Lake Toba: het grootste kratermeer ter wereld

Danau Toba, oftewel Lake Toba, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sumatra en een belangrijke reden daarvoor is dat ze het grootste kratermeer op onze aardbol is.

Om precies te zijn heeft het Tobameer een oppervlakte van 1.130km² en een diepte van liefst 450 meter, allemaal ontstaan nadat de Tobavulkaan zo’n 75.000 jaar geleden uitbarstte. Het door bergen omgeven meer is groter dan bijvoorbeeld een land als Singapore. Bizar toch? Gevoelsmatig is het eerder een oceaan, met als verschil dat het water uiterst kalm en zoet is.

Ondanks de populariteit is het een vrij rustige bestemming met een fijne, gemoedelijke sfeer. In stilte relaxen aan het water, genieten van ongerepte natuur, kennismaken met de lokale Batak-bevolking en rondrijden met een scooter door de groene rijstvelden op Samosir Island; er is hier een hoop moois te beleven.

In deze gids lees je alles over Lake Toba, van bezienswaardigheden en activiteiten tot aan tips met betrekking tot accommodatie en hoe je er kunt komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden rond Lake Toba

Wat kan je doen op en rond Lake Toba? Hieronder heb ik een aantal leuke tips voor je.

 

Check Panatapan Parapat

Parapat is de plek waar je aankomt met de bus of gedeelde auto, en de opstapplaats om naar Samosir Island te komen. Je kunt hier eventueel een nachtje slapen en de volgende ochtend richting Samosir Island varen.

En als je dan toch in Parapat (soms ook als ‘Prapat’ geschreven) bent, neem dan een kijkje bij Panatapan Parapat. Hier kan je genieten van een indrukwekkend uitzicht op Lake Toba en het dorp van Parapat.

Naderhand, wanneer je weer terug bent in Parapat, kan je een lekkere Sumatraanse (ijs)koffie drinken bij Ransel Koffie Parapat. Verderop vertel ik je meer over de smaakvolle koffie uit deze regio. In het dorpje vind je tevens een boel goede ‘warungs’ om Padang Food te eten. Maar natuurlijk ook gewoon een pittige ‘nasi goreng’ met zelfgemaakte sambal of je favoriete ‘nasi campur’ als je dat wilt. Leuke eetzaakjes zijn Warung Bikers Parapat, Warung sarapan pagi “RISNA” en Rumah Makan Marina.

In Parapat is tevens nog een lokale markt die je zou kunnen bezoeken, al hoef je daar verder niet heel veel van te verwachten. Al is het altijd leuk om even een kijkje te krijgen in het lokale leven, vind ik persoonlijk in ieder geval.

 

Ontdek Tuk Tuk op Samosir Island

Samosir Island (630 km²) is een groot schiereiland en dé plek waar het om draait in deze regio. Het leven gaat hier een versnelling lager dan je in de meeste Indonesische steden gewend bent. Niet overal motorbikes, auto’s en trucks waar zwarte rookwolken uit de uitlaten geblazen worden. Hier adem je frisse berglucht in en het is er lekker rustig.

Als je de ferry in Parapat pakt, stap je even later uit in het dorpje Tuk Tuk. Dit is het bekendste plaatsje op Samosir Island en je zult er veel andere backpackers treffen. Ik raad je dan ook aan om daar te overnachten, verderop geef ik hierover wat tips.

Leuk is om een fiets te huren en het dorpje rond te rijden. In een half uurtje heb je het dan wel een beetje gezien. Lopen is gezien de compactheid van Tuk Tuk overigens net zo goed een prima optie. Eet wat lekkers bij een van de vele warungs, bijvoorbeeld Rumba Restaurant, Today’s Cafe, Buddhas Cafe en Maruba Restaurant.

En probeer de heerlijke koffie waar de Toba-regio zo bekend om staat. Het koele klimaat, de hoogte en de vruchtbare vulkanische bodem zorgen voor een unieke, krachtige smaak. Het is niet voor niets dat Sumatra-koffie zo gewild is natuurlijk 🙂 . En als je het te warm vindt voor een bakkie, pak dan gewoon de ijsvariant. Aanraders zijn het al besproken Buddhas Cafe, Coffee2Go en Patio Coffee Samosir.

 

Huur een scooter en ga op pad

Het is aan te raden om er een scooter te huren en zowel Samosir Eiland als het ‘vasteland’ te ontdekken. Dit is wat mij betreft het leukste om te doen.

Je komt door vele rijstvelden en indrukwekkende berglandschappen met fraaie uitkijkpunten. Een zo’n uitkijkpunt is Tarabunga, waar het met name tijdens de zonsondergang geweldig mooi kan zijn. Een andere aanrader om te stoppen is Holbung Hill, al kan je daar niet naar boven rijden. Je zult een stukje moeten hiken. Al is dit zeker geen straf, want je wandelt dwars door een glooiend groen landschap, terwijl je naast je het immense meer ziet liggen. Je kunt er bovendien kamperen, iets wat populair is onder de Indische locals die er in het weekend komen. Tot slot is ook het Huta Ginjang View Point een mooie spot om op je lijstje te zetten.

Holbung Hill

Verder passeer je vele authentieke dorpjes met locals die je met een lach en een zwaai zullen begroeten. Denk aan Jangga Dolok, Tongging en het plaatsje Tomok, dat zo’n 15 kilometer ten zuiden van Tuk Tuk ligt. Je hebt hier onder meer de graftombe van King Sidabutar, karakteristieke Batak-huisjes (‘Bolon’ en ‘Sopo’) en het Batak Museum liggen. Ook in het oude plaatsje Huta Siallagan kom je met de Batak-cultuur in aanraking.

De wegen zijn overigens niet altijd even goed -en dan druk ik me nog zacht uit-, maar de viewpoints waar je terechtkomt maken dit helemaal goed.

Op een half uurtje rijden van Tuk Tuk en buiten Samosir Island liggen de Pangururan Hot Springs. Maar let op: het water is hier loeiheet en soms zelfs giftig. Enkel de lagergelegen baden zijn geschikt voor een plons.

En dan is er de Sipiso Piso Waterfall, die je alleen al vanwege de bijzondere naam zou willen bezoeken haha. Deze imposante 120 meter hoge waterval wordt gevoed door een kleine ondergrondse rivier van het van het Karo-plateau, en is te vinden aan de noordzijde van het Tobameer. Je kunt er mooie wandelingen door de natuur maken, eenmaal aangekomen bij de waterval zal je de enorme kracht waarmee het water naar beneden stort vol verwondering bekijken. Het is een van de hogere watervallen van heel Indonesië.

Air Terjun Sipiso Piso
Een uitstapje naar de Sipiso Piso Waterfall is wat mij betreft een must 🙂

Je kunt de waterval bezoeken als je vanuit Berastagi komt, maar ook vanuit Lake Toba zelf. In het Indonesisch heet deze plek overigens ‘Air Terjun Sipiso Piso’. Want zoals je misschien wel weet betekent ‘air terjun’ ‘waterval’ in Indonesië.

Het is wel effe rijden trouwens, want je bent vanuit Parapat een uurtje of twee onderweg met de scooter. Maar als je van een beetje avontuur houdt zal je het te gek vinden.

Een andere gave plek om te bezoeken is de Situmurun Waterfall, een enorme plens water die via de kliffen in het meer uitmondt. Neem er een verfrissende duik en voel je helemaal verbonden met de natuur. Zwemmen in Lake Toba sowieso een aanrader, het water is namelijk superschoon en lekker qua temperatuur.

Rijd ten slotte ook naar de Efrata Waterfall en stop onderweg bij Menara Pandang Tele Samosir voor een prachtig uitzicht.

 

Doe een trekking naar de top van Pusuk Buhit

Houd je van natuur en ben je niet vies van een beetje zweten? Beklim dan Pusuk Buhit. Dit is een heilige berg van zo’n 1.800 meter op Samosir Island. De klim naar boven is vrij pittig en duurt normaal gesproken 4 tot 5 uur, afhankelijk van hoevaak je stopt. Je start in Huta Ginjang en een gids is niet persé nodig.

Boven kijk je uit op het Tobameer en rond je zie je niets dan groene heuvels die bezaaid zijn met bomen. De mystieke sfeer die er hangt maakt het plaatje helemaal compleet.

Waarom wordt deze berg als heilig gezien door de locals? Men gelooft dat Pusuk Buhit de geboorteplaats is geweest van de koning van Batak

 

Ga kajakken

Wanneer je zin hebt in wat lichamelijke inspanning dan is kajakken op Lake Toba iets dat je zeker moet doen. Dit is mogelijk in verschillende plekken, bijvoorbeeld in Tuk Tuk.

Het kalme meer, de groene jungle met wuivende palmbomen en de achterliggende bergen zorgen voor een heerlijke rust, die af en toe wordt verstoord door een kraaiende haan. Naja verstoord, het hoort er eigenlijk gewoon bij als je in Indonesië bent 😉 . Het is de natuur in haar puurste vorm. Met een beetje geluk kom je bovendien een lokale visser tegen op een traditionele vissersboot.

Ik moet eerlijk zijn: op sommige gedeeltes van het meer sjezen helaas ook lawaaierige motorbootjes over het water. Jammer, want ze maken nogal lawaai.

 

Maak kennis met de Batak-cultuur

Typische Batak-huisjes op Pulau Samosir

Wat is nou leuker dan kennis te maken met authentieke locals die je een inkijkje geven in het traditionele Sumatraanse leven?

In het gebied rond Lake Toba leven de Batak-stammen, een etnische groep mensen met hun eigen muziek, dans, kleding en eetgewoonten die trots is op hun leefomgeving. En voor wat betreft muziek: zingen, daar houden ze van en dat zal je merken 🙂 .

Je vindt ze rondom het meer, maar ook op Samosir Island. In bijvoorbeeld Tuk Tuk kun je tevens in een traditioneel Batak-huis overnachten, in Tomok heb je als gezegd het Batak Museum liggen en het traditionele dorpje Huta Siallagan ademt de Batak-cultuur.

 

Hoe zit het met transport rond Lake Toba?

Als gezegd is het vet om een scooter te huren, dit kan op Samosir Island voor 60.000 IDR per dag. Bij accommodaties wordt vaak meer gerekend en is 100.000 IDR gangbaar. Er rijden daar tevens minibusjes en mensen die je met hun motorbike af kunnen zetten.

En zoals ik al zei kan je in Tuk Tuk een fiets huren om het dorpje te verkennen.

 

Waar rond Lake Toba raad ik je aan om te overnachten?

Als gezegd is Tuk Tuk een prima uitvalsbasis voor je verblijf rond Lake Toba. Je kunt er voor weinig in een relatief goede accommodatie slapen, zoals je eigenlijk overal op Sumatra wel gewend bent. Hostels hoef je er echter niet te verwachten.

Zoek je een leuk guesthouse pal aan het meer? Dan is Romlan een aanrader om heen te gaan. Twee andere toffe plekken waar je bovendien voor een prikkie kunt overnachten zijn Leokap Homestay en Liberta Homestay.

Zit je liever wat comfortabeler in een hotel? Ga dan naar het Zoé’s Paradise Waterfront Hotel dat behalve fijne kamers ook nog een groot zwembad heeft.

Of verwen jezelf bij het Taman Simalem Resort, wat idyllisch gelegen is in de bergen bij Tongging, buiten Samosir-eiland en vlakbij de Sipisopiso Waterfall.

 

Hoe kom je bij Lake Toba?

Een van de vele mooie uitzichten op het Tobameer

Veel mensen kiezen ervoor om vanuit Bukit Lawang direct door te gaan naar Parapat, een busrit van ongeveer 9 uur. Een leuke tussenstop op deze route is het eerdergenoemde Bukittinggi. Vanuit Medan ben je zo’n 5 uur onderweg naar Parapat. Behalve de bus kan je beide ritten ook met een ‘kijang’ -dit is een gedeelde auto- afleggen. Dit kost je 200.000 IDR vanuit Bukit Lawang en 90.000 IDR als je in Medan vertrekt.

De overtocht van Parapat naar Tuk Tuk op Samosir Island duurt 30 tot 45 minuten en herinnert je er weer eventjes aan waarom reizen zo bijzonder is. Tickets kosten 20.000 IDR en de boot gaat om het uur.

In de buurt ligt trouwens ook de Silangit International Airport, daar kan je vanuit bijvoorbeeld Jakarta in zo’n 2 uur heen vliegen.

 

Heb je een route voor Sumatra nodig?

In Backpackgids Indonesië heb ik flink wat mooie routes door Indonesië voor je uitgestippeld. Er zit onder meer een veelzijdige route voor Sumatra bij, die je langs alle hoogtepunten en ook een aantal geheime plekjes brengt.

Je krijgt er bovendien een bonusgids bij met handige tips die ik tijdens mijn reizen voor je verzamel.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw