11 leuke dingen om te doen op Bohol (+ tips)

Op een druilerige dinsdagochtend stapte ik op het vliegtuig in Taipei om naar Cebu City te vliegen. De volgende dag had ik namelijk met een vriend van me afgesproken op het Filipijnse Bohol. De vreselijke drukte en vervuiling van Cebu City skipte ik, en ik pakte bij aankomst op het vliegveld direct een taxi naar de haven. Daar stapte ik diezelfde middag nog op de speedboot.

Na elkaar jaren niet gezien te hebben, ontmoetten we elkaar die dag erop in het stoffige dorpje Tagbilaran, om in de dagen erna al het moois van dit intens groene eiland te ontdekken.

En wat is het er prachtig zeg!

Een scooter huren en erop uittrekken is hier een hele belevenis. Via een slingerende eilandweg rij je langs witte stranden en door glooiende, groene landschappen. Ook zijn er tal van avontuurlijke activiteiten en vind je rondom het eiland duik- en snorkelspots van wereldklasse. Verder heb je de kans om het lieve en een tikkeltje rara Tarsier-aapje van dichtbij te bekijken. En dan heb ik de iconische Chocolate Hills nog niet eens genoemd. ’s Avonds is er eveneens genoeg te beleven, er is altijd wel ergens een strandbar om te genieten van livemuziek en samen met andere reizigers een feestje te bouwen.

Yep, Bohol in de Filipijnen heeft eigenlijk alle ingrediënten waar je als reiziger van droomt.

Tijdens je bezoek aan Cebu mag je Bohol daarom dik gedrukt en omcirkeld in je reisplanning opnemen. En om je te helpen met de invulling van je tijd op het eiland, heb ik deze handige reisgids geschreven.

Ik bespreek wat er te doen is op Bohol, inclusief de mooiste bezienswaardigheden. Daarnaast geef ik meerdere leuke en handige tips op het gebied van accommodaties, eettentjes en toffe barretjes om je te vermaken. Ten slotte nog een handjevol praktische info, bijvoorbeeld hoe je er precies komt.

Enkele feitjes over Bohol

Rijstvelden onderweg naar de Chocolate Hills

Enige idee hoe groot Bohol is? Of hoeveel mensen er op dit eiland wonen? Hieronder heb ik enkele feitjes voor je op een rijtje gezet.

  • Bohol heeft een oppervlakte van 4.117 km² en is daarmee het tiende eiland van de Filipijnen. Vergis je dus niet in de grootte.
  • Er wonen om en nabij de 1.400.000 mensen.
  • Ze ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden van Manilla en behoort tot de Visayas-eilandengroep.
  • Op Bohol leven de schattige spookdiertjes -Tarsier monkeys- met hun typerende grote ogen, een van ’s werelds kleinste aapsoorten.
  • Bohol is met een brug verbonden aan het veel kleinere Panglao Island. Dit is waar de meeste toeristen hun slaapplek boeken en waar je de meeste reuring vindt.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Bohol

Wat is er te doen op Bohol?

Het kan natuurlijk niet anders dan dat er op zo’n groot eiland zat te beleven valt. In dit gedeelte deel ik de mooiste en leukere plekjes die er te vinden zijn.

De volgorde kun je (grotendeels) aanhouden om als route te gebruiken indien je het eiland met een scooter of mountainbike gaat verkennen. Je kunt starten bij Alona Beach op Panglao en vanuit daar naar de Tarsier Sanctuary gaan en zo verder.

 

Verblijf op het gezellige Panglao Island

Alona Beach op Panglao is het meest populaire strand van Bohol

Vanuit Tagbilaran rijd je eenvoudig naar Panglao Island, het is de populairste plek onder toeristen. Het is zodoende aan te raden om hier je slaapplek te boeken, zeker als je alleen reist en andere lui wilt ontmoeten.

Goed om te weten: Panglao Island is zoals ik eerder aangaf over land te bereiken, er loopt namelijk een brug van Tagbilaran naar het eiland. Het is er trouwens een stukje prijziger vergeleken met de rest van Bohol.

Op Panglao vind je Alona Beach, een strand van zo’n 1,5e kilometer bekend om de goede duikspots. Het zal je dan ook niet verbazen dat er vele duikboten in het water dobberen. Op slechts 100 meter van de kust is een prachtig koraalrif waar je werkelijk ogen te kort komt. Geen PADI? Weest niet getreurd, snorkelen is er net zo goed top.

Verder is er geen gebrek aan strandbars om een drankje te doen, in de avonduren vind je er bovendien de leukere feestjes van Bohol.

Heb je daarentegen behoefte aan een authentiekere bestemming met fraaie stranden, zonder al teveel reuring? Dan is Anda een plek die beter bij je past.

 

Spot spookdiertjes in de Philippine Tarsier Sanctuary

Tarsier-Sanctuary
Spookdiertjes zijn een must om te zien als je op Bohol bent

Ken jij ze al, de kleine en ietwat rare aapjes? Ik zeg klein, omdat ze met maximaal 16 centimeter tot de kleinste primaten ter wereld behoren. Ze worden spookdiertjes genoemd, vanwege de ogen, die in verhouding tot hun lichaampje tamelijk groot zijn.

En wat zien ze er lief uit, echt een van de schattigste wezentjes die ik ooit heb gezien.

In de Philippine Tarsier Sanctuary krijg je ze van dichtbij te zien, een ervaring die je sowieso meegemaakt wilt hebben op Bohol.

Bij binnenkomst in de sanctuary geeft men je eerst wat algemene informatie aan de hand van een video. Zo wordt er uitgelegd wat voor werk men in het centrum verzet en krijg je meer te weten over de geschiedenis van dit aparte schepsel. Ze worden helaas met uitsterven bedreigd. De medewerker vertelde me dat de aapjes zonder deze opvangplaats nagenoeg verdwenen zouden zijn.

Ben gedurende de wandeling goed gefocust op de bossen, de beestjes zijn vaak namelijk niet groter dan je hand en stellen zich soms nogal verdekt op.

De entree voor de Tarsier Sanctuary bedraagt 80 PHP en de rondleiding door het kleine bos duurt een minuut of tien. Ik vond ronduit bijzonder om deze opmerkelijke beestjes van zo dichtbij te bekijken.

 

Rijd door de Bilar Man-made Forest

Wanneer je op weg bent naar de Chocolate Hills (zie verder), kom je onderweg door de schilderachtige bosrijke omgeving van de Bilar Man-made Forest. De weg is ongeveer 2 kilometer lang en ligt vlak langs de plaatsjes Loboc en Bilar.

Ik wil je aanraden om, als je met de scooter bent, af te stappen en te genieten van de schitterende omgeving die voornamelijk bestaat uit rode en witte mahoniebomen. Je wordt er helemaal stil van.

 

Geniet van het uitzicht bij de Chocolate Hills

Hét hoogtepunt van Bohol: de Chocolate Hills – al is veel meer te beleven op het eiland

Dit is natuurlijk een inkoppertje, aangezien deze trekpleister dé meest populaire bezienswaardigheid van het eiland is. Je zult begrijpen dat de bijzondere heuvels niet van chocola gemaakt zijn. Ze hebben hun naam te danken aan hun bruine kleur in de maanden maart en april.

Op de hoogste heuvel is een lookout gemaakt, te bereiken via een steile trap. Eenmaal boven geniet je van een panoramisch uitzicht over het bergachtige decor. Een decor gevuld met minimaal 1.268 bergen, een hele hoop dus. Het kan overigens goed zo zijn dat de Chocolate Hills helemaal niet zo chocoladebruin kleuren, in de meeste maanden is de kleur immers ‘gewoon’ groen. Desondanks zeker niet minder mooi, als je het mij vraagt.

Je kunt er zowel met de mountainbike en scooter komen. In het laatste geval ben je zo’n 2 uur onderweg vanuit Tagbilaran. Een georganiseerde dagtrip kan evengoed, maar ik persoonlijk zou ik lekker zelf gaan. Ook omdat je het hier, ondanks dat het er prachtig is, vrij snel gezien hebt en zo op je eigen tempo door kunt gaan naar een andere spot. Bovendien is rijden over het eiland leuk om te doen.

Behalve het belangrijkste viewpoint kun je de heuvels eveneens vanaf andere platforms bewonderen. Een daarvan is bijvoorbeeld Taytay Hills.

Heb je het heet gekregen? Stop onderweg bij de Pangas Falls om een verfrissende duik te nemen.

Ik wil je, in verband met de drukte, adviseren om niet in de weekenden te gaan. De entree is 100 PHP.

Tip: voor avontuur raad ik je aan naar het Chocolate Hills Adventure Park te gaan. Je hebt de mogelijkheid om er te kamperen middenin de natuur en, als je lef hebt, zelfs over een kabelbaan fietsen.

Ontdek het mysterieuze Lamanoc Island

Indien je in of rond Anda bivakkeert is de Lamanoc Mystic Island Tour gaaf om mee te maken. Je dag ziet er als volgt uit…

De trip begint met een boardwalk dwars door een mangrovebos. Loop zeker niet te snel en kijk goed om je heen naar de bijzondere bomen en dieren die tussen de takken van de bomen verscholen zitten.

Vervolgens ga je verder naar Lamanoc Island, dit kan zowel te voet als met de boot. Wil je wandelend gaan, dan moet het wel eb zijn zodat je door het water kunt lopen. In het andere geval gebruik je peddelbootjes en ben je in zo’n 10 minuten bij Lamanoc.

Het eiland staat bekend om haar wildgroei, grote kalkstenen kliffen, grotten en eeuwenoude tradities. Lokale bewoners doen hier offers voor natuurlijke geesten die moeten leiden tot goede oogst en visvangsten. Het verhaal gaat dat lokale priesters en medicijnmannen dit al in een ver verleden deden.

Behalve de kennismaking met deze tradities vind je er diverse grotten om op ontdekking te gaan. Spannend! Sommige hiervan hebben gediend als crematieplaats, wees dan ook niet verbaasd wanneer je resten van verbrande doodskisten ziet liggen. Daarnaast kom je binnenin prehistorische graffiti en verzamelingen van stalagmieten en stalactieten tegen.

Onderweg vertelt de gids je het bovenstaande verhaal over de geesten, achtergrondinformatie over de rotstekeningen en nog veel meer boeiends. Ga zeker zelf ervaren hoe spiritueel, spookachtig en mysterieus Lamanoc island is.

Tip 1: Lamanoc Island is tevens een schitterende duik- en snorkel-locatie.

Tip 2: meer grotten zien? Ga dan naar de kalkstenen Hinagdanan Caves op Panglao Island en de Cabagnow Cave Pool in Anda.

Relax op een van de vele stranden

Alona Beach op Panglao is het populairste strand

Anda Beach aan de zuidoostkant van het eiland, is zonder te overdrijven een van de mooiste stranden die je op Bohol gaat vinden. Wat kun je hier verwachten? Sneeuwwit zand, glashelder water en -vreemd maar waar- nauwelijks andere toeristen. Heerlijk toch?

Het strand hoort bij het authentieke dorpje Anda en is te bereiken vanuit de Chocolate Hills via Jagna. Deze rit is ongeveer 90 kilometer en brengt je onder meer langs groene rijstvelden, heuvelachtige landschappen en lokale dorpjes vol met enthousiaste locals.

White Beach, Talisay Beach en Quinale Beach zijn evengoed aanraders in Anda. De kust is ongeveer 4 kilometer lang en bezaaid met tal van witte zandbanken met palmbomen, een geven je het gedroomde bounty-gevoel.

Qua stranden op Panglao Island zijn Alona Beach, Dumaluan Beach en Bikini Beach de betere spots, je vindt ze allen in het zuidwesten. Verder is ook Doljo Beach in het noordwesten een plaatje.

 

Doe de Loboc River Cruise

Een boottochtje over de Loboc-rivier is tof om gedaan te hebben

Een bezoek aan Bohol is niet compleet zonder een tochtje over de Loboc-rivier. Vanuit Loboc, op zo’n 25 kilometer van Tagbilaran City, kun je bij de Loboc Church op de boot stappen om deze riviertocht te maken. Om er te komen spring je in een Jeepney of op de scooter.

Onderweg kom je langs verschillende drijvende restaurants (‘floating restaurants’) en zal je er bij eentje een stop maken om te eten. All You Can Eat, oftewel zoveel als je wilt. Leuk om te weten is dat je bij sommige eetgelegenheden de kans hebt om met de eerdergenoemde spookdiertjes op de foto te gaan.

Vervolgens begint de echte cruise en kun je genieten van de weelderige jungleomgeving, het groene water en hier en daar een palmboom die schuin over de rivier hangt. Ook stap je bij een dorp uit waar bewoners meer over de plaatselijke cultuur vertellen. En niet slechts vertellen trouwens, je kunt een complete dansvoorstelling verwachten met kinderen en volwassen die vol overgave hun muzikale talenten vertonen. Het enthousiasme van deze mensen is bijzonder en en zelfs een beetje aandoenlijk om mee te maken.

Uiteindelijk stop je bij pittoreske Busay-watervallen, daar kan niet meer verder gevaren worden. Een poosje later keer je om en vaar je terug. De bootcruise duurt ongeveer een uur en kost rond de 850 PHP (eten is inbegrepen).

Tip: als je wat meer actie op het water zoekt, is kajakken met Kayakasia Philippines een coole activiteit. In het donker ga je peddelend door een mangrovebos op zoek naar vuurvliegjes die in de bomen fonkelen. Een magische ervaring.

Ga op avontuur in het Loboc Eco-Tourism Adventure Park

Dit nationale park staat bekend om de kabelbaan die dwars over de rivier loopt. Verwacht geen extreme uitdaging of zo, al is de ervaring er zeker eentje die je bij zal blijven, ook al duurt ‘ie slechts een minuut. Alleen al het beginpunt is er een voor in de boeken, het uitzicht is hier fantastisch.

Om precies te zijn loopt de kabelbaan over de jungle, de Busay-watervallen en de Loboc-rivier. Inderdaad, precies hetzelfde gebied als waar je tijdens de riviercruise doorheen vaart.

Ik raad je aan om, wanneer je in Loboc verblijft en geen scooter hebt, vanaf de Loboc Church een tricycle te nemen naar het avonturenpark. De afstand is zo’n 3 kilometer en kost je maximaal 100 PHP. De entree tot het park is 500 PHP.

Een alternatief is het Danao Adventure Park dat centraal op Bohol ligt. In dit avonturenpark kun je van alles beleven: grotten bezoeken, kajakken, rotsen beklimmen en je kunt via een kabelbaan op grote hoogte boven het oerwoud zweven. Over deze kabelbaan gesproken, ze is liefst 90 meter hoog dus als je hoogtevrees hebt, is het serieus een behoorlijke opgave. Filmen en foto’s maken is toegestaan, op eigen risico uiteraard.

 

Ontdek de watervallen

Op heel Bohol en vooral in het zuidelijke gedeelte liggen watervallen om te ontdekken. Spring op de scooter en rijd erheen om een lekkere duik te nemen en mooie foto’s te maken. Bij de meeste watervallen betaal je een kleine bijdrage om binnen te komen, om en nabij de 50 PHP.

De Can-umanrad Falls in het zuidoosten wil ik in deze als eerste tippen. Ze zijn niet eenvoudig te bereiken -de weg is nogal hobbelig-, maar eenmaal voor het natuurspektakel zal je niet teleurgesteld zijn. Bovendien is er een mooie lagune om in te zwemmen

Twee andere aanraders zijn de Kawasan Falls plus de naburige Camugao Falls in het westen. Het laatste deel naar de Kawasan Falls gaat over een onverharde weg. Laat je bij de ingang niet ontmoedigen door de mededeling dat het er gesloten is. Je kunt namelijk gewoon doorgaan en da’s absoluut de moeite zeg ik je vast.

Verder wil je de Pahangog Falls in het zuiden niet missen. Naar mijn mening de mooiste waterval van Bohol. Na 25 minuten wandelen door de jungle kom je bij een dromerige spot, waar water krachtig langs de rotsen naar beneden klettert.

Tot slot noem de Mag-Aso Falls in het zuidwesten. Naast verkoelen heb je er de mogelijkheid om van de kliffen af te springen, perfect voor de iets avontuurlijkere reiziger. Wel oppassen, want het water is ondiep.

 

Ga eilandhoppen en snorkelen

Eilandhoppen, wat is het toch altijd gaaf hè? Ook vanaf Bohol kun je talrijke bounty-paradijsjes bezoeken, en snorkelen met schildpadden, sardines en zelfs walvishaaien spotten.

Je begint de dag bij het kleine maar erg mooie Balicasag Island. In de ochtend houd je je vooral bezig met snorkelen aangezien de koraalriffen rondom bijzonder boeiend zijn. Het is bijna alsof je in een aquarium zwemt, zo helder is het water. Met een beetje geluk zie je zelfs nog dolfijnen en schildpadden langskomen.

Nadat je hebt gezwommen, gesnorkeld en wat over het eiland hebt geslenterd, is het tijd voor een lunch op het strand. Vervolgens stap je op de boot en ga je verder naar Virgin Island. Via een lange zandstrook kun je naar het eiland lopen. Let trouwens goed op als je in de boot zit, er is een grote kans op het spotten van dolfijnen en zelfs walvissen. De gids zal je hier op attenderen.

Helaas is dit een vrij populaire activiteit, wees daarom voorbereid op drukte. Echter, je vindt heus wel een plek voor jezelf om in alle rust de levendige onderwaterwereld te bewonderen. Verder zie je er veel mensen die spulletjes proberen te verkopen. Al horen zulke praktijken ook een beetje bij Zuidoost-Azië natuurlijk 🙂 .

 

Ga duiken rond Pamilacan Island en Balicasag Island

Dansende, kleurrijke koralen rondom Balicasag Island

Tot slot mag duiken niet op het lijstje ontbreken. In elk geval niet wanneer je je duikbrevet hebt en de levendige onderwaterwereld rond Bohol wilt verkennen. De Bohol-regio behoort namelijk tot de betere duikplekken op onze aardbol.

Typische duikspots die je bezoekt tijdens een excursie zijn Pamilacan Island en het al genoemde Balicasag Island.

Het afspeuren van de riffen die de eilanden omcirkelen brengt je bij talrijke bijzondere plekjes met vrij goed intact gebleven koralen, zowel hard als zacht.

Fascinerende wezens die langskomen zijn bijvoorbeeld koraalduivels, anemoonvissen, inktvissen, naaktslakken en hengelaarsvissen. Je zult eveneens zwemmen met gigantische zeeschildpadden.

Mocht je nou je PADI of SSI op Bohol willen halen, reken dan op tarieven van om en nabij de 22.000 PHP.

Op Panglao vind je tig duikscholen om mee op avontuur te gaan. Haka Dive Center is een uitstekende partij, mocht je nog een tip nodig hebben.

 

Waar kun je tours en activiteiten boeken?

Als je een leuke tour wilt doen vanaf Bohol, raad ik je aan om hieronder een kijkje te nemen op Get Your Guide voor de populairste tours en activiteiten die je er vindt. Kies er een uit en boek binnen een paar klikken.

Powered by GetYourGuide

 

Hoe zit het met transport op Bohol?

De weg op Bohol is uitstekend en heerlijk om met de scooter te rijden

Op Bohol rijden taxi’s, jeepneys, bussen, tricycles en motorbike-taxi’s, daar kun je dus prima gebruik van maken. Om je een idee te geven: een ritje in een jeepney kost meestal 25 PHP tot 50 PHP. Een bestuurder van een tricycle zal je al snel honderden peso’s vragen. Betaal nooit meer dan 300 PHP voor een half uur.

In Tagbilaran heb je de Daong Bus Terminal waarvandaan zowel reguliere bussen als minivans naar verschillende bestemmingen vertrekken. Zo gaan er bussen naar Anda (3 uur reistijd), Alona Beach (45 minuten reistijd) en het vliegveld op Panglao Island (40 minuten reistijd).

Het merendeel van de toeristen kiest er desondanks voor om een scooter te huren. Da’s de perfecte manier om het eiland in je eigen tempo te verkennen. Weet wel dat het strikt genomen motoren zijn, aangezien je op een voertuig met minimaal 125cc rijdt. Volgens de Nederlandse wet ben je zodoende niet verzekerd indien je geen motorrijbewijs hebt.

Het huren van een scooter kost ongeveer 500 PHP per dag en 2.500 PHP voor een week. De genoemde bedragen zijn overigens onderhandelbaar. Soms lukt het om een scooter voor 400 PHP per dag mee te krijgen, maar minder zal niet snel gebeuren.

 

Waar op Bohol raad ik je aan om te overnachten?

Heb je al een slaapplek geboekt op Bohol? Indien nee, check dan de tips die ik hieronder voor je heb. Ik heb namelijk de leukere verblijven voor je geselecteerd, zowel hostels, guesthouses als luxere plekken.

Ik raad je af om in Tagbillaran te verblijven. Ik heb dit gedaan, maar vond het een veel te drukke en ongezellige plek om te zijn. Mocht je daar nou toch een slaapplek zoeken, bijvoorbeeld omdat je direct bij de haven wilt zitten, is Gomez Guest House een prima stek om te tukken.

De meeste backpackers en vakantiegangers trekken zoals gezegd naar het nabijgelegen Panglao. Hier raad ik je Blue Summer Suites aan indien je goedkoop maar tegelijkertijd comfortabel wilt overnachten. Een bruisend hostel is Mad Monkey Panglao, het stikt er van de backpackers en iedere dag worden er coole activiteiten georganiseerd. Heb je een wat ruimer budget, ga dan voor The Mayana Resort, Blue Planet Panglao of Tamarind. Pure luxe vind je in het Oceanica Resort Panglao.

In Loboc is slapen middenin de jungle bij Nuts Huts een aanrader. Een gaaf hostel in deze streek de Water to Forest Ecolodge.

Indien je voor een speciale belevenis wilt gaan, is glampen bij Eco Glamping Treehouses in Balilihan de moeite waard.

Lijkt het je leuk om vlakbij Anda Beach te vertoeven? Low-budget raad ik je R&D Traveller’s Inn aan, en als je meer te besteden hebt en luxer wilt zitten Amun Ini Beach Resort & Spa.

Bekijk alle accommodaties op Bohol

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Bohol te blijven?

De Chocolate HIlls: de iconen van Bohol

3 dagen is voldoende om de belangrijkste hoogtepunten van Bohol af te tikken.

Wil je het ietsje relaxter aan doen, reserveer dan 4 tot 5 dagen.

 

Welke eet- en drinktentjes op Bohol zijn aan te raden?

Op Panglao is het Italiaanse Giuseppe Pizzeria & Sicilian Roast een toppertje. Voor een goede burger ga je hier naar Mahalo Restaurant. Een leuke tent om een lekkere lunch te pakken is Lekker Garden. De betere bakjes koffie op Panglao krijg je bij OVERGROWN Café & Bar en Common Crew Coffee Roasters & Brewers. Bij Lekker Garden en Overgrown kun je evengoed terecht voor een heerlijk ontbijtje, zoals een smoothie bowl. Shaka is daarvoor een andere tip die ik voor je heb.

Rond Alona Beach kun je heerlijk eten bij The Buzzz Cafe (onderdeel van de Bohol Bee Farm) en bij het wat duurdere Saffron Restaurant.

Verder wil ik je The Prawn Farm in Tagbilaran aanbevelen indien je zin hebt in seafood. Mocht je behoefte hebben aan een lekkere (ijs)koffie, dan kun je in Tagbilaran terecht bij Overgrown Café & Bar Tagbilaran.

Wil je iets helemaal anders? Stap dan in Loboc op de Loboc Riverwatch Floating Resto om in een drijvend restaurant te eten. Dit doe je trouwens ook tijdens de eerdergenoemde riviercruise. Wel zeg ik erbij dat de mooie omgeving en de culturele show (gegeven door locals) boeiender zijn dan het eten, zeker als de kwaliteit ervan afzet tegen de restaurantjes hierboven.

 

Hoe is het uitgaan op Bohol?

Toe aan een avondje uit? Verwacht in ieder geval geen bruisend nachtleven met clubs zoals bijvoorbeeld op Cebu of Boracay. Het zijn meer laidback-barretjes om gezellig iets te drinken, met name bij Alona Beach.

Een leuke spot om te chillen met een drankje is Aluna Beach Lounge. Ook de Escape is hier een aanrader.

 

Kun je pinnen op Bohol?

Yep, pinnen is op Bohol geen enkel probleem. Met name in Tagbilaran maar ook op Panglao en in andere dorpjes op het eiland vind je een boel pinautomaten.

 

Wat is de beste reistijd voor Bohol?

In de Filipijnen is het weer vrij lastig te voorspellen. In de zogenaamde droge periodes kan het met bakken uit de hemel komen, terwijl het in de nattere maanden zomaar onwijs zonnig kan zijn. Toch is er voor ieder eiland en dus evengoed voor Bohol een beste reisperiode aan te wijzen.

De aan te raden periode om Bohol te bezoeken loopt van december tot en met mei, het is dan namelijk droogseizoen. In april heb je de minste kans op regen.

Ook de overige maanden kunnen trouwens prima. Houd er alleen wel rekening mee dat het van juni tot en met november wat meer regent, al is dit niet schokkend. September is in ieder geval de natste maand.

Ikzelf ben er halverwege december geweest, hoosbuien wisselden zich af met zonnige periodes.

 

Hoe kom je op Bohol?

En zojuist geland vliegtuig op Panglao International Airport

Je kunt vanuit Manilla vliegen (1,5 uur reistijd) naar Panglao International Airport op Panglao. Voorheen lag het vliegveld van Bohol in Tagbilaran, maar die is in november 2018 gesloten. Om van de luchthaven naar Alona Beach (3,5e kilometer) te komen, pak je voor 200 PHP een tricycle.

Als je vanuit de haven (Pier 1) in Cebu City vertrekt, neem je daar de ‘fastcraft’ naar Tagbilaran (2 uur reistijd) of Tubigon (1 uur en 20 minuten reistijd). Vanaf de airport in Cebu is het met de taxi een kwartier rijden naar de haven.

Wil je van Moalboal op Cebu naar Bohol reizen? Pak dan de bus naar de South Bus Terminal (3 uur reistijd) in Cebu City, en vanaf daar een taxi of jeepney naar de haven (Pier 1), die ligt slechts 2 kilometer verderop. Vervolgens gaat de reis verder per boot zoals hierboven beschreven.

Een andere optie is om te vertrekken vanuit Dumaguete, op het eiland Negros. Daarvandaan vertrekken ferry’s naar Bohol (2 uur reistijd).

Je vervoer naar Bohol kun je op de desbetreffende havens regelen, al is het handig om het alvast online via 12Go Asia te doen. Plan en boek hieronder je reis:

Powered by 12Go system

 

Zoek je een route voor de Filipijnen?

Filipijnen is immens en het uitstippelen van een route is zodoende nog niet zo eenvoudig. Als je wel wat hulp kunt gebruiken, bekijk deze veelzijdige reisroute dan eens. Het is een van de reizen die ik in het land heb gemaakt, en onder meer Bohol komt erin voor.

Verder is Backpackgids Filipijnen een absolute aanrader wanneer je op zoek bent naar routes voor verschillende Filipijnse eilanden, insider-tips en hidden gems.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw