5 redenen waarom ik Kuala Lumpur een heerlijke stad vind

Steden in Zuidoost-Azië zijn niet altijd om over naar huis te schrijven. Het is er vaak nogal chaotisch, stinkend van de uitlaatgassen en met name heel erg druk. Kuala Lumpur is echter zo’n typische stad waar ik me wel lekker voel.

De afgelopen 9 dagen ben ik weer eens in KL geweest en heb er een fijne tijd gehad. In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom de hoofdstad van Maleisië mij, in tegenstelling tot veel andere steden, zo aanspreekt.

 

1. De combinatie van Westerse en Aziatische invloeden

Jalan Petaling: de straat waar altijd wel iets te beleven valt | Credits: IQRemix, Flickr

Als je in Chinatown bent en door de hectische Petaling Street loopt, ervaar je dat typische Aziatische. Vele kraampjes waar locals van alles en nog wat verkopen. Van kastanjes en exotisch fruit tot namaakschoenen en gekopieerde overhemden van Ralph Lauren. Maar ook bijvoorbeeld veel audio-apparatuur en vers-bereide salami. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Loop je een zijstraatje in, dan ben je in no time bij een Hindoetempel genaamd Sri Mariamman. Verder vind je rond Chinatown allerlei kleine Indiase restaurantjes waar het eten heerlijk en goedkoop is. In de buurt ligt tevens het leuke Central Market. Binnen kom je in allerlei Aziatische sferen terecht, met onder andere de Chinese straat en Lorong India. Loop je naar buiten, dan is er een soort marktje met kleding, eten en dat soort dingen.

Wat ik zelf erg prettig vind, is dat er op steenworpafstand van Petaling Street een Star Bucks te vinden is. Een lekker kopje bonenkoffie smaakt simpelweg veel beter dan die poederzooi. Daar op het terras zitten en een beetje kijken naar de culturele mengelmoes, is wat mij betreft geen straf.

kuala-lumpur-starbucks
Even lekker chillen bij de Starbucks 😉

Ga je weer wat verder, dan kom je uit bij de meest luxe shoppingmalls en winkels als Prada, Luis Vuitton en dergelijke omringd door imponerende gebouwen.

Dat deze stad veelzijdige is, staat voor mij wel vast.

 

2. De afstanden zijn goed te belopen

Wat KL ook zo prettig maakt, is wat mij betreft dat ze redelijk compact is. Dat wil zeggen dat, als je doorloopt, je vanuit Chinatown in een 15 tot 20 minuten naar de KL Tower wandelt en in zo’n 30 minuten naar de Petronas Twin Towers met het bijbehorende KLCC-park. Onderweg kom je tevens langs Bukit Bintang met de levendige straat Jalan Alor.

Dit is in veel steden wel anders. Denk aan Bandung of Bangkok waar je voor de vele bezienswaardigheden doorgaans een tuk-tuk of scootertaxi moet nemen.

En niet minder belangrijk: er zijn goede stoepen aangelegd waar je in alle rust kunt wandelen. In bijvoorbeeld Medan was er vaak geen eens een stoep om op te lopen, nogal lastig soms.

Tot slot wil ik nog even zeggen dat de combinatie van veel natuur en gebouwen wat mij betreft erg mooi is.

 

3. Je bent er volledig anoniem

En daarmee bedoel ik dat je niet continu wordt aangegaapt als je door de stad loopt. In bijvoorbeeld Indonesië of Myanmar heb ik dit eerlijk gezegd vaker wel dan niet. En ik kan het best begrijpen hoor, want hoe minder toeristen er op een bepaalde plek komen, hoe specialer het voor de locals is als er ineens een Westerling door de stad loopt.

Maar soms is het aangekeken worden of het vragen om foto’s best wel vermoeiend.

Het is dan lekker als je gewoon in alle rust kunt rondwandelen zonder dat je het idee hebt bekeken te worden. Zelfs hardlopen van Chinatown naar het KLCC-park is goed te doen.

Ook Bukit Kiara is een heerlijk park om hard te lopen trouwens

En nee, dat is geen vanzelfsprekendheid in Zuidoost-Azië. In bijvoorbeeld Yogyakarta pakten mensen zelfs hun spiegelreflexcamera erbij om me in het park te fotograferen. Dan wordt sporten ineens een stukje minder ontspannend 😉 .

Al met al leef je in Kuala Lumpur een soort van anoniem. En dat is zo nu en dan best lekker. In plaats van een of andere filmster voelde ik me eerder een doodnormale burger, wat ik natuurlijk ook ben 🙂 . Ja, je wordt zo nu en dan best wel aangekeken, met name door Indiërs in mijn geval, maar dit valt allemaal erg mee.

 

4. Het is er relatief schoon

Wederom maak ik de vergelijking met andere steden in Zuidoost-Azië. Het valt me dan op dat het in Kuala Lumpur best wel schoon en opgeruimd is.

Zo is er bijvoorbeeld het eerder genoemde KLCC-park dat vlakbij de Petronas Twin Towers te vinden is, waar je overigens heerlijk kunt hardlopen op het aangelegde circuitje van 1.3 kilometer. Er zijn daar de hele dag medewerkers om te zorgen dat er geen troep te vinden is. Ik heb er nog geen afval op de grond zien liggen. Een ander pluspuntje is dat er waterfonteinen zijn waar je gratis kunt drinken.

Nog een voordeel is dat er maar weinig scooters rijden en men veelal gebruikmaakt van het goede openbaar vervoer. Als ik dit vergelijk met het volgepropte Indonesië of Vietnam, dan is het er voor je gevoel veel rustiger en bovendien een stuk minder vervuilend. In Kuala Lumpur heb ik in ieder geval niet de drang om zo’n stofmasker op te zetten, zoals ik in Indonesië regelmatig wel heb gedaan.

Wat dan weer wat minder clean is, is het feit dat -met name de aanwezige Indiërs- er niet voor terugdeinzen om flink te rochelen en op de grond te spugen. Zelfs als je nog geen meter daarnaast van je eten probeert te genieten. Dat went eerlijk gezegd nooit.

 

5. Je kunt er buitengewoon goed eten

Dat er Kuala Lumpur multicultureel is, is behalve op de straten ook zeker terug te vinden in de keuken. Ik kan zo snel even geen andere stad opnoemen waar ik het eten lekkerder vind. Zelf ben ik met name fan van de Indiase gerechten.

Ken je bijvoorbeeld Roti Canai al? Het is een soort pannenkoekje waarbij je een ietwat pittig currysausje krijgt. Scheuren, deppen en genieten. Zelf neem ik altijd de variant met ei, heerlijk vind ik.

roti-canai
Roti canai met ei: mijn all-time favoriet – vandaar dat ik er meestal 2 bestel 🙂

En zo zijn er nog heel wat aanraders. Denk aan chicken tandoori, chicken masala maar ook een simpel rijstgerecht met groenten en een verse vis.

kuala-lumpur-eten
Gezond eten voor een prikkie (1,40 euro)

Over groenten gesproken, dit is iets wat niet in ieder land even eenvoudig te krijgen is. Zo heb ik in Indonesië soms best wel lang moeten zoeken, aangezien bij de straatkraampjes vaak enkel nasi goreng beschikbaar was. En zoals je misschien wel weet, zitten daar weinig echte vitaminen in.

 

Misverstand: Kuala Lumpur is duur

Wat ik nogal vaak hoor en lees is dat Kuala Lumpur een dure stad zou zijn. Onzin wat mij betreft. Ik heb steeds gegeten voor 2 tot 7 ringgit en had mijn eigen kamer met airco voor 50 ringgit. Een bed op een slaapzaal heb je al voor omgerekend minder dan 3 euro. Als ik je vertel dat 1 euro vandaag de dag gelijkstaat aan bijna 5 ringgit, dan hoef ik jou niet uit te leggen dat mijn verblijf goedkoop is geweest.

 

Een bizarre ervaring

Ik heb ook zeker hele andere dingen meegemaakt dan ik hierboven heb verteld. Iets met Tinder, een ladyboy en doodsangsten uitstaan. Je leest het hier.

***

31 december vlieg ik terug naar Kuala Lumpur. Ik ben benieuwd hoe Oud-en-Nieuw in deze boeiende stad wordt gevierd. Wat vind jij van KL?

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Sifra

  Hoi! Mijn vriend en ik gaan binnenkort ook naar KL. Ik vroeg me af in welk hotel/guesthouse je verbleef? En of dat een aanrader was afgezien van de kosten? 😉

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sifra,

   Wil je in een dorm slapen? Dan is Mingle een aanrader. Voor een eigen kamer vind ik Grocer’s Inn ook wel fijn. Op het moment ben ik in Kuala Lumpur, maar heb ik een studio gehuurd. Maar dat is niet wat jullie zoeken denk ik?

   1. Nardo53

    voorgeschiedenis:
    ik ga solo gedurende 3 maanden op een Toeristenvisum KL. onveilig maken. Try out.
    Daarna doe ik een visa Run en kom 3 weken later terug op het Int. Airport met een Retourvliegticket van wederom drie maanden.
    ik heb eigen inkomsten, doe Geen vrijwilligerswerk en wil met , nog niet, binden aan een bedrijf en heb dus Geen Werkvergunning. Ook nog Geen directe noodzaak omdat ik eerst het land wil verkennen. Dus ik doe Voorlopig ook niet mee aan het project Maleisie\my Second Home. MMSH. ik ben 53 jaar.

    Als ik langer dan een half jaar in KL. ga verblijven, met tussenpauses, dan , Vraag ,,, :
    Is het dan mogelijk een veilige Asia bankrekening te openen, bijvoorkeur bijv. Maybank en daar dan 2000 dollar op te storten, handig als je bestolen wordt van je bankpassen of pasport. Als back up.

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Nardo,

     Voor het openen van een bankrekening heb je, voor zover ik weet, een werkvergunning of een MM2H nodig. Dus in jou geval gaat dit niet lukken. Ik raad je aan om voor de zekerheid nog even navraag te doen bij Ilya van Veelzijdigmaleisie.nl.

     Groet, Robbert

 2. nathalie

  hoi Robbert
  heel leuke blog! inspirerende reisverhalen!
  wij gaan binnen enkel maanden naar Borneo en reizen via KL.
  we komen met een vroege vlucht (8u40 am) aan in KL en reizen de dag erna opnieuw met een vroege vlucht om 9 uur door naar Borneo.
  heb je tips qua logement zodat we niet teveel tijd verliezen met het heen en weer reizen naar de luchthaven en ook geen grote kosten hebben voor taxi.
  ik denk dat we die dag in KL willen gebruiken om beetje te chillen na onze lange vlucht en dus op dat moment niet super veel nood hebben aan veel te bezoeken.
  alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Nathalie,

   De bus naar Chinatown duurt er ongeveer een uur over, al kun je net zo goed een Grab-taxi pakken als je met meerdere mensen bent (zo’n RM 75 – iets minder dan 16 euro). Of misschien beter naar Bukit Bintang gaan waar het iets minder chaotisch is. In beide plekken heb je leuke en comfortabele hotels, eventueel met zwembad op het dak!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw