Koh Phi Phi: alles wat je wilt weten over dit Thaise eiland

Koh Phi Phi is vooral bekend geworden door The Beach, de wereldberoemde film waarin Leonardo DiCaprio de hoofdrol speelt. Er is ook een geweldig boek van trouwens, en ik raad je aan om die te lezen als je in Thailand bent, dit brengt je namelijk in de typische backpack-sferen.

Eerder schreef ik al een artikel waarin ik aangaf dat Koh Phi Phi niet zo mijn ding is. Té veel toeristen, té hoge prijzen voor Thaise begrippen en simpelweg weinig authentieks meer. Om over de continue vraag of ik wilde duiken maar te zwijgen.

Om je een voorbeeldje te geven: meer dan 5.000 mensen bezochten dagelijks het populaire Maya Bay, bekend van The Beach dus. Het gevolg was dat het strand elke dag afgeladen vol was, koralen hard achteruitgingen en er overal afval werd achtergelaten. De Thaise overheid greep in en sloot de baai voor bijna 4 jaar, om het ecosysteem in alle rust te laten herstellen. In januari 2022 opende Maya Bay haar deuren weer voor toeristen, alleen deze keer met restricties. En gelukkig maar. Want anders heb je binnen de kortste keren weer dezelfde puinhoop.

Persoonlijk vind ik Phi Phi té toeristisch en gaat m’n voorkeur uit naar eilanden als Koh Lipe, Koh Lanta, Koh Mook en Koh Kradan. Toch schrijf ik er deze gids over, omdat veel backpackers het eiland een keer gezien willen hebben. Het ligt er simpelweg een beetje aan wat je zoekt. Houd je van drukte en gezelligheid, ben je niet vies van een feestje met pompende beats en vind je het geen probleem om wat meer te betalen voor je dagelijkse uitgaven, dan is Koh Phi Phi zeker een plek waar je het naar je zin gaat hebben.

In deze gids vertel ik je alles over Koh Phi Phi, inclusief de bezienswaardigheden, tips voor tours, leuke tentjes om te eten, aanraders voor accommodaties en hoe je er kunt komen.

Koh Phi Phi: goed om te weten

Voor ik begin met de bezienswaardigheden van Koh Phi Phi wil ik je nog even wat algemene info meegeven.

Zo is het goed om te weten dat Koh Phi Phi eigenlijk een archipel is en uit zes verschillende eilanden bestaat. Het hoofdeiland Phi Phi Don is de enige plek om te verblijven. Hier vind je dan ook alle accommodaties, eetgelegenheden en tourbedrijfjes. Tonsai Village is het dorpje en het kloppende hart van het eiland.

Phi Phi Le is het met krijtrotsen bezaaide eilandje waar je het mooie Maya Bay, de Phi Leh Lagoon en de Viking Cave hebt. Het is een populaire spot om heen te gaan tijdens een dagtour.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op Koh Phi Phi

Wat te doen op Koh Phi Phi? Voor de echte hoogtepunten zal je op de boot moeten stappen, want die vind je namelijk rond het eiland. Hieronder vertel ik je alles over de bezienswaardigheden en activiteiten die in deze regio te doen zijn.

 

Stranden

Het bekendste strand van Koh Phi Phi is zonder twijfel Loh Dalum Bay. Het ligt er vol met ligbedden, parasols en met name in het hoogseizoen is het er retedruk. Dit is dan ook de plek waar je de meeste accommodaties, restaurants en bars kunt vinden.

Aan de overkant ligt Ton Sai Beach, een mooi strand al is het er nogal druk omdat hier de pier van Koh Phi Phi Don te vinden is en er dagelijks flink wat boten aanmeren. Ken je die foto’s van Thaise longtailboten dobberend op turquoise water? Die kan je vanaf dit strand maken 🙂 .

Vlakbij Tonsai Village ligt Long Beach, het witste en zachtste strand van het eiland. Het pad om er te komen loopt door de jungle en is rotsachtig. Je kunt er tevens met een longtailboot heengaan, vanuit Tonsai Village ben je er dan in 5 minuten.

Een pareltje is Laem Tong Beach, dat aan de noordkant van Phi Phi ligt. Dit is de plek waar je moet zijn indien je op zoek bent naar rust. Ga liggen in het zachte zand en kijk uit op het uitnodigend blauwe water. Je kunt de baai enkel met de boot bereiken overigens, vanuit Tonsai Village duurt het ritje zo’n 45 minuten.

Verder is het gaaf om door de jungle naar Nui Beach te lopen, een pareltje van een strand met goede snorkel-mogelijkheden. Of nog leuker: spring in een kajak en peddel er naartoe.

Ook is er Monkey Beach met de vele aapjes die er over het strand huppelen. Ze kunnen echter erg agressief zijn, wat een logisch gevolg is van het voeden door de toeristen die hier dagelijks op afkomen. Nope, wat mij betreft is het geen aanrader.

Andere eilanden in de buurt zijn Mosquito Island, Bamboo Island en Hin Klang. Je bezoekt een of meerdere van deze plekken meestal wanneer je een snorkeltour boekt.

 

Koh Phi Phi Viewpoint

Het fabelachtige uitzicht op de rest van Phi Phi Don

Een van de dingen die je als backpacker niet gemist wilt hebben is de wandeling -zweet gegarandeerd!- naar het Koh Phi Phi Viewpoint, om te genieten van een waanzinnig uitzicht over de weelderige jungle, de witte stranden en het perfect blauwe water. Ken je dat uitkijkpunt bij Koh Nang Yuan in de buurt van Koh Tao? Het heeft er wat van weg.

Weet wel dat je hier niet de enige zult zijn, het is nou eenmaal dé bezienswaardigheid van het eiland. De meeste mensen klimmen naar boven tijdens de zonsondergang, het drukste moment van de dag. Vroeg in de ochtend heb je wel kans dat je de alleen bent trouwens, al klautert er waarschijnlijk wel ergens een nieuwsgierige aap rond.

Je bent ongeveer een half uur aan het lopen om op de top te komen. Maar let op: er zijn twee manieren dit te doen. Je kunt binnendoor gaan via de trappen, of voor de zwaardere variant via de hoofdweg kiezen.

Oh ja: toeristisch als Phi Phi is wordt er boven gevraagd om 30 THB te betalen. Als zal je al snel merken dat het uitzicht even later onbetaalbaar is.

 

Phi Phi Market

Als je iets authentieks zoekt raad ik je aan om de Phi Phi Market in Tonsai Village te bezoeken. Elke dag kan je er terecht voor lekkere streetfood, vers fruit en allerlei soorten groenten.

Als je graag, sticky rice, seafood of bijvoorbeeld kip van een stokje eet dan ben je hier helemaal op je plek. Eigenlijk hebben ze er alle bekende Thaise gerechten wel. Mijn persoonlijke aanrader is de papaja-salade, in Thailand bekend als ‘som tam’. Ik waarschuw je wel: deze salade kan zéér pittig zijn 😉 .

Ga bij voorkeur in de ochtend, zodat alles nog lekker vers is.

 

Maya Bay

Maya Bay op een rustige dag

Maya Bay, bekend van de film The Beach is dé blikvanger die je rond Koh Phi Phi vindt. Het is zeker leuk om een snorkeltrip naar deze baai te doen en de spectaculaire onderwaterwereld te verkennen. Veel tours combineren Maya Bay met Bamboo Island, en de later te noemen Phi-Leh Lagoon en de Viking Cave.

In de intro van deze gids heb ik je al een hoop over Maya Bay verteld, en dan met name over het zwarte randje wat eraan kleeft. Laten we hopen dat het er niet meer zo druk wordt als voorheen en dat de boel niet weer wordt geruïneerd. De tijd zal het ons leren.

 

Phi Leh Lagoon (Phi Le Bay)

Deze kraakheldere lagune omringd door begroeide kliffen is een lust voor het oog. De Phi-Leh Lagoon wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan het eerdergenoemde Maya Bay. Op de terugweg kom je er namelijk praktisch langs.

Het is wel echt aan te raden om tours te ontwijken en zelf een longtailboot te huren. Overdag is het er namelijk erg druk en is er nogal eens overlast door harde muziek die vanuit sommige boten te horen is. Het past wat mij betreft niet bij de prachtige omgeving die je hier hebt.

 

Viking Cave

Deze grot op Phi Phi Le wordt tijdens veel dagtrips bezocht. Ze is bekend door de duizenden inheemse zwaluwen die er broeden. Opmerkelijk en jammer tegelijk: men gebruikt de nestjes om soep van te maken, aangezien het speeksel -waarvan de nesten gemaakt zijn- van de vogels flink wat proteïne bevat. De soep is een delicatesse op Koh Phi Phi. En schrik niet: prijzen van 6.000 euro per kilo zijn geen grap.

Omdat de grot inmiddels beschermd gebied is, mag je er niet meer naar binnen varen. Desondanks is het ook van buiten een schitterende plek om te bewonderen.

 

Snorkelen en duiken rond Koh Phi Phi

Ik raad je aan om een longtailboot te huren en de prachtige omgeving te verkennen

Snorkelen en duiken zijn hier zeker de moeite, ondanks dat het koraal zoals op zoveel plekken redelijk verbleekt is. Desalniettemin is er nog altijd een hoop moois te zien, waaronder barracuda’s, anemoonvissen, grote garnalen en tandbaarzen.

Snorkelen kan je vanaf het eiland zelf doen, zo is Hat Yao een goede spot om te snorkelen. Hetzelfde geldt voor Nui Beach, wat ik al even besprak in het gedeelte over de stranden. Een andere aanrader is Shark Point wat bij Long Beach ligt.

Je ziet echter meer wanneer je een dag met een boot op pad te gaan. Dit kan je doen door een longtailboot te huren of een tour te boeken. Locaties die ik je aanraad Loh Sama Bay, Mosquito Island, Bamboo Island, Ao Nui Bay, Hin Klang en de Phi Leh Lagoon.

Overigens, als je je duikbrevet nog niet hebt gehaald, kun je dit eventueel op Koh Phi Phi doen. Er zijn namelijk heel veel duikscholen in Tonsai Village. Tijdens het rondlopen over het eiland word je zowat doodgegooid met aanbiedingen, ik werd er helemaal gek van haha.

 

Nachtleven

Ik liet het al een beetje doorschemeren: het wilde nachtleven is toch vooral waar Phi Phi tegenwoordig om bekendstaat. Tonsai Village is de plek die bruist en waar het allemaal te doen is. Bars genoeg, zowel in het dorp als op het strand. Je krijgt hier het typische Thaise avondbeeld te zien: emmers met drank, hordes backpackers en vuurshows. Met een paar drankjes op is het bijna alsof je op de Full Moon Party bent beland 😉 .

Plekken om te feesten zijn de Slinky Bar, Stockholm Syndrome en The Apache Beach Bar. In het uitgaanscentrum is trouwens ook de Reggae Bar met haar welbekende boksring. Vele dronken toeristen wagen zich na wat slokjes te veel aan een gevecht, iets wat ik je persoonlijk niet aanraad trouwens. Je kunt beter kijken en zorgen dat je geen klappen vangt 😉 .

Houd je van pool parties en heb je zin om even helemaal los te gaan? Op dinsdag, donderdag en zondag organiseert Ibiza House de populaire Ibiza Pool Party.

 

Welke zaakjes raad ik aan qua eten en drinken?

Ondanks dat Koh Phi Phi massaal ingericht is op toerisme, vind je er gelukkig nog wel een aantal authentieke Thaise restaurantjes om te eten. Zelf vind ik dit altijd de fijnste plekken waar de gerechten doorgaans het beste smaken.

Een leuk lokaal eettentje is Only Noodles. Ze koken er superlekkere ‘pad thai’ en je betaalt er een eerlijke prijs. Een ander typisch Thais zaakje is het Garlic 1992 Restaurant. Hier heb je van alles, van gebakken rijst met curry tot pittige ’tom yam’ met garnalen. Verder is Pa-Noi Thai Food een aanrader, probeer bijvoorbeeld eens de groene curry met tofu. In het noorden heb je ook nog twee goede Thaise restaurantjes: Mama Ping Phi Phi en het Chili And Pepper Restaurant.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je behoefte hebt aan een Westerse hap. Een populair Turks restaurant is Efe Mediterranean Cuisine Restaurant. Goede en bovendien goedkope pizza vind je bij de Phi Phi Pizza Corner. Of ga voor een gezond ontbijtje bij JaJa Cafe & Spice.

Heb je zin in een lekkere koffie? Dan heb je behoorlijk wat goede plekken om uit te kiezen. JaJa Cafe & Spice, THE COFFEE CLUB en 23°Roasters ​Café Phi Phi Island zijn fijne koffie-spots waar je terechtkunt.

Enne, een verse fruitshake is altijd goed toch? Ik raad je aan om die eens te proberen bij The Mango Garden. Ze hebben er bovendien erg goede mango sticky rice.

 

Waar kun je je tours en activiteiten boeken?

Je kunt een tour boeken of zelf een bootje regelen en met een local op pad gaan

Wil je eilanden rondom Koh Phi Phi bezoeken, dan kan je dit met een traditionele Thaise longtailboot doen. Leuk is om er vroeg in de ochtend zelf een te huren en zo naar Bamboo Island en Mosquito Bay te gaan. Zo ontwijk je de tours en de drukte.

Op Koh Phi Phi barst het overigens van de touroperators waar je uitstapjes kunt boeken. Denk bijvoorbeeld aan tours naar Maya Bay, snorkelen bij  Hin Klang en Loh Samah Bay of eilandhoppen met een longtailboot.

Een andere optie is om je trips online te regelen, in dit geval raad ik je Get Your Guide aan. Zij hebben heel wat leuke avonturen om uit te kiezen.

Hoe zit het met transport op Koh Phi Phi?

Het fijne is dat Koh Phi Phi klein -slechts 12,25 km²- is en je daarom makkelijk alles te voet kunt doen. Nog een pluspuntje is dat er amper vervoer is op het eiland, waardoor je nauwelijks overlast hebt van motorgeluiden.

Sowieso is het leuk om de boel wandelend te verkennen, er zijn kilometerslange wandelpaden en je kunt helemaal doorlopen naar het noordelijkste en zuidelijkste puntje.

Er rijden enkele brommertjes, maar dit is te verwaarlozen en ze zijn er vooral om toeristen te helpen met hun bagage. Als je aankomt en met een grote koffer of tas zit, kan je dit door locals met met zo’n brommertje naar je accommodatie laten brengen. Je ziet ze direct wanneer je aankomt op Phi Phi.

 

Waar op Koh Phi Phi raad ik je aan om te overnachten?

Qua accommodaties vind je eigenlijk alles wel op Koh Phi Phi. Van quirky party-hostels en leuke guesthouses tot aan hotels met zwembaden en meer luxe resorts.

Een gezellig hostel om te slapen en te feesten is het Voyagers Hostel. Een andere aanrader is het Dormsin Hostel.

Verblijf je graag in een comfortabel houten huisje aan het strand, dan is het Viking Nature Resort een fijne plek om een paar nachtjes te boeken. Prima kamers in het centrum heb je bij P2 Wood Loft.

Voor ultieme luxe is het Zeavola Resort waar je moet zijn. Je verblijft er in een heerlijke suite omgeven door groen, pal aan het idyllische Laem Tong Bay.

 

Hoelang raad ik je aan om op Koh Phi Phi te blijven?

Zelf ben ik 4 nachten op Koh Phi Phi geweest, en veel langer is wat mij betreft ook niet nodig. Als je echt voor de rust gaat en van rondrijden op de scooter houdt, kan je bijvoorbeeld beter een week naar Koh Lanta gaan. Daar heb je tevens meer low-budget-accommodaties.

Moet je op de kosten letten en wil je simpelweg de geijkte dingen zien, dan is 3 volle dagen zeker voldoende. Je zult bovendien moeten incalculeren dat je waarschijnlijk wakker wordt met een kater als je de avond ervoor bent doorgezakt. Zeewater is hiervoor echter het beste recept, en dit zit op Koh Phi Phi wel snor.

 

Wat is de beste reistijd voor Koh Phi Phi?

Van november tot en met april valt normaal gesproken de minste neerslag in de Phi Phi-regio. De regenperiode loopt van mei tot en met oktober.

Maar als ik iets heb geleerd is het wel dat het weer in Thailand onvoorspelbaar as fuck is. Het woordje ‘regenseizoen’ hoeft in ieder geval lang niet altijd te betekenen dat het er slecht weer is. Het kan er zeker flink regenen, al zal het waarschijnlijk vooral zonnig zijn. Maak je daar dus niet te veel zorgen over 🙂 .

 

Hoe kom je op Koh Phi Phi?

Koh Phi Phi wordt vaak bezocht vanuit Phuket (2 uur reistijd) en Krabi (1,5 uur reistijd). In Phuket vertrek je vanaf de Rassada Pier en in Krabi kan je vertrekken vanaf de Nopparat Thara Pier in in Ao Nang. Ook vanaf Koh Lanta vertrekken er dagelijks boten. Met de ferry ben je zo’n 45 minuten onderweg.

Je tickets kan je lokaal kopen maar bijvoorbeeld ook online via 12Go Asia.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw