Malakka… Op de een of andere manier doet het me telkens weer denken aan de Molukken in Indonesië. Ik denk vanwege de naam ‘Maluku’, zoals de Indonesiërs de Molukken noemen. En ook omdat Malakka internationaal als ‘Malacca’ bekendstaat, en dat heeft dan weer iets weg van de ‘Moluccas’.
Maar eh, voor je denkt dat ik verderga met mijn liefde voor dit paradijselijke stukje Indonesië in geur en kleur te delen: nope. Daarvoor ben je hier immers niet. Het is het stadje Malakka in Maleisië wat vandaag centraal staat.
Vaak wordt ze ook ‘Melaka’ of ‘Malacca’ genoemd. Ik houd het voor het gemak lekker bij de Nederlandse benaming Malakka, de stad die ooit door Nederlanders veroverd werd. De sporen van die Nederlandse bezetting zijn overigens nog altijd goed zichtbaar, zo vind je er een Nederlands plein, koloniale kerken en zelfs een authentieke Hollandse molen met glurende koeien.
En behalve overblijfselen van de Nederlandse overheersing zie je in Malakka duidelijk de stempel van de Engelse en Portugese kolonies terug.
Al met al word je op je wenken bediend als je van geschiedenis en cultuur houdt. Het fijne is dat het gros van de bezienswaardigheden vlakbij elkaar ligt, allemaal rond het Dutch Square. Voor de UNESCO-freaks onder ons: sinds 2008 behoort het historisch centrum tot het prestigieuze werelderfgoed.
Is Malakka slechts een stad met hotspots uit het verleden, en verder misschien zelfs een tikkeltje saai? Nah, er is heus wel iets meer te beleven. Zo is er het sfeervolle Chinatown met haar pittoreske gevels, tempels, koffieshops en ambachtswinkeltjes, zijn er allerlei gezellige rivierbars met livemuziek en kan je je er als foodie uitstekend vermaken. Voor wat betreft dat laatste is onder meer de Jonker Street een aanrader, je kunt daar eveneens de nodige snuisterijen kopen.
Toch ben ik ook eerlijk met je, en vond ik het er behalve de schilderachtige old town niet zo speciaal. Ik ben er 4 volle dagen geweest, maar kwam er al vrij snel achter dat er buiten het oude centrum weinig te beleven valt in Malakka. Tenzij je je tijd in shoppingmalls wilt doorbrengen… Verlaat je het toeristische deel, dan verandert de omgeving bovendien van fotogeniek in afzichtelijk, gedomineerd door betonnen gebouwen, wolkenkrabbers en een brede en drukke doorgaande weg. Af en toe rook ik ook een indringende weeïge stank die kwam opstijgen uit de dampende straatputten, volgens mij van stilstaand water.
Als jij Malakka wil bezoeken tijdens je rondreis door Maleisië, gebruik deze gids dan voor de planning van je trip. Ik deel namelijk mijn beste tips voor deze Nederlands getinte stad, inclusief de boeiendste bezienswaardigheden, leuke eet- en drinktentjes, slaapplekken en handige praktische info.
Over Malakka
Malakka is zowel een staat als stad in Maleisië, en is te vinden op krap 2 uur rijden ten zuiden van Kuala Lumpur. En verrassend: op slechts 80 kilometer van Sumatra. Ze ligt direct aan de Straat Malakka, de lange zeestraat die Sumatra en Malakka van elkaar scheidt.
Tamelijk verwarrend zijn de verschillende namen die aan het stad worden gegeven: Melaka, Malakka en Malacca; je ziet ze geregeld voorbijkomen. In het kort is Melaka zoals de Maleisiërs het noemen, Malakka de Nederlandse schrijfvorm en Malacca de internationale naam.
Wanneer we even kort de geschiedenis induiken, werd de stad Malakka gesticht in 1396 door de Srivijayaanse prins Parameswara. Hij maakte de oversteek vanaf Sumatra en introduceerde in 1414 de islam.
Jaren later, in 1511, kwam Malakka in handen van de Portugezen. Door de strategische ligging aan zee was het de uitgelezen plek om de Portugese expansie in Oost-Indië voort te zetten.
En toen was het de beurt aan ons Nederlanders. De Hollandse kolonisten versloegen in 1641 Portugal, Malakka werd destijds het belangrijkste handelscentrum op het Maleisische schiereiland. Internationaal gezien was dat voor Nederland trouwens Batavia, vandaag bekend als Jakarta.
in 1824 namen de Engelsen het roer over in Malakka, waarna de stad in 1946 onafhankelijk werd.
Van al deze tijdsperiodes kun je overblijfselen terugvinden in de stad. Een voorbeeld is de rode Nederlands-Hervormde kerk, een van Malakka’s meest gefotografeerde bezienswaardigheden.
Wat je er vandaag de dag nogal eens tegenkomt is het woordje ‘BabaNyonya’. En ik me maar afvragen waar het nou op sloeg. Het volgende: het is een term die wordt gebruikt om vroegere Chinese immigranten die naar onder meer Malakka trokken en met locals trouwden te typeren. ‘Baba’ slaat op de mannelijke nakomelingen en ‘Nyonya’ op de vrouwelijke. In Malakka tref je dan ook een redelijk grote Chinees-Maleise populatie, waarbij Chinatown natuurlijk niet kan ontbreken. Je vindt daar bijvoorbeeld het later te noemen Baba & Nyonya Heritage Museum. Een andere naam voor de Chinees-Maleise inwoners is ‘Peranakan’.
Dwars door de stad stroomt de Malacca River. Langs de oevers liggen tal van bars en restaurants om toeristen een leuke avond aan het water te bezorgen.
In 2008 benoemde UNESCO het historisch centrum van Melaka tot werelderfgoed, met een flinke groei in toeristen tot gevolg.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Malakka
Benieuwd geworden wat er zoal te doen is in Malakka? Lees dan verder, want ik deel mijn tips en ervaringen hieronder met je.
Bezoek het Dutch Square

Op Red Square, wat ook namen draagt als ‘Town Square’ of ‘Dutch Square’, spot je de meeste Nederlandse bezienswaardigheden van de stad. Dit plein is het toeristische epicentrum van Malakka. Verwacht hier een hoop selfie-makende lui en groepen met gidsen die verhalen uit het verleden vertellen.
Het Stadthuys is bijvoorbeeld zo’n Nederlands getinte plek, het voormalige stadhuis van Malakka. Binnen is een museum met een hoop poppen, wapens en traditionele kledingstukken. Ooit diende ze als woning van de toenmalige Nederlandse gouverneur.
Vlak naast het stadhuis staat een typisch Nederlandse en bovendien opvallend rode kerk: de Christ Church uit 1753. Hoe het zit met de rode kleur? Die zou symbool staan voor de rode bakstenen uit Zeeland.
Twee andere opvallende trekpleisters rond het plein zijn de molen plus de bijbehorende melkkoeien en de klokkentoren. Wederom een vleugje van ons kaaslandje.
Loop de Melaka Hill op voor Portugese historie
Aangrenzend aan het Dutch Square is de St. Pauls Hill, ook bekend als de Melaka Hill. Bovenop staat de St. Paul’s Church, een voormalige Portugese kerk die gebouwd werd tussen 1566 en 1591. Tijdens de bezetting door Nederland zijn hier diverse Nederlanders begraven, duidelijk te zien aan de Nederlandse teksten die in de grafstenen gekerfd staan.
Zak je via de andere kant af naar beneden dan kom je uit bij A Famosa, een ruïne van een Portugees fort. De Nederlanders vernielden zowat het hele bouwwerk in 1670, bovenop de boog valt dan ook ‘anno 1670’ te lezen. Behalve de bijbehorende geschiedenis is het in mijn optiek verder niet zo spannend.
Je hebt vanaf de heuvel overigens een leuk uitzicht over de stad, al moet je je er niet teveel van voorstellen.
Meer Portugal in Malakka bewonderen? Breng een bezoekje aan het Portuguese Settlement, hier leeft het onder andere het nageslacht van de Portugese kolonisten die de daad met lokale bewoners deden. Ze worden de ‘Kristang’ genoemd. Op het Portuguese Square kun je traditionele gerechten eten, veelal met Portugese invloeden. Heel veel is er echter niet te beleven.
Verdiep je in de geschiedenis in diverse musea
Hey effe voor de duidelijkheid: zelf ben ik nooit zo van de musea. Alleen aangezien Malakka zo’n rijke historie heeft, is het ook als niet-museum-lover de moeite om toch eens bij het Sultanate Palace Museum binnen te lopen. Je krijgt te zien hoe het sultanaat de regio veranderde en hoe er handel gedreven werd in de Straat van Malakka. Verder kom je meer te weten over een aantal grappige legendes en de nogal opmerkelijke straffen die men erop nahield. Tickets kosten RM 20 per persoon, aan de prijzige kant voor musea in Malakka.
Een andere plek die geschiedenis ademt is het Maritime Museum. Hier leer je van alles over het maritieme verleden van Malakka. Zo is er onder andere een replica van een Portugees schip -Flor de la Mar-, dat in 1511 voor de kust van Malakka zonk. Je betaalt RM 3 om toegang te krijgen.
Ten slotte is het Baba & Nyonya Heritage Museum een aanrader. Ik kreeg deze getipt van een vrouw die ik in m’n hostel in Kuala Lumpur leerde kennen. In het stijlvolle huis duik je in de geschiedenis van de Baba-Nyonya-mensen in Malakka, zoals eerder uitgelegd de nakomelingen van de Chinese immigranten die met lokale Maleisiërs trouwden. Alvorens het een museum werd, leefden hier tussen 1865 en 1985 vier generaties van de Chan-familie, zij managen het nog altijd. De entree bedraagt RM 25, voor museums is het daarmee een relatief dure plek. Je moet alleen weten dat het niet van de staat is, maar een privébezit.
Maak een tochtje over de rivier naar Kampung Morten
Als je nog meer van Malakka wilt zien, maak dan een tocht over de rivier naar Kampung Morten, oftewel Morten Village. Op deze manier krijg je ook mooi kijkje in het lokale leven van de stad, buiten het toeristische deel.
In het begin vaar je langs pittoreske kleurrijke huisjes en gebouwen versierd met indrukwekkende street-art. Verderop zie je zie je karakteristieke houten paalwoningen, en locals die in de rivier aan het baden zijn en je tegelijkertijd vriendelijk begroeten.
De Melaka River is ook leuk om ’s avonds langs de oevers te wandelen. De gekleurde panden zijn dan verlicht en langs de rivier heeft men gezellige terrasjes neergezet om wat te eten en te drinken. Enne, wees op je hoede, want een reismaat van me had het over slangen, hagedissen en otters. Ik heb ze niet gespot trouwens…
Ontdek de tempels, koffiescene en leuke sfeer in Chinatown
Chinatown vind ik persoonlijk het leukste deel van Malakka, grenzend aan de Malakka-rivier en het Nederlandse plein. Het stikt er van de kunstzinnige winkeltjes, koffieshops, knusse eettentjes en tempeltjes. Hier en daar zal je ook coole street-art spotten. In de avonduren licht Chinatown mooi op, waardoor het er extra sfeerrijk op wordt.
In Jalan Tokong is er de Cheng Hoon Teng-tempel met haar fraaie gekromde pannendaken. Het is de oudste traditionele Chinese tempel van Maleisië, waar boeddhisme, taoïsme en confucianisme versmelten. Toen ik er binnenliep, was er net een ceremonie aan de gang met twee monniken, wat wel gaaf was om mee te maken. In diezelfde straat kom je trouwens ook een hindoetempel en een moskee tegen.
Wat ik zo leuk vind aan Chinatown zijn de talrijke schattige koffiebars die je er vindt. Niet zozeer de minimalistische die tegenwoordig hip zijn, maar eerder in huiselijke stijl. Zo liep ik binnen bij het coole Coffeebar125+. Het hoogtepunt hier was voor mij overigens niet zozeer de koffie zelf, maar de twee raskatten die er rondlopen, een duidelijk introvert en de ander extravert als de neten haha.
Het enige nadeel wat ik kan noemen is het verkeer. Niet dat het nou retedruk is of zo, alleen in sommige straten ontbreken stoepen of zijn ze aan de smalle kant. Je wandelt dan dus op de weg. Er komen geregeld auto’s langs waar je op moet wachten, in bijvoorbeeld Jalan Tun Tan Cheng Lock is het zo nu en dan best storend . Zou fijn zijn als ze er de boel verkeersvrij zouden maken.
De bekendste trekpleister in hartje Chinatown is de Jonker Street. Die bespreek ik afzonderlijk onder het volgende kopje, omdat het een bezienswaardigheid op zich is.
In de buurt is overigens ook nog een Little India, al stelt die niet zoveel voor. Die in Kuala Lumpur is in ieder geval veel vetter.
Struin door de Jonker Street
De Jonker Street (alweer zo’n Nederlandse naam), soms eveneens gekend als de ‘Jonker Walk’. Tja, wat kan ik ervan zeggen. Het is dé toeristische straat van Malakka in Chinatown, en lachen om eventjes overheen te struinen. Maar meer ook niet als je het mij vraagt. Je treft er vooral souvenirs en relatief dure eet- en drinkgelegenheden. Er hangt wel een gezellige sfeer moet ik zeggen, vooral in de avonduren bruist het er enorm.
In het weekend is het gaaf om ’s avonds tussen zes en twaalf naar de avondmarkt te gaan. Het is er dan volgepakt met kraampjes waar je lokale culinaire specialiteiten kunt krijgen. Verder heb je er de Jonker Street Art Galleries, waarbij met name het Orangutan House tof is om een kijkje te nemen.
Vanuit Jonker Street loop je de kleine boogbrug over en kom je vanzelf bij het hierboven besproken Red Square uit. Da’s ook meteen een fijn ding aan deze stad: Malakka is compact en daarom makkelijk wandelend te verkennen.
Voordat ik het vergeet: de Jonker Street is voornamelijk in de weekenden erg hectisch. Ga je echter op een gewone doordeweekse dag, dan is het er een stuk rustiger en is de vibe volstrekt anders.
Neem een kijkje bij de Melaka Straits Mosque
Het zijn echter niet alleen maar typisch christelijke invloeden die je in Malakka ziet. En dat is natuurlijk logisch, aangezien Maleisië een islamitisch land is. Een kilometer of 3,5 ten zuidoosten van het centrum op Pulau Melaka ligt dan ook een moskee, de fraaie Melaka Straits Mosque.
De omgeving is desalniettemin juist verre van fraai en zelfs een beetje spookachtig. De gebouwen die er staan zijn verlaten en sommige ervan onafgebouwd. Het geeft een bijzonder sfeertje.
Dit heiligdom ligt aan het water in de Straat van Malakka, en is met name wanneer de zon ondergaat een bestemming die je gezien wilt hebben. Daarna, als het donker is, wordt het bouwwerk sfeervol verlicht.
Maar in bijvoorbeeld Chinatown vind je evengoed een moskee: de Kampung Kling Mosque. Hoewel die veel minder tot de verbeelding spreekt, kun je er al wandelend best even een stop maken.
Waar kan je tours en activiteiten boeken?
Goed om te weten is dat sommige bezienswaardigheden in Malakka een bescheiden entree kosten, telkens op de plek in kwestie te betalen. Ik heb het dan met name over de musea. Ook zijn er specifieke stadstours die je via Get Your Guide kunt regelen.
Hieronder vind je de zes populairste tours en activiteiten die datzelfde Get Your Guide aanbiedt, binnen een paar klikken te boeken:
Welke eet- en drinktentjes in Malakka raad ik je aan?
Het eten in Maleisië is wat mij betreft helemaal super, dat ben je waarschijnlijk wel met me eens. Indiaas, Chinees of gewoon lekker puur Maleisisch.
In Malakka heb je heel wat locaties om kennis te maken met de lokale en internationale keuken. Vooral de invloed van China zal je veel terugzien, met ‘BabaNyonya’ pronkend op de voorgevel of de menukaart.
Ik wil je wel even het volgende meegeven: indien je een hapje wilt eten in de Jonker Street of het daaromheen gelegen deel van Chinatown, dan betaal je voor Maleisische begrippen vrij veel. Soms schrok ik gewoon van de prijzen die ik er zag. Wil je tegen een lokale prijs eten, zeg RM 10 (10 Maleise ringgit), dan zal je buiten het historische centrum moeten kijken.
Dat gezegd hebbende ga ik nu verder met m’n aanraders voor eten en drinken in Malakka.
Koffie, thee en ontbijt
Qua koffie vind je de leukere tentjes in Chinatown. Coffeebar125+, The Coffee Jar en Olde World Coffee zijn er slechts een paar. Wel vind ik de koffie in Melaka, en überhaupt in Maleisië, aan de zurige kant. Ik ben meer van de chocola- en noot-tinten, zoals ze dat dan noemen.
Ben je onderweg naar de Melaka Straits Mosque? Las dan een koffiestop in bij de Wa Coffee & Roastery. Ze branden er hun eigen bonen, plus je kunt er kiezen uit verschillende soorten. Ideaal voor de fijnproever dus. Noordelijk van het centrum is Double Dose Coffee top.
De meeste koffiebars bieden tevens Westerse ontbijtjes aan, mocht je iets anders willen dan rijst of Indiase roti’s.
Over Indiase roti’s gesproken, bij Nasi Kandar Subaidah heb ik superlekkere ‘dosa’ gegeten. De flinterdunne pannenkoek met drie curry’s. Het is een typisch ontbijtgerecht in India, ga het eens proberen zou ik zeggen. Aanrader: pak die met ei.
Op zoek naar een knus theehuis? Ik liep toevallig langs EighTEAn Tea House en het zag er veelbelovend uit. Echt zo’n rustgevend Chinees plekje waar je blij van wordt.
Een charmant zaakje om ’s ochtends je dag te beginnen met een lekker ontbijtje is het Limau Limau Cafe. Eieren, avocado-toast, granola bowls, verse sappen; er is van alles. Goede en gezonde bowls maken ze trouwens eveneens bij PICO Melaka. Twee ontbijtspots die hun sporen al lang en breed verdiend hebben in Melaka zijn The Stolen Cup plus The Daily Fix.
Middag- en avondeten
Voor lekkere gebakken noodles a.k.a. ‘mee goreng’ ga je naar Mee Bodo Hassan Tengkera, eventjes buiten het centrum.
Ben je van het gezonde eten en het liefst vegetarisch? In dat geval raad ik je het Botanist Cafe aan. Ook de eha juice & veggie bistro mag je noteren.
Ken je het Maleise gerecht ‘laksa’? Dit is een soort pittige noodlesoup, bijvoorbeeld met garnalen en ananas. Zeker een van mijn favorieten. Je kan laksa proberen bij Restoran Yung Lai Siang.
Ik wil je daarnaast echt aanraden om Pakistaans te gaan eten bij Pak Putra Restaurant. Is weer eens wat anders 🙂 .
Zin in een zoet, typisch Maleisisch, toetje? Probeer dan ‘cendol’ bij Cendol Kampung Hulu. Het bestaat uit onder meer kokosmelk, jelly-noodles en palmsuikersiroop. Ik heb dit dessert jaren terug ontdekt in Kuala Lumpur, op aanraden van een local.
Goedkope opties gericht op seafood vind je in deze straat. Een temperamentvolle Spaanse in m’n hostel in Kuala Lumpur gaf ‘m als tip, en ze was er lovend over. Een andere aanrader waar ik zelf veel heb gegeten is dit lager gelegen steegje, je hebt er talloze eenvoudige eetzaakjes waar je voor een habbekrats jezelf verwend. Denk aan ‘nasi lemak’ en ‘nasi goreng’, maar ook rijst met gefrituurde kip, ei en groenten – ondergedompeld in een kruidige curry van kokosmelk.
Uiteraard vind je in de stad volop kraampjes om streetfood te eten. Zo is er ’s weekends de populaire Jonker Street Night Market. Minder bekend, maar absoluut de moeite waard, is de Pahlawan Walk Night Market die ’s weekends vlakbij het Coronation Park gehouden wordt.
Voor de liefhebber: dit zijn mijn favoriete eetzaakjes in Kuala Lumpur.
Waar in Malakka raad ik je aan om te overnachten?
Het chille aan Malakka is dat je er veel hostels en goed betaalbare hotelletjes hebt om te verblijven. Houd wel rekening met een extra RM 10 per nacht voor de toeristenbelasting, die de Maleisische overheid in 2023 heeft ingevoerd.
Qua hostels zijn het Ola Hostel, Yote 28 en het Sleep Here Hostel plekken die ik je aanraad. Bij het Stay With Me Capsules Hostel kan je op z’n Japans in een capsule tukken.
Een fijn guesthouse met rustige, comfortabele kamers is het Old Town Guest House. Thian Siong Inn is mijn andere aanrader binnen deze categorie.
En als je liever in een hotel slaapt, kijk dan eens bij het JonkeRED Heritage Hotel, Liu Men Melaka of het sfeervolle Rosa Malacca. Bij het 5 Heeren Museum Residence moet je zijn voor authentieke vibes, het is er alsof je terug in de tijd stapt. Vijfsterren-luxe vind je bij The Majestic Malacca Hotel.
Een appartement is net zo goed mogelijk in Malakka. Vaak hebben ze meerdere slaapkamers, ideaal dus indien je met je familie of vrienden bent. Zelf sliep ik in het Urban Oasis Retreat, op een kwartiertje lopen van het Dutch Square en tegenover de shoppingmall Mahkota Parade. Lekker ruim, met uitzicht op zee, de Melaka Straits Mosque plus een zwembad en kleine gym.
Hoelang raad ik je aan om in Malakka te blijven?
Op basis van mijn eigen ervaringen is 1-2 dagen eerlijk gezegd wel genoeg om het beste van Malakka te zien. Ik adviseer je daarom om er 2 nachten te blijven. 3 kan uiteraard evengoed, mocht je het ietsje rustiger aan willen doen.
Zelf ben ik er als gezegd 4 nachten geweest, maar ik heb er behalve sightseeing ook gewerkt. Zoals aan dit artikel 🙂 .
Hoe zit het met transport in Malakka?
Ja, het Nederlandse tintje gaat verder dan alleen maar gebouwen. Malakka is namelijk een populaire plek om met de fiets te verkennen. Ook kan je op deze manier naar de buitenwijken van het plaatsje rijden om een inkijkje te krijgen in het lokale leven. Fietsen zijn op verschillende plekken te huur, bijvoorbeeld bij je hostel of in de Jonker Street. RM 10 voor een dag is het gebruikelijke tarief.
Een ander iets dat je in het toeristische gebied veel ziet zijn ’trishaws’, je zou het de lokale tuk-tuk kunnen noemen. Alleen dan niet met een scooter aan het passagiersgedeelte, maar een fiets. Bovendien uitbundig versierd, denk aan Spiderman, Pikachu, Minions, Hello Kitty en andere tekenfilmhelden. Ook knallende beats vormen een onderdeel van deze attractie. Voor wat betreft de kosten moet je denken aan RM 30 tot RM 40 voor 20 minuten, alhoewel ze nog wel eens meer van je vragen. Het welbekende spel 😉 . Deze fietstaxi’s dienen vooral om je rond te toeren door het historische centrum.
Verder rijden er stadsbussen waar je voor RM 1 tot RM 2 gebruik van kunt maken. Zo kost het je RM 2 om van en naar het busstation van Malakka te komen.
Ook reguliere taxi’s en Grab-taxi’s zijn aanwezig. Ik zou steevast voor de tweede optie kiezen, aangezien je dan goedkoper uit bent. Download daarvoor de Grab-app.
Voor de rest kun je de oude binnenstad en nabije omgeving prima te voet doen, en heb je eigenlijk geen vervoer nodig.
Hoe kom je in Malakka?
Vanuit Kuala Lumpur ben je er in ongeveer 2 uur met de bus. Je kan dus prima in de ochtend gaan, een dag of twee in Malakka blijven en vervolgens terugreizen naar Kuala Lumpur. Je vertrekt vanaf het TBS-busstation in Kuala Lumpur.
Een andere optie is om bijvoorbeeld de bus naar of vanuit Singapore te pakken. Deze rit duurt 3 tot 4 uur. Malakka ligt tussen Kuala Lumpur en Singapore in en is daarmee de perfecte tussenstop indien je richting het noorden (vanuit Singapore) of zuiden (vanuit Kuala Lumpur) reist.
Nog een mogelijkheid is om vanuit Tioman richting Malakka te gaan. Na de boot naar Mersing te hebben genomen, pak je de bus. Je bent zo’n 4 uur onderweg. Andersom kan natuurlijk ook: heb je na je tijd in Malakka zin in stranden, snorkelen en duiken? Dan is Tioman een perfecte bestemming.
Voor jouw informatie: het busstation van Malakka heet Melaka Sentral en ligt op een kilometer of vier van het centrum. Je kunt daar voor RM 2 een roze bus pakken en 10 minuten later ben je er. Betalen doe je in cash bij de buschauffeur.
Tot slot heb je de optie om in Dumai op Sumatra met de ferry naar Malakka te varen. Je bent dan 2 tot 3 uur onderweg.
Transport-tickets kan je in de meeste gevallen online aanschaffen, bijvoorbeeld via 12Go Asia. Weet dat je op het TBS-busstation in Kuala Lumpur enkel met cash kunt betalen, mocht je daar je ticket willen scoren.
Malakka heeft trouwens ook een bescheiden luchthaven -Malacca International Airport-, al gaan daar enkel vluchten vanuit Singapore naartoe (55 minuten reistijd).