Full Moon Party Koh Phangan - 7 tips om te survivallen - Backpackblog.nl

Full Moon Party Koh Phangan – 7 tips om te survivallen

Full Moon Party, Haad Rin, Koh Phangan. Ikzelf ben er twee keer bij geweest tijdens mijn individuele rondreizen door Azië. Als je van party’en houdt, is het een must-visit 🙂 . Koh Phangan, inclusief de FMP, is niet voor niets een veel gekozen bestemming als backpackers hun route door Thailand uitstippelen.

Echter, ik heb dingen gezien en gehoord die jouw veiligheid en plezier (ernstig) kunnen aantasten. Mede hierom heb ik besloten om dit artikel voor je te schrijven. Ik geef je zeven tips om jouw verblijf op de Full Moon wél tot een succes te maken en niet in een deceptie te laten eindigen!

 

1. Breng alleen het broodnodige mee

Toen ik de ‘FMP’ voor het eerst bezocht, had ik alleen slippers en het nodige geld meegenomen. Ik raad je af om zaken als smartphones en sleutels mee te nemen. Je sleutels kun je bijvoorbeeld bij je hostel (receptie  of op een, voor anderen, lastig te vinden plek) leggen. De kans dat je dit soort spullen kwijtraakt, is namelijk -op basis van wat ik heb gezien- vrij aanwezig.

Zo dacht ik niets te kunnen verliezen, aangezien ik weinig bij me had. Maar, toch ben ik mijn slippers kwijtgeraakt. Van te voor denk je wellicht dat dit soort dingen niet gebeurt, maar bijna iedereen die ik gesproken heb, was wel wat verloren. Wees hier dus attent op!

Ik raad je af om op blote voeten te gaan lopen. Dit doen veel mensen, maar de kans dat je in (kapot) glas stapt is aanwezig. Je zal niet de eerste zijn die dit overkomt!

Ook voor je budget geldt: neem niet meer mee dan je nodig verwacht te hebben. Dus probeer in te calculeren hoeveel je uit denkt te geven, inclusief de taxirit naar Haad Rin. Als ik je een advies mag geven: houd het bij 1.000 tot 1.200 Thaise Bath. Aan te raden is om hiervoor een geldriem (money belt) aan te schaffen.

 

2. Bespaar geld op buckets

Weet waar je jouw buckets koopt en pas op met de hoeveelheid!
Buckets, je weet wel, die emmers vol met drank. Als dit je eerste reis door Azië wordt: ze zijn typerend voor het vollemaanfeest in Koh Phangan. Weet wel dat de buckets op het strand doorgaans 2 tot 3 keer zo duur zijn vergeleken met de hoofdweg die naar het feestgedruis loopt.

Zo betaal je op het strand al snel 500 tot 600 Baht voor een emmer, terwijl dit op de hoofdweg vaak maar zo’n 200 Baht is. Nogal een verschil!

Wat ik meestal doe/deed, is op de weg naar de FMP een bucket (of meer 🙂 ) bestellen om in te drinken. Het is er erg gezellig, het bruist er van de andere backpackers die een lange reis aan het maken zijn.

Let wel op hoeveel buckets je drinkt. Ik wil hier niet het heilige boontje uit gaan hangen, maar wat ik zelf ervaren heb, is dat buckets een vrij hoog alcoholgehalte bevatten. En dan druk ik me nog licht uit 😉 .

Er gaan zelfs geruchten dat in de lokale drank ‘Sangsom’ en ‘M-150’ amfetamines zouden zitten. Door sommigen wordt dit echter ook weer ontkracht. Feit is echter wel dat de meeste backpackers die ik spreek (inclusief ikzelf) een ‘heftiger’ gevoel ervaren bij het drinken van deze drankjes. Heftiger dan bijvoorbeeld reguliere Whiskey’s en Red Bull.

Extra tip: Zorg ervoor dat je tijdens je alcoholische versnaperingen (veel) water drinkt. Hydrateren is belangrijk, zeker in een warm land als Thailand. En al helemaal in combinatie met de hoge concentratie alcohol!

3. Schrijf het adres van je hostel op

Schrijf je hosteladres desnoods op je hand, bovenbeen of iets dergelijks. Immers, het komt niet zelden voor dat mensen elkaar kwijtraken tijdens de Full Moon. Als je op het eind huiswaarts wilt keren, is het daarom wel handig als je het adres van je accommodatie nog weet. Als je dit niet hebt en je helemaal alleen bent, kan dit tot onaangename situaties leiden.

Bij mijn eerste Full Moon Feest, waren we met een groep van 10 man vertrokken. Uiteindelijk was ik nog maar met één iemand over. Dit bleek, na andere backpackers gesproken te hebben, eerder regel dan uitzondering.

Spreek in ieder geval voorafgaand (bij binnenkomst) een plek af waar jij en je reisvrienden elkaar kunnen vinden in het geval jullie elkaar zijn kwijtgeraakt.

Extra tip: Full Moon Party datum nodig? Hier vind je een overzicht van de data in 2015 en 2016.

4. Blijf uit de zee

Dit is één van de belangrijkste tips die ik je wil meegeven. Je zult al snel zien dan talloze mensen de zee ingaan. Of het nou om te plassen is of om af te koelen, veel mensen wagen het erop. Ik heb echter meerdere mensen bijna zien verdrinken, waaronder iemand waarmee ik op het feest was.

Wat gebeurde er? Hij -een Zweedse jongen- was behoorlijk dronken door alle buckets en wilde de zee als urinoir gebruiken. Hij viel daarbij om, voorover met zijn hoofd in het water en kwam niet meer overeind. Het was dat ik bij de les was en hem kon redden, anders had het best eens anders kunnen aflopen. De volgende dag kreeg ik vele bedankjes van hem dat ik z’n leven had gered.

Daarbij, omdat veel mensen de zee als toilet gebruiken, is het simpelweg niet hygiënisch om erin te staan of zelfs te zwemmen.

Backpacken in Azië?

Wij hebben de ultieme gidsen voor jou ontwikkeld: Backpackgids Azië. Mede op basis van mijn reizen, heb ik verschillende (uitdagende) routes voor jou uitgestippeld. Panklaar, direct te gebruiken!

Klik hier voor meer informatie.

5. Ga niet springtouwen met vuur

De typische vuur-springtouwen, skip ze! Als je gedronken hebt (of onder invloed bent van drugs), verleg je je grenzen. Logisch, dit hoef ik jou ook niet te vertellen. Maar het springen over een vuurtouw lijkt mij in ieder geval niet het slimste idee 🙂 .

Zo heb ik verschillende mensen brandwonden zien oplopen tijdens hun springacties over het vuur. Ook heb ik daarbij personen per brancard naar het ziekenhuis afgevoerd zien worden. Op Youtube tref je verschillende voorbeelden aan van mensen die, niet de meest geringe, brandwonden op hebben gelopen.

6. Pas op voor drugs

Ook al lijkt drugs misschien legaal of gedoogd op de Full Moon Feesten, dit is geenszins het geval. Mijn raad is dan ook om er simpelweg vanaf te blijven. Zo zijn boetes van 750 euro (of zelfs meer) voor het roken van cannabis of het gebruik van andere drugs geen uitzondering. Of wat denk je van het terechtkomen in de gevangenis en een maand of vijf moeten wachten voordat de zaak eindelijk voorkomt?

Weet ook dat er undercoveragenten rondlopen die drugs aan je proberen te verkopen. Vervolgens word je gearresteerd en zit je flink in de problemen. Ook gaan er verhalen dat locals een beloning ontvangen van de politie als zij drugsgebruikende toeristen tippen. Pas daarom op!

 

7. Accommodatie Full Moon Party: kies voor rust

Accommodatie op Haad Rin? Ik raad het niet aan!
Credits: Fabio Achilli, Flickr

Althans, dit is wat ik je aanraad. Als je continu in de drukte wilt zitten, ook als je een giga-kater hebt, dan is Haad Rin jouw place to be. Maar persoonlijk vond ik het altijd wel prettig om een rustige accommodatie-stek te hebben. Lekker bijkomen op een niet te druk strand, even weg van het feestgedeelte. Daarbij heb je tevens de mogelijkheid om, bijvoorbeeld met de scooter, andere bezienswaardigheden van Koh Phangan te ontdekken!

Zo ben ik verbleven in het Noordwesten van Koh Phangan. De accommodatie hoefde ik niet op voorhand te boeken, al was het wel vrij vol. Op Haad Rin is het aan te raden een week voorafgaand te reserveren, tenzij je niet op je budget hoeft te letten.

Tot slot: als je aan de andere kant op een strand van Koh Phangan verblijft, is het een stuk goedkoper. Ja oké, je zal met de taxi naar Haad Rin moeten. Echter, dit valt alleszins mee. Zo kun je een taxi(busje) delen en ben je per persoon vaak voor een euro of 4 klaar voor een rit van 40 minuten. Op deze pagina vind je een kaartje van het eiland, zodat je jezelf een beetje kunt oriënteren.

Extra tip: Een handige app of website voor het boeken van je Full Moon Party accommodatie, is die van Hostelbookers.

Geloof me, het is een super-gave ervaring om mee te maken. Mijn doel is ook niet om je af te schrikken. Maar ik wil je wel bewust maken van de gevaren en minder aangename situaties waar je in terecht kunt komen. Of laat ik het anders zeggen: ik wil je ervoor behoeden 🙂 .

Wil jij het maximale uit je reis halen?

BoekenwaaierDan is onze kersverse reisboeken-serie Backpackgids Azië hetgeen waar jij naar op zoek bent.

Onder meer de volgende issues worden aangepakt en opgelost:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Wat voor cruciale dingen moet ik beslist niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb jij wat aan deze tips gehad of nog andere suggesties? Share en laat het hieronder weten!

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Constance

    Hey Robbert,
    Ik heb je e-books ondertussen gedownload waaronder ‘fantastische routes door Azie’. Daar heb ik de route Thailand-Laos-Vietnam-Cambodja-Thailand uitgezocht.
    Geweldig boek! Nou zou ik ook heel graag een keer naar de Full Moon party willen alleen die ligt niet in mijn reisschema. Heb jij nog tips? Van welk land of welke stad dit strategisch wel mogelijk is? Ik vertrek februari 2018.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel GRATIS mijn geheime aanpak in ‘De gouden formule om geld te verdienen met je blog’, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb