De ultieme gids voor een bezoek aan Singapore

Singapore is officieel het kleinste land van Zuidoost-Azië en voelt eigenlijk meer aan als een futuristische stad. Deze hippe bestemming staat vol met wolkenkrabbers, moderne gebouwen en je wordt er getrakteerd op allerlei technische hoogstandjes. Verder zijn het vooral rijkere expats, universiteitsstudenten en succesvolle zakenmensen die je er tegenkomt.

Maar in bijvoorbeeld Chinatown maak je kennis met het andere gezicht van Singapore. In dit culturele hart zie je behalve hardwerkende locals ook die typische backpacker in z’n mouwloze T-shirtje en korte broek met gaten lopen.

Wat mij betreft is Singapore leuk voor een dag of drie, maar dan heb je het ook wel gezien. Tenzij je simpelweg op zoek bent naar een langer verblijf in een trendy omgeving en er geen moeite mee hebt om wat meer te betalen dan je in omringende landen gewend bent.

Nog even een kleine aantekening: ik ontmoet regelmatig backpackers die Singapore hebben overgeslagen, omdat ze gehoord hebben dat het er te duur is. Echter, als je een beetje oplet kan dit allemaal best wel meevallen. Ja, je hostel zal wat prijziger zijn, maar veel activiteiten en bezienswaardigheden kosten niets. Bovendien kan je ook in Singapore voor een paar euro eten, onder meer in Chinatown of Little India.

Wil jij Singapore, een land en stad ineen, binnenkort bezoeken? Lees dan deze gids waarin ik je verschillende interessante tips geef.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Singapore

Zoals je waarschijnlijk al weet barst het van de bezienswaardigheden in Singapore. Je kunt er bovendien een boel leuke activiteiten ondernemen. Hieronder lees je mijn beste tips.

 

1. Verken de stad per fiets

Een leuke manier om Singapore te verkennen is met een fietstour. Op deze manier zie je in een dag meteen al een hoop bezienswaardigheden en krijg je handige achtergrondinformatie van de gids die met je meerijdt.

Naast de fietsexcursies kun je trouwens tevens een Free Walking Tour doen. Het voordeel hieraan is dat het je niks kost, behalve misschien een kleine fooi. Ook kan je zelf een fiets huren, al mis je dan de interessante praatjes van de gids die er tijdens een tour bij is.

 

2. Struin door het gezellige Chinatown

De indrukwekkende Buddha Tooth Relic Temple

Chinatown bestaat uit een doolhof van smalle straatjes en is -zoals in zoveel Aziatische landen- een gezellige wijk waar je allerlei tempeltjes, eetzaakjes en allerlei soorten mensen tegenkomt. Een mooie tempel om te bezoeken is de Buddha Tooth Relic Temple.

De Chinatown Street Market is een spot waar je goedkoop (en lekker) kunt eten en waar je talloze winkeltjes en shops vindt.

Mocht je nog meer lekkers willen proberen, ga dan naar de Telok Ayer Market waar je een toffe foodcourt hebt.

 

3. Maar ga zeker ook naar Little India en Little Arabia

Behalve Chinatown is ook Little India een leuke wijk om doorheen te slenteren, vooral omdat het er zo kleurrijk is. In tegenstelling tot wat je van Singapore zou verwachten, zie je hier geen wolkenkrabbers en trendy zaken. Je komt er vooral voor het opsnuiven van de Indiase cultuur, bijvoorbeeld bij de kleurrijke Sri Veeramakaliamman-tempel met al haar schitterende hindoe-details. Vergeet ook niet om het Indiase eten te proeven, dit kan onder meer in het Tekka Center waar je een foodcourt hebt. In de ochtend is ook de Tekka Market leuk om overheen te lopen.

Naast Little India ligt Little Arabia, weer een totaal andere wereld. Zo is er een moskee met een prachtige gouden koepel en zijn er diverse winkeltjes waar je Arabische lampen en tapijten kunt kopen. En als je weer eens wat anders wilt eten dan rijst of noodles, probeer dan de heerlijke Libanese keuken.

 

4. Leg jezelf in de watten in het luxueuze Marina Bay Sands

Chillen in het ultrahippe Marina Bay Sands

In de trendy Marina Bay ligt het luxueuze hotel Marina Bay Sands, een hotel dat wereldwijd bekend is geworden vanwege de enorme infinity pool die op het dak -verdieping 57- te vinden is. Dit is luxe in de meest ruime zin van het woord. Zo kun je bij het ontbijt uit meerdere restaurants kiezen, er zijn zelfs zeven-sterren-restaurants, ruim 2.500 kamers en je vindt er het grootste casino ter wereld. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Helaas mag je hier alleen zwemmen als je in het hotel verblijft, al is er een speciaal viewdeck voor mensen die simpelweg een kijkje willen komen nemen. Tof is om er aan het eind van de middag naartoe te gaan en de zonsondergang te bekijken. Gratis is dit echter niet, al valt het entreebedrag gelukkig mee. Ook voor backpackers zoals jij en ik 🙂 .

Overigens begrijp ik dat dit hotel waarschijnlijk buiten je budget valt, maar ik wilde Marina Bay Sands toch even genoemd hebben.

 

5. Bezoek Gardens by the Bay

De lichtshow bij Gardens by the Bay moet je gewoon gezien hebben

Als je dacht dat Singapore enkel en alleen uit beton bestaat, dan heb je het goed mis. Sowieso is het in de stad al behoorlijk groen, maar er is nog iets bijzonders op natuurgebed. In de stad heeft men namelijk Gardens by the Bay, een prachtig natuurpark aangelegd.

Gardens by the Bay is simpel gezegd een enorme tuin met een omvang van ruim 100 hectare. En dat is behoorlijk groot kan ik je vertellen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Supertree Grove en de indrukwekkende tuinen Bay South Garden, Bay East Garden and Bay Central Garden.

Behalve overdag raad ik je tevens aan om hier ’s avonds een kijkje te nemen. Want van 19.45 uur en 20.45 uur is er dan een gratis lichtshow. En Singapore zou Singapore niet zijn als het er niet betoverend mooi uit zou zien.

Je vindt dit park overigens naast het hierboven besproken Marina Bay Sands Hotel. En het fijne is dat je gratis naar binnen kunt.

 

6. Ga een avondje uit in een Skybar

Als je in de avond nog een drankje wilt doen, is het leuk om naar een skybar te gaan, waarvan je er een hoop in de uitgaanswijk Clarke Quay hebt. Zoals je begrijpt is dit doorgaans een vrij dure aangelegenheid, al zijn er gelukkig ook -voor lokale begrippen- goedkopere bars te vinden. Je zou bijvoorbeeld even binnenlopen in de Graffiti Sky Bar.

Even voor de duidelijkheid: alcohol is in Singapore een stuk duurder dan je in de rest van Zuidoost-Azië gewend bent. Dus als je naar Singapore komt om te zuipen, dan zou ik zeggen ga lekker naar Thailand of zo. In de Seven Elevens heb je trouwens wel betaalbare pilsjes. Ook kan je bij aankomst op de luchthaven een fles sterke drank inslaan, die zijn daar namelijk een stuk goedkoper.

 

7. Maak een uitstapje naar Sentosa Island en Pulau Ubin

Over deze brug loop je naar Sentosa Island

Mocht je de stad willen ontvluchten dan kun je rondom Singapore nog een paar eilanden bezoeken. Hieronder bespreek ik Sentosa Island en Pulau Ubin.

 

Sentosa Island

Sentosa Island is via een boardwalk vanuit Harbourfront te voet te bereiken, je kan er zodoende gratis naartoe. Je hebt ook de mogelijkheid om met de trein of kabelbaan gaan, al is de laatste optie vrij prijzig.

Op het eiland liggen drie kunstmatig opgespoten stranden waar je lekker kunt relaxen. Of juist het tegenovergestelde, bijvoorbeeld door op een jetski te springen. In volgorde van druk naar rustig: Siloso Beach, Palawan Beach en Tanjong Beach. Met name de laatstgenoemde is ideaal om helemaal tot rust te komen.

Verder bestaat Sentosa Island vooral uit allerlei attracties. Zo is er een pretpark en een supergroot aquarium om je aan te vergapen. Helaas zijn de attracties behoorlijk aan de prijs, waardoor het als backpacker misschien fijner is om gewoon lekker rond te wandelen en je op het strand te vermaken. Vertier heb je in Singapore zelf immers ook al voldoende.

Tot slot is het goed om te weten dat het openbaar vervoer op Sentosa Island gratis is.

Ben je op zoek naar pure rust en natuur, dan kun je beter naar het hierna te bespreken Pulau Ubin gaan.

 

Pulau Ubin

Op 15 minuten varen van Changi Village in Singapore ligt Ubin Island, oftewel Pulau Ubin. Je komt terecht op een plek die eigenlijk compleet het tegenovergestelde is van wat je in Singapore tegenkomt.

Zo is er een traditionele ‘kampung’ waar alles er nog heel gemoedelijk aan toegaat. Leuk is om een fiets te huren en op die manier het eiland te verkennen. Pulau Ubin staat vol met palmbomen en wordt omringd door een vrijwel volledig intact gebleven mangrovebos.

Zo’n groot mangrovebos vind je bij Chek Jawa Wetlands, een natuurreservaat wat gelijk ook het echte hoogtepunt van het eiland is. In het park is een pad aangelegd waar je overheen kunt wandelen.

Onderweg heb je grote kans op het spotten van bijzondere vogels, denk bijvoorbeeld aan de neushoornvogel met haar mooie en opmerkelijk snavel.

Wat verder een supergave ervaring is, is om op het eiland te kamperen op een van de campings. Je overnacht middenin de natuur en dat helemaal gratis. Maar goed, je zal dan wel een tentje bij je moeten hebben.

 

Hoe kom je in Singapore?

Dat is een eitje. Allereerst heeft Singapore een internationale luchthaven waar je vanuit tig landen naartoe kunt vliegen. Een andere optie is bijvoorbeeld om in Maleisië een bus te pakken. Dit is onder andere mogelijk in Kuala Lumpur (8 tot 10 uur), Malakka (3 tot 4 uur) of Johor Bahru (30 minuten).

 

Hoe zit het met transport in Singapore?

Het openbaar vervoer is in Singapore uitmuntend geregeld en bovendien goedkoop. Net als in buurland Maleisië is de metro (MRT) het populairste vervoersmiddel om van A naar B te komen.

Andere opties die je kunt gebruiken zijn bussen en uiteraard taxi’s. Maar dit zal waarschijnlijk niet nodig zijn.

En zoals ik eerder al zei is ook de fiets een mogelijkheid. Bij metro- en busstations vind je altijd wel een fietsverhuurstation waar je terechtkunt. Download de vereiste app en je kan zo wegrijden. Je betaalt voor de duur dat je de fiets huurt.

Een aanrader is om de Singapore Tourist Pass te kopen, deze is geldig voor 1, 2 of 3 dagen. Op die manier kan je tegen een aantrekkelijke prijs onbeperkt reizen met het openbaar vervoer.

 

Waar kan je goedkoop en lekker eten?

Is eten in Singapore duur? Het is zo’n typische vraag die backpackers me nogal eens stellen. Eigenlijk kan ik er het volgende over zeggen: indien je niet naar restaurants gaat maar naar zogeheten ‘Hawker Centers’ waar streetfood te krijgen is, kan je voor omgerekend 2 tot 5 euro heerlijk en lokaal eten. Valt mee hè?

Waar kan je deze gezellige eetplekken zoal vinden? Je hebt ze eigenlijk overal in Singapore.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Tickets voor bepaalde bezienswaardigheden kan je ter plekke of online aanschaffen, bijvoorbeeld via Get Your Guide. Verder heb je bij Get Your Guide de mogelijkheid om leuke dingen zoals een kookcursus of een fietstocht te boeken.

 

Waar in Singapore raad ik je aan om te overnachten?

Ik noemde het Marina Bay Sands Hotel al eventjes, maar met prijzen van rond de 400 euro per nacht kan ik me voorstellen dat je iets anders wilt.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een slaapplek in een hostel, dan heb je in Singapore zat goede opties. Twee aanraders die ik voor je heb  zijn het OSS Backpackers Hostel en The Hive Singapore Hostel. En wil je een keer de ervaring hebben om een een capsulehotel te overnachten? Kijk dan eens bij CapsulePod@Aljunied of bij Dream Lodge.

Een prima en betaalbaar hotel is Champion Hotel City. Wanneer je wat meer te besteden hebt, kan ik je YOTEL Singapore Orchard Road aanraden.

 

Heb je een visum nodig voor Singapore?

Het simpele antwoord is: nee. Bij aankomst krijg je -net als in Maleisië- een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land mag blijven.

Meestal zal er niet om een uitreisticket worden gevraagd, is dit echter wel zo en heb je dit bewijsje niet, dan kan je eventueel een goedkoop busticket naar Maleisië kopen op 12Go Asia.

 

En tot slot…

Singapore is een schoon land waar hoge boetes staan op bijvoorbeeld papiertjes of sigaretten op de grond gooien. SGD 300 en hoger zijn gebruikelijk.

En een op ’t oog onschuldig goedje als kauwgum is zelfs officieel verboden, dus haal dit uit je backpacker of broekzak voor je Singapore binnenkomt.

Haal het maximale uit je reis door Azië

Ga jij backpacken in Azië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Azië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw