Iguazu Falls: alle info over de mooiste watervallen van Argentinië

Water is the driving force of all nature.”

De Iguazu-watervallen zijn een van de wonderen op onze wereld en een typische bezienswaardigheid die je tijdens je reis door Argentinië gezien wilt hebben. Je vindt hier zo’n 275 watervallen die neerstorten over een enorme klif van 80 meter, verdeeld over een Argentijns en een Braziliaans deel.

Je zult er wel wat voor moeten overhebben om er te komen, omdat Iguazu niet bepaald op de geijkte route ligt. Maar ik beloof je alvast: de beloning zal groot zijn.

Door heel het natuurpark heeft men houten loopbruggen aangelegd die je dwars door de weelderige jungle leiden. Je vraagt jezelf bij zulk soort dingen soms af hoe mensen het ooit hebben kunnen bouwen. Tijdens het wandelen stop je bij tal van uitkijkpunten, waarbij je mond vrijwel continu open zal vallen van verbazing. Dat deze watervallen tot het werelderfgoed van UNESCO behoren zal je dan ook weinig verbazen.

Deze complete gids voor het bezoeken van de Argentijnse Iguazu-watervallen bevat alle info en tips die je nodig hebt om een geweldige tijd te hebben, een tijd die je nooit meer zal vergeten.

De hamvraag: Argentinië of Brazilië?

Zoals ik al even zei behoren de Iguazu-watervallen zowel tot Brazilië (‘Foz do Iguaçu’) als Argentinië. Tweederde van het park is Argentijns en de rest Braziliaans. Je kunt uiteraard beide gedeeltes bezoeken, sommigen doen dit zelfs in een enkele dag, al zou ik er zelf wat langer de tijd voor nemen. 3 dagen raad ik je aan, waarvan 2 voor Argentinië en 1 voor Brazilië.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je budget of tijdschema het niet toelaat om beide secties te bezoeken, en je simpelweg 1 dag wil gaan.

Waar moet je dan voor kiezen?

Het Argentijnse gedeelte, waarover ik het met je ga hebben in dit artikel, brengt je dichterbij en direct in contact met het watergeweld, wat voor veel backpackers de reden is om de Argentijnse variant een net wat hogere beoordeling te geven dan de Braziliaanse. Bij de Braziliaanse sectie kom je bij de bodem van de watervallen, wat voor betere panoramische uitzichten zorgt.

Wil je beide gedeeltes zien, zorg dan dat je je paspoort bij je hebt.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden bij de Iguazu Falls

Je gaat naar de Iguazu Falls in Argentinië, maar wat is er nou precies te doen qua activiteiten en bezienswaardigheden. Tuurlijk, watervallen bekijken, al wil ik het wat specifieker voor je maken. Het barst er namelijk van de trails, viewpoints en je kunt er een aantal indrukwekkende tours doen.

Hieronder heb ik wat tips voor je.

 

Maak een ritje in de Ecological Jungle Train

Wanneer je aankomt in het park kan je gratis de jungletrein ‘green train’ pakken die je in een half uur naar beginpunt van het Lower en het Upper Circuit brengt. Het ritje door de jungle langs de rivier is een prachtige ervaring.

 

Hike het Lower en de Upper Circuit

In het park heeft men meerdere wandelingen voor je uitgezet, al zijn het Lower en het Upper Circuit de meest bekende. Je kunt ze wandelen vanuit diverse punten, waaronder het Falls Station.

Het Lower Circuit is om en nabij de 2 kilometer en brengt je via allerlei loopbruggen en uitdagende trappen door de jungle, en uiteindelijk bij de Paraná-rivier, waar je het water in ziet storten.

Het Upper Circuit is een 1,2 kilometer lange boardwalk over een rivier die je ongelooflijke panoramische uitzichten biedt op de watervallen. Met name in de vroege ochtend of later in de middag is het hier mooi, de kans is dan aanwezig dat je een regenboog voor de waterval ziet verschijnen.

 

Hike de Macuco Trail

Mocht je nog een duik willen nemen (duh), dan raad ik je aan om de Macuco Trail te lopen. Via een tocht door de dichtbegroeide jungle kom je na een uurtje terecht bij de Arrachea-waterval die, in tegenstelling tot de andere bijna gewelddadige watervallen in het park, ideaal is om te zwemmen. Er vertrekt hier bovendien een bootje die je naar de lagergelegen delen van nabijgelegen watervallen kan brengen.

Let verder goed op, want om je heen zie je kleurrijke insecten die zich in de bosjes schuilhouden en misschien zelfs de speciale Cai-aapjes.

 

Zie de woeste Devil’s Throat

De bijna monsterlijke La Garganta del Diablo, oftewel Devil’s Throat, is een bizarre waterval en voor velen het hoogtepunt tijdens hun bezoek aan de Iguazu Falls.

Met een duizelingwekkende breedte van 150 meter en een hoogte van 80 meter is het de grootste waterval van heel het park. Ertegenover heb je een platform waarvandaan je een perfect uitzicht op het watergeweld hebt.

Vanwaar de naam? Hoor ik je denken. Die verwijst naar een fascinerende legende die bij de waterval hoort. Het is wat veel van het goede om die hier voor je uit te schrijven, maar je kan er altijd even op googelen.

 

Vaar naar San Martín Island

San Martín Island ligt middenin de Paraná-rivier en bezoek je voor het beste uitzicht op de San Martin-waterval. Bij het Lower Circuit kan je gratis een bootje nemen en enkele ogenblikken later word je afgezet op een zandstrand.

Daar begin je met een behoorlijk inspannende klim van 170 treden, wanneer je boven bent word je echter rijkelijk beloond met een weergaloos uitzicht op een reeks watervallen, inclusief de San Martin-waterval maar ook bijvoorbeeld Devil’s Throat en meerdere Braziliaanse cascades.

Calculeer nattigheid in, al hoort dit allemaal bij het avontuur. Wanneer je eenmaal oog in oog staat met de krachtige watervallen dan voel je je voor heel even een oermens. Zo intens is het.

 

Ga per boot naar de voet van de watervallen

De watervallen van een afstandje zien maakt indruk, maar over de woeste rivier langs de watervallen varen in een bootje dat gemaakt is van hard plastic is echt van een andere orde. De nevelige dampen maken je nat en uiteindelijk voel je het water op je neerkletteren. Nu voel je pas echt hoe klein je bent.

 

Doe een jungle-safari

Om neusbeertjes zoals deze te spotten hoef je geen safari te doen, je zit ze regelmatig op de reling zitten

Goedkoop is het niet, maar de ervaring van een jungle-safari is onvergetelijk, met name wanneer je wildlife wilt spotten. Je stapt in een 4×4 om al rijdend door het regenwoud dieren als brulapen, kaaimannen, tapirs, ocelotten, neusberen, tropische vogels, giftige slangen en miereneters te spotten.

 

Doe Full Moon Ride

Ben je nog op zoek naar een compleet andere ervaring? Bekijk de watervallen dan wanneer het donker is tijdens de zogeheten Full Moon Ride. Ze worden dan verlicht door de maan en omdat er nauwelijks mensen zijn hoor je de geluiden van de natuur veel beter dan overdag. Het kan zelfs voorkomen dat er een zilveren regenboog gevormd wordt door de druppels van de watervallen.

Deze expeditie wordt vijf avonden per maand georganiseerd.

 

Wat kost de entree?

Je hebt vast meegekregen dat er enorme inflatie is in Argentinië en daarmee de peso flink is gedevalueerd. Hierdoor heeft men de ticketprijzen in korte tijd verhoogd van 260 ARS naar 4.000 ARS. Meer dan vijftien keer zoveel dus. 260 ARS zou met de huidige koers echter een belachelijk lage prijs zijn, dus het is te begrijpen. Door de schommelde wisselkoers verandert het tarief continu, maar de prijs zal omgerekend meestal zo rond de €30 liggen.

Tickets koop je van tevoren via de officiële website of simpelweg bij aankomst in het park in een van de automaten.

Wil je de volgende dag het Argentijnse deel verder verkennen? Aan het eind van de middag kan je je ticket herbevestigen en krijg je 50% korting voor de tweede dag. Zorg dat je een paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt om dit te regelen.

 

Wat neem je mee?

  • Ga je een boottocht maken? Breng dan een een waterdichte tas en eventueel een poncho mee.
  • Goede wandelschoenen, waterdichte sandalen zijn aan te raden omdat de wandelpaden glad kunnen worden.
  • Een zonnebril, eventueel ook zonnebrand als je dit gebruikt/nodig hebt.
  • Insectencrème (ik zou voor natuurlijke gaan zonder chemische rommel).
  • Een microvezel-handdoek, zwemkleding en droge kleren.
  • Je telefoon of camera voor foto’s.
  • Een paspoort of identiteitsbewijs als je je kortingsticket voor de volgende dag wilt kopen.
  • Een hervulbare waterfles.
  • Wat snacks, zoals zoute pinda’s, crackers en chocola. In het nationale park kan je tevens eten kopen.

 

Wat is de beste reistijd voor de Iguazu Falls?

Watervallen zien er normaal gesproken het mooist uit wanneer het flink heeft geregend en dit geldt ook voor de Iguazu Falls. De natste maanden zijn december tot en met februari. De plaatselijke Iguazu-rivier zal dan tot de nok toe gevuld zijn en snelstromend water naar de watervallen leiden. Wel kan het weer tegenzitten, waardoor je je bezoek uit moet stellen. Houd dit dus goed in de gaten.

Weet echter dat dit ook meteen de drukste en de duurste periode is om de Iguazu Falls te bezoeken. Je kunt daarom net zo goed in de drogere maanden maart en mei gaan, het is er dan veel rustiger, op Pasen na da dan. Het ziet er dan nog steeds hartstikke spectaculair uit, daar hoef je niet bang voor te zijn.

De website van Iguazu Falls zegt zelf het volgende:

“De beste tijd om de Iguazu-watervallen te bezoeken is van april tot en met mei en van september tot en met oktober. Dit komt omdat de hitte op dat moment niet zo sterk is en het relatief rustig in het park is. Helemaal wanneer je het park doordeweeks bezoekt.”

Je zult eerlijk gezegd nooit teleurgesteld worden, wanneer je ook gaat.

Het park is overigens iedere dag geopend tussen 08.00 uur en 18.00 uur.

 

Zijn er speciale tours?

Je kunt het park prima zonder tour bezoeken en de wandelingen die ik voor je beschreven heb doen. Voor bepaalde uitstapjes zal je echter een tour moeten boeken, denk aan een boottocht naar de watervallen of de jungle-safari. Een aanrader is om dit te regelen via Get Your Guide.

 

Waar rond de Iguazu Falls raad ik je aan om te overnachten?

Je verblijft in Puerto Iguazu waar je uitstekende accommodaties hebt. Zo is er het Z Apart Hotel met fijne appartementen en een zwembad. Ook Secret Garden Iguazu kan ik je aanraden, een oase van rust op een minuutje of vijftien lopen vanuit het centrum.

Een goedkoop maar degelijk appartementje heb je bij Casa 24 Puerto Iguazu. Een te gekke luxe accommodatie omgeven door jungle is de Iguazu Jungle Lodge.

Slaap je liever in een hostel? Kijk dan bij Hostel Iguazu Falls of het Cataratas Jazz Hostel.

 

Hoe kom je bij de Iguazu Falls?

De makkelijkste manier om naar de Iguazu-watervallen te komen is door te vliegen naar  Cataratas International Airport, deze luchthaven ligt op slechts een kwartiertje rijden van het park. Vanuit Buenos Aires ben je 1 uur en 50 minuten onderweg. Je kunt ook de bus pakken, al ben je dan wel dik 15 uur aan het reizen.

Vanuit het plaatsje Puerto Iguazu vertrekken de hele dag bussen naar de watervallen, de reistijd is ongeveer 30 tot 40 minuten. Let erop dat je voor de terugreis kijkt wanneer de laatste bus gaat en weet dat je gebonden bent aan de maatschappij waar je een retourkaartje hebt gekocht.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw