8 verrassende dingen om te doen in Taipei

Taipei is de stad waar mijn reis door het mooie Taiwan allemaal begon. Gek genoeg had ik er alleen nog geen artikel over geschreven, terwijl ik het een van de leukere steden vind die ik in Azië heb bezocht.

Nu, een tijdje later, is het er dan toch eindelijk van gekomen.

En gelukkig maar, want er is zoveel leuks en bijzonders om te doen 🙂 .

Zo kun je er heerlijk eten op een van de uitbundige avondmarkten, simpelweg rondstruinen door de gezellige straten, er zijn opmerkelijke cafés – bijvoorbeeld een waar een toilet aan de gevel hangt, in de omgeving liggen pittoreske plaatsjes en er is met de Elephant Mountain zelfs een stukje natuur in de stad te vinden.

Ximending-Taipei

Al met al heeft Taipei eigenlijk alles wel te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent, en het is dan ook een toffe stad om je reis door Taiwan te beginnen.

In dit artikel deel ik 8 toffe dingen met je die je in en net buiten deze metropool kunt doen. En niet alleen tof maar deels ook verrassend. Verrassend, omdat ik tevens een aantal plekken noem die je niet zo snel zou verwachten als je aan een hippe stad als Taipei denkt. Denk aan heuvelachtige theeplantages en een uitgestrekt nationaal park om in te hiken.

 

1. Wandel over de levendige Ximen Walker Street

Ximen (of Ximending) vind ik het gezelligste deel van Taipei, ik raad je daarom aan om hier je accommodatie te boeken. Daarover vertel ik je aan het eind van dit artikel meer.

De Ximen Walker Street is de absolute trekpleister van de gelijknamige wijk. Je zou deze plek ook het ‘Tokyo van Taipei’ kunnen noemen. Je vindt hier bizar veel bioscopen, tattoo-shops, eetstalletjes, spelletjeshallen en ga zo maar door. Ik zag er tevens deze nogal opmerkelijke shop met katten als trekpleister:

En wat te denken van dit bordje:

Of dit:

Niks is te gek in Ximending, zo is mij wel duidelijk geworden.

In de avond is het op en rond de Ximen Walker Street trouwens het gezelligst. Veel mensen uit de stad, waaronder een hoop studenten, komen dan bijeen om een hapje te eten en rond de struinen.

 

2. Bezoek het opmerkelijke Modern Toilet

Ik verwees hierboven al even naar Tokyo, maar Taipei lijkt in meerdere opzichten op Japan. Behalve de Ximen Walker Street vind je er namelijk nogal opmerkelijke cafés, iets waar Japan ook zo bekend om staat. Denk aan honden- en kattencafés, een themacafé waar Hello Kitty centraal staat en een plek waar je in de wonderbaarlijke wereld van Alice in Wonderland kunt stappen.

Echter, de meest opmerkelijke spot is wat mij betreft toch wel Modern Toilet. Aan de gevel kleeft een toilet en binnen kan je plaatsnemen op zo’n toilet om vervolgens de meest grappige en tegelijkertijd bizarre gerechten te bestellen. Chocola in de vorm van een drol, een wc die als hotpot dient; een bad gevuld met lasagne; je kunt het zo gek niet bedenken.

Toegegeven, qua smaak is dit niet de beste plek van Taipei maar de ervaring is uniek.

Je vindt Modern Toilet trouwens vlakbij de Ximen Walker Street, je kunt ze daarom prima met elkaar combineren. Ga jij het doen?

 

3. Bekijk tempeltjes

Taipei barst van de mooie tempeltjes met duidelijke invloeden vanuit het boeddhisme en taoïsme. In tegenstelling tot de meeste tempels die je in Zuidoost-Azië ziet, zijn de bouwstijlen in Taipei vooral Chinees. Ze hebben de typische gebogen rode of oranje daken en zijn daarbij rijkelijk versierd met allerlei fraaie ornamenten.

Als je tempels wilt zien, dan moet je trouwens niet in het nogal moderne en op shop-gerichte Ximen gaan zoeken. Voor tempels ga je met name naar de districten Wanhua, Datong, Zhongshan, Eastern District, Beitu, New Taipei en Da’An. Wanhua staat overigens ook bekend als de Taipei Old Town.

Het zal je niet verbazen dat er flink wat heiligdommen te bekijken zijn, daarom heb ik een kort lijstje voor je gemaakt met m’n persoonlijke aanraders:

  • Yuan Dao Guanyin Temple (New Taipei City)
  • Longshan Temple (Wanhua)
  • Dalongdong Baoan Temple (Datong)
  • Ciyou Temple (Eastern District)
  • Sanxia Temple – ook bekend als de Zushi Temple (New Taipei City)
  • Songshan Tianbao Temple (Eastern District)

Ben je een echte tempel-liefhebber, dan raad ik je aan om tijdens je reis door Taiwan sowieso naar Tainan te gaan. En bezoek ook zeker Kaohsiung met het ronduit schitterende Fo Guang Shan-klooster.

 

4. Kom meer te weten over de geschiedenis van Taiwan

Kom je graag wat meer te weten over de geschiedenis van Taiwan, dan kan je een kijkje nemen in het National Palace Museum, het National Taiwan Museum of het National 228 Memorial Museum.

Het laatstgenoemde museum is gewijd aan de tragische gebeurtenissen in 1947, net na te Tweede Wereldoorlog waarbij men in opstand kwam tegen de Chinese regering.

Of breng een bezoekje aan de Chiang Kai-shek Memorial Hall, een imposant gebouw dat in 1980 gebouwd werd om de voormalige dictator Chiang Kai-Shek te eren. Je ziet ‘m op de foto hierboven.

Nu ik het toch over musea heb: als je een kunstliefhebber bent kan je tevens bij een aantal indrukwekkende artistieke plekken terecht. Denk bijvoorbeeld aan het Taipei Fine Arts Museum en het Museum of Contemporary Art.

 

5. Ontsnap aan de drukte bij de Elephant Mountain

De Elephant Mountain is de perfecte plek om aan de hectiek van het drukke Ximen te ontsnappen. Via de aangelegde trap loop je in ongeveer 20 minuten naar de top, waar je een mooi uitzicht op Taipei en de Taipei 101 hebt. In totaal kom je trouwens langs drie verschillende uitkijkpunten.

Taipei 101 is de landmark van de stad en deze ruim 500 meter hoge wolkenkrabber kan je eventueel ook nog bezoeken.

Om bij de Elephant Mountain te komen pak je de metro naar Xiangshan. Eenmaal aangekomen verlaat je het station via exit 2 en binnen 10 minuten ben je bij de start van de track.

 

6. Wandel door de theeplantages in Pinglin

Mocht je op zoek zijn naar pure natuur, dan raad ik je aan om een dagtrip naar Pinglin te maken en daar door de indrukwekkende theeplantages te hiken. Je hebt er bovendien het fotogenieke Thousand Iland Lake liggen.

Je kunt zowel zelf gaan als een tour boeken. Indien je voor een tour kiest, dan zal de trip meestal gecombineerd worden met een uitstapje naar de bovengenoemde Elephant Mountain.

Reis je zelfstandig, dan kan je vanuit Taipei de MRT naar het Xindian Station pakken en vervolgens bus 923 nemen naar Pinglin.

 

7. Ga hiken in het Yangmingshan National Park

Als je van hiken door de natuur houdt, dan is een bezoekje aan het Yangminshan National Park eigenlijk een must om te doen als je in Taipei bent en de tijd hebt. Met Mount Qixing en Mount Datun heb je er twee bergen om te beklimmen. Verder zijn er de Lengshuikeng Hot Springs om na een dag wandelen jezelf op te frissen. En van eind februari tot en met begin maart kun je hier bovendien kersenbloesem bewonderen.

Bij het Taipei Main Station kun je een bus 260 nemen naar Yangminshan Bus Terminal, en vanuit daar loop je zo naar het nationale park. Dit ritje duurt een uur.

Heb je de tijd, dan raad ik je aan om een paar dagen uit te trekken om het gebied te verkennen. Je kunt dan in Yangmingshan overnachten. Kies je daarentegen voor een dagtrip dan zou ik naar het Mount Qixing-gebied gaan, of -als je wat avontuurlijke bent ingesteld- de Multi-Peak Trail rond Mount Datun lopen.

 

8. Bezoek het pittoreske plaatsje Jiufen

Op een uurtje reizen van Taipei ligt het mooie en eveneens toeristische Jiufen. De ligging tussen de groene heuvels en het historische centrum maken dit voormalige mijnwerkersstadje voor veel reizigers tot een absolute must-see wanneer ze in Taipei verblijven.

Nee, voor je rust kom je er niet, maar de Jiufen Old Street is zo’n typische straat die je gezien wilt hebben. Lopen zal er gezien de massa niet altijd even ontspannend zijn, al zorgen de talloze kleine eetstalletjes, theehuizen en souvenirwinkels samen met de opgehangen lampionnen voor een fijn sfeertje.

In een zijstraat vind je de meest gefotografeerde plek van Jiufen: Shuqi Street. Huisjes zijn er met planten begroeid en de boel is verder versierd met rode lampions.

Rond de Old Street liggen bovendien nog een aantal fraaie tempeltjes om een kijkje bij te nemen.

Als je langer de tijd hebt, raad ik je aan om een paar dagen in Jiufen te blijven. Behalve de geijkte toeristische plekken kan je dan namelijk ook de prachtige omgeving gaan verkennen. Denk bijvoorbeeld aan de Golden Waterfall of het beklimmen van de 588 meter hoge Mount Jilong.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste activiteiten in Taipei kan je gratis doen, al heb je ook georganiseerde tours om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de Taipei Night Tour. Op Get Your Guide vind je een breed aanbod.

 

Welke accommodaties raad ik je aan in Taipei?

Als gezegd adviseer ik om je accommodatie in of rond Ximen te boeken. Je hebt hier verschillende goede en gezellige hostels om uit te kiezen, bijvoorbeeld het Meander Taipei Hostel en het Dan Hostel. Verder heb ik een aantal nachten geslapen in het TW Hostel, al vond ik het daar soms wat rumoerig aangezien m’n kamer aan de straatkant lag.

En wanneer je liever in een hotelletje overnacht, dan raad ik je aan om te kijken bij Amba Taipei Ximending. Zij bieden zogeheten smart rooms aan: goedkope maar kwalitatief goede kamers. Ook bij het Taipei Heroes Square Hotel heb je fijne en betaalbare opties.

Indien je budget wat ruimer is, dan zijn Via Hotel Ximen, Cho Hotel 3 en het Roaders Hotel aanraders.

 

Hoe kom je vanuit de luchthaven in Ximen?

Taipei beschikt over een uitstekend metronetwerk (MRT) en vanuit Taiwan Taoyuan Airport -de luchthaven van Taipei- kan je de metro pakken naar iedere plek die je maar wilt. Wil je net als ik naar de leuke wijk Ximen, dan raad ik je aan om de Taoyuan Metro te pakken. Je bent dan in ongeveer 35 minuten in Ximen.

 

Welke bestemming na Taipei?

Zelf ben ik na Taipei met de trein doorgereisd richting Hualien (2,5 uur) om daar het Taroko National Park te bezoeken. Hualien zelf vond ik weinig aan, het nationale park is wel erg gaaf om heen te gaan.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw