Siquijor: een magisch eiland met indrukwekkende bezienswaardigheden

Siquijor Island is zo’n typische plek waar ik wel eens van had gehoord, maar waarvan ik me eigenlijk totaal geen beeld kon vormen. Behalve dan misschien het stereotype plaatje van een eiland met mooie stranden, helder water en palmbomen.

Echter, dat is nogal algemeen en ik wilde gewoonweg meer over deze mysterieuze bestemming te weten komen. Waarom mysterieus? Zo wordt ze vanwege de aanwezigheid van magiërs door velen genoemd.

Aangezien ik het na een dag of drie wel gezien had op Bohol, besloot ik om op de bonnefooi die kant op te gaan. Samen met Christiaan, een vriend van thuis, trouwens. Aangezien de oversteek slechts een uurtje en 20 minuten duurt en we ernaar uitzagen, was dit een snel gemaakte keuze.

In dit artikel vertel ik je alles over wat er op Siquijor Island te beleven valt en zal ik m’n beste tips met je delen. Ik kan je alvast zeggen dat het een van mijn favoriete eilanden van de Filipijnen is.

 

Kamperen aan het strand

Glamping-Siquijor
Kamperen met een beetje luxe 🙂

Een van de toffere dingen die ik je kan aanraden om te doen, is om op of rond het strand te kamperen. Dit kan bij Glamping Siquijor in een van de grote tenten met aero- of normale bedden. Ik vond het een leuke ervaring, omdat het echt weer even helemaal wat anders is dan ik normaal doe.

Verwacht, ondanks de naam, overigens geen overdreven luxe. Ja, je kunt staan in de tent en de matrassen zijn comfortabel, maar veel meer moet je ook niet verwachten. Je komt hier vooral vanwege de unieke ervaring. In de ochtend word je wakker van het rustgevende geluid van de zee en tjilpende vogeltjes.

Op deze camping verhuren ze tevens relatief nieuwe scooters voor de lage prijs van 350 PHP (minder dan 6 euro) per dag. Als je het vraagt, kun je ze zelfs voor een halve dag (12 uur) krijgen voor de helft van de prijs.

Heb je behoefte aan wat meer comfort en wil je toch low-budget overnachten? Loop dan naar Hanna’s Palce dat aan de overkant ligt. Ik heb daar heerlijk geslapen. Als je op zoek bent naar andere backpackers is JJ’s Backpackers Village aan te bevelen.

Boek je accommodatie in ieder geval rond San Juan, daar vind je het grootste aanbod en bovendien de meeste restaurants.

Goed om te weten: een tricycle van Larena Port naar San Juan bedraagt 400 PHP (ongeveer 6,50 euro) en een jeepney 600 PHP (10 euro). Deze rit duurt zo’n 20 minuten.

Avontuur bij de Cambugahay Falls

Cambugahay-Falls
Voor adrenaline-kicks en mooie plaatjes ga je naar de Cambugahay Falls

De vetste watervallen van Siquijor zijn wat mij betreft de Cambugahay Falls. Toegegeven, je zult deze spot niet snel voor je alleen hebben, maar indrukwekkend is het er zeker. Het water is een mengelmoes van diepgroen en blauw, en je hebt er wat gave dingen om te doen behalve alleen maar zwemmen.

De Cambugahay-watervallen zijn te bereiken via 135 treden en bestaan uit drie verschillende stukken. Daarvan is het eerste gedeelte het meest opvallend. Er is hier namelijk een swing -oftewel een touw- waar je aan kunt hangen. Je springt van de klif en vervolgens laat je jezelf van redelijke hoogte in het water vallen. De kosten zijn 50 PHP (0,85 euro) voor onbeperkt jumpen.

Het achterste gedeelte is ook leuk om naartoe te gaan, als je een extra adrenaline-activiteit zoekt. Je kunt hier namelijk van de waterval afspringen.

Nogmaals, druk is het er zeker. Desalniettemin is deze plek een bezoekje meer dan waard.

Op Siquijor vind je nog meer watervallen, al zijn deze niet echt bijzonder. Je zou de Lugnason Falls kunnen overwegen. Deze is veel minder toeristisch dan Cambugahay, al is ze ook minder boeiend.

De Lugnason Falls liggen middenin de wilde jungle van Siquijor

 

Relaxen op het exotische Paliton Beach

Paliton-Beach
Paliton Beach is wat mij betreft het beste strand van Siquijor

Qua idyllische stranden vind ik Siquijor nou niet meteen het beste eiland om eerlijk te zijn. De uitzondering is wat mij betreft Paliton Beach. Een verrassend rustig strand, met zacht witkleurig zand, palmbomen en het typische helderblauwe water wat je van de jaloersmakende Instagram-foto’s kent.

Soms maak je verrassende dingen mee. Zo ben ik op Paliton Beach twee vissers tegengekomen die me kennis lieten maken met een lokale lekkernij: zee-egels. Je eet hierbij een soort zachte smurrie op die simpel gezegd gewoon naar de zee smaakt. Waarschijnlijk ook meteen mijn laatste keer 😉 .

Al met al is dit strand een lekkere spot om een middagje te relaxen en om de zonsondergang mee te pakken. Bovendien hoef je geen entree te betalen. Glamping Siquijor, waarover ik eerder sprak, ligt op ongeveer 1,5e kilometer afstand.

Tot slot is het goed om te weten dat Paliton Beach uit twee stukken bestaat. Het andere gedeelte ligt vol met vissersboten en is verder niet bijzonder.

 

Op zoek naar hekserij

Ik zei al even dat Siquijor een mysterieus tintje heeft. Ze wordt soms ‘the island of witches’ genoemd. Healers, heksen, zwarte/witte magiërs; er zijn verschillende namen waar je over hoort als je op het eiland verblijft.

Diep in de bergen ligt het dorpje San Antonio en daar kun je vragen naar Vicente Tamala, zo’n lokale magiër. Hij schijnt je van vervelende fysieke en mentale klachten te kunnen bevrijden. Google z’n naam maar eens en je komt allerlei bijzondere verhalen tegen.

Het aparte was dat toen wij die kant opreden het landschap -inderdaad- mysterieuze trekjes begon te krijgen. Van strakblauw werd het ineens compleet bewolkt en bevonden we ons in een mistige omgeving. Toen we terugreden werd het ineens weer lekker weer. Toeval?

Mount-Bandilaan-zonsondergang
Op de terugweg stopten we om van dit prachtige uitzicht te genieten

Of je het nou gelooft of niet, er gaan verhalen rond dat wanneer je de spot met deze hekserij drijft, je nog wel eens de nare gevolgen ervan zou kunnen ondervinden…

Een leuke extra activiteit is om naar de top van Mount Bandilaan te rijden. Het is de hoogste berg van het eiland. Er zijn diverse viewpoints waar je schitterende panoramische uitzichten over Siquijor hebt. Wanneer het tenminste niet bewolkt is, zoals bij ons het geval was. Dit is tevens de locatie waar het jaarlijkse Healing Festival in maart plaatsvindt. De weg erheen is overigens niet al te best, maar zijn het juist niet dit soort wegen die vaak tot de mooiste plekjes leiden?

 

Snorkelen met zeeschildpadden rond Apo Island

Apo-Island
Loop het water in en voor je het weet zwem je naast een schildpad

Een van de hoogtepunten van mijn Filipijnen-trip is zonder twijfel het zwemmen met schildpadden geweest. De perfecte spot hiervoor is Apo Island, waar je een dagtrip naar kunt maken. Echter, leuker is om een paar dagen op het eiland te verblijven. Ikzelf ben er 2 nachten geweest en vond het super.

Omdat Apo Island zo klein is, heb je ook daadwerkelijk het gevoel echt op een eiland te zijn. Back to basics, het authentieke lokale leven en dus het snorkelen met schildpadden, maken deze plek tot een must om te bezoeken.

Over het snorkelen gesproken, je loopt vanaf het strand de zee in waarna de kans groot is dat je vrijwel direct een (mega)schildpad voorbij ziet zwemmen. En dat zonder hordes toeristen om je heen. Ik was helemaal alleen en zag er een langskomen. Een hele grote. Dit was een geweldige ervaring. Mooi om te zien hoe ‘ie af en toe de weg omhoog insloeg om naar lucht te happen.

Dagtripjes naar Apo Island zijn enkel te boeken bij Coco Groove Beach Resort en kosten rond de 2.000 PHP (ruim 30 euro). Het privéstrand van Coco Grove is trouwens mooi om meteen even mee te pakken, als je gaat boeken. Wil je zelf naar Apo Island reizen, dan ga je via Dumaguete. Bij de haven neem je een tricyle naar Malatapay en daar gaan boten. Neem geld mee, want pinautomaten zijn er niet, ook niet bij Malatapay.

 

Heerlijk eten op Siquijor

Pokebowl
De pokebowl met tonijn – zeker proberen bij Luca Loko

Filipijnen is voor velen een land wat niet bekendstaat om het lekkere eten. Zo ook voor mij. Gelukkig vind je op Siquijor enkele eetzaakjes waar de gerechten verrassend goed smaken.

Mijn aanraders zijn de volgende:

  • Roch Cuisine. Superlekkere curries, veel groenten en een werkelijk heerlijke mango cheesecake. Gerund door de lieve en vriendelijke Rochelle.
  • Luca Loko. 100% proberen: de kleurrijke pokebowl met zalm of tonijn. De fried rice vond ik hier niet bijzonder.
  • Baha Bar. Voor mij de beste tent waar ik gegeten heb, ook vanwege de mooie setting. De gegrilde vis en gefrituurde inktvis zijn aan te bevelen. Daarnaast heb je er smaakvolle cocktails.
  • Napoli Caffé. Mocht je zin hebben in goede en sterke koffie, pak dan niet de americano (deze vond ik nogal slap) maar de mocha. Verder is de crêpe met Nutella erg goed.
  • Marco Polo. Dit restaurant ligt pal naast het Napoli Caffé en de pizza’s zijn er heerlijk.

 

Teleurstellend: Salagdoong Beach

Salagdoong-Beach
Niet echt speciaal of wel?

Aangezien we gehoord hadden dat Salagdoong Beach een mooie plek is en je er van een hoge klif af kon springen, reden we een behoorlijk stuk om er eens een kijkje te nemen. De weg ernaartoe langs palmbomen en het schitterende groene landschap maakt je helemaal happy. Echter, na de scooters te hebben geparkeerd, waren we beiden behoorlijk teleurgesteld.

Wat nou strand? Een klein strookje zand met steentjes en daaromheen beton. En rechts inderdaad een klif, maar met een glijbaan die er net een kinderattractie van maakt. Behalve de lekkere loempia’s die je in het restaurant kunt bestellen, raad ik Salagdoong Beach niet aan.

 

De Cantabon Cave

Als je nog wat avontuur zoekt, dan kun je op expeditie door de Cantabon-grot. Veel bukken is vereist en indien je wat claustrofobisch bent aangelegd zal het een vrij grote uitdaging zijn. Binnen wandel je door een ondergrondse rivier en zie je verzamelingen van stalactieten en stalagmieten. Verder heb je er enkele poelen om jezelf in te verfrissen.

Een gids voor de Cantabon Cave 600 PHP (10 euro) voor maximaal drie personen. De tocht duurt 1,5 tot 2 uur.

 

Pinnen op Siquijor

Op het eiland vind je meerdere pinautomaten, om precies te zijn in Larena en Siquijor Town.

 

Hoe kom je op Siqijor?

Als gezegd gaan er boten vanaf Bohol. Ook is er een directe verbinding met Dumaguete. Vanaf en naar Cebu reis je via Bohol. Check het schema van OceanJet voor de exacte vertrektijden.

Ga jij backpacken in de Filipijnen?

Backpackgids-Zuid-Filipijnen-banner

Laat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Filipijnen-experts heb ik namelijk een superhandige backpackgids speciaal voor de Filipijnen ontwikkeld. Het is een prachtig product geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod: Cruciale informatie voor je vertrekt. Zowel bekende als geheime plekjes. Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet. Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten. Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen. Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven. Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan. 50 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Filipijnen-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Dario

    Hi Robbert super leuke website en blogs.

    Ik ben zelf van plan om mijn laatste week in Cebu door te brengen. Vanuit Cebu naar Moalboal en vandaaruit naar Bantayan Island. Nu lees ik dat Bantayan Island erg meeviel voor jou? Wat zou je mij aanbeveling?
    Een of meerdere eilanden (plekken) dat je denkt ‘dat moet je echt gezien of gedaan hebben in je laatste week op Cebu’.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Dario,

      Persoonlijk vond ik Bantayan inderdaad niet zo bijzonder, al is dit natuurlijk mijn ervaring hè. Er zijn ook zat mensen positief over… Persoonlijk zou ik eerder naar Malapascua gaan. Of eventueel Siargao, al is dat natuurlijk niet bij Cebu. De reistijd is echter korter dan naar Malapascua 😀 . Siquijor is trouwens ook super!

      Succes!

  2. Jill

    Beste Robbert,

    Al 6 jaar jaar ga ik 6 weken in de zomer met mijn familie naar Azie. dit jaar weer, maar dan (maar) 5 weken. na die 5 weken komt mijn vriend invliegen en hebben wij samen nog 2 weken (vanuit Bangkok). Wij zijn beiden studenten van 20 en dus hebben niet een super hoog budget. Aangezien ik je blog super tof vind wil ik je om advies vragen, zelf ben ik aan veel in Indonesie en Thailand geweest dus heb liever plekjes in bijv Vietnam, Malesie, Filipijnen, etc. We houden van strand en houden niet van toeristen drukte en verder moet het dus een beetje betaalbaar zijn. Welke 3 eilanden in Azie zou je ons kunnen aanraden?

    Alvast heel erg bedankt voor je tijd en sowieso voor je enorm leuke blog!
    Mvg,
    Jill van Drongelen

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Jill,

      Leuk om te horen, thanks!

      Ondanks dat je zegt Indonesië en Thailand al ‘gehad’ te hebben, heb ik wel een paar goede aanraders voor je daar. In Thailand past Koh Kradan denk ik bij wat jullie zoeken, en in Indonesië raad ik je aan om richting Zuidoost-Sulawesi of Kei Kecil (Molukken) te gaan. Iets toeristischer maar nog altijd relatief rustig is Karimunjawa.

      Voor de Filipijnen is Apo Island een aanrader, al heb je in dit land nog zó veel meer opties (net als Indonesië). In Maleisië zou je Tioman kunnen overwegen. Ondanks dat hier veel toeristen naartoe gaan, heb je daar (gezien de grootte) zat rustige plekjes en kun je met de kajak naar verlaten stukjes gaan. In Cambodja zou ik voor Koh Ta Kiev of Koh Rong Samloem gaan. Vietnam is wat mij betreft niet echt een land waar je heengaat voor idyllische eilanden…

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw