Australië duur? Dat hoeft niet!

De conclusie die mensen al vrij snel trekken is dat Australië een vrij duur land is om doorheen te reizen. Terecht hoor, maar niet helemaal 🙂 .

Eerder deed ik al een onderzoek naar de kosten voor backpacken in Australië. Daarbij kwam ik op een gemiddelde van €56 per dag. Dit is, vind ik persoonlijk, vrij veel geld. Zeker als ik dit met Azië vergelijk, waar je op sommige dagen niet meer dan €10 uitgeeft.

Behalve accommodatie, eten en drinken is transport iets waar je in Australië veel voor betaalt. Zeker als je gebruikmaakt van de GHAN, Indian Pacific of bijvoorbeeld als je een trajectkaart aanschaft via Greyhound. En wat te denken van de verschillende tours die je uitgaven buitensporig kunnen doen stijgen?

Om transportkosten laag te houden, heb ik onderzoek gedaan naar alternatieve opties. Opties die het mogelijk maken om ook met een krap budget door Australië te kunnen trekken. Het zou zonde zijn als jij als budgetreiziger geen kans krijgt om Down Under te gaan backpacken toch?

Om voor bijna iedereen een Australië-reis mogelijk te maken, bespreek ik in dit artikel diverse manieren waarop je weinig geld kwijt gaat zijn aan transport en in sommige gevallen ook op accommodatie kunt besparen. Hierdoor wordt backpacken in Australië ook mogelijk als je (veel) minder dan €56 per dag te besteden hebt.

 

1. Kies voor de fiets

Ja echt, Australië biedt prachtige routes om met de fiets af te leggen of gebieden waar je doorheen kunt trekken met de fiets. Denk hierbij aan de Blue Mountains, Byron Bay, Mt. Glorious via Mt. Nebo, Bondi naar Mt. Kosciusko, de Victorian Alps Cycle Trail, de Nullarbor, de Wollemi Trail en de rit in Tasmanië die van Devonport naar Dover loopt: de Tasmanian Trail. Verder zijn ook de Munda Biddi Trail in West-Australië en de Darwin Rail Trail in het Noordelijk Territorium aan te bevelen.

Van bergachtige landschappen en nationale parken tot aan rode woestijnvlaktes en prachtige kustlijnen. Australië heeft alles te bieden. Het mooie is dat je het hele jaar door kunt fietsen, aangezien er het hele jaar aangename temperaturen in het land te vinden zijn met altijd wel een zonnetje. Fietsen in Australië is dus niet alleen genieten van prachtige uitzichten en natuur, maar ook nog eens aangenaam gezien het perfecte klimaat.

Wat is behalve het prijskaartje nog een voordeel aan het fietsend reizen? Je kunt overal stoppen waar je wilt, kleine onontgonnen paden inrijden en de kleinste details spotten. Tot slot is het is ook nog eens goed voor de conditie en je beenspieren.

Zeker als je wat avontuurlijk bent aangelegd, is fietsen door Australië iets dat bij je past. Het mooie is namelijk dat je Down Under doorgaans geen uitgestippelde paden vindt, enkel heel veel verschillende trails die je op jouw manier kunt invullen.

Tip 1: houd er wel rekening mee dat de afstanden groot zijn en je lang niet altijd langs mogelijkheden komt om te overnachten. Rijd je langs de oostkust, dan heb je voldoende opties qua hostels en andere accommodatievormen. De afstanden tussen de towns zijn hier doorgaans binnen een dag te fietsen. Ik zou daarom altijd kampeerspullen meenemen, dit kan ook in een extra karretje dat je achter je fiets plaatst.

Tip 2: als je door de Outback gaat fietsen, plan je trip dan voldoende en vraag locals om adviezen. Laat verder altijd aan iemand weten wat je plannen zijn.

Je kunt zowel je fiets kopen als huren. Kijk hiervoor eens yellowpages.com.au. Zeker als je buiten de steden gaat en voor langere tijd wilt reizen, zou ik altijd voor kopen kiezen. Aan het eind van je trip kun je je fiets weer verkopen.

 

2. Ga liften

Waar ik eerder al heb aangetoond dat, in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, liften niet perse gevaarlijk is, kun je deze vorm van reizen als serieuze optie overwegen. Zeker in Australië, waar liften de orde van de dag is onder backpackers.

Ikzelf heb dit overigens niet gedaan, maar ik heb wel heel wat andere reizigers gesproken die op deze manier door Australië zijn gecruised. Het gros van de bestuurders is oprecht, geïnteresseerd en behulpzaam om jou van hulp te voorzien.

Sterker nog, ik heb van anderen vernomen dat je in drukkere gebieden zelfs kunt kiezen met wie je mee wilt rijden. Door te liften, kom je de meest excentrieke personen tegen met ieder hun eigen verhaal.

Overigens is liften in Queensland en Victoria verboden, althans dat wordt beweerd. De wet schrijft voor dat het niet is toegestaan om op de weg te staan en verkeer te belemmeren. Echter, het is wel toegestaan om te liften vanaf een voetpad of een rustiger gedeelte naast de weg. Conclusie: echt verboden is het dus ook weer niet.

Het is natuurlijk wel zo dat je in het geval van liften geen garanties hebt voor wat betreft je veiligheid. Je neemt altijd een klein maar potentieel wellicht groot risico. Hier heb je enkele tips die je kunt toepassen als je wilt gaan liften, ook om je veiligheid te waarborgen:

Tips voor lifters

Als je alleen reist en je vindt liften geen veilig idee, probeer dan eerst een (mannelijke) reisgenoot te vinden die samen met jou het avontuur wil aangaan.

Houd je backpack zo dicht mogelijk bij je.

Zorg dat je telefoon goed is opgeladen, zodat je in geval van nood altijd het alarmnummer (‘000’) kunt bellen.
Voel je niet verplicht om met iemand mee te rijden. Ga op je intuïtief af: voelt het niet goed, dan stap je niet in. Bedank vriendelijk voor de aangeboden diensten.

Ga niet in het centrum liften, mensen die het druk hebben of van hun werk komen, hebben over het algemeen geen zin om een lifter mee te nemen. Ga eerder naar benzinestations, wegrestaurants, een grensovergang of een andere plek waar bestuurders hoe dan ook een stop moeten maken.

Neem een internationaal rijbewijs mee als je die hebt. Sommige chauffeurs willen dat jij ook een gedeelte rijdt.

Wees flexibel qua bestemmingen. Avontuur hoort bij liften. Als je star vasthoudt aan wat je voor ogen hebt, loop je potentiële aanbiedingen mis.

Tonen waar je heengaat? Dit is aan jou. Toon je een bordje met een bestemming, dan stoppen bestuurders misschien niet omdat ze niet precies naar de plek gaan waar jij heen wilt. Dit terwijl ze misschien wel jouw richting uitgaan. Daarbij, zonder naambordje is je bestemming open en je rit daarmee wat avontuurlijker.

Neem iets mee voor degene met wie je meerijdt. Dit kan zoiets simpels zijn als snoep, al is het maar om het ijs te breken.

3. De Australian roadtrip

Roadtrip Australie
Credits: Daniel R Thompson, Flickr

Wat is jouw reis door Australië waard als je alleen maar gebruik hebt gemaakt van publieke transportdiensten en geen roadtrip hebt ondernomen? Door zelfstandig met de auto door het land te cruisen, kun je gaan en staan waar je zelf wilt, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van vaste vertrektijden. Let wel op dat slapen in je auto verboden is op publiek terrein.

Indien je met meerdere personen bent, kun je de kosten voor benzine met elkaar delen. Buiten dit alles, als je een camper koopt of huurt, heb je tevens je accommodatie altijd bij je. Dit bespaart je een hoop geld.

Tip: je kunt ook kampeerspullen meenemen in je auto. Met je tentje kun je op heel veel plekken in Australië terecht om te kamperen. Download de app WikiCamps voor een compleet overzicht.

Je kunt zowel een auto, busje of camper huren als kopen. Als je het geld beschikbaar hebt, zou ik je altijd aanraden om één van de voertuigen te kopen. Na je reis kun je ‘m vervolgens weer verkopen, zonder dat je daarbij (groot) verlies hoeft te maken. De ‘echte’ kosten die je in dat geval maakt, zijn de uitgaven voor brandstof, registratie, verzekering, overdrachtsbelasting en eventueel onderhoud.

Sterker nog, ik heb mensen gesproken die voor hun 12 maanden durende roadtrip een camper gekocht hadden en deze een jaar later met $6.500 winst verkochten.

Tip: koop een goedkope auto, van of stationwagen. In Australië noemt men ze ook wel ‘panelbeaters’. Dit hoeft niet duurder te zijn dan $2.000 (€1.300). Doe vervolgens een aanvraag op een prikbord in je hostel of er andere backpackers zijn die in zijn voor een roadtrip.

Als je kiest voor huren, dan zijn er tig organisaties waar je het voertuig mee kunt nemen en ‘m kunt afleveren op een ander punt. Je hoeft dus geen rondreis te maken, maar kunt je reis op een ander punt eindigen dan waar je begonnen bent. Let wel op dat hier doorgaans extra kosten voor in rekening worden gebracht. Handige websites zijn bijvoorbeeld carhire.com.au en drivenow.com.au. Tot slot, hippiecamper.com richt zich specifiek op backpackers die een camper willen huren ☺ .

Behalve auto’s of campers, kun je ook de motor als serieuze optie overwegen om Australië te ontdekken. Persoonlijk denk ik dat dit je het grootst mogelijke gevoel van vrijheid zal geven. Daarbij, het klimaat is ideaal om op een motor te rijden. Wel wil ik direct een kanttekening maken: in Australië is men namelijk niet echt gewend aan motorrijders, hier zit dus een mogelijk gevaar. Verder heb je natuurlijk beperkte bagageruimte, maar dit spreekt voor zich.

 

4. De boot is ook een optie

Wist jij dat er tussen Sydney en Cairns of bij bijvoorbeeld PerthMelbourne of Jervis Bay (bij Kangaroo Island) altijd bootmaatschappijen op zoek zijn naar mensen die als crew willen werken op een zeilboot? In ruil daarvoor mag je gratis meereizen.

Mocht je hier interesse in hebben, let dan op de aanvraagborden bij marines, zeilclubs, findacrew.net, crewseekers.net of doe navraag op één van de zeilboten zelf. Wees niet verlegen en stel vragen. Wat wordt er van je verwacht? Hoe ervaren is de kapitein?

Denk trouwens niet dat je een professioneel zeiler moet zijn om mee te mogen. Kapiteins weten immers hoe ze moeten varen en veel boten hebben vandaag de dag navigatie. De meeste kapiteins zijn op zoek naar mensen die vriendelijk, behulpzaam zijn en graag een handje willen helpen. Denk ook aan simpele taken zoals schoonhouden van het dek, koken of uitkijk houden tijdens de nachtelijke uren. Wat let je om te ‘solliciteren’ naar een plaats?

 

5. Stadstransport is soms gratis

Green-Bus-Sydney

In de grotere steden van Australië heb je doorgaans gratis mogelijkheden om van diverse publieke transportservices gebruik te mogen maken.

Zo heb je in Perth de CAT-bussen die jou helemaal voor niets binnen de stad van A naar B brengen. Ook in omringende bestemmingen als Fremantle en Joondalup kun je er gebruik van maken. CAT hanteert kleurzones, voor iedere kleur gelden andere trajecten. Meer informatie vind je op transperth.wa.gov.au.

Als je in Melbourne bent, kun je gratis de City Circle Tram pakken om door de stad te rijden en diverse bezienswaardigheden te zien. Onderweg wordt je van handig commentaar voorzien en je kunt uitstappen waar je wilt.

Ook in Sydney kent een gratis shuttleservice, de ‘Green Bus’. Deze bussen rijden je door de stad waarbij je langs diverse must-see’s komt. Handig als je de stad wilt verkennen en op je budget moet letten.

Tot slot heeft Adelaide met de ‘City Connector’ ook een gratis mogelijkheid. Deze bussen rijden twee routes: eentje door de stad en een andere die door het noorden van Adelaide rijdt. Behalve deze bussen, rijden er in de stad ook nog twee gratis trams: de ‘Free City tram’ en de ‘Free Jetty Road Glenelg tram’.

 

6. Vliegen is soms de beste optie

Natuurlijk kan het boeken van een vlucht een aanslag op je budget vormen, maar als je goed zoekt, dan kun je bijna altijd wel een goede deal vinden. Ik zeg dit, omdat de afstanden in Australië erg groot zijn en mensen dit nogal eens onderschatten. Daarbij wordt het vliegtuig vaak niet eens als serieuze optie overwogen, omdat het per definitie duur zou zijn.

Wil je bijvoorbeeld van Sydney naar Perth rijden, dan is dit bijna 4.000 kilometer. Een hele rit. Als je behalve rijden onderweg niet echt bijzondere dingen wilt doen of op lange trajecten rijdt waar weinig te beleven valt, dan kun je misschien beter kiezen voor het vliegtuig.

Immers, een saaie roadtrip is ook niet waar je het voor doet toch? Daarbij zijn de kosten op lange trajecten (bijvoorbeeld Sydney-Perth) een stuk hoger als je zelf rijdt, iets dat nogal eens onderschat wordt. Je bespaart daarbij ook nog eens een hoop tijd. Zeker als je aan een strak schema gebonden bent, kan dit prettig zijn.

Wanneer je vliegt richting een stad, kun je vanuit daar diverse goedkopere trips maken met het geld dat je bespaard hebt. Wat ik hiermee aan wil geven, is dat je het vliegtuig niet bij voorbaat uit moet sluiten. Ook niet in Australië 🙂 .

Een voorbeeld: als je in maart 2016 van Sydney naar Perth wilt vliegen, dan kan dit volgens Skyscanner vanaf €121. Met de auto ben je al snel €250 kwijt voor datzelfde traject. Meer dan het dubbele dus. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kosten voor bijvoorbeeld de huur van je auto.

Vliegen-Sydney-Perth

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij al eens gebruikgemaakt van de bovenstaande opties?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Danique Erne

    Tip! Je kan ook een auto/camper terugbrengen naar de originele locatie voor een autoverhuur bedrijf, bijvoorbeeld van Sydney naar Adelaide. Je hoeft dan niks te betalen voor de huur van de auto, de enige voorwaarde is dat je de auto binnen een aantal dagen naar de andere locatie hebt gereden. Soms krijg je ook benzinegeld geld mee, dit kan oplopen tot AUD250.
    Er zijn verschillende verhuurbedrijven waarvoor je dit kan doen, bijvoorbeeld voor hippiecamper (http://www.hippiecamper.com/reloc.aspx). Deze website geeft een overzicht van verschillende verhuurbedrijven waarvoor je de auto kan terug rijden: http://www.rentalcarrelocation.com.au/

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw