Hé ik wil je niet bang maken hoor, maar in februari kopte een van de Australische kranten:
Zeer giftige slang verstopt zich in wc-pot.
Nou lekker dan. Het zou je maar gebeuren zeg. Je gaat zitten voor je dagelijkse relax-momentje, slaakt een diepe zucht van verlichting en wordt vervolgens te grazen genomen door zo’n glibberige rakker. Het is al vaker gebeurd Down Under, Google staat er vol mee.
Goed, ik ben eerlijk gezegd niet persé van de lijstjes, over een land als Australië is echter zo gigantisch veel te zeggen dat ik graag een uitzondering maak.
Ik heb me bezig gehouden met de vraag:
Wat is kenmerkend voor Australië? Oftewel: wat zijn nou échte en vooral boeiende Australië-weetjes?
Ben jij van plan om Down Under te gaan reizen? En wil je met een vleugje humor jezelf voorbereiden? Dan moet je sowieso eventjes doorlezen.
Want ik deel 46 interessante Australië-feitjes, weetjes, meningen en nieuwtjes in allerlei categorieën, iets waar je absoluut wat aan gaat hebben voor je reis. En gewoon een beetje om te gieren natuurlijk. Gortdroge materie is er immers al genoeg.
Ik beloof je alvast: er staan verrassende dingen tussen. Ook insider-shit. En een paar feitjes die je de stuipen op het lijf zullen jagen.
Kortom: een mix om van te smullen 😀 .
Ben je er klaar voor? Hier komen ze, alle 46:
1. Als jij dacht voor een jungletrekking persé richting Azië of Zuid-Amerika te moeten, zit je ernaast. In Australië ligt namelijk het oudste regenwoud ter wereld: de Daintree Rainforest. Deze jungle is minimaal 130 miljoen en maximaal 180 miljoen jaar oud. Had je niet gedacht hè?
2. In Australië houdt het grootste reptiel van onze aardbol zich verscholen: de zoutwaterkrokodil. De andere benaming voor deze griezel is de zeekrokodil. Ik zeg griezel, omdat het beest liefste 7 meter lang kan worden en jou binnen een paar happen zomaar opslokt. Een plek waar je ze veel ziet is in de rivieren van Kakadu National Park. Hoewel aanvallen op mensen zeldzaam gebeuren, komt het wel degelijk voor. Gemiddeld legt per jaar één mens het loodje. In 2014 waren er in de Northern Territory het meeste dodelijke slachtoffers (vijf) vergeleken met 1974.
3. Australië is zowel een land als een continent en is daarin uniek. Ze bestaat voor twee-derde uit woestijn (ook wel bekend als ‘outback’) en is ’s werelds kleinste en vlakste continent. Onder het continent Australië vallen Australië, Tasmanië, Nieuw-Guinea, Ceram en Timor. Het werelddeel waar Australië toe behoort is Oceanië. Ingewikkeld eigenlijk allemaal hè?
4. Ondanks de immense omvang van Australië -ze is het zesde grootste land ter wereld-, is de populatie met 27,1 miljoen mensen (maart 2024) relatief laag. Wel groeit deze met ongeveer 500.000 personen per jaar.
5. Het internet is soms om te janken. Yep, ook in 2024. Het is niet voor niets dat Australië qua internetsnelheid volgens Speedtest.net wereldwijd slechts op plaats 82(!) bungelt, onder landen als Oman en Tsjechië, en nipt boven Oezbekistan.
Lees ook: 15 don’ts als je naar Australië gaat.
6. Veel backpackers bezoeken de bekende Australische oostkust en houden het dan voor gezien. Maar er is zo veel meer te beleven. Ben je niet de binnenlanden ingetrokken en bijvoorbeeld de Outback overslaat, mis je een hoop tofs. En wat te denken van het ongerepte westen van Australië?
7. Ik zal er maar niet omheen draaien: Down Under backpacken gaat je financieel niet in de koude kleren zitten. Al kun je het met een beetje opletten prima zuinig aan doen.
Een six-pack bier kost al gauw 20 Australische dollar (AUD), een glas wijn 10 AUD en een biertje in een pub 10 AUD tot 15 AUD (ja serieus!). Schrik niet: voor een pakje Marlboro-sigaretten zal je dik 60 AUD moeten lappen. Er zit zo’n 65% belasting op een pakje peuken.
Benieuwd naar de kosten per maand en per dag voor een reisje daar aan de andere kant van onze aardkloot? Je leest het hier.
8. Nu we het toch over bier hebben, zal ik je een leuk weetje vertellen? Bob Hawke, voormalig premier, zette in 1954 een record door in 11 seconden 2,5e pint weg te tikken. Nog altijd niet verbroken. Aan jou de eer dus.
9. Een krokant zout frietje met een dot mayo is Down Under net als bij ons zo te regelen. Maar wat als ik je vertel dat het om kippenzout gaat? Zout met gedroogde kippenhuid. Het is helemaal hot in Australië. Vegans en vegetariër: opgelet dus.
10. Yep, Australië is een walhalla voor natuurliefhebbers. Het land telt 550 nationale parken met prachtige flora, fauna, kloven, grotten en nog veel meer. Urenlang hiken door de wildernis gegarandeerd!
11. Je portie groen wel gehad? Verkas dan lekker naar de stranden (meer dan 10.000) en eilanden (8.222, waaronder de spectaculaire Whitsundays). Bizar: als je iedere dag een nieuw strand zou willen bezoeken, doe je er in totaal een dikke 27 jaar over.
12. Australië warm? Ja! Maar steenkoud net zo goed. Zo vriest het ’s nachts geregeld in de woestijn van de Outback. Sterker nog, in Queensland en Tasmanië dwarrelen er zo nu en dan sneeuwvlokjes in de lucht, zo ook in september 2024 in de plaatselijke hooglanden van Tassie. Nog opmerkelijker is misschien wel dat in de Australische Alpen meer sneeuw valt dan in Zwitserland.
13. Even terugkomend op het weer: in Australië heb je over het algemeen vier klimaatzones (Noord, Midden, het Red Centre en Zuid) en de vier gebruikelijke seizoenen. De zomer loopt van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei, de winter van juni tot en met augustus en de lente van september tot en met november.
Hieronder een overzicht van de beste reistijd per gebied:
Weet trouwens dat het qua weersomstandigheden niet altijd ideaal is. In september 2024 was er heftig noodweer in Victoria waarbij één vrouw het lieven liet en liefst 150.000 huishoudens zonder stroom zaten. Een jaar eerder richtten rukwinden en enorme regenval nog meer schade aan in het oosten van Australië: er vielen tien doden te betreuren.
14. Ook al spreek je vloeiend Engels, op een vlekkeloos gesprek met een Ozzie hoef je echt niet per definitie te rekenen. Australiërs korten doorgaans veel woordjes af of gebruiken woorden die in het Engels volstrekt niet bestaan. Daarnaast is er zoiets als de ‘intrusive R’. Ze kunnen bovendien onwijs plat lullen, al zijn ze in Nieuw-Zeeland nog een paar graadjes erger 😉 .
15. Canberra is in 1908 als hoofdstad gebouwd omdat Sydney en Melbourne onderling lagen te kibbelen over wie er met de eer ging strijken. Ze blijkt qua reisbestemming veel minder geliefd dan de beroemde metropolen, de meest geïsoleerde stad op aarde Perth en het gemoedelijke Brisbane blijken evengoed een pak populairder. Terecht? Ga het zelf onderzoeken!
16. Op 17 december 1967 verdween de toenmalige premier Harold Hol op mysterieuze wijze nadat hij voor een paar baantjes de zee inliep. De beste man is nooit teruggevonden. Ironisch genoeg heeft men in Australië een zwembad naar hem vernoemd. En niet alleen een zwembad, maar ook een maritieme communicatiebasis… Een gevalletje zwarte humor.
17. Er gaan verhalen dat Captain Cook Australië in 1770 ontdekte, alleen mogelijk was iemand hem in de 17e eeuw voor. Leuk om te weten: in 2016 zijn wrakstukken van Cook’s schip Endeavour gevonden voor de Amerikaanse kust.
18. Voor de ontdekking van Australië leefden er reusachtige dieren in het land: de megafauna. Hieronder bijvoorbeeld 3 meter lange kangoeroes van 200 kilo, 7 meter lange varanen, pinguïns van nagenoeg 1,5e meter en liefst 90 kilogram en, schrik niet, eenden ter grootte van een paard.
19. Kwallen, krijg je er in Nederland al de rillingen van? Bereid je dan maar voor op een horrorscenario. Want kubuskwallen, oftewel box jellyfish, hebben in Australië meer mensen gedood dan alle haaien en krokodillen bij elkaar. Het is daarmee het meest giftige zeedier ter wereld. Het zogenaamde kwallenseizoen (stinger season) verschilt per gebied. Duik dus niet zomaar het water in…
In de Northern Territory komen ze eigenlijk het hele jaar voor en langs de oostkust van november tot en met april. Echter, het noordelijke gedeelte van Queensland is alleen in de maanden juni en juli vrij van kwallen. In het zuiden en westen zie je deze rotzakken gelukkig amper.
Er wordt op de stranden trouwens goed voor gewaarschuwd, en indien nodig liggen er netten in de zee. Verder heb je de mogelijkheid om in een heus kwallenpak te zwemmen. Maar goed, of je daar zin in hebt is een tweede.
20. Aanvallen van haaien komen het meest voor in… Inderdaad Australië! New South Wales is koploper, met 214 aanvallen sinds 1988, Western Australia volgt met 154 op gepaste afstand. In 2023 kwamen er vier mensen om het leven na gebeten te zijn door dit enge schepsel.
21. Er kruipen Down Under veel, op het oog, griezels van spinnen rond. Behaarde tarantula’s, langwerpige huisspinnen of joekels zo groot als een kat; er komt van alles langs. Toch is het zo dat er in april 2016 pas voor het eerst sinds 37 jaar iemand na spinnenbeet de pijp uit ging, de man werd gebeten door een ‘redback’. Het is desondanks niet eens helemaal zeker of het wel door de beet kwam. In Australië komen overigens slechts twee dodelijke spinnen voor: de redback en de Sydney funnel web spider. Die behoren wel meteen tot de dodelijkste op aarde, en die uit Sydney is serieus je ergste nachtmerrie (check Google!). Maar over ’t algemeen zien spinnen in Australië er dus nogal eens leiper uit dan ze zijn. Bijvoorbeeld de zogenaamd schattige drop bear is vele malen gevaarlijker.
Nog iets om kippenvel van te krijgen: in 2015 regende het spinnen in het plaatsje Goulburn.
22. Nu ik het toch over gevaarlijke dieren heb: in Australië komen tien van de vijftien meest dodelijke slangen ter wereld voor. Denk aan de Eastern Brown Snake, de Mainland Tiger Snake en de Coastal Taipan. Gelukkig blijken slangenbeten relatief zeldzaam en is het aantal doden per jaar (vier tot zes) laag. Ter vergelijking: in bijvoorbeeld India worden jaarlijks 1 miljoen mensen gebeten waarvan 50.000 met fatale afloop.
Terugkomend op slangen in de plee: er worden jaarlijks meterslange pythons in de pot gevonden. Zo ook in oktober 2024…
23. Dan nu iets lievere dieren en wel kamelen. Australië is de grootste bezitter ervan, en nee da’s geen grap. Om het nog bonter te maken: Australië exporteert ze zelfs naar het Midden-Oosten, net als woestijnzand trouwens.
24. Australië is een van de enige landen waar je buideldieren als quokka’s, wombats, koala’s en kangoeroes (meer dan 60 soorten en ruim 40 miljoen in totaal!) zult treffen. Sterker nog: de quokka en de koala komen enkel in Australië voor. De grootste populatie quokka’s leeft op Rottnest Island. Ook is er een eiland naar de kangoeroe vernoemd: Kangaroo Island. In sommige steden huppelen ze zelfs door de straten, zoals in Perth en Canberra.
Voor wat betreft koala’s zijn er eveneens een hoop treurige verhalen. Bijvoorbeeld uit 2019 toen er duizenden omkwamen tijdens bosbranden.
Dit wist je niet: wombats hebben vierkante keutels en hun buidel is achterstevoren, dus met de ingang aan de achterkant. Zo heeft het jong geen last van zand wanneer moeders weer eens aan het graven geslagen is en kan ‘ie ondertussen lekker een uiltje knappen.
25. De Tasmaanse duivel, oftewel de ‘Tasmanian devil’ is niet slechts een verzinsel van de Looney Tunes. Nee, hij bestaat echt! Je vindt beest met de omvang van een kleine hond op, hoe kan het ook anders, Tasmanië. Dit eiland wordt soms trouwens tevens ‘het Nieuw-Zeeland van Australië’ genoemd.
26. Wat een schatje hè? Verkijk je niet op hoe snoezig een dier eruitziet. Lang niet alle beestjes die vriendelijk ogen zijn namelijk ongevaarlijk. Denk aan de platypus, de casuaris, de wallaby, een dingo en dus de drop bear, een killer pur sang.
27. De oudste cultuur op de wereld is die van de Aboriginals. Ze leefden al meer dan 50.000 jaar geleden in Australië én nog steeds. Overigens vormen ze met 983.700 mensen slechts 3,8% (2021) van de totale Australische bevolking. De grote meerderheid van hen (66%) leeft in de staten New South Wales, Victoria en Queensland, veelal in armoede.
Tip: ga off the beaten track en leer de Aboriginals op de Tiwi-eilanden kennen.
28. De opaalhoofdstad van de wereld is te vinden in Australië en heet Coober Pedy. Wist jij dat het leven zich hier voornamelijk onder de grond afspeelt? Je kunt er in een ondergronds hotel tukken, mysterieus!
29. Goud. Gold Coast? Nee. Ik heb het over de Super Pit-goudmijn in het plaatsje Kalgoorlie, ze is een van de grootste goudproducenten ter wereld.
30. In 2024 onthulden onderzoekers dat tenminste 97% van het noordelijke Great Barrier Reef verbleekt is. Met andere woorden: afgestorven.
31. Wil je zowel in Azië als Down Under gaan backpacken? Of misschien centjes verdienen om daarna verder te toeren? Ga dan eerst naar Azië en vlieg vervolgens vanaf Bali naar Australië. Je kunt namelijk al voor minder dan 100 piek in 3,5 uur naar Perth vliegen. Vanuit Kuala Lumpur is het nog goedkoper, al ben je dan ietsje langer onderweg (5,5 uur). Vertrek je vanaf Schiphol, dan is het met meer dan 1.000 euro voor een enkeltje flink lappen geblazen. En het grappige van Perth is: het vliegveld ligt in het centrum, waar zie je zoiets?
32. Australië is dan misschien nog platter dan de gemiddelde plank, ze is mooi wel de trotse bezitter van de grootste rots ter wereld: Uluru oftewel Ayers Rock. De formatie is 348 meter hoog, 1,9 kilometer wijd en heeft een omtrek van 9,4 kilometer. Het beklimmen van deze ‘berg’ wordt trouwens niet gewaardeerd door de lokale Aboriginals, aangezien de formatie door hen als heilig wordt gezien. Intussen is het zelfs verboden.
In 2016 moesten er drie mannen door helicopters worden gered nadat ze vast kwamen te zitten op de rots. De redding nam liefst 11 uur in beslag.
33. Een Working Holiday is populair onder backpackers en da’s niet zonder reden. Met fruitplukken of als au pair kun je al snel 25 AUD per uur binnenharken, als administratief medewerker 30 AUD en in de verpleging 45 AUD. Werken in de mijnindustrie is helemaal lucratief, het gemiddelde uursalaris is hier 64 AUD. Gemiddeld liggen de lonen tussen 25 AUD en 50 AUD per uur, afhankelijk van je baantje.
Laat je overigens niet kisten, want werkende backpackers worden nogal eens uitgebuit. Check Reddit en revelante Facebookgroepen maar mocht je het fijne ervan willen weten.
Lees ook: mijn tips voor een werkvakantie in Australië of bekijk deze baantjes eens.
34. Over werkvakantie gesproken: in 2017 werd de ‘Backpacker Tax’ ingevoerd. Echter, de initieel voorgestelde 32,5% werd godzijdank van tafel geveegd en men opteerde voor 19%. Voor deze nieuwe regel was de eerst verdiende 18.200 AUD vrijgesteld van belasting. Anno 2024 betaal je als backpacker nog slecht 15% over je eerste 45.000 AUD, al is er helaas geen vrijstelling meer (auw!).
35. Blijf langer dan 8 maanden rondzwerven in Australië -en überhaupt naar het buitenland-, is het wettelijk verplicht om je uit te schrijven bij je huidige gemeente. Je hoeft hierdoor geen zorgverzekering meer te betalen, al heb heb je later wanneer je een doorgewinterde reisbejaarde bent geen recht op AOW, voor de maanden dat je niet in Nederland bivakkeerde. Of je dit doet is aan jou. Erachter komen zullen ze toch niet.
Let er wel op dat je bij het afsluiten van je reisverzekering ervoor zorgt je hele trip verzekerd te zijn. Veel verzekeringen dekken je namelijk ‘slechts’ voor 180 dagen. Een aanrader is de verzekering van OOM die overigens per dag opzegbaar is.
36. Groenten en fruit maken ons mensen meestal vrolijk, maar in Australië is het andere koek. De vitaminebommetjes kunnen je zowaar flinke koppijn bezorgen. Verse groenten en fruit meenemen naar andere staten kan je namelijk duur komen te staan wanneer ze je in de smiezen hebben, in bijvoorbeeld Zuid-Australië zal je 414 AUD moeten dokken. Vanwaar zulke praktijken? Om verspreiding van fruitvliegjes die schade veroorzaken te voorkomen. Je opties: opeten, weggeven, weggooien of die boete pakken.
37. Neem sowieso geen (vers) eten etcetera meer Australië in. Indien wel, geef ze dan aan bij de inspectie op de luchthaven. In 2023 werd een Spanjaard op de vingers getikt met onder meer niet-ingeklaarde rauw varkensvlees en geitenkaas in z’n tas. Een geintje van, hou je vast, 3.300 AUD.
38. Heb je een roadtrip op de planning staan? Denk dan maar niet dat de boetes mals zijn mocht je te snel gaan. Raas je in New South Wales 10 kilometer per uur te hard, mag je mooi bijna 300 AUD neertellen. Het kan dus nog gekker dan in ons eigen kikkerlandje.
Lees ook: 12 tips voor een roadtrip in Australië en mijn adviezen voor het rijden over de Great Ocean Road.
39. Kamperen is een coole manier om de avonturier in jezelf los te maken en te connecten met de natuur. En vaak voor een habbekrats of zelfs gratis. Wel is het goed om te weten dat je voor veel campings in natuurparken een vergunning nodig hebt. Deze kun je aanvragen als je de boeking online doet of ter plaatse bij de receptie.
40. Fietsen kan prima in Australië, al gelden er wel strikte regels. Boetes lopen uiteen van 70 AUD tot liefst 425 AUD. Da’s geen kattenpis dus laten we maar zeggen. En yep, een helm is verplicht.
41. Twintig verschillende gebieden en bezienswaardigheden staan vermeld op de prestigieuze UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hieronder de Sydney Opera House, Fraser Island, Macquarie Island, Purnululu National Park en Uluru-Kata Tjuta National Park.
42. Mocht een Australiër roepen: “There’s a bear in there,” ben dan niet bang een beer tegen te komen of iets. De slogan verwijst naar een populaire kindershow Play School en wordt vaak gevolgd door: “And a chair as well“. Je zult hem of haar verbazen als je laat doorschemeren dit te weten!
43. Stemmen is een recht… toch? Ja, maar in Australië gelden strengere wetten. Er is een stemplicht en je zal wel moeten. Verzuimen kan je op een fikse prent komen te staan.
44. Paradoxaal genoeg is Australië een van ’s werelds landen met het hoogste vitamine D-tekort. Je weet wel, het cadeautje van de zon. Het gros van de Australiërs zal je in zonwerende kleding gehuld zien en ingesmeerd met liters zonnebrand. De quasi naakte figuren zullen eerder Europeanen of andere importlingen zijn. Het is met name gekomen door de campagne Slip-Slop-Slap om je te beschermen tegen de zon. Men lijkt dus een tikje doorgeslagen nu de tekorten vitamine D de pan uitrijzen. Of mag ik zoiets niet zeggen?
45. Seksuele voorlichting wordt in Australië gegeven door… Een giraffe genaamd Healthy Harold, en om precies te zijn achterin een duister zwart busje. Behalve de fijne kneepjes van het vak onder de lakens en het belang van condooms, deelt hij ook wijsheden voor wat betreft drugs, alcohol, pesten en gezondheid.
46. Wil je nog iets bizars horen om de boel af te sluiten? Baby Azaria Chamberlain raakte in 1980 vermist en moeder Lindy werd het jaar erop tot levenslang voor moord veroordeeld. Zij beweerde niettemin dat een dingo haar dochter zou hebben meegenomen. Tevergeefs. Wegens vervalst forensisch bewijs kwam ze na 3 jaar vrij. En wat denk je? In 2012 werd bekend dat het inderdaad een dingo moet zijn geweest. 32 jaar na de verdwijning. Het is een van Australië’s meest spraakmakende rechtszaken ooit.
Heb jij nog een leuk weetje over Australië?