht in de Filipijnen, integendeel! Je moet er soms alleen eventjes voor zoeken. ’s Avonds zie je langs de weg kraampjes staan, waar ze verse groenten, vlees en vis en rijst verkopen. Zo kwamen wij bij een vet lieve vrouw uit die echt heerlijk had gekookt. Het kost bovendien bijna niets.

 

Waar op Siquijor raad ik je aan om te overnachten?

De meeste levendigheid vind je in San Juan

Waar te verblijven op Siquijor? is een van de meest gestelde vragen van reizigers die het eiland gaan bezoeken. In dit gedeelte geef ik je een antwoord op die vraag, ik heb de leukere slaapplekken voor je geselecteerd.

Ik zei het al even, San Juan is het dorpje dat ik aanraad om je accommodatie te boeken. Hier vind je de meeste reuring, gezelligheid, guesthouses, hotels, bars en eettentjes. Naast de glamping die ik heb getipt, heb ik hieronder een lijstje met fijnste slaapplekken op Siquijor -en dus met name in San Juan- voor je gemaakt.

Is glampen nu toch niet helemaal jouw ding en heb behoefte aan wat meer comfort, maar wil je toch low-budget overnachten? Loop dan naar Hanna’s Palce dat aan de overkant van de glamping ligt. Ik heb er uitstekend geslapen. Een leuke homestay in het zuiden van San Juan is Travis Post Homestay.

Qua hostels zijn TAGBALAYON Lodging House, Stella’z Guesthouse en het Lazy Lizard Hostel favorieten onder backpackers. Je tukt er voor een habbekrats. Ook kun je terecht in Mad Monkey Siquijor, waar feestjes en mensen ontmoeten centraal staan.

Slaap je liever in een hotel of resort? Een toppertje is het door jungle omzoomde South Mountain Resort. Pal aan het strand is het FIG Sunset View Resort chill. De meeste luxe vind je in het Coco Grove Beach Resort, hier zal je de perfecte vakantie hebben.

Buiten San Juan liggen evengoed een aantal verblijven die ik genoemd wil hebben. Zo is er een eindje landinwaarts de Canjahawon Nipa Hut Homestay, de ligging in de bergen is bizar mooi. In het zuiden, in Lazi, zijn het Oceanfront Beach Resort en Zosimo’s Inn fijne plekjes om tot rust te komen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Siquijor te blijven?

Het idyllische Paliton Beach

Wij zijn 3 dagen op Siquijor gebleven en hebben dit als precies goed ervaren.

Je hebt zo voldoende tijd om de belangrijkste trekpleisters te bezoeken, en nog een dag uit te trekken om het ietsje rustiger aan te doen en eventueel wat met de scooter rond te rijden.

 

Kun je pinnen op Siquijor?

Op het eiland vind je meerdere pinautomaten, om precies te zijn in Larena, San Juan en Siquijor Town.

 

Wat is de beste reistijd voor Siquijor?

De maanden november tot en met april worden als beste reisperiode gezien om Siquijor te bezoeken. Het is dan namelijk droogseizoen en de kans op regen is in die tijd logischerwijs het kleinst. Temperaturen van 30°C tot 35°C zijn normaal

Van mei tot en met oktober valt het regenseizoen op Siquijor, maar ’t is absoluut geen reden om niet te gaan. De buien die vallen zijn kort en intens en de temperatuur ligt zo rond de 25°C. Voordelen: accommodaties zullen goedkoper zijn en het eiland is een stuk groener dan in de warme periode. Juli verdient extra aandacht, aangezien de kans op veel nattigheid en wind dan het grootst is.

Zelf ben ik er in december geweest en heb afwisselend zon en bewolking gehad. Een ding wil ik je sowieso zeggen: zekerheid qua weer kun je op de Filipijnen wel vergeten. Daarvoor is het te onvoorspelbaar.

 

Hoe kom je op Siqijor?

Middenin de jungle hakte deze man even een paar kokosnoten voor ons open 🙂

Als gezegd vertrekken er boten vanaf Bohol (1,5 uur reistijd). Er is eveneens een directe verbinding met Dumaguete (1,5 uur reistijd). Vanaf en naar Cebu reis je via Bohol (4,5 uur reistijd).

Ik raad je aan om je vervoer te regelen via 12Go Asia. In het formulier hieronder kun je je reis plannen en direct boeken:

Powered by 12Go system

Overigens telt Siquijor twee havens: Siquijor Town en Larena. Wij kwamen aan in de haven van Larena, toen we vanaf Bohol reisden.

 

Zoek je een route voor de Filipijnen?

Filipijnen is echt reusachtig, en het uitstippelen van een (haalbare) route die past bij je wensen is daarom best een karwei. Kun je wel wat hulp gebruiken? Check deze veelzijdige reisroute dan eens. Het is een van de reizen die ik in het land heb gemaakt, en onder andere Siquijor is erin opgenomen.

Daarnaast raad ik je Backpackgids Filipijnen aan wanneer je op zoek bent naar routes voor (en tussen) verschillende Filipijnse eilanden, insider-tips en hidden gems. Uiteraard komt Siquijor hier uitgebreid in voor.

 

Heb je vragen over Siquijor? Of een leuke tip? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Dario

    Hi Robbert super leuke website en blogs.

    Ik ben zelf van plan om mijn laatste week in Cebu door te brengen. Vanuit Cebu naar Moalboal en vandaaruit naar Bantayan Island. Nu lees ik dat Bantayan Island erg meeviel voor jou? Wat zou je mij aanbeveling?
    Een of meerdere eilanden (plekken) dat je denkt ‘dat moet je echt gezien of gedaan hebben in je laatste week op Cebu’.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Dario,

      Persoonlijk vond ik Bantayan inderdaad niet zo bijzonder, al is dit natuurlijk mijn ervaring hè. Er zijn ook zat mensen positief over… Persoonlijk zou ik eerder naar Malapascua gaan. Of eventueel Siargao, al is dat natuurlijk niet bij Cebu. De reistijd is echter korter dan naar Malapascua 😀 . Siquijor is trouwens ook super!

      Succes!

  2. Jill

    Beste Robbert,

    Al 6 jaar jaar ga ik 6 weken in de zomer met mijn familie naar Azie. dit jaar weer, maar dan (maar) 5 weken. na die 5 weken komt mijn vriend invliegen en hebben wij samen nog 2 weken (vanuit Bangkok). Wij zijn beiden studenten van 20 en dus hebben niet een super hoog budget. Aangezien ik je blog super tof vind wil ik je om advies vragen, zelf ben ik aan veel in Indonesie en Thailand geweest dus heb liever plekjes in bijv Vietnam, Malesie, Filipijnen, etc. We houden van strand en houden niet van toeristen drukte en verder moet het dus een beetje betaalbaar zijn. Welke 3 eilanden in Azie zou je ons kunnen aanraden?

    Alvast heel erg bedankt voor je tijd en sowieso voor je enorm leuke blog!
    Mvg,
    Jill van Drongelen

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Jill,

      Leuk om te horen, thanks!

      Ondanks dat je zegt Indonesië en Thailand al ‘gehad’ te hebben, heb ik wel een paar goede aanraders voor je daar. In Thailand past Koh Kradan denk ik bij wat jullie zoeken, en in Indonesië raad ik je aan om richting Zuidoost-Sulawesi of Kei Kecil (Molukken) te gaan. Iets toeristischer maar nog altijd relatief rustig is Karimunjawa.

      Voor de Filipijnen is Apo Island een aanrader, al heb je in dit land nog zó veel meer opties (net als Indonesië). In Maleisië zou je Tioman kunnen overwegen. Ondanks dat hier veel toeristen naartoe gaan, heb je daar (gezien de grootte) zat rustige plekjes en kun je met de kajak naar verlaten stukjes gaan. In Cambodja zou ik voor Koh Ta Kiev of Koh Rong Samloem gaan. Vietnam is wat mij betreft niet echt een land waar je heengaat voor idyllische eilanden…

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw