7 leuke dingen om te doen in Malakka

De sporen van de Nederlandse bezetting in het verleden zijn nog altijd goed zichtbaar in het stadje Malakka, de plek die vaak ook ‘Melaka’ of ‘Malacca’ wordt genoemd. Zo vind je er een Nederlands plein, koloniale kerken en zelfs een authentieke Hollandse molen.

En behalve de sporen van de Nederlandse overheersing, zie je in Malakka duidelijk het stempel van de Engelse en Portugese kolonies terug.

Malakka is een prettige bestemming als je van cultuur houdt. Het fijne is dat het gros van de bezienswaardigheden vlakbij elkaar ligt, allemaal rond de St. Pau’ls Hill. Sinds 2008 behoort ze vanwege haar historische waarde bovendien tot het prestigieuze werelderfgoed van UNESCO.

Denk trouwens niet dat Malakka slechts een wat saaie spot is met enkel historische sights. Er is zeker meer te beleven. Zo is er het boeiende Chinatown dat sterk in ontwikkeling is, zijn er allerlei gezellige bars met livemuziek en kan je je als foodie meer dan goed vermaken.

Als jij Malakka wil bezoeken tijdens je rondreis door Maleisië, lees dan even verder. In dit artikel deel ik namelijk mijn beste tips voor deze Nederlands getinte stad.

1. Huur een fiets

Ja, het Nederlandse tintje gaat verder dan alleen maar gebouwen. Malakka is namelijk een populaire plek om met de fiets te verkennen. Ook kan je op deze manier naar de buitenwijken van het plaatsje rijden om een inkijkje te krijgen in het lokale leven.

Fietsen zijn op verschillende plekken te huur, bijvoorbeeld bij je hostel of in de later te noemen Jonker Street.

 

2. Bezoek (Nederlandse) koloniale bezienswaardigheden

Dit is de fotogenieke Christ Church Melaka

Op Red Square, wat ook als ‘Town Square’ of ‘Dutch Square’ bekendstaat, tref je de meeste Nederlandse bezienswaardigheden aan.

Het Stadthuys is er daar bijvoorbeeld een van. En zoals de naam al doet vermoeden, is dit het stadhuis van Malakka. Binnen is tevens museum te vinden met allerlei poppen, wapens en traditionele kledingstukken.

Vlak naast het stadhuis staat een typisch Nederlandse en bovendien opvallend rode kerk: de Christ Church. Hoe het zit met de rode kleur? Die zou symbool staan voor de rode bakstenen uit Zeeland.

Twee andere opvallende trekpleisters zijn de molen en de klokkentoren. Wederom typisch Nederlandse tintjes.

Aan de top van de St. Paul’s Hill staat de St. Paul’s Church, een voormalige Portugese kerk waar tijdens de bezetting van Nederland diverse Nederlanders begraven werden. Je hebt vanaf deze heuvel overigens een prachtig uitzicht over de stad.

 

3. Verdiep je in de geschiedenis bij het Sultanate Palace Museum

Hey effe voor de duidelijkheid: zelf ben ik nooit zo van de musea. Alleen aangezien Malakka zo’n rijke historie heeft, is het ook als niet-museum-lover de moeite om toch eens bij het Sultanate Palace Museum binnen te lopen.

Je krijgt te zien hoe het sultanaat de regio veranderde en hoe er handel gedreven werd in de Straat van Malakka. Verder kom je meer te weten over een aantal grappige legendes en de nogal opmerkelijke straffen die men erop nahield.

Een andere plek  die geschiedenis ademt is het Maritime Museum. Hier leer je van alles over het maritieme verleden van Malakka. Zo staat er onder andere een replica van een Portugees schip -Flor de la Mar-, dat in 1511 voor de kust van Malakka zonk.

 

4. Maak een tochtje over de rivier naar Kampung Morten

Een tochtje over de Melaka River is leuk om gedaan te hebben

Als je nog meer van Malakka wilt zien, kun je een tocht over de rivier maken naar Kampung Morten, oftewel Morten Village. Op deze manier krijg je ook mooi kijkje in het lokale leven van de stad.

In het begin vaar je langs pittoreske kleurrijke huisjes en gebouwen die versierd zijn met indrukwekkende street-art. Verderop zie je zie je karakteristieke houten paalwoningen, en locals die in de rivier aan het baden zijn en je tegelijkertijd vriendelijk begroeten.

De Melaka River is trouwens ook leuk om ’s avonds te wandelen. De gekleurde huisjes zijn dan verlicht en langs de rivier heeft men gezellige terrasjes neergezet om wat te eten en te drinken.

 

5. Zoek de gezelligheid op in Chinatown bij Jonker Street

In het weekend is het gaaf om ’s avonds tussen zes en twaalf naar de night market in de Jonker Street (alweer zo’n Nederlandse naam) te gaan. Deze populaire straat in Chinatown staat dan vol met kraampjes en lokale culinaire specialiteiten. Verder heb je er de Jonker Street Art Galleries, waarbij met name Orangutan House tof is om een kijkje te nemen.

Vanuit deze straat loop je de brug over en kom je vanzelf bij het hierboven besproken Red Square uit. Dat is ook meteen een fijn ding aan deze stad: Malakka is compact en daarom makkelijk wandelend te verkennen.

In Jalan Tokong vind je ook nog enkele Chinese tempels die een bezoekje waard zijn. Een voorbeeld hiervan is de Cheng Hoon Teng-tempel.

Voordat ik het vergeet: de Jonker Street is vooral erg hectisch in de weekenden. Ga je echter op een gewone doordeweekse dag, dan is het er een stuk rustiger en hangt er een totaal andere vibe.

 

6. Neem een kijkje bij de Melaka Straits Mosque

De Melaka Straits Mosque is een heuse blikvanger – zeker in de avond wanneer het heiligdom helemaal verlicht is

Het zijn echter niet alleen maar typisch christelijke invloeden die je in Malakka ziet. En dat is natuurlijk logisch, aangezien Maleisië een islamitisch land is. Even ten zuiden van het centrum ligt dan ook een moskee, de pittoreske Melaka Straits Mosque.

Dit heiligdom ligt aan het water in de Straat van Malakka, en is met name wanneer de zon ondergaat een bestemming die je gezien wilt hebben. Daarna, als het donker is, wordt het bouwwerk sfeervol verlicht.

 

7. Proef de heerlijke lokale keuken

Cendol is echt heeeeerlijk

Het eten in Maleisië is wat mij betreft helemaal super, dat ben je waarschijnlijk wel met me eens. In Malakka heb je heel wat plekjes om kennis te maken met de lokale keuken.

Voor lekkere ‘mee goreng’ ga je naar Mee Hassan. Ben je van het gezonde eten, dan is MakanSmart een aanrader. ‘Makan’ betekent overigens ‘eten’. Ken je het gerecht ‘laksa’? Dit is een soort pittige noodlesoup, bijvoorbeeld met garnalen en ananas. Zeker een van mijn favorieten. Je kan laksa proberen bij Restoran Yung Lai Siang. Ik wil je ook echt aanraden om Pakistaans te gaan eten bij Pak Putra Restaurant.

Zin in een zoet toetje? Probeer dan ‘cendol’ bij Cendol Kampung Hulu.

Uiteraard vind je in de stad tevens allerlei kraampjes waar je streetfood kunt proberen.

En mocht je het gemist hebben, dit zijn mijn favoriete eetzaakjes in Kuala Lumpur.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Goed om te weten is dat een hoop bezienswaardigheden in Malakka een bescheiden entree kosten, die je ter plekke kan betalen. Ook zijn er specifieke stadstours die je via Get Your Guide kunt boeken.

 

Waar in Malakka raad ik je aan om te overnachten?

Het chille aan Malakka is dat je er veel hostels en goed betaalbare hotelletjes hebt om te verblijven. Qua hostels zijn het Lavender@Guesthouse, het Ola Hostel en het Sleep Here Hostel plekken die ik je aanraad. Bij het Stay With Me Capsules Hostel kan je op z’n Japans een capsule tukken.

En als je liever in een (boetiek)-hotel in je eigen kamer slaapt, kijk dan eens bij het JonkeRED Heritage Hotel, Silverscape Residence of het sfeervolle Rosa Malacca. Vijfsterren-luxe vind je bij The Majestic Malacca Hotel.

 

Hoe kom je in Malakka?

Vanuit Kuala Lumpur ben je er in ongeveer 3 uurtjes met de bus. Je kan dus prima in de ochtend gaan, een dag of twee in Malakka blijven en vervolgens terugreizen naar Kuala Lumpur.

Een andere optie is om bijvoorbeeld de bus naar Singapore te pakken. Deze rit duurt 3 tot 4 uur. Malakka ligt tussen Kuala Lumpur en Singapore in en is daarmee de perfecte tussenstop indien je richting het zuiden reist.

Nog een mogelijkheid is om vanuit Tioman te reizen. Na de boot naar Mersing te hebben genomen, pak je de bus richting Malakka. Je bent vanuit Mersing 4 uur onderweg. Andersom kan natuurlijk ook: heb je na je tijd in Malakka zin in stranden, snorkelen en duiken? Dan is Tioman een perfecte bestemming.

Tot slot kan je in Dumai op Sumatra met de ferry naar Malakka varen. Je bent dan 2 tot 3 uur onderweg.

Transport-tickets kan je in de meeste gevallen online aanschaffen, bijvoorbeeld via 12Go Asia.

Malakka heeft trouwens ook een bescheiden luchthaven -Malacca International Airport- al gaan daar niet zoveel vluchten naartoe.

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw