8 toffe dingen om te doen op Phuket

Vroem vroem. We sjeesden in rap tempo naar Suvarnabhumi Airport, de belangrijkste luchthaven van Bangkok. En met ‘we’ bedoel ik mijn moeder, haar vriend en ik. Ze kwamen me bezoeken tijdens m’n, zo zou laten blijken, jarenlange reis door onder meer Azië en Nieuw-Zeeland.

De vriend van m’n moeder vond Bangkok gezellig maar vrij smerig en had daarom voorgesteld om zo snel mogelijk richting het zuiden te trekken. Het werd Phuket. En niet zozeer vanwege Phuket zelf, maar met name omdat we vanuit daar naar andere eilandjes konden reizen.

Nadat we de verkeerschaos van de hoofdstad met flink wat getoeter achter ons hadden gelaten, kwamen we een krap uurtje later aan op de airport. De schuifdeur van de grijs-zilveren Toyota Hiace werd met een flink haal opengesleurd door de tengere Thaise chauffeur, en even later was het tijd om te boarden in de reusachtige Airbus van Thai Airways. Je weet wel, zo een met drie rijen stoelen, waarvan de middelste rij vier stoelen heeft.

Toen we onze instapkaarten nog eens bekeken hadden, bleken we ergens in het midden te zitten. Na de Thaise -en daarna Engelse- instructies die door de speaker te horen waren, zetten we ons schrap om de lucht in te gaan. Op het moment dat we opstegen, merkte ik dat ik de poriën op m’n voeten signalen begonnen te geven dat er zweet stond te dringen om door te breken. Meestal een teken dat ik me niet op m’n gemak voel.

En dat was ook zo.

Het toestel shakete namelijk als een malle en kijkend naar het gezicht van de vriend van m’n ma was ik niet de enige die angstig was. Mijn moeder daarentegen zat volledig ontspannen, op het oog zelfs genietend, een filmpje te kijken op het schermpje voor haar.

Buiten dat haar ontspannen energie me enigszins kalmeerde, probeerde ik mezelf gerust te stellen door te zeggen dat turbulentie geen teken van gevaar is en het vanzelf wel zou ophouden. Dit had ik immers meerdere keren gelezen tijdens de kleine beetjes research die ik eerder had gedaan naar turbulentie, vliegrampen en -angsten.

Daarna vlogen we eindelijk smooth en voelde ik me weer op m’n gemak. Mijn voeten waren niet meer nattig en m’n hartslag nam eindelijk normale vormen aan. Toen we langzaam daalden begon alles opnieuw te schudden en bereidde ik me alvast voor op een rauwe landing. Zo een waarbij je voor je gevoel loodrecht op de grond knalt weet je wel? Alles bleek gelukkig anders te lopen en we landden veilig op Phuket Airport. Ons avontuur kon beginnen.

.

.

Phuket is het grootste eiland van Thailand, al is het officieel een schiereiland omdat ze door een brug met het vasteland is verbonden. In 2004 werd ze hard getroffen door de tsunami die over het hele gebied raasde, al heeft men de boel weer helemaal opgebouwd en is er tegenwoordig weinig meer te zien van de aangerichte schade.

Je komt voornamelijk naar Phuket om te chillen op een van de uitgestrekte zandstranden, uitstapjes naar omringende eilandjes te maken en om het nachtleven in te duiken.

Maar als je op zoek bent naar een authentieke Thaise bestemming dan kun je Phuket wat mij betreft beter overslaan. Het barst er van de resorts en op veel plekken liggen de prijzen relatief hoog. Een echte backpackspot is het daarom zeker niet. Daarvoor kun je beter naar Ao Nang in Krabi of Trang gaan.

Daarnaast wordt er de laatste jaren flink gebouwd en moet je er niet van opkijken als er naast je hotel een hijskraan staat en er aan de lopende band oorverdovende constructiegeluiden te horen zijn.

Ik ben samen met mijn moeder en haar vriend op Phuket geweest en zal in dit artikel mijn beste tips met je delen. Al is de beste tip misschien nog wel om simpelweg een lekker strand uit te zoeken en daar te relaxen. Dat is waar Phuket perfect voor is.

8 toffe dingen om te doen op Phuket

Wat is er te doen op Phuket? Hieronder lees je mijn acht beste tips. Enjoy 🙂 .

 

1. Verblijf bij een van de uitgestrekte stranden

Een fijn strandje is Kata Noi Beach

Phuket is gigantisch en ik weet nog goed dat wij het behoorlijk lastig vonden om te kiezen rond welk strand we zouden gaan verblijven. Uiteindelijk gingen we voor Kamala Beach, achteraf niet de beste keuze die we hadden kunnen maken als je het mij vraagt. Om jou te helpen bespreek ik hieronder kort de belangrijkste stranden van Phuket en wat je er kan verwachten.

 

Patong Beach

Dit is het meest beruchte strand van Phuket en misschien zelfs wel van heel Thailand. Behalve het kilometerslange lange zandstrand is er in Bangla Road (ook de ‘Bangla Walking Street’ genoemd) een roerig nachtleven. Hier moet je zijn voor bars, halfnaakte danseressen, dronken toeristen, opdringerige verkopers en de welbekende buckets vol met sterke drank. Wat Khao San Road voor Bangkok is, is Bangla Road voor Phuket. Niets is er te gek. Alles mag en kan. Je houdt ervan of niet. Probeer het eens een avondje?

 

Kamala Beach

Kamala Beach is dus het strand waar wij verbleven en een gedeelte waar je vooral families tegenkomt. Het strand zelf vond ik eerlijk gezegd weinig bijzonders, al is het er wel lekker rustig. Bij het begin van het strand staan vaak ook wat kraampjes waar je wat te eten en te drinken kunt halen. Achter het strand heb je een wandelpad met (vrij prijzige) eetzaakjes, backpackers hoef je hier niet te verwachten.

 

Nai Harn Beach

Nai Harn Beach, gelegen in het plaatsje Rawai, is met Patong een van de bekendste stranden van Phuket en wat mij betreft ook een van de mooiere. De fraaie baai ligt ingesloten tussen twee groene heuvels en je hebt er verder veel winkeltjes, restaurants en ligbedjes om op te chillen.

Rawai Beach, op enkele kilometers afstand, is trouwens totaal geen aanrader. Mijn zusje was er eind 2023 en het lag er vol met plastic, viezigheid en het stonk er naar riool. Kortom een smerige boel dus!

 

Kata Beach

Kata Beach is net als Patong erg druk en vol voorzieningen. Als je daarvan houdt is dat natuurlijk helemaal prima. Aan de zijkanten bij de rotsen kan je goed snorkelen en er zijn mogelijkheden om te surfen. Tevens zal je er flink wat streetfood-verkopers tegenkomen, waar je lekker en voor een habbekrats Thais kunt eten.

 

Kata Noi Beach

Vlakbij Kata Beach ligt het pittoreske Kata Noi Beach. Het is een vrij rustige maar tegelijkertijd gezellige baai waar je van alles en nog wat kunt kopen: kokosnoten, ijsjes en verse sapjes. Er zijn bovendien en boel restaurants en je hebt de mogelijkheid om een surfplank te huren en te gaan surfen.

 

Surin Beach

Dit zou je een van de exclusievere plekken van Phuket kunnen noemen. Rond Surin Beach vind je namelijk veel peperdure resorts en luxueuze huizen. Het strand zelf is dan echter juist weer bescheiden en zelfs een beetje aandoenlijk. Druk is het er meestal niet en ook hier heb je weer zat mogelijkheden om te eten; streetfood of in een van de aanwezige eetzaakjes.

 

Andere stranden op Phuket

Bij de meeste stranden vind je dit soort gezellige kraampjes om streetfood te eten of een ijskoffie te pakken

Uiteraard liggen er nog tig andere stranden op Phuket. Naithon Beach, Banana Beach, Paradise Beach, Freedom Beach, Mai Khao Beach, Bang Tao Beach en Nai Thon Beach zijn allemaal een bezoekje waard.

 

2. Kom tot rust bij Wat Chalong, de grootste boeddhistische tempel van Phuket

Thailand en tempels; ze worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Ook op Phuket heb je er een aantal om te bezoeken, en Wat Chalong is wat mij betreft een van de mooiste. Het heiligdom is gewijd aan Luang Pho Chaem (1827-1908) en Luang Pho Chuang (1875-1945). Deze voormalig kruidenartsen hebben in die tijd vele zieke mensen genezen, waardoor veel mensen geloofden dat ze bovennatuurlijke krachten bezaten. Hier, bij Wat Chalong, komt men bijeen om de twee monniken te aanbidden.

Het is trouwens een complex en niet slechts een enkele tempel. Er staat onder andere een 60 meter hoge stoepa die rijkelijk versierd is en ernaast ligt een meer. Binnenin de tempel zie je allerlei fraaie muurschilderingen en beelden van bladgoud. Daarnaast is er een tempel met wassen monniken. Als je ervoor staat zou je zweren dat het echte mensen zijn. Je kunt er tevens via een trap omhooglopen om te genieten van een mysterieus uitzicht op het met jungle begroeide tempelcomplex.

Let er wel op dat je je schouders en knieën bedekt. Het is zo’n beetje regel nummer 1 wanneer je een tempel betreedt.

Ga bij voorkeur in de ochtend of later op de middag, tussen 11.000 uur en 16.00 uur is het er meestal vrij druk.

 

3. Loop naar de Big Buddha

De Big Buddha is dé eyecatcher van Phuket, en je begrijpt waarschijnlijk wel waarom

Een absolute trekpleister op Phuket is de kolossale witte Boeddha die in Amphoe Mueang op een heuvel staat. Het imposante beeld is volledig van marmer, en is met een hoogte van 45 meter het derde grootste standbeeld van heel Thailand. Via ongeveer 100 treden ben je boven, waar je met een mooi uitzicht op de omgeving wordt beloond. De Boeddha behoort bij de Wat Kitthi Sankaram-tempel en er is verder nog een gouden Boeddhabeeld van 12 meter hoog te bewonderen.

Ook hier geldt weer: bedek je schouders en knieën.

Je kunt de Big Buddha en de Chalong-tempel trouwens goed met elkaar combineren. Ze liggen op zo’n 8 kilometer van elkaar.

Ennuh, mocht je 100 treden nou veel vinden, dan is deze tempel in Krabi waarschijnlijk de hel op aarde voor je 😀 .

 

4. Ga naar de markt in Phuket Old Town

Mocht je nog een authentiek stukje van Phuket willen bekijken, dan raad ik je aan om naar de Phuket Old Town te gaan. Er staan allerlei huisjes uit het koloniale tijdperk, waarbij je duidelijk de Europese bouwstijl terugziet.

Behalve de totaal andere sfeer heb je er heel wat goede en bovendien goedkope accommodaties om te verblijven.

En nog iets: het is een aanrader om op zondag over de levendige avondmarkt markt te lopen. Hier moet je zijn voor de échte local experience, zo kan je er bijvoorbeeld heerlijk eten. Som Tam -pittige papajasalade, ook al vraag je om “not spicy please”- is een aanrader, maar wees voorbereid op een mond die voor je gevoel in de fik staat. Het is wat mij betreft de leukste markt die op Phuket wordt gehouden, iedere zondag vanaf 16.00 uur.

 

5. Doe een sunset cruise

Een schilderachtige zonsondergang tijdens de sunset cruise

Je staat op het dek van een luxe catamaran met een koude Chang in je hand en de lucht begint langzaam helemaal roze te kleuren. In de verte zie je bergen het landschap vormgeven en boven je zie je wat verdwaalde wolken hangen. Het lijkt net alsof je voor eventjes in een film bent beland.

Lijkt het bovenstaande scenario je wat? Dan raad ik je aan om een sunset cruise te doen, een erg toffe ervaring als je nog wat geld overhebt. Er zijn verschillende organisaties die zulke tours aanbieden, bijvoorbeeld Sweet Dreamers. Rond 15.30 uur word je opgepikt bij je hotel en meestal stop je bij de Promthep Cape om een hapje te eten. Tegen 19.30 uur ben je weer terug.

 

6. Ga voor een geweldige ervaring in het Phuket Elephant Sanctuary

Nee, dit is gelukkig niet het zoveelste reservaat waar olifanten misbruikt worden. In het Phuket Elephant Sanctuary wordt niet op ze gereden of met ze gezwommen. Hier gaat men diervriendelijk met ze om en zorgen ze ervoor dat de beesten een goed leven hebben. Deze sanctuary probeert veelal mishandelde olifanten uit de toeristensector vandaan te halen om ze een fijne oude dag te bezorgen.

Iedere olifant heeft zijn of haar eigen verhaal, die je van de gidsen in het park te horen krijgt. Er zit verder nog een heerlijke lunch bij de tour, wat altijd fijn is om te weten.

Na je bezoek aan deze opvangplaats zal je een geweldige ervaring rijker zijn. Je merkt er aan alles dat ze de beesten een warm hart toedragen.

Als dierenliefhebber vind je op Phuket nog een aantal plekken die indruk op je zullen maken: The Gibbon Rehabilitation Project en de Soi Dog Foundation.

 

7. Vaar door de schitterende Phang Nga Bay

Deze surrealistische setting kan je verwachten bij de Phang Nga Bay

De Phang Nga Bai, oftewel de Baai van Phang Nga, is een van die typische plekken die je nogal eens op Thaise ansichtkaarten ziet staan. De verbluffende omgeving bestaat uit immense karstrotsen die uit het heldere zeewater omhoogrijzen. En geloof me, immens is een understatement. Je weet echt niet wat je ziet.

Je snapt dat deze baai een populaire toeristische attractie is en je moet je daarom voorbereiden op flink wat longtail- en speedboten vol met mensen. Desalniettemin is het een betoverend mooie plek die je absoluut gezien wilt hebben wanneer je in Phuket bent. Het is niet voor niets dat juist hier een scene uit de James Bond-film The man with the Golden Gun werd opgenomen.

Indien je langer de tijd hebt, kan je misschien beter naar het vissersplaatsje Phang Nha gaan en vanuit daar je tour doen. Hier vetrek je namelijk per longtailboot in een kleinere groep, terwijl je vanaf Phuket op een grotere boot terechtkomt, waardoor de ervaring minder authentiek aan zal voelen. En als je toch in Phang Nha bent, ga dan zeker even naar het Samet Nangshe Viewpoint.

 

8. Pak de boot naar de Koh Yao-eilanden

Ik op Koh Yao Yai

Wij zijn een paar nachtjes op Phuket gebleven en daarna doorgereisd naar de Bang Rong Pier, om daar op de boot naar Koh Yao Yai te stappen. In tegenstelling tot Phuket is dit eiland juist wel authentiek. Hier zie je houten huisjes op palen, verlaten stranden, velden vol palmbomen en vooral weinig toeristen.

Mijn favoriet is trouwens het kleinere Koh Yao Noi. Het landschap is divers en het eilandje is veel kleiner en daarmee goed in een dagje te ontdekken. En met een beetje inspanning kom je bij de mooiste plekjes uit. Zo belandde ik bij een verlaten strandje na een wandeling door de bossen.

Huur een fiets of scooter en je bent in ongeveer vijf minuten van het ontwikkelde gedeelte in het lokale leven beland. Middenin de natuur.

Vanaf Phuket kan je overigens naar nog veel meer eilanden varen. Denk bijvoorbeeld aan de Similan Islands, Coral Island, Koh Phi Phi en Koh Lanta.

 

Hoe kom je op Phuket?

Phuket heeft een internationale luchthaven en er zijn directe verbindingen met onder meer Amsterdam. Ook binnen Thailand kan je er eenvoudig en voor weinig geld heen vliegen. Zo vlogen wij vanuit Bangkok.

Verder kan je er vanuit heel wat Thaise plekken met de bus of boot komen. Zo vertrekken er in Bangkok nachtbussen die er ongeveer 14 uur over doen. Tickets kan je lokaal aanschaffen of online boeken bij 12Go Asia.

 

Hoe zit het met transport op Phuket?

Bij aankomst op Phuket Airport raad ik je aan om een minibus te nemen naar de accommodatie die je hebt geboekt. Kaartjes regel je bij de balies die je bij de uitgang vindt.

Een duurdere optie is het pakken van een taxi, al is dit vaak prima te doen wanneer je met meerdere personen bent. Behalve reguliere taxi’s rijden er tevens Grab-taxi’s. Download hiervoor de app Grab.

Verder zie je op Phuket blauwe ‘songtaews’ en tuk-tuks rondscheuren. De songtaew is het goedkoopst en daarmee het transportmiddel waar de locals het meest gebruik van maken.

Wil je zelf op pad gaan, dan is het leuk om een scooter te huren en op die manier het eiland te verkennen. Maar let op, want het verkeer kan er behoorlijk chaotisch en hectisch zijn.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

De meeste stranden zijn gratis te bezoeken en voor sommige bezienswaardigheden zal je wat moeten betalen om binnen te komen, zoals bij het Phuket Elephant Sanctuary.

Tickets kan je ter plaatse kopen of online via Get Your Guide. Verder kan je bij Get Your Guide nog allerlei andere toffe tours boeken, bijvoorbeeld richting de nabijgelegen eilanden.

 

Waar op Phuket raad ik je aan om te overnachten?

Relaxen bij The Nai Harn 🙂

Op Phuket heb je accommodaties in allerlei soorten en maten. Van hostels en homestays tot boetiekhotels en exclusieve resorts. Het is dus maar net wat je zoekt. Ik raad je aan om een strand te kiezen waar je wilt verblijven en daar vervolgens je accommodatie te boeken.

Als backpacker kan ik me voorstellen dat je graag in een hostel slaapt. Vanwege de kosten, maar ook omdat je op die manier andere reizigers kunt ontmoeten. Vijf aanraders zijn het OK CHIC PHUKET HOSTEL vlakbij de Phuket Old Town, het Ai Phuket Hostel in de old town, het One One Hostel in Patong, het OK Hostel bij Kata Beach en Roost Glamping rond Rawai Beach. Bij de laatstgenoemde accommodatie ‘glamp’ je, oftewel je slaapt in in luxere tent, die je deelt met andere backpackers. Dit is een erg gave ervaring.

Wil je daarentegen liever je eigen kamer in een hotel en dat voor een leuke prijs? Dan zijn The Arbern Hotel bij de old town, The Blanket Hotel in Phuket Town, het Mai Morn Resort in Phuket Town en Capital O 959 Wabi Sabi Boutique Hotel bij Kamala Beach leuke accommodaties om in te checken.

Meer luxe vind je onder andere bij The Nai Harn op Nai Harn Beach en Twinpalms Phuket rond Surin Beach. Of leg jezelf in de watten op Coconut Island bij Island Escape by Burasari.

Over het algemeen geldt dat hoe dichter je bij het strand zit, hoe duurder je slaapplek wordt.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw