8 tips voor het beklimmen van Mount Kinabalu

Mount Kinabalu beklimmen, je hebt er vast al wat onderzoek naar gedaan als je van plan bent om te gaan reizen op Borneo als onderdeel van je rondreis door Maleisië. Wat je veelal leest, is dat het beklimmen van deze immense berg geen goedkope aangelegenheid is. Sterker nog, de meeste prijzen die je op internet ziet, zullen je wellicht zelfs doen besluiten om deze must-do van je bucketlist te schrappen.

Zonde, als je het mij vraagt. Daarom ga ik je met dit artikel proberen te helpen om deze memorabele klim wel te kunnen doen door je een aantal handige tips te geven. Onder meer tips waarmee het beklimmen van de Mount Kinabalu niet direct een kostenpost wordt waar je eigenlijk geen budget voor hebt.

Wat ik je in ieder geval mee wil geven, is dat het avontuur hoe dan ook de moeite waard is.

 

 

Tips voor de voorbereiding

 

1. Kort vooraf reserveren wordt moeilijker

Tegenwoordig, anno 2017, is het (vrijwel altijd) nodig om minimaal een maand van te voor te boeken. Houd daar dus rekening mee.

Mijn advies is om Mount Kinabalu in de maanden maart tot en met augustus te beklimmen. Je zit dan buiten het piekseizoen en ontwijkt de natste maanden, namelijk december en januari. Boek in Kota Kinabalu zelf of regel het online, dit bespaart je doorgaans flink wat geld, zeker als je flexibel bent wat betreft data. Echter, ook in Kota Kinabalu verschillen de prijzen aanzienlijk (zie punt 2).

Tip: indien je weet wanneer je in Sabah op Borneo gaat backpacken maar nog op een andere plek verblijft, kun je altijd via Facebook of per e-mail contact opnemen met een lodge of touroperator uit Kota Kinabalu (zie punt 2) en alvast reserveren.

Niet minder belangrijk: je voorkomt dat je te veel betaalt door via een tussenpersoon uit een ander land je boeking te doen. Dit soort instanties brengt vaag onnodig hoge commissies in rekening.

2. Weet waar je boekt

Oftewel betaal niet onnodig teveel en zorg ervoor dat de organisatie betrouwbaar is. Overnachten ga je doen in Laban Rata, waar je een aantal guesthouses hebt op krap 3 kilometer voor de top van de berg. De bekendste is het Laban Rata Resthouse. Heb je geen slaapplek gereserveerd, dan kun je Kinabaluberg niet beklimmen.

Een aantal goede suggesties om je package te boeken, zijn de volgende:

 

Sutera Sanctuary Lodges

Dit is de officiële operator van het Kinabalu National Park. Daarmee tevens een van de goedkoopste aanbieders. Via Sutera betaal je minimaal RM1.108 (augustus 2017) voor een 3-daagse klim met daarin twee overnachtingen. Dit komt neer op ongeveer €220. Bijkomend voordeel is dat de boekingsvoorwaarden duidelijk zijn.

Ter info: de wisselkoers die ik in dit artikel hanteer, is: RM5 = €1. Op dit moment schommelt de koers nogal in het voordeel van de euro, dus (kleine) afwijkingen zijn mogelijk.

Weet, dat indien je via deze organisatie boekt, zaken als transport naar naar de gate, een gids, de parkentree en andere fees niet zijn inbegrepen. Reken daarom in totaal op minimaal RM1.290, zo’n €256.

Om te reserveren kun je, behalve te e-mailen (info@suterasanctuarylodges.com.my), ook altijd even het lokale kantoor in Kota Kinabalu binnenlopen.

Sutera is zonder twijfel een van de goedkopere spelers in de markt, echter zijn ze niet bepaald transparant. Daarmee bedoel ik de zaken die niet zijn inbegrepen wanneer je boekt, maar ook het ontbreken van een prijslijst op hun website. De prijzen heb ik pas gekregen nadat ik ze een mailtje heb gestuurd.

 

Amazing Borneo

Laat ik direct duidelijk zijn: dit is zonder twijfel één van de duurdere opties om je bergbeklimming te boeken. Overigens is de prijs het enige nadeel dat ik kan bedenken aan Amazing Borneo. Het gehele boekingsproces verloopt duidelijk en gestructureerd. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

De prijs (in dollars zoals op de website vermeld staat) die je als niet-Maleise inwoner betaalt voor een 3 day 2 nights tour is $326. Althans, dat is wat ik in eerste instantie denk. Als ik doorklik blijkt dit de laagste prijs te zijn voor Maleisiërs. Als je als buitenlander boekt en de groepsgrootte 7 tot en met 15 mensen is, dan is het bedrag ineens al $440. Maar goed, nogmaals, via Amazing Borneo is alles wel op en top geregeld.

 

Kinabalu National Park

De laatste optie die ik geef, is om te boeken via het Kinabalu National Park. Deze mogelijkheid is echter niet zonder risico, je krijgt alleen groen licht wanneer er iemand uit een bestaande groep uit is gevallen en er een vergunning vrijkomt. Dit gebeurt overigens meestal wel, zorg dat je vroeg in de ochtend aanwezig bent om kansrijk te zijn.

Indien er geen vergunningen meer vrij zijn (75 per dag), kun je altijd nog een dagbezoek brengen aan het park zelf. Zeker de moeite waard!

Dit deed ik toen ik aan het backpacken was op Borneo. Samen met een reisgenootje ben ik een dag door het prachtige park getrokken. Helaas regende het hevig, waardoor we besloten een poncho aan te schaffen. Onderweg kom je prachtige groene natuur tegen en verschillende (grote) bloemen.

In het nabijgelegen restaurant kun je even bijkomen met een lekkere koffie of thee. Iets wat wij, gezien het weer, niet na hebben gelaten 🙂 .

Wij kwamen overigens nauwelijks andere backpackers tegen, waardoor het onze ‘eigen’ jungletrek leek. Heel gaaf!

Tip: als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, zorg er dan voor dat je voorafgaand al een groep met andere klimmers hebt gevormd. De regel is namelijk “hoe groter de groep, hoe goedkoper de trekking”. De maximum groepsomvang verschilt per touroperator.

3. Let op de voorwaarden

Daarmee bedoel ik, check of de benodigde vereisten in het pakket zitten dat je gaat boeken.

Dat wil zeggen de entree voor het Kota Kinabalu National Park (RM15, ongeveer €3), een verzekering (RM7, ongeveer €1,40), een vergunning om de berg te mogen beklimmen (RM120, €25), een ticket voor de shuttlebus (RM33, om en nabij de €6,60) en de benodigde gids (RM150, ongeveer €30).

Transport vanuit Kota Kinabalu naar het nationale park is doorgaans niet inbegrepen.

Sommige pakketten zijn slechts voor één dag. Je komt hierbij doorgaans niet uit op het hoogste punt. Wil je naar de top? Dan adviseer ik je een tour van drie dagen met twee overnachtingen. Dit is overigens ook het pakket dat de meeste operators aanbieden.

Je kunt het in een enkele dag doen, maar buiten het feit dat je hiervoor erg fit moet zijn en dat voor eendaagse klims slechts negen vergunningen per dag worden afgegeven, ben je aan het haasten. Niet erg fijn dus.

Tip: mocht je geen accommodatie kunnen vinden omdat alles is volgeboekt, doe dan de Loop Trail dagtrip die je halverwege de Mount Kinabalu brengt.

4. Weet hoe je naar het nationale park komt

Zoals ik eerder al zei, is transport vanuit het centrum naar het Kinabalu National Park doorgaans niet inbegrepen. Je zult dit dus zelf moeten regelen. Vanaf busstation Merdeka kun je voor RM25 (€5) per persoon een minibus richting Ranau nemen. Weet wel dat Ranau verder gelegen is dan het nationale park, waardoor je eerder moet uitstappen. De rit duurt ongeveer twee uur.

Tip 1: er zijn geen vaste tijden waarop de busjes rijden. Kijk goed rond of je busjes ziet met als eindbestemming Ranau. De bus rijdt weg wanneer er voldoende mensen inzitten. Dit kan daarom enige tijd duren.

Tip 2: ga je enkel een middag naar het Kinabalu National Park? In dat geval wil ik je adviseren om niet te laat in de ochtend te vertrekken. Vanuit het nationale park kun je tot het eind van de middag een bus terug nemen. Daarna is enkel de taxi nog een mogelijkheid. In geval dat er geen bus meer rijdt, kun je ook (goedkoop) in het Kinabalu Mountain Lodge overnachten, zo’n vijf minuten rijden vanaf het Kinabalu National Park.

Tip 3: kom je vanuit de airport, pak dan vanaf Terminal 1 of 2 een airport shuttle bus voor RM5 (€1). Zorg dat je uitstapt bij ‘Padang Merdeka’. Vanaf dit station kun je verder reizen richting het Kinabalu National Park (zie boven).

Paklijst beklimmen Mount Kinabalu

Om je zo comfortabel mogelijk te voelen, raad ik je aan de volgende spullen mee te nemen:

 • Een kleine rugzak
 • Goede schoenen (bijvoorbeeld hardloopschoenen of bergschoenen voor extra grip)
 • Een waterdichte jas en waterdichte zippers
 • Een hoofdlamp
 • Zonnebrand en een zonnebril
 • Een camera
 • Goede insectenspray
 • Oordoppen voor een goede nachtrust
 • Een lunchpakket
 • Snacks bestaande uit suiker en zout
 • Waterflessen (deze kun je tijdens je trip bijvullen)
 • Schone kleren voor de volgende dag
 • Wat cashgeld voor eten en drinken
 • Voldoende pijnstillers en eventueel andere medicatie (zoals diarreeremmers, tijgerbalsem etc.)

Wees niet bang, dit hoef je niet voor je reis allemaal al mee te nemen. Outdoorspullen zijn in Kota Kinabalu voldoende verkrijgbaar.

Tips voor de tijdens de klim

 

5. Eet niet te veel in de vroege morgen

Na je eerste korte avond- en nachtrust wordt tussen 02.00 en 03.30 uur je ochtendeten geserveerd. Ik wil je adviseren om niet teveel te eten maar natuurlijk ook niet te weinig. Je kent vast wel dat gevoel dat je gaat sporten met een te volle maag. Niet erg fijn.

Ik wil je tevens aanmoedigen om zo vroeg mogelijk te eten tijdens het hierboven genoemde interval. Hoe later je eet, hoe meer je moet haasten om bij de top van de Mount Kinabalu te komen.

Tip: mocht je behoefte hebben aan snelle, kortstondige energie, zorg dan dat je wat kleine snacks zoals snoepjes of zoutjes meeneemt. Ze wegen weinig en kunnen je over bepaalde dode punten heen helpen.

6. Ben voorbereid op donkere hoogtes

Wanneer je in de vroege ochtend de klim continueert teneinde getuige te zijn van de memorabele zonsopgang, is het logischerwijs nog erg donker. Het is immers midden in de nacht.

Tijdens dit gedeelte van de klim is er tevens een gedeelte waarbij je jezelf via een wit touw omhoog dient te ‘trekken’. Dit is trouwens ook één van de steilste stukken van de bergbeklimming. En dat in de volledige donkerte. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Het voordeel is dat je de diepte en hoogte waarop je je bevindt niet (goed) kunt waarnemen. Het nadeel, daarentegen, is dat je weldegelijk weet wat er onder je zit, namelijk een diep dal.

Tip: heb je hoogtevrees? Dan adviseer ik je om vooruit te kijken en enkel naar het gebied dat je ziet met de lamp op je hoofd. Daarover gesproken, zorg dat je een hoofdlamp bij je hebt!

Het is het allemaal waard, want aangekomen bij de top word je beloond met de prachtige zonsopgang, iets dat je nooit meer zal vergeten. Weet wel dat het op dit punt erg koud kan zijn, zo rond het vriespunt. Wees hier qua kleding dus op voorbereid!

Tip: als je eenmaal op de top bent en aan de afdaling gaat beginnen, kan het zo zijn dat je behoorlijke pijn in je knieën voelt. Zorg daarom dat je voorafgaand voldoende pijnstillers meeneemt, die je voor de daling kunt inzetten.

7. Neem waterdichte spullen mee

Tijdens de klim kan het zomaar zijn dat de blauwe lucht verandert in een mengeling van wolken waarna het hard begint te regenen. Ik wil je daarom aanraden om altijd enkele waterdichtje tasjes mee te nemen, bijvoorbeeld om je camera en andere waardevolle spullen in op te bergen. Behalve de tasjes raad ik je ook aan om een waterafstotende jas te dragen. Dit om je lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens (hevige) regenval.

Overigens wil ik je adviseren om niet meer (dure) waardevolle spullen mee te nemen dan nodig is. Stel dat je te maken krijgt met heftige neerslag, dan kan het zomaar zijn dat je spullen toch doorweekt zijn. Waterdichte tassen, vakjes etcetera hebben altijd een limiet. Teveel water kunnen ook de voorgenoemde hulpmiddelen niet aan.

Over water gesproken, drink minimaal vier tot vijf liter per dag gedurende de klim. Dehydratie moet je ten alle tijden zien te voorkomen.

Tip: mocht je om wat voor reden dan ook een jas zijn vergeten, dan kun je deze bij Laban Rata (de eerste rustplaats) huren. Ook handschoenen, mutsen, longsleeves etcetera kunnen worden gehuurd.

8. Toon verantwoordelijkheid

Hiermee bedoel ik aan te geven dat je voorkomt sporen achter te laten op de berg. Door de groeiende belangstelling voor het beklimmen van de Mount Kinabalu, wordt de kans op beschadiging steeds groter. Probeer je hier bewust van te zijn. Ga bijvoorbeeld zorgvuldig met afval om en neem geen ‘souvenirs’ mee van de berg.

Een ander punt is dat je, ook in gevallen dat je er doorheen zit, niet gaat schelden of schreeuwen. In de eerste plaats omdat je een toerist -en dus te gast- bent. Ten tweede gezien het feit dat de berg als heiligdom wordt beschouwd door verschillende omringende gemeenschappen.

Voor een habbekrats als expert door Azië backpacken?

Backpackgids AziëNeem dan een kijkje in onze eigen Backpackgids Azië. We helpen je op weg, lossen je problemen op en zorgen er samen met jou voor dat je het maximale uit je reis gaat halen.

Onder meer de volgende issues worden aangepakt en opgelost:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Je krijgt er meer dan 70!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Klaar voor de klim?! Laat me weten of je iets aan de tips hebt gehad!

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
8 Antwoorden
 1. Marjolein

  Hoi Robbert!

  Fijn al deze tips! Een tijdje geleden las ik dit stuk en zag ik iets staan over de beklimming met Jungle Jack, maar nu zie ik het niet meer staan. Klop dat?

  Groetjes,
  Marjolein

  1. Robbert

   Hoi Marjolein,

   Deze partij heb ik er inderdaad uitgehaald, omdat ik de gegevens van hen nog moet updaten. Binnenkort staat alle up-to-date informatie van Jungle Jack er ook weer op!

   Groet, Robbert

  1. Robbert

   Hoi Bettina,

   De eerste dag is een dag zonder trekking en brengt je naar het Kota Kinabalu National Park. De twee dag zal het ongeveer 5 uur zijn en de laatste zo’n 3 uur naar de top en weer naar beneden.

 2. Toine Wollaert

  Dag Robbert,
  Met veel belangstelling je avonturen , tips en tricks gelezen. Ik word nu al enthousiast.
  Zou ik de naam an de homestay in Sepilok waar jij hebt aangebeld mogen weten ?
  Je hebt het over de klim in de nacht en het item hoogtevrees. Nu is dat niet zo zeer het punt, maar hoe gaat het met de afdaling, waarbij je volgens mij wel wat meer naar beneden moet kijken. is die daling niet meer risicovol bij met name nat weer?

  1. Robbert

   Hey Toine,

   De naam zou ik niet meer weten, dit is namelijk al eventjes geleden. Geen idee ook of ‘ie nog bestaat…. Wel kun je naar datzelfde gebied lopen en even rondkijken, daar zitten sowieso wel wat andere accommodaties.

   Voor wat betreft Mt. Kinabalu: als het weer slecht is, zal de klim niet doorgaan. Maak je hier dus niet te veel zorgen over.

 3. Rozemarijn

  Hi Robbert,
  Ik wil heel graag Mount Kinabalu beklimmen, maar vind op de site van Sutera alleen maar lodges en geen klimmen. Kan dat kloppen? Ik had ze vorige week ook al gemaild, maar helaas nog geen antwoord gehad.
  Groetjes Rozemarijn

  1. Robbert

   Hoi Rozemarijn,

   Probeer ze anders even op Facebook te benaderen. Een prijslijst heeft nog nooit op hun website gestaan…

   Laat me de afloop even weten.

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Persoonlijke coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid en wil jij je hart volgen? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel mijn geheime aanpak in mijn programma Blog Secrets, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw