14 typische dingen uit Thailand die je misschien wel herkent

Thailand is hét land voor backpackers en de kans is groot dat je er al een keer geweest bent. Onlangs was ik er ook weer, om precies te zijn 2 volle maanden. Heerlijk vind ik het er, met name op de eilanden.

In al die jaren waarin ik door Thailand heb gereisd ben ik behalve mooie plekjes, lekker eten en leuke mensen eigenlijk ben ik best wel wat dingen tegengekomen waarvan ik denk: ja, dit is nou echt Thailand. En juist over deze dingen ga ik het met je hebben.

Hier komen ze…

 

1. De beroemde tosti hamkaas van de 7-Eleven

De hamkaas-tosti van de 7-Eleven, de bekendste convenience store in Thailand, is de laatste jaren een begrip geworden onder backpackers. Veel mensen snakken naar een snack zoals deze na al het Thaise eten.

Als jij ooit in Thailand geweest bent, kan deze lekkere hap je bijna niet ontgaan zijn 😉 .

 

2. Bestel espresso met ijs en je wordt vreemd aangekeken

Espresso met ijs – euhm, nee toch niet

IJskoffie, ik vind het altijd heerlijk als ik in het warme Azië ga backpacken. In Thailand kan je ook in de 7-Eleven terecht voor goede ijskoffie, maar ijsespresso heeft men nog nooit van gehoord. Bestel je dit, dan krijg je de vraag: “Iced americano?” Vervolgens leg je uit wat espresso is -americano zonder water dus-. Best apart, want als je warme espresso bestelt, begrijpen ze het wel.

Maar nu komt het…

Zeg je “without milk” en “without sugar” dan zullen ze je in eerste instantie aankijken of je gek bent. Espresso -en ook koffie- zonder melk is onder de Thai namelijk niet echt iets bekends. Echter, als je duidelijk bent dat je er niks in wilt, krijg je uiteindelijk waar je voor kwam 😉 .

 

3. Copyright hebben ze nog nooit van gehoord

Bekijk een willekeurige menukaart bij een eettentje en je ziet veelal perfecte foto’s die zo van Google af zijn gehaald. En niet alleen op de menukaarten trouwens, ook op de infoborden die voor de eetzaakjes staan.

Ik vind dit dus wel grappig, dat ze zich niet van copyright bewust zijn of het ze simpelweg niet boeit. Zou je zoiets in Nederland doen, dan heb je waarschijnlijk binnen de kortste keren een claim aan je broek hangen. Maar ja, in Thailand kan en mag alles hè 😉 ?

 

4. Ze frituren eieren

Best lekker zo’n eitje – maar wel vet!

Fried rice met een gebakken eitje bovenop, een simpel gerecht maar oh zo lekker. Als je het mij vraagt tenminste.

Echter, wees voorbereid op een behoorlijk vet spiegelei. Bij de meeste (lokale) restaurants gooit men het ei namelijk in een pan vol met olie, waardoor het ei min of meer gefrituurd wordt.

 

5. ‘Prik nam pla’

Wanneer ik het toch over eten heb, dan nog even het volgende. Vaak staan op de tafel een aantal bakjes met kruiden en vissaus die je met je gerecht kunt mixen. Ikzelf ben fan van de vissaus gemixt met fijngesneden knoflook en pepertjes.

De naam ervan is ‘prik nam pla’, hiermee maak je rijst- en noedelgerechten helemaal af (en extra pittig :D).

Indien dit mengsel er niet staat, vraag er dan naar, zeker als je van pittig houdt wil je dit niet gemist hebben!

 

6. Pad thai, en de dag dat het je neus uitkomt

Pad thai, het is zo’n beetje het bekendste gerecht voor de nieuwe toerist die naar Thailand komt.

Het bestaat uit gewokte noedels, knapperige taugé, fijngesneden stukjes wortel, lente-uit en vissaus. Gebroken stukjes rauwe pinda en vers limoensap maken het helemaal af.

Ook ik vond het altijd superlekker, en nog steeds wel hoor.

Maar…

Wanneer je langer in Thailand bent en het al tig keer ophebt, komt die ene dag waarop je geen pad thai meer kunt luchten of zien haha.

 

7. Overal honden, soms zelfs slapend in de supermarkt

Geweldig toch?

Honden en Thailand, het combi die voor elkaar gemaakt lijkt. Je ziet ze werkelijk overal; liggend langs de straatkant, rennend achter een scooter aan, lopend over de weg en zelfs slapend in de 7-Eleven.

Zo zag ik op Koh Phangan twee honden voor de vriezer met ijsjes slapen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was haha.

Geweldig toch dat dit kan?

 

8. De deur die alleen met een flinke klap kan worden dichtgetrokken

Deze zal niet direct een lampje doen branden als je in een hotel verblijft, maar in een guesthouse is de kans groot dat je deze deur leert kennen. En dan vooral wanneer je wilt slapen.

Je doet deze deur aan de binnenkant dicht door op de knop die op de ronde klink zit te klikken, en vervolgens trek je ‘m dicht. Vaker niet dan wel is een flinke ruk nodig om de deur te sluiten, wat een klap van jewelste geeft. Het kan je behoorlijk uit je slaap houden, zeker als het de hele nacht doorgaat. Ik spreek uit ervaring!

 

9. Of course, de ‘bum gun’

Je beste vriend op de Thaise wc

In de Thaise toiletten hangen zogeheten bum guns, zoals backpackers ze veelal noemen. Ze dienen als bidetdouche, waardoor je geen wc-papier nodig hebt om ‘de boel’ schoon te maken.

Veel hygiënischer dan wc-papier en het geeft je bovendien een schoner gevoel. Ja, ik geef toe, het is effe wennen als je dit ding voor de eerste keer gebruikt, maar daarna ben je om. Wedden?

Je komt ze trouwens in alle landen rond Thailand tegen. Zo ook in Vietnam. En niet iedereen begrijpt de functie ervan, deze jongen verbleef in Hanoi en dacht dat het een normale douche was 😀 .

 

10. De f*cking muggen!

Ja shit zeg, de muggen zijn in Thailand echt genadeloos en met name op de eilanden en in de binnenlanden. Ik weet nog goed dat ik ging sporten, zo rond halfvijf in de middag. Het schemeren was nog niet eens begonnen en ze verschenen al. Als ik even te lang stilstond, kwamen ze in zwermen op mijn voeten af.

Pikzwart zijn ze, en ze prikken je helemaal lek. Muggenspul is daarom echt een must.

 

11. Hanen in een kooi of apen aan een touwtje

Tja…

Dieren, tja…

Soms zie je dingen waarbij je denkt: waarom? Bijvoorbeeld apen of katten aan een touwtje of hanen in een kleine kooi waarin ze niet of nauwelijks kunnen bewegen. Telkens als ik zoiets zie heb ik de neiging om ze te bevrijden. Maar ja, ik ben natuurlijk niet de eigenaar.

Wel realiseer ik me goed dat oordelen nooit goed is. Wij doen ook zat dingen fout als het om dieren gaat namelijk. De megastallen die we hebben, koeien die nooit buiten komen, plofkippen enzovoorts.

Een oordeel is soms snel geveld, alleen lang niet altijd terecht. Soms is het goed om je dat eventjes te realiseren. Al blijft het natuurlijk wel sneu om zoiets te zien.

 

12. Cannabis is gelegaliseerd, en dat is te merken

Een reggae-bar op Haad Yuan Beach in Koh Phangan

Sinds juni 2022 heeft men in Thailand het gebruik van cannabis onder bepaalde voorwaarden gelegaliseerd. En dat is goed te merken, want op een eiland als Koh Phangan barst het van de cannabis-zaakjes zoals reggae-bars waar ze van alles en nog wat verkopen. En niet alleen cannabis trouwens 😉 .

 

13. Aan het eind van de middag gaat de fik erin

Ben je op een van de eilanden of ergens in het binnenland, dan zal het je opvallen dat mensen -en met name boeren- aan het eind van de middag hun afval in de hens steken. Hout, plastic, huishoudelijk materiaal; je kunt aan alles denken. Rijdend op je scooter ruik je het vrijwel overal.

Men doet dit simpelweg omdat er geen andere manieren zijn om van het afval af te komen. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om verbranding te ontmoedigen en afval te scheiden en op te laten halen. Zo’n initiatief is bijvoorbeeld Trash Hero.

 

14. Loterij-verkopers op iedere hoek van de straat

Lot-verkopers, je ziet ze overal in Thailand

Of je nou door Bangkok, Krabi Town, de straten van Phuket of Chiang Mai wandelt, het zal je opvallen dat er op veel plekken mensen -vaak vrouwtjes- loten verkopen. Ze horen bij de Thai Lottery en de Thai houdt ervan.

 

Ik ben benieuwd, herken jij ze? Of heb je toevoegingen? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw