Kula Lumpur, de bruisende hoofdstad van Maleisië die door de lokale bewoners doorgaans ‘KL’ wordt genoemd. Je bent er wellicht al een keer geweest. Het is een van mijn favoriete steden in Zuidoost-Azië, en het onwijs lekkere eten is daar absoluut een van de redenen van.
De meeste reizigers kennen in Kuala Lumpur eigenlijk vooral het bekende Chinatown, Bukit Bintang en misschien KLCC. En daar houdt het meestal wel zo’n beetje op.
Maar, wist je dat er net buiten het drukke centrum ook hele leuke wijken en suburbs te vinden zijn? Denk bijvoorbeeld aan het hippe Bangsar, bruisend Little India, het gezellige Petaling Jaya Uptown of het door jungle omgeven TTDI. En zo kan ik nog best even doorgaan.
Aangezien ik de laatste jaren veelvuldig langere periodes in Kuala Lumpur ben geweest, heb ik genoeg tijd gehad om allerlei leuke eetspots te ontdekken. Op eigen houtje, maar ook met iemand die ik er heb leren kennen. Een local die alle ins en outs van de stad weet. Een echte insider dus.
En die eetspots… Die heb ik gevonden kan ik je zeggen, zowel in het centrum als daarbuiten 🙂 .
Dus ja, het wordt tijd om deze eettips met je te delen dacht ik zo.
In dit artikel bespreek ik negen leuke adresjes in en rond Kuala Lumpur, waar je heerlijk (en betaalbaar) kunt eten. Er is in ieder geval meer dan enkel en alleen het bekende Jalan Alor in Bukit Bintang. Qua budget moet je voor lokale gerechten denken aan bedragen tussen de 10 ringgit en 20 ringgit -maximaal 4 euro- per gerecht.
Eten is in Maleisië wat mij betreft sowieso geweldig, met name omdat het land zoveel verschillende culturen kent. Zo is de Indiase keuken lekker als je van pittig gekruid houdt en kun je een tikkeltje minder spicy terecht bij een Chinees zaakje. Puur Maleisisch zit daar een beetje tussenin, met ‘nasi lemak’ als een van de meest iconische gerechten.
Alledrie deze keukens plus Westerse opties komen terug in de tips die ik voor je heb. Over die tips gesproken: hier komen ze, de negen eetzaakjes die ik je aanraad. Pak er iets lekkers bij, want het water zal je in de mond lopen. Al zal dat voor wat betreft de eerste tip beslist niet voor iedereen gelden 😉 .
1. Durian Hill SS2, Petaling Jaya
Er zijn twee soorten fruit die me direct aan Maleisië doen denken: durian en jackfruit. De eerstgenoemde schrikt veel mensen af vanwege die nogal onaangename geur die ervan af komt. In sommige ho(s)tels hangen er zelfs bordjes waarop staat dat het verboden is om een durian mee de lift of je kamer in te nemen. En nadat ik jaren geleden in Thailand een smerig nep-durian-ijsje ophad, waren mijn verwachtingen van het echte fruit eerlijk gezegd verre van hoog.
Tot ik in 2018 bij Durian Hill SS2 belandde. Een en levendige plek waar alles in het teken staat van deze ‘stinkvrucht’. Ik bestelde een kilo en vond het serieus vet lekker, voornamelijk de romige substantie waar je tanden doorheen glijden. En de geur viel me eerlijk gezegd heel erg mee. Wel is het best prijzig, aangezien ik voor de goedkoopste 21 ringgit per kilo betaalde, bijna 4,50 euro. En deze stekelige vrucht kan al snel enkele kilo’s wegen!
Sindsdien ben ik een fanatiek durian-fan. Als ‘ie te krijgen is ben ik er als de kippen bij 😀 .
Mocht je durian willen proberen in een typisch Maleisische setting? Ga dan naar Durian Hill SS2.
2. Keong Kee Herbal Soup, Bukit Bintang
Het was even zoeken, maar na een wandeling vanuit Chinatown kwam ik dit weekend terecht bij het Chinese Keong Kee Herbal Soup in Bukit Bintang. Een naambordje zie je er niet, maar je vindt deze toko op de hoek van de straat, te herkennen aan de grote soeppannen waar rookwalmen uitkomen.
Bij het binnenlopen krijg je nou niet meteen de indruk dat het zo’n geweldige zaak is om iets te eten. Toch is dit wel zo, qua smaak tenminste. Ik raad je aan om de ‘herbal coconut chicken soup’ te bestellen. Voor mij een van de beste soepjes die ik tijdens m’n reizen opheb. En het leuke is: je krijgt ‘m geserveerd in een uitgeholde kokosnoot. De bouillon bevat veel kip, gember, tamarinde en andere verse kruiden, die het tot een ware smaaksensatie maken.
Naast het stillen van je lekkere trek is de soep perfect om als opkikkertje te nemen.
3. Sri Nirwana Maju, Bangsar
En dan is het nu tijd voor Indiaas eten. Ik ben fan zeg ik je alvast 😉 .
Een bekend Indiaas gerecht is ‘banana leaf rice’. Je schuift aan en krijgt een mega-bananenblad voor je neus, dienend als bord. Daarop schept de medewerker allerlei kleurrijke dingen op het blad. Uiteraard rijst, gefrituurde en gekookte groenten, curry’s en bijvoorbeeld inktvisringen, kip of een flinke moot vis. Het geheel wordt afgemaakt met papadum, een soort kroepoek, maar dan flinterdun.
Een spot bij uitstek om deze lokale specialiteit -die er ook nog eens feestelijk uitziet- te proberen, is Sri Nirwana Maju Restaurant in Bangsar. En als je klaar bent met eten, is het leuk om iets te drinken in een van de vele hippe bars, een ijssalon binnen te lopen voor een verfrissend ijsje of te shoppen in de nabijgelegen mall, Bangsar Village. Dit bruisende gedeelte van Bangsar is erg fijn om je avond door te brengen.
4. Vinni Jeyaa Banana Leaf Curry House, Chinatown
Houd jij ook zo vaan naanbrood? Waar eerst ‘roti canai’ en ‘roti telur’ m’n favorieten waren, is dat nu naan geworden. En dan vooral in combinatie met ‘chicken tandoori’. Ik heb er in Kuala Lumpur al heel wat gegeten en ben het meest enthousiast over de knoflooknaan bij de Vinni Jeyaa Banana Leaf Curry House in Chinatown.
Het is net een pizza die je krijgt, knapperig met flink wat knoflook en piepkleine stukjes wortel. Samen met de verrukkelijk gemarineerde kip, rode uit, de curry’s en het limoensap, is het ronduit om te smikkelen.
Mocht je zin hebben een traditioneel Indiaas toetje, ga dan voor de ‘dosai tissue’ of ‘roti tissue’. Vergelijkbaar met een crêpe, maar dan knapperig en in puntvorm. Een must wanneer je van zoet houdt 🙂 . Als ontbijtje is de dosai met ei en curry mijn favoriet, je ziet ‘m op de foto hierboven.
Overigens ziet deze tent er door de TL-lampen volstrekt onaantrekkelijk uit. Het is in wel meer restaurants in KL het geval. Maak echter niet de fout door, net zoals de meeste buitenlanders, een blik naar binnen te werpen, te twijfelen om ten slotte door te zwalken over de straten van KL. Insiders weten het: de minst gelikte eetzaken hebben vaak overheerlijk eten in huis.
5. Restoran Nasi Kandar Pelita, KLCC
Oké, dit is echt het laatste Indiase restaurant van het lijstje. Ik heb het over Restoran Nasi Kandar Pelita, een trekpleister onder toeristen die je op de weg van Chinatown naar de Petronas Twin Towers tegenkomt. Ze hebben er volop groenten, gefrituurde kip en vis en gevaarlijke lekkere curry’s.
Indien ‘nasi kandar’ je ding is zit je hier goed. Nasi kandar is rijst geserveerd met allerlei bijgerechten die je zelf kunt kiezen. Denk aan groenten, gezouten eendenei, vis, kip, inktvis, viseitjes en uiteraard allerlei soorten curry’s. Bestel er een koude ijsthee (zonder suiker) bij, en je hebt de perfecte combi te pakken.
Trouwens, veel Indiase restaurantjes (‘mamaks’) zien er op het eerste zicht vaak wat onhygiënisch en chaotisch uit. Bij Nasi Kandar Pelita zit het met de hygiëne wel snor. Net een segmentje hoger, al merk je het qua prijs nauwelijks.
Van buiten heeft het restaurant overigens iets weg van een grote vreetschuur, en eigenlijk is het dat ook wel haha.
Op de bovenstaande foto zie je de nasi kandar die ik bestelde, met onder andere kool met kurkuma, rijst ondergedompeld in een pittig currysausje en gefrituurde. Genieten geblazen, samen met een ijsthee voor minder dan 20 ringgit.
Kan je geen genoeg van Indian food krijgen? Stap dan in de trein naar KL Sentral en loop vervolgen naar Little India. De vrolijke Indiase wijk waar het stikt van de mamaks.
6. Ruang Temu, TTDI
Een ontzettend tof zaakje in TTDI was Little Rimba, helaas hebben die hun deuren gesloten. Behalve al het lekkers herinner ik me een muur met een geschilderde oranje kat die zei: “I don’t like junk food.” Grappig detail 😀 .
Daarom ging ik op zoek naar alternatief in diezelfde wijk, en zo ben ik terechtgekomen bij Ruang Temu. Het menu barst van de traditionele Maleisische gerechten, ik kan je de ‘laksa Johor’ aanbevelen.
Laksa is een Maleisisch vissoepje met noodles, sambal, ananas en geen gebrek aan groenten. Een verwennerij voor je smaakpapillen en nog een vitaminebom ook.
De setting bij Ruang Temu is relaxed en huiselijk. Samen met het uitstekende eten en de fijne prijsjes is het wat mij betreft een plek om niet te missen.
7. Baba Low’s 486, Bangsar
Deze lokale tent ligt aan de buitenkant van Bangsar en is in de stijl ‘home cooking’. Het voelt namelijk aan alsof je bij mensen thuis komt eten. Heel comfortabel, sfeervol en ongedwongen.
Wat hier superlekker is, is de ‘cendol’. Dit is een Maleisische dessert, gemaakt van romige kokosmelk, jelly, ijs, bonen en (uiteraard) suiker. Rauwe suiker welteverstaan, en dus geen geraffineerde troep. Misschien klinkt deze combinatie je niet al te veelbelovend in de oren, toch zou ik je willen aanraden om het eens te proberen.
Behalve het bovenstaande tussendoortje heb ik de Nyonya Laksa geprobeerd. Een currysoepje met gele noodles, groenten en garnalen. Ook dit kan ik een schot in de roos noemen. Waarschijnlijk geldt dat voor nog wel meer gerechten die ze op de kaart hebben staan.
8. The Rabbit Hole, Bukit Bintang
Heb je trek in iets anders dan noodels of rijst? En zoek je misschien een wat hippere ambiance? Kan ik helemaal inkomen hoor!
Een sfeerrijke tent met goed eten is The Rabbit Hole in Bukit Bintang, de perfecte spot om een ontbijtje te scoren of om gezellig wat met een groepje te lunchen.
Ze hebben er verse salades, broodjes kip, pasta, pizza’s, tapas; eigenlijk alles wat je je maar kunt wensen. Voor zoetekauwen zijn de taartjes top.
De koffie en de matcha-latte zullen je er evenmin teleurstellen trouwens.
9. Bean Brothers, KLCC
Qua eten vergelijkbaar met The Rabbit Hole is Bean Brothers, op 5 minuten lopen van het trein-/metrostration Ampang Park. De menukaart is divers en er komen een hoop inwoners uit de stad op af om lekker te lunchen en/of wat te werken op hun laptop.
Wat hebben ze zoal op het menu staan? Salade, pizza, pasta, tempura, friet met gesmolten kaas en steak. En zoetigheden zoals croissantjes, muffins, walnoot-bananenbrood (yummie!) en chocoladebroodjes. Of wat dacht je van een tahini quinoa buddha bowl?
Fijn is dat ze er een binnen- en een buitengedeelte met talrijke bomen hebben.
En de koffie? Die is voor mij het beste van wat ik in Kuala Lumpur heb geproefd. Het valt, als koffiecriticaster, niet bepaald mee om in KL écht goede koffie te vinden. Een keten als Starbucks zie je vrijwel overal, maar daar ben ik geen fan van. Bij Bean Brothers was ik echt blij verrast. Kortom: probeer hier eens een bakkie en je zult begrijpen wat ik bedoel.
Naderhand loop je in pak ‘m beet een kwartier naar het KLCC-park en kun je daar een wandeling maken, sporten of in het gras relaxen. Het is mijn gebruikelijke route 🙂 .
10. Streetfood, diverse avondmarkten
Tot slot mag streetfood niet aan dit lijstje ontbreken. Immers, het is iets waar Kuala Lumpur en Maleisië beroemd om zijn.
Door heel de stad vind je tal van streetfood-kraampjes, al zie je ze voornamelijk ’s avonds verschijnen. Men zet hun kraampje neer, een giga-wok wordt op het vuur gezet en vaak volgt een heuse kookshow.
De bekendste spot is zonder twijfel Jalan Alor in Bukit Bintang. En hoewel het er absoluut een gezellige boel is, is het er niet persé authentiek. Je vindt er een coole mix van locals en toeristen en behalve kraampjes heb je er tig (eenvoudige) restaurants. Een opmerkelijke snack? ‘Stinky tofu’. Gefermenteerde tofu met een tamelijk indringende geur. Durf jij het aan?
Ook Petaling Street is een geliefde eetplek onder backpackers. Hier kun je alles eten wat met de Chinese keuken te maken heeft. Maar evengoed verrassende dingen als geroosterde kastanjes.
Toen ik een tijdje in Petaling Jaya vertoefde zag ik op een avond een pleintje met eetstalletjes en een boel locals. Kijk, dat zijn nou de échte plekjes waar ik van hou. Ik at er pittige Thaise gebakken rijst maar bijvoorbeeld ook de nasi lemak van de bovenstaande foto. De locatie is hier.
Indien je TTDI bivakkeert en het is zondag na vieren, dan is de plaatselijke avondmarkt Pasar Malam TTDI een must om overheen te lopen. Ook hier heb je de keuze uit vele lekkere dingen. Mijn favoriet is de ‘murtabak sapi’, een dichtgevouwen pannenkoek met rundvlees.
Een local nam me mee naar de Uptown Damasara Food Court in het gedeelte Damansara Utama, al vond ik het er enigszins teleurstellend. Met name vanwege de relatief hoge prijzen, terwijl het er juist er lokale vibes heeft. Dat botst een beetje met elkaar. En de smaak? Gemiddeld. Qua food courts heb je wat mij betreft betere opties.
Meer lezen over Kuala Lumpur
- De ultieme gids voor Kuala Lumpur
- Alles over Chinatown in Kuala Lumpur
- Alles over Bukit Bintang
- Alles over Little India in Kuala Lumpur
- Zo reis je van het vliegveld in Kuala Lumpur naar het centrum
- Een bezoek aan de hindoetempel Sri Maha Mariamman
- Waarom ik Kuala Lumpur zo’n heerlijke stad vind
Heb jij nog een leuke eettent in Kuala Lumpur? Deel ‘m in de comments 🙂 !
Hoi Robbert,
Bedankt voor je fantastische site! Mijn vriend en ik vertrekken maandag naar Maleisië en we hebben veel aan je info gehad (vooral over Borneo) Nog wel even een vraagje voor je. Is het handig om onze euro’s daar te wisselen ipv te pinnen? Pinnen kan soms wel 20 euro per keer kosten. Maar we kunnen nergens terug vinden hoeveel het wisselen kost. Heb jij een idee?
Alvast bedankt voor de info!
Hoi Hester,
Al snel 20 euro? Waar lees je dit? Ik heb een keer hoge kosten meegemaakt bij CIMB, maar bij Maybank is het altijd voordelig en betaal ik enkel de commissies die mijn eigen bank rekent.