8 indrukwekkende dingen om te doen in Mendoza (+ tips)

Mendoza in Argentinië is wereldberoemd vanwege haar lekkere wijnen en de meer dan duizend bodega’s -wijnhuizen- die in de streek te vinden zijn. Behalve de vele wijngaarden is de ligging aan de voet van het Andesgebergte een ander iets wat toeristen naar deze regio trekt. Om je alvast enthousiast te maken: je vindt hier de hoogste berg van heel Noord- en Zuid-Amerika.

De stad zelf is behalve het gezellige Plaza Independencia niet heel speciaal trouwens. Je komt dan ook vooral naar Mendoza voor de wijnmakerijen, om te fietsen door de omgeving en om te hiken door de bergen. En natuurlijk om te genieten in een van de vele goede restaurants.

In deze gids kom je alles te weten over Mendoza. Van mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten tot aan gezellige adresjes om een hapje te eten en tips voor accommodaties.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Mendoza

In dit gedeelte vertel ik je meer over wat er te doen is in Mendoza. Van wijnboerderijen bezoeken tot aan hiken door de Andes en nog veel meer.

 

Ga voor de gezelligheid naar Plaza Independencia

Plaza Independencia is het belangrijkste plein van Mendoza en de plek waar je moet zijn voor leven in de brouwerij. Je krijgt er een kijkje in het lokale Argentijnse leven.

Op vrijdag, zaterdag en zondag heb je er een ambachtelijke markt die de moeite waard is om overheen te lopen. Daarnaast treden er ’s avonds regelmatig bandjes op en zie je er allerlei soorten straatartiesten.

 

Relax in Parque General San Martin

Parque General San Martin is een enorm park en een fijne spot om te relaxen, te sporten of een wandeling te maken. Het grote meer met de aangelegde rozentuin is hier erg mooi. Leuk is verder dat er foodtrucks staan en je tijdens een lekkere hap kan genieten van het uitzicht op de grillige pieken van de Andes die je verderop ziet liggen.

 

Bezoek de bodega’s

Hét ding om te doen in Mendoza is absoluut het bezoeken van een of meerdere wijmakerijen, er zijn er om en nabij de 1.500. Met een mooi woordje heten ze bodega’s. De wereldberoemde Malbec-wijn komt uit deze regio en leuke streken om heen te gaan zijn Maipu, Lujan de Cuyo en de wat verder gelegen Uco Valley.

Een aanrader is om een fietstour te doen, al heb je ook de optie om een tour te boeken waarbij je met de auto wordt opgehaald.

Je kunt tevens zelf gaan zonder tour, bijvoorbeeld met de fiets. Of neem de bus naar Maipu en huur daar een fiets om door de mooie omgeving te fietsen.

Enkele bodega’s die ik je aanraad zijn Bodega Trapiche in Maipu, Achaval Ferrer en Roberto Bonfanti in Lujan de Cuyo en de Alpasión Lodge in de Uco Valley. Bij de laatstgenoemde plek kan je bovendien in stijl overnachten met uitzicht op de wijngaarden, al is dat waarschijnlijk niet iets waar je qua budget op zit te wachten.

 

Hike in het Aconcagua Park

De Aconcagua is een gigantische berg van liefst 6.691 meter en daarmee de hoogste piek van Noord- en Zuid-Amerika. De weg naar de top is behoorlijk pittig, al is het vooral hiken en hoef je niet met touwen en klimgerei aan de slag. De trekking duurt 12 tot 15 uur.

Je kunt tevens voor een kortere variant kiezen, waarbij je 2,5 uur naar boven en 1,5 uur naar beneden loopt. Je gaat in dit geval tot het basiskamp wat op ruim 3.300 meter hoogte ligt. Neem wel je paspoort mee en zorg dat je jezelf online registreert, je hebt namelijk een vergunning nodig om de berg op te mogen. Of maak het jezelf gemakkelijker en boek een dagtrip, bijvoorbeeld in de accommodatie waar je verblijft.

Behalve het beklimmen van de berg kan je tevens door andere delen van het immense Aconcagua Park wandelen. Rond de berg vind je namelijk meer dan 185.000 hectare aan weelderige natuur.

Stop tijdens je reis naar het Aconcagua Park ook nog eventjes bij de Potrerillos Dam, een dam met helderblauw water omringd door bergen van de Andes. Sommige tours combineren beide plekken met elkaar.

 

Hike de Cerro Arco

Even buiten Mendoza ligt de Cerro Arco, een 1.640 meter hoge berg die je een fraai uitzicht op de Andes en de vlaktes van Mendoza biedt. Heen en terug ben je zo’n 4 uur onderweg, en de tocht is vrij gemakkelijk. Vanaf de top worden trouwens ook paragliding-tours georganiseerd.

 

Ga raften op de Mendoza River

Heb je na al die wijnhuizen zin gekregen in wat spanning en sensatie? Ga dan raften. De Rio de Mendoza is namelijk een van de betere plekken in Argentinië om dit te doen. Nadat je je reddingsvest aan hebt gedaan en de gids je helm heeft gecontroleerd en je de nodige instructies heeft gegeven is het tijd voor avontuur.

Je hoeft overigens geen ervaring te hebben, al zal je het soms best benauwd krijgen. Maar goed, dat hoort er een beetje bij hè. Een gerenommeerde organisatie om je trip te boeken is Argentina Rafting.

 

Maak een uitstapje naar Dique Valle Grande in de Atuel Canyon

De plek op de foto hierboven is het prachtige Dique Valle Grande nabij San Rafael, en de trip vanuit Mendoza is het helemaal waard. Leuk is om een auto te huren en zelf te rijden, de rit erheen voert je langs pittoreske landschappen en brengt je uiteindelijk in de Atuel Canyon, waar het uitgestrekte meer zich bevindt. Voor de beste prijzen raad ik je aan te kijken op Discover Cars.

Vanaf de heuvels rond het meer heb je erg mooie uitzichten en zie je in het midden een bijzondere rotsformatie liggen die ook wel ‘het schip’ wordt genoemd. Als je de tijd hebt, blijf dan nog eventjes tot de zonsondergang, de setting wordt dan namelijk extra bijzonder.

Gezien de afstand, 2,5 uur rijden een kant op, raad ik je aan om een nachtje te blijven, bijvoorbeeld in San Rafael. Je kunt overigens ook een bus naar San Rafael pakken, die doet er zo’n 3 uur over.

 

Ga skiën in Las Leñas

Mijn laatste tip is om te gaan skiën of snowboarden bij het populaire skiresort Las Leñas, als je van wintersport houdt tenminste. Je hebt er 52 kilometer piste om jezelf uit te leven.

Los Penitentes, Vallecitos en Los Puquios zijn andere plekken waar je als wintersporter terechtkunt.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Allereerst raad ik je La Sala de Maridajes aan om te gaan eten. Er hangt hier een fijne sfeer en ze hebben er goede tapas. En uiteraard lekkere wijn, maar dit is overal in Mendoza eigenlijk wel zo 😉 .

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het wel even gehad hebt met de Zuid-Amerikaanse keuken. Dan is mijn vraag of je van Indiaas eten houdt. Nou ik wel in ieder geval. Indien jij er ook een liefhebber van bent, ga dan naar Mumbai Masala waar je heerlijk gekruide gerechten hebt. Of kies voor een verse pizza of pasta bij La Marchigiana Centro, zij serveren vooral Italiaans eten.

Zin in vegetarisch of vegan food? Dan is Govinda Vegetarian een goed eetzaakje om heen te gaan.

Tot slot vind ik het altijd leuk om nog wat toffe koffiebars te tippen. Gewoon voor als je zin hebt in een bakkie of als je een lekker ontbijtje zoekt. Mijn aanraders zijn Mokka Coffee Store, Fran Coffee Makers, Al ‘chemie Coffee en Rama Negra Hogar de Café.

 

Hoe zit het met transport in Mendoza?

Veel backpackers kiezen ervoor om een fiets te huren om de omgeving van Mendoza te verkennen. Een gangbare prijs is 500 ARS per dag.

Verder rijden er in en rond de stad bussen en de Mendoza Metrotram. Zorg wel dat je een SUBE-kaart aanschaft -of download de app- om met de bus te reizen. Deze kaart is vergelijkbaar met wat voor ons de ov-chipcard is en cash betalen is in de bus niet mogelijk.

En in het centrum kan je natuurlijk gewoon de benenwagen gebruiken. Lekker rondlopen door het stadje is altijd fijn.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Uitstapjes zoals paardrijden, het bezoeken van een wijnboerderij of hiken in de Andes kan je in Mendoza zelf regelen bij een van de vele tourbedrijfjes. Een andere mogelijkheid is om dit alvast te doen via Get Your Guide.

 

Waar in Mendoza raad ik je aan om te overnachten?

Het chille aan Mendoza is dat je voor een leuk prijs ergens kan overnachten in uitstekende accommodaties. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het retedure Bariloche.

Qua hostels zijn Hostel Estacion Mendoza, Corazón Malbec, het Tanino Guest House en JAC Hostel Boutique aanraders om te verblijven.

Goede hotels heb je er ook genoeg. Zo is Hotel Nutibara met zwembad een fijne plek. Een gave B&B met comfortabele kamers is La Magdalena.

Ben je op zoek naar luxe maar wil je tegelijkertijd geen honderden euro’s kwijt zijn? Dan is Solandes Apart & Wines een aanrader om heen te gaan.

 

Wat is de beste reistijd voor Mendoza?

Dat hangt er een beetje af waarvoor je naar Mendoza komt. In principe kan je er altijd heengaan, er is namelijk het hele jaar zon en het regent er nauwelijks.

Als ik toch een beste reisperiode zou moeten aanwijzen, raad ik je de lente (met name oktober en november) en de herfst (met name maart en april) aan. De natuur is dan op haar mooist met de typische herfstblaadjes en felgekleurde bloemen.

Voor wintersport is eind juni tot en met eind september de beste tijd om Mendoza te bezoeken.

 

Hoe kom je in Mendoza?

Met Mendoza International Airport is er een luchthaven en kan je Mendoza eenvoudig bereiken. Zo kun je er bijvoorbeeld naartoe vliegen vanuit Buenos Aires (2 uur), Córdoba (1 uur) en Bariloche (1 uur en 40 minuten).

Het fijne aan Mendoza is dat het stadje centraal in Argentinië ligt, waardoor je er vanuit veel plaatsen ook goed met de bus heen kunt reizen. Al zijn het over het algemeen vrij lange ritten, het is nou eenmaal een gigantisch land. Zo ben je 16 uur onderweg vanuit Buenos Aires, 13 uur vanuit Córdoba, 20 uur vanuit Bariloche en ook 20 uur wanneer je in Salta vertrekt. Vanuit Santiago, Chili, ben je minimaal 7 uur onderweg.

Je vervoer regel je via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw