El Calafate: een magische plek in Argentinië

El Calafate, gelegen in het ijskoude hart van Argentijns Patagonië, is de toegangspoort tot het Los Glaciares National Park waar je de fabuleuze Perito Moreno-gletsjer kunt bewonderen. Deze enorme felblauwe ijsschots is kilometers breed en heeft een duizelingwekkende hoogte van 60 meter.

En stel je eens voor…

Je dobbert in een bootje voor de torenhoge gletsjer. Uit  het niets begint het te piepen en te kraken en storten er duizenden kilo’s ijsbrokken naar beneden in het water. Er ontstaat er magisch spektakel dat je maar amper kan bevatten. Het lijkt net of je in een surrealistische wereld terecht bent gekomen.

Het nationale park ligt overigens nog wel 80 kilometer van El Calafate af, maar in het stadje zelf is ook nog wel het een en ander te beleven. Zo biedt de ligging aan Lago Argenino, het grootste zoetwatermeer van Argentinië, goede wandelmogelijkheden of om met een wijntje erbij vogels te spotten vanaf de oevers. De meeste backpackers trekken echter vrij snel door richting het nabijgelegen El Chalten, het rustige Andesdorpje waar je onder andere Mount Fitz Roy met het fotogenieke Laguna de los Tres hebt.

In deze gids vertel ik je alles over de bezienswaardigheden in El Calafate en deel ik handige tips met je.

Activiteiten en bezienswaardigheden in rond El Calafate

Zoals ik al zei kom je naar El Calafate om het natuurwonder Perito Moreno te aanschouwen, het is dé bezienswaardigheid in deze streek. Hieronder vertel ik je er alles over. Daarnaast vraag je jezelf misschien af of er nog meer te doen is, bijvoorbeeld wat minder toeristische activiteiten. Ook daarop geef ik je in dit gedeelte een antwoord.

 

Het stadje El Calafate

Eerlijk gezegd is in het stadje zelf niet heel veel te beleven, al is het altijd leuk om even rond te wandelen en een hapje te eten rond Avenida del Libertador, de hoofdstraat van El Calafate. Behalve restaurants vind je hier flink wat tourbedrijfjes, stalletjes met coole handgemaakte spulletjes en winkels om souvenirs en trekking-kleding te kopen.

 

Los Glaciers National Park: de Perito Moreno-gletsjer

De ronduit betoverende Perito Moreno Glacier met haar felblauwe kleur

De blauw getinte Perito Moreno-gletsjer is zonder twijfel een van de mooiste plekken van Argentinië en zelfs van heel Zuid-Amerika. De ijsmassa steekt fel af tegen het turquoise meer, de blauwe lucht en de donkere bergtoppen die met sneeuw bedekt zijn. Alsof je naar een schilderij zit te kijken.

Deze grillige ijsschots is op sommige gedeeltes 60 meter hoog, met een lengte en breedte van respectievelijk 30 en 3 kilometer. Het is nauwelijks voor te stellen, en wanneer je er eenmaal voorstaat weet je dan ook echt niet wat je ziet. Om het wat tastbaarder te maken: de grootte van deze gletsjer is vergelijkbaar met Buenos Aires.

In het door UNESCO tot werelderfgoed benoemde Los Glaciers National Park zijn overigens nog 47 andere gletsjers, al komen die qua spektakel niet in de buurt van Perito Moreno. Al is de nog grotere Upsalagletsjer absoluut het bekijken waard.

Een gave ervaring is om met een catamaran over het fotogenieke Argentinomeer te varen, waarbij je de gletsjermuur nadert om de ijskap van dichtbij. En als je dacht dat het hier een dooie bedoeling is dan heb je het mis. Zo’n beetje ieder kwartier zie je namelijk een immens stuk ijs in het water plonzen, waardoor grote golven ontstaan. Het krakende geluid van het loskomende ijs is overweldigend en je voelt aan alles dat Perito Moreno leeft.

Je maakt dit schouwspel echter ook mee wanneer je over de boardwalk loopt en hoeft dus echt niet persé een boottrip te boeken. Bijkomend voordeel is in dit geval dat je alleen of met je reisgenootje bent en totale connectie met de natuur zult voelen. Nadeel: je bent niet zo dichtbij het ijsgeweld als tijdens de boottocht.

Veel tours bieden een combinatie van hiken op de gletsjer, varen over het Argentinomeer en lopen op de houten wandelpaden aan.

 

Een tour doen of niet?

Je kunt zelfstandig gaan of een tour boeken. De meeste toeristen kiezen voor gemak en gaan voor een tour.

Om zelf naar het Los Glaciers National Park te gaan kan je een bus pakken vanaf de El Calafate Bus Terminal. De rit duurt 1,5 uur. Ik raad je aan om vroeg in de ochtend te gaan, zodat je de hele dag hebt om het uitgestrekte park te verkennen.

Echter, als je een tour hebt geboekt dan is vervoer voor je geregeld en hoef je niks meer te doen. Je wordt in dit geval opgepikt en afgezet bij je accommodatie.

Toch is het zeker niet nodig om georganiseerd op pad te gaan en kan je het vrij makkelijk zelf regelen. Op die manier bespaar je bovendien wat Argentijnse peso’s. De vaartocht over het gletsjermeer is bijvoorbeeld eenvoudig te regelen in het nationale park. Wanneer je het nationale park binnenloopt zie je een klein hokje met een bord waarop ‘Navegacion’ te lezen. Vraag daar naar boottochten of een andere activiteit die je wilt doen. En uiteraard kan je er tevens voor kiezen om het simpelweg bij wandelen over de boardwalk te houden. Dit is net zo goed supergaaf, zeker niet minder als je het mij vraagt, en zo bespaar je tegelijkertijd wat kosten.

Los Glaciares National Park is trouwens een van de populairste nationale parken in Argentinië, alles staat supergoed aangegeven en het is zodoende onmogelijk om te verdwalen. Ook wanneer je geen tour doet. Al vrij snel kom je op de boardwalk terecht en kan je aan de prachtige wandeling door het bergachtige landschap beginnen. Verrassend genoeg kom je verder nog door een weelderig bos.

Maar of je nou zelf gaat of een tour doet, het zal je hoe dan ook best wat geld kosten, al valt het zonder tour eerlijk gezegd erg mee. Weet dat het elke peso dubbel en dwars waard is en je fascinerende plekken zoals deze niet vaak zult zien. En bovendien: wellicht zijn de gletsjers op termijn wel helemaal verdwenen.

Tours kan je in El Calafate boeken of online via Get Your Guide.

 

Enkele praktische zaken

Lopen op de gletsjer
  • De openingstijden zijn 08.00 uur tot 18.00 uur van september tot en met april en 09.00 uur tot en met 16.00 uur van augustus tot en met mei.
  • De entree tot het nationale park is 800 ARS. Breng cash mee, want je kunt niet pinnen.
  • Als je een tour boekt zit de entree hier niet bij inbegrepen.
  • Een boottochtje over het meer naar de gletsjer kost zo’n 3.000 ARS als je in het nationale park boekt.
  • Voor de trekking op de gletsjer heb je de keuze tussen de Mini Trek (40 minuten) en de Big Ice Trek (3,5 uur).
  • Een retourtje met de bus kost je zo’n 800 ARS.
  • Breng warme kleren en eventueel een poncho mee.
  • Neem spullen mee om te lunchen als je geen tour inclusief lunch doet.

PS. Vanwege de sterk fluctuerende Argentijnse peso heb ik de prijs in euro’s er niet bijgezet. Die kan je hier vinden.

 

Glacarium

Mocht je meer willen weten over gletsjers, bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en het smelten ervan, dan is een bezoekje aan het Glacarium-museum het overwegen waard. Grappig is dat men er een speciale ijsbar heeft gemaakt om in stijl een drankje te doen.

Het Glacarium ligt 6 kilometer buiten El Calafate en er rijden gratis shuttlebussen op en af.

 

Reserva Laguna Nimez

Op steenworpafstand van het centrum ligt het natuurreservaat Laguna Nimez. Het is leuk om hier in de vroege ochtend naartoe te wandelen en allerlei soorten vogels, en in het bijzonder roze flamingo’s, te spotten.

 

Estancia 25 de Mayo

Aan de rand van de stad ligt een boerderij die je in contact brengt met een stel enthousiaste schapen en de traditionele manier van leven in Patagonië. Je mag de beesten zelfs helpen scheren, een gave ervaring. Op de ranch leven overigens ook paarden, lama’s, eenden, ganzen en honden.

Daarnaast krijg je een folkloristische zang- en dansshow te zien en kan je een hapje mee-eten.

 

La Leona Petrified Forest

Wandelen door een eeuwenoud, vesteend woud met 70 miljoen jaar oude dinosaurusfossielen. Klinkt dat niet mysterieus? Bij de La Leona Petrified Forest kom je in een bijna buitenaardse wereld terecht en zal je in tegenstelling tot de Perito Moreno-gletsjer maar weinig andere mensen zien.
En serieus waar, je kunt er echte botten van dinosaurussen vastpakken. Waar anders kan je dit meemaken?

 

Hoe zit het met transport in El Calafate?

Het stadje is klein waardoor je alles te voet kunt doen. Het gros van de eetzaakjes, cafés en accommodaties liggen rond de hoofdstraat Avenida del Libertador die door het hele centrum loopt.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Bij Mi Rancho Restaurant Patagónico beland je in typische Argentijnse sferen, al hebben ze er tevens heerlijke pasta’s en risotto’s. Heb je nog trek na het hoofdgerecht? Neem dan de chocoladevulkaan als toetje 😉 .

Nog zo’n Argentijns tentje is Isabel Cocina al Disco. Het leuke is hier dat je de wijn eigenhandig mag uitkiezen uit de rijkelijk gevulde wijnkelder. Vet toch?

Tot slot is ook Pura Vida een echte lokale topper om een hapje te eten. Zij hebben bovendien lekkere vegetarische en veganistische opties.

Dan van eten naar drinken, en wel koffie. Voor een goed bakkie pleur met een gebakje erbij heb je flink wat keuze in El Calafate. Olivia Coffee Shop, Pietro’s Cafe en Elba’r zijn allemaal aanraders.

 

Waar in El Calafate raad ik je aan om te overnachten?

Als je alleen reist en graag andere backpackers ontmoet raad ik je aan om in een hostel te slapen. Drie aanraders zijn het Calafate Hostel, het America Del Sur Calafate Hostel en het Hosteria Miyazato Inn.

Zoek je een fijn hotelletje in het centrum? Dan zijn Hotel Posada Los Alamos en het Calafate Parque Hotel prima opties om een kamer te boeken.

Een prachtig uitzicht op het Argentino Lake heb je het luxe Xelena Hotel & Suites.

 

Hoelang raad ik je aan om in El Calafate te blijven?

De boardwalk in het Los Glaciares National Park

Kom je slechts om de Perito Moreno Glacier te bekijken, dan is 2 nachten voldoende. In El Calafate zelf is verder niet zoveel te doen.

Wil je echter meer dingen zien, zoals de bezienswaardigheden die ik in dit artikel heb besproken, of simpelweg even tot rust komen, dan kan je uiteraard wat langer blijven.

 

Wat is de beste reistijd voor El Calafate?

Zoals je wellicht weet is het weer in Patagonië nogal onvoorspelbaar. Toch worden de zomermaanden november tot en met februari als beste reisperiode gezien, de kans op zonnige dagen met een helderblauwe lucht is dan het grootst. Echter, dit is gelijk ook de piekperiode, waardoor het vrij druk wordt en alles een stukje prijziger zal zijn.

 

Hoe kom je in El Calafate?

Op zo’n 20 kilometer ten oosten van het centrum ligt de El Calafate Airport, vanuit Buenos Aires vlieg je hier in 3 uur en 15 minuten naartoe.

En dat je erheen kunt vliegen is wel zo fijn, want met de bus ben je al snel erg lang onderweg. Zo duurt de busreis vanuit Bariloche +/- 23 uur. Stap je in Ushuaia op, dan ben je zo’n 17 uur aan het reizen. Echter, als je in El Chalten vertrekt ben je ongeveer 3 uur onderweg, vanuit Río Gallegos 4 uur en vanuit Puerto Natales 6 uur. Dat valt dan weer mee.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw