8 leuke dingen om te doen in Ipoh

Het door bergen omringde Ipoh mag met recht een sleeping giant genoemd worden. Reizigers kennen deze stad nog niet echt goed, al begint ze wel steeds populairder te worden. Die groeiende populariteit is op zich niet zo vreemd, want het is een van de grootste steden van Maleisië. Bovendien ademt de stad historie en cultuur en ligt ze in een schitterend karstgebergte.

En ondanks dat Ipoh op het gebied van toerisme nog een groentje is, valt er genoeg te zien en te beleven. Zo zijn er pittoreske straatjes om doorheen te slenteren, liggen er meerdere wonderlijke grottempels in de buurt en kan je er heerlijk eten. Verder herbergt de stad een groot pretpark, ideaal dus als je met kinderen op pad bent.

Het chille is bovendien dat je er vanuit Kuala Lumpur makkelijk kunt komen, zowel met de trein als met de bus.

Wil jij het mooie Ipoh ook een keer bezoeken? Bekijk dan de tips die ik in dit artikel voor je heb.

 

1. Neem een kijkje in de sfeervolle old town

Lorong Panglima
De gezellige Concubine Lane

Dé reden waarom je naar Ipoh komt is wat mij betreft de fijne sfeer die er hangt. Niet zozeer om bezienswaardigheden af te tikken dus. Wanneer je door het oude centrum slentert, snap je vrijwel meteen wat ik bedoel. Het barst er van de fotogenieke huisjes, indrukwekkende street-art zoals je die kent op Penang en gezellige eetzaakjes.

De bekendste straat in de old town is Concubine Lane, met haar vele planten, eeuwenoude huisjes en Chinese lantaarns. Wel moet ik er bij zeggen dat Concubine Lane de laatste jaren erg toeristisch en behoorlijk commercieel is geworden, waardoor het veel van haar charme verloren heeft. Maar ach, het is zeker de moeite om er eventjes overheen te lopen. Trouwens, Concubine Lane wordt vaak ook ‘Lorong Panglima’ genoemd.

Wil je niks moois missen van het oude centrum en de nabije omgeving? Dan raad ik je aan om de Ipoh Heritage Trail te volgen. In ongeveer 2 uur kom je langs 27 historische plekken van Ipoh, onder andere de Town Hall Building, het Ipoh Railway Station, en de Birch Memorial. Je kunt een plattegrondje halen bij het Ipoh Tourist Information Centre.

 

2. Bezoek het spookachtige Kellie’s Castle

Mocht je wat meer over de geschiedenis van Ipoh te weten willen komen, dan raad ik je aan om naar Kellie’s Castle te gaan. Dit kasteel werd in 1890 gebouwd door de Schotse kolonialist William Kellie-Smith, en het perceel vormde de basis voor zijn succes in de rubber- en tinmijnindustrie.

De bouw van het kasteel is overigens nooit voltooid, aangezien deze William overleed en z’n vrouw ervoor koos om terug naar Schotland te gaan.

Het oude en vereenzaamde kasteel is omgeven door weelderig regenwoud en heeft iets griezeligs over zich. Het is niet voor niets dat locals beweren dat het er spookt…

 

3. Maak een uitstapje naar de wonderlijke grottempels

De betoverende setting bij de Sam Poh Tong Temple

Je kent vast de Batu Caves bij Kuala Lumpur? Ik vond ze wat teleurstellend overigens, daarover lees je meer in dit artikel. Maar ook rondom Ipoh liggen meerdere grottempels, tempels die wat mij betreft meer indruk maken. Hieronder bespreek ik er een aantal.

Goed om te weten is dat de tempels doorgaans gratis te bezoeken zijn, al is het wel netjes om een kleine donatie achter te laten.

 

Kek Lok Tong Cave Temple

Dit is zonder twijfel de bekendste tempel van Ipoh die in het fotogenieke berggebied Guning Rapat te vinden is. De tempel is gebouwd in een druipsteengrot. De enorme hal is gevuld met verschillende Boeddhabeeldjes en een marmeren vloer die perfect afsteekt tegen de kalkstenen muren.

Buiten tussen de rotsformaties is tevens nog een fraaie zentuin met vijver aangelegd waar je wat kunt relaxen.

 

Perak Tong Cave Temple

Van buitenaf ziet deze tempel er niet bepaald spannend uit, alleen wanneer je eenmaal binnen bent zie je een fonkelend gouden Boeddhabeeld van liefst 15 meter hoog en allerlei mysterieuze muurschilderingen.

Leuk is verder om buiten richting de top van de klif te wandelen, je hebt daar namelijk een majestueus uitzicht op Ipoh en haar omgeving.

 

Sam Poh Tong Temple

De oudste grottempel van Ipoh is de Sam Poh Tong Temple. Het uitgestrekte complex is gebouwd in een kalksteengrot en ligt net als de Kek Lok Tong Cave Temple bij Gunung Rapat. Binnenin staan beelden van Boeddha’s en andere goden, buiten is verder nog een tuintje met een visvijver en een pagode te vinden.

Vlak naast de Sam Poh Tong Temple liggen nog twee andere grottempels: Ling Sen Tong en Nam Tin Tong.

 

4. En ga ook naar Gua Tempurung

Gua Tempurung is een grot die absoluut het noemen waard is. Je vindt hier een prachtige verzameling stalagmieten en stalactieten, en met haar ruim 3 kilometer is het een van de langste grotten van Maleisië.

Weet wel dat je langs een aantal claustrofobische ruimtes komt en je zo nu en dan door de modder zult moet ploeteren. Je gaat met een gids de grot in en bent ongeveer 2,5 uur onderweg, als je de grand tour doet tenminste.

 

5. Ga glampen in de Lost World of Tambun

Als je met kinderen aan het reizen bent, is het leuk om naar Lost World of Tambun te gaan. Dit is een pretpark met onder meer een waterpark, dierentuin en een adventure-gedeelte. Houd rekening met behoorlijke drukte, al is het er ’s avonds vrij rustig.

Wat een gave ervaring is, is om te overnachten in een luxe tent met uitzicht op het water waaruit reusachtige kalksteenrotsen omhoogrijzen. Je kunt slechter wakker worden dacht ik zo 🙂 .

 

6. Dompel jezelf onder in luxe op Pangkor Laut Island

Een hornbill, oftewel een neushoornvogel, op Pangkor Laut Island

Soms heb je nou eenmaal die momenten dat je lekker wilt genieten van luxe en even niet hoeft bezig te zijn met geld besparen. Pangkort Laut, een privé-eilandje met een vijfsterren-resort, is in dat geval een plek die waarschijnlijk aan al je wensen voldoet.

Op het met regenwoud begroeide eiland ligt het Resort Pangkor Laut Resort, met een aantal houten huisjes die op palen in het water gebouwd zijn. Een beetje het typische Malediven-gevoel weet je wel? Kijk ook goed om je heen, want hier zie je de neushoornvogel nog vrij rondvliegen.

Om er te komen neem je in Ipoh een bus naar Lumut (2 uur), waarna je de ferry richting Pangkor Laut pakt (45 minuten).

 

7. Maak een uitstapje naar de Gaharu Tea Valley

Ken je dat gevoel, dat wanneer je te lang in een stad bent je sterk de behoefte voelt om de natuur in te gaan? Als dit herkenbaar voor je is tijdens je verblijf in Ipoh, kan ik je aanraden om een uitstapje te maken naar de Gaharu Tea Valley, waar je door de glooiende theevelden kunt lopen.

Uiteraard kan je er tevens de lokale Gaharu-thee drinken in de aanwezige shop. Van de thee wordt beweerd dat die je slaapkwaliteit verbetert, en veroudering én zelfs kanker zou tegengaan.

 

8. Eet, eet, eet

Nasi lemak is zoooo lekker 🙂 🙂

Yes yes, Ipoh is een bestemming waar je je als foodie meer dan goed zult vermaken. Al vind ik dit eerlijk gezegd bijna overal in Maleisië wel het geval haha 🙂 .

Maar wat Ipoh bijvoorbeeld bijzonder maakt op het gebied van eten, is de speciale toetjesstraat Tong Sui Kai. Een lekker dessert is ‘cendol’, een gekoeld drankje gemaakt van kokosmelk, palmsuiker en stukjes gelei. In Tong Sui Kai kan je trouwens ook gewoon normale gerechten bestellen, wel enkel in de avond.

In de old town heb je verder heel wat food courts waar locals bijeenkomen om ’tea tarik’ of ‘white coffee’ te drinken en gezellig wat met elkaar te eten.

Tentjes die ik je aanraad om lokale gerechten te proberen zijn Greentown Malay Streetfood, Restoran Nasi Ayam Pak Kong en Hyderabad Recipes voor de Maleis-Indiase keuken. Voor vegans is het Vegan Delights Cafe een chille spot.

Wil je daarna nog wat rondlopen, dan kan je naar de Gerbang Malam gaan. Dit is de avondmarkt (open tussen 18.00 uur en 00.00 uur) van Ipoh waar ze van alles en nog wat verkopen.

 

Waar kun je tours boeken?

De meeste uitstapjes kan je eenvoudig lokaal regelen of zijn helemaal gratis. Om naar de grottempels te komen, adviseer ik je een Grab-taxi te nemen. Download hiervoor de app Grab.

Verder kan je online altijd een kijkje nemen wat Get Your Guide te bieden heeft.

 

Waar in Ipoh raad ik je aan om te overnachten?

Dat Ipoh populairder begint te worden onder backpackers, zie je bijvoorbeeld terug in het groeiende aantal hostels in de stad. Drie hostels die ik je aanraad zijn het Homey Hostel, The Brownstone Hostel & Space en het Beds in Garden Hostel.

Verder zijn er zat leuke boetiekhotels om te verblijven. Een echt toffe plek is wat dat betreft M Boutique Hotel Station 18. Een ander fijn hotel is The Tudor.

 

Hoe kom je in Ipoh?

Vanuit Kuala Lumpur kan je zowel de trein als de bus naar Ipoh nemen. Met de trein ben je 2,5 uur onderweg en met de bus ongeveer 3 uur.

Ipoh ligt overigens tussen Penang en Kuala Lumpur in. Vanaf Penang kan je de bus pakken en ben je 2 uur onderweg om in Ipoh te komen.

Bus-tickets naar Ipoh kan je in de meeste gevallen online kopen, bijvoorbeeld via 12Go Asia.

Er is trouwens ook een luchthaven in Ipoh. Zo kan je van Ipoh naar Langkawi vliegen en andersom. Deze vlucht duur om en nabij de 50 minuten.

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw