Backpacken in Chili: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Chili is het langste (4.270 kilometer) én smalste (maximaal 356 kilometer breed) land ter wereld en biedt avonturiers eigenlijk alles wat er maar te wensen valt. De schoonheid van Patagonië, grillige berglandschappen, dorre woestijnplateaus bezaaid met vulkanen, spectaculaire kustlijnen, de meest mooie meren en erg leuke steden om te ontdekken; het is slechts een greep aan wat er te beleven valt.

Door de World Travel Awards is het land al meerdere keren uitgeroepen tot avontuurlijkste bestemming van Zuid-Amerika, al gaan er nog altijd maar weinig backpackers naartoe. Dit heeft vooral een belangrijke reden: het hoge prijskaartje. En inderdaad, ik zal niet ontkennen dat Chili een van de duurste bestemmingen van het continent is, maar de diversiteit en de ongeëvenaarde landschappen maken zo’n ontzettende indruk en de prijs die je ervoor betaalt helemaal waard. Als je een fervent hiker bent wil je dit absoluut niet missen.

Daarbij zijn de Chilenen een supervriendelijk volkje en staat Chili vergeleken met de meeste temperamentvolle Zuid-Amerikaanse landen bekend als een veilig land om rond te trekken.

Door de enorme afstanden neemt het reizen echter wel een behoorlijk deel van je tijd in beslag, tenzij je er af en toe voor kiest om te vliegen. Om precies te zijn is Chili 756.950 km² groot, en daarmee ongeveer twintig keer groter dan Nederland. Vergeleken met Brazilië is Chili echter slechts een dwerg. Maar goed, het is de duizelingwekkende lengte van ruim 4.000 kilometer die voor de lange reistijden zorgt.

In deze ultieme gids vertel ik je van alles over de kosten, bespreek ik de mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden en deel ik handige info voor wat betreft de voorbereiding van je reis door Chili.

Backpacken in Chili: de kosten

Vuurland is zowel qua locatie als realiteit een andere wereld – dit is Martillo Island

In dit gedeelte geef ik je een inzage in de kosten waar je mee te maken krijgt als je gaat backpacken in Chili. Ik ga het hebben over de uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten. Tot slot geef ik antwoord op de vraag: wat kost Chili per dag?

Goed om te weten: de prijzen zijn steeds in Chileense peso (CLP), aangezien dit de munteenheid is die in Chili wordt gehanteerd. Om het makkelijker voor je te maken, zet ik er tussen haakjes ook steeds de prijs in euro’s bij. De wisselkoers die ik aan heb gehouden is 860 CLP = 1 euro. De koers schommelt echter nogal, de laatste jaren.

Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat Chili een relatief duur land is om te reizen vergeleken met andere plekken in Zuid-Amerika. Peru, Bolivia en Ecuador zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Argentinië is qua kosten vergelijkbaar.

 

Accommodatie

Ben je iemand die veelal in dorms (slaapzalen) slaapt, reken dan op prijzen de uiteenlopen van zo’n 6.680 (€8) tot 17.200 CLP (€20) per nacht. Op Op Booking.com worden deze prijzen inderdaad bevestigd voor plekken als Santiago en Valparaíso, waarbij Santiago ietsje prijziger blijkt.

Wanneer je behoefte hebt aan meer privacy of simpelweg wilt slapen zonder dat je gestoord wordt door mensen die de kamer in en uitlopen, dan kun je in de meeste hostels een eigen kamer nemen, al is zoiets in je eentje een vrij prijzige aangelegenheid. Reken op 22.000 CLP (€25,60) tot 30.000 CLP (€34,90) per overnachting. Op Booking.com blijkt dat je in Santiago een private room voor één persoon boekt vanaf €21 per nacht met eigen badkamer, al zijn er zat plekken waar je het dubbele kwijt bent. De goedkoopste tweepersoonskamers starten in de hoofdstad vanaf zo’n €17 per nacht, al heb je dan wel een gedeelde badkamer. In Valparaíso is de goedkoopste eenpersoonskamer €17 per nacht. Echter, zoek je iets voor twee in Punta Arenas (Patagonië), dan zit je op minimaal €25 voor een overachting.

In veel hostels is ontbijt trouwens inbegrepen, check dit altijd even voordat je incheckt.

Meer behoefte aan een hotel? Als ik op wederom Booking.com kijk kun je in Santiago vanaf €30 terecht. Indien je met twee personen bent, kun je de kosten uiteraard delen. Het goedkoopste driesterrenhotel in het centrum van Santiago omgerekend €34, in Valparaíso €48.

Een aanrader is om gebruik te maken van AirBnb. Zo heb je in Santiago voor ongeveer €10 een eigen bed en een gemeenschappelijke woonruimte en voor €30 krijg je een heel appartement. Niet slecht toch? Appartementen in die prijsklasse vind je overigens ook op Booking.com.

 

Eten & drinken

Op veel plekken kun je een menu bestellen dat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en een drankje bestaat. De kosten hiervan liggen doorgaans rond de 6.500 CLP (€7,55). Als je in een degelijk restaurant gaat eten en een steak bestelt met een glas wijn of een biertje en een starter, dan ben je al snel 32.000 CLP (€37,20) kwijt.

In restaurants betaal je voor een binnenlands biertje (0,5 liter) zo’n 3.000 CLP (€3,50) en voor een geïmporteerd blikje bier (0,33 liter) 2.800 CLP (€3,50). Een blikje frisdrank kost rond de 800 CLP (€1) en een flesje water (0,33 liter) 690 CLP (€0,85). Wil je een espresso, latte of een cappuccino? Denk dan aan 2.700 CLP (€1,90).

Heb je een keuken waar je kunt koken en je spullen kan bewaren? Dan is inkopen doen in de supermarkt zeker aan te bevelen. Dit zijn de gemiddelde kosten voor enkele populaire producten:

 • 1 kilo bananen 1.400 CLP (€1,65), 1 kilo sinaasappelen 1.430 CLP (€1,65) en dezelfde hoeveelheid tomaten 1.500 CLP (€1,75).
 • Een halve liter Chileens bier 1.170 CLP (€1,35) en een buitenlands biertje(0,33 liter) 1.860 CLP (€2,15). Een flesje Chileense wijn zit gemiddeld zo rond de 4.500 CLP (€5,25). Een fles water van 1,5e liter bedraagt gemiddeld 850 CLP (€1).
 • Een pakje Marlboro 4.500 CLP (€5,25).

Let op: het gaat om gemiddelde prijzen. Er zijn dus altijd goedkopere en duurdere opties aanwezig. Weet ook dat de prijzen in Patagonië gemiddeld genomen 30% hoger liggen.

Transport

In de stad zijn de bussen vaak je beste vriend als het op transport aankomt. Enkele ritten kosten omgerekend minder dan een euro, in Santiago betaal je bijvoorbeeld tussen de 700 CLP (€0,80) en 800 CLP (€0,95) per trip.

Santiago heeft bovendien de metro als vervoersmiddel en kost tussen de tussen de 700 CLP (€0,80) en 800 CLP (€0,95) per trip, waarbij je gratis de bus kunt gebruiken.

Een andere optie is natuurlijk de taxi. Denk aan 450 CLP (€0,55) per afgelegde kilometer en het gangbare starttarief van 1.500 CLP (€1,75).

Om van stad naar stad te komen, kun je uitgaan van 5.000 CLP (€5,80) tot 53.000 CLP (€61,65) per busrit. Op Bookaway kost een busrit van Puerto Natales naar Torres del Paine (3,5 uur reistijd) minimaal €12 en de trip van Puerto Natales naar Punta Arenas (3 uur en 15 minuten reistijd) ook minimaal €12. Op 12Go heb ik tevens slaapbussen gevonden tussen Santiago en Puerto Montt (+/- 14 uur reistijd) voor minimaal €38, van Santiago naar Antofagasta (+/- 18 uur reistijd) voor minimaal €40, van Santiago naar Arica (+/- 29 uur reistijd) voor minimaal €67 en van Santiago naar San Pedro de Atacama (+/- 22 uur reistijd) voor minimaal €61. Ten slotte kun je via Turbus -een van de grotere busoperators in Chili- voor 5.000 CLP (€5,80) van Santiago naar Valparaíso reizen (1,5 uur reistijd).

Het vliegtuig overwegen is vanwege de afstanden zeker aan te raden, en soms zelfs nog goedkoper ook. Via Skyscanner is de goedkoopste optie om van Santiago naar Antofagasta te komen namelijk slechts €29 voor een 2 uur durende vlucht. Voor het traject Santiago-Arica (2 uur en 40 minuten) betaal je minimaal €41. Je ziet het al, beide bedragen zijn lager dan wat je betaalt voor de busritten. Echter, je boekt in deze gevallen wel een maand van tevoren. Boek je 2 dagen voorafgaand aan je trip, dan kost een vlucht van Santiago naar Arica namelijk minimaal €132. Richting Paaseiland vliegen is trouwens een behoorlijk dure aangelegenheid. Sowieso ben je je vanuit Santiago al 5,5 uur onderweg en ticketprijzen liggen -ook als je een maand of eerder op voorhand boekt- zo rond de €250 voor een enkeltje. Wil je enkele dagen op voorhand boeken, dan zit je al snel over de €1.000 per ticket. Serieus!

 

Tours & activiteiten

De activiteiten zijn in Chili eerlijk gezegd best wel prijzig, al ligt het er een beetje aan wat je allemaal wilt doen.

De entree tot het Torres del Paine National Park kost 11.000 CLP (€12,80) in het laag- en 21.000 CLP (€24,40) in het hoogseizoen. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van 3.500 CLP (€4,10) tot 18.000 CLP (€20,95) voor de natuurparken in Chili.

Een tour over het schitterende Lago Todos Los Santos kan je vanuit Puerto Varas doen voor 35.500 CLP, wat neerkomt op ruim €44.

Wil je het avontuur opzoeken en gaan raften in Futaleufu, Patagonië dan zal je wel heel erg diep in de buidel moeten tasten. Via Exchile.com betaal je voor een driedaagse trip namelijk minimaal 1.595 Amerikaanse dollar. Ja, je leest het goed. Patagonië is simpelweg het duurste gedeelte van Chili.

Gelukkig zijn er altijd nog zat activiteiten gratis te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan de Free Walking Tours die je in diverse steden kunt doen, of bijvoorbeeld een park of strand bezoeken.

Hieronder heb ik een aantal veel geboekte tours en activiteiten in Chili voor je die op Get Your Guide te vinden zijn, inclusief de bijbehorende prijzen:

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten gewoon in Chili te regelen, om op die manier de lokale tourbedrijfjes te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van het al genoemde Get Your Guide. Fijn om te weten is dat zij met lokale touroperators samenwerken.

Budget per dag Chili

Wat zijn de kosten per dag voor een rondreis door Chili?

Als solobackpacker die veelal in dormitories slaapt, eet zoals de locals dat doen en niet aan de lopende band van hot naar her reist, adviseer ik een budget van 30.000 tot 38.000 CLP per dag. Omgerekend komt dit neer op een bedrag tussen de €35 en €44,45 per dag.

Wanneer je iets meer luxe zoekt, vaak na een paar dagen alweer doortrekt en regelmatig een tour doet, reken dan op minimaal 47.000 CLP (€55) en maximaal 70.000 CLP (€81,80) op dagelijkse basis. Dit bedrag kan wat lager uitvallen indien je samen met iemand reist en de kosten voor de privékamer kunt splitten.

 

Backpacken in Chili: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik twaalf hoogtepunten van Chili in willekeurige volgorde. Ik verklap je alvast één ding: het land heeft een hoop moois te bieden en is mega-veelzijdig. Dat kan natuurlijk ook niet anders gezien de enorme lengte en de aanwezigheid van onder andere Patagonië en Paaseiland.

 

1. Ontdek de bruisende hoofdstad Santiago

Het in de Andes gelegen Santiago de Chile

De belangrijkste stad van Chili is een plek waar ruim 5 miljoen mensen wonen, bijna een derde van het totale land. Santiago, voluit ‘Santiago de Chile’ genoemd, staat bekend om de vele parken, de immense drukte maar ook zeker om de gezellige cafeetjes en goede restaurants.

Het is leuk om naar het Parque Metropolitano de Santiago te gaan, waar je vanaf 300 meter hoogte van een prachtig uitzicht over de stad kan genieten. Als het weer een beetje meezit, kun je soms zelfs de besneeuwde Andes-toppen zien.

Verder is de berg Cerro Santa Lucia de moeite waard om gezien te hebben. Het is een oase van rust middenin de stad. Boven zijn een kasteeltje, een mega-fontein en een 360-graden-view de dingen die je op zullen vallen. Wat nog meer opmerkelijk is, is dat je jezelf in dient te schrijven voordat je naar boven gaat. Zonder te betalen overigens 🙂 .

Wil je van een gaaf uitzicht op Santiago genieten? Ga dan naar het Sky Costanera Viewpoint, waar je vanaf de 61e en 62e verdieping neerkijkt op de stad waarachter de magische toppen van het Andesgebergte oprijzen. Dit is het hoogste uitkijkpunt van Zuid-Amerika, en alleen daarom al een must. Kaartjes koop je hier.

Buiten Santiago heb je trouwens de mogelijkheid om de Maipo Valley bezoeken. In deze regio ga je de lekkerste lokale wijnen proeven. Tevens kom je meer te weten over het hele proces: hoe de druif uiteindelijk als wijn in de fles terechtkomt. Op ongeveer 30 kilometer van de vallei, ligt Cajon del Maipo waar gletsjers, een oogstrelend meer en het Andesgebergte de omgeving vormgeven. Dit is een leuke tour om te boeken, je bezoekt daarbij tevens Reserva Embalse El Yeso met het fotogenieke stuwmeer.

Een andere aanrader is om een uitstapje te maken naar Rancagua, dat op krap 1 uur rijden van Santiago ligt. Net als de Maipo-vallei staat ook deze bestemming bekend om de diverse wijngaarden. Met de aanwezige natuur is het een ideale uitvalsbasis om wandelingen te maken. Vergeet ook zeker niet om jezelf te verfrissen in een van Chili’s oudste heetwaterbronnen: de Cauquenes Hot Springs.

 

2. Bezoek Paaseiland, een van de meest afgelegen plekken ter wereld

De grijzige Moai-beelden die mysterieus afsteken tegen te blauwe lucht

Als ik Easter Island -oftewel Paaseiland- in één woord moet omschrijven, is het ‘mysterieus’. Al is het alleen maar vanwege de nogal in het oog springende Moai-beelden. Of vanwege de afgelegen ligging, namelijk 3.700 kilometer van de Chileense kust. Het mysterieuze aan deze beelden is overigens dat geen mens op aarde precies weet op welke manier ze er terecht zijn gekomen.

Je bezoekt Paaseiland echter niet alleen voor de Moai-sculpturen. Zo vind je er talloze andere archeologische plekken, parelwitte stranden en drie vulkanen. Een zo’n vulkaan is Rano Raraku. Twee stranden die ik je aanraad, zijn Anakena Beach en Playa Ovahe.

Neem ook zeker een kijkje bij Puna Pau, een steengroeve in een vulkanische krater. De rode stenen die in het Teletubbie-landschap te vinden zijn, gebruikte men vroeger om de hoofdstenen van de Moai-beelden te maken.

Waar de naam vandaan komt? Het eiland werd in 1722 op Paaszondag door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen werd ontdekt.

Lijkt het je wat om in een dag langs de typische hoogtepunten van Paaseiland te gaan? Check dan deze tour.

Een nadeel is dat het een kostbare bedoeling is om op het eiland te komen. Vanuit Santiago betaal je als gezegd al snel €250 voor een enkeltje, al is het wel 5,5 uur vliegen. Desalniettemin is dit wel een bestemming die uniek is en als je de tijd hebt erg tof is om bezocht te hebben.

 

3. Ga op avontuur in Torres del Paine National Park

Ongelofelijke landschappen in Torres del Paine – het is net Nieuw-Zeeland!

Bij de grens met Argentinië ligt het immense natuurpark Torres de Paine. De ruige en fascinerende omgeving bestaat uit meren, rivieren, bergen en gletsjers. Het zal je daarom niet verbazen dat het een waar walhalla voor hikers is. Verder vind je er vele inheemse planten en dieren, waaronder de Andescondor. Bijzonder, want dit is de grootste vogel ter wereld.

De bekendste wandelroute is ‘Circuito W’ en duurt 3 dagen. Het circuit is naar een ‘W’ vernoemd aangezien de 3 aanwezige valleien samen deze letter vormen. Een populaire trek behorende bij ‘W” is de Las Torres Trail. Hierbij beland je uiteindelijk op een van de beroemdste uitkijkpunten ter wereld. Je ziet daar namelijk de drie iconische en gigantische granieten rotstorens van Torres del Paine.

Het leuke is dat er diverse ‘refugio’s’ zijn om te overnachten. Een refugio is een camping en wel middenin de ongerepte natuur. De tenten staan gelukkig al voor je klaar. Slapen in blokhutten is trouwens ook nog een mogelijkheid.

Houd er rekening mee dat, wanneer je alles zo’n beetje gezien wilt hebben, je al snel 8 tot 10 dagen onderweg bent. Je komt langs de meest groene lagunes, ijsschotsen, rivieren, fjorden, bossen en dromerige berglandschappen. Weet wel dat het er doorgaans zeer toeristisch is, maar dit is nou eenmaal de tol die je betaalt als je naar een bekende mooie plek afreist.

Heb je niet zoveel tijd en wil je Torres del Paine toch gezien hebben, dan is een dagtrip vanuit Puerto Natales een optie om te overwegen.

Het is overigens erg gaaf om buiten het park door de fjorden van Patagonië te varen. Het is iets dat relatief weinig mensen doen. De omgeving bestaande uit onder andere ruige ijsschotsen is puur en ongerept. Je mond zal hier zo nu en dan openvallen van verbazing. De vijfdaagse boottocht begint in Puerto Natales en eindigt in Puerto Montt.

 

4. Vaar over het wonderschone Lago Todos Los Santos

Lago-Todos-Los-Santos
De groene kleur van Lago Todos Los Santos nodigt uit voor een duik, nietwaar?

Lago Todos Los Santos is een van de prachtigste meren die je in Chili kunt vinden. Het is een gigantische waterbron die smaragdgroen kleurt en wordt omringd door regenwoud, bergen en meerdere kleine eilandjes. Je begrijpt het waarschijnlijk al, een boottocht maken is hier een echte aanrader.

Behalve varen, is wandelen leuk om in deze omgeving te doen. Het uitzicht op de Osorno-vulkaan is fantastisch om mee te maken, daarover vertel ik je verderop meer. Met name het plaatsje Puella (deze dagtrip is erg leuk) is ronduit adembenemend. Je vaart er onder andere langs wanneer je de overtocht maakt naar Bariloche, dat in Argentinië ligt, of als je van Petrohue naar Puella gaat.

Misschien wist je het al, maar Lago Todos Los Santos behoort tot Puerto Varas, wat onderdeel is van het bekende Merengebied. Een idyllische plek waar je natuurhart direct sneller van zal gaan kloppen. Andere bekende bestemmingen zijn hier Pucón, Temuco, Valdivia, het eiland Chiloé en Puerto Montt, waarover ik eerder al sprak.

 

5. Ontdek de natuur in en rondom Púcon

Een buitengewoon gezellige stad. Dat is wat Púcon is. Maar ze staat ook bekend als het avontuurparadijs van Chili. En daar zijn redenen voor.

De nog altijd actieve Villarrica-vulkaan is zonder enige twijfel dé bezienswaardigheid waar je mensen over zult horen spreken. Je kunt naar de top hiken via een klim over steen en ijs. Eenmaal boven, zijn de panoramische uitzichten onbetaalbaar. Deze dagtrip is een aanrader om te boeken.

Aan de rand van de Villarrica-vulkaan ligt een reusachtig meer, Lake Villarica. Als je op zoek bent naar wat intensiteit, dan is het erg gaaf om er te gaan kajakken of te parasailen. Wil je het echt bont maken? Bungeejump dan vanuit een helikopter in de krater van de Villarrica-vulkaan. Of ga tot het gaatje tijdens het raften op de woelige Trancura-rivier.

In de buurt ligt het Huerquehue National Park, met onder andere watervallen, talloze meren en bosrijke omgevingen. Dit natuurreservaat is ideaal om een dag te wandelen.

Nog een aanrader is het natuurreservaat Santuario el Cañi, en dan met name het uitzicht vanaf de El Mirador Viewpoint. Toegegeven, de weg naar de top is best wel zwaar, zeker het laatste gedeelte waar je zelfs tot je knieën in de sneeuw kunt komen te staan. Echter, eenmaal boven bij het uitkijkpunt, is het 360-graden-uitzicht over Villarrica en de drie andere vulkanen simpelweg adembenemend. Onderweg zie je verder allerlei meren en de unieke Araucaria-bomen.

 

6. Beklim de magische Osorno-vulkaan

De besneeuwde piek van Mount Osorno – ga jij ‘m beklimmen?

Ik noemde ‘m hierboven al even: de Volcan Osorno. Boven, op 2.652 meter hoogte, word je beloond met een adembenemend uitzicht over het meer van Llanquihue, het eerder besproken Todos Los Santos en de vulkanen Calbuco, Tronador, Puntiagudo, en Casablanca. Het is helemaal super als je de wolken onder je ziet hangen. Of dit mogelijk is, hangt natuurlijk van het weer af.

Je hoeft de vulkaan overigens niet persé te beklimmen. Wanneer je deze dagtrip boekt ga je namelijk naar de voet van het gebergte om te picknicken. Daarnaast maak je een stop bij twee andere hoogtepunten in deze regio, de Petrohué Waterfalls en het Llanquihue Lake.

Excursies worden georganiseerd vanuit Puerto Varas en vaak al vanaf 5 uur in de ochtend. Je hebt geen klimervaring nodig om het avontuur aan te gaan.

 

7. Geniet in het kleurrijke Valparaíso

Een koloniale straat in Valparaíso met daarachter een oprijzende heuvel bezaaid met kleurrijke huisjes

Het koloniale Valparaíso werd in 2002 benoemd tot UNESCO-werelderfgoed en is een stad waar je in een heerlijke atmosfeer terechtkomt. Dit is met name zo door de felgekleurde huizen en de talloze muurschilderingen die je in de wijken Concepción en Cerro Alegre vindt.

Wat kenmerkend is voor Valparaíso, zijn de vele trappen die men heeft gebouwd vanwege het heuvelachtige landschap. Enkele van deze trappen zien er uit als ware kunstwerken, waarvan de ‘piano stairs’ ongetwijfeld de meest bekende is.

Wat is er zoal te doen?

Simpelweg rondstruinen is eigenlijk al een ervaring op zich. Maar er zijn tevens diverse bezienswaardigheden om te bezoeken. Zo raad ik je aan om naar de boeiende Palacio Baburizza te gaan, een prachtig gebouw waar je allerlei indrukwekkende kunstwerken kunt bezichtigen. En juist kunstzinnigheid is iets wat bij Valparaíso hoort, gezien de artistieke mensen die er wonen.

Als je van livemuziek houdt, dan is La Piedra Feliz absoluut aan te bevelen. Neem plaats tussen de locals en geniet van jazz, salsa, latin of de typische golden oldies. Uiteraard kun je er ook zelf een dansje wagen.

Om het beste uitzicht over de stad te hebben, adviseer ik je de Playa Ancha Hill op te lopen. Onderweg kom je langs meerdere interessante gebouwen die je aan San Francisco doen denken. Hoe hoger je komt, hoe beter de views. Houd wel rekening met de wijken waar je in terechtkomt, het is er niet altijd even veilig.

Op zoek naar ontspanning? Rond Valparaíso vind je heel wat stranden waar je lekker kunt relaxen. Zo is er het door kliffen omgeven Playa las Docas. Verder weg ligt Playa Canelo, de route erheen is er een vol sightseeing en een erg tof om zelf af te leggen. Toegegeven, het ‘wow-gevoel’ zal je van de strandjes niet zo snel krijgen, maar chillen is in ieder geval gegarandeerd.

De stad grenst overigens aan het bekende Viña del Mar. Het is dan ook aan te raden om uitstapje naar deze kustplaats te maken. Lekker aan het strand liggen is uiteraard zeer populair. En verder? Sla San Martin niet over, dit is een erg gezellige straat vol met eettentjes.

Een leuke tour om kennis te maken met Valparaíso is deze wandeling die je in ongeveer 3 uur langs een aantal boeiende plekken van het plaatsje brengt. Denk hierbij aan Plaza Sotomayor, Cerro Alegre en Cerro Concepción. Plus een ritje in de iconische trolleybus.

 

8. Maak kennis met de onwerkelijk mooie omgeving van San Pedro de Atacama

Dampende geisers in de Atacama Desert

San Pedro de Atacama is gelegen in de Atacamawoestijn, wat de droogste desert ter wereld is. Om je er een beeld bij te geven: op sommige plekken heeft het hier al eeuwen niet geregend. Nu klinkt dit alles misschien weinig aanlokkelijk, maar in de nabijheid zijn een hoop spectaculaire dingen te zien.

Een van de bekendere bezienswaardigheden is Geyser del Tatio, een surrealistisch landschap waar je meer dan 80 waterspuwende geisers vindt. Trek wat warms aan, aangezien het gebied op zo’n 5.000 meter hoogte ligt. Met wat geluk zie je tevens nog flamingo’s en lama’s. Dit is trouwens een gave dagtrip naar de geisers.

Je kunt trouwens vanuit San Pedro de Atacama naar Salar de Uyuni in Bolivia afreizen met deze excursie. Veel backpackers kiezen hiervoor, de SUV-tour duurt 3 dagen en brengt je langs landschappen bestaande uit vulkanen, meren, geisers en hotsprings.

Vlakbij San Pedro ligt Valle de Luna, oftewel de Vallei van de Maan. Ze staat ook bekend als ‘Valle de la Muerte ‘. Ondanks de drukte, is het bijwonen van de zonsondergang aan te raden. Wil je de massa voor zijn? Huur dan een mountainbike en ga voor zonsopgang door de vallei fietsen. Daarnaast is deze Sunset Tour een vette aanrader.

Iets verder weg ligt het betoverende Lagunas Miscanti y Miniques, in andere woorden: Lake Miscanti. De omgeving bestaat uit schitterende lagunes met op de achtergrond ongepolijste rotsformaties. De aanwezige watervogels, vossen en andere dieren maken het plaatje compleet.

En dan is er nog het grootste zoutmeer van Chili: Salar de Atacama. De hobbelige rit is het zeker waard, het lijkt net alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Het is wat mij betreft een ideale bestemming om na alle hectiek tot rust te komen. Neem zeker een duik en ervaar hoe het is om ultrazout water te drijven.

Tot slot is stargazen in de Atacama Desert iets dat je eigenlijk niet gemist mag hebben. De lucht rond de woestijn behoort tot de schoonste ter wereld, waardoor sterrenkijken hier ongelofelijk speciaal is om te doen.

 

9. Waag de oversteek naar Vuurland, het einde van de wereld

Met een oud Volkswagenbusje door de dromerige landschappen van Vuurland toeren

Het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, dat is wat Vuurland (in het Spaans: ‘Tierra del Fuego’) is. Het is alsof je aan het eind van de wereld bent gekomen. De eilandengroep hoort gedeeltelijk bij Chili en deels bij Argentinië. Vanuit Punta Arenas kun je de veerboot nemen naar Porvenir, een plaatsje dat op Chileens Vuurland ligt.

Tijdens deze trip hoef je jezelf zeker niet te vervelen. Je hebt namelijk een grote kans om springende dolfijnen en zeeolifanten te spotten.

Eenmaal aangekomen is het supervet om een auto te huren en een roadtrip te maken, check hiervoor Discover Cars. Zo raad ik je aan om naar het afgelegen Rio Condor te gaan, de enige Chileense stad op dit gedeelte van Vuurland. Het gebied voelt hier wat Schots aan, vanwege het kale en heuvelachtige landschap. Daarna, als je richting Cameron trekt, wordt het allemaal wat ruiger. Deze rit is overigens zowel per bus als met de auto af te leggen. Ga nog verder richting Estancia Vicuña met de vele bossen en meren en eventueel naar Yendegaia Bay. En, ten slotte, naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad op onze aardbol gelegen in het Argentijnse deel van Vuurland. Zoek je nog een avontuurlijke dagtrip? Doe dan de Off-Road 4X4 Lakes Tour. Vanuit Ushuaia is het gaaf om naar Martillo Island te gaan en hobbelende pinguïns te zien. Daarvoor raad ik je deze excursie aan.

Vuurland is trouwens tevens de toegangspoort om Antarctica te bezoeken. Mocht je nog een bijzonder bestemming zoeken…

Eén ding staat buiten kijf: als je buiten de gebaande paden wilt gaan, dan is Tierra del Fuego de ultieme bestemming om op je bucketlist te zette.

Goed om te weten: Vuurland is net als Paaseiland een relatief dure bestemming. Maar daarvoor krijg je wel een van de mooiere stukjes van Patagonië terug.

 

10. Spot duizenden pinguïns op Isla Magdalena

Vanuit Punta Arenas, een van de meest zuidelijk gelegen steden ter wereld, kun je een uitstapje maken naar Magdalena Island om pinguïnkolonies te zien. Pinguïns zijn overigens de enige bewoners die je op het eiland tegenkomt. En niet zomaar een paar, liefst zo’n 120.000. Het leuke is dat ze je onderweg kruisen en je deze vogels zo van heel dichtbij kunt bekijken.

Daarbij heb je onderweg een grote kans op het spotten van dolfijnen. Ook gaan sommige tours nog langs Isla Marta vanwege de zeeolifanten en -leeuwen.

Het broedseizoen voor pinguïns loopt overigens van midden september tot en met eind april. Dit zijn daarom de beste maanden om naar Isla Magdalena af te reizen.

 

11. Doe een roadtrip over de Carretera Austral

De Carretera Austral: een zigzaggende weg door Chileens Patagonië

Dacht jij dat enkel Australië of Nieuw-Zeeland zijn weggelegd voor een roadtrip? Dan heb je het mis. In Chili heb je de Carretera Austral, een weg van 1.240 kilometer die van Puerto Montt naar Villa O’Higgins loopt. Je gaat hierbij dwars door het noordelijke deel van Chileens Patagonië. Door veel reizigers is ze bestempeld als de mooiste roadtrip ter wereld.

Hoe zuidelijker je komt, hoe ruiger het landschap wordt. Waar je met een verharde weg begint, zal je op den duur merken dat je op een onverharde strook terechtkomt.

Maak tijdens de rit zeker een stop in het Queulat National Park waar je de fabelachtige Echanted Forest hebt en de Ventisquero Colgante, een in het oog springende gletsjer waar je nauwelijks omheen kunt.

Een andere aanrader is Lago General Carrera, een prachtig meer dat uit gletsjerwater bestaat en wordt omringd door vele indrukwekkende rotsformaties.

Tot slot adviseer ik je om het kustdorpje Tortel te bezoeken. Ze is gebouwd op houten palen en geheel autovrij. Disconnecten van de ‘normale’ wereld is wat je hier doet. Een bijzondere ervaring om mee te maken. Voordat je in Tortel bent, zijn de rivier Rio Baker en het Tamango-natuurreservaat nog 2 boeiende spots om naartoe te gaan.

Voor de echte avonturiers: liften is ook een mogelijkheid.

 

12. Ga surfen in Arica

Surfen is misschien niet direct datgene waar je aan denkt als je Chili hoort. Toch heb je wat dit betreft ultieme mogelijkheden in Arica. De droogste stad ter wereld, aangezien het er simpelweg nooit regent. Minder dan 1 millimeter per jaar. Bizar hè?

De meest populaire plek om te surfen is El Gringo. Je vindt er de ruigste golven waar je jezelf volledig op kunt uitleven. Andere aanraders zijn onder meer Las Machas, El Tubo en La Puntilla. Wil je leren surfen, dan is de Magic Chile International Surf School een goede plek om lessen te nemen.

Zwemmen kan trouwens ook, daarvoor kun je bijvoorbeeld naar Playa la Lisera gaan, het water is hier aangenaam kalm. Druk is het er wel, maar dat geldt gezien de droogte bijna voor ieder strand in deze badplaats.

 

Voorbereiding backpacken in Chili: wat je moet weten

Het grillige Valle de la Luna in de Atacama Desert

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Chili afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering. Lees het zeker even door en ga zo goed voorbereid op pad.

Maar overdrijf die voorbereiding niet, en laat een hoop dingen ook gewoon lekker gebeuren. Want ja, de grootste charme van backpacken is het onbekende omarmen. Wat mij betreft tenminste 🙂 .

 

1. Beste reistijd Chili

Het hangt er vanaf naar welk gebied je gaat om een beste reisperiode aan te wijzen. Zo is het noorden eigenlijk heel het jaar goed te bezoeken, al worden mei tot en met november als de beste maanden beschouwd. Enkel januari en februari zijn af te raden, aangezien het dan de regentijd is.

De beste reistijd voor Centraal-Chili is november tot en met maart. Wist je al dat er van juni tot en met september zelfs sneeuw valt?

Paaseiland raad ik aan om in de periode november tot en met maart te bezoeken. Houd er rekening mee dat het hier wat koeler is dan in de rest van Chili. Echter, ga je in december tot en met februari, dan kan het behoorlijk heet worden.

Tot slot zijn de maanden december tot en met februari het meest gunstig als je naar het zuiden van Chili gaat. Torres del Paine en het Merengebied horen daar bijvoorbeeld bij. Goed om te weten is dat het in het zuiden relatief veel regent en dat het klimaat er behoorlijk onvoorspelbaar is.

 

2. Route Chili

Chili is reusachtig en het uitstippelen van een efficiënte en tegelijkertijd onvergetelijke route is verre van eenvoudig. Precies daarom heb ik Backpackgids Zuid-Amerika voor je geschreven. Hierin vind je twee uitgebreide routes door Chili, inclusief geheime plekjes en tips om de route uit te breiden of in te korten.

 

3. Visum Chili

Bij aankomst in Chili, krijg je een gratis visum waarmee je 3 maanden (90 dagen) in het land mag verblijven. Een uitreisticket kan worden gevraagd, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Verder dient je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven dan 90 dagen? Dan raad ik je aan om de Chileense ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

4. Geld Chili

Zoals je al hebt gelezen, gebruikt men in Chili de Chileense peso (CLP) als betaalmiddel. Deze valuta kent briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000. De munten bestaan uit 1, 5, 10, 50 en 100 peso.

Hoe zit het met pinnen in Chili? In de meeste plaatsen kun je moeiteloos geld pinnen. Ik adviseer je om geld af te halen bij Banco de Chile, deze bank rekent namelijk geen extra kosten.

 

5. Vaccinaties en inentingen Chili

Op dit moment heb je (nog) een vaccinatie of een negatieve PCR-uitslag nodig voor corona om Chili binnen te kunnen komen. De laatste info hieromtrent vind je op deze pagina.

Verder is geen enkele vaccinatie verplicht gesteld. Wel worden er diverse intentingen aanbevolen. Om precies te zijn de volgende:

Ongeacht de verblijfsduur: DTP en hepatitis A. Blijf je langer dan 3 maanden? Dan wordt ook een inenting tegen rabiës geadviseerd.

Tot slot wil ik je nog even zeggen dat er in Chili geen malaria voorkomt.

 

6. Reisverzekering Chili

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Zelf heb ik onlangs nog een reisverzekering afgesloten bij FBTO. In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

7. Vliegticket Chili

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

8. Paklijst Chili

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Chili? En belangrijker: welke items laat je juist thuis? Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je ontwikkeld, die ik zelf al jaren gebruik voor mijn backpacktrips. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.

 

9. Accommodatie Chili

Voor je aankomst in Chili is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

10. Vervoer Chili

Je transport door Chili raad ik aan om te regelen via Bookaway of 12Go. Voor nagenoeg alle trajecten kan je op deze platforms buskaartjes kopen. Zo hoef je dit niet meer lokaal te doen. Scheelt weer een hoop gedoe. Voor vliegtickets is Skyscanner je beste vriend.

 

11. Tours en activiteiten Chili

Uitstapjes die je van plan bent om te maken boek je eenvoudig via je hostel of bij lokale touroperators boeken.

Een alternatief is om je tours en activiteiten online te regelen. In dat geval adviseer ik je om het aanbod op Get Your Guide te bekijken, zij werken samen met lokale organisaties en bieden een heleboel toffe tours en activiteiten aan.

 

Heb je vragen over backpacken door Chili? Of wil je jouw beste tip met andere reizigers delen? Laat het dan in de comments weten.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
10 Antwoorden
 1. Moniek

  Hoi Robbert,

  wat een leuk artikel. Ik krijg al helemaal zin in mijn reis. Ik heb van half oktober 2 maanden vakantie en ik wil graag Zuid Amerika gaan ontdekken. Ik probeer mij nu een beetje in te lezen met hoeveel ik eigenlijk kan doen in 2 maanden. Ik ben van plan om een ticket te boeken naar Santiago en daarna een beetje met “the flow” te gaan reizen. Alleen Patagonië is zeker een must. Mijn vraag nu is zijn 2 maanden genoeg (natuurlijk niet! haha. het is nooit genoeg), maar zullen 2 maanden genoeg zijn om Chili en Argentinië goed te leren kennen? Het liefst zou ik meer landen zien maar ik wil absoluut niet gaan proppen en stressen dus ik wil het eerst hierbij laten. En aangezien ik niet teveel plannen wil maken dan kan ik eventueel nog een vlucht nemen naar een andere plek. Lang verhaal, ik zou dus graag willen weten wat jij zou doen met 2 maanden in Zuid Amerika. 🙂 Wat zijn echt je hoogtepunten geweest en wat was niet te missen? (Peru – wil ik graag een andere keer doen dus die sla ik sowieso over.)

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Moniek,

   Sowieso zou ik zeker niet meer landen in 2 maanden gaan stoppen, aangezien Chili en Argentinië al gigantisch zijn. Je zult zeker niet alles kunnen zien, maar uiteraard is 2 maanden een behoorlijke tijd.

   Patagonië is uiteraard wonderschoon en heel erg groot. Alleen daar al zou je makkelijk een maand heen kunnen 🙂 . Maar goed, Vuurland, Chiloé Island, Valparaíso en San Pedro de Atacama. Buenos Aires is een supergave stad, de Iguazu Falls, Península Valdés en zo kan ik nog wel even doorgaan…

   Check anders ook dit artikel: https://www.backpackblog.nl/backpacken-argentinie.

   Als je nog vragen hebt, stel ze zeker.

   Groet, Robbert

   PS. Om je specifiek te helpen met een route, heb ik bijna de Backpackgids voor Zuid-Amerika af. Hier staan heel veel tips en reisschema’s in.

 2. Allan

  Heey!
  klein vraagje, we zijn volgende zomer van plan om met de motor door Peru en Chili te reizen. heb je hierover enig advies? is dit überhaupt aan te raden/doenbaar (wegen infrastructuur, e.d.)?

 3. Desiree

  Ik vlieg in augustus naar Santiago Chili, waar mijn reis van 5 maanden begint. Ik wil graag spaans volgen in een leuke, gemoedelijke stad. Het liefst een spaans, koloniale stad, zoals Cusco, Catagena en Antigua. Heb je dit soort plekken in midden of noord Chili en kun je een taalschool aanraden?

 4. Josefien

  Hallo Robbert,

  Ik wil graag zoveel mogelijk zien van Chili! wat raad jij aan: van zuid naar Noord? Beginnen in bijvoorbeeld vuurland. of van Noord naar zuid? Veder zou ik misschien willen werken in Chili tijdens mijn reis (niet voor heel lang dus), is dit mogelijk? heb ik hiervoor een ander visum nodig?
  Alvast bedankt

  Groeten,
  Josefien

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Josefien,

   De route maakt niet zoveel uit, ligt er vooral aan wat je zelf wilt.

   Werken kan in Chili, je zult dan alleen wel een work permit moeten aanvragen. Deze permit kun je aanvragen als je in Chili verblijft met een toeristenvisum.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw