Bariloche: een droom voor natuurliefhebbers

San Carlos de Bariloche, kort gezegd Bariloche, ligt aan de voet van het Andesgebergte en rond het saffierblauwe Nahuel Huapi-meer. Het is de toegangspoort tot Argentijns Patagonië en het Nahuel Huapi National Park, het oudste nationale park van Argentinië. En in het centrum vind je chocoladewinkels en houten huisjes die je in de Zwitserse Alpen doen wanen. In de zomer kan je hier heerlijke hikes maken, terwijl het gebied in de winter uitermate geschikt is voor wintersporters.

Het is al met al een ware droom voor natuurliefhebbers en mensen die van wandelen houden. Maar dat zit waarschijnlijk wel snor, anders zou je denk ik niet naar Argentinië gaan.

Wel is deze streek vrij prijzig, zoals je van Patagonië gewend bent. Toch hoeft het, als je het een beetje slim aanpakt, geen superduur avontuur te worden.

Het stadje zelf is overigens niet zo boeiend, je komt vooral naar Bariloche om de prachtige omgeving te ontdekken.

In deze gids vertel ik je alles over Bariloche, inclusief de bezienswaardigheden, tips voor eetzaakjes en accommodaties en ik zal je vertellen hoe je er kunt komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Bariloche

Wat te doen in Bariloche? Welke bezienswaardigheden zijn er zoal? En welke dingen zijn goedkoop of misschien zelfs gratis om te doen? Je leest het in dit gedeelte.

 

Fiets de Circuito Chico

Gaaf om te doen is om een mountainbike te huren en over de Circuito Chico te fietsen, een tocht van om en nabij de 4 uur. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op meren, watervallen en stranden en adem je frisse berglucht in. Je kunt Villa Tacul inrijden om daar het Nahuel Huapi Lake, het strand Bahia Lopez en het door bergen omringde Lago Moreno te zien.

En wanneer je zin hebt in een koud pilsje, stop dan bij een van de lokale brouwerijtjes die je tijdens je tocht tegenkomt. Cerveceria Patagonia is een bekende en geliefde spot onder backpackers.

Als je energie overhebt heb je de mogelijkheid het fietsen te combineren met kajakken of suppen. Meer informatie hierover kan je vinden op deze website.

 

Geniet van het uitzicht vanaf Cerro Campanario

Even buiten de stad heb je de meer dan 1.000 meter hoge Cerro Campanario, vanwaar je schitterende uitzichten op het merengebied hebt. Je ziet daar Nahuel Huapi en Lago Moreno liggen. Het is er helemaal spectaculair tijdens de zonsondergang, als de lucht extra mooi gekleurd is.

Je kunt naar boven gaan met een kabelbaan, al is het leuker en bovendien gratis om door het bos naar boven te hiken. In ruim een half uur ben je op de top.

 

Hike de Cerro Llao Llao Trail

Spring op de bus richting het Municipal Llao Llao Park en stap uit bij het luxueuze Llao Llao Hotel & Resort Golf Spa. Loop vervolgens naar de pier van Puerto Pañuelo waar je op de boot kunt stappen om een tocht over Lake Nahuel Huapi te maken, dwars door het hart van het Nahuel Huapi National Park.

Dit is echter niet goedkoop, je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om de omgeving wandelend te verkennen. Een aanrader is om de Cerro Llao Llao Trail te hiken, en zo bij het hoogste punt (1.025 meter) van het park uit te komen. Dit avontuur duurt 3 tot 4 uur en je komt onder andere langs weelderige bossen en Lago Moreno.

Stop onderweg bij Villa Tacul, de Mirador del Moreno en Bosque de Arrayanes en geniet van verbluffende vergezichten op de meren en de besneeuwde bergen.

 

Hike de Refugio Frey

Deze populaire en vrij gemakkelijke wandeling begint bij het Cerro Catedral Ski Resort, waar je met de bus in ongeveer 75 minuten bent.

Je komt langs een mooi bos met oranje en gele blaadjes en via slingerende bergweggetjes beland je na zo’n 4 uur bij de fabelachtige Laguna Toncek. Houd er rekening mee dat het hier behoorlijk koud kan zijn. Even daarvoor is trouwens ook een ‘refugio’ -Refugio Frey dus- om te overnachten. Als je wilt kan je zelfs bij de lagune kamperen.

 

Huur een auto en ga naar Cerro Tronador

De Tronador is een 3.491 meter hoge en niet-actieve vulkaan op de grens van Chili en Argentinië, het is daarmee de hoogste piek van de Bariloche-regio. Via een zigzaggende weg kan je helemaal omhoog rijden, waar je een fantastisch uitzicht op de vallei en de groen gekleurde Manso-rivier hebt.

Twee typische hoogtepunten tijdens deze dagtrip zijn de opvallend zwarte Ventisquero Negro-gletsjer en de Cascada Los Alerces, een waterval met kristalhelder water. Deze waterval kan je op de terugweg bezoeken als je een kleine omweg maakt.

Waar huur je een auto? Check Discover Cars, zij vergelijken een heleboel aanbieders met elkaar en geven je zo de beste prijs.

 

Doe een tour naar de Road of the Seven Lakes

Iets anders wat je zeker gedaan wilt hebben is een trip over de betoverende Route van de Zeven Meren (‘Ruta de los Siete Lagos’). Het is een epische roadtrip door landschappen die worden gedomineerd door torenhoge bergtoppen, gevarieerde bossen en serene meren. Om precies te zijn rijd je langs het Lácar-meer, Machónico-meer, Falkner-meer, Villarino-meer, Espejo-meer, Correntoso-meer en het Nahuel Huapi-meer.

Deze weg, onderdeel van de fameuze ‘Ruta 40’, staat bekend als een van de mooiste ritjes van Argeninië. Je kunt zelf rijden of een tour doen.

 

Ga skiën

Ski je graag, dan is de winterperiode ideaal om naar Bariloche af te reizen. Bij de Cerro Catedral, die 2.388 meter hoog is, kun je je lekker uitleven in de sneeuw. Dit skigebied, waar je het al even genoemde Cerro Catedral Ski Resort hebt, is geschikt voor zowel beginners als meer gevorderde wintersporters.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Bariloche wordt soms ook wel eens ‘Het Zwitserland van Argentinië” genoemd en dat is niet alleen vanwege de iconische huisjes. Chocolade is het andere ding waardoor men nogal eens de link met de Zwitsers legt, in het stadje barst het namelijk van de chocoladewinkeltjes. Dit wil je dus zeker niet gemist hebben als je naar Bariloche komt, je kunt zelfs fonduen met chocola als je daar trek in hebt. Drie plekken die ik je aanraad zijn Rapa Nui, Benroth Chocolates en Mamuschka.

Qua restaurants kan ik je het knusse El La Masía aanraden. Het eten is er zeer lekker en tegelijkertijd heb je er een mooi uitzicht. Zoek je wat goedkopers maar tegelijkertijd een tent die kwalitatief goede gerechten serveert? Ga dan naar La Fonda del Tío.

Een fijn tentje om te ontbijten is The Coffee Store, dat -zoals de naam al zegt- koffie als specialiteit heeft. Daarover gesproken, ga zeker ook naar El Barco als je van koffie houdt. Als je het zaakje binnenloopt ruik je direct de heerlijke aroma’s.

 

Hoe zit het met transport in Bariloche?

In het centrum van Bariloche, Centro Civico, kan je alles makkelijk te voet doen. De meeste bars, eetzaken en winkels vind je rond Calle Mitre, de hoofdstraat van de stad.

Om de omgeving te verkennen raad ik je aan om gebruik te maken van de bussen en is het handig om een SUBE-kaart te kopen, te vergelijken met een ov-chipcard zoals we die in Nederland kennen. Ze worden tevens gebruikt in bijvoorbeeld Buenos Aires.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Veel activiteiten die ik in deze gids heb genoemd zijn gratis. Soms kan het doen van een tour echter handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je de Road of the Seven Lakes wilt ontdekken. Get Your Guide biedt een hoop leuke excursies aan.

 

Waar in Bariloche raad ik je aan om te overnachten?

Accommodaties zijn in Bariloche vrij prijzig, maar met een beetje vergelijken vind je meestal wel een goede deal.

Zoek je een leuk hostel, dan raad ik je aan om naar HOPA-Home Patagonia Hostel & Bar, Hostel Like Quijote, Periko’s Youth Hostel of het Cinerama Hostel te gaan.

Goede hotels zijn Hotel Patagonia Signature by Nordic en Hotel Milan.

Echte luxe heb je bij het al genoemde Llao Llao Hotel & Resort Golf Spa en bij het Charming Luxury Lodge & Private Spa. Hiervoor zal je echter wel flink in de buidel moeten tasten.

 

Wat is de beste reistijd voor Bariloche?

Het merengebied kent vier seizoenen en ieder seizoen heeft wel iets te bieden. In de zomer (december tot en met februari) is het warm en daarmee perfect om buitenactiviteiten zoals kajakken en suppen te doen. De maximumtemperatuur is normaal gesproken 24℃

De herfst (maart tot en met mei) en de lente (september tot en met november) bezoek je voor mooie kleuren, hier gaat mijn persoonlijke voorkeur naar uit.

De winter (juni tot en met augustus) is ideaal voor mensen die van wintersport houden.

 

Hoe kom je in Bariloche?

Allereerst is het goed om te weten dat er de San Carlos de Bariloche Airport is, die je vanuit diverse plekken in Argentinië kunt bereiken. Zo vlieg je er vanuit Buenos Aires in 2 uur en 10 minuten naartoe en vanuit Mendoza in 1 uur en 40 minuten.

Uiteraard kan je er ook met de bus komen, al moet je dan wel voorbereid zijn op lange reizen. Vertrek je bijvoorbeeld in Buenos Aires, dan duurt de rit ongeveer 21 uur. De busreis van El Calafate naar Bariloche duurt om en nabij de 23 uur, vanuit El Chalten 25 uur en vanuit Mendoza 18 uur. Dichterbij, op 1,5 uur rijden, ligt El Bolsón. Je kunt er tevens vanuit Puerto Montt in Chili komen, deze busreis valt met 6 uur relatief mee.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw