El Chalten: een hikers-mekka in Patagonië

El Chalten (ook geschreven als ‘El Chaltén’) staat bekend als dé trekking-bestemming van Argentinië en is een walhalla voor hikers. Het stadje ligt op de grens met Chili aan de rand van het Los Glaciares National Park, in het hart van Patagonië.

In dit omvangrijke natuurpark vind je schaduwrijke bossen, besneeuwde bergpieken, indrukwekkende gletsjers en talloze lagunes. Zo heb je er Mount Fitz Roy met het betoverende Laguna de los Tres. En wat te denken van de torenhoge Cerro Torre die achter het gelijknamige meer met dobberende ijsbrokken omhoog rijst? Nee, als outdoor-liefhebber zal je je hier niet snel vervelen, dat is een ding wat zeker is.

Ben je van plan om El Chalten te bezoeken? Lees dan deze gids door. Ik bespreek de beste dingen om te doen, praktische informatie over hoe te reizen, tips voor leuke accommodaties en nog veel meer.

Activiteiten en bezienswaardigheden El Chalten

Wat te doen in El Chalten? Welke bezienswaardigheden zijn er? En wat zijn leuke uitstapjes om te te maken? In dit gedeelte lees je mijn beste tips.

 

Doe de Laguna Torre Hike

De wandeling naar Laguna Torre is een populaire hike die je vanuit de stad kunt doen en is bovendien vrij makkelijk. Al zal je in het begin wel wat moeten klauteren, maar dit is te overzien. Je loopt 9 kilometer naar het meer, om vervolgens dezelfde weg weer terug te lopen. Reken op totaal zo’n 6 uur hiken.

Eenmaal bij de lagune zie je felblauwe ijsbrokken drijven en -bij helder weer- de grillige pieken van de Cerro Torre (3.133 meter) in het water weerspiegelen.

 

Doe de Laguna de Los Tres Hike en zie Mount Fitz Roy

Het zien van de machtige Mount Fitz Roy is voor veel backpackers de hoofdreden om naar El Chalten te komen. Deze 3.375 meter hoge berg is te bewonderen wanneer je de Laguna de Los Tres Hike maakt. Reken op zo’n 6 tot 7 uur hiken, afhankelijk van hoevaak je stopt.

Net als bij de Laguna Torre Hike vertrek je ook hier in de stad en tijdens de 12 kilometer lange wandeling (heen en terug het dubbele dus) kom je langs de Chorillo del Salto-waterval, de Capri-lagune en verschillende punten vanwaar je de Mount Fitz Roy het landschap ziet domineren. Het laatste stukje gaat vrij steil omhoog en brengt je uiteindelijk bij het prachtige gletsjermeer waar je oog in oog met de Fitz Roy-berg staat.

Wat trouwens extra vet is, is om in het nationale park te kamperen. Dat is mogelijk bij de het Poincenot Base Camp. Je kunt hiervoor spullen huren in El Chalten, al heb ik van andere backpackers gehoord dat dit best een gedoe is. Als het kan breng dan dus je eigen spullen mee inclusief eten en drinken.

 

Geniet van het uitzicht op de Glaciar Piedras Blancas

Een wandeling door een weelderig bos brengt je bij het Mirador del Glaciar Piedras Blancas, waar je een schitterend uitzicht op diezelfde gletsjer en de daaruit ontstane lagune hebt. Deze tocht begin je bij Hosteria El Pilar en duurt 1,5 uur, heen en terug 3 uur.

Best wat toeristen combineren deze hike met die naar Laguna de los Tres. Echter, dit kan best vermoeiend zijn en is misschien iets te veel van het goede. Maak die beslissing op de dag zelf, zo kan je na de Laguna de los Tres kijken of je nog puf en zin hebt, en anders ga je gewoon op een andere dag.

 

Ga kajakken op Lago del Desierto of de Las Vueltas River

Er is meer te doen in El Chalten dan enkel en alleen hiken, zo kan je bijvoorbeeld gaan kajakken op Lago del Desierto. Peddel jezelf vooruit over het serene meer en geniet tegelijkertijd van de groen begroeide bergen die het water omringen.

Weet wel dat het ongeveer 2 uur duurt om hier te komen. Ik raad je aan om voor dit uitstapje een tour te boeken, je wordt dan rond een uur of tien opgehaald en gaat vanaf 12.00 uur het water op. Er rijden ook bussen, mocht je wat meer avontuur zoeken.

Behalve Lago del Desierto heb je tevens de mogelijkheid om op de Las Vueltas te kajakken, de rivier die ontstaan is uit het Desierto-meer. Tijdens deze epische trip kom je langs lenga-bossen en gletsjers, en heb je uitzicht op de Torre- en de Fitz Roy-berg.

 

Ga mountainbiken

Indien je van mountainbiken houdt, is het gaaf om een MTB-tour te boeken. Hierbij word je afgezet bij Punta Sur in Lago del Desierto en begin je aan de 37 kilometer lange tocht die grotendeels over een onverharde weg gaat.

Onderweg kan je stoppen bij het Los Huemules Natural Reserve en naar Glaciar Huemul en Laguna Verder wandelen, heen en terug duurt dit 2 uurtjes. Een andere aanrader is het Piedras Blancas Glacier Viewpoint, waar je in totaal 3 uur voor uit moet trekken. Verderop, op enkele kilometers van El Chalten, raad ik je aan om de Chorillo del Salto Waterfall in het Los Glaciares National Park te bekijken.

Reken op 4 tot 5 uur fietsen en evenzoveel tijd om onderweg te stoppen en enkele korte trekkings te maken.

 

Doe de Cagliero Glacier Ice Trek

Heb je al wel eens gehoord van de Cagliero Sur Glacier? Deze enorme ijsschots van 950 meter kan je bezoeken tijdens een zogeheten ijs-trekking.

Nadat je bent opgehaald begin je met een wandeling langs de Diablo-rivier en via een bos beland je dan uiteindelijk bij de Diablo Laguna. Daarna passeer je de Devil’s Lagoon en wordt het allemaal een stukje ruiger. Je krijgt speciale uitrusting om over de rotsen te klimmen, en na flink wat inspanningen is de beloning groots met een geweldig uitzicht op de Cagliero Sur-gletsjer. Later zal je zelfs met stijgijzers op de gletsjer gaan lopen, hoe vet is dat?

Mocht je geschrokken zijn of angst gekregen hebben: er is geen ervaring nodig voor deze expeditie, en alles wordt goed voor je uitgelegd door de gidsen.

 

Maak een boottocht naar de Viedma Glacier

Gletsjers wandelend bezoeken is leuk, maar met een boot naar de kap van de gletsjer varen is toch wel echt iets heel bijzonders hoor. Boek hiervoor een trip naar de Viedma Glacier, een imponerende blauwe ijsschots die je van dichtbij kunt bewonderen.

Je hebt tevens de mogelijkheid om over de gletsjer te klimmen. Ga vervolgens even rustig zitten en luister naar het krakende geluid van het ijs, het is net alsof de gletsjer leeft.

De route erheen brengt je verder langs pittoreske bergen en meren en de hele trip duurt ongeveer 3 uur.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Een leuk tentje om heen te gaan is Cúrcuma, je hebt er een boel gezonde opties gericht op vegetariërs en veganisten. Indien je nog wat lekkers wilt proberen, ga dan voor de energético-smoothie. La Tapera en La Bicicleta zijn voor mensen die van groenten houden twee andere aanraders trouwens.

Heerlijke ‘empanadas’ vind je bij La Roti Food Store. Maar bijvoorbeeld ook vegetarische lasagne en vleesbroodjes. Ze maken hier alles vers.

Zin in een sandwich? Loop dan binnen bij La Lomiteria El Chalten. Je kunt er bovendien een sandwich halen en meenemen voor je trektocht.

Verder is El Parador Comida Para Llevar een zaak met erg goede beoordelingen. Ze hebben er van alles, bijvoorbeeld sappige hamburgers en een stoofpotje van lamsvlees. En wat dacht je van een chocolade lava cake als toetje 😉 ?

Tot slot heb ik nog wat leuke koffietentjes voor je uitgezocht. PAISA High Mountain Coffee, Primo’s en Panaderia Y Cafeteria “Lo De Haydee” zijn stuk voor stuk aanraders. Bij de laatstgenoemde spot heb je bovendien een bakkerij. En wanneer je meer behoefte hebt aan zoet, check dan Heladería Domo Blanco waar ze hun eigen ijs maken.

 

Hoe zit het met transport in El Chalten?

El Chalten is lekker compact waardoor je alles in de stad te voet kunt doen. De meeste hikes starten ook vanuit het centrum. Om bij andere plekken te komen kan je dus bus pakken.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Het fijne is dat hiken helemaal gratis is en je ook voor het Los Glaciares National Park geen entree hoeft te betalen.

Uitstapjes zoals de ijstrekking, kajakken of mountainbiken kan je in El Chalten regelen. Een andere mogelijkheid is om dit alvast te doen via Get Your Guide. Zij bieden flink wat toffe excursies aan.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in El Chalten?

Hoe lang je in El Chalten wilt blijven hangt ervan af hoeveel je in het Los Glaciers National Park wilt zien en welke hikes je wilt doen. In het stadje zelf is weinig te beleven in ieder geval.

Ik raad je aan om tenminste 3 nachten te blijven zodat je 3 dagen hebt om de omgeving te verkennen. De wandelingen naar Laguna de los Tres en naar Laguna Torre wil je sowieso meegemaakt hebben.

 

Waar in El Chalten raad ik je aan om te overnachten?

El Chalten is net als de rest van Patagonië vrij prijzig, al is er gelukkig een aantal goede en bovendien betaalbare hostels om te slapen.  Twee aanraders zijn Kaiken – Hostel & Departamentos en Hostel Familia de Campo.

Fijne appartementjes heb je bij Andino Aparts – El Chaltén en bij Lagos del Sur. Het barst sowieso van de appartementen en chalets in El Chalten. Dit is de meest authentieke accommodatievorm, je verblijft vaak in traditionele huisjes in Patagonische stijl.

Als je een luxe hotel zoekt en je budget het toelaat, kan je een kamer boeken bij het Chalten Suites Hotel.

 

Kan je pinnen in El Chalten?

Er is een pinautomaat in het stadje, al raad ik je niet aan om hierop te vertrouwen. Hij laat het namelijk nogal eens afweten. Neem daarom voldoende cash mee en eventueel een creditcard, zodat je in geval van nood bij je accommodatie aan geld kunt komen.

 

Wat is de beste reistijd voor El Chalten?

De piekperiode is van december tot en met februari, het is dan zomer en de temperaturen zijn aangenaam. Bovendien heb je grote kans op helder weer, waardoor de bergen goed zichtbaar zijn.

In november en april is het een stuk rustiger in El Chalten en zal je over het algemeen ook goed wandelweer hebben. Als budget-backpacker zijn dit de beste maanden om te gaan.

De winter (juni tot en met augustus), daarentegen, zou ik overslaan aangezien het dan koud is en de trektochten bepaald geen pretje zijn.

 

Hoe kom je in El Chalten?

De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in El Calafate en veel backpackers kiezen er dan ook voor om na het bezoeken van de Perito Moreno-gletsjer de bus te pakken naar El Chalten. Deze rit duurt ongeveer 3 uur. Sommigen stappen op de bus in Bariloche, een zeer lange rit van zo’n 25 uur. Heb je die tijd niet of simpelweg geen puf ervoor? Dan kan je beter vliegen naar El Calafate.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Wat trouwens een vette ervaring is, is om vanuit Villa O’Higgins in Chili naar Lago del Desierto te reizen. De reis is als volgt:

  • In Villa O’Higgins neem je een. bus naar Puerto Bahamondes (20 minuten reistijd).
  • Daar pak je de boot naar Candelario Mancilla (3 uur reistijd).
  • Vervolgens loop naar de grens bij Lago del Desierto (Punta Norte de Laguna del Desierto). Regel hier je visumstempel. Let op: dit is 22 kilometer en zo’n 6 uur wandelen. Eventueel kan je kijken of iemand je met de auto kan brengen.
  • Daar spring je op de boot naar de overkant van Lago Desierto (1 uur reistijd).
  • Eenmaal aangekomen neem je een bus naar El Chalten (1,5 uur reistijd).

Of maak het nog gekker en ga deze trip wandelend doen. Op internet zijn flink wat blogs te lezen van avonturiers die je voorgingen.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw