Koh Rong Samloem: een paradijs in Cambodja

Samen met twee Nederlanders en een nogal behaarde backpacker van onbekende nationaliteit waarvan ik z’n borstharen boven zijn tanktop uit zag krullen, zat ik in een minivan die ons van Kep naar Sihanoukville bracht. Een stad die compleet overgenomen was door Chinezen, een stad waar ik niet langer dan nodig wilde zitten. Het was gelukkig slechts een tussenstop, aangezien ik daar later die dag op de boot naar een eiland zou stappen.

Pfff, wat werd het een uitputtende rit zeg. Niet zozeer vanwege de afstand overigens, maar vanwege het roekeloze rijgedrag van onze chauffeur. Keihard racen, toeteren en inhalen met gevaar voor onze levens. Daar kwam de penetrante zweetgeur van de backpacker nog eens bij, een zurige lucht die me zelfs even deed twijfelen of het niet om urine ging. Uit beleefdheid zei ik er niks van, al vroeg ik wel aan de chauffeur of hij een raampje van het kleine busje kon openzetten.

Alle ingrediënten voor acute misselijkheid waren aanwezig en ik wist maar net aan kokhalzen en alles wat daarna komt te ontsnappen.

Terug naar het bizarre rijgedrag van onze Cambodjaanse vriend achter het stuur. Ik heb het in Cambodja al vaker meegemaakt. Je vertrouwt dan maar ‘gewoon’ op de ervaring van de chauffeur en kunt beter niet meekijken wat er allemaal gebeurt.

En dus deed ik mijn ogen dicht en dwaalden mijn gedachten langzaam af…

Na mijn wilde avonturen in het Kep National Park, het teleurstellende Rabbit Island en met het beton van Sihanoukville in het vooruitzicht, kon ik nauwelijks geloven dat ik morgen op een tropisch paradijs zou zitten. Ik ging namelijk naar Koh Rong Samloem, volgens velen hét droomeiland van Cambodja.

Nadat ik de weken voor m’n bezoek aan Cambodja al flink wat paradijselijke plekken had gezien, met Koh Kradan in Thailand als absolute hoogtepunt, was ik benieuwd of ik wederom zo’n wow-gevoel zou krijgen.

Het bekendere broertje Koh Rong leek me niks, omdat andere backpackers me vertelden dat het daar vooral feesten en zuipen geblazen is. Leuk voor een avondje misschien, maar het gemoedelijkere Koh Rong Samloem paste voor m’n gevoel veel beter bij me. En dus besloot ik daarheen te reizen.

Hippies, witte zandstranden, turquoise water, een levendige onderwaterwereld en zelfs lichtgevend plankton; het waren allemaal dingen die ik kon verwachten. En dat niet alleen, er reden (en rijden 🙂 ) ook geen scooters en auto’s. De perfecte bestemming om te ontsnappen aan het hectische en geruïneerde Sihanoukville dus!

Rond halfvier stapte ik op de speedboot bij de Serendipity Pier in Sihanoukville en even later kwam ik aan…

En eerlijk: ik moet je zeggen dat het me in het begin best wel tegenviel. Ik belandde in een behoorlijke bende, en in plaats van stilte werd ik getrakteerd op het indringende geluid van constructiewerkzaamheden.

Maar daarna werd alles anders.

In dit artikel vertel ik je alles over m’n avonturen op Koh Rong Samloem en zal ik je persoonlijke tips geven. Ik heb de gids geüpdatet met de laatste info, ik ken namelijk een meisje uit Zweden dat al jaren op het eiland woont en me op de hoogte houdt van de veranderingen. En die zijn er de laatste jaren zeker geweest. Uiteraard door het hele corona-gebeuren, maar ook door de technologische vooruitgang. Zo was er in 2018 geen wifi en amper elektriciteit. Vandaag is alles anders.

Ze zei net nog tegen me: “Er zijn veel zaken failliet gegaan en nieuwe voor in de plaats gekomen, het is een totaal andere plek dan voor corona.”

Anyway, ben jij van plan om het mooie Koh Rong Samloem te bezoeken en zoek je inspiratie, bezienswaardigheden, de mooiste stranden, accommodaties, eetzaakjes en allerlei andere tips? Lees dan zeker eventjes verder.

Koh Rong Samloem of Sanloem?

Hoe heet het eiland nou eigenlijk echt? De ene keer lees je ‘Koh Rong Samloem’, terwijl je net zo vaak ‘Koh Rong Sanloem’ ziet staan. En dan zijn er nog talloze varianten te noemen.

Ik heb het nagevraagd bij verschillende eilandbewoners, alleen een eenduidig antwoord is er niet. Laat ik het maar gewoon bij Koh Rong Samloem houden dan 🙂 . Spreek uit als: ‘Koh Rong Samlam’.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op Koh Rong Samloem

Wat is er te doen op Koh Rong Samloem?

Het zijn met name de stranden, kajakken, snorkelen en hikes door de jungle waarom je naar het eiland komt. Niet zozeer om bezienswaardigheden af te tikken.

Ik vertel je precies hoe ik het ervaren heb. Daarnaast heb ik de zaken die veranderd zijn met de laatste info geüpdatet.

 

M’Pai Bay: gezellig maar zeker geen paradijs

Aangezien ik nog geen accommodatie had geboekt en de boot op verschillende locaties zou stoppen, wist ik niet goed op welk gedeelte van Koh Rong Samloem uit te stappen. Iemand bij de haven vertelde me dat het rond M’Pai Bay gezellig is, daarom werd dit m’n voorlopige keuze.

Als eerste maakte we een stop bij Clear Water Bay, een strand zonder enige accommodatie (update: helaas is dit in 2023 veranderd, hierover verderop meer). Een Franse jongen die ik net had leren kennen, stapte er uit. Even twijfelde ik, omdat het er fantastisch uitzag. Toch bleef ik zitten. Op naar M’Pai Bay.

Een kwartier later kwam ik aan bij M’Pai Bay, de village van het eiland en daarmee het gedeelte waar de locals leven.

Echter, in plaats van Clear Water Bay bleek het hier helemaal geen paradijs te zijn. Honderden cementzakken op de pier en m’n oren deden pijn van de constructiegeluiden. Boren, zagen, hameren.

Aankomst in M’Pai Bay

Ja, het was letterlijk even slikken.

Hoe verder ik het dorpje inliep, hoe meer bouwputten ik tegenkwam. De enige gedachte die in me opkwam, was om zo snel mogelijk weg te komen van deze plek. Een bouwput in Zuidoost-Azië betekent doorgaans namelijk onder meer in de vroege ochtend gewekt worden, door indringende geluiden van slijptollen en boormachines.

Ik heb mezelf alleen verrast. Hoe langer ik in M’Pai Bay bleef, hoe meer ik het naar m’n zin kreeg. Oké, het aanblik was niet bepaald mooi. Maar de constructieoverlast viel eigenlijk best mee.

Bovendien vertelde iemand me dat het veelal om nieuwe huizen voor de lokale bewoners gaat. Bewoners die voorheen in woningen, staande op houten palen, in het water leefden. Dus het gaat hier niet om hotels en dergelijke. Dat zet alles toch weer in een ander perspectief.

Koh-Rong-Samloem-constructie
Een van de vele huizen in opbouw

Wat het dorpje prettig maakt, zijn de vele backpackers, locals en de gezellige eetgelegenheden bij het water. Met name dit tentje genaamd Lisa, wat grotendeels wordt gerund door een meisje van 13 (toen ik er in 2018 was dus):

Toch Ice Cream Koh Rong Samloem
De beste plek om te eten in M’Pai Bay tijdens mijn verblijf

Heel bijzonder om te zien hoe bevlogen zij de hele dag aan het werk is. Geen gemaakte glimlach of grapjes, nee alles aan haar is authentiek. En ik heb goed nieuws, want het eettentje is er nog steeds en wordt nog altijd door Lisa en haar familie gerund 🙂 .

Nu ik dit artikel in 2023 heb geüpdatet, kan ik je overigens zeggen dat de constructiewerkzaamheden helemaal klaar zijn. Het is daarom een stuk fijner geworden om in M’Pai Bay te verblijven en een geliefde spot onder backpackers.

 

Door de jungle naar Clear Water Bay

Ik had gehoord dat je via een trekking door de jungle bij Clear Water Bay kan uitkomen. Inderdaad, het strand waarover ik eerder al sprak. Volgens velen een van de mooiere plekken van Koh Rong Samloem. Een mening die ik later zou delen.

Bij het laatste guesthouse in M’Pai Bay vroeg ik de weg. En die is nogal avontuurlijk: deels door het water, waarbij op een bepaald punt een bordje te zien zou moeten zijn met daarop iets in de trant van: ‘Driftwood Path’.

Al vrij snel kwam ik op Eco Sea Beach, genoemd naar de gelijknamige accommodatie die er te vinden is. Wat een verademing vergeleken met het constructiegeweld in het dorp zeg. Het vette is hier de ongereptheid. Zo staat het er vol met bomen. Dit is het moment waarop mijn gedachte om het eiland al binnen een dag te verlaten volledig omsloeg.

Het verwilderde Eco Sea Beach
M'Pai-Bay-Beach-3
Het uitzicht op Koh Koun

Eenmaal in het water, met mijn hardloopschoenen, sokken en telefoon in m’n handen, kwam ik twee Duitsers tegen: Dominik en Catherine. Hij een boomstam van 1,98 meter. Zij een wit sprietje, van een centimeter of 35 kleiner. Ik was benieuwd of ze toevallig de jungleroute hadden afgelegd waar ik naar op zoek was. Ze wisten er alleen niets vanaf en besloten om me die kant op te volgen.

In het begin dacht ik: oh nee, ik heb weinig zin in een stel aan m’n zijde. Het bleken echter een van de leukste personen die ik tijdens m’n reis heb ontmoet. Zo zie je maar weer.

De prachtige omgeving met helder water, rotsblokken en bomen

Uiteindelijk is er inderdaad een bordje en klommen we via de rotsen naar de hoger liggende jungle. Onderweg kwamen we diverse toeristen tegen die vrijwel allemaal verkeerde informatie gaven over de nog af te leggen afstand. Een iemand maakte het helemaal bont: hij beweerde dat er nog 5 minuten te gaan was, terwijl het in werkelijkheid 30 minuten bleek te zijn. Toen verderop iemand zei dat we er bijna waren, wisten we dan ook niet of we dit moesten geloven.

Maar ach, wat boeide het ook eigenlijk. Een beetje inspanning leveren om ergens te komen, vind ik altijd wel lekker. En wanneer je dan regelmatig dit soort uitzichten hebt, hoor je mij niet klagen:

Driftwood-Trail-viewpoint
Viewpoint op de weg richting Clear Water Bay
Jungle-Koh-Rong-Samloem
Dwars door de jungle naar Clear Water Bay

Na een wandeling die langer duurde dan verwacht -ik denk een dik half uur door alleen de jungle-, kwamen we aan bij Clear Water Bay. En WOW, wat is dit een werkelijk prachtige plek zeg!

Check zelf de foto’s:

Koh-Rong-Samloem-Clearwater-Bay-1
Toen we aankwamen op Clear Water Bay

De reden waarom dit strand ‘Clear Water Bay’ heet

Op dit strand is helemaal niets of niemand te bekennen. Voorheen had je hier het levendige Driftwood Hostel, waar je bijvoorbeeld in een hangmat of tentje kon overnachten.

Wat vandaag de dag over is, is enkel en alleen die paradijselijke plek. En, heb je je eigen kampeerspullen bij je, dan zou ik het wel weten 🙂 .

Voor shops en goedkope eettentjes zal je echter toch naar M’Pai Bay moeten gaan. Er is hier namelijk niets in de buurt om spullen te kopen.

Toch is er een dikke ‘maar’…

Op diverse megaborden valt te lezen dat Clear Water Bay, en ook een deel van Eco Sea Beach, geleased zijn door Chinese investeerders.

Koh-Rong-Samloem-in-Chinese-handen
China takes over… Ja, ook hier dus

Waar hebben we dit eerder gezien? Inderdaad: Sihanoukville. Mijn vraag is: hoe ziet Koh Rong Samloem er over een paar jaar uit?

Nou, dat antwoord heb ik in 2023 voor je.

Ze zijn er helaas maar waar een reusachtig resort aan het bouwen waardoor de natuurlijke setting totaal verwoest dreigt te worden. Waar hebben we constructie als deze eerder gezien (tip: het plaatsje wordt ook wel ‘Chinaville’ genoemd’)? Zonde 🙁 .

 

Kajakken naar Sunset Beach

Die avond ben ik een Chinees meisje -Yan- tegenkomen en ik stelde voor om de dag erop te gaan kajakken, naar andere gedeeltes van het eiland. Snorkelmaskers mee en op avontuur.

We gingen ervoor.

Aan het uiteinde van M’Pai Bay konden we bij Harmony Bungalow een kajak huren voor $12 per dag. Best prijzig als je het mij vraagt, maar het bleek lokaal toch echt de goedkoopste optie.

Koh-Rong-Samloem-hond
Net voordat ik het water inliep, zag ik deze hond, die er wel heel erg relaxed bijlag 🙂

We sprongen in de kajak en besloten om via het noorden naar de westkant van Koh Rong Samloem te peddelen, richting Sunset Beach en het daaraan grenzende Lazy Beach.

Het zou nogal een heftige expeditie te worden. De tocht duurde namelijk zo’n 2 uur, en ik kan je zeggen dat dit al kajakkend behoorlijk lang is. Yan werd zelfs zeeziek en is bij aankomst op het strand onder een boom gaan liggen. Gelukkig hadden we bananen bij die ons van de broodnodige energie konden voorzien. En flessen water voor verkoeling.

Tijdens het kajakken zijn we meerdere keren in het water gedoken om te snorkelen. Met name bij de rotsen was dit de moeite waard. We werden tevens een uur lang gevolgd door een nieuwsgierige reiger.

Koh-Rong-Samloem-kajakken

Telkens wanneer we een rots voorbijgingen, hoopten we op een zichtbaar wordend strand. Toen we op Google Maps keken, bleken we alleen nog een behoorlijk eind voor de boeg te hebben, gezien het feit dat we pas halverwege waren.

De enige mogelijkheid?

Verstand op nul en peddelen.

En daar was ze dan, in de verte zagen we een lange zandstrook. Sunset Beach was in zicht!

Wat een opluchting.

Weer zo’n prachtig strand met helder water. Nauwelijks mensen te bekennen. Hier en daar wat accommodaties en eettentjes. Heerlijk.

Het laidback-strand Sunset Beach – in de verte zie je onze kajak

Tegen de tijd dat Yan opgeknapt was, zijn we via de junge doorgegaan naar Saracan Bay. Misschien wel de bekendste plek op Koh Rong Samloem.

 

De trail naar het populaire Saracen Bay

Het leuke aan Koh Rong Samloem is dat er diverse junglepaden liggen, die je van strand naar strand leiden. Zo ook tussen Sunset Beach en Saracen Bay.

Koh-Rong-Samloem-van-Sunset-Beach-naar-Saracen-Bay
Een nogal opvallend bordje

Nadeel: ik had geen schoenen of slippers bij me. Of is dit eigenlijk een voordeel? Je hoort wel eens dat lopen op blote voeten gezond is hè.

Na een redelijke klim in het begin, was het eigenlijk goed te doen. Op enkele hobbelige stukken vol met kleine steentjes na dan. Een klein half uur later kwam het ultra-heldere water van Saracen Bay in zicht:

Sorry hoor, maar is dit echt? Ja dat is het.

Wat me verder opviel, was de immens witte kleur van het zand op het giga-strand van Saracan Bay. Het witste wat ik op het hele eiland gezien heb.

Echter, Saracan Bay is behoorlijk volgebouwd met resorts, guesthouses, restaurants en bars. Prima voor de gezelligheid hoor, al ontbreekt de idyllische sfeer, zoals bij Clear Water Bay en Sunset Beach, wat mij betreft. Daar is het er simpelweg te ontwikkeld voor. Bovendien is het er erg prijzig. Voor een fried rice betaal je al snel 6 dollar of meer. Ter vergelijk: in M’Pai Bay 2 dollar.

Later die middag kwamen we terug op Sunset Beach. Ik vroeg aan een Engelse guesthouse-eigenaresse of er hier ergens goede snorkelplekken zijn. “Aan de uiteindes van het strand,” zo gaf ze aan. Dit viel behoorlijk tegen. Weinig tot niets te zien. Nu moet ik zeggen dat we niet al te lang konden gaan, aangezien we slechts een kwartier hadden. We moesten namelijk nog terug naar M’Pai Bay kajakken. Een behoorlijke tocht, die we graag in het licht wilden afleggen.

Die tocht duurde overigens anderhalf uur.

De hoogtepunten waren de zonsondergang en de sneaky-kijkende apen op de rotsen.

 

Snorkelen bij The Cliff Hostel

Yan had me verteld over een bijzonder hostel bovenop een heuvel: The Cliff Hostel. Ik ben geen fan van slaapzalen, alleen hoe ze het hier hebben aangepakt, beviel me wel. Geen stapelbedden, maar gewoon eenpersoonsbedden in een open ruimte middenin de jungle.

Het mooie is bovendien dat je via een trap naar beneden kunt lopen, richting de zee. Hier kun je behalve genieten van de zonsondergang tevens het water ingaan om te snorkelen. Langs de rotskant kun je de hele weg onder water afleggen naar M’Pai Bay.

Cliff-Hostel-viewpoint
Hier loop je naar beneden en kun je direct het water ingaan om te snorkelen

Ik was niet altijd even verwonderd over wat ik te zien kreeg. Echter, hoe verder ik bij M’Pai Bay raakte, hoe mooier het werd. Helemaal rondom de mega-rots die net voor de bocht naar het dorp ligt. Daar barstte het van de vissen, maar ook van de gekleurde koralen. En zoveel zee-egels als er hier verstopt zitten, heb ik vrijwel nergens anders meegemaakt.

Overall genomen was het een mooie ervaring, al vond ik het niet overweldigend of zo. Maar ja, ik ben inmiddels misschien wat verwend geraakt op snorkel-gebied. En het is natuurlijk fijn dat je gewoon het water in kunt lopen en niet persé een tour hoeft te doen. Dit is toch allemaal net wat avontuurlijker.

 

Andere dingen om te doen op Koh Rong Samloem

 • Wil je iets goeds doen voor het eiland? Twee keer per week kun je meehelpen om de stranden op te ruimen. Zaterdagochtend om 09.30 kun je je melden bij Beach House en woensdagmiddag om 16.00 uur bij Bong’s Guesthouse & Bar.
 • Het kan zomaar zijn dat je een Cambodjaanse bruiloft kunt bijwonen. Toen ik er was, werd deze gehouden achterin M’Pai Bay Village, waar je de heuvel oploopt.
 • Via Saracan Bay hike je in ongeveer 20 minuten naar Lazy Beach. Wij hebben deze trail helaas niet meer gelopen, omdat het al halfvier was en we uiterlijk om halfvijf in de kajak wilden zitten om te voorkomen dat we in het donker op het water zouden komen te varen. Een andere optie: kajakken vanaf Sunset Beach.
 • In het zuiden is de Koh Rong Samloem Lighthouse die je kunt beklimmen, waarna je een schitterend uitzicht hebt op een deel van Cambodja. Let op: je dient 1 USD betalen om de trap op te mogen. Je loopt er vanaf Saracen Bay naartoe.
 • Wil je glowing plankton zien? Je hoeft hiervoor niet persé een tour te boeken. Tussen M’Pai Bay Village en Eco Sea Beach is een plek waar je terechtkunt. Voor de exacte locatie raad ik je aan om ter plaatse even navraag te doen.
 • Stap op een partyboot met drank, snorkelen en eilandhoppen als centrale thema’s. Ze worden door hostels als Lucky Sun georganiseerd.
 • Loop naar de Freedom Waterfall bij Saracen Bay, maar verwacht er niet teveel van. Enkel in de natte maanden is ‘ie enigszins de moeite waard.
 • Behalve kajakken is ook suppen mogelijk. Je huurt een SUP voor 5 USD tot 7 USD per uur.
 • Wil je duiken in Cambodja? Dan is Koh Rong Samloem een van de beste spots om voor te kiezen. Bubbles Up! Dive Center in M’Pai Bay is een duikschool die goed bekendstaat.

 

Welke plekjes zijn aanraders qua eten en drinken op Koh Rong Samloem?

De aanraders die ik in eerste instantie voor je heb liggen allemaal in of rond M’Pai Bay. Ik sluit af met tips voor andere plekken op het eiland.

Als je voor de lokale ervaring wilt gaan is het al genoemde Lisa Restaurant een leuke plek om een hapje te eten. Ze hebben er trouwens ook erg goede fruitshakes.

Een andere lokale tent is Mom’s Home Cooking. Je eet hier prima local food voor een paar dollar.

Verblijf je in M’Pai Bay en ben je op zoek naar een zaakje om te ontbijten? Ga dan naar Seapony Cafe. Ze hebben onder meer heerlijke smoothie bowls en echte espresso, iets wat niet zo eenvoudig te vinden is op Koh Rong Samloem.

Een andere spot om te chillen is Wine at Mine. En dat kun je er doen met een wijntje en pittige kaas. Zoiets verwacht je toch niet op een afgelegen eiland?

Over onverwachts gesproken, bij PIZZA NO.9 maken ze verse pizza’s. Zeker proberen!

Qua bars is Bong’s Guesthouse & Bar de place to be voor backpackers in M’Pai Bay.

Als je buiten M’Pai Bay nog goede eettentjes of strandbars zoekt, check dan de Beach Bar (Lazy Beach), Bamboo Jam (Saracen Bay), het Samloem Laguna Restaurant (Saracen Bay) en Art’s House Sky Bar (Sandy Beach) voor superlekkere seafood. Voor een feestje is het Mad Monkey Hostel tussen Saracen Bay en Clear Water Bay de plek waar je een keer geweest moet zijn.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Koh Rong Samloem?

Lokale vissers op Sunset Beach brengen hun vangsten naar een restaurant

Zelf ben ik er 7 nachtjes geweest en heb zo in alle rust het eiland kunnen verkennen.

Ik zou zeggen dat 6 volle dagen ideaal is, maar als je die tijd niet hebt je tenminste 3 volle dagen moet uittrekken voor je bezoek aan Koh Rong Samloem.

 

Hoe groot is Koh Rong Samloem?

Met een lengte van 9 kilometer en een maximale breedte van 4 kilometer is Koh Rong Samloem lekker compact. In totaal heeft het eiland een oppervlakte van 24,5 km².

Vanaf Saracen Bay kun je vrijwel iedere spot op het eiland binnen 1,5 uur bereiken. Te voet welteverstaan 🙂 .

 

Waar op Koh Rong Samloem raad ik je aan om te overnachten?

The-Cliff-Hostel-Koh-Rong-Samloem
The Cliff Hostel: een open ruimte middenin de jungle

De eerste keuze die mensen moeten maken is: verblijf ik op M’Pai Bay of op Saracen Bay? Dit zijn namelijk de plekken op het eiland met de meeste accommodaties. Om je te helpen met je beslissing beschrijf ik hieronder kort wat je per plek kunt verwachten.

M’Pai Bay is waar de locals wonen en het dorpje met een fijne backpackvibe en relatief goedkope eetzaakjes en slaapplekken. Verder vind je hier ’s avonds leuke feestjes bij de diverse hippiebars. De enige twee nadelen die ik kan bedenken is dat het ietwat afgelegen ligt van de rest van het eiland plus dat het strand er niet geweldig is. Mooie stranden liggen echter op loopafstand, zoals ik in het gedeelte over de activiteiten en bezienswaardigheden op het eiland heb beschreven.

En dan Saracen Bay. Dit zou ik meer de typische vakantiebestemming van Koh Rong Samloem willen noemen. Hier vind je resorts, een fabelachtig wit strand en een aantal leuke hikes om te doen. De eetzaken zijn er, zeker voor Zuidoost-Aziatische begrippen, erg duur. Reken op 5 tot 12 USD per gerecht en een drankje.

Dat gezegd hebbende, begin ik hieronder met de accommodatietips.

Allereerst noem ik een paar fijne slaapplekken in M’Pai Bay. Als solobackpacker die naar een rustige omgeving op zoek is, raad ik je absoluut het eerder besproken Cliff Hostel aan. Drink daar ook een ijskoud biertje, terwijl je uitkijkt op zee en de ondergaande zon. Een andere aanrader qua hostels is CocoHuts. Twee leuke guesthouses zijn DAHLIA en Beach House Cambodia. Bij DAHLIA heb je bovendien een hele gave gin-bar.

In Saracen Bay is Onederz een tof hostel. Of verblijf in een strandhut bij het populaire Bamboo Jam. Hele comfortabele kamers heb je bij Island Center Point. Een van de luxere accommodaties op Koh Rong Samloem is La Passion by Achariyak.

Slaap je liever op Lazy Beach? Dan is het gelijknamige Lazy Beach Resort met hun sfeervolle bungalows een absolute aanrader.

Tot slot is Robinson Bungalows op Sunset Beach de ideale plek om te detoxen van de moderne wereld. Je hebt er tevens goede snorkelspots voor het resort liggen. Een andere tip die ik hier voor je heb is slapen in een tipi bij Sleeping Trees. Zo krijg je echt het gevoel even helemaal weg te zijn.

 

Is er Wi-Fi op Koh Rong Samloem?

M'Pai-Bay-Beach-schommel
En uiteraard mag de Instragrammable strandschommel ook op Koh Rong Samloem niet ontbreken

Nog niet zo lang geleden was er geen wifi op Koh Rong Samloem en maakte men er gebruik van mobiele hot-spots. Tegenwoordig, anno 2023, hebben de meeste accommodaties en restaurants echter gewoon wifi beschikbaar en hoef je je over internet dus geen zorgen meer te maken. Nee, het is niet altijd even stabiel en niet ultrasnel, maar hey, je zit op een afgelegen eiland hè 😉 .

Ben je bijvoorbeeld een digital nomad en wil je zeker zijn snel internet, schaf dan een simkaart aan van Smart, Cellcard of Metfone. Je koopt die op het vasteland of bij een van de minimarkten op het eiland, al ben je in het laatste geval ietsje duurder uit.

 

Kun je pinnen op Koh Rong Samloem?

Nee. Zorg daarom dat je voldoende cash meeneemt vanuit Sihanoukville.

Bij sommige resorts kun je trouwens wel geld opnemen met je creditcard, al betaal je dan zomaar 10%.

 

Is Koh Rong Samloem duur?

Ik vond Saracen Bay eerlijk gezegd erg prijzig voor Cambodjaanse begrippen. In 2023 moet je niet schrikken als je 10 USD of meer voor een hapje en een drankje betaalt. De 1-euro-maaltijden zoals je die in Thailand bij streetfoodkraampjes vindt kun je hier vergeten.

Desalniettemin heb je in M’Pai Bay best wat lokale tentjes die goed eten voor 2 USD tot 3 USD aanbieden. Fruitshakes kosten meestal 1 USD.

Qua overnachten valt het op zich wel mee, zo heb je hostels onder de 10 euro per nacht en eenvoudige hutjes voor 10 euro of net ietsje meer.

 

Wat is de beste reistijd voor Koh Rong Samloem?

Saracen Bay 🙂

Koh Rong Samloem kent twee seizoenen: droog en nat. De beste reisperiode is van oktober tot en met maart, omdat het dan niet te benauwd is, de temperaturen niet té hoog zijn en het doorgaans lekker zonnig is.

In april en mei wordt het normaal gesproken het warmst.

Het regenseizoen loopt van half april tot en met september. Dit hoeft echter geen probleem te vormen, aangezien de meeste regen normaal gesproken ’s nachts valt. Een ander voordeel is dat het in deze maanden een stuk rustiger is op het eiland en de accommodatieprijzen lager liggen. Wel zien de stranden er in die periode minder perfect uit, omdat het simpelweg vaker bewolkt is.

Zelf was ik er in januari en heb iedere dag goed weer gehad. Op de dag van vertrek na dan, toen het ineens begon te stormen. Daarover vertel ik je verderop meer, in het stukje over de misselijkmakende bootreis terug naar Sihanoukville 😉 .

 

Nog enkele tips voor Koh Rong Samloem

 • Snorkelmaskers zijn te huur voor 1 USD. Ik heb er een gehuurd bij The Cliff Hostel.
 • Er is een strand waarop militairen wonen: Military Beach. Na de Khmer Rouge verdedigden Cambodjaanse soldaten Koh Rong Samloem tegen overname door Vietnam. Het aanwezige kanon is daar het nog altijd levende bewijs van.
 • Als je de jungletrekking doet van M’Pai Bay, let dan goed op. Je hebt grote kans om apen te zien. Nog wat: de koningscobra leeft er ook. Niet dat ik deze gezien heb hoor, maar toch…
 • Tegenwoordig is er op de meeste plekken 24 uur elektriciteit op Koh Rong Samloem. Men maakt gebruik van generatoren en tegenwoordig ook zonne-energie.
 • Wil je je kleren laten wassen? Doe dit dan niet op Saracen Bay, je betaalt daar zomaar 2,50 USD per kilo. In M’Pai Bay heb je plekken die het voor 1 USD per kilo doen.
 • De meeste faciliteiten en de beste prijzen vind je in M’Pai Bay. Het is misschien niet de meest paradijselijke spot, maar ik vond het een fijne plek om als uitvalsbasis te gebruiken.

 

Van Koh Rong Samloem naar Sihanoukville: een heftige boottocht

Na 7 nachten op dit prachtige eiland te zijn geweest, besloot ik om weer terug naar Sihanoukville te gaan. Het was alleen niet zo makkelijk als ik dacht. Het waaide hevig waardoor er geen boten gingen. Aan het eind van de middag, toen de storm wat was gaan liggen, kwam er dan toch een aanvaren om iedereen op te pikken.

De boot zat echt zo vol dat ik en een aantal andere mensen er nog maar net in konden. Zitten was geen optie, enkel staan op de open achterkant. Opschuimende golven sloegen naar binnen en sommige mensen kegelden bijna van het dek af. Een Aziatische man zat er vreemd genoeg heel ontspannen bij, al was ‘ie compleet doorweekt.

Even laten kon ik binnen gaan zitten.

Van Koh Rong Samloem naar Sihanoukville
Eindelijk zitten – al was soms dat ook nog een hele opgave

Een medewerker liep langs met kotszakjes, waarvan ik er geen nodig zou hebben. De boot ging van links naar rechts en we maakten vaak behoorlijk harde klappen, aangezien we nagenoeg loodrecht op het water -wat dan als steen voelt- neerkwamen.

Ja, dit was een behoorlijk heftige tocht.

 

Hoe kom je op Koh Rong Samloem?

Clear Water Bay, mijn favoriete strand op Koh Rong Samloem – helaas zijn ze er vandaag de dag flink aan het bouwen

Vanaf de Serendipity Pier in Sihanoukville vertrekken meerdere keren per dag verschillende boten naar Koh Rong Samloem. De reistijd is maximaal 1,5 uur, afhankelijk van het aantal stops. Meestal zal het een uurtje duren.

Zorg dat je voorafgaand weet op welk gedeelte van het eiland je verblijft, zodat je uitstapt op de dichtstbijzijnde haven. Je hebt de keuze uit M’Pai Bay, EcoSea en Saracen Bay. Let er in het geval van Saracan Bay op dat er twee havens zijn: de North Pier (Orchid Pier) en de South Pier (Paradise Pier).

Ik ben gegaan met Speed Ferry Cambodia. Tot mijn verbazing was de prijs bij het reisbureautje (Anna Tours & Travel) waar ik had geboekt lager dan bij de aanbieder zelf. Namelijk 20 USD in plaats van 22 USD voor een retour. En daar zat nog een pick-up bij m’n guesthouse bij ook.

Wil je van Koh Rong naar Koh Rong Samloem reizen? Met een afstand van slechts 6 kilometer is dit een eitje. Je vertrekt vanaf de Koh Toch Pier en je bent maximaal een half uur onderweg.

Tickets kun je online, bij de haven of bij een reisbureau halen.

Ik heb trouwens een dag van te voren geboekt en ben er vanuit Kep, dat ik na het sfeervolle Kampot bezocht, direct naartoe gereisd. Op de dag zelf boeken zal normaal gesproken ook moeten lukken.

Haal het maximale uit je reis door Cambodja

Ga jij backpacken in Cambodja? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Cambodja halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Cambodja en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Eveline

  Heee! Wat ontzettend leuk om jouw blog te lezen, ik ga jouw tips zeker gebruiken.
  Alleen waar kan ik dat eettentje vinden waar je het over had, ik heb het nog niet kunnen vinden namelijk

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Eveline,

   Sorry dat ik niet eerder bij je ben teruggekomen, maar ik was druk onderweg in Nieuw-Zeeland…

   Het eetzaakje vind je direct links van de pier bij M’Pai Bay, te herkennen aan de rode kussens op de stoelen buiten.

   Hopelijk heb je er nog wat aan!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw