8 tips voor een bezoek aan het paradijs El Nido

El Nido is zonder twijfel een van de mooiere bestemmingen op Palawan in de Filipijnen. De ruige en bovendien gigantische donkergrijze rotsformaties die er uit het water omhoogrijzen én de turquoise lagunes die bijna onwerkelijk lijken, zijn daar twee belangrijke redenen voor.

Je snapt dat de aantrekkingskracht van deze trekpleister jaarlijks voor flink wat toeristen zorgt, al kun je de drukte vrij eenvoudig ontwijken als je op de scooter springt en erop uitgaat. Zeker wanneer je buiten het centrum verblijft, bijvoorbeeld op Nacpan Beach, zal je het ultieme backpackgevoel krijgen.

Dé activiteit in deze regio is hoe dan ook eilandhoppen. In de Bacuit-archipel vind je talloze verlaten eilandjes met poederzachte stranden, imposante kalksteenkliffen, lagunes en zeer goede duik- en snorkelmogelijkheden.

Al met al is dit een erg leuke bestemming voor backpackers en ik raad je aan om El Nido na Port Barton te bezoeken (of andersom).

Ikzelf kwam er trouwens voor het eerst in 2012 (in dit avontuurlijke artikel lees je er alles over), toen Palawan nog relatief onbekend was. Hier en daar spraken backpackers over het plaatsje El Nido, op dat moment een laidback-backpackersdorpje. Veel hoorde je er echter niet over. Om je een indruk te geven: er was op dat moment nog niet eens een pinautomaat aanwezig.

Vandaag de dag wordt El Nido als gezegd echter door hordes toeristen bezocht. Het is met Boracay misschien wel de bekendste hotspot van de Filipijnen geworden. Tijden veranderen hè 🙂 . Maar nogmaals, dit betekent niet dat je last hoeft te hebben van de drukte.

In dit artikel deel ik acht leuke tips met je die je kunt gebruiken als jij binnenkort ook naar deze must-go op Palawan gaat.

 

1. Spring op de scooter en rijd naar idyllische stranden

Ik zei het al even: spring op de scooter en ga de omgeving verkennen. Hier is El Nido namelijk de perfecte bestemming voor. Je komt langs rijstvelden, (verlaten) stranden en dorpjes waar je de liefste locals leert kennen.

Hieronder zie je een foto van twee van m’n reisgenootjes toen we de ongerepte omgeving van El Nido bezochten:

Echt een geweldige ervaring was dit. We kwamen meerdere keren super-enthousiaste kids tegen, en daar kan je alleen maar blij van worden 🙂 .

Dan over naar de stranden. Een erg mooie plek vind ik Nacpan Beach. Dit kilometers brede zandstrand is ongeveer 40 minuten rijden vanuit het centrum. Veel backpackers verblijven hier bovendien in het Mad Monkey Hostel, een leuke plek als je van een feestje houdt. Zoek je dit niet, dan ga je naar een van de vele rustige accommodaties, het strand is 4 kilometer lang dus plek zat.

Grenzend aan de zuidkant van Nacpan Beach ligt Twin Beach dat bestaat uit Nacpan Beach en Calitang Beach. Beide stranden worden van elkaar gescheiden door gras en palmbomen. Leuk om eventjes heen te wandelen.

Andere leuke stranden in de omgeving zijn Safari Beach, Duli Beach, Lapus Lapus Beach en Marimegmeg Beach. En wat te denken van het door kliffen omringde Seven Commandos Beach dat je op de foto hieronder ziet?

Als je liever op een wat commerciëler strand bent ga dan naar Las Cabañas Beach. Dit is een van de toeristischere stranden van El Nido en bovendien een goede plek om, terwijl je een slok van je cocktail neemt, de zonsondergang te bekijken.

Bij Duli Beach, dat ik hierboven al even noemde, kun je trouwens goed surfen.

Tot slot is Lio Beach dat vlakbij El Nido Airport ligt een rustig en uitgestrekt strand om te chillen, en wat verse seafood te eten bij een van de barbecue-restaurantjes die er te vinden zijn. Hieronder zie je er een foto van:

 

2. Ga eilandhoppen en zie enorme kalksteenkliffen

Een van de bekendste activiteiten is eilandhoppen. Bekende tours om te doen zijn tour A, B, C of D. Je gaat hierbij snorkelen, eet vers gevangen vis, komt bij enkele spectaculaire lagunes en je slaapt eventueel op een eiland. Maar let op, want iedere tour doet verschillende plekken aan.

Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de Big Lagoon en aan de Small Lagoon. En op de foto hieronder zie je precies waarom:

Bizar mooi hè?

Helaas zijn deze tours erg toeristisch geworden, je kunt wat dat betreft beter een privétour doen en wat vroeger in de ochtend of later op de middag gaan. Zo ontwijk je de massa. Als je met een groepje bent hoeft dit bovendien niet eens zoveel duurder te zijn dan een van de gebruikelijke excursies.

Tip: mocht je nog een goede tip nodig hebben voor wat betreft het boeken van je tour, dan kan ik je aanraden om contact op te nemen met Isabel Gonzales.

Ik ken haar al 10 jaar en zij kent alle ins en outs van de regio. Je kunt Isabel een berichtje sturen via Facebook of Whatsapp +639060565816.

 

3. Huur een kajak en ga op avontuur

Behalve een eilandtour kun je tevens zelf een kajak huren en bijvoorbeeld naar het idyllische Cadlao Island peddelen. En het fijne is dat je dit gewoon vanuit El Nido Town kunt doen. Dit uitstapje is leuk als je ervan houdt om eigenhandig op avontuur te gaan én als je de meeste toeristen wilt ontwijken. Het zijn die typische dingen die ikzelf zo gaaf vind.

Wist je dat Cadlao liefst 12 stranden heeft? Neem zeker een kijkje bij Paradise Beach. Bovendien is er de fotogenieke Cadlao Lagoon, die omgeven is met de voor El Nido zo iconische begroeide kalksteenrotsen. Je kunt daar trouwens ook goed snorkelen.

Deze trip duurt ongeveer een uur en je hebt tevens de mogelijkheid om dit in een transparante kajak te doen. Zo zie je onderweg de koralen en allerlei visjes langskomen.

Neem wel wat eten en drinken mee, want op Cadlao is verder niets te vinden. En natuurlijk je eigen snorkelset, want die wil je hoe dan ook bij je hebben 🙂 .

Behalve vanuit El Nido Town kan je tevens  vanuit Corong Corong vertrekken. Neem in dat geval zeker het al genoemde Seven Commandos Beach en Papaya Beach mee.

 

4. Hike naar de top van de Taraw Cliff

Ook de mensen die zin hebben in wat fysieke uitdaging zullen in El Nido aan hun trekken komen. Je kunt namelijk de Taraw Cliff beklimmen om uiteindelijk bij een viewpoint te komen waar je een tof uitzicht over de baai van El Nido hebt, misschien zelfs wel het mooiste uitzicht wat je in de omgeving kunt vinden. Helemaal wandeer de zon net opkomt ziet het er allemaal erg mooi uit.

Een gids is overigens wel aan te raden, want de trail is niet altijd even duidelijk en je zult hier en daar flink moeten klauteren. In 45 minuten ben je op de top.

 

5. Breng een bezoekje aan een van de watervallen

Op een half uurtje rijden van El Nido, op dezelfde weg als naar Nacpan Beach, ligt het startpunt van de Nagkalit-kalit-watervallen. De watervallen, het zijn er twee, bereik je na ongeveer een half uur hiken door de jungle. Ook zal je door diverse natte gedeeltes moeten lopen, slippers in plaats van schoenen zijn daarom wel zo handig. Bij de eerste waterval kun je bij aankomst lekker afkoelen in de aanwezige poel.

Een andere plek waar je lekker kunt verkoelen is de Bulalacao Falls. De waterval ligt verstopt in een mooie jungle en bestaat uit twee secties. Het is aan te raden om waterschoenen mee te nemen, omdat je onderweg vijf rivieren moet oversteken om er te komen.

Indien je al andere watervallen in Azië hebt gezien, zullen beide watervallen waarschijnlijk niet héél veel indruk maken. Maar als je wat wilt ondernemen en een beetje avontuur zoekt, zijn het zeker toffe activiteiten om te doen.

 

6. Doe de onvergetelijke expeditie naar Coron

Het fraaie uitzicht op het Kayangan Lake op Coron Island – een eilandje vlakbij Busuanga

Veel backpackers kiezen ervoor om vanuit El Nido op Palawan een meerdaagse expeditie naar Coron Town op Busuanga te maken. Of de andere kant op, dus vanuit Coron naar El Nido.

TAO is een van de organisaties die deze onvergetelijke trip organiseert. Het kost wat, maar voor heel wat reizigers is dit het hoogtepunt van hun reis door de Filipijnen.

De laatste jaren zijn er meer bedrijfjes bijgekomen die dit avontuur aanbieden, denk bijvoorbeeld aan Buhay Isla. Gelukkig, omdat er zo meer concurrentie is gekomen, wat een positieve invloed heeft op de prijs. Googel gewoon even ‘El Nido to Coron Expedition’ en je kunt zo zelf bekijken welke keuze het best bij jou past.

 

7. Eet heerlijke food

El Nido is een toeristenoord en het zal je daarom niet verbazen dat er tal van goede eetzaakjes te vinden zijn. Heerlijke vegan food heb je bijvoorbeeld bij Taste El Nido. En een aanrader om hamburgers te gaan eten is THERY’S Burgers, Fries & Shakes. Voor de Filipijnse keuken raad ik je aan om naar Tambok’s El Nido te gaan.

Aangezien El Nido zo is gericht op toeristen kunnen goede koffiezaakjes natuurlijk niet uitblijven. Aanraders om een shot cafeïne te pakken zijn Kopi Bake en Botantica Cafe.

PS. Je hebt wellicht al eens gehoord van de vele mensen die ziek worden in El Nido. Dit wordt veroorzaakt door vervuild water. Ikzelf heb dit ook ondervonden en het was echt verschrikkelijk. Geen idee of het bij mij door vervuild water of eten kwam, maar zo ziek als toen heb ik me nooit meer gevoeld. Let dus op en gebruik bijvoorbeeld je eigen water als je je tanden poetst.

 

8. Doe een drankje in een van de gezellige bars

Verwacht in El Nido geen uitgaansleven met hippe clubs. Denk eerder aan strandbarretjes en cafeetjes met livemuziek en reggae-achtige settings. Daarnaast heb je er, hoe kan het ook anders in de Filipijnen, diverse karaokebars.

De Pukka Bar aan het strand is een sfeervolle plek waar veel toeristen op afkomen en waar je je ’s avonds prima zult vermaken.

Aan het eind van de middag is het trouwens gaaf om een kijkje te nemen bij de Republica Sunset Bar. Er hangt hier een chille reggae-vibe en met een biertje in je hand kan je er voor een mooie zonsondergang genieten.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Ik raad je aan om tours en activiteiten in El Nido zelf te regelen, zo ondersteun je de hardwerkende locals een beetje 🙂 . Isabel, waarover ik hierboven al sprak, is iemand die alles op en top voor je regelt als je tour A, B, C of D wilt doen.

Boek je liever alvast online? Neem dan eens een kijkje op Get Your Guide, zij bieden een aantal mooie trips aan.

 

Waar in El Nido raad ik je aan om te overnachten?

In El Nido heb je tig mogelijkheden om te overnachten. Je kunt dit in levendige El Nido Town doen of buiten het stadje verblijven, bijvoorbeeld op Nacpan Beach. Weet trouwens dat de accommodatieprijzen in El Nido gemiddeld wat hoger liggen dan je in de Filipijnen gewend bent.

Prima kamers heb je bij het Bulskamp Inn Hotel. Even buiten het centrum is het Angelnido Resort een fijne plek om heen te gaan. Gaaf is dat je hier pal aan het strand verblijft. Datzelfde geldt trouwens voor het Duli Beach Resort.

Meer luxe en comfort vind je bij Charlie’s El Nido. Als je jezelf wilt verwennen, dan is het Buko Beach Resort een echte aanrader om een paar dagen te verblijven.

Zoek je simpelweg een hostel en hou je wel van een feestje, ga dan naar het al besproken Mad Monkey Hostel op Nacpan Beach. In El Nido Town kan je terecht bij het Spin Designer Hostel of bij het gezellige Frendz Hostel.

Wat trouwens ook erg gaaf is, is om bij The Island Experience op Darocotan Island te overnachten. Dit is de plaats waar je moet zijn als je aan de hectiek van El Nido wilt ontsnappen en een wilt zijn met de natuur. Het is al met al een echt avontuur en een unieke ervaring.

 

Hoe kom je in El Nido?

Je kunt in El Nido komen door bijvoorbeeld een minibus vanuit Port Barton te nemen. Dit is een tocht van 4 tot 5 uur. Verder kun je er direct naartoe gaan vanaf de luchthaven in Puerto Princesa, je bent dan ongeveer 5 tot 6 uur onderweg. Er is tevens een kleine luchthaven in El Nido, vanuit bijvoorbeeld Manilla en Cebu City gaan er directe vluchten.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw