De ultieme gids voor de Full Moon Party op Koh Phangan

Toen ik in 2011 voor het eerst naar Thailand ging had ik van een paar dingen gehoord waar ik sowieso bij wilde zijn. De Full Moon Party was een van die dingen. Een berucht feest dat je als backpacker gezien moet hebben, zo werd me verteld.

En ik kan je zeggen: ik heb behoorlijk wat feesten meegemaakt, maar deze party is zeker een van de wildste ervaringen uit mijn leven haha. Als je Khao San Road al bizar vindt, dan weet je hier helemaal niet wat je ziet. Iedereen was elkaar kwijtgeraakt, hoe ik thuis ben gekomen zou ik echt niet meer weten en ik werd met knallende koppijn bij iemand in bed wakker waar ik me totaal niets van herinnerde.

Wat dat betreft hadden we het misschien allemaal wat te bont gemaakt, al heb je die avondjes soms nou eenmaal toch?

De Full Moon Party, iedere maand gehouden op het strand van Haad Rin op het heerlijke eiland Koh Phangan. Ooit begonnen als een klein feestje voor hippies, tegenwoordig uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste feesten. Reizigers van over de hele wereld komen hier bijeen om helemaal los te gaan.

Vuurdansers, mensen die onder de neon-bodypaint zitten, emmertjes met drank die van de ene naar de andere persoon gaan en allerlei soort muziek zorgen voor een fijne energie en een nagenoeg ultieme party-sfeer.

Als je van uitgaan en gekkigheid houdt, wil je dit simpelweg een keertje meegemaakt hebben 🙂 .

Echter, ik heb dingen meegemaakt die je plezier behoorlijk kunnen aantasten. Daarom heb ik besloten om deze gids voor je te schrijven. Ik deel handige tips om jouw verblijf op de Full Moon wél tot een succes te maken en niet in een deceptie te laten eindigen.

Verder zal ik je nog enkele praktische tips geven, denk bijvoorbeeld aan accommodaties, hoe je er komt en op welke data dit uitbundige feest wordt georganiseerd.

Geloof me, het is een supergave ervaring om mee te maken. Mijn doel is ook niet om je af te schrikken. Maar ik wil je wel bewust maken van de gevaren en minder aangename situaties waar je in terecht kunt komen. Of laat ik het anders zeggen: ik wil je ervoor behoeden.

De Full Moon Party bezoeken: 9 essentiële tips

Met welke dingen moet je rekening houden als je de Full Moon Party bezoekt? Ik heb 10 tips voor je verzameld die je echt even door moet nemen.

 

1. Breng alleen noodzakelijke spullen mee

Toen ik de FMP voor het eerst bezocht, had ik alleen slippers en het nodige geld meegenomen. Ik raad je af om zaken als smartphones en sleutels mee te nemen. Je sleutels kun je bijvoorbeeld bij je hostel (receptie of op een, voor anderen, lastig te vinden plek) leggen. De kans dat je dit soort spullen kwijtraakt, is namelijk -op basis van wat ik heb meegemaakt- vrij aanwezig.

Ikzelf dacht niets te kunnen verliezen, aangezien ik weinig bij me had. Toch ben ik mijn slippers kwijtgeraakt. Van tevoren verwacht je zoiets misschien niet zo snel, maar bijna iedereen die ik gesproken heb is wel iets verloren. Wees hier dus attent op.

Ook voor je budget geldt: neem niet meer mee dan je nodig verwacht te hebben. Dus probeer in te calculeren hoeveel je uit denkt te geven, inclusief de taxirit naar Haad Rin. Als ik je een advies mag geven: houd het bij 1.000 tot 1.500 Thaise bath.

 

2. Please, loop niet op blote voeten

Alsjeblieft, maak niet de fout door op blote voeten te gaan lopen. Hoe later het wordt, hoe meer kapot glas er in het zand komt te liggen. Je zal niet de eerste zijn die zichzelf er flink door verwondt.

Draag daarom schoenen of zoiets als sandalen of Birkenstocks. Of slippers met stevige zolen.

En ja, ik snap dat je liever op blote voeten of simpele slippers door het zand struint, maar met het glas wat er veelal ligt en de waarschijnlijk dronken toestand waarin je verkeert, is dit gewoonweg te gevaarlijk.

Zelf ben ik als gezegd m’n slippers kwijtgeraakt en heb ik het feest wél grotendeels op blote voeten beleefd. Dat ik er ongeschonden van af ben gekomen is echter meer geluk dan wijsheid kan ik je melden.

 

3. Bespaar geld op buckets

Weet waar je jouw buckets koopt en pas op met de hoeveelheid!
Buckets, anyone 😀 ?

Buckets, je weet wel, die vrolijk gekleurde emmertjes vol met drank. Je ziet ze in overvloed op het volle maan-feest en in vrijwel alle uitgaansplekken van Thailand. Weet wel dat de buckets op het strand doorgaans twee tot drie keer zo duur zijn vergeleken met de hoofdweg die naar het feestgedruis loopt.

Zo betaal je op het strand al snel 500 tot 600 baht voor zo’n emmer, terwijl dit op de hoofdweg vaak maar zo’n 200 baht is. Nogal een verschil toch?

Wat ik meestal doe is op de weg naar de FMP een bucket (of meer 🙂 ) bestellen om in te drinken. Het is er erg gezellig, het bruist er van de andere backpackers die een praatje met elkaar maken en zich aan het voorbereiden zijn op wat komen gaat.

Let wel op hoeveel buckets je drinkt. Ik wil hier niet het heilige boontje uit gaan hangen, maar wat ik zelf ervaren heb, is dat buckets een vrij hoog alcoholgehalte bevatten. En dan druk ik me nog zachtjes uit. Met name de lokale rum ‘SangSom’ gemixt met het energiedrankje ‘M-150’ kan inslaan als een bom.

Er gaan zelfs geruchten dat in deze drankjes amfetamines zouden zitten. Door sommigen wordt dit echter ook weer ontkracht. Wel is het zo dat de meeste backpackers die ik spreek -inclusief ikzelf- een nogal ‘heftig’ effect ervaren bij het drinken van deze drankjes. Heftiger dan bijvoorbeeld reguliere whiskey’s en Red Bull.

Enne, misschien is het een no-brainer maar ik wil het toch even gezegd hebben: Drink (veel) water tijdens het zuipen (ordinair zuipen is eigenlijk wel gewoon wat hier gebeurt toch?). Hydrateren is belangrijk, zeker in een warm land als Thailand. En al helemaal in combinatie met de grote hoeveelheden alcohol die je zult nuttigen.

Bestel af en toe dus ook eventjes een watertje, het helpt je bovendien om je katerschade voor de volgende dag wat te beperken.

 

4. Schrijf het adres van je hostel op

Schrijf je hosteladres ergens op, desnoods op je hand, bovenbeen of iets dergelijks. Immers, het komt regelmatig voor dat mensen elkaar kwijtraken tijdens de Full Moon Party. Als je op het eind huiswaarts wilt keren, is het daarom wel zo handig als je het adres van je accommodatie nog weet. Als je dit niet hebt en je helemaal alleen bent, kan het tot onaangename situaties leiden.

Bij mijn eerste Full Moon-feest, waren we met een groep van tien man vertrokken. Uiteindelijk was ik nog maar met één iemand over. Situaties zoals deze bleken, na andere backpackers gesproken te hebben, eerder regel dan uitzondering te zijn.

Spreek in ieder geval voorafgaand een plek af waar jij en je reisvrienden elkaar kunnen vinden, in het geval jullie elkaar kwijt mochten raken

Indien je ervoor kiest om wél een telefoon mee te brengen, dan kan je de app Maps.me downloaden en de locatie van je hostel daarop vastzetten.

 

5. Blijf uit de zee

Full Moon Party bij binnenkomst
De entree bij de Full Moon Party

Dit is één van de belangrijkste tips die ik je wil meegeven. Je zult al snel zien dan talloze mensen de zee ingaan. Of het nou om te plassen is of om af te koelen, veel mensen wagen het erop. Ik heb echter meerdere mensen bijna zien verdrinken, waaronder iemand waarmee ik op het feest was.

Wat gebeurde er? Hij -een Zweedse jongen- was behoorlijk dronken door alle buckets en wilde de zee als urinoir gebruiken. Hij viel daarbij om, voorover met zijn hoofd in het water en kwam niet meer overeind. Het was dat ik nog enigszins bij de les was en hem kon redden, anders had het best eens anders kunnen aflopen. De volgende dag kreeg ik vele bedankjes van hem dat ik z’n leven had gered.

Daarbij is het simpelweg niet hygiënisch om in de zee te staan of zelfs te zwemmen wanneer honderden mensen erin hebben gezeken.

 

6. Zorg dat je kleingeld op zak hebt voor de wc

Om gebruik te kunnen maken van de aanwezige toiletten  zal je telkens moeten betalen. Vaak worden Europese tarieven van 20 baht gehanteerd, ongeveer 50 eurocent. Zorg daarom dat je voldoende kleingeld op zak hebt.

En als je geld wilt besparen op de wc, dan kan je net als zovelen in de zee plassen. Al heb ik je hierboven wel gewaarschuwd voor de gevaren.

 

7. Ga niet springtouwen met vuur

Vuurshows tijdens het feest

De spectaculaire vuur-springtouwen, sla ze alsjeblieft over. Als je gedronken hebt of onder invloed bent van drugs, verleg je automatisch je grenzen en denk je soms alles aan te kunnen. Logisch, dit hoef ik jou ook niet te vertellen. Maar het springen over een vuurtouw, waarbij het tempo telkens wordt opgeschroefd, lijkt mij in ieder geval niet het slimste idee.

Zo zag ik verschillende mensen brandwonden oplopen tijdens hun springacties over het vuur. Tevens heb ik daarbij personen per brancard naar het ziekenhuis afgevoerd zien worden. Op YouTube tref je verschillende voorbeelden aan van mensen die, niet de meest geringe, brandwonden aan hun Full Moon Party-bezoek hebben overgehouden.

 

8. Pas op voor drugs

Ook al lijkt drugs misschien legaal op de Full Moon Party, dit is wettelijk gezien echt niet het geval. Mijn advies is dan ook om er simpelweg vanaf te blijven. Zo zijn boetes van 750 euro (of zelfs meer) voor het roken van cannabis of het gebruik van andere drugs geen uitzondering. Of wat denk je van het terechtkomen in de gevangenis en een maand of vijf moeten wachten voor de zaak eindelijk voor de rechter komt?

Weet ook dat er zo nu en dan undercoveragenten rondlopen die checken of er drugs wordt gebruikt. Ze schijnen het zelfs te verkopen om je er op die manier in te luizen. Vervolgens word je gearresteerd en zit je flink in de problemen. Ook gaan er verhalen rond dat locals een beloning ontvangen van de politie als zij drugsgebruikende toeristen tippen. Wat hier waar van is weet ik niet en ik heb er zelf niks van meegemaakt, maar wees in ieder geval een beetje op je hoede.

Toch moet ik er ook bijzeggen dat het meeste drugsgebruik wordt gedoogd tijdens de party. Het is niet voor niets dat je op het feest zelf joints (200 baht), mushroom-shakes (500 baht) en MDMA-capsules (800 baht) kunt kopen. Soms zelfs LDS (300 baht). Alleen dan nog raad ik je aan om op te passen, zeker indien je geen ervaring met zulke soorten drugs hebt. Een jointje zal misschien niet zo heftig zijn, maar MDMA, LSD en paddo’s kunnen behoorlijk zwaar vallen, waardoor je niet meer weer wat links of rechts is.

 

9. Kies voor een rustige accommodatie

Bijkomen in een boektiekhotel op Koh Phangan

Althans, dit is wat ik je aanraad. Als je continu in de drukte wilt zitten, ook als je een giga-kater hebt, dan is Haad Rin in het zuiden van Koh Phangan jouw place to be. Maar persoonlijk vond ik het altijd wel prettig om een rustige accommodatie te hebben na het feest. Lekker bijkomen op een niet te druk strand, even weg van de hectiek. Daarnaast heb je tevens de mogelijkheid om, bijvoorbeeld met de scooter, andere bezienswaardigheden van Koh Phangan te ontdekken.

En echt, Koh Phangan heeft zoveel meer te bieden dan enkel en alleen de vele feesten die er worden gehouden. Het is serieus zonde als je deze andere kanten van het eiland niet ziet. Blijf daarom een paar dagen langer dan de meesten doen.

Zelf ben ik verbleven in het noordwesten van Koh Phangan. De accommodatie hoefde ik niet op voorhand te boeken, al was het wel vrij vol. Op Haad Rin is het aan te raden een week voorafgaand te reserveren, tenzij je niet op je budget hoeft te letten.

Tot slot: als je aan de andere kant op een strand van Koh Phangan verblijft, is het een stuk goedkoper. Ja oké, je zal met de taxi naar Haad Rin moeten. Echter, de rit en de prijs vallen -voor Nederlandse begrippen- erg mee. Zo kun je een ‘songtaew’ (dit is een soort taxibusje) delen en ben je per persoon vaak voor 200 tot 300 baht voor een rit van 40 minuten.

 

Hoe is de Full Moon Party in 2023?

In 2023 ben ik nog voor een maand op Koh Phangan geweest, samen met een vriend. Deze vriend heeft toen de Full Moon Party van april bezocht. Ikzelf ben niet gegaan, omdat ik niet echt die behoefte voelde.

Hij vertelde me dat het niet zo wild was als hij had verwacht, en dat er die nacht geen glasscherven lagen. Ook had hij gewoon z’n telefoon bij zich. Al moet ik erbij aantekenen dat hij niet helemaal laveloos was, er al om half acht naartoe ging en ‘al’ rond half drie ’s nachts weer thuis in bed lag.

 

Andere feesten op Koh Phangan

Ja, de Full Moon Party is zeker vet, maar met gemiddeld zo’n 10.000 tot 30.000 bezoekers is het gewoonweg té druk op het strand. Als je iemand kwijt bent geraakt, kan je het meestal shaken dat je degene nog terugvindt. Tenzij je je telefoon bij je hebt en allebei (nog) helder genoeg bent om Whatsapp te gebruiken.

Anyway, je zou ook kunnen denken aan een van de vele andere feesten die op Koh Phangan worden gehouden. Daar zal je net zo goed een geweldige avond beleven, geloof me maar 🙂 .

Zo is er de Half Moon Party die simpelweg opgericht werd om mee te liften op het succes van de Full Moon Party. Het is er echter veel minder druk en het feest vindt twee keer per maand plaats.

Ook de Black Moon Party is een festival waar je los kunt gaan. Zo’n 2 weken na de volle maan is de maan volledig verduisterd, vandaar de naam ‘Black Moon’. Met de psychedelische trance die er wordt gedraaid doet de sfeer een beetje denken aan het magische plaatsje Goa in India.

En wat te denken van de Jungle Experience, die -zoals de naam al zegt- middenin de jungle wordt gehouden? Er worden dansvoorstellingen gegeven en je zult er flink wat vuurspuwers zien. En er is natuurlijk ruimte om zelf te dansen. Veel mensen beweren dat het zelfs gaver is dan de Full Moon Party, al vind ik zulke vergelijkingen altijd een beetje lastig. Het is gewoon echt wat anders.

 

Hoe kom je op de Full Moon Party?

Allereerst moet je natuurlijk naar Koh Phangan reizen. Vanuit Bangkok kan je een bus, trein of het vliegtuig naar Surat Thani pakken, waarna je vanuit Donsak de ferry (2,5 uur reistijd) of speedboot (1 uur en 45 minuten reistijd) naar Koh Phangan neemt.

Een handig platform om je bus, ferry en trein-tickets te regelen is 12Go Asia.

Vervolgens ben je op het eiland en zal je waarschijnlijk eerst naar je accommodatie gaan. Vanuit daar kan je altijd wel een taxi pakken om op Haad Rin te komen. Vanuit Haad Salad, waar ik in 2023 met een vriend verbleef, was het 250 baht en 40 minuten rijden met een songthaew, de busjes die op Koh Phangan als taxi’s fungeren.

 

Wat kost een ticket voor de Full Moon Party?

Een ticket voor de Full Moon Party kost 100 baht en is eenvoudig te krijgen bij een van de ingangen rond Haad Rin Beach.

 

Wanneer wordt de Full Moon Party gehouden?

Iedere maand op de dag dat het volle maan is wordt de Full Moon Party gehouden. Op deze website kan je precies zien wat de exacte data zijn.

Tijdens Oudejaarsavond is er ook altijd een Full Moon Party. Het is dan overigens geen volle maan, maar je snapt dat de inmiddels commerciële naam als lokaas werkt voor toeristen. Wederom een supervette ervaring, al is dit tegelijkertijd het drukste feest van het jaar. Qua chaos en kosten moet je jezelf dus wel even afvragen of je daarbij wilt zijn, en misschien niet beter op een andere dag kunt gaan.

 

Tot hoe laat duurt de Full Moon Party?

Het feest gaat de hele nacht door en eindigt ergens na de zonsopkomst. Het kan zomaar tot 10 uur ’s ochtends doorgaan, maar ook als je bijvoorbeeld om 6 uur in de ochtend wilt vertrekken is het een vrij lange avond. Ik adviseer je daarom om niet eerder dan rond 23.00 uur op de party te verschijnen, tenzij je ervaring hebt met feesten die zo lang duren 😉 .

Het is verder erg tof om de zonsopkomst mee te maken met alle festivalbezoekers om je heen.

 

Welke accommodaties raad ik je aan rond de Full Moon Party

Zoals ik al aangaf raad ik je aan om niet bij de Full Moon Party op Haad Rin Beach te verblijven, maar lekker voor een rustig gedeelte van het eiland te gaan.

Een strand wat dichtbij Haad Rin Beach ligt is Ban Tai Beach. Je zou daar kunnen kijken als je dichtbij de Full Moon Party wilt zitten en tegelijkertijd behoefte hebt aan rust.

Het Thong Nai Pan Beach Residence in het noordoosten van Koh Phangan is echt een hele fijne plek om te relaxen. Hetzelfde geldt trouwens voor Alcove Bungalow in het westen.

Heb je een wat ruimer budget en wil je graag een suite met uitzicht op zee? Dan is Baan Jai Dee Studio Apartments aan de westkant een aanrader. Ook noordoostelijk gelegen Sand in My Shoes Beach Loft is een heerlijke plek.

Vind je chiller om in een hostel te slapen? Een aantal aanraders zijn het See Sea Backpackers House, het Na-tub Hostel en Prachan House. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een fikse kater hebt, ik vind het dan altijd wel lekker om een eigen kamer te hebben. Maar dit is jouw eigen keuze uiteraard 🙂 . Indien je alleen reist, is het natuurlijk wel de ideale manier om andere backpackers te leren kennen.

Nog iets: de accommodatieprijzen zijn rond de dag van de Full Moon Party doorgaans een stuk hoger dan op andere momenten. Twee, drie keer zoveel betalen dan normaal is niet uitzonderlijk. Je kunt op Booking.com checken of de prijs van de plek die je op het oog hebt veel hoger geprijsd is dan normaal, door simpelweg met andere data te vergelijken. Op die manier kan je toch nog een ‘normaal’ geprijsde accommodatie vinden.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Constance

    Hey Robbert,
    Ik heb je e-books ondertussen gedownload waaronder ‘fantastische routes door Azie’. Daar heb ik de route Thailand-Laos-Vietnam-Cambodja-Thailand uitgezocht.
    Geweldig boek! Nou zou ik ook heel graag een keer naar de Full Moon party willen alleen die ligt niet in mijn reisschema. Heb jij nog tips? Van welk land of welke stad dit strategisch wel mogelijk is? Ik vertrek februari 2018.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw