De prachtige Douro-vallei bezoeken: alle info + tips

Portugal, wat ben je toch bijzonder! En vooral zo ontzettend veelzijdig. Eigenlijk heb je alles. Vandaag geen verhalen over stranden, hippiecampings, onwerkelijke bergmeren of surfdorpjes. Nee, vandaag gaat het over de Douro Valley, in vele opzichten een speciale plek.

De door UNESCO tot werelderfgoed benoemde natuur- en wijnstreek bestaat uit een groen, golvend landschap met talloze terrasvormige wijngaarden, olijf- en fruitbomen en natuurlijk de ‘gouden’ Douro-rivier, en is een hoogtepunt in vlakbij Porto. De vallei is bezaaid met aandoenlijke dorpjes en authentieke quintas, waar je alles over wijn- en portproductie te weten komt. En over wijn gesproken, er wordt in deze Alto Douro Wine Region al ruim 2.000 jaar wijn en port geproduceerd.

De kronkelende wegen die door de heuvels snijden zijn uitermate geschikt om een onvergetelijke roadtrip te maken. Sterker nog, de N222 staat vanwege haar wonderlijke omgeving zelfs wereldwijd op de kaart. Stop bij verbluffende uitkijkpunten, bezoek en slaap in een traditionele wijnboerderij, maak een boottocht op de Douro-rivier en meer aan bij schattige dorpjes en ga een dagje door de vallei wandelen of fietsen.

In deze gids vind je alle info die je nodig hebt voor een bezoek aan de Douro Valley, in het Nederlands ‘Douro-vallei’ genoemd. Ik bespreek onder meer de bezienswaardigheden, leuke (en unieke!) accommodaties om te overnachten en tips hoe je er komt, ook als je geen eigen vervoer hebt.

De mooiste plekken en bezienswaardigheden van de Douro-vallei

De belangrijkste dorpjes in het hart van de Douro Valley zijn Peso da RĂ©gua en PinhĂ£o. Beide plekken hebben een treinstation, goed om te weten als je niet met eigen vervoer reist.

Hieronder bespreek ik ze allebei plus nog een aantal andere plaatsjes om te bezoeken tijdens je bezoek aan Douro, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke activiteiten om er te doen. Al is het advies naar mijn mening vrij simpel: de quintas, rondrijden, de viewpoints en hiken door de heuvels en de vallei zijn hier de Ă©chte hoogtepunten.

En ik beloof je: je hoeft echt niet persé een wijnliefhebber te zijn om het er naar je zin te hebben.

Zit je trouwens in een creatief dal, dan zal je er snel uitkomen đŸ˜‰ . Het is niet zonder reden dat verschillende schrijvers en storytellers creatief geĂ¯nspireerd zijn geraakt in de Douro-vallei.

 

Peso da RĂ©gua

Vertrek je met de auto vanuit Porto? Rijd dan richting Peso da RĂ©gua en stop onderweg in het gezellige dorpje Amarante voor een espresso en een ‘pastel de nata’. Ik bedoel, hoe kan je je dag lekkerder beginnen?

In de buurt van Peso da RĂ©gua heb je met Miradouro de Sao Leonardo de Galafura een viewpoint die je geweldige vergezichten geeft, je ziet er onder andere het Serra do MarĂ£o-gebergte liggen. Dit is overigens het hoogste punt van de gehele Douro Valley.

Indien je graag wandelt, dan is de Peso da RĂ©gua Riverside Eco-trail een must om te doen, je start bij het Douro Museum, een andere bezienswaardigheid van het plaatsje.

Tot slot is het pittoreske treinstation van RĂ©gua een mooie plek om wat foto’s te maken en meer te weten te komen over ‘azulejos’, de beroemde keramieken tegeltjes die Portugal zo’n fijn sfeertje geven.

Je gaat vervolgens verder over de Miradouro da Estrada Nacional 222 -de N222- richting PinhĂ£o, naar wat men beweert een van de mooiste stukjes om te rijden op onze aardbol. Persoonlijk vind ik zulke beweringen altijd een beetje overdreven, al moet ik toegeven dat deze weg een bezienswaardigheid op zich is. Let trouwens op: tijdens 27 kilometer lange rit kom je langs bijna 100 bochten!

 

PinhĂ£o

PinhĂ£o is absoluut een van de mooiere (en meer toeristische) dorpjes die je in Douro vindt. Je kunt er bijvoorbeeld een 1 of 2 uur durende boottocht maken over de Douro-rivier in een traditionele rabelo-boot. Het is de populairste activiteit onder toeristen in dit gebied. Ik zeg daar echter wel bij dat de uitzichten niet beter zijn dan tijdens een hike of wanneer je met de auto de omgeving verkent.

Wat je sowieso niet wilt missen is bij een wijnmakerij zoals Quinta do Bomfim binnenlopen, om daar een port- en wijnproeverij te doen. Ook loop je met een groepje de stokoude wijnkelder in, waar de gids je indrukwekkende verhalen vertelt. Dit is trouwens een van de bekendste wineries van de Douro Valley, die al vijf generaties lang door de Symington-familie wordt gerund.

Simpelweg lekker een eindje wandelen door de vallei is een ander iets om te doen wanneer je in PinhĂ£o bent. Mijn tip? De bijna 10 kilometer lange Trilho do PinhĂ£o – Casal de Loivos die zo’n 4 uur duurt. Je komt dan tevens bij het populaire Casal de Loivos Viewpoint, met misschien wel het mooiste uitzicht van heel de Douro-regio.

Of huur een kajak en ontdek de schoonheid van Douro in je eigen tempo, terwijl je door de waterwegen peddelt en van al het moois om je heen geniet.

Verder is het fotogenieke PinhĂ£o Railway Station, waarvan de buitenkant versierd is met honderden azulejos, een plek die ik je aanraad om een kijkje te nemen.

’s Avonds sluit je de dag af met een drankje in een van de vele wijnbars. Als je zin hebt in een Douro-wijn of -port natuurlijk đŸ˜‰ .

Voor wat betreft wijn is het nabijgelegen Favaios nog een aanrader om te bezoeken. Ze behoort tot een van de zes officieel benoemde wijndorpjes in de Douro-regio. De wijn die men er produceert heet ‘Moscatel de Favaios’ en is het proberen waard.

 

Vale do CĂ´a

Leuk is om de reis te vervolgen naar Vale do CĂ´a, een plaatsje in de buurt van de Spaanse grens met een hoge prehistorische waarde. Je kunt hier allerlei fascinerende rotstekeningen bekijken, waarvan sommigen meer dan 10.000 jaar oud zijn.

 

Lamego

Ook het historische stadje Lamego is een bekende trekpleister in deze regio. Hier vind je fraaie land- en wijnhuizen om meer te leren over zowel de port- als wijnproductie. Twee leuke plekken om naartoe te gaan zijn Quinta da Portela en Quinta da Pacheca. De laatste behoort overigens tot de oudste quintas van de Douro-vallei en je kunt er overnachten in een wijnvat. Hoe vet is dat? Meer daarover lees je in het gedeelte over accommodaties.

Bovendien is de Santuario Nossa Senhora dos Remedios op Mount St. Stephen een kerk die de moeite waard is om gezien te hebben. Treed in de voetsporen van vele pelgrims en loop over de bijna duizend treden naar boven, om jezelf te trakteren op een panoramisch uitzicht. De Engelse naam van deze trekpleister in het historische deel van Lamego is ‘Sanctuary of Our Lady of Good Remedy’.

Sowieso is door het compacte en oude centrum wandelen een aanrader. Het ‘centro histĂ³rico’ heeft schilderachtige straatjes en strekt zicht van het Museu de Lamego naar het al genoemde Santuario Nossa Senhora dos Remedios.

 

Zijn er tours voor de Douro-vallei?

Indien je geen eigen vervoer hebt en er weinig voor voelt om met het openbaar vervoer te reizen, dan heb je de mogelijkheid om een dagtour te boeken vanuit Porto via Get Your Guide. Ze bieden verschillende trips aan, deze wijntour is een van de populairdere. Alles wordt voor je geregeld en je ziet in korte tijd relatief veel hoogtepunten.

Ben je in PinhĂ£o? Ook daar worden compleet verzorgde uitstapjes georganiseerd. Deze tocht in een houten rabelo-boot op de Douro River is een leuke om te doen. En natuurlijk mag een bezoek aan de fameuze Quinta do Bomfim niet op je lijstje ontbreken. Wil je zelf op pad met een kajak? Die huur je hier.

In Lamego heb je de optie om een wijnproeverij bij Quinta da Portela te boeken, je kunt hier je plaatsje reserveren.

 

Welke accommodaties in de Douro-vallei raad ik aan?

Slapen in een wijnvat bij Quinta da Pacheca, iets voor jou?

Als er iets een gave ervaring is in de Douro Valley, is het wel slapen in een Portugese quinta. Het barst ervan in de regio, vaak hebben de landhuizen ook een wijmakerij erbij. Je moet het gewoon een keer gedaan (en ervaren) hebben. En wat te denken van overnachten in een tot kamer omgebouwd wijnvat?

Voor de verschillende bestemmingen in de Douro Valley die ik eerder al even besprak, heb ik een aantal leuke accommodaties voor je op een rijtje gezet. Je vindt ze hieronder.

In Peso da Régua is The Pine House een erg fijne plek, onder andere vanwege de patio vanwaar je een spectaculair uitzicht op de vallei hebt. Twee andere toppers zijn hier Casa dos 4 Caminhos en DouroXisto. Hostels vind je er overigens niet, wel liggen er enkele campings in de omgeving die ideaal zijn als je met een busje reist – dit geldt overigens voor de gehele Douro Valley.

Ben je vervolgens in PinhĂ£o check dan het goed beoordeelde Casa Rocha. Zoek je een hostel? Hostel Douro Backpackers is in dat geval de place to be. Maak een praatje met anders reizigers op het dakterras en laat je inspireren door Pedro, de vriendelijke eigenaar die immens veel tips voor je heeft. Vijfsterren-luxe vind je bij The Vintage House – Douro, een hotel met charme direct gelegen aan de Douro-rivier tussen de groene heuvels.

Ook Vale do Côa bij Vila Nova de Foz Coa is een plaats die als gezegd leuk is om een stop te maken. Een superfijne plek om daar te overnachten is Apartamentos Barbosa. Hetzelfde geldt trouwens voor Casa da Barca. Heb je een auto dan kun je tevens een stukje erbuiten bij Casa Nova Velha in Seixas inchecken.

Verder heb ik nog enkele aanraders voor je in Lamego. Zo bieden ze bij Casa Relogio de Sol prachtige, comfortabele kamers en een heerlijk ontbijtje. Ook bij Muralha Charm House zal je lekker tot rust komen. Zit je liever in een appartement? Kijk in dat geval bij O Cantinho do Colégio. Een toffe quinta om te verblijven is Quinta do Atoleiro. Of ga voor een unieke ervaring en tuk in een wijnvat (ja echt!) bij het al genoemde Quinta da Pacheca. Voor Pure luxe kun je terecht bij Six Senses Douro Valley.

Ten slotte noem ik Casa Agricola da Levada Eco Village in het stadje Vila Real, gelegen tussen de Douro Valley en het AlvĂ£o Nature Reserve. Dit schitterende landgoed ligt een stukje van de gebruikelijke route, maar is een walhalla voor mensen die van rust, natuur, zelfvoorzienend leven en alles wat met agricultuur te maken heeft houden. Wedden dat het een ervaring is die je niet snel meer zult vergeten? Vila Real is overigens de grootste stad in de Douro-regio.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in de Douro-vallei te blijven?

Indien je met de auto naar de Douro-vallei gaat, is mijn advies om tenminste 4 dagen uit te trekken voor je verblijf. Ga je korter en wil je de bovenstaande plekken bezoeken, dan zal het vooral rijden zijn wat je doet. Dus, als het kan, neem rustig je tijd đŸ™‚ .

Misschien zit je met de vraag hoe groot de Douro Valley is? De regio heeft een lengte van om en nabij de 600 kilometer, en is daarmee aardig uitgestrekt. Rijd je van Porto naar Vale do CĂ´a via Peso da RĂ©gua, Lamego en PinhĂ£o? Reken dan op 250 kilometer voor een enkele rit.

 

Wat is de beste reistijd voor de Douro-vallei?

De Douro-vallei heeft haar eigen micro-klimaat, met hete zomers en koude winters.

Wat mij betreft zijn april en mei de mooiste maanden om naar Douro af te reizen, in de lente dus. Het is er dan niet te warm en de natuur staat dan in volledige bloei. Of de herfst, zo rond eind oktober en begin november, wanneer de natuur schitterend rood, geel en oranje kleurt.

Wil je het oogstseizoen meemaken en zelf meehelpen wijn en port te produceren? Dan is medio september tot medio oktober de periode die ik je aanraad.

Weet dat het van november tot april behoorlijk fris kan zijn, waardoor het meenemen van warme kleding aan te raden is. De zon is er echter bijna het hele jaar door, helemaal super dus.

 

Hoe kom je in de Douro-vallei?

Rijd je zelf met de auto of camper, dan ben je vanuit Porto in ongeveer 1 uur en een kwartier in Peso da RĂ©gua, het startpunt van je reis door de vallei. Om een auto te huren adviseer ik je gebruik te maken van Discover Cars. Via hen vind je binnen een mum van de tijd de beste deal, omdat ze een hele hoop verhuurders met elkaar vergelijken.

Maar het is zeker niet noodzakelijk om met eigen vervoer te gaan!

Zo kun je de trein vanuit Porto naar Peso da RĂ©gua nemen, een rit van 1 uur en 3 kwartier. Een andere optie is om per trein naar PinhĂ£o te reizen, je bent dan zo’n 2 uur en 20 minuten onderweg. Daarnaast kan je de bus van Porto naar Lamego pakken (2,5 uur reistijd).

Een alternatief is zoals ik al zei om een dagtour te doen vanuit Porto.

 

De Douro-vallei met de auto of camper ontdekken

Een roadtrip maken door de Douro-vallei is absoluut een vette ervaring, al wil ik je wel zeggen je nogal eens met steile stukken en vrij smalle weggetjes te maken krijgt. Wees daar (mentaal) dus enigszins op voorbereid.

Alles staat verder goed aangegeven, maar pak zeker Maps.me of Google Maps erbij om de soms lichtelijk verborgen uitkijkpunten niet te hoeven missen.

 

Een leuke route voor de Douro-vallei

Kun je wel wat hulp gebruiken met je route door de Douro Valley? Of zoek je misschien routes voor de rest van Portugal?

Kijk dan eens naar Backpackgids Portugal, een reisgids boordevol insider-tips, routes en handige info waar ik met hart en ziel aan heb gewerkt. Ook als je een roadtrip door Portugal gaat maken zal de gids goed van pas komen.

 

Meer lezen over Portugal?

Als je meer tips en inspiratie voor Portugal zoekt, check dan al mijn andere artikelen over dit heerlijke land. Je vindt ze hier.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je đŸ™‚ .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je Ă©cht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar Ă©cht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw