Backpacken in Bolivia: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Bolivia is het land van slechte wegen, dorre landschappen en zo nu en dan ijskoud weer. Bovendien zijn de gigantische hoogteverschillen kenmerkend. Zo ligt een stad als La Paz op 3.660 meter boven zeeniveau. Dit zal vaak betekenen dat je erg moet wennen.

Ai, klinkt niet bepaald aantrekkelijk hè?

Toch is het zonder meer een heerlijk land om te backpacken.

Waarom trekken backpackers er zo graag heen dan?

Behalve de relatief koude stukken kent Bolivia een aantal lager gelegen plekken waar de temperaturen een stuk hoger zijn. Ook vind je er diverse prachtige steden om te bezoeken. Bovendien ademt dit kloppende hart van Zuid-Amerika authenticiteit, onder meer door de vele indianenstammen die er leven. Verder is het simpelweg een van de goedkopere landen om te backpacken in Zuid-Amerika.

Daarnaast blinkt Bolivia uit in unieke landschappen die je mond zo nu en dan zullen doen openvallen. Wat denk je bijvoorbeeld van de schitterende Amazone? Of de indrukwekkende zoutvlakte van Uyuni met oevers waarop cactussen groeien?

Allemaal redenen om te gaan dus 🙂 .

Oké, er is misschien ook een minpuntje te noemen. Zo zal het reizen in de bussen over de lange wegen die dwars door de bergen snijden soms best een beetje vermoeiend zijn. Maar de uitzichten onderweg en de plekken waar je uiteindelijk terechtkomt maken een hoop goed.

Trouwens, vergeleken met buurlanden Peru, Brazilië en Chili -en ook met Colombia en Argentinië– is Bolivia nog altijd een bestemming die niet al te vaak wordt bezocht. Het is er simpelweg allemaal wat minder ver ontwikkeld, al heeft dat natuurlijk ook zo z’n charme.

In deze mini-reisgids laat ik je zien wat de kosten zijn die je als reiziger in Bolivia kunt verwachten. Verder bespreek ik tien leuke bestemmingen inclusief bezienswaardigheden én geef ik enkele tips die van pas komen tijdens de voorbereiding van je trip.

Backpacken in Bolivia: de kosten

Laguna Verde in de omgeving van Salar de Uyuni

In dit gedeelte behandel ik de kosten die je kunt verwachten in Bolivia. Denk aan uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten. Tenslotte doe ik een suggestie voor het benodigde dagbudget.

De prijzen zijn steeds in Boliviaanse boliviano (BOB) en in euro. De wisselkoers die ik aan heb gehouden is 7,5 BOB = 1 euro. Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

 

Accommodatie

Gelukkig voor ons backpackers, zijn hostels door heel Bolivia wel te vinden. Behalve de relatief lage prijzen, hebben ze vaak keukens waardoor je zelf kunt koken.

Wat kost een gemiddeld bed in een slaapzaal (dorm)? Waar je de voorbije jaren hostels had voor €5 per nacht, is het de laatste tijd gemiddeld genomen ietsje duurder geworden. Denk aan bedragen tussen de 40 (€5,35) en de 83 BOB (€11). Om een voorbeeld te geven, kijk ik op Booking.com naar de mogelijkheden in La Paz. Het goedkoopste dorm-bed is €11. In Sucre is dit €7. De goedkoopste hostels in vind ik in Aquile en Copacabana voor €5 per nacht. Al met al zijn het prijzen waar je portemonnee niet val zal schrikken.

Als je een eigen kamer wilt, dan kun je in een hostel doorgaans terecht voor bedragen tussen de 100 BOB (€13,35) en 200 BOB (€26,60). Via Booking.com €17 de minimale prijs in La Paz. In Sucre is de best betaalbare optie met €9 wel heel erg goedkoop. Je krijgt meestal een kamer met een tweepersoonsbed, en kunt zodoende de kosten delen als je met iemand samen reist.

Een hotel zal normaal gesproken wat duurder uitvallen, al kun je ook terecht bij éénsterren-varianten waar je vaak voor omgerekend €10 of minder een kamer kunt boeken. Je begrijpt dat bij een viersterrenhotel de bedragen anders zijn. Op Booking.com blijkt dat in La Paz €75 het minimale is waar je aan moet denken.

AirBnb is nog een andere aanbieder die altijd het overwegen waard is. Net heb ik nog even research gedaan, en vind ik allerlei appartementen in de prijsklasse €20 tot €45. Goedkoper dan een hotel, meer voorzieningen en persoonlijk vind ik het een stuk leuker.

Goed om te weten is dat Bolivia een aantal goede kampeermogelijkheden heeft. Dit is met name zo rond de hiking-trails. Een voorbeeld is Colibri Camping & Eco Lodge. Neem je zelf een tent mee, dan kost het 85 BOB (€11,35) voor één persoon. Maak je gebruik van een al aanwezige tipitent, dan is dit 124 BOB (€16,55) voor één persoon, en het dubbele als je met z’n tweeën bent. Niet bepaald cheap als je het mij vraagt. En gezien het feit dat hostels op hetzelfde prijsniveau zitten, is kamperen (helaas) niet zo populair in het land.

 

Eten & drinken

Net als de accommodaties, zijn ook het eten en drinken in Bolivia goed betaalbaar. Zoals ik al zei, kun je in de meeste hostels zelf koken. Echter, indien je ergens gaat eten, zal dit doorgaans niet veel duurder uitvallen.

Dit is in ieder geval zo als je bij lokale tentjes gaat zitten. Denk aan een ‘menu del dia’ voor 25 BOB (€3,35) of een ‘cheese empanada’ (7 BOB – minder dan €1). Fruitsalades kosten meestal 7 tot 10 BOB (maximaal €1,35). Menu’s zijn vaak niet duurder dan 35 BOB (€4,65).

Overigens zijn de gerechten meestal weinig gevarieerd. Aardappelen en vlees zijn duidelijk favorieten in Bolivia.

Als je een drankje in een restaurant bestelt, dan zal je gemiddeld 5 BOB (€0,65) voor een 0,33 liter fles water kwijt zijn, 7 BOB (€0,95) voor een blikje frisdrank en 23 BOB (€3) voor een buitenlands biertje. Met name dat laatste is aan de prijzige kant. Wil je Boliviaans bier van de tap proberen, dan kost dit zo’n 15 BOB (€2).

En hoe zit het in de supermarkten? Allereerst is het goed om te weten dat deze er niet heel veel zijn. Je zult eerder lokale winkeltjes of markten aantreffen, al vind je ze wel in bijvoorbeeld Sucre en Santa Cruz. Enkele gemiddelde prijzen zijn:

 • 1 kilo bananen 5 BOB (€0,65), 1 kilo appels 12 BOB (€1,60) en diezelfde hoeveelheid tomaten 6,50 BOB (€0,85).
 • Een fles water (1,5e liter) 7 BOB (€0,95), Boliviaans bier (fles, 0,5 liter) 14 BOB (1,85), geïmporteerd bier (fles, 0,33 liter) 20 BOB (€2,65) en een fles wijn 35 BOB (€4,65).
 • Roken? Een pakje Marlboro kost 15 BOB (€2).

Wat mij in ieder geval opvalt, is de relatief hoge prijs voor bier. Wijn daarentegen, is best wel aantrekkelijk geprijsd. Verder zijn fruit, groenten en sigaretten, zeker vergeleken met Nederland, goedkoop.

 

Transport

Binnen de stad kun je gebruikmaken van ouderwetse maar belachelijk goedkope bussen. Je betaalt zo’n 2 BOB (€0,25) per ritje. Ook tussen steden rijden er bussen, gemiddeld genomen voor bedragen rond de 100 BOB (€13,35). Minivans zijn ook mogelijk, weet wel dat het dan wat duurder wordt. Op Bookaway betaal je van Copacabana naar La Paz (4 uur reistijd) €7 voor een bus, van La Paz naar Santa Cruz de la Sierra (18 uur reistijd) €34 voor een slaapbus en van Santa Cruz naar Potosi (10 uur reistijd) €18 voor een slaapbus.

Uiteraard kun je voor binnenstedelijk vervoer ook de taxi nemen, reken op 8 BOB (iets meer dan €1) per kilometer.

Nog een optie is het vliegtuig, alleen betaal je dan een veelvoud vergeleken met het geval wanneer je de bus neemt. Al hoeft het zeker niet zo duur te zijn. Zo zie ik op Skyscanner dat een 1 uur durende vlucht van La Paz naar Santa Cruz de la Sierra €40 bedraagt, terwijl de busrit €36 kost (zie boven). Je bespaart er bovendien een hoop tijd (dik 18 uur) mee en voorkomt dat je totaal uitgeput aankomt.

 

Tours & activiteiten

Activiteiten heb je in Bolivia in allerlei prijsklassen. Van enkele euro’s voor eenvoudige uitstapjes tot aan vele honderden euro’s voor meerdaagse tours. Gelukkig kun je de soms hoge kosten goed compenseren met de goedkope accommodatie en het laag geprijsde eten en drinken. Tevens wil prijsvergelijk, bijvoorbeeld voor een fietstocht over de Death Road, vaak best wat opleveren. En bovendien hoef je niet altijd alles georganiseerd te doen, je kunt er natuurlijk ook zelf op uittrekken.

In dit gedeelte heb ik de kosten van enkele populaire tours en activiteiten in Bolivia voor je uiteengezet, inclusief de bijkomende kosten:

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen wanneer je in Bolivia bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Bolivia

Als solobackpacker raad ik je aan om uit te gaan van 187 BOB tot 225 BOB per dag. Dit komt neer op een bedrag tussen de €25 en €30. Het kan goedkoper, indien je de goedkopere activiteiten doet en veel zelf onderneemt. Indien je dit budget aanhoudt, slaap je in dorms, eet je waar de locals dat doen en maak je gebruik van lokale transportopties. Al heb je hiermee ook de ruimte om jezelf af en toe te verwennen en in een hippere tent te eten of dagelijks een lekkere ijskoffie te drinken.

Wil je wat luxer reizen, meestal een eigen kamer hebben en regelmatig een tour doen? Houd dan rekening met 300 BOB (€40) per dag. Meer zal het in ieder geval echt niet zijn, of je moet het wel heel bont maken.

Wanneer je samen reist, kun je een privékamer nemen, de kosten delen en zo omgerekend maximaal €20 per dag uitgeven.

 

Backpacken in Bolivia: bestemmingen en bezienswaardigheden

Heb jij al enige idee wat de hoogtepunten van Bolivia zijn? Welke bestemmingen mag je absoluut niet missen? Hieronder deel ik tien mooie plekken met je.

 

1. Bezoek de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni

De vele cactussen op de oevers van de zoutvlakte zorgen voor een onwerkelijk aanzicht

Wil je eens wat anders bekijken dan een woestijn, berg of leuke stad? Ga dan naar Salar de Uyuni, die met haar 10.582 vierkante kilometer de grootste zoutvlakte ter wereld vormt. Hoe groot dit is? Meer dan een vierde van Nederland.

In totaal ligt er zo’n 10 miljard ton aan zout verspreid. Wanneer het regenseizoen -november tot en met april- aan de gang is, is er bovendien een dun laagje water zichtbaar. Het lijkt dan bijna alsof je met een grote spiegel te maken hebt, zeker als de wolken en de zon erop verschijnen.

Zoiets heb je nog niet eerder gezien. Oogverblindend mooi is het er. Bovendien is het bijzonder dat je er nauwelijks perspectief kunt zien, aangezien objecten ontbreken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om unieke foto’s te maken.

Dagtrips boek je in Uyuni zelf, bijvoorbeeld deze leuke excursie. Je hebt tevens de mogelijkheid om vanuit La Paz een tour van meerdere dagen te boeken. Alle excursies vanuit La Paz kan je hier bekijken.

Behalve dat de vlakte een bizarre omvang heeft, ligt ze tevens op grote hoogte, namelijk 3.650 meter boven zeeniveau. Wanneer je een meerdaagse tour doet, is een bezoek aan het nog hoger gelegen Laguna Verde de moeite waard. Een sprookjesachtig meertje met werkelijk adembenemende kleuren. Hetzelfde geldt voor Laguna Colorada.

Tip 1: wil je vanuit Chili naar Bolivia? Doe dan een vierdaagse tour van San Pedro naar Uyuni. De constant wisselende en bovenal prachtige omgeving, zorgt ervoor dat dit een van de mooiere ritten is die je ooit hebt gemaakt. Je komt in dit geval tevens langs Laguna Verde.

Tip 2: overnacht in het Hotel de Sal Luna Salada midden op de zoutvlakte voor een unieke ervaring.

Tip 3: vanuit Uyini kun je tevens een uitstapje maken naar de fascinerende Atacama Desert met vele lagunes, vulkanische kraters en flamingo’s.

2. Verken de fascinerende stad La Paz

Mi Teleférico, de beroemde kabelbaan van La Paz

Op 3.600 meter boven zeeniveau ligt La Paz, ze is daarmee de hoogstgelegen miljoenenstad ter wereld. Hoogteziekte is dan ook iets wat hier regelmatig voorkomt. Zorg daarom dat je eerst even goed acclimatiseert, voordat je aan de wandel en dergelijke gaat.

Wat is er behalve de ligging eigenlijk zo fascinerend aan La Paz?

Allereerst is er een heksenmarkt, lokaal ook wel ‘Mercado de Hechicería’ of de ‘Mercado de Las Brujas’ genoemd, waar natuurlijke genezers allerlei middeltjes en kruiden verkopen die tegen de nodige kwaaltjes schijnen te helpen. Je komt er de meest excentrieke personen en producten tegen. Foetussen van lama’s zijn bijvoorbeeld geen uitzondering.

Behalve de heksenmarkt, kent de stad tal van andere markten. Aangezien winkelketens nagenoeg onvindbaar zijn, zijn dit de plekken waar de mensen hun dagelijkse inkopen doen. Wat opvalt zijn de vaak vrolijk geklede Indiase vrouwen.

Wat verder een aanrader is, is het uitkijkpunt in de vallei vanwaar je de op een na hoogste berg van Bolivia ziet liggen, de Illimani. Deze plek vind je middenin het centrum.

Ook is deze stadswandeling zeker aan te raden. Zo kom je meer van de stad te weten, onder andere over de plaatselijke gevangenis, de gewoontes van de inwoners en de hotspots. Of ga met de kabelbaan omhoog om de stad vanuit een heel ander perspectief te zien.

Daarnaat kun je tevens extremere activiteiten ondernemen. Een voorbeeld is abseilen vanaf een van de grootste kantoren in de stad. Tours worden georganiseerd door Urban Rush.

Als je tijd hebt, ga dan naar het 70 kilometer verder gelegen Tinawaku waar je allerlei speciale Inca-opgravingen kunt bewonderen.

Bezoek bovendien het nabijgelegen Valle de la Luna, oftewel de Moon Valley. Een indrukwekkende maanvallei die op slechts 5 kilometer van La Paz ligt. Tof is om dit te combineren met de majestueuze Chacaltaya-berg. Check daarvoor deze dagtours.

Avonturiers kunnen gaan mountainbiken over de beruchte Death Road. Meer hierover lees je in puntje 5.

 

3. Warm jezelf op in Santa Cruz de la Sierra

Santa Cruz de la Sierra, kortweg Santa Cruz, is de grootste stad van Bolivia en eindelijk een plek waar het lekker warm is. In plaats van besneeuwde bergtoppen of ijskoude meertjes, zijn het hier palmbomen die de boventoon voeren.

Behalve dat het hier tropisch is, heerst er een buitengewoon aangename sfeer. Het doet soms bijna aanvoelen als een dorp, maar met 1,5 miljoen inwoners kun je daar natuurlijk niet over spreken.

Centraal ligt Plaza 24 de Septiembre, een plein dat symboolstaat voor de onafhankelijkheidsbeweging van Santa Cruz die in 1810 werd opgericht. Het is een spot waar je lekker kunt wandelen, historische gebouwen kan bekijken, waaronder de imponerende Catedral de Santa Cruz. Snuif lokale cultuur op en probeer zeker een ‘café con leche’ die door lokale verkopers wordt aangeboden. Dit hoef je niet lopend te doen, ga gewoon zitten op een van de bankjes 🙂 .

In datzelfde centrum vind je trouwens een van de betere markten uit de stad: Mercado los Pozos. Hier kun je verschillende lokale gerechtjes te proberen, bijvoorbeeld de verrukkelijke pindasoep ‘Sopa de Mani’.

Net buiten Santa Cruz ligt het Biocentro Guembe Mariposarion waar je allerlei dieren, gekleurde vlinders en bovendien schitterende zwembaden kunt vinden. Een erg fijne plek om als dagtriptje te doen.

 

4. Voel je een met de natuur in Rurrenabaque

Ik zei het in het begin al even: in Bolivia is de Amazone en het bijbehorende immense regenwoud te vinden. Het plaatsje Rurrenabaque is de toegangspoort tot deze ongerepte jungle. Een bekende plek is het Madidi National Park. De omgeving is prachtig, houd wel rekening met héél veel irritante muggen. Ga zelf fruit zoeken en maak een tocht over de brede Madidi-rivier.

Behalve de Amazone, kun je overigens ook een tour boeken naar de Pampa’s. Dit gebied bestaat trouwens voornamelijk uit savanne en herbergt geen tropisch regenwoud. De kans op het spotten van wildlife is hier echt groter dan in het Amazonegebied.

Gaaf is om een Pampas-excursie te doen waarbij je behalve de mooi natuur allerlei unieke dieren ziet. Denk aan alligators, piranha’s, krokodillen, luiaards, anaconda’s, aapjes, roofvogels, uilen en ga zo maar door. Zelfs zwemmen met roze dolfijnen is mogelijk.

Overnachten doe je in een op houten palen geslagen hutje, wat voor een authentieke ervaring zorgt.

 

5. Ga mountainbiken op de Death Road

Mountainbiken over deze weg is een absoluut hoogtepunt van Bolivia – al is het niet altijd zonder gevaar!

Houd je net als ik van mountainbiken door de bergen? Dan is de Death Road, met ongeveer 300 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar officieel een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, een uitdaging die je misschien aanspreekt. De omgeving is zonder te overdrijven echt fantastisch.

De route loopt van La Paz naar naar Coroico en gaat veelal behoorlijk steil naar beneden. Hoogtevrees? Er zijn meestal geen vangrailtjes en de diepe afgronden kunnen wel duizend meter diep zijn. Kijk in ieder geval goed uit, omdat er hier niet voor niets zoveel doden vallen. Tekenend daarvoor zijn de vele kruisjes langs de weg.

Een aanrader is om een van deze tours vanuit La Paz te doen. Je bent dan verzekerd van goede en bekwame gidsen.

Overigens, wanneer je de bus van La Paz naar Rurrenabaque neemt, weet dan dat dit gedeelte een bibberend onderdeel van de reis is. Als je daar geen trek in hebt, kies dan eieren voor je geld en pak het vliegtuig.

 

6. Loop door de gangen van de zilvermijnen bij Potosi

Waar La Paz wereldwijd de hoogstgelegen metropool is, is Potosi met ruim 4.000 meter de hoogste stad ter wereld. Je hebt er de berg Cerro Rico, die vroeger bekendstond als centrum van de zilverwinning. Vandaag de dag wordt Potosi echter voornamelijk gedomineerd door (arme) mijnwerkers.

Een boeiende maar helaas erg claustrofobische activiteit is om zelf een kijkje te nemen in de mijnen, die zijn opgedeeld in 4 verdiepingen. Als je niet tegen kleine ruimtes kunt, dan raad ik je af om dit te doen. Weet ook dat het onder de grond aardig benauwd kan zijn, rustig blijven is daarom noodzaak. De grappen die door de gids worden gemaakt, helpen daar gelukkig bij.

Voordat je naar de zilvermijnen wordt gebracht, kom je overigens eerst langs een markt waar je spulletjes zoals sigaretten, alcohol en zelfs dynamiet kunt kopen om aan de mijnwerkers te schenken. Met dat laatste blazen ze stukken berg of rots op, een soort uitlaatklep. Zelf kan je dit trouwens ook doen, mocht je daar interesse in hebben 😉 .

Overigens wil ik een duidelijke kanttekening plaatsen bij de mijnen van Potosi: het is heel erg confronterend om te zien in welke zware omstandigheden de locals hier moeten werken. Het kan zelfs een beetje aanvoelen als ‘aapjes-kijken’, zeker omdat je nogal eens in de weg kunt lopen. Ik raad je aan om in ieder geval wat dynamiet, cacaoblaadjes, snoep voor de werkers te kopen op de markt, of om ze een welverdiende fooi te schenken.

 

7. Bezoek het gemoedelijke Copacabana en vaar over het Titicacameer

Locals op het Titicacameer

Op nagenoeg 4.000 meter hoogte ligt het dorpje Copacabana, eerlijk gezegd een ietwat ongeorganiseerde plek. Maar laat dat nou juist weer z’n charme hebben.

De plaats ligt pal aan de zee. Verwacht hier overigens geen idyllisch strand, het ligt er veelal vol met kano’s, waterfietsen en dat soort dingen. Relaxen kun je er natuurlijk altijd. Leuk om te weten is dat het wereldberoemde strand in Rio de Janeiro haar naam aan Copacabana te danken heeft.

Aan de zijkant van Copacabana is Lake Titicaca te vinden, een spot die je tevens in vanuit Peru kunt bezoeken. Dit is het grootste hooggelegen meer ter wereld. Huur een bootje en verken de diverse eilandjes die op riet drijven. Zwemmen is door de grote hoogte -bijna 4.000 meter- een letterlijke koude douche.

Vanuit Copacabana kun je een boot nemen naar het Heilige Eiland van de Zon dat in het Titicacameer ligt: Isla del Sol. Deze plek barst van de mooie natuur en adembenemende uitzichten. Je vindt er trouwens ook eucalyptusbomen. Pluk een blad en prikkel je zintuigen. Helaas dien je wel een keer of 3 te betalen voor de bezienswaardigheden, dat maakt het ‘gevoel’ toch net even wat minder.

 

8. Relax in Sucre

Waar veel mensen denken dat La Paz de Boliviaanse hoofdstad is, blijkt dit toch echt Sucre te zijn. Ze is een charmant stadje dat op 2.790 meter hoogte ligt en volstaat met koloniale bouwwerken, zoals perfect wit-gekleurde paleizen, huizen en kerken. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze plaats bekendstaat als ‘de Witte Stad’.

Wanneer je behoefte hebt aan wat gezelligheid, ga dan naar Plaza 25 de Mayo. Je ziet hier de typische witte gebouwen en in de avonden wordt er vaak livemuziek gespeeld door de aanwezige artiesten. Simpelweg met een kopje koffie plaatsnemen op een van de bankjes om de sfeer te proeven, is zeker aan te raden.

Ook is het rondstruinen op een lokale markt leuk om te doen, denk aan de Mercado Central waar je allerlei groenten, fruit, vers vlees en heerlijke fruitsappen kunt krijgen. Vergeet zeker niet om de bread roll met chorizo te proberen.

Door Sucre heen vind je verschillende musea zoals bijvoorbeeld Museo del Tesoro waar je meer te weten kunt komen over de mijnbouw. Maar ook Museo Textil-Etnográfico, hier krijg je inzicht in hoe het weven van stof in z’n werk gaat.

Wil je echt iets heel anders, neem dan een kijkje bij het Cretaceous Park waar dinosaurus-voetsporen te bewonderen zijn.

Spaans onder de knie krijgen? Daar is Sucre een populaire bestemming voor. Je hebt er heel wat scholen waar je deze taal kunt gaan leren. Een aanrader is de Open Spanish School.

 

9. Reis af naar Tupiza en waan je in het Wilde Westen

Dit woestijnachtige gebied ligt op 10 minuten rijden van Tupiza

Tupiza is een ideale uitvalsbasis om naar de eerder besproken zoutvlaktes van Uyuni te reizen. De standaardtrips duren 4 dagen.

Maar de plaats zelf is ook erg gaaf om een paar dagen (of langer) te blijven. De rode hellingen waarop cactussen groeien gecombineerd met het droge dorre landschap, geven je het gevoel aanbeland te zijn in het Wilde Westen. En dit gevoel wordt versterkt door de meest populaire activiteit in het stadje: paardrijden.

Rijd naar gebieden zoals Puerta del Diablo, Valle de los Machos, Valle del Inca en Cañon del Duende, die net buiten Tupiza liggen. Je komt hier langs spectaculaire okerkleurige landschappen met rotsformaties, ravijnen, cactussen en talloze valleien. Zittend op een paard voel je jezelf net een cowboy. Het is weer eens wat anders dan het gebruikelijke 😉 .

 

10. Hike in het Amboro National Park en het Carrasco National Park

Tot slot mag een lekker dagje hiken in één van de nationale parken van Centraal-Bolivia niet op je lijstje ontbreken. Of beter nog: meerdere dagen als je de tijd hebt. Het Amboro National Park (4.425 km²) en het Carrasco National Park (6.226 km²) liggen vlak naast elkaar en ze zijn beide bezaaid met ongerepte tropische jungle. Er leven bovendien een boel wilde dieren. Het bijzondere is verder dat het Andesgebergte, de Gran Chaco en de Amazone hier samenkomen.

De natuurgebieden liggen relatief dichtbij de bewoonde wereld, al heb je totaal niet dit gevoel wanneer je er bent. Leuk is om te verblijven in het chille plaatsje Samaipata, gelegen op 40 minuten rijden van het Amboro National Park.

Het nemen van een gids is overigens verplicht, dan weet je dat alvast. Populaire hikes om te doen zijn die naar Bosque de Nubes en Helechos Gigantes. Boek een tour in Samaipata en alles is netjes voor je geregeld. Je bent dan trouwens relatief goedkoop uit, want er is geen openbaar vervoer waarmee je kunt reizen.

 

Voorbereiding backpacken in Bolivia: wat je moet weten

De grillige piek (5.241 meter) van de Chacaltaya – een indrukwekkende dagtrip vanuit La Paz

Tot slot van deze gids heb ik nog een aantal tips voor je die handig zijn voor je naar Bolivia afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om maximaal te kunnen genieten tijdens het backpacken.

 

1. Beste reistijd Bolivia

Overall genomen is mei tot en met oktober, wanneer de Boliviaanse winter valt, de beste periode om het land te bezoeken. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, valt het regenseizoen in de zomer, de maanden november tot en met april. Backpacken kan zeker in deze periode, houd er alleen rekening mee dat sommige gedeeltes van de Amazone dan ontoegankelijk zijn.

Overigens is het zo dat in de regentijd een bezienswaardigheid als Salar de Uyuni meer de moeite waard is dan in de zomerperiode, dit door het dunne laagje water wat dan op de zoutvlakte ligt en voor het spiegelende effect zorgt.

Gezien de hoge ligging van vele plekken in Bolivia, kan het -met name in de avond- erg fris worden. In bijvoorbeeld La Paz wordt het gemiddeld genomen nooit warmer dan 15°C. Bij de zoutvlakte van Uyuni kan het ’s-nachts zelfs -20°C worden! Overdag is dit gelukkig anders en kun je doorgaans in een trui of T-shirt lopen.

 

2. Route Bolivia

Ben je op zoek naar een of meerdere leuke backpackroutes door Bolivia? Check dan Backpackgids Zuid-Amerika waarin ik meerdere veelzijdige Bolivia-routes voor je heb uitgestippeld.

 

3. Visum Bolivia

Bij aankomst in Bolivia, krijg je kosteloos een stempel waarmee je 3 maanden (90 dagen) in het land mag verblijven. Een uitreisticket kan worden gevraagd, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Verder dient je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven? Dan raad ik je aan om de Boliviaanse ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

4. Geld Bolivia

Zoals ik eerder heb aangegeven, betaalt men in Bolivia met de Boliviaanse Boliviano, ook wel afgekort tot BOB. 100 centavo staat gelijk aan 1 BOB. Er zijn munten van 10, 20 en 50 centavo, en 1, 2 en 5 boliviano. Van de laatstgenoemde is ook briefgeld aanwezig: 10, 20, 50 en 100 boliviano. Soms wordt de boliviano trouwens ‘peso’ genoemd.

Behalve de BOB, is het trouwens gangbaar om met de Amerikaanse dollar te betalen.

Hoe zit het met pinnen in Bolivia? In de meeste (grotere) plaatsen kun je geld pinnen. In sommige gevallen heb je bovendien de mogelijkheid om dollars uit de automaat te halen. Ga je naar de afgelegen gebieden, neem dan voldoende contant geld mee.

 

5. Vaccinaties en inentingen Bolivia

Voor Bolivia is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, wanneer je in de 7 dagen daarvoor in een land bent geweest waar deze aandoening voorkomt. Dit geldt tevens indien je een overstap hebt gehad en meer dan 12 uur in het desbetreffende land bent geweest.

Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en hepatitis A. Gele koorts wordt geadviseerd (en niet verplicht) als je naar de Amazonegebied gaat dat ten oosten van de Andes ligt.

Blijf je langer dan 3 maanden? Dan worden ook inentingen tegen hepatitis B en rabiës aangeraden.

Tot slot wil ik je zeggen dat er door heel Bolivia malaria voorkomt, in de gebieden lager dan 2.500 meter. Of je hiervoor medicatie wilt nemen, is helemaal aan jou. Ik raad je aan om advies van een medisch expert in te winnen.

 

6. Reisverzekering Bolivia

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Zelf heb ik onlangs nog een reisverzekering afgesloten bij FBTO. In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

7. Vliegticket Bolivia

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

8. Paklijst Bolivia

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Bolivia? Het is een van de meest gestelde vragen die backpackers hebben. Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je gemaakt, die ik zelf al jaren gebruik. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.

 

9. Accommodatie Bolivia

Voor je aankomst in Bolivia is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

10. Vervoer Bolivia

Je transport door Bolivia raad ik je aan om te regelen via Bookaway. Voor nagenoeg alle trajecten kan je er buskaartjes kopen, superhandig!

 

11. Tours en activiteiten Bolivia

De tours die je wilt gaan doen kun je boeken bij lokale touroperators.

Een andere optie die je hebt is je uitstapjes online te regelen. In dat geval adviseer ik je om het ruime aanbod op Get Your Guide te bekijken, zij werken samen met lokale organisaties en bieden heel veel toffe trips aan.

 

Als je vragen hebt over je reis naar Bolivia kun je ze hieronder stellen in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Brenda

  Super leuk stukje om te lezen! Heb je adviezen over de route die we het beste kunnen nemen? We komen aan in La Paz en in eerste instantie dacht ik om een paar dagen in Copacabana te verblijven om aan de hoogte te wennen en vanuit daar naar Salar-de-Uyuni en de rest van het land te reizen. Maar na het lezen van dit stukje vraag ik me af of het verstandiger is om vanaf La paz zo snel mogelijk door te gaan naar Santa Cruz en vanuit daar het rondje sucre –> potosi –> salar de uyuni –> copacabana –> La paz te maken. Om zo rustiger aan de hoogte te wennen. Of kunnen we hoogteziekte niet echt voorkomen?

  Groetjes Brenda

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Brenda,

   Bedankt.

   Voor wat betreft een reisschema/route wil ik je zeggen dat ik bezig ben met plannen voor de ontwikkeling van een reisgids voor Zuid-Amerika. Bolivia zal hierin ook uitgebreid aan bod komen.

   Hoogteziekte voorkomen is lastig. Of je krijgt het of niet. De ene persoon met ernstigere verschijnselen dan de andere. Ik zou er voor kiezen om geleidelijk aan de hoogteverschillen te wennen, dat is voor je lichaam fijner dan direct die-hard op een van de/het hoogste punt(en) te beginnen….

   Groet, Robbert

   Update: de backpackgids voor Zuid-Amerika is inmiddels af en hier kun je er meer info over vinden 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw