Mount Kinabalu beklimmen: alles wat je wilt weten

Mount Kinabalu, gelegen in het door UNESCO tot werelderfgoed benoemde Kinabalu National Park, is met haar ruim 4.095 meter de hoogste berg van Maleisië en zelfs de hoogste top tussen de Himalaya’s en Nieuw-Guinea. Bizar toch?

Deze iconische blikvanger van Sabah wordt jaarlijks door duizenden toeristen beklommen, en waarschijnlijk zit jij er ook aan te denken anders was je niet op deze pagina uitgekomen .

Een nadeel is echter dat het beklimmen van de majestueuze berg geen goedkope aangelegenheid is. Sterker nog, de meeste prijzen die je op internet ziet zullen je wellicht zelfs doen besluiten om dit must-do van je bucketlist te schrappen.

Zonde, als je het mij vraagt, want het is echt een onvergetelijke ervaring en voor velen hét hoogtepunt van hun reis op Borneo. Naast het zien van neusapen en orang-oetans natuurlijk 😉 .

Daarom ga ik je met dit artikel proberen te helpen om deze memorabele klim wel te kunnen doen door je een aantal handige tips te geven. Tuurlijk, het zal je geld kosten, maar voor bepaalde ervaringen moet je nou eenmaal wat overhebben. Om het makkelijk voor je te maken bespreek ik alle opties waar je kunt boeken, zodat je de voor jou meest voordelige keuze kunt maken.

Wat ik je verder mee wil geven is dat ik deze gids regelmatig update om je zo van de meest recente informatie te voorzien.

Goed om te weten: de wisselkoers die ik gebruik is: RM4,50 = €1. Kleine afwijkingen zijn mogelijk, want soms is het ook zo dat RM5 gelijk is aan €1. Je kunt dit altijd even checken via Xe.com.

Wat zijn nou typische dingen waar je aan moet denken tijdens je voorbereiding? Waar kan je bijvoorbeeld je bergbeklimming boeken? En wat is handig om te weten tijdens de trip? Op zulke soort vragen geef ik je antwoord in deze uitgebreide gids.

Ben jij klaar voor dit geweldige avontuur?

Welke tours zijn er zoal?

De meeste mensen kiezen voor een tour van 2 dagen en 1 nacht (2D1N) om Mount Kinabalu te beklimmen. Tijdens de eerste dag wandel je 6 tot 7 uur, waarbij je ’s ochtends rond 10 uur wordt afgezet bij de Timpohon Gate (1.866 meter). Vanuit daar hike je naar het Panalaban Base Camp (3.272 meter), daar zal je bovendien overnachten. Op dag twee hike je in 3,5 uur naar de top (4.095 meter) die grappig genoeg Low’s Peak wordt genoemd. Daarna doe je er 7 tot 8 uur over om weer terug beneden te komen.

Er is ook een langere tocht van 3 dagen en 2 nachten (3D2N), hierbij loop je op de derde dag naar de top toe. De eerste dag zal je de omgeving van het nationale park verkennen, zo breng je bijvoorbeeld een bezoekje aan het traditionele dorpje Nabalu.

Voor de echte die hards zijn er zelfs trips van 4 dagen en 3 nachten (4D3N) en zelfs nog een dag langer, waarbij je behalve klimmen ook andere activiteiten zult doen. Denk bijvoorbeeld aan yoga of een dagje raften op de Kiulu River.

Tot december 2020 waren er trouwens ook dagtours om Mount Kinabalu te beklimmen, maar daar worden vandaag de dag geen vergunningen meer voor afgegeven.

Overnachten doe je als gezegd in Panalaban (voorheen bekend als Laban Rata), waar je een aantal guesthouses hebt op krap 3 kilometer van de top van de berg. De bekendste is het Laban Rata Resthouse. Heb je geen slaapplek gereserveerd, dan kun je Kinabaluberg niet beklimmen. Echter, als je een complete tour hebt geboekt zit de accommodatie altijd inbegrepen. Hierover vertel ik je verderop meer.

 

Alternatief: ga zelf hiken in het nationale park

Ik in het nationale park

Overigens is het ook leuk om een dagje zelfstandig in het nationale park te gaan hiken. Niet op de berg dus, maar gewoon in de lagergelegen jungle.

Dit deed ik toen ik aan het backpacken was op Borneo. Samen met een reisgenootje ben ik een dag door het prachtige park getrokken. Helaas regende het hevig, waardoor we besloten een poncho aan te schaffen. Onderweg loop je door weelderige groene natuur tegen en zie je verschillende grote bloemen.

In het nabijgelegen Liwagu Restaurant kun je even bijkomen met een lekkere koffie of thee en een hapje eten. Iets wat wij, gezien het de enorme plensbui ook deden.

Wij kwamen overigens nauwelijks andere backpackers tegen, waardoor het onze ‘eigen’ jungletrek leek. Heel gaaf!

 

Is de beklimming zwaar?

Wees niet bang: mensen in werkelijk alle leeftijdsgroepen hebben Mount Kinabalu al beklommen. Wel is het natuurlijk handig als je enigszins fit bent en in goede gezondheid verkeert.

Zo’n uitspraak is natuurlijk vrij algemeen, maar als je aan sport doet, regelmatig wandelt of je op een andere manier inspant, moet het allemaal goed komen.

Amazing Borneo, een van de touroperators die ik verderop bespreek, zegt er het volgende over:

“Wanneer je in staat bent om een ​​paar keer per dag een trap van twaalf verdiepingen zonder veel moeite op en neer te lopen, dan is dat een goede manier om je voor te bereiden op Mount Kinabalu.”

 

Wat is de beste reistijd voor Mount Kinabalu?

Op de top van Mount Kinabalu met een indrukwekkende wolkenzee voor je

Het algemene advies is om Mount Kinabalu in de maanden maart tot en met augustus te beklimmen. Je ontwijkt dan de natste maanden, namelijk december en januari. Normaal gesproken overigens, want lokale websites zoals Mountkinabalu.com vertellen dat het weer de afgelopen jaren erg onvoorspelbaar is geweest en er daarom geen specifieke beste reistijd voor Mount Kinabalu kan worden gegeven.

Houd er wel rekening mee dat april tot en met juni als drukste periode bekendstaat.

Wil je echter zo goedkoop mogelijk de berg beklimmen? Dan zou je kunnen overwegen om in de moesson-periode van oktober tot en met februari te gaan. Door slechte weersomstandigheden kan het dan echter zo zijn dat het niet toegestaan is om naar de top te lopen.

En nog iets: tegenwoordig, anno 2022, is het (vrijwel altijd) nodig om minimaal een maand van te voor te boeken. Houd daar dus rekening mee.

 

Waar kan je je tour boeken en wat kost het?

De prijzen voor het hiken op Mount Kinabalu variëren enorm, het is daarom de moeite waard om rond te shoppen voor je daadwerkelijk boekt. Weet verder dat je als buitenlander een ander bedrag betaalt dan als Maleisiër. Het is iets wat je bij wel meer activiteiten in Maleisië ziet, we kennen het ook uit Indonesië.

Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, zorg er dan voor dat je voorafgaand al een groep met andere klimmers hebt gevormd. De regel is namelijk: hoe groter de groep, hoe goedkoper de trekking. De maximum groepsomvang verschilt per touroperator, maar ligt meestal rond de vijftien personen.

Hieronder bespreek ik alle opties voor je waar je je tour kunt boeken.

 

Sutera Sanctuary Lodges

Dit is de officiële operator van het Kinabalu National Park en daarmee een van de goedkoopste aanbieders. Via hun website is het echter onduidelijk wat de prijs is en kan ik enkel accommodaties in het nationale park vinden. Op de Facebookpagina van Sutera Sanctuary Lodges posten ze echter regelmatig nieuwe dingen en kan je ze een berichtje sturen om de actuele prijzen op te vragen.

Om te reserveren kun je, behalve te e-mailen (info@suterasanctuarylodges.com.my) of een berichtje via Facebook te sturen, ook altijd even het lokale kantoor (Sutera Avenue Lodge) in Kota Kinabalu binnenlopen.

Sutera al jaren een van de goedkopere spelers in de markt, echter zijn ze niet altijd even transparant. Daarmee bedoel ik de onduidelijkheid op de website en het feit dat je naast je boeking nog van alles zelf moet regelen. Denk aan een gids, de parkentree en andere fees niet die niet zijn inbegrepen.

 

Amazing Borneo

Amazing Borneo is een gerenommeerde partij die alles op en top voor je zal regelen, al is het tegelijkertijd een van de duurdere opties om je bergbeklimming te boeken. Wel zijn ze de laatste jaren goedkoper geworden, wat denk ik het gevolg van de gestegen concurrentie is.

De prijs in dollars die je als niet-Maleisische inwoner betaalt voor een 2D1N tour is minimaal RM1.130 en daarmee €251. Althans, dat is wat ik in eerste instantie denk. Als ik doorklik blijkt dit de laagste prijs te zijn voor Maleisiërs. Als je als buitenlander boekt en de groepsgrootte zeven tot en met vijftien mensen is, dan is het bedrag ineens RM2.040 en dus €453.

Deze €453 is een relatief hoge prijs, kijk maar naar de volgende aanbieders.

 

Downbelow Marine & Wildlife Adventures

De beste prijs die ik heb gevonden is via Downbelow Marine & Wildlife Adventures kost het 2D1N-pakket voor de RM1.850 voor buitenlanders. Omgerekend is dit zo’n €404. Dit is inclusief accommodatie, gids, wandelvergunning, verzekering en eten & drinken. Alles is daarmee dus geregeld.

Al met al is dit een vrij goede deal.

 

Kinabalu National Park

Je kunt ook boeken via Kinabalu National Park. Voor een tour van 2D1N beginnen de prijzen bij RM1.820 per persoon en dus €420 bij een groepsgrootte van zeven tot vijftien personen. Vergelijkbaar dus met Downbelow Marine & Wildlife Adventures. Wel hebben ze regelmatig speciale acties op hun website.

 

Sabah Parks

Tot slot kan je alles direct regelen via Sabah Parks, en dus niet via een van de commerciële partijen die je hierboven ziet. Ze beheren het Lemaing Hostel en het Panalaban Hostel in het nationale park.

Echter, via hen zal je zaken als klimvergunning, verzekering en gidskosten nog los moeten bijboeken. Best een gedoe als je het mij vraagt, waardoor ik voor een van de andere opties zou kiezen.

 

Welke dingen zijn vereist voor je trekking?

Check altijd of alle vereisten bij je reservering zijn inbegrepen, dit verschilt per operator en per pakket dat je boekt.

Om precies te zijn heb je de volgende dingen nodig:

 • De entree voor het Kota Kinabalu National Park (RM15, ongeveer €3,35).
 • Een verzekering (RM7, ongeveer €1,55).
 • Een vergunning om de berg te mogen beklimmen (RM200, ongeveer €44,45). Per dag mogen slechts 150 mensen de berg op.
 • Een ticket voor de shuttlebus (RM33, om en nabij de €7,35).
 • Een gids (RM230, ongeveer €51,10).

De meeste reisorganisaties hebben geen porter (dit is een local die je tas voor je de berg op- en af​draagt) voor je geregeld, al kan je die bij het begin van de wandeling inhuren. Uiteraard zal je wat moeten onderhandelen, maar de gangbare prijs ligt zo rond de RM130-200 voor een tas van 10 kilogram. Dit is dus maximaal zo’n €44,45 extra bovenop de kosten die je al gemaakt hebt, houd daar dus rekening mee. Echter, wanneer je een een kleine rugzak met wat spullen meebrengt, moet het absoluut lukken om deze zelf te dragen. Heb je een zware tas bij je, laat deze dan achter in een kluisje bij de Kinabalu Park Office. De kosten hiervan zijn RM12, €2,65.

Transport vanuit Kota Kinabalu naar het nationale park is doorgaans niet inbegrepen, al bieden sommige operators deze dienst wel aan. Dit zal je dus zelf moeten regelen. Verderop vertel ik je precies hoe je vanuit Kota Kinabalu naar het nationale park kunt komen. Vervoer terug naar Kota Kinabalu wordt meestal wel georganiseerd door de touroperators.

 

Wat neem je mee?

Op sommige gedeeltes zijn er trappen aangelegd, wat het lopen een stuk makkelijker maakt – verwacht 50% trappen en 50% rotsachtig terrein

Om je zo comfortabel mogelijk te voelen tijdens de trekking, raad ik je aan de volgende spullen mee te nemen:

 • Een kleine rugzak, 30 liter is perfect
 • Goede schoenen (bijvoorbeeld hardloopschoenen of bergschoenen voor extra grip)
 • Een waterdichte jas, waterdichte handschoenen en waterdichte zippers
 • Een hoofdlamp
 • Een fluitje
 • Je paspoort, nodig voor je vergunning
 • Zonnebrand en een zonnebril
 • Een camera of je telefoon natuurlijk
 • Goede insectenspray
 • Oordoppen voor een goede nachtrust
 • Een lunchpakket (indien niet inbegrepen)
 • Snacks bestaande uit suiker en zout
 • Waterflessen (deze kun je tijdens je trip bijvullen)
 • Schone kleren voor de volgende dag
 • Wat cashgeld voor eten en drinken
 • Voldoende pijnstillers en eventueel andere medicatie (zoals diarree-remmers, tijgerbalsem etc.). Rauwe gember werkt trouwens ook goed tegen diarree, weet ik uit eigen ervaring 🙂 .

Wees niet bang, dit hoef je niet voor je reis allemaal al mee te nemen. Outdoorspullen zijn in Kota Kinabalu voldoende verkrijgbaar.

 

Wees voorbereid op vrieskou

De temperatuur op de top van Mount Kinabalu (4.095,2 m) kan dalen tot temperaturen van, schrik niet,  -3°C. Handschoenen zijn daarom echt nodig, anders ga je kapot.

De temperaturen in het gebied van van Timpohon tot Panalaban lopen uiteen van 6°C tot 16°C, terwijl het beneden in het Kinabalu-park steevast tussen de 15°C en de 26°C is.

 

Wees voorbereid op een plensbui

Tijdens de klim kan het zomaar zijn dat de blauwe lucht verandert in een mengeling van wolken, waarna het hard begint te regenen. Ik wil je daarom aanraden om altijd een waterdichte tas mee te nemen, bijvoorbeeld om je camera en andere waardevolle spullen in op te bergen. Behalve de tasjes raad ik je ook aan om een waterafstotende jas te dragen. Dit om je lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens (hevige) regenval.

Overigens wil ik je adviseren om niet meer (dure) waardevolle spullen mee te nemen dan nodig is. Stel dat je te maken krijgt met heftige neerslag, dan kunnen je pullen alsnog doorweekt zijn. Waterdichte tassen, vakjes etcetera hebben altijd een limiet. Teveel water kunnen ook deze hulpmiddelen niet altijd aan.

Over water gesproken, drink minimaal vier tot vijf liter per dag gedurende de klim. Dehydratie moet je te allen tijde zien te voorkomen.

Het kan overigens zo zijn dat vanwege het slechte weer men besluit om niet naar de top te hiken. In dit geval krijg je overigens geen geld terug.

Tip: mocht je om wat voor reden dan ook een jas zijn vergeten, dan kun je deze bij een van de guesthouses in Panalaban -de eerste rustplaats- huren. Ook handschoenen, mutsen, longsleeves etcetera kunnen worden gehuurd.

Eet niet te veel in de vroege morgen

Na je eerste korte avond- en nachtrust wordt tussen 02.00 en 03.30 uur je ochtendeten geserveerd. Ik wil je adviseren om niet teveel te eten maar natuurlijk ook niet te weinig. Je kent vast wel het gevoel wanneer je gaat sporten met een te volle maag. Niet erg fijn.

Ik raad je tevens aan om zo vroeg mogelijk te eten tijdens het hierboven genoemde interval. Hoe later je eet, hoe meer je moet haasten om bij de top van de Mount Kinabalu te komen.

Tip: mocht je behoefte hebben aan snelle, kortstondige energie, zorg dan dat je wat kleine snacks zoals snoepjes of zoutjes meeneemt. Ze wegen weinig en kunnen je over bepaalde dode punten heen helpen. Pinda’s zijn een ideale snack.

Wees voorbereid op donkere hoogtes

De zonsopkomst gezien vanaf de top van Mount Kinabalu

Wanneer je in de vroege ochtend de klim voortzet om getuige te zijn van de schitterende zonsopkomst, is het logischerwijs nog erg donker. Het is immers midden in de nacht.

Tijdens dit gedeelte van de klim is er tevens een gedeelte waarbij je jezelf via een wit touw omhoog dient te ‘trekken’. Dit is trouwens ook een van de steilste stukken van de bergbeklimming. En dat in de volledige donkerte. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Het voordeel is dat je de diepte en hoogte waarop je je bevindt niet goed kunt waarnemen. Het nadeel, daarentegen, is dat je wel degelijk weet wat er onder je zit, namelijk een diep dal.

Tip: heb je hoogtevrees? Dan adviseer ik je om vooruit te kijken en enkel naar het gebied wat je ziet met de lamp op je hoofd. Daarover gesproken, neem een hoofdlamp mee.

Het is het allemaal waard, want aangekomen bij de top word je beloond met de prachtige zonsopgang, iets wat je nooit meer zal vergeten. Zoals gezegd kan het hier zeer koud zijn, zo rond het vriespunt. Wees hier qua kleding dus op voorbereid.

Tip: als je eenmaal op de top bent en aan de afdaling gaat beginnen, kunnen je knieën hier behoorlijk onder te lijden hebben. Zorg daarom dat je voorafgaand voldoende pijnstillers meeneemt, om zo de eventuele pijn wat te verlichten. Of neem wandelstokken mee om de meeste druk van je knieën weg te halen. Maar belangrijker nog: luister simpelweg naar je lichaam en neem pauze waar nodig. Je lichaam geeft natuurlijk niet voor niets signalen af, onderdrukken van pijn is over het algemeen geen goede raadgever.

Toon respect voor de natuur en je medemens

Hiermee bedoel ik aan te geven dat je voorkomt sporen achter te laten op de berg. Door de groeiende belangstelling voor het beklimmen van de Mount Kinabalu, wordt de kans op beschadiging steeds groter. Probeer je hier bewust van te zijn. Ga bijvoorbeeld zorgvuldig met afval om en neem geen ‘souvenirs’ mee van de berg.

Een ander punt is dat je, ook in gevallen wanneer je er doorheen zit, niet gaat schelden of schreeuwen. In de eerste plaats omdat je een toerist -en dus te gast- bent. En ten tweede omdat de berg als heiligdom wordt beschouwd door verschillende omringende gemeenschappen.

In andere woorden: respect is belangrijk.

 

Hoe kom je in het Kinabalu National Park?

Zoals ik eerder al zei, is transport vanuit het centrum naar het Kinabalu National Park doorgaans niet inbegrepen. Je zult dit dus zelf moeten regelen. Vanaf busstation Padang Merdeka kun je voor RM25 (€5,55) per persoon een minibus richting Ranau nemen. Weet wel dat Ranau verder gelegen is dan het nationale park, waardoor je eerder moet uitstappen. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Tip 1: er zijn geen vaste tijden waarop de busjes rijden. Kijk goed rond of je busjes ziet met als eindbestemming Ranau. De bus rijdt weg wanneer er voldoende mensen inzitten. Dit kan daarom enige tijd duren.

Tip 2: ga je enkel een middag naar het Kinabalu National Park voor een kort bezoek? In dat geval wil ik je adviseren om niet te laat in de ochtend te vertrekken. Vanuit het nationale park kun je tot het eind van de middag een bus terug nemen. Daarna is enkel de taxi nog een mogelijkheid. Indien er geen bus meer rijdt, kun je ook (goedkoop) in de Kinabalu Mountain Lodge overnachten, zo’n 5 minuten rijden vanaf het Kinabalu National Park.

Tip 3: kom je vanuit de airport, pak dan vanaf Terminal 1 of 2 een airport shuttle bus voor RM5 (€1,10). Zorg dat je uitstapt bij ‘Padang Merdeka’. Vanaf dit station kun je verder reizen richting het Kinabalu National Park (zie boven).

Klaar voor de klim? Heb je nog vragen? Laat het weten in de comments.

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes, bijvoorbeeld een voor Borneo waarbij je Mount Kinabalu gaat beklimmen? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
10 Antwoorden
 1. Marjolein

  Hoi Robbert!

  Fijn al deze tips! Een tijdje geleden las ik dit stuk en zag ik iets staan over de beklimming met Jungle Jack, maar nu zie ik het niet meer staan. Klop dat?

  Groetjes,
  Marjolein

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marjolein,

   Deze partij heb ik er inderdaad uitgehaald, omdat ik de gegevens van hen nog moet updaten. Binnenkort staat alle up-to-date informatie van Jungle Jack er ook weer op!

   Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bettina,

   De eerste dag is een dag zonder trekking en brengt je naar het Kota Kinabalu National Park. De twee dag zal het ongeveer 5 uur zijn en de laatste zo’n 3 uur naar de top en weer naar beneden.

 2. Toine Wollaert

  Dag Robbert,
  Met veel belangstelling je avonturen , tips en tricks gelezen. Ik word nu al enthousiast.
  Zou ik de naam an de homestay in Sepilok waar jij hebt aangebeld mogen weten ?
  Je hebt het over de klim in de nacht en het item hoogtevrees. Nu is dat niet zo zeer het punt, maar hoe gaat het met de afdaling, waarbij je volgens mij wel wat meer naar beneden moet kijken. is die daling niet meer risicovol bij met name nat weer?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Toine,

   De naam zou ik niet meer weten, dit is namelijk al eventjes geleden. Geen idee ook of ‘ie nog bestaat…. Wel kun je naar datzelfde gebied lopen en even rondkijken, daar zitten sowieso wel wat andere accommodaties.

   Voor wat betreft Mt. Kinabalu: als het weer slecht is, zal de klim niet doorgaan. Maak je hier dus niet te veel zorgen over.

 3. Rozemarijn

  Hi Robbert,
  Ik wil heel graag Mount Kinabalu beklimmen, maar vind op de site van Sutera alleen maar lodges en geen klimmen. Kan dat kloppen? Ik had ze vorige week ook al gemaild, maar helaas nog geen antwoord gehad.
  Groetjes Rozemarijn

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Rozemarijn,

   Probeer ze anders even op Facebook te benaderen. Een prijslijst heeft nog nooit op hun website gestaan…

   Laat me de afloop even weten.

   Succes!

 4. ilse

  hoi robbert,

  mijn vriend en ik gaan in juli de berg beklimmen. Mijn vraag gaat specifiek over de paklijst en met name de voorbereiding op het koude weer

  is het aan te raden een winterjas mee te nemen of bijvoorbeeld daar te kopen?

  1. Avatar foto

   Hey Ilse,

   Nice!

   Zou een regenjas aandoen met een fleece en T-shirt eronder! Je kunt de jassen gewoon huren, bijvoorbeeld bij Sutera Sanctuary Lodges. Zou het zeker niet allemaal zelf meenemen, enkel en alleen voor de klim.

   Veel plezier!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw