Alleen reizen door Australië: waar kun je zoal verblijven?

Je hebt beslist om alleen te gaan reizen door Australië. Vet! En ook dapper trouwens. Zeker als dit je eerste keer backpacken Down Under wordt. Wellicht heb je al een route uitgestippeld en weet je al een beetje wat je wilt zien en doen?

Maar eh…

Heb je al een idee wat je qua accommodatie kunt verwachten? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je slaapplekken geen rib uit je lijf worden? De laatste jaren zijn de prijzen voor hostels in Aussie de pan uitgerezen. Vier of vijf tientjes voor een plekje in een stapelbed? Kijk er niet van op.

Dus ja, ik ga het niet mooier maken dan het is: overnachten in Australië is duur en daar zal je rekening mee moeten houden. Ook als working holiday’er is het daardoor tegenwoordig haast onmogelijk om te sparen.

In deze gids ga ik je meer vertellen over de verschillende overnachtingsopties die je als solobackpacker gaat tegenkomen, zowel in de steden als afgelegen gebieden. Verder zal ik bespreken wat je mogelijkheden zijn gedurende een roadtrip. Maar ik begin met de prijzen waar je per type slaapplek aan moet denken.

Wat voor accommodatieprijzen kun je verwachten in Australië?

Hostel-life

Alleen reizen is onwijs gaaf, zonder enige twijfel. Toch vallen er absoluut ook nadelen aan te noemen. En vooral in Australië. Immers, de kosten in Australië zijn niet mals en alleen backpacken betekent alles zelf betalen. Niks splitten, geen gedeelde kamers enzovoorts. Samen met transport zal accommodatie een grote aanslag op je budget gaan vormen. Ik raad je daarom aan om niet alleen naar de gangbare overnachtingsmogelijkheden te kijken, en eveneens minder gebruikelijke opties te overwegen.

Overigens wil ik direct even mijn bovenstaande bewering nuanceren. Immers, alleen gaan reizen betekent niet per definitie dat je steevast in je uppie bent. Integendeel zelfs! Maar goed, met name in het begin zal je op jezelf zijn aangewezen en is alles voor eigen rekening.

Ook voor accommodatie dus.

Om je duidelijkheid te geven: duur zijn de CBD’s van grote steden, een hoop van de eilanden en het hippe Byron Bay. In de afgelegen gebieden en de kleinere towns zal je goedkoper uit zijn.

Het boeken van een tweepersoonskamer in een hotel voor je eentje is een dure aangelegenheid. Bedragen van 150 AUD per nacht in een onaantrekkelijk budgethotel is heel normaal.

Ook in hostels blijken prijzen van 110 AUD tot 150 AUD voor een kamer de orde van de dag. Da’s niet bepaald iets waar je als backpacker op zit te wachten. Vooral wanneer je een langere reis wilt maken is het besparen van kosten gewenst, en zelfs nodig. Tenzij je bergen geld te besteden hebt natuurlijk. In een dorm moet je denken aan prijzen die variëren van 30 AUD tot 90 AUD per nacht.

Privékamers in roadhouses, motels en eenvoudige pensions zullen evengoed telkens ergens in de range van 110 AUD tot 150 AUD per nacht liggen.

Kamperen? Reken gemiddeld op 10 AUD tot 30 AUD per kampeerplek in het geval waarin je je eigen tentje meebrengt. In Australië betaal je in de meeste gevallen per plek en niet per persoon. Reis je met z’n tweetjes, dan pakt het derhalve extra goedkoop uit. Voor sommige gratis campings is een permit vereist. Doe van tevoren daarom goed je research.

Al deze soorten accommodaties komen in het vervolg van deze gids aan bod, lees lekker verder om meer te weten te komen.

 

Waar kun je verblijven in de steden van Australië?

Een strand middenin de stad, weet jij waar dit is?

Zoals je zult begrijpen is het verblijven in hotels de meest dure optie. Gelukkig vind je in de grote steden als Sydney, Brisbane, Cairns, Melbourne, Adelaide en Darwin volop hostels. Een stuk goedkoper en bovendien gezelliger. Backpacken betekent ook andere avonturiers leren kennen, en daarvoor zit je in hostel helemaal op je plaats.

Je hebt grofweg twee soorten hostels in Australië: de backpackhostels en de meer klassiekere hostelvorm. Bij backpackhostels moet je denken aan een relaxte sfeer, veel backpackers, working holiday’ers en levendigheid. Het comfort laat hier en daar nog wel eens te wensen over. De locatie is daarnaast niet altijd je van het. De klassieke hostels liggen doorgaans op betere locaties en bieden je meer comfort. Het prijsniveau ligt net wat hoger dan bij de low-budgetopties, maar ook hier vind je zat backpackers.

Bekijk hier de hostels in Australië

De meest bekende klassieke hostelketen in Australië is YHA. Zij richten zich op soloreizigers, al zijn ze zeker niet het goedkoopste. Een bed in een slaapzaal kost er al gauw tussen de 60 AUD en 80 AUD per nacht. Laat je niet direct afschrikken door dergelijke bedragen. Als je reizen met werken combineert, is dit allemaal goed mogelijk en voor langere verblijven zijn kortingen gebruikelijk. Sommige van deze hostels hebben de mogelijkheid om te barbecueën op het dakterras.

Tip: je kunt jezelf aanmelden bij het YHA-ledenprogramma om van diverse voordelen gebruik te maken.

Vergeleken met YHA kun je door heel het land veel goedkopere hostels vinden, voor de helft van de prijs. Echter, comfort, hygiëne, een goede ligging en een comfortabel verblijf zijn gegarandeerd bij YHA. En ja, daar betaal je nou eenmaal voor.

Ik kan het trouwens goed begrijpen als je na een lange autorit geen zin hebt om in een slaapzaal te liggen met tig vreemde mensen om je heen. In zo’n geval adviseer ik je om een eigen kamer te boeken. Dit kost inderdaad meer, maar extra rust is in zulke situaties wel zo fijn. Persoonlijk zou ik qua kosten niet YHA pakken. Ook, omdat wanneer ik uitgeput ben, niet zo nodig de behoefte heb om met andere reizigers in contact te komen.

 

Waar kun je verblijven in de Outback(towns)?

Coober Pedy, een geïsoleerd dorpje in de woestijn

In de woestijn van Australië, oftewel de Outback, wordt het allemaal een pak lastiger qua accommodatie. Zoals ik in mijn artikel over Uluru al heb aangegeven, is het enige hotel/resort bij Uluru het bekende Ayers Rock Resort, gelegen in Yulara op 15 kilometer van Ayers Rock. Zij bieden diverse accommodaties in verschillende prijsklassen, al is het er alles behalve goedkoop. In Yulara was voorheen een YHA-hostel, al is die er helaas niet meer.

Bij het Ayers Rock Campground (het kampeergedeelte van datzelfde resort) in Yulara kun je kamperen, al is het er voor kampeerbegrippen behoorlijk aan de prijs. Het kost je minimaal 40 AUD per nacht afhankelijk van het seizoen. Let op: je betaalt per plaats, dus de kosten kunnen worden gesplit als je met nog iemand bent. Dit is overigens de enige kampeeroptie die dichtbij Ayers Rock ligt. Een alternatief is de Curtin Springs Campground, maar deze camping is 100 kilometer rijden vanaf Ayers Rock.

Maar hey, de Outback is natuurlijk meer dan alleen Uluru. Laten we wel wezen. Zo heb je ook Outback-gebieden in bijvoorbeeld Queensland, het zuiden en West-Australië. Je vindt er doorgaans de typische Outback-towns met relatief goedkope slaapplekken. Denk bijvoorbeeld aan plaatsjes als Yulara, Coober Pedy en de vele dorpjes in de Kimberley regio.

Houd er rekening mee dat de YHA-opties en andere hostels meestal in de wat grotere of toeristischere gebieden liggen. Daarbij vind je in de kleine plaatsjes vaak motels, pensions en zulk soort overnachtingsplekken.

Behalve het verblijf in pensions, motels en hostels, raad ik je aan om te kamperen indien je in de afgelegen woestijngebieden zit. Zeker als je voor een langere tijd alleen reist in de wildernis, is dit qua budget de beste keuze. Campings in deze gebieden hebben veelal diverse opties, van het huren/opzetten van een tent tot verblijf in een cottage. Aan te raden gebieden om te kamperen zijn bijvoorbeeld Port Hedland (West Australia), Cloncurry (Queensland), Katherine (Northern Territory) en Coober Pedy (South Australia).

Tip: voor het vinden van een geschikte camping zijn de websites/apps CamperMate en Wikicamps erg handig om te gebruiken.

En wat als je een roadtrip doet?

Met een campertje op pad gaan is een onwijs gaaf avontuur

Dan slaap je lekker in je camper of achterin je stationwagen 🙂 .

Alleen, wat als je niet met een camper op pad bent, en je een normale auto hebt gehuurd of gekocht?

Check in elk geval op voorhand van je roadtrip waar de overnachtingsmogelijkheden liggen die je tijdens je rit gaat tegenkomen.

Zeker wanneer je in de wat meer afgelegen gebieden neerstrijkt, is dit aan te raden. Daar zullen zogeheten roadhouses nagenoeg je enige goede optie zijn. Zij bieden doorgaans eveneens veldjes om te kamperen, dus mocht je een tent bij je hebben: zet ‘m op! Als je liever niet in een tent slaapt heb je er de keuze om een eigen kamer of cabine te huren, al zal je dan wel dieper in de buidel moeten tasten. Een voorbeeldje: bij de Nullarbor Roadhouse betaal je 20 AUD per nacht om te kamperen en 145 AUD voor een eigen kamer.

Behalve de roadhouses kom je ongetwijfeld langs vele nationale parken en campings om je tentje neer te zetten. In sommige gebieden heb je zelfs gratis campings of voor een paar dollars. Dat had je niet gedacht he?

Sowieso zou ik altijd een tentje meenemen tijdens je roadtrip. Kamperen is namelijk het goedkoopst (en leukst!) van alle overnachtingsopties die Australië je te bieden heeft.

Overigens, laat je niet afschrikken door het woordje ‘camper’. Je denkt waarschijnlijk direct aan joekels van voertuigen die er zowat uitzien als vrachtwagens. Da’s niet wat ik bedoel, je hebt ook zoiets als een minicamper.

Dit zijn vaak personenbusjes met één tot twee bedjes, denk bijvoorbeeld aan de bekende Volkswagen Transporter, dé hippybus bij uitstek. In Aussie is de Toyota Hiace erg in trek. Voor dergelijke busjes heb je geen speciaal rijbewijs nodig. Ook zie je in Australië een hoop jeeps met ingebouwde kampeermogelijkheid of tent op het dak, en stationswagens waarvan de achterbank is weggehaald en men een matras ervoor in de plaats heeft neergelegd.xfv

Tip: als je een camper wilt huren in Australië plan dan in ieder geval een trip voor een dag of tien. Bij de meeste verhuurbedrijven geldt een minimum aantal van zeven dagen om een camper mee te krijgen. Gebruik Travellers Autobarn voor het vinden van een camper die voldoet aan je wensen, en voor je het weer ben je onderweg 🙂 .

Behalve kamperen en overnachten in een roadhouse, is Airbnb het overwegen waard. Het is ’s werelds grootste verhuurder van particuliere woningen, met voor iedereen wel wat wils. Wel is Airbnb vanwege de hoge servicekosten die je als huurder (doorgaans) op moet hoesten relatief duur. Voor wekelijkse en maandelijkse verblijven gelden vaak wel leuke kortingen. Zelf gebruik ik Airbnb vanwege de hoge kosten weinig meer moet ik zeggen, waar op deze wereld ik ook ben. Verder is het oorspronkelijke idee van Airbnb om in contact te komen met de locals vaker niet dan wel zo, moet ik eerlijk zeggen. Hoe vaak heb ik al niet meegemaakt zonder de eigenaar in te checken? Oftewel: geen enkel contact.

Twee andere opties zijn couchsurfing en housesitting. Bij beide varianten is het verblijf gratis. In het geval van housesitting is het zo dat je past op de woning en eventuele dieren van de eigenaar. In ruil hiervoor mag je voor niks in het huis of appartement vertoeven. Couchsurfing is anno 2025 trouwens lang niet meer zo hot als pak ‘m beet 10 jaar geleden. Housesitting is daarentegen zeer populair. Zo sprak ik in een hostel in Kuala Lumpur een Argentijns koppel dat via die weg twee keer voor langere tijd een woning had gescoord in Tasmanië, en vanuit daar een groot deel van het eiland verkend heeft. Nagenoeg voor niks dus 🙂 !

Bij housesitting ben je logischerwijs minder flexibel, aangezien je vaak voor langere periode op het huis moet passen.

Opmerking: de bovengenoemde drie mogelijkheden zijn natuurlijk net zo goed mogelijk mocht je geen roadtrip doen. Al zal je dan eerder voor een hostel kiezen waarschijnlijk.

Overigens heb je evengoed genoeg roadtrippers die met een reguliere wagen reizen en iedere nacht in een hostel tukken. Kan natuurlijk ook! Of wissel het af, in hostels kom je hoe dan ook de meeste soloreizigers tegen. Mijn ervaring is dat kampeerders veelal stelletjes zijn.

 

Tips voor het kiezen van een hostel in Australië

Waarop moet je letten bij het boeken van een hostel?

Houd rekening met de locatie. Voornamelijk in steden is het gewenst om in of rondom het centrum te zitten. Check ook altijd even of er een busstation in de buurt is.

Sowieso doen: lees reviews op de bookingsplatforms zoals Booking.com. Let hierbij onder meer op de hygiëne, het comfort en mogelijke geluidsoverlast; wat zeggen eerdere gasten hierover? Om nagenoeg zeker te zijn van een fijne plek, kies ik zelf telkens accommodaties die een 9 of hoger scoren.

Check de services die het hostel aanbiedt. Is er een keuken? Hoe ziet deze eruit? Hoe zit het met de Wi-Fi en de mogelijkheden om je kleding te wassen? Tot slot is het, helemaal wanneer je in een afgelegen gebied gaat backpacken, handig om te weten of er een gratis pick-up bij de prijs is inbegrepen.

Kijk eveneens naar de veiligheid. Zit er 24/7 iemand bij de receptie, is er camerabewaking, heeft men kluisjes enzovoorts.

Verder raad ik je aan om in kaart te brengen welke type reiziger het hostel dat je op het oog hebt aantrekt. Worden er veel activiteiten georganiseerd, houden ze regelmatig feestjes of is het juist een plek voor rustzoekers?

Qua dorms heb je de keuze uit gemixt, alleen vrouwen of alleen mannen. Het is aan jou waar jij je prettig bij voelt. Ze beginnen meestal bij vier personen, maar ook acht of meer is gebruikelijk. Persoonlijk vind ik meer dan zes personen te druk worden. Wil je een eigen kamer, dan heb je meestal de keuze uit één, twee of drie bedden. Je begrijpt: hier zijn kosten aan verbonden.

Bekijk hier de hostels in Australië

 

Hoe kies je een goede Airbnb-host?

Check de reviews van de Airbnb in kwestie. Persoonlijk kies ik enkel voor accommodaties beoordeeld met tenminste vier van de vijf sterren. Enne, als er van de 20 reviews slechts enkele negatief zijn, zou ik me hier niet door laten afschrikken. Je hebt immers altijd mensen die wat te zeuren hebben. De regel die ik hanteer: indien minimaal 80% positief is vind ik het prima. Verder wil ik hieraan toevoegen dat anno 2025 de reviews minder betrouwbaar zijn dan voorheen. Waarom? De review van jou wordt enkel geplaatst indien de verhuurder tevens een recensie over jou als gast achterlaat. Wat krijg je dan? “Als jij iets leuks over mij zegt, zeg ik iets leuks over jou.”

Wat is de locatie van de woning? Ligt deze afgelegen of middenin de reuring? Het exacte adres weet je -helaas- pas na betaling, maar Airbnb geeft je wel een schatting van de ligging. Mijn advies is om te verblijven in een bruisend gedeelte, de charme van Airbnb is immers ook om met de locals in contact te komen. Daarbij geeft het je wellicht een groter gevoel van veiligheid.

Ga na wie de verhuurder is, althans voor zover mogelijk. Je kunt zijn of haar foto en profiel checken, inclusief de beoordelingen van huurders die je voorgingen.

Boek bij voorkeur pas nadat je met de eigenaar contact hebt gehad. De beschikbaarheid op de website is niet altijd de werkelijkheid. Daarnaast kun je op deze manier onderhandelen over de prijs met als argument dat je alleen reist of bijvoorbeeld geen airco nodig hebt.

Voorkom teleurstellingen. Vraag of er extra kosten zijn, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en of er specifieke huisregels gelden. Persoonlijk voel ik me chiller bij een flexibele verhuurder, dus niet iemand die een strikte policy hanteert zonder een teruggave.

 

Weet jij al waar je gaat overnachten in Australië?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
11 Antwoorden
  1. Michel

    Nuttige blog, zeker nu ik eind oktober zomaar op mijn werk bedacht dat ik naar Australië wil en dus ook ga. Geld speelt in principe geen rol, maar omdat ik wel alleen ga en toch liever ook wat gezelligheid wil voor die twee maanden (november ’16 – januari ’17) komt het artikel zeker van pas om wat backpackershostels te vinden e.d. 🙂

  2. Ik heb ook alleen gereisd door Australie en ga nu alleen reizen door Azie. Het lijkt me eerlijk gezegd ook niet wat om met iemand samen te reizen. Ga drie maanden naar Azie en samen met iemand is dat echt lang. Nu hoef ik met niemand rekening te houden, heerlijk!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Eens. Samen reizen zou voor mij alleen maar werken als je elkaar heel erg vrij laat en bijvoorbeeld (deels) ieder je eigen weg gaat. Fijne reis!

  3. Suzanne

    Ik ben een jongedame van 20 jaar en ik wil op de korte termijn een individuele reis door Australië maken (tevens ook mijn eerste reis), voor ongeveer een jaar. Je blogs zijn heel handig bij m’n voorbereiding. Is het in jouw beleving een must om in het bezit te zijn van een rijbewijs? Het is mijn bedoeling om te reizen en te werken, echter vroeg ik me af of dit te realiseren is met een startersbudget van 3500 euro? Dit bedrag is uiteraad exclusief vliegtickets.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Suzanne,

      Mooi vooruitzicht!

      Rijbewijs is zeker geen must, een beetje afhankelijk van waar je wilt reizen. Je kunt namelijk (bijna) altijd gebruikmaken van publiek transport, al is een roadtrip natuurlijk onvergetelijk om te doen.

      Goed om te weten: veel verhuurbedrijven verhuren geen auto’s aan personen onder de 21 jaar, ik weet niet of je dat tegen die tijd al bent? Vaak wordt ook vereist dat je het rijbewijs al tenminste 1 jaar in bezig hebt.

      Wil je nou toch die roadtrip maken? Dan kun je dit altijd nog doen met andere backpackers die wel aan de vereisten voldoen. Kopen (en rijden) kan overigens wel vanaf je 18e…

      Voor wat betreft je startersbudget: dit moet wel lukken, zeker als je tijdig op zoek gaat naar een baantje.

      Als er nog wat is, laat het gerust weten.

      Groet,

      Robbert

  4. Thyra

    Wauw!
    Vandaag voor het eerst deze blog gevonden en wat is het leuk!
    Ik wil zelf over 1,5 jaar op wereldreis en wil dan ook graag naar Australië.
    Bedankt voor alle tips en leuke verhalen, hier kan ik zeker wat mee.
    Ik ga je blog zeker blijven volgen.

    Groetjes

  5. Eline

    Hey,

    Eindelijk is het zo ver, ik ga na jaren andere dingen te hebben besloten, mijn reis naar Australië maken. Ik ga pas eind november dit jaar. Maar dat mag de pret niet drukken. Ticket is in the pocket, dus niets of niemand houdt mij nog tegen. Het enige waar ik regelmatig over nadenk is het vervoer daar ter plaatse. Hoe heb jij dit gedaan? Ik ga alleen, dus een auto kopen/huren is te duur. Ik heb wel een plan wat ik wil zien en waar ik heen wil. Maar ik denk vaak ook. Ach, ik ga er heen. Ik zie het wel als ik daar aan ben gekomen hoe alles loopt. Hoe heb jij dit toen gedaan?

    Thanks.

    Groetjes, Elien

    en je schrijft tof!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Eline,

      De beslissing is in ieder geval genomen, mooi!

      Vervoer kun je eenvoudig ter plekke regelen, maak je daar vooral niet te druk om.

      Een auto kopen hoeft trouwens niet te duur te zijn hoor…. Je kunt ‘m weer verkopen hè 🙂 . Je moet inderdaad wel wat cash hebben voor de aanschaf…

      Take it easy, en laat alles lekker op je afkomen.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw