Een toffe route voor een onvergetelijke reis door de Filipijnen

Met de ruim 7.100 eilanden die de Filipijnen rijk is, kan het uitstippelen van een leuke route een behoorlijke klus zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja zal je veel sneller het vliegtuig moeten pakken, waardoor enige planning wel zo handig is.

In dit artikel zet ik een toffe route van 4 weken uiteen die je kunt gebruiken voor je aankomende bezoek aan de Filipijnen. Ikzelf ben er nu meerder keren geweest en heb zowel positieve als minder positieve ervaringen opgedaan. Met die kennis ben ik aan het werk gegaan, om zo een route te creëren die jou langs de leukste en mooiste plekjes van het land brengt.

Paradijs, avontuur, relaxen, surfen, snorkelen en duiken; alles komt aan bod.

Ben je er klaar voor? Let’s go.

 

Aankomst Cebu City

De reis begint met een vlucht naar Cebu. Je komt dan aan in de gelijknamige stad van het eiland, Cebu City. Een chaotische plek waar je wat mij betreft niet lang hoeft te blijven. Ikzelf ben dan ook direct doorgegaan naar de haven om daar de ferry naar Bohol te pakken. Deze trip duurt 2 uur.

 

Bohol (2 nachten)

De viewpoint waar je de Chocolate Hills ziet liggen

Bohol is een een leuke bestemming om je reis te beginnen. Stap op de scooter en geniet van al het groen om je heen.

Het eiland staat namelijk vol met tropisch regenwoud en bovendien vind je er de iconische Chocolate Hills. Als je op behoefte hebt aan levendigheid, dan is Alona Beach in Panglao wat je zoekt. Een meer verlaten strand is Anda Beach. Vergeet verder zeker niet om door het ‘spookbos’ te wandelen waar je unieke Tarsiers kan bekijken.

 

Siquijor (3 nachten)

Glamping-Siquijor
Glamping op Siquijor

Vanaf Bohol maak je vervolgens de oversteek naar het magische Siquijor (1,5 uur). Magisch, omdat er heksen en helers op het eiland leven. En ja, je kunt deze spirituele personen zelfs opzoeken!

Maar in mijn beleving is Siquijor om meerdere redenen magisch. Zo heb je er allerlei indrukwekkende bezienswaardigheden. Spring van een rots af bij de Cambugahay Falls, hike door de verwilderde jungle of ga met een local vissen vanaf Paliton Beach. Dit is tevens het mooiste strand van Siquijor.

En als kers op de taart kunt je ook nog glampen aan het strand. Geweldig toch?

Na 3 nachten op Siquijor te zijn geweest, neem je de boot naar Dumaguete (45 minuten). Daar regel je een tricycle richting Malatapay (45 minuten), waar je een boot naar Apo Island pakt.

 

Apo Island via Dumaguete (2 nachten)

Apo-Island-natuur
De indrukwekkende palmen op Apo Island

Apo Island is echt fantastisch. De meeste toeristen komen hier alleen een half dagje om te snorkelen en vertrekken daarna weer naar Siquijor.

Echter, als je écht even weg wilt zijn van de bewoonde wereld, raad ik je aan om er een paar nachtjes te blijven slapen. Je hebt zo de tijd om over het eilandje te lopen, de verhalen te horen van de locals die er leven en om simpelweg te genieten van het eenvoudige bestaan zonder auto’s en lawaaierige motorbikes.

Snorkelen met mega-schildpadden is hier trouwens dé activiteit waar Apo Island zo bekend om staat. En het gave is dat je dit doet zonder hordes toeristen om je heen. Vanaf het strand liep ik het water in, en voor ik het wist zwom er al zo’n prachtig beest naast me. Dit is zo’n typische ervaring die me altijd zal bijblijven.

 

Moalboal (2 nachten)

De verbluffende Kawasan Falls bij Moalboal

Na relaxt te hebben op Apo Island is het tijd voor wat avontuur. Via Dumaguete reis je naar Moalboal op Cebu (3 uur, via de Sibulan Port en de Bato Ceres Bus Terminal) om de canyoneering te gaan doen, of zoals we in het Nederlands zouden zeggen: ‘canyoneren’. Een 5 uur durend avontuur door de wildernis, waarbij klauteren, kruipen en wegglijden eerder regel dan uitzondering zijn.

Uiteindelijk beland je bij de schitterende Kawasan Falls, om via een sprong van een klif terecht te komen in het turquoise water. De setting waar je je dan in bevindt lijkt een beetje op een sprookje, en doet denken aan de film Avatar.

 

Siargao via Cebu (5 nachten)

Mooiste-strand-Siargao
Dit soort plekjes maken Siargao tot een fenomenale bestemming

Vertrek bij voorkeur vroeg in de ochtend naar Cebu City, een reis van om en nabij de 3 uur. Of neem een taxi die je direct op de airport van Cebu afzet. Want er staat namelijk een vlucht richting misschien wel het spectaculairste eiland van de Filipijnen op het programma: Siargao. Neem hier lekker de tijd, zodat je tevens de mogelijkheid hebt om bij te komen van het gereis van de dagen ervoor.

Siargao staat trouwens met name bekend om de uitmuntende surfmogelijkheden, al wil ik er meteen bijzeggen dat je je er ook als niet-surfer uitermate goed zult vermaken.

Op de scooter stappen en rondrijden is er eigenlijk al een feest op zich. Je komt langs allerlei verlaten stranden, wegen waarvan de zijkanten bezaaid zijn met ontelbaar veel palmbomen en je ziet hier en daar mysterieuze grotten voor je liggen. Een van die grotten is de Tayangban Cave, waar je zelf in kunt kruipen en vervolgens in een jungle uitkomt, met de mogelijkheid om van een steile rotswand te springen.

Bezoek verder de idyllische Sugba Lagoon, ga wakeboarden of meer aan op tropische eilandjes in de omgeving.

 

Cebu City (1 nacht)

Na Siargao vlieg je terug naar Cebu, waar je een nachtje blijft slapen. De dag erop neem je de bus richting de Hagyana Port om de ferry te pakken die je richting Bantayan Island brengt. Ik raad je aan om te overnachten in het Wellnessland Wholeness Center.

 

Bantayan Island (3 nachten)

Bantayan-Island
Santa Fe: het toeristische gedeelte van Bantayan Island

Persoonlijk vond ik Bantayan Island best wel tegenvallen, al heb ik van tig andere backpackers gehoord dat zij het juist een leuke bestemming vonden. En aangezien het denk ik goed is om niet alleen van m’n eigen bevindingen uit te gaan, heb ik ze daarom toch in deze route meegenomen.

Bantayan is nog niet zo toeristisch, behalve dan in het plaatsje Santa Fe, daar waar je aankomt na de boottocht. Als je met de scooter gaat rondrijden kom je in het lokale Filipijnse leven terecht, wat dan wel weer gaaf is om mee te maken. Zo kwam ik uit bij het huis van een local, die me onwijs zoute gedroogde vis liet proeven. De stranden vond ik echter niet zo boeiend, zeker na wat ik op Siargao had gezien.

 

Malapascua (3 nachten)

Duiken met voshaaien, oftewel ’tresher sharks’, rond Malapascua | Credits: Credits: Klaus Stiefel, Flickr

Na Bantayan ga je verder naar het heerlijke laidback-eilandje Malapascua. Dit is op twee manieren mogelijk: je huurt een bootje op Bantayan en reist er zo in 2 uur heen, of je gaat terug naar het vasteland – waar je vanaf de Daanbantayan Bus Terminal met een tricycle of scooter-taxi (20 minuten) richhting de haven in Maya reist. Daar kun je met een boot de korte oversteek (30 minuten) naar Malapascua maken.

Zoals je wellicht al weet, kan je hier duiken met tresher sharks, wat een unieke ervaring is. Maar ook wanneer je gewoon wilt relaxen op het strand is dit een fijne plek om te zijn. Malapascua heeft namelijk meerdere mooie baaitjes, waarvan Bounty Beach de meest bekende is.

 

Cebu City (1 nacht)

Je chille verblijf op Malapascua zit erop en via Maya reis je terug naar het hectische Cebu City. Slaap daar een nacht en pak vervolgens het vliegtuig richting Palawan, meerdere keren uitgeroepen tot mooiste eiland ter wereld.

Je landt in Puerta Princesa, daar kun je meteen in een minivan stappen om naar het verrassend leuke Port Barton te rijden. Deze, soms nogal hobbelige rit, duurt 3 uur.

 

Port Barton (5 nachten)

Exotic-Island-Port-Barton
Exotic Island, nabij Port Barton, doet haar naam eer aan 😀

Port Barton is een sfeervol kustplaatsje, gelegen in het noordwesten van Palawan. En je zou er wel eens langer kunnen blijven dan gepland 😉 .

Vlakbij het dorpje is een schilderachtig strand om te relaxen, al is het ook zeker aan te raden om op een boot te stappen en te gaan eilandhopppen. Je snorkelt tussen de zeeschildpadden, eet vers gevangen vis van de barbecue op een onbewoond eiland en ziet het meest heldere water wat je je maar kunt voorstellen.

Mijn oorspronkelijk plan was om een dag of twee in Port Barton te vertoeven en daarna door te gaan naar El Nido, een veel toeristischere bestemming die ik al eerder had bezocht. Alleen, omdat ik het zo leuk vond in Port Barton, ben ik lekker daar gebleven.

Vervolgens reisde ik via Puerto Princesa terug naar Cebu, waar ik m’n trip voortzette richting Bali.

Wat jij doet is natuurlijk aan jou. Blijven in Port Barton of met een minivan verder richting El Nido. Indien je hiervoor kiest, kun je het kopje hieronder nog even bekijken.

Als je net als ik van Port Barton teruggaat naar Puerto Princesa en tijd overhebt, is een bezoek aan de Underground River leuk om toe te voegen aan je rondreis. Of neem in een kijkje in de gevangenis zonder muren, de Iwahig Prison.

 

Extra: El Nido & Coron

Wil je na Port Barton naar El Nido? Talloze reizigers kiezer hiervoor, aangezien je vanuit El Nido de bekende meerdaagse tour kunt maken waarbij je uitkomt op Coron. Het is een piekervaring om nooit meer te vergeten.

Een andere optie is om in El Nido te blijven, en de omgeving met de scooter te verkennen of te ontspannen op het indrukwekkende Nacpan Beach. Kom je puur voor een korte eilandtour (A, B, C of D), dan zou ik niet gaan en dit in Port Barton doen. In El Nido is het speciale gevoel wat deze tours ooit gaven, er door het massatoerisme namelijk een beetje vanaf.

Vanaf Coron kun je tenslotte richting Manilla of Cebu vliegen om je Filipijnen-reis af te sluiten. Hetzelfde kan overigens vanuit El Nido.

 

Manilla of Cebu: vertrek

Je kunt deze reis eindigen in zowel Manilla als Cebu. Het ligt er maar net aan vanaf waar je je vlucht hebt geboekt.

Mocht je nou nog tijd overhebben in Manilla, dan kan ik je een bezoek aan de prachtige rijstterrassen van Batad aanraden.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Etan zeldenrist

    Beste backpackblog.nl

    Nog een paar weken en dan mag mijn tussenjaar beginnen! Oh wat heb ik zin om te reizen!!! De laatste weken ben ik me aan het inlezen met ervaringen zoals de jouwe. Deze spreekt mij tot nu toe het meest aan (ik ben filipijns, dusss logisch), daarom vraag ik mij af hoeveel deze reis jou grofweg gekost heeft (alles bij elkaar). Een antwoord zou me onwijs helpen in de planning.

    Alvast bedankt

    Groetjes, Etan Zeldenrust.

    P.S. Dit is een fantastische blog, ga zo door!!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Etan,

      Snap ik 😀 .

      De kosten heb ik inderdaad bijgehouden. Per dag kwam ik, inclusief binnenlandse vluchten, op 35,20 euro uit. Ik heb niet in dorms geslapen en verbleef soms in duurdere accommodaties van 30 tot 50 euro per nacht. Het kan dus ook goedkoper. Wel reisde ik 2,5e week met een vriend samen, waardoor we de kosten gedeeltelijk hebben gedeeld. Ook ben ik niet uitgegaan. Wil je dus (veel) het nachtleven induiken, dan komen er uiteraard nog wat kosten bij.

      Hopelijk heb je hier wat aan!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw