7 leuke dingen om te doen in Moalboal

Het Filipijnse Moalboal is een kleine plaats in het zuiden van Cebu die haar pure schoonheid vooral onder water verborgen houdt. Zo kan je hier duiken in een wereld van kleurrijke koralen en allerlei bijzondere zeedieren, en heb je de unieke mogelijkheid om te snorkelen terwijl er zeeschildpadden en duizenden sardines om je heen zwemmen. Het kuststadje is bovendien een leuke plek om als backpacker te zijn, omdat er een fijne en laidback-sfeer hangt en er simpelweg veel andere reizigers komen.

Behalve de wonderbaarlijke onderwaterwereld is er overigens nog een hoop meer te beleven in en rond Moalboal. Daarover ga ik je van alles vertellen in deze minigids.

 

1. Start je dag met lekkere koffie en een smoothie bowl

Of ga voor deze heerlijke banana pancakes 🙂

Mocht je nog op zoek zijn naar een relaxte plek om te ontbijten en hou je van een goede espresso, een lekkere latte of een verfrissende ijskoffie? Dan kan je in een hoop toffe zaakjes terecht. Mijn persoonlijke aanraders zijn Smooth Cafe Moalboal, Juan Shot Coffee House en Shaka Moalboal.

Enne, ben je een liefhebber van smoothie bowls en zulk soort dingen? Dan raad ik je Shaka Moalboal en het Smooth Cafe Moalboal aan. Bij de laatstgenoemde tent heb je trouwens ook heerlijke veganburgers. Probeer daar verder de koffie-cocktails. En indien je bij Shaka Moalboal bent, is de peanut butter smoothie een must om te bestellen 🙂 .

 

2. Ontmoet andere backpackers bij Panagsama Beach

Het rotsachtige Panagsama Beach is waar het allemaal gebeurt als je in Moalboal bent. Rond dit strand hangt een gemoedelijke sfeer en kun je er een hoop backpackers ontmoeten. Bovendien heb je er stukken om te snorkelen met sardines en zeeschildpadden, waarover ik je verderop van alles vertel.

Verwacht hier overigens geen paradijselijk stand of zo, daarvoor kan je beter naar White Beach gaan. Daarover vertel ik je meer in het volgende kopje.

 

3. Rijd met de scooter naar het mooie White Beach

Basdaku Beach
Ga zeker snorkelen als je bij White Beach bent

Zoals ik zei is Panagsama Beach geen paradijselijk strand, maar gelukkig is er wel zo’n strand in de omgeving te vinden. Op ongeveer 7 kilometer ten noorden van Panagsama Beach ligt namelijk White Beach, lokaal tevens bekend als ‘Basdaku Beach’. Leuk is om een scooter te huren en er zelf heen te rijden. Hier heb je poederachtig zand en ontsnap je eventjes aan de drukte van Moalboal Town.

Een ding wat je er wat mij betreft sowieso moet doen is snorkelen. Als je een meter of dertig het water ingaat kom je vanzelf uit bij kleurrijke koraalriffen, en met wat geluk zie je zelfs nog walvishaaien zwemmen.

Let er wel op dat je de weekenden vermijdt, dan wordt het doorgaans namelijk wel behoorlijk druk. Locals uit alle uithoeken van Cebu komen dan hierheen om een dagje op het strand te hangen.

 

4. Ga snorkelen of duiken met schildpadden en sardines

Een zeeschildpad tijdens het snorkelen bij Panagsama Beach

In de wateren rond Moalboal vind je indrukwekkende zeeschildpadden. Loop zeker even het water in bij het al genoemde Panagsama Beach, je hebt daar namelijk een zeer reeële kans om zulke zeeschildpadden tegen te komen. Je zult dan echter wel wat geluk moeten hebben.

Iets anders wat je gedaan moet hebben is het snorkelen tussen duizenden sardines. En het mooie is dat je ook hiervoor niet eens persé een tour hoeft te boeken. Je kunt ze bijvoorbeeld bij hetzelfde Panagsama Beach zien. Het koraal is er trouwens vrijwel volledig verbleekt, heb daar dus geen hoge verwachtingen van.

Behalve snorkelen is tevens duiken een populaire activiteit in Moalboal, dit is meteen ook de beste manier om de sardines te kunnen zien. Maar als gezegd kan dat net zo goed snorkelend. Een toplocatie om te duiken (ook free diven) is Pescador Island, waar je onder andere de Skull Cave hebt. Verder zijn die koralen vol kleur en divers. Je kunt er met een authentieke houten vissersboot naartoe varen.

Een andere aanrader om te duiken is het Magic Island House Reef. Hier zie je schildpadden, slakken en mandarijnvisjes die er hun beroemde paringsdans doen.

 

5. Maak de avonturier in je los tijdens de canyoneering

Canyoneering, het is lastig om er het juiste Nederlandse woord voor te vinden. Ik zou het survivallen of bushcraften kunnen noemen, al kan ik misschien beter uitleggen wat je zoal gaat meemaken. Een ding wil ik je alvast zeggen: deze avontuurlijke activiteit is wat mij betreft 100% het hoogtepunt van de Moalboal-regio.

De expeditie duurt zo’n 5 uur en zal vooral bestaan uit hiken, zwemmen, kruipen, klauteren en springen. Via een wandeling door het tropische regenwoud, kom je bij de top van de spectaculaire en hierna te bespreken Kawasan Falls.

Vanaf de klif spring je vervolgens in het zuiverende, hemelsblauwe water. De sprookjesachtige omgeving doet soms een beetje denken aan de film Avatar.

 

6. Bezoek de verbluffende Kawasan Falls

De mooie Kawasan Falls zijn een must tijdens je bezoek aan Moalboal

De mooiste watervallen in de buurt van Moalboal zijn de eerder besproken Kawasan Falls. Weet wel dat deze waterval een typische toeristische trekpleister is, waardoor het er iedere dag behoorlijk druk wordt. Dit verpest de ervaring eerlijk gezegd een beetje.

Bovendien zorgen de restaurants en types die geld van je willen ervoor dat het er allemaal nogal commercieel aanvoelt.

Aan te raden is daarom om vroeg in de ochtend of wat later op de middag te gaan. Zo kun je in ieder geval de drukte ontwijken.

Wil je nog een leuke dagtrip maken en kan je geen genoeg krijgen van watervallen? Spring dan op de scooter en rijd naar de Cambanog Falls.

 

7. Maak een uitstapje naar de Busay Cave

Een minder bekend maar absoluut indrukwekkende spot om op je Moalboal-lijstje te zetten is de Busay Cave. Binnenin de 200 meter lange groot is een waterbron waar je kopje onder gaat kunt gaan om jezelf te verfrissen. Verder is er een verzameling van stalactieten en stalagmieten te bewonderen.

Kom je enkel en alleen naar grotten omdat je een thrillseeker bent? Dan is de Busay Cave waarschijnlijk niet wat je zoekt. Zo eerlijk ben ik ook met je 🙂 .

 

Wil je walvishaaien spotten in Oslob?

Sommige mensen kiezen ervoor om na Moalboal verder te reizen richting Oslob, en dan met name om walvishaaien te spotten. Voor de reistijd hoef je het niet te laten, want de bustrip duurt slechts 1,5 uur. Echter, ik raad je af om er met walvishaaien te gaan zwemmen.

Waarom? Men is hier doorgaans totaal niet diervriendelijk. Het is in feite niets anders dan een ordinaire klopjacht op de walvishaai, en -tegen alle regels in- voedt men ze ook nog eens. Dit voeden leidt er soms zelfs toe dat ze zich verwonden aan de propeller van de boot.

Veel betere alternatieven om deze machtige dieren te zien zijn bijvoorbeeld Padre Burgos op Leyte en Donsol op Luzon.

Tegelijkertijd zeg ik er wel bij dat Oslob meer te bieden heeft dan enkel en alleen het zien van walvishaaien. Zo heb je er de Tumalog Falls en kan je een uitstapje maken naar de fotogenieke Sumilon Island Sand Bar.

 

Wat is de beste reistijd voor Moalboal?

Moalboal kan je het hele jaar door bezoeken, lekker makkelijk dus. Al valt de minste regen officieel van januari tot en met mei.

Echter, het weer op Cebu is eerlijk gezegd niet te voorspellen en bovendien betekent het woordje ‘regen’ in Moalboal doorgaans dat er een heftige plensbui valt, vaak aan het eind van de middag.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Eigenlijk alle betaalde activiteiten kan je makkelijk lokaal regelen. Een andere optie is om ze online via Get Your Guide te boeken.

 

Waar in Moalboal raad ik je aan om te overnachten?

Zoals gezegd adviseer om te verblijven rond Panagsama Beach. Je hebt daar tig gezellige guesthouses, hostels en kleine resorts waar een fijne sfeer hangt.

Een aanrader is bijvoorbeeld het Garden Village Resort met een chil zwembad en een goed restaurant gespecialiseerd in de Aziatische en de Franse keuken. Een toffe plek pal aan het strand is het Cebu Seaview Dive Resort.

Heb je meer behoefte aan een hostel? Dan zou ik naar het Crazy Bears Hostel of het Laguno Bed And Breakfast gaan.

En wanneer je juist net buiten het toeristische gedeelte wilt zitten, dan is Tongo Hill Cottages een erg gave accommodatie om heen te gaan. Je slaapt er in je eigen authentieke bamboehut. Hoe vet is dat? Een rustige en knusse homestay met strandje wat je quasi voor jezelf hebt, is Allba’s Homestay.

Tot slot heb ik een meer out-of-the-box-tip voor je. Als je graag in de natuur bent en van kajakken door de mangroves houdt, dan raad ik je echt aan om een paar nachten te boeken bij Eskapo Verde Eco Tourism. Je vindt deze fraaie accommodatie eventjes ten zuiden van Moalboal.

 

Hoe zit het met transport in Moalboal?

Qua vervoer maak je in Moalboal vooral gebruik van tricycles, de Filipijnse variant van de tuk-tuk. Ga niet direct akkoord met de voorgestelde prijs, en reken op PHP 100 tot PHP 200 per ritje. Tenzij het je niet boeit natuurlijk 😉 . Verder kan je natuurlijk een scooter huren om jezelf te verplaatsen.

Om naar een bestemming buiten Moalboal te reizen heb je de mogelijkheid om een een Ceres-bus of een minivan nemen.

 

Hoe kom je in Moalboal?

Vanuit Cebu City ben je met de bus ongeveer 4 uur onderweg om in Moalboal te komen. Reis je vanuit Oslob? Reken dan op zo’n 2 uur reistijd.

Je komt aan in Moalboal Town, waar je diverse pinautomaten hebt. Daar kan je een tricycle pakken naar Panagsama Beach, een ritje van zo’n 15 minuten.

Tickets voor de bus kan je ter plaatse regelen of online, bijvoorbeeld via 12Go Asia.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw