Lampang: alles wat je wilt weten over dit onontdekte stukje Thailand

Als je denkt dat je met Pai en Chiang Rai alle mooie plekjes rond Chiang Mai wel gezien hebt, heb je het goed mis. Op ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van de stad ligt namelijk Lampang, een onontdekte Thaise parel. Lampang is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de enige stad in het land waar men nog met paard en wagen rijdt.

Ze wordt door de Thai daarom ook wel ‘Meuang Rot Maa’, oftewel ‘paardenkar-stad’, genoemd. Behalve gebruik te maken van paard en wagen, kun je op diverse plekken in de stad motoren huren. Duh, je bent natuurlijk wel in Thailand hè 😉 .

Wat hier verder opvalt? De traditionele teakhouten huisjes die je in het centrum en de buitenwijken ziet.

Het landschap rond Lampang wordt gedomineerd door bergen en veel groen en op grote hoogte staan de magische pagodes van Wat Chalermprakiat op je te wachten.

Wanneer je op zoek bent naar een stukje onontdekt Thailand dan is dit de perfecte bestemming om op je lijstje te zetten.

Reis jij binnenkort naar Lampang? Lees dan deze gids met alle bezienswaardigheden en allerlei handige tips door.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Lampang

Wat is er te doen in Lampang en omgeving? Welke bezienswaardigheden zijn er om te bekijken? Je leest het hieronder.

 

De Kad Kongta Night Market

Zoals bijna ieder Thais stadje is er ook in Lampang een night market: de Kad Kongta Night Market. Deze leuke avondmarkt wordt op zaterdag en zondag tussen 17.00 uur en 21.00 uur in het centrum gehouden.

En als je op de toeristische night market in Chiang Mai bent geweest, zal deze markt aanvoelen als een ware verademing. De straat staat ’s avonds vol met kraampjes waar locals heerlijke streetfood voor je klaarmaken. Aan de straatkanten zie je oude teakhouten woningen, ze werden ooit bewoond door verkopers uit China en Myanmar.

 

Wat Chalermprakiat

De ‘wolkentempel’ Wat Chalermprakiat is een plek die je gezien moet hebben. Dit is het figuurlijke en letterlijke hoogtepunt van de Lampang-regio. Je staat hier, zoals de naam al zegt, boven de wolken en hebt er een prachtig panoramisch uitzicht.

En kijk zelf naar de foto hierboven, ziet het er niet sprookjesachtig uit?

Wees trouwens wel voorbereid op een klein avontuurtje, want je komt er niet zomaar. Leuk is om een scooter te huren en er zelf heen te karren. Dit duurt een dik uur als je vanuit Lampang vertrekt. Bij de parkeerplaats spring je in een pick-up die je naar het startpunt van de klim brengt. Je loopt zo’n 800 treden omhoog, en een minuut of twintig later ben je boven.

 

Wat Kaew Don Tao Suchadaram

Wat Kaew Don Tao Suchadaram is een tempel met op z’n zachtst gezegd een vrij moeilijke naam. Voor ons Nederlanders in ieder geval 😉 .

De gouden ‘chedi’ van liefst 50 meter hoog is schitterend en werd in de 14e of de 15e eeuw gebouwd, bovenop de overblijfselen van een andere tempel. Toentertijd was het tevens de thuisbasis voor de beroemde Smaragdgroene Boeddha, die na 34 jaar werd overgeplaatst naar een andere tempel.

 

De Chao Ya Suta Stupa

Deze ruïnes dienden ooit als ingang voor de Wak Kak Kaeo-tempel en liggen even buiten het centrum van Lampang. De bouwstijl doet een beetje denken aan de tempels die je in Angkor Wat ziet.

 

Wat Phra That Doi Phra Chan

Wat Phrathat Doi Phra Chan -alweer zo’n uitdagende naam om uit te spreken- is gelegen op de Doi Phra Chan-berg, op zo’n 24 kilometer van het centrum van Lampang.

Boven kijk je uit op het adembenemende landschap van Amphoe Mae Tha. Naast de fonkelend gouden torens, muurschilderingen en vele versiersels is hier een elegante Boeddha in Japanse stijl te bewonderen.

’s Ochtends vroeg is het er trouwens op z’n mooist, er hangt dan namelijk een zee van mist over het landschap.

 

Andere tempels

Lampang kent nog een aantal mooie tempels die het bezoeken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Wat Phra That Lampang Luang, Wat Phra Kaeo Don Tao, Wat Si Chum, Wat Si Rong Meuang en Wat Mon Chamsin.

 

Baan Sao Nak

Huisjes van teakhout zijn populair in Lampang, je ze komt ze zowel in het centrum als in de naastgelegen wijken tegen. Het zorgt voor een unieke sfeer die je nergens anders in Thailand tegenkomt, alsof je in een ander land of op de set van een film bent beland.

Een zo’n huis is Baan Sao Nak, gebouwd in 1895 en rustend op 116 teakhouten palen. Binnen is een museum met antieke spullen om te bekijken. Ook hangt er een foto van de eerste eigenaren van de woning. Voor het huis staat verder nog een opmerkelijke boom van meer dan 130 jaar oud.

 

Het Chae Son National Park

Ben jij ook zo’n liefhebber van warmwaterbronnen? Maak dan een uitstapje naar het Chae Son National Park, waar je eieren kunt koken in het loeihete water dat wel 70°C tot 80°C wordt. In ongeveer een kwartiertje zijn ze perfect om te eten. Neem dus zeker een paar eitjes mee om dit zelf te doen. Je kunt bij de ingang ook een mandje met eieren kopen, mocht je ze niet bij je hebben.

Enne, voor ik het vergeet: er zijn ook verschillende hot springs waar je in kunt chillen en jezelf kunt opfrissen met het verkwikkende mineraalwater 🙂 . Hot springs die in andere worden niet kokend heet worden.

Helemaal geweldig is om hier tijdens de zonsopkomst heen te gaan. De donkerte die dan plaatsmaakt voor licht en de opstijgende rook vanuit het water zorgen dan voor fraaie plaatjes.

Het nationale park ligt ongeveer 75 kilometer te noorden van Lampang en 90 kilometer ten oosten van Chiang Mai. Ik raad je aan om er vanuit Lampang naartoe te reizen en daarna richting Chiang Mai, of andersom natuurlijk.

 

Het Thai Elephant Conservation Center

Een plek om olifanten te bekijken is het Thai Elephant Conservation Center. Echter, helaas zit men hier nog altijd op de lieve beesten, iets waarvoor ze niet bedoeld zijn. Je kunt wat dat betreft beter naar het Elephant Conservation Center in Chiang Mai gaan, daar worden de olifanten beter behandeld.

Je kunt natuurlijk altijd een kijkje gaan nemen, plekken veranderen soms in positieve zin. Als je er een goed gevoel bij hebt, laat het me dan zeker weten. Ik zal mijn review dan aanpassen.

 

Lamphun

Op zo’n 80 kilometer ten oosten van Lampang en 35 kilometer ten zuiden van Chiang Mai ligt het authentieke plaatsje Lamphun. Hier heb je diverse tempeltjes zoals Wat Cham Devi en Wat Haripunchai en een fotogenieke banyan-boom om te bekijken.

Ga verder sowieso naar de Terracotta Garden om wat te eten en te genieten van de indrukwekkende terracotta-beelden, keramiek en de bonsaibomen.

Leuk is om Lampang met Lamphun te combineren of zelf met de scooter erheen te rijden vanuit Chiang Mai.

 

Hoe zit het met transport in Lampang?

In Lampang kan je op zat plekken een scooter huren voor 200 baht per dag. Een andere optie is een fiets, dit is mogelijk bij bijvoorbeeld Memmoth Cafe&Hostel In Lampang en kost je 50 baht per dag.

Verder zijn er, zoals ik al zei, paard en wagens die je van A naar B brengen. De chauffeur is gekleed als een cowboy, wat voor een authentiek sfeertje zorgt. Via hen kan je tevens een sightseeingtrip doen, je komt hierbij langs de belangrijkste plekken van de stad. Als je van deze vorm van transport gebruikmaakt, check dan wel even hoe het paard eraan toe is.

 

Welke zaakjes raad ik je aan op het gebied van eten en drinken?

Koffie (en gebak 🙂 ) met een view bij het Kang-Tong Cafe

Voor Thais eten is de weekendmarkt de uitgelezen plek om te bezoeken. Twee andere tips die ik wat dat betreft voor je heb zijn Thai Modern Cuisine en dit tentje wat enkel een Thaise naam heeft.

Als je naast Thais een keertje zin hebt in de Italiaanse keuken, dan is Mr. Lasagna Lampang zeker een restaurant waar je heen moet gaan. Er wordt hier gekookt door een man uit Italië en de pizza’s zijn er heerlijk. Of heb je zin in spare ribs? In dit geval is Tulip Cafe een aanrader.

Voor smoothies en een lekker ontbijtje raad ik je aan om BlueBird Cafe te bezoeken.

Tot slot heb ik nog twee relaxte koffiezaakjes voor je: Go Cafe Lampang en Secret Garden Cafe Lampang. Of ga voor een bakkie middenin de rijstvelden bij het Kang-Tong Cafe.

 

Waar in Lampang raad ik je aan om te overnachten?

Veel hostels heb je niet in Lampang, maar de beste optie is zonder twijfel het Memmoth Hostel.

Een fijn en budgetvriendelijk hotel om te verblijven is Le Neuf Nakorn Lampang, hetzelfde geldt voor Lampang Residence.

Zoek je net wat meer comfort, dan is het Tree Tara Hotel een prima accommodatie om voor te kiezen.

Echt luxe hotels heb je er (nog) niet en de prijzen voor accommodaties liggen hier relatief laag. Dit zegt eigenlijk alles over het feit dat Lampang nog niet een echte toeristenbestemming is.

 

Hoe kom je in Lampang?

Vanuit Bangkok kan je met de trein (9,5 uur reistijd) of bus (8,5 uur reistijd) naar Lampang reizen. Vertrek je in Chiang Mai, dan ben je 1,5 uur onderweg met de bus. Ook in Sukhothai vertrekken bussen naar Lampang, de rit duurt 3,5 uur.

Lampang heeft tevens een treinstation. Vanuit Chiang Mai duurt de reis iets minder dan 2,5 uur en vanuit Bangkok 10 uur.

Je bus- of treinticket regel je in je accommodatie, bij een reisbureau of online via 12Go Asia.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw