Kula Lumpur. Oftewel ‘KL’. Je bent er wellicht al een keer geweest. Het is een van mijn favoriete steden in Zuidoost-Azië.
Anyway, de meeste reizigers kennen eigenlijk vooral het bekende Chinatown, Bukit Bintang en misschien KLCC. En daar houdt het meestal wel zo’n beetje op.Â
Maar, wist je dat er net buiten het drukke centrum ook hele leuke wijken en suburbs te vinden zijn? Denk bijvoorbeeld aan het hippe Bangsar, het gezellige Petaling Jaya Uptown of het door jungle omgeven TTDI. En zo kan ik nog best even doorgaan.
Aangezien ik de laatste 2 jaar veelvuldig in Kuala Lumpur ben geweest -waarvan meerdere keren voor langere tijd-, heb ik heel wat leuke gedeeltes in en rond de stad ontdekt.
Dus ja, het wordt tijd om weer eens een paar nieuwe KL-tips aan je te geven.
In dit artikel ga ik negen leuke adresjes in en rond Kuala Lumpur met je delen, waar je heerlijk (en betaalbaar) kunt eten. Er is in ieder geval meer dan enkel en alleen het bekende ‘Jalan Alor’ in Bukit Bintang.
Eten is in Maleisië wat mij betreft sowieso geweldig, met name omdat het land zoveel verschillende culturen kent. Zo is de Indiase keuken lekker als je van pittig gekruid houdt en kun je voor wat minder spicy terecht bij een Chinees zaakje. Puur Maleisisch zit daar een beetje tussenin.
Terug naar waarom ik dit artikel schreef: hier komen ze, mijn persoonlijke tips:
1. Durian SS2, Petaling Jaya
Er zijn twee soorten fruit die me direct aan Maleisië doen denken: durian en jackfruit. De eerstgenoemde schrikt veel mensen af vanwege die nogal onaangename geur die ervan af komt. In sommige ho(s)tels hangen er zelfs bordjes waarop staat dat het verboden is om een durian mee de lift of je kamer in te nemen. En toen ik 2 jaar terug in Thailand een smerig nep-durian-ijsje ophad, waren mijn verwachtingen van het echte fruit eerlijk gezegd ook verre van hoog.
Tot ik een paar maanden geleden bij Durian SS2 zat. Een supergezellige en levendige plek waar alles in het teken staat van deze ‘stinkvrucht’. Ik bestelde een kilo en vond het serieus vet lekker, vooral de substantie waarin je een hap zet. En de geur viel me eerlijk gezegd heel erg mee. Wel is het best prijzig, aangezien ik voor de goedkoopste 21 ringgit per kilo betaalde, bijna 4,50 euro.
Mocht je durian willen proberen in een typisch Maleisische setting? Ga dan naar Durian SS2.
2. Keong Kee Herbal Soup, Bukit Bintang
Het was even zoeken, maar na een wandeling vanuit Chinatown kwam ik dit weekend terecht bij het Chinese Keong Kee Herbal Soup in Bukit Bintang. Een naambordje zie je er niet, maar je vindt deze toko op de hoek van de straat, te herkennen aan de grote soeppannen waar rookwalmen uitkomen.
Als je er binnenloopt, denk je nou niet meteen dat het zo’n geweldige zaak is om wat te eten. Toch is dit wel zo, qua smaak tenminste. Ik raad je aan om de ‘herbal coconut chicken soup’ te bestellen. Voor mij een van de beste soepjes die ik tijdens m’n reis opheb. En het leuke is: je krijgt ‘m geserveerd in een uitgeholde kokosnoot. Behalve soep krijg je veel kip, gember, tamarinde en andere verse kruiden, die het tot een ware smaaksensatie maken.
3. Sri Nirwana Maju Restaurant, Bangsar
Een bekend Indiaas gerecht is ‘banana leaf rice’. Je schuift aan en krijgt een mega bananenblad dat als bord dient. Daarop schept de medewerker allerlei kleurrijke dingen. Uiteraard rijst, gefrituurde en gekookte groenten, curry’s en bijvoorbeeld inktvisringen, kip of een flinke moot vis. Het geheel wordt afgemaakt met papadum, een soort kroepoek, maar dan beter.
Een spot bij uitstek om deze lokale specialiteit -die er ook nog eens feestelijk uitziet- te proberen, is Sri Nirwana Maju Restaurant in Bangsar. En als je klaar bent met eten, kun je iets gaan drinken in een van de vele hippe bars, een ijssalon binnenlopen voor een verfrissend ijsje of gaan shoppen in de nabijgelegen mall, Bangsar Village. Dit bruisende gedeelte van Bangsar is erg fijn om je avond door te brengen.
4. Q Bistro, TTDI
Indien ‘nasi kandar’ je ding is, dan is Q Bistro in TTDI een plek om naartoe te gaan. Nasi kandar is overigens rijst geserveerd met allerlei bijgerechten die je zelf kunt kiezen. Denk aan groenten, gezouten eendenei, vis, kip, inktvis, viseitjes en uiteraard allerlei soorten curry’s. Bestel er een koude ijsthee (zonder suiker) bij, en je hebt de perfecte combi te pakken.
Trouwens, veel Indiase restaurantjes (‘Mamaks’) zien er op het eerste zicht vaak wat onhygiënisch en chaotisch uit. Bij Q Bistro zit het met de hygiëne wel snor, en het voelt meer alsof je in een betere eetzaak bent beland. Net een segmentje hoger, maar qua prijs merk je dat nauwelijks.
Als je toch in TTDI bent en het is zondagavond, dan is de plaatselijke avondmarkt (‘pasar malam’) gezellig om overheen te lopen. Ook hier heb je de keuze uit vele lekkere dingen om te proberen. Mijn favoriet is de ‘murtabak sapi’, een soort dichtgevouwde pannenkoek met rundvlees.
5. Baba Low’s 486, Bangsar
Deze lokale tent ligt aan de buitenkant van Bangsar en is in de stijl ‘home cooking’. Het voelt namelijk aan alsof je bij mensen thuis komt eten. Heel gezellig en ongedwongen.
Wat hier superlekker is, is de ‘cendol’. Dit is een Maleisische dessert, gemaakt van romige kokosnootmelk, jelly, ijs, bonen en (uiteraard) suiker. Rauwe suiker welteverstaan. Misschien klinkt deze combinatie je niet al te veelbelovend in de oren, toch zou ik je willen aanraden om het eens te proberen.
Behalve het bovenstaande tussendoortje, heb ik de Nyonya Laksa geprobeerd. Een currysoepje met gele noodles, groenten en garnalen. Ook dit kan ik een schot in de roos noemen. Waarschijnlijk geldt dat voor nog wel meer gerechten die ze op de kaart hebben staan.
6. Vinni Jeyaa Banana Leaf Curry House, Chinatown
Houd jij ook zo vaan naanbrood? Waar eerst ‘roti canai’ en ‘roti telur’ m’n favorieten waren, is dat nu naan geworden. En dan vooral in combinatie met ‘chicken tandoori’. Ik heb er in Kuala Lumpur al heel wat gegeten en ben het meest enthousiast over de ‘garlic naan’ bij de Vinni Jeyaa Banana Leaf Curry House in Chinatown.
Het is net een soort pizza die je krijgt, knapperig met flink wat knoflook en geflinterde stukjes wortel. Samen met de verukkelijk gemarineerde kip, rode uit, de curry’s en het limoensap, is dit een absolute aanrader om heen te gaan.
Mocht je zin hebben in toetje, ga dan voor de ‘thosai tissue’ of ‘roti tissue’. Vergelijkbaar met een crêpe, maar dan knapperig en in puntvorm. Een must wanneer je van zoet houdt 🙂 .
7. Little Rimba, TTDI
Een erg leuk tentje met Maleisisch eten is Little Rimba in TTDI. Neem plaats op het sfeervolle buitenterrasje en bestel een van de heerlijke gerechten, die op de nogal opvallende menukaart staan. Opvallend omdat er een een oranje kat opstaat met de tekst: “I don’t like junk food.” Het zijn dan ook pure en gezonde ingrediënten waar ze hier mee werken.
Zelf heb ik de ‘lontongku sayang’ en de ‘uncle’s assam laksa’ geprobeerd. De eerste is een romige kokossoep met pindasaus, allerlei groenten waaronder knapperige boontjes, sambal, tofu en ‘lontong’. Lontong is een soort rijstcake. Het smaakte ronduit geweldig 😀 .
Dan het andere gerecht wat ik noemde, de uncle’s assam laksa. Een vissoepje met noodles, sambal, ananas en kleurrijke groenten. Wederom een topper.
Overall is Little Rimba iets prijziger vergeleken met bijvoorbeeld een gemiddeld Indiaas restaurant. Maar verre van schokkend hoor. De bovenstaande gerechten kosten ieder namelijk minder dan 3 euro. En dat is, gezien de sfeervolle setting en de kwaliteit, zelfs goedkoop als je het mij vraagt.
Ben je uitgegeten? Dan raad ik je aan om nog even naar het nabijgelegen Lembah Kiara Park te gaan. Het is een plek omgeven door jungle, waar je lekker kunt relaxen, sporten of aapjes kan kijken. Het is mijn favoriete park in Kuala Lumpur!
8. Gu Ambo Kafe, Petaling Jaya
Wil je goedkoop en lekker eten en gerechten zonder al te veel olie? Houd je van seafood? En ben je die sterke Indiase kruiden en curry’s misschien een beetje beu? Ga dan naar Gu Ambo Kafe in Damansara Perdana, Petaling Jaya.
Het is eigenlijk puur toeval dat ik dit tentje tegenkwam, maar vaak kom je op deze manier de leukste (of beste) plekjes tegen toch? Verwacht trouwens geen fancy-setting zoals bij Little Rimba, je komt hier echt voor het lekkere eten.
Wat verrukkelijk is, is de ‘sup tulang’, wat een bouillonsoep is op basis van runderbotten. In het engels ook wel bekend als bone broth. En dat voor 8,50 ringgit, minder dan 2 euro. Andere aanraders zijn gegrilde vis, ‘kailing goreng’ – hele lekkere groenten, ‘kerabu – een salade met ansjovis, ’telur bungkus’ – een dichtgevouwen omelet met groenten en bijvoorbeeld inktvis en tot slot de kip gemarineerd in een sausje van kurkuma.
Tja, eerlijk gezegd vond ik alles wat ik in dit restaurant besteld heb supergoed smaken. Slecht gaan is hier niet mogelijk (denk ik 😉 ).
9. Sushi Tei, meerdere locaties
Heb je het wel weer even gehad met de Maleise, Indiase of Chinese keuken? Dan kun je nog altijd lekker Japans eten in een van de vele sushi-restaurants die je in Kuala Lumpur vindt. Je betaalt meer dan bij de lokale zaakjes die ik hierboven noemde, al is het nog altijd een stuk goedkoper dan sushi eten in Nederland. Voor twee personen betaalde ik 70 ringgit, nog geen 15 euro!
Bovendien vond ik het er veel beter smaken dan thuis, aangezien ik in Nederland alleen maar bij die typisch all–you–can–eat-concepten ben geweest. En meestal wanneer het all-you-can-eat is, is de kwaliteit niet het meest hoogstaand.
Je kunt er losse sushi’s bestellen, sashimi, maar bijvoorbeeld ook een compleet hoofdgerecht bestaande uit rijst, rauwe zalm en viskuit. En dat smaakte zeer goed. Probeer verder ook de hotpot met rundvleesDe groene ‘herbal’ (ijs)thee is gratis. Ongelimiteerd 😉 .
Niet heel boeiend: Damansara Uptown Food Court
Een local nam me mee naar de Uptown Damasara Food Court in het gedeelte Damansara Utama, al vond ik dit niet echt bijzonder. Met name ook omdat de prijzen er relatief hoog liggen, terwijl het er juist er local uitziet. Dat botst een beetje met elkaar. En de smaak? Gemiddeld. Qua food courts heb je wat mij betreft wel betere opties.
Ga jij backpacken in Azië?
Dan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.
Onder meer de volgende issues komen aan bod:
Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?
Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?
Hoi Robbert,
Bedankt voor je fantastische site! Mijn vriend en ik vertrekken maandag naar Maleisië en we hebben veel aan je info gehad (vooral over Borneo) Nog wel even een vraagje voor je. Is het handig om onze euro’s daar te wisselen ipv te pinnen? Pinnen kan soms wel 20 euro per keer kosten. Maar we kunnen nergens terug vinden hoeveel het wisselen kost. Heb jij een idee?
Alvast bedankt voor de info!
Hoi Hester,
Al snel 20 euro? Waar lees je dit? Ik heb een keer hoge kosten meegemaakt bij CIMB, maar bij Maybank is het altijd voordelig en betaal ik enkel de commissies die mijn eigen bank rekent.