Alleen reizen door Australië: waar kun je verblijven?

Het is wat mij betreft een dapper besluit als je besluit om alleen te gaan reizen door Australië. Zeker als dit je eerste keer backpacken Down Under wordt. Wellicht dat jij je route door Australië al voor ogen hebt en al enigszins weet wat te gaan doen, maar weet jij ook wat jij qua accommodatie kunt verwachten? Hoe houd je de accommodatiekosten in de hand als je een individuele reis maakt?

Dit is misschien een nog wat grijs gebied, vandaar dat ik in dit artikel meer ga vertellen over de verschillende overnachtingsopties die je gedurende je trip Down Under zoal zult gaan tegenkomen. Daarbij geef ik je diverse handige tips voor wat betreft je accommodatiekeuze in Australië.

Waar ik eerder al diverse voordelen heb genoemd van alleen reizen, zijn er ook zeker nadelen te noemen. En zeker in Australië. Immers, de kosten in Australië zijn hoog en alleen backpacken betekent alles zelf betalen. Niks splitten, geen gedeelde kamers enzovoorts. Behalve transport kan accommodatie een grote aanslag op je budget gaan vormen. Ik raad je daarom aan om niet alleen naar de gangbare overnachtingsmogelijkheden te kijken, maar ook de wat alternatievere opties te overwegen.

Hostel zoeken AustraliëOverigens wil ik ook direct even mijn bovenstaande bewering nuanceren. Immers, alleen gaan reizen betekent zeker niet per definitie dat je ook altijd alleen gaat zijn. Integendeel zelfs! Maar goed, zeker in het begin zal je op jezelf zijn aangewezen en zijn de kosten geheel voor eigen rekening.

Dus ook voor accommodatie. Het boeken van een tweepersoonskamer in een hotel voor je eentje is, zeker Down Under, een dure aangelegenheid. Bedragen van $80 zijn zeker niet uitzonderlijk. Ook in hostels zijn prijzen van $50-$80 voor een kamer de orde van de dag. Dit is niet bepaald hetgeen waar jij als backpacker op zit te wachten, zeker als je een langere reis wilt maken is het besparen van kosten vaak een must. Tenzij je bergen geld te besteden hebt natuurlijk 😉 .

Omdat er jaarlijks vele backpackers naar Australië trekken, zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden om te overnachten. Australië kent diverse betaalbare accommodatievormen, waardoor je niet perse veroordeeld bent tot het slapen in een (te) dure kamer.

Hieronder geef ik je verschillende opties voor de Australische steden, de Outback(towns) en tevens voor als je besluit om een roadtrip door Australië te gaan maken.

 

Waar kun je verblijven in de steden van Australië?

Brisbane

Zoals je zult begrijpen, is het verblijven in hotels de meest dure optie. Gelukkig vind je in de grote steden als Sydney, Brisbane, Cairns, Melbourne, Adelaide en Darwin veel hostels. Een stuk goedkoper en zeker niet minder gezellig. Als je het mij vraagt gezelliger zelfs. Je hebt hier immers goede mogelijkheden om andere backpackers te ontmoeten en zal, in tegenstelling tot in de hotels, niet de hele tijd tussen zakenmensen rond hoeven te dwarrelen.

Je hebt grofweg twee soorten hostels in Australië: de backpackhostels en de meer klassiekere hostelvorm. Bij backpackhostels moet je denken aan een relaxte atmosfeer, veel backpackers, working holiday toeristen en levendigheid. Het comfort laat hier en daar nog wel eens te wensen over. Tevens is de locatie niet altijd optimaal. Dit is echter niet altijd zo, sommige budgethostels hebben zeer goede faciliteiten, gratis ontbijt en zelfs een gratis airportpick-up De klassieke hostels zijn vaak gelegen op de betere locaties en bieden je goede comfort. Het prijsniveau ligt net wat hoger dan bij de low-budgetopties, maar ook hier vind je zat backpackers.

De meest bekende hostelketen onder reizigers in Australië is YHA. Zij richten zich onder meer op backpackers zoals jij en ik, waarbij slaapzaaltjes doorgaans tussen de $25 en de $30 per nacht kosten, al is het in bijvoorbeeld Sydney een stukje prijziger. Laat je niet direct afschrikken door dit soort bedragen, als je reizen met werken combineert, is dit allemaal goed mogelijk. Sommige van deze hostels hebben de mogelijkheid om te barbecueën op het dakterras, bijvoorbeeld bij Sydney Glebe YHA.

Tip: je kunt jezelf aanmelden bij het YHA-ledenprogramma om van onder meer 10% korting per nacht gebruik te kunnen maken.

Het feit dat YHA de bekendste hostelaanbieder Down Under is, wil overigens niet zeggen dat ze ook het goedkoopst is. Verre van zelfs, zo blijkt als je bijvoorbeeld op websites als Hostelword of Hostelbookers kijkt. Echter, comfort, hygiëne, een goede ligging en een goed verblijf zijn gegarandeerd als je bij YHA verblijft.

Als ik bijvoorbeeld in Melbourne kijk, is de goedkoopste dorm bij Travellers Trax. Een bed kost hier €12,97. Als ik bij Melbourne Metro YHA in een slaapzaaltje wil overnachten, kost me dit direct $25,25. Dat is bijna tweemaal zoveel. Ter vergelijking: in Cairns kost de goedkoopste dorm €10,24 bij Global Backpackers Central en bij Cairns Central YHA €17,74.

Overigens kan ik begrijpen als je na een lange autorit geen zin hebt om in een slaapzaal te liggen met allerlei vreemde mensen om je heen. In dat geval wil ik je adviseren om een eigen kamer te boeken. Dit kost inderdaad wat meer, maar wat extra rust is in dit soort gevallen wel prettig. Persoonlijk zou ik uit kostenoverweging in dit geval niet voor YHA kiezen. Ook, omdat wanneer ik uitgeput ben, niet zo nodig de behoefte heb op met andere reizigers in contact te komen.

Tip: voor het boeken van een goed hostel, raad ik je aan om de eerder genoemde websites/apps Hostelworld of Hostelbookers te gebruiken.

Tips voor het kiezen van een hostel in Australië

Het is handig om te weten dat wanneer je via Hostelworld of Hostelbookers een reservering maakt, je een kleine borg betaalt, maar je hoeft niet vooruit te betalen. Als je bij een hostelketen als YHA vooraf boekt, is dit wel zo. Je betaalt in dat geval direct voor je gehele verblijfsduur. Wel kun je in het laatste geval je boeking tot 48 uur voor je verblijf kosteloos annuleren.

Houd altijd rekening met de locatie. Zeker in steden is het belangrijk om in of rondom het centrum te zitten. Check ook altijd even of er een busstation in de buurt is.

Als je twijfelt, check dan altijd enkele reviews op onafhankelijke websites. Dus niet op de site van het hostel zelf. Denk bijvoorbeeld aan Tripadvisor maar ook het eerder genoemde Op de laatste website staat per accommodatie een rating tussen 0 en 100%. Let hierbij onder meer op de hygiëne en het comfort, wat zeggen eerdere gasten hierover?

Check de services die het hostel aanbiedt. Is er een keuken? Hoe ziet deze eruit? Hoe zit het met de Wi-Fi en de mogelijkheden om je kleding te wassen? Tot slot is het, zeker als je in een afgelegen gebied gaat backpacken, handig om te weten of een gratis pick-up bij de prijs is inbegrepen.

Kijk ook naar de veiligheid. Zit er 24/7 iemand bij de receptie, is er camerabewaking, zijn er kluisjes enzovoorts.

Qua dorms heb je de keuze uit gemixt, alleen vrouwen of alleen mannen. Het is aan jou waar jij je prettig bij voelt. Ze beginnen meestal bij vier personen, maar ook acht of meer behoort tot de mogelijkheden. Persoonlijk vind ik meer dan zes personen te druk worden. Wil je een eigen kamer, dan heb je meestal de keuze uit twee of vier bedden. Je begrijpt: hier zijn kosten aan verbonden. Sommige hostels bieden overigens ook eenpersoonskamers aan.

Waar kun je verblijven in de Outback(towns)?

Coober Pedy dorpje in de outback

In de woestijn van Australië, oftewel de Outback, wordt het allemaal een stukje lastiger qua accommodatie. Zoals ik in mijn artikel over Uluru al heb aangegeven, is het enige hotel/resort bij Uluru het bekende Ayers Rock Resort, gelegen in Yulara op 15 kilometer van Ayers Rock. Zij bieden diverse accommodaties in verschillende prijsklassen, al is het niet bepaald goedkoop. In Yulara is trouwens ook een YHA-hostel, en gelukkig maar 🙂 .

Bij het Ayers Rock Campground (het kampeergedeelte van datzelfde resort) in Yulara kun je redelijk betaalbaar kamperen, dit kost je minimaal $36 per nacht per plaats afhankelijk van het seizoen. Let op: je betaalt per plaats, dus de kosten kunnen worden gesplit als je met nog iemand bent 🙂 . Dit is overigens de enige kampeeroptie die dichtbij Ayers Rock ligt. Een andere optie is bij de Curtin Springs Campground, maar deze plek is 100 kilometer rijden vanaf Ayers Rock.

Maar de Outback is natuurlijk meer dan alleen Uluru en omgeving. Zo heb je ook Outback-gebieden in bijvoorbeeld Queensland, het zuiden en West-Australië. Je vindt hier doorgaans de typische Outback-towns waar de accommodatie een stukje goedkoper is dan in de eerder genoemde steden. Denk bijvoorbeeld aan plaatsjes als Yulara, Coober Pedy en de vele dorpjes in de Kimberley regio.

Houd er rekening mee dat de YHA-opties meestal in de wat grotere of toeristischere gebieden liggen. Echter, ben je bij Uluru dan kun je, zoals ik hierboven al aangaf, in het nabijgelegen Ayers Rock YHA in Yulara terecht. Daarbij vind je in de kleine plaatsjes vaak motels, pensions en dat soort overnachtingsplekken.

Behalve het verblijf in pensions, boetiekjes en hostels, wil ik je adviseren om te gaan kamperen als je in de afgelegen woestijngebieden bent. Zeker als je voor een langere tijd alleen reist in de Outback, is dit een goede en betaalbare optie. Campings in deze gebieden hebben vaak diverse opties, van het huren tot een tent tot verblijf in een cottage. Aan te raden gebieden om te kamperen, zijn wat mij betreft: Port Hedland (West Australia), Cloncurry (Queensland), Coober Pedy (South Australia) en in het Wycliffe Well Holiday Park (Northern Territory).

Tip: voor het vinden van een geschikte camping, zijn de websites/apps Campinaustralia en Wikicamps erg handig om te gebruiken.

En wat als je een roadtrip doet?

Roadtrip Australië

Dan slaap je lekker in je camper 😉 . Maar wat als je niet met een camper op pad bent, en je een normale auto hebt gehuurd of gekocht? Ik wil je in ieder geval adviseren om voorafgaand te kijken waar de overnachtingsmogelijkheden liggen die je tijdens je rit gaat tegenkomen.

Zeker als je in de wat meer afgelegen gebieden komt, is dit aan te raden. In dit geval zullen de roadhouses nagenoeg je enige goede optie zijn. Zij bieden doorgaans ook mogelijkheden om te kamperen, dus mocht je een tent bij je hebben: zet ‘m op! Als je liever niet in een tent slaapt, zijn er ook mogelijkheden om een eigen kamer of cabine te huren. Behalve de roadhouses, kom je ongetwijfeld ook langs vele nationale parken en  campings waar je energie kunt bijtanken. In sommige gebieden, heb je zelfs gratis campings of voor een paar Dollars. Dat had je niet gedacht he?

Behalve kamperen en overnachten in een roadhouse, kun je natuurlijk ook kiezen voor AirBnb. Dit is de grootste verhuurorganisatie van particuliere woningen in Australië, met voor iedere backpacker wel wat passends. Check altijd even op de website of er nabijgelegen mogelijkheden zijn voor wat betreft het verblijven in een woning van een local. Twee andere opties zijn couchsurfing of housesitting. Bij beide varianten is het verblijf gratis. In het geval van housesitting is het zo dat je past op de woning van de eigenaar. In ruil hiervoor mag je voor niks in het huis of appartement verblijven.

Opmerking: deze drie relatief nieuwe mogelijkheden zijn natuurlijk ook mogelijk als je in een stad verblijft, maar aangezien daar al voldoende mogelijkheden zijn, heb ik gekozen om AirBnb, couchsurfing en housesitting in dit gedeelte te noemen.

Als je AirBnb als optie overweegt, heb ik een aantal handige tips die je kunt toepassen in het kiezen van een goede host:

Hoe kies je een goede AirBnb-host?

Check de reviews van het appartement. Persoonlijk kies ik enkel voor accommodaties beoordeeld met vier tot vijf sterren. Echter, als er van de 20 reviews slechts enkele negatief zijn, zou ik me hier niet door laten afschrikken. Er zijn immers altijd mensen die wat te zeuren hebben. De regel die ik altijd hanteer, dan minimaal 80% positief dient te zijn.

Wat is de locatie van de woning? Ligt deze afgelegen of in een gezellige straat? Het exacte adres weet je -helaas- pas na betaling, maar AirBnb geeft je wel een schatting van de ligging. Mijn advies is om te verblijven in een wat drukker gedeelte, de charme van AirBnb is immers ook om met de locals in contact te komen. Ook geeft je dit wellicht een groter gevoel van veiligheid.

Ga na wie de verhuurder is, althans voor zover mogelijk. Je kunt altijd zijn of haar foto en profiel checken.

Boek ook nooit voordat je met de eigenaar contact hebt gehad. De beschikbaarheid op de website is niet altijd de werkelijkheid. Het updaten van de kalender duurt namelijk 24 tot 48 uur. Ook kun je op deze manier onderhandelen over de prijs met als argument dat je alleen reist en dat je ook genoeg hebt aan een eenpersoonskamer.

Voorkom teleurstellingen Vraag daarom altijd of er extra kosten zijn, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en of er specifieke huisregels gelden. Persoonlijk voel ik me prettiger bij een flexibele verhuurder, dus niet iemand die strikte annuleringsregels heeft zonder bijvoorbeeld een teruggave.

Boek niet voor je zeker weet dat de kamer of woning beschikbaar is. Wacht op groen licht van de verhuurder voordat je verdergaat. Nadat je geboekt hebt en alles gegevens ontvangen hebt, kun je de eigenaar bellen of e-mailen om je aankomsttijd te bespreken.

AirBnb, couchsurfing of housesitting zijn wat mij betreft niet dé opties die je als eerst moet grijpen als je een individuele roadtrip door Australië gaat maken. Het huren van een camper is in mijn beleving veel gaver, avontuurlijker en je hebt op deze manier accommodatie altijd ‘bij de hand’. Zeker als je een roadtrip door de Outback gaat doen, is er wat mij betreft geen betere manier dan dit te doen met een camper.

Lees ook: mijn tips voor het maken van een roadtrip door Australië om je goed voor te bereiden.

Overigens, laat je niet afschrikken door het woordje ‘camper’. Je denkt waarschijnlijk direct al aan de grote voertuigen die er bijna uitzien als vrachtwagens. Dit is niet wat ik bedoel, je hebt ook zoiets als een minicamper.

Dit zijn vaak personenbusjes met één tot twee bedjes, denk bijvoorbeeld aan de bekende Volkswagen Transporter, dé hippybus bij uitstek. Je hebt dan ook geen speciaal rijbewijs nodig voor het besturen van dit soort kampeerbusjes. Ook zie je in Australië veel jeeps met ingebouwde kampeermogelijkheid.

 

Tip: als je een camper wilt huren in Australië, plan dan in ieder geval een trip voor een dag of tien. Bij de meeste verhuurbedrijven geldt een minimum aantal van zeven dagen om een camper te huren. De borg bedraagt doorgaans rond de $100, uitzonderingen daargelaten. Gebruik VroomVroomVroom voor het vinden van een camper die voldoet aan jouw wensen.

Weet jij al waar je gaat overnachten in Australië?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
11 Antwoorden
 1. Michel

  Nuttige blog, zeker nu ik eind oktober zomaar op mijn werk bedacht dat ik naar Australië wil en dus ook ga. Geld speelt in principe geen rol, maar omdat ik wel alleen ga en toch liever ook wat gezelligheid wil voor die twee maanden (november ’16 – januari ’17) komt het artikel zeker van pas om wat backpackershostels te vinden e.d. 🙂

 2. Ik heb ook alleen gereisd door Australie en ga nu alleen reizen door Azie. Het lijkt me eerlijk gezegd ook niet wat om met iemand samen te reizen. Ga drie maanden naar Azie en samen met iemand is dat echt lang. Nu hoef ik met niemand rekening te houden, heerlijk!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Eens. Samen reizen zou voor mij alleen maar werken als je elkaar heel erg vrij laat en bijvoorbeeld (deels) ieder je eigen weg gaat. Fijne reis!

 3. Suzanne

  Ik ben een jongedame van 20 jaar en ik wil op de korte termijn een individuele reis door Australië maken (tevens ook mijn eerste reis), voor ongeveer een jaar. Je blogs zijn heel handig bij m’n voorbereiding. Is het in jouw beleving een must om in het bezit te zijn van een rijbewijs? Het is mijn bedoeling om te reizen en te werken, echter vroeg ik me af of dit te realiseren is met een startersbudget van 3500 euro? Dit bedrag is uiteraad exclusief vliegtickets.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Suzanne,

   Mooi vooruitzicht!

   Rijbewijs is zeker geen must, een beetje afhankelijk van waar je wilt reizen. Je kunt namelijk (bijna) altijd gebruikmaken van publiek transport, al is een roadtrip natuurlijk onvergetelijk om te doen.

   Goed om te weten: veel verhuurbedrijven verhuren geen auto’s aan personen onder de 21 jaar, ik weet niet of je dat tegen die tijd al bent? Vaak wordt ook vereist dat je het rijbewijs al tenminste 1 jaar in bezig hebt.

   Wil je nou toch die roadtrip maken? Dan kun je dit altijd nog doen met andere backpackers die wel aan de vereisten voldoen. Kopen (en rijden) kan overigens wel vanaf je 18e…

   Voor wat betreft je startersbudget: dit moet wel lukken, zeker als je tijdig op zoek gaat naar een baantje.

   Als er nog wat is, laat het gerust weten.

   Groet,

   Robbert

 4. Thyra

  Wauw!
  Vandaag voor het eerst deze blog gevonden en wat is het leuk!
  Ik wil zelf over 1,5 jaar op wereldreis en wil dan ook graag naar Australië.
  Bedankt voor alle tips en leuke verhalen, hier kan ik zeker wat mee.
  Ik ga je blog zeker blijven volgen.

  Groetjes

 5. Eline

  Hey,

  Eindelijk is het zo ver, ik ga na jaren andere dingen te hebben besloten, mijn reis naar Australië maken. Ik ga pas eind november dit jaar. Maar dat mag de pret niet drukken. Ticket is in the pocket, dus niets of niemand houdt mij nog tegen. Het enige waar ik regelmatig over nadenk is het vervoer daar ter plaatse. Hoe heb jij dit gedaan? Ik ga alleen, dus een auto kopen/huren is te duur. Ik heb wel een plan wat ik wil zien en waar ik heen wil. Maar ik denk vaak ook. Ach, ik ga er heen. Ik zie het wel als ik daar aan ben gekomen hoe alles loopt. Hoe heb jij dit toen gedaan?

  Thanks.

  Groetjes, Elien

  en je schrijft tof!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Eline,

   De beslissing is in ieder geval genomen, mooi!

   Vervoer kun je eenvoudig ter plekke regelen, maak je daar vooral niet te druk om.

   Een auto kopen hoeft trouwens niet te duur te zijn hoor…. Je kunt ‘m weer verkopen hè 🙂 . Je moet inderdaad wel wat cash hebben voor de aanschaf…

   Take it easy, en laat alles lekker op je afkomen.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw