Salta: een complete gids voor deze heerlijke stad

Als je nog een leuke stad zoekt tijdens het backpacken door Argentinië dan is Salta zeker een plek om op je lijstje te zetten. Het barst er van de koloniale gebouwen, overal zie je geplaveide smalle straatjes die je aan Spanje doen denken en er hangt simpelweg een chille sfeer.

Maar dat is niet het enige, want in de omgeving dagen indrukwekkende landschappen je uit om een onvergetelijke roadtrip te maken. Gekleurde bergen, zoutvlaktes, valleien, traditionele dorpjes; je vindt het hier allemaal.

Heb je hier geen zin in, dan zal je je ook prima vermaken trouwens hoor. Door de relatief hoge ligging -1.152 meter- is er het hele jaar door een vrij constant en mild klimaat, waardoor het de perfecte plek is om in je hangmat te relaxen met een boekje, een podcast of simpelweg te genieten van de rust.

De laatste jaren is Salta een typische backpackbestemming geworden en als je deze gids leest snap je waarschijnlijk wel waarom. Ik vertel je alles over de mooie bezienswaardigheden, de activiteiten in de omgeving en sluit af met handige tips voor onder andere restaurants, accommodaties en hoe je er komt.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Salta

In dit gedeelte vertel ik je alles over de dingen die je in Salta kunt ondernemen. En ik heb het niet alleen over de stad zelf, want zoals gezegd heeft de nabije omgeving ook heel wat moois te bieden.

 

Verken de koloniale stad

Salta is een van de mooiere Argentijnse steden, iets wat ze te danken heeft aan de ligging tussen de bergen en de koloniale architectuur. Je hebt soms net het idee ergens in een Spaans stadje te lopen. En over lopen gesproken, dit is iets wat je sowieso eventjes moet dan als je in Salta bent. Er staan een aantal fraaie gebouwen, denk bijvoorbeeld aan de Cathedral of Salta waar je je ogen uitkijkt. De vloer, de zij-altaren en het plafond; hebben mensen dit echt zelf gecreëerd? Je kunt het je nauwelijks voorstellen.

De kathedraal is te vinden op het centrale plein van Salta: Plaza 9 de Julio. Hier gebeurt het allemaal en zal je de meeste levendigheid vinden. Met de talloze restaurants, straatartiesten en terrassen is het er erg gezellig. Al kan je ook gewoon op een bankje gaan zitten en even je rust pakken.

Oh, en voor ik het vergeet: een toffe manier om Salta te verkennen is een Free Walking Tour. Een organisatie die leuke wandelingen organiseert is Salta Free Tour en je kunt zowel ’s ochtends als ’s middags gaan.

 

Bezoek het Museum of High Altitude Archaeology

Op datzelfde Plaza 9 de Julio staat het Museum of High Altitude Archaeology, vaak afgekort tot ‘MAAM’. Nu klinkt een museum je misschien wat saai in de oren, het MAAM is echter verre van saai kan ik je zeggen. Je komt hier van alles te weten over de geschiedenis van de Inca’s, en in het bijzonder over het offeren van kinderen.

Klinkt best luguber hè?

Het museum vertelt het verhaal van drie kindermummies die ooit in de Andes gevonden zijn. Offeren van kinderen aan de goden was destijds onderdeel van de Inca-cultuur. Hiervoor werden kinderen uit vooraanstaande of belangrijke families geselecteerd.

In het MAAM kan je de mummies bekijken die verrassend goed intact gebleven zijn. De ervaring is moeilijk in woorden te omschrijven, maar het is in ieder geval een bijzondere manier om meer te weten te komen over de Inca’s en hun cultuur.

 

Vind rust bij Virgen de los Tres Cerritos

Zoek je een plek die pure rust geeft? Dan is een bezoekje aan Virgen de los Tres Cerritos absoluut een aanrader. Deze kapel ligt even buiten het centrum, en de ligging op een heuvel zorgt voor een mooi uitzicht op Salta.

Op deze religieuze site worden iedere zaterdag duizenden -ja echt!- mensen gezegend, dus die dag kan je beter overslaan als je voor stilte komt. Tenzij je interesse hebt in spiritualiteit en religie natuurlijk, en wilt zien hoe zo’n ceremonie in z’n werk gaat.

Om er te komen kan je een shuttle-bus nemen en vervolgens door de bossen de heuvel oplopen. De wandeling is relaxed en duurt ongeveer een uur.

 

Ga een avondje naar een ‘peña’

Als je nog een beetje cultuur wilt snuiven dan raad ik je aan om naar een peña te gaan. Dit is een lokale bar waar je tijdens een hapje en een drankje naar een voorstelling kunt kijken met traditionele folkloristische muziek en dans. Deze dans is in Argentinië minstens zo populair als de Tango, het is dus niet zomaar iets.

 

Pak de kabelbaan of loop naar de top van Cerro San Bernardo

Een typische toeristentrekpleister is de kabelbaan -Teleférico San Bernardo- die je naar het hoogste punt van de Cerro San Bernardo -1.454 meter- brengt. Je hebt daar een leuk uitzicht op de stad en de Lerma-vallei.

Behalve met de kabelbaan kan je tevens over de trap naar boven lopen. Je vertrekt dan bij het Monument General Martin Miguel de Guemes en je bent een uur onderweg.

 

Maak een uitstapje naar Salinas Grandes

Als mensen het over zoutvlaktes en Zuid-Amerika hebben, is het doorgaans Salar de Uyuni uit Bolivia waarover gesproken wordt. Salta ligt overigens dichtbij de grens met Bolivia en ook hier heb je enorme zoutvlaktes om te bewonderen. De spiegelende Salinas Grandes met haar beroemde zoutbaden zijn prachtig en worden omringd door enorme bergpieken van meer dan 5.000 meter hoog.

De weg erheen is net zo goed een hele belevenis trouwens. Zo kom je langs cactusvelden, plateaus met grazende lama’s en imposante rotspartijen die telkens weer een andere kleur hebben.

Handig is om in Salta een dagtrip te boeken, neem wel wat snoepjes mee tegen de hoofdpijn, want je bevindt je op behoorlijke hoogte -4.170 meter-.

 

Ga naar Quebrada de Humahuaca

Purmamarca is een schattig dorpje gelegen in een kloof en de thuishaven van de Quebrada de Humahuaca, een vallei met een reeks opzienbarende rotsen die uit allerlei verschillende kleuren bestaan. Vanuit het lager gelegen Purmamarca zie je kleurrijke heuvels liggen, met name in de ochtend ziet het er allemaal extra mooi uit.

Je kunt er zelf heenrijden, de weg is schitterend, en vervolgens in de regio rondwandelen. En als je de tijd hebt, rijd dan langs meer mooie plekken in de Rio Grande-kloof. Twee aanraders zijn Uquía en het stadje Humahuaca.

Een stukje verderop ligt bovendien de imponerende Serranía de Hornocal, een bergketen die bekendstaat vanwege de veertien verschillende kleuren die het zou hebben.

Omdat deze regio best een eindje rijden is vanuit Salta adviseer ik je om ergens in de Humahuaca-regio te overnachten en de volgende dag weer terug te rijden richting Salta.

Een andere optie is het boeken van een tour. Veel van deze excursies combineren Quebrada de Humahuaca met Salinas Grandes.

 

Rijd door de Quebrada de Cafayate

Ten zuiden van Salta ligt Quebrada de las Conchas, tevens bekend als ‘Shells’ Ravine’. Dit omvangrijke natuurreservaat loopt van Salta tot het dorp Cafayate en het is geweldig om hier rond te toeren. Rijdend door de kloof kijk je uit op okerkleurige en dieprode rotspartijen die dominant aanwezig zijn.

Om er te komen rijd je over de route 68 vanuit Salta. Na een minuut of 25 kom je bij het begin en gaat het spektakel beginnen. Heb je geen auto, dan kan je natuurlijk ook een tour boeken. Er is bovendien een bus die deze kant opgaat.

Het dorp Cafayate ligt trouwens in een bekende Argentijnse wijnstreek. Na je tocht kan je daarom altijd een wijngaarde bezoeken om daar een proeverij te doen, of simpelweg een wijntje op het terras te drinken.

 

Maak een ritje in de Tren A Las Nubes

Ben jij bang voor hoogtes? Dan zal een tocht in de Tren A Las Nube je waarschijnlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Dit is namelijk de vijfde hoogste spoorlijn ter wereld en vrij vertaald betekent het ‘Trein naar de wolken’.

De spannende rit brengt je dwars door de Andes en leidt naar een duizelingwekkende hoogte van 4.220 meter. Je kunt opstappen in Salta en het eindpunt is de La Polvorillabrug die 217 kilometer verderop ligt. De reis duurt 9 uur. Je kunt uiteraard ook een gedeelte van de reis doen.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Wist je dat Salta de bakermat is van de ‘empanadas’, misschien wel de bekendste snack van Argentinië? Drie plekken die heerlijke empandas maken zijn Café Tobías Empanadas, La Salteñeria Empanadas en Los Robles – Casa de Empanadas.

Lekkere vegan food hebben ze bij Tantra Salta Restaurante Vegetariano en bij Cardamomo, waar ze met allerlei lokale ingrediënten uit het Andesgebergte werken.

Lijkt het je gaaf om in stijl te dineren in een oud herenhuis? Dit is mogelijk tegenover het Plaza 9 de Julio bij Adobe Cocina Regional.

En wanneer je zin hebt in een lekkere koffie, kijk dan bij Cafe Bahia. Ze branden er hun eigen koffiebonen en dat zal je proeven. Verder kan je bij Café Don Welindo terecht, ze hebben hier bovendien goede smoothies.

 

Hoe zit het met transport in Salta?

In Salta zelf kan je alles makkelijk lopend doen. Om naar de bezienswaardigheden buiten de stad te gaan raad ik je aan om een tour te boeken of een auto te huren. Al rijden er ook bussen, bijvoorbeeld naar Quebrada de Humahuaca (4,5 uur reizen).

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Uitstapjes zoals die naar Salinas Grandes en Quebrada de Humahuaca kan je bij een van de touroperators is het stadje boeken. Je kunt dit ook online doen via Get Your Guide. Zij hebben een groot aanbod qua tours in Salta en omstreken.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Salta?

Salta is als gezegd een vrij compacte stad, al heb je voor de hoogtepunten in de omgeving zeker wel wat dagen nodig. Ik adviseer je daarom om er minimaal 3 dagen te blijven.

 

Waar in Salta raad ik je aan om te overnachten?

Zoals ik al even heb verteld is Salta een typische backpackbestemming, je vindt er daarom een hele hoop hostels om te verblijven. Enkele aanraders zijn het Esperanto Hostel, Andino BnB en het Yunga Hostel.

Indien je graag je eigen studio hebt, dan is Aires verdes de Capital een fijne plek om een paar nachtjes te boeken. En wanneer je budget wat krapper is maar je toch een eigen kamer wilt, ga dan naar Apart Petit Woww.

Uiteraard is er qua luxere accommodaties ook geen gebrek in Salta. Een nice hotel is MG Design Hotel Boutique, je hebt er moderne kamers die stijlvol ingericht zijn.

 

Wat is de beste reistijd voor Salta?

Voor Salta is het easy, je kunt er namelijk het hele jaar heengaan. Wel worden maart en april plus september tot en met november als beste maanden gezien, er valt dan het minste regen en de natuur is dan op haar mooist.

 

Hoe kom je in Salta?

Martín Miguel de Güemes International Airport is de luchthaven van Salta en vanuit Buenos Aires vlieg je er in 2 uur en 10 minuten naartoe. Vanuit Mendoza ben je 1 uur en 40 minuten onderweg.

De meeste backpackers reizen echter met de bus, een reis van 20 uur als je in de hoofdstad vertrekt. Een lange zit, maar je rijdt door schitterende gebieden heen en als je je stoel naar achterklapt moet het vast lukken om te slapen.

Andere plekken vanwaar bussen vertrekken zijn Mendoza (zo’n 20 uur reistijd), de Iguazu Falls (zo’n 24 uur reistijd) en Cordoba (zo’n 12 uur reistijd).

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw